You are on page 1of 22

Όσο με θάβουνε, εγώ θα φυτρώνω

Μηνιάτικη ηλεκτρονική έκδοση του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών
Περίοδος Γ’ Τεύχος 67 Μάρτιος 2013

3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843

170 χρόνια
από τον θάνατο
του “Γέρου του Μωριά”

28 Μάρτη
Ο 4ος γιορτασμός
της Παγκόσμιας Μέρας Θεάτρου Σκιών
Την μέρα αυτή, όπου παίζεται παράσταση Θεάτρου Σκιών, διαβάζονται
κάθε φορά μηνύματα που γράφουν οι ίδιοι οι καραγκιοζοπαίχτες ή
εξέχουσες προσωπικότητες. Οργανώνονται ημερίδες και διαλέξεις, ενώ
στα μόνιμα θέατρα Θεάτρου Σκιών η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Το μήνυμα του Προέδρου
Φέτος, κλείνουν 6 χρόνια από τότε που το
Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, (ο φορέας
συσπείρωσης όλων των καραγκιοζοπαιχτών
της Ελλάδας και της Κύπρου), αποφάσισε να
οριοθετήσει την 28η Μαρτίου σαν Παγκόσμια Μέρα
Θεάτρου Σκιών.
Ημερομηνία όχι τυχαία, καθώς είναι 3 μέρες
μετά το γιορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας, από
όπου αντλεί το κυρίαρχο κλασσικό ρεπερτόριό του
το Ελληνικό Θέατρο Σκιών και μια μέρα μετά από
την Παγκόσμια μέρα Θεάτρου.
Δυο αδερφές τέχνες γιορτάζουν με απόσταση
μιας
μέρας. Και

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΑΣ
Μηνιάτικη ηλεκτρονική έκδοση
του Πανελλήνιου Σωματείου
Θεάτρου Σκιών
Τζωρτζ 6 Αθήνα 106 77
Τεύχος 67 - Μάρτιος 2013
Εξώφυλλο:
Πάνος Καπετανίδης
Διόρθωση κειμένων:
Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης
ΕΚΔΟΤΗΣ:
Πάνος Β. Καπετανίδης
Τηλέφωνο: 210 46 16 664
Γράψτε για την εφημερίδα
«Ο Καραγκιόζης μας».
Στείλτε το κείμενό σας με e-mail στο:
somateiokaragkiozh@gmail.com
www.karagkiozis.com/somateio

2

οι δύο τέχνες κάνουν το ίδιο.
Αναπαριστάνουν την αλήθεια.
Επειδή υπηρέτησα και τις δύο
τέχνες, επιτρέψτε μου να κρίνω
ότι η τέχνη του Θεάτρου Σκιών
είναι δυσκολότερη, αφού «ένας
άνθρωπος είναι και ένας θίασος». Η
θεατρική τέχνη υπακούει σε κανόνες,
διδάσκεται, ενώ το «Θ. Σκ.» δεν
σπουδάζεται σε σχολές και αδιαφορεί
για τους κανόνες.
Ένας θεατρικός θίασος μπορεί
να έχει 9 ηθοποιούς καλούς που θα
μπορέσουν να καλύψουν έναν δέκατο
ατάλαντο, στο «Θ. Σκ.» όμως αυτή η
δυνατότητα είναι ανύπαρκτη. Αυτός
λοιπόν ο ΕΝΑΣ θα πρέπει να είναι μόνο
ταλαντούχος.
Είναι πάντα; - Όχι! Και ιδού το

οι ασυντόνιστες κινήσεις καθώς και οι «άμιμες» μιμήσεις. Τα τελευταία χρόνια στις παραστάσεις που δίνω σε δημοτικά σχολεία. δοκιμάζεται μόνος του στις παρέες και στους δικούς του και μετά δειλά . θα φέρει την τέχνη στα σωστά επίπεδα. Δεν λογαριάζεται ως παράσταση η ηχογραφημένη παρουσίαση. Πάνος Καπετανίδης Πληρώστε τις συνδρομές σας.δειλά εμφανίζεται μόνος του. Η απάντηση είναι εύκολη: Αφού για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.». ο σωστά οργανωμένος καραγκιοζοπαίχτης. Στις παραστάσεις. αλλά θα έλεγα «παιδαριώδης». Όμως.17. μοναδικό κριτήριο για να δώσει κάποιος μια παράσταση στα σχολεία.». ο μονόπατος φωτισμός. η καλή παράσταση.πρόβλημα της τέχνης. για να μη μαζεύονται.0200632294 IBAN: 802600620000170200632294 3 .0062. με τον καιρό αντιλήφθηκα πως η κύρια αιτία οφείλεται σε κακή εμπειρία που είχαν από παράσταση που όχι μόνο παιδική δεν ήταν. δεν κάνει κάτι για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. οι φθαρμένες φιγούρες. Βλέποντας ένα μάστορα να παριστάνει επί δέκα χρόνια. απομυζά ο βοηθός την τέχνη και την τεχνική του. Και για να μην θεωρηθώ αυστηρός. για να ελεγχθεί πόσα χρήματα εισέπραξε. Κλέβει το λόγο. στον λογαριασμό του Σωματείου μας στην Eurobank. Σκ. Θα μου πει κανείς δικαιολογημένα. είναι η έναρξη επιτηδεύματος και η έκδοση τιμολογίου ή εισιτηρίων. Στο σανίδι. Πού μαθαίνεται αυτή η τέχνη. Σεβασμός στην τέχνη! Σεβασμός στην ιστορία του «Θ. αλλά κυρίως δεν λογαριάζεται ως τέχνη ο άνευρος. Δεν λογαριάζονται ως τέχνη τα κακοφτιαγμένα σκηνικά. Επομένως. στην επανάληψη. Αριθμός λογαριασμού: 0026. Χρυσός κανόνας: η ζωντανή παράσταση. Είχα αποδώσει αυτήν την ενέργεια σε νέους εκπαιδευτικούς που ίσως δεν είχαν γαλουχηθεί με την εμπειρία μιας παράστασης «Θ. του οποίου είσαι επικεφαλής. άτονος. το ίδιο συμβαίνει και με θεατρικούς θιάσους. γιατί το Σωματείο. Αυτός ο ΕΝΑΣ πρέπει να είναι ικανός να σηκώσει στις πλάτες του αυτήν τη μοναδική στο είδος της παραδοσιακή – λαϊκή τέχνη. Δεν λογαριάζεται ως σκηνή η κουρελαρία. πώς ένα Σωματείο θα μπορέσει να κάνει κάτι παραπάνω. Σεβασμός στο κοινό. Σκ. παρατηρώ τους εκπαιδευτικούς να φοβούνται να δεχτούν την παράσταση για όλες τις τάξεις. ανεπιτήδευτος λόγος.

και του κ. Σ. β) Την απουσία σε υψηλό. ο οποίος πρότεινε ως κατάλληλο χώρο για το μουσείο το παλιό θέατρο «Ρεκόρ». Αναδημοσίευση από «Dete. που έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου 2012. αλλά θα μας επιτρέψουν οι αξιότιμοι κ. Διονύσιος Βούλτσος. Γιάνναρου.: Με χαρά διαβάσαμε στο παραπάνω άρθρο για αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία. δ) Τη μνημονιακή υποχρέωση ότι τα διάφορα Δημοτικά Μουσεία θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται (δηλαδή να έχουν και ένα εισιτήριο). ώστε άμεσα το μουσείο Καραγκιόζη να λάβει σάρκα και οστά και να αποτελέσει σημείο πολιτισμού στην πόλη μας. κ. όπως ήταν το πραγματικό του όνομα.ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ . να κρατάμε μικρό καλάθι: α) Θυμούμενοι τις εξαγγελίες του Δήμου Νέας Σμύρνης σχετικά με το «Μουσείο Μάνθου Αθηναίου». μαζί και η τύχη των εργαλείων του αείμνηστου Μάνθου). Ανδρέας Τζουραμάνης πρότεινε να δημιουργηθεί Μουσείο Καραγκιόζη ως ελάχιστος φόρος τιμής στο μεγάλο πατρινό καλλιτέχνη Γιάννη Μουρελάτο.Σ. Αϊβαλή. θα φέρει το θέμα προς συζήτηση. Τζουραμάνης δεσμεύτηκε ότι το νέο τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας Πάτρας». 4 . Κορδά για εργαστήριο Καραγκιόζη. (αγνοείται η τύχη του. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή και διευρύνθηκε από άλλες δύο προτάσεις. κ. Ο κ. υιοθέτησε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο. αυτές του κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πατρέων. επίπεδο εκπροσώπησης του Δήμου Πατρέων στην κηδεία του μεγάλου τέκνου της Πάτρας. όπως έπρεπε. Ο κ. γ) Την τύχη που επιφύλαξε ο Δήμος Πατρέων στα θεσμοθετημένα φεστιβάλ «Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Πάτρας» και «Πανελλήνιοι αγώνες Θεάτρου Σκιών Πάτρας».gr» Μια ουσιαστική πολιτική πρόταση του επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας Πάτρας” που αφορά τη μνήμη του γνωστού πατρινού καραγκιοζοπαίχτη Γιάνναρου.

Αθήνα 2007. παρά την αντίθεση αρσενικού και θηλυκού ή τη διαφορά μορφωτικού επιπέδου που διαπραγματεύονται περισσότερο οι χολιγουντιανές ταινίες» (Α.com/watch?v=x19I2EewFO8 (Γιάννης Φέρμης). τον ίδιο τον Χατζηαβάτη α) https://www. η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε πολύ σπάνια στις κωμωδίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ωστόσο. όπως έχει αναλυθεί από τον Γιάννη Σολδάτο. Αυτό που παρατηρήθηκε.κ. όπως προαναφέραμε. σ. πιστεύουμε όμως ότι οι ελληνικές κωμωδίες χρησιμοποιούν περισσότερο το θέμα του Θεάτρου Σκιών που είναι η κοινωνική και οικονομική διαφορά. Αγραφιώτη Ο «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ» ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Ζ) «ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ» (1963) Η του Αλέκου Σακελλάριου κινηματογραφική κωμωδία «Πονηρός Πράκτωρ Καραγκιόζης» παρουσιάζει τους ήρωες του νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών να αποκτούν «σάρκα και οστά». Η κωμωδία αυτή είναι λογικό 5 . η ελληνική κινηματογραφική κωμωδία άντλησε κυρίως από το Θέατρο Σκιών. για την οποία θεματολογία αξίζει να παραθέσουμε μια άποψη του Ανανίδη για μια πιο παλιά σχετική θέση της Μητροπούλου: «Η Αγλαΐα Μητροπούλου σημειώνει ότι: “οι ελληνικές κωμωδίες μιμούνται τη θεματική των αμερικανικών κωμωδιών των δεκαετιών του ’30 και του ’40 και δεν δανείζονται στοιχεία από τον Καραγκιόζη”. Η άποψη αυτή μας φαίνεται λίγο μονομερής. Ανανίδη. ως μία συρραφή από διάφορα αποσπάσματα γνωστών κωμωδιών του μπερντέ και ξεκινώντας με χασαποσέρβικο και με φιγούρες επί της ίδιας της σκηνής (σύμφωνα με το σχετικό υλικό από το αρχείο του Σωκράτη Κοτσορέ). Από τον Καραγκιόζη στον Βέγγο. ο οποίος είχε επιλέξει παλιότερα την κωμωδία «Δόκτωρ Ζιβέγγος» ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα για τη σχέση Καραγκιόζη και Βέγγου. έτσι ώστε οι ηθοποιοί της ταινίας να υποδύονται και να ενσαρκώνουν τον ίδιο τον Καραγκιόζη (Γιώργος Δάνης).του Θωμά Αθ. μέσα από μια θεματική που λειτουργούσε.com/watch?v=VyyMlG9F_h4&feature=related ίδιο τον Νιόνιο (Τάκης Μηλιάδης) κ. Ναι μεν υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία με αμερικάνικες κωμωδίες του Κάπρα ή του Κιούκορ. εκδ. αφενός θεματικά και αφετέρου σε επίπεδο επιδράσεων των Ελλήνων ηθοποιών από τους κωμικούς τύπους του Καραγκιόζη. κατά κάποιον τρόπο. 70). κατά κύριο λόγο. Αιγόκερως. τον β) http://www.youtube. είναι αυτή του Βέγγου. ήταν η άμεση μόνο επίδραση της ελληνικής κινηματογραφικής κωμωδίας από τους τύπους του Καραγκιόζη σε επίπεδο ερμηνειών και σε επίπεδο θεματολογίας..youtube. Σύμφωνα με τα παραπάνω. Η αντιπροσωπευτικότερη σχετική περίπτωση για τον κινηματογράφο.ο.

14). αφού σε δική του σκηνοθεσία υπάρχει το ΘΒ φαλακρός πράκτωρ (1969) και σε σκηνοθεσία Κατσουρίδη το Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση (1971). με σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και φωτογραφία του Ντίνου Κατσουρίδη. θεωρούμε ότι η πλέον αντιπροσωπευτική κωμωδία του Βέγγου (σε σχέση με τον Καραγκιόζη) είναι η κωμωδία «Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης» (1963) του Αλέκου Σακελλάριου. όπως παραδέχεται και ο Σολδάτος. σ. Σολδάτου. Στις πιο πολλές από τις προγενέστερες ταινίες του. αλλά ο Σακελλάριος είναι αυτός που. Όμως είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. ο τίτλος της ταινίας καταθέτει δύο από τα πλέον εύστοχα συνοδευτικά επίθετα του Θανάση. Είναι βέβαιο ότι ο Βέγγος . Αθήνα 1990. Αθήνα 2000. Αιγόκερως. Σε κάποιες προγενέστερες ταινίες.να βρίσκεται κοντά στη φιλοσοφία του Καραγκιόζη. μετατρέπεται (από ένα παιχνίδι της μοίρας) στο γιατρό του τίτλου: «Σαν παράδειγμα αυτού που καθιερώθηκε σαν Θανάσης μέσα στον ελληνικό κινηματογράφο διάλεξα την ταινία Δόκτωρ Ζιβέγγος (1968) σε σκηνοθεσία και παραγωγή του ίδιου. ο Βέγγος παίζει δεύτερους ρόλους ή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο που δεν έχει ακόμα σφυρηλατηθεί. Προφανώς. Δεν είναι τυχαίο ότι και πάλι σε μια ταινία του Αλέκου Σακελλάριου («Ο Ηλίας του 16ου») ο Βέγγος δέχεται καταιγισμό χαστουκιών από τον Χατζηχρήστο. είχαν γυριστεί (μέχρι τότε) πολλές ακόμα ταινίες με πρωταγωνιστή τον Βέγγο. να δουλέψει. επί της οθόνης. ο Βέγγος συνθέτει μεν δίδυμο με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο («Ψηλά τα χέρια. Ένας άνθρωπος παντός καιρού. στην προσπάθειά του κάπου να βολευτεί. 121). συλλαμβάνει ορθότερα από όλους την «καραγκιόζικη» προέλευση του Βέγγου. Κατά την προσωπική μας άποψη. Αιγόκερως. πάλι. Βεβαίως. κατά τη γνώμη μας. ο Βέγγος αφού καταπιαστεί ανεπιτυχώς με πολλές δουλειές. είναι που συνδέει αμεσότερα το σαφή χαρακτηρισμό της ταινίας ως το συνδετικό κρίκο που ενώνει τη θεατρική παράδοση του Καραγκιόζη με την περίπτωση του Θανάση Βέγγου. Ίσως δεν είναι η καλύτερή του ταινία. με τον Νίκο Σταυρίδη («Οι δοσατζήδες») ή κυρίως με τον Φραγκίσκο Μανέλλη στο εύθραυστο κωμικό δίδυμο που πλάσανε μαζί ως «Μήτρος και Μητρούσης». αλλά η σχέση του με τον Καραγκιόζη δεν είχε προσδιοριστεί ακόμα με σαφήνεια και πέρα από την απλή οπτική ομοιότητα αυτών των δύο ηρώων. αρχής γενομένης (ως πρωτεύων σημείο αναφοράς) με το έργο «Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης». σ. κάτι που μας προετοιμάζει για τον ατέλειωτο κατοπινό ξυλοδαρμό του ως κινηματογραφικού Καραγκιόζη. ωστόσο. ενώ η φιλμική αφήγηση είναι χαρακτηριστική της επαγγελματικής αντι-οδύσσειας του Βέγγου. η πλέον κοντινή στον Καραγκιόζη» (Γ. Γ΄. Σολδάτου. Σύμφωνα με το σενάριο. λόγω της φαλάκρας και γενικά λόγω της κοινής (άσχημης φαινομενικά αλλά αστείας και καλόψυχης κατά βάθος) μουτσούνας. τόμ. να φάει ψωμάκι. καθώς ο Τσιφόρος (ο σεναριογράφος της) ανήκει στη γενιά των συγγραφέων που ανδρώθηκαν επί Μεσοπολέμου στις μάντρες παλιών καραγκιοζοπαιχτών. Ο διάλογος εδώ είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και το παίξιμο θεατρικό. Χίτλερ»). 6 όσο χρειάζεται. εκδ. εκδ. στις δομές και φόρμες του Καραγκιόζη. τα στοιχεία αυτά οφείλονται στον Αλέκο Σακελλάριο και ο Βέγγος επιδεικνύει μια έξοχη θεατρική γκάμα» (Γ. Ακριβώς αυτή η θεατρικότητα της όλης ερμηνευτικής προσπάθειας. Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Γράφει σχετικά ο Γιάννης Σολδάτος: «Στο Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963) του Αλέκου Σακελλάριου. ίσως η πιο απλοϊκά χαρακτηριστική του φαινομένου Θανάσης Βέγγος.

πέρα από τη σισύφεια μοίρα του Καραγκιόζη να αλλάζει τα επαγγέλματα σαν τα πουκάμισα. Τα δεδομένα αυτά τελειοποιούνται στην ταινία «Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης» (1971) του Ερρίκου Θαλασσινού. δίνοντας έμφαση στα οπτικά τεχνάσματα του Μπάστερ Κήτον και του Τσάρλι Τσάπλιν.youtube. με κοινό συνδετικό κρίκο τους τον Καραγκιόζη και την προσπάθειά του να στεριώσει σε μια δουλειά. Χωρίς να γνωρίζει και πάλι τη δουλειά.com/watch?v=ifq9 vpKKlXA&feature=youtu. ποντάρει μάταια σε έναν καλό γάμο και τελικά γυρίζει στο νησί του. Ο Καραγκιόζης κατόπιν επικαλείται τον οίκτο για να βρει δουλειά. βρίσκει δουλειά αρχικώς σε ένα εστιατόριο. προχωρώντας σε μία άμεση καταγγελία εναντίον της αστυφιλίας». Καταφεύγει μετά στο πιο εύκολο και λιγότερο απαιτητικό. για να φάει ψωμάκι. μια δουλειά όμως στην οποία μπαίνει με την υπόγεια συμφωνία να μεροληπτήσει υπέρ του αδύναμου αθλητή. Στην κωμωδία αυτή. β) τον τρόπο που συστήνεται ο ίδιος ως ο Καραγκιόζης. Ο Καραγκιόζης σερβιτόρος απολύεται και διώχνεται βιαίως. Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με μια σπονδυλωτή κωμωδία. πόστο του αστυνόμου.προσέδωσε ακόμα πιο κινηματογραφικό χαρακτήρα στο ρόλο του (με την πάροδο των χρόνων) και με έντονες επιρροές από τις κωμωδίες του αμερικάνικου κινηματογράφου και ιδίως από τις βωβές κωμωδίες. Ένας φαρμακοποιός τον προσλαμβάνει για βοηθό του. ο σεναριογράφος Γιώργος Λαζαρίδης (1927-2012) πετυχαίνει άμεσες αναγωγές στον Καραγκιόζη μέσα από: α) τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης του Βέγγου. Επόμενο επάγγελμα είναι διαιτητής αγώνων μποξ. εκνευρίζουν τον άπειρο Καραγκιόζη και τον οδηγούν στο να τρίψει τα μούτρα του παιδιού με ένα πιάτο μακαρόνια. Η διαιτητική νοθεία εξαγριώνει το κοινό και ο διαιτητής τρώει το ξύλο της χρονιάς του ακόμα και από τον ευνοούμενο μποξέρ. αναλαμβάνει το φωτογραφείο μιας χήρας. τα κάνει θάλασσα και φεύγει και πάλι με μαυρισμένο μάτι. για να βρει μια καλή δουλειά. Οι ιστορίες αυτές θα μπορούσαν να έχουν τους τίτλους: «Ο Καραγκιόζης σερβιτόρος». Τα παρατάει όλα. από τον οποίο μάλιστα δανείστηκε και το έντονο συγκινησιακό στοιχείο για τον τρικυμιώδη έρωτα του Θανάση με κάποια ωραία κοπέλα και μολονότι το τελευταίο ερωτικό στοιχείο είναι κάτι που λείπει από τον Καραγκιόζη. χρησιμοποιώντας το όνομα του Καραγκιόζη αντί για το όνομα του Βέγγου: «Ο Καραγκιόζης έρχεται στην Αθήνα από το νησί του. η οποία αποτελείται συνολικά από έξι μικρές ιστορίες.com/watch?v=bHA TlVtTyQo Επιστρέφοντας στην ταινία του 1963. ένας κουφός και ένα ζευγάρι με ένα κακομαθημένο αγοράκι.be β) http://www. Οι πελάτες του είναι ένας μάγκας. Χρησιμοποιώντας πολιτικό μέσο. Οι απαιτήσεις των πελατών αυτών και κυρίως η άρνηση του παιδιού να φάει.youtube. αλλά πέφτει από γκάφα σε γκάφα. «Ο Καραγκιόζης διαιτητής 7 . αλλά μόλις μένει μόνος του ο Καραγκιόζης. όπως εσφαλμένως νομίζει. γ) τον μπερντέ και τις κρεμασμένες φιγούρες του Γενεράλη υπό τους ήχους του χασαποσέρβικου σε κάποιο πλάνο και δ) τoν αυτοσχέδιο Καραγκιόζη που παριστάνει σωματικά ο ίδιος Βέγγος: α) http://www. θα παρουσιάσουμε αρχικώς την υπόθεσή της.

είναι τέκνο της τυφλής ανάγκης. κάποια στιγμή σκαρφαλώνει στο πανί και ο Βέγγος στην οθόνη του κινηματογράφου. Τα σενάρια των ιστοριών αυτών είναι άνισα μεταξύ τους. το ψωμάκι είναι δύσκολο. «Ο Καραγκιόζης φαρμακοποιός». Ως φαρμακοποιός είναι μια σκέτη αποτυχία. είναι μεν φιλότιμος. γιατί θέλει να στεριώσει κάπου και να φάει ψωμάκι. Είναι πρόθυμος για όλα. Με λίγα λόγια. Ένας άνθρωπος παντός καιρού. ακόμα και αν δεν τις γνωρίζει. «Ο Καραγκιόζης αστυνόμος» και «Ο Καραγκιόζης γαμπρός». κρύβεται η υπόγεια διάβρωση ενός ολόκληρου συστήματος: «Αν ο Οιδίποδας ήταν γιος της μοίρας. δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά: «Εδώ (ενν. έτσι και ο Θανάσης δεν βολεύεται κάτω από τις σημαίες της όποιας επανάστασης. Όμως στερείται υπομονής ως σερβιτόρος. Όπως και ο εξάδελφός του. Ως εραστής είναι απλώς το θύμα. Η νομοτέλεια δεν έχει θέση στο δικό του ορίζοντα. αλλά όχι και το “ώριμο τέκνο της οργής” που ευαγγελίζεται ο Βάρναλης. είναι να δούμε τον Καραγκιόζη-Βέγγο σε σχέση με τα επαγγέλματά του. η ταινία έχει κατακτήσει από την πρώτη κιόλας στιγμή το θεατή και η μετέπειτα κοιλιά της δεν φαίνεται ικανή να χαλάσει το συνολικά καλό αποτέλεσμα. το χαρτόμουτρο ο Καραγκιόζης. επικαλείται τη ρήση: «Στην Ελλάδα είσαι ό. δρα παρασκηνιακά και τα κάνει θάλασσα. ακριβώς επειδή είναι άσχετος. όμως. Ο Γιάννης .τι δηλώσεις». στα οποία είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει η αρχική ένταση και σπιρτάδα. Ως φωτογράφος είναι επίσης άσχετος και πέφτει από γκάφα σε γκάφα. με τα οποία η ταινία απογειώνεται από την αρχή. «Ο Καραγκιόζης φωτογράφος». στην άλλη άκρη του ελληνικού δίπολου της περιπλάνησης και του βολέματος. Η καρπαζιά είναι εύκολη». Σολδάτου. Αναλαμβάνει πρόθυμα όλες τις δουλειές. 8 Ως αστυνομικός.αγώνων μποξ». Ο Καραγκιόζης. Στο τέλος. αφήνοντας για θεατή τους τον Θανάση τον Νεοέλληνα και γίνονται αναρχικοί» (Γ. για να πέσει κάπως ως προς το ρυθμό της με τα κατοπινά σκετς και κυρίως με τα δύο τελευταία. 9. Όμως. 11). όμως. είναι τα δύο πρώτα του σερβιτόρου και κυρίως του διαιτητή. κατά την άποψή μας. σ. αλλά καταλαβαίνει ότι είναι λίγος. Τα καλύτερα. επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. είναι ο φιλότιμος Έλληνας που για να επιβιώσει. ο Θανάσης ο Νεοέλληνας. ειδικά μάλιστα αν πρέπει να κερδίσει πάση θυσία ο χειρότερος. στο νησί) αν κάτσεις και δουλέψεις. Ως διαιτητής. Πίσω από όλα αυτά. Αυτό που έχει σημασία πάντως. Οι γκάφες του βεβαίως έχουν σαν σκοπό το γέλιο. επειδή η νοθεία του είναι ερασιτεχνικά στημένη. της πιο τυφλής που όρισαν οι θεοί στην πορεία της πτώσης ενός θρόνου και της συμφοράς του λαού. Στην Αθήνα. θα φας ψωμάκι.

της διασκέδασης ή και της επίθεσης ενάντια σε ένα σύστημα που οι δομές του ταλαιπωρούν. σπίρτο. Κλείνοντας. ο απορρυθμιστής κάθε επαγγελματικής δεοντολογίας. θα θέλαμε να προβούμε σε μια τελευταία αλλά πολύ σημαντική διευκρίνιση. Η άποψη αυτή όμως είναι λανθασμένη. όψη που τον φέρνει κοντά στην ηθογραφία κι από την άλλη. όσο και για το μέγεθος της απόλαυσης που παρέχει στο θεατή της: Ο Βέγγος. Όμως και το σύστημα καταμετρά στις απώλειές του. να αντιπαλέψει με την πείνα και την ανασφάλεια. ακόμη και τους πλέον απλούς. αντί να εξυπηρετούν τον άνθρωπο. κόντρα στην ιδιοφυή κινητικότητα του ήρωα και φυσικά έξω από τα πλαίσια της όποιας ηθογραφίας. (…) Η δεύτερη από τις δύο παραπάνω όψεις του Θανάση είναι και η πιο ενδιαφέρουσα. δεν είναι Μανέλλης. 17. ο εργατικός.στα σημερινά Άνω και Κάτω Πετράλωνα. Άρα μοιάζει σαν κάτι να κρύβει πίσω από τις απίθανες και αφύσικες γκάφες του. στα σκονισμένα πρώην πέτρινα αλώνια. αντεπιτίθεται με τη διακωμώδηση. που. Ένας άνθρωπος παντός καιρού. ενάντια όμως πάντοτε στο κακόψυχο αφεντικό του.youtube.com/ watch?v=gwXuI8JMhs0 9 . τις καταρημαγμένες του δομές» (Γ. ως διαρρήκτης στον «Ηλία του 16ου». τους μετατρέπει σε λαβύρινθο. Σολδάτου. Αφήνει πάντα την εντύπωση πως δήθεν δεν καταλαβαίνει και μας δουλεύει. προκειμένου να επιβιώσει. ως υπερρεαλιστικό στοιχείο. Ορισμένοι θεωρούν ότι οι κωμικές κατεργαριές του Καραγκιόζη (εναντίον της εξουσίας) τον κάνουν να διαφέρει από τον ηθικότερο Βέγγο. ως κομπιναδόρος θυρωρός στον «Παπατρέχα» ή ακόμα και σαν κλέφτης στο «Θανάση. ώρες-ώρες. 19). γίνονται κραυγαλέες. Το γνωρίζουμε όλοι πως ο Θανάσης θα χάσει τη δουλειά του.Σολδάτος κατόπιν γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Ο Θανάσης δοξάζει τα επαγγέλματα με την τιμιότητα και την εργατικότητά του ή όταν τον ξεπερνούν. πιάνεται κορόιδο. Είναι ένας ύπουλος εχθρός του συστήματος. τόσο για τα πολλαπλά κρυμμένα της επίπεδα. σ.χ. τον «καλό μας άνθρωπο». Βέγγος και Καραγκιόζης επιδίδονται. ο καλός που. Με άλλα λόγια.και να φέρει τα πάνω κάτω. στις ίδιες ακριβώς «νοθείες» σε βάρος του ισχυρού. Το παιχνίδι είναι σικέ. Μιλάμε για δύο διαφορετικές όψεις της ίδιας φιγούρας. όταν χρειάζεται.com/ watch?v=Qomd7oFPAr4 β) http://www.youtube. όχι σπάνια. π. σε όποια εργασία ξεγελαστούν οι εχθροί και του αναθέσουν. όπως παρουσιάζεται με τη συνοδεία φιγούρας ή μεγάλης θεατρικής σκηνής στο «Βοήθεια! Ο Βέγγος φαλακρός πράκτωρ 000» ή στο «Μεγάλο Κανόνι». φυσιογνωμικά. Φαίνεται έξυπνος. πάρε το όπλο σου». με κοινό τόπο αναφοράς ακόμα και το ίδιο το χασαποσέρβικο. Κατακυρώνονται στην υπερρεαλιστική τέχνη. εκεί που η υπέρβαση του μέτρου τελείται χάριν της παραβολής του προσωπικού ρυθμού. ο τίμιος. Όμως και αυτός ταλαιπωρείται αφάνταστα από την επαφή του με τους εργασιακούς κώδικες. ακριβώς επειδή αυτός «ο καλός μας άνθρωπος» προβαίνει σε παρόμοιες κομπίνες. Οι επαγγελματικές του γκάφες. που άμα τη εμφανίσει παραπέμπει σε απροσάρμοστο. Ο Βέγγος έρχεται στον κινηματογράφο μας. α) http://www. Από τη μια.

• Είναι αναρτημένο το αρχείο της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας «Ο Καραγκιόζης μας» καθώς και τα παλιά τεύχη.com/somateio Σε αυτήν έχει ήδη αναρτηθεί: • Το ψηφιοποιημένο φωτογραφικό αρχείο που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του προηγούμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Σκηνής Θεάτρου Σκιών Κωνσταντίνου Κουτσουμπλή και του μέλους μας Μπάμπη Ρουμελιώτη.. Θα πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε και ένα σκίτσο του Καραγκιόζη σε ουδέτερη μορφή. όπου αναρτώνται συζητήσεις μελών του φόρουμ πάνω στο θέμα του Καραγκιόζη μας. προς υπουργεία και άλλους φορείς. που θα μπορεί όμως να λαμβάνει ή να είναι από την αρχή στις 6 αποχρώσεις (μαύρο. άσπρο. καλεί τους ενδιαφερόμενους φίλους της που έχουν έφεση στη ζωγραφική. που είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας μελών και φίλων προηγούμενου Καλλιτεχνικού Συμβουλίου (Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής. • Υπάρχει φόρμα εγγραφής νέων μελών και ήδη έγινε και η πρώτη ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής. με την συμμετοχή του Γραμματέα Πέτρου Γιωργανιού και φωτογράφους τον Βασίλη Καπετανίδη και την Ελένη Πατσοπούλου).π. αρκεί να ταιριάζει με το στιλ της τέχνης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου.karagkiozis. πριν την έκδοση του τεύχους Απριλίου 2013.. Χάρης Μπιλίνης. κόκκινο. κίτρινο.Σ. Η επιλογή θα γίνει σε συνεδρίαση του Δ.Ζητείται νέο λογότυπο για την εφημερίδα μας Ύστερα από πολλά χρόνια. αλλά δεν αποκλείεται να έχει και ένα δεύτερο σκιτσάκι. σκηνικών κ. Ιστοσελίδα του Σωματείου Λειτουργεί η ιστοσελίδα του Σωματείου στο http://www. • Λειτουργεί ΦΟΡΟΥΜ του Σωματείου. ενώ δημοσιοποιείται σταδιακά και το ιστορικό ηχητικό αρχείο από (ανέκδοτες) παραστάσεις μεγάλων καραγκιοζοπαιχτών που είναι στην κατοχή του Προέδρου Πάνου Καπετανίδη. Έτσι. Σωκράτης Κοτσορές. μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τυποποιημένη γραμματοσειρά.λ. • Τελευταίο και καλύτερο! Θα αναρτηθεί το ψηφιοποιημένο αρχείο του ιστορικού υλικού φιγούρων. να βοηθήσουν με τη φιλοτέχνηση του νέου λογότυπού της. Τάσος Γεωργίου. μπλε και πράσινο). 10 . • Αναρτώνται τα σπουδαιότερα έγγραφα που αποστέλλει το Δ. Στο λογότυπο. είτε μονόχρωμο. όπως αυτό είναι γνωστό: «Ο Καραγκιόζης μας». (δηλαδή να μη θυμίζει το σχέδιο ενός μόνο συγκεκριμένου καραγκιοζοπαίχτη). Το σχέδιο θα πρέπει να είναι είτε έγχρωμο.Σ. η ηλεκτρονική εφημερίδα σκέφτεται να αλλάξει λογότυπο.

170 χρόνια από τον θάνατο του “Γέρου του Μωριά” Ήταν το πρωινό της 4ης Φεβρουαρίου του 1843. διώξεις. για να συνεχίσει να την πατά ακόμα και στον τάφο. με ό. έπιπλα και κειμήλια. έφτανε στο τέλος της. όπως το καρυοφύλλι του ηγέτη της επαναστάσεως Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. το παράσημο με το οποίο τιμήθηκε από τον βασιλιά Όθωνα. θριάμβους. Ιερά κειμήλια. η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη είναι το αδάμαστο πνεύμα του. Ζαχαριά. μετάλλια ανδρείας. μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες λύπες. περιπλανήσεις. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821. Μια επική πορεία γεμάτη ανυπέρβλητο ηρωισμό.gr Σπουδαία ιστορικά κειμήλια ηρώων της επαναστάσεως του 1821 παραμένουν αναξιοποίητα στο σπίτι απογόνων ενός εκ των ηρώων της Παλιγγενεσίας. ΠΟΥ ∆ΙΑΤΗΡΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥΣ! από τον Μάκη Βραχιολίδη vrachiolidis@yahoo. φυλακίσεις. το όπλο του πρωτοπαλίκαρού του. η απαράμιλλη ψυχική του δύναμη και η λιονταρίσια φωνή του που αντηχεί στις καρδιές των Ελλήνων και πάντα θα τους οδηγεί στους αγώνες τους για την Ελευθερία. Η νεκρώσιμος ακολουθία του Ανδρός τελέστηκε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης και σύσσωμος ο αθηναϊκός λαός της εποχής έσπευσε να τον κατευοδώσει. μακαρίτη πλέον. Όμως. αλλά και προσωπικά του οικιακά σκεύη!!! Όλα αυτά τα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας κειμήλια. Ιωάννη-Χατζηγιάννη Μέξη. ολοκλήρωνε το επίγειο ταξίδι του σε ηλικία 73 ετών. όπως το μεγάλο μπαούλο-θησαυροφυλάκιό του. ο Μεγαλόσταυρος τον οποίο φορούσε ο Σπετσιώτης πρόκριτος. όταν ο Εθνικός μας Ήρωας. καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ήρωα Χατζηγιάννη Μέξη: ιστορικά έγγραφα. μάχες. δισέγγονου του μεγάλου 11 . Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θάφτηκε με τη στολή και τα όπλα του. σήμερα. πρόκειται για κειμήλια μοναδικής ιστορικής αξίας. το νεκρικό προσωπείο του και τα προσωπικά του αντικείμενα. ενώ κάτω από τα τσαρούχια του τοποθετήθηκε μία τουρκική σημαία.τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και συντήρησή τους! Συγκεκριμένα. ο ημίθεος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. μας απομένουν τα οστά του. βρίσκονται στην οικία της συζύγου τού.

τον Ζαχαριά». αλλά και του πρωτοπαλίκαρού του. Όπως λέει η κ. αντιμέτωπη με την αδιαφορία της Πολιτείας. εμπιστεύθηκε τα όπλα του στον Χατζηγιάννη Μέξη. υπήρξε πλήρης αδιαφορία. Ιστορικά έγγραφα της οικογένειας Χατζηγιάννη Μέξη. Το άλλο όπλο ανήκει στο πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη. ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ Ο Μεγαλόσταυρος. τα οποία χρειάζονται να σταχυολογηθούν και να ταξινομηθούν από ιστορικούς. η Πολιτεία αδιαφορεί. τονίζει η κ. πριν από χρόνια. αλλά δυστυχώς. για να διατηρώ στο σπίτι μου τόσα σημαντικά κειμήλια ηρώων της Επαναστάσεως. Ζαχαριά. βρίσκονται στην οικία της οικογένειας Μέξη! Όπως διευκρινίζει η κα Μέξη. Όταν αποφασίστηκε η φυλάκισή του. Η χήρα του δισέγγονου Χατζηγιάννη Μέξη..ευπατρίδη και αναγεννητού των Σπετσών. εκφράζει την αγανάκτησή της αλλά και την αγωνία της για το μέλλον αυτών των ιστορικών αντικειμένων. μια αντιπροσωπεία απόστρατων αξιωματικών εκδήλωσε. το αίμα τους. για λογαριασμό της Ένωσής τους. Αυτοί οι ήρωες της Παλιγγενεσίας έδωσαν τη ζωή τους. Φάτια. «Τους καλέσαμε να έρθουν στο σπίτι και να δουν όλο τον πολύτιμο θησαυρό. για να ελευθερωθεί η χώρα μας. Εκπληκτικό! Το καρυοφύλλι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. ενδιαφέρον για τα κειμήλια των ηρώων της Επαναστάσεως του ‘21. όπως φαίνεται. στα 81 της χρόνια πλέον.. Από την πλευρά όμως της επίσημης Πολιτείας. αλλά ακόμη περιμένουμε». ∆εν νοιάζεται στο ελάχιστο να αξιοποιήσει τη μεγάλη ιστορική μας κληρονομιά». Αυτό είναι το καρυοφύλλι του και βλέπετε το στολισμό του. Φάτια Μέξη και συνεχίζει με νόημα: «Εγώ θέλω να παραμείνουν τα ιστορικά κειμήλια των ηρώων στην Ελλάδα και να μην πάνε αλλού. Χατζηγιάννη Μέξη.». παράσημο του Όθωνα και άλλα μετάλλια του Χατζηγιάννη Μέξη 12 . πόσα χρόνια θα ζήσω. Είχε κι άλλα. «Είμαι σχεδόν 81 χρονών. Μέξη. «ο Κολοκοτρώνης δεν είχε μόνον αυτό το όπλο.

ο θώρακας και τα όπλα του Θ. όταν βλέπουν διάχυτη την ελληνική αδιαφορία για το δικό της πολιτισμό. δείχνει ποιος είναι ο σεβασμός της σύγχρονης Ελλάδας απέναντι σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. στάθηκε ένας από τους πιο θερμούς υποστηριχτές της και οργανωτές της. τα πολύτιμα κειμήλια των ηρώων της εθνικής μας Παλιγγενεσίας!!! Πώς λοιπόν να μην βγαίνουν οι Τούρκοι. τόνισε: «Βεβαίως και δεν πρόκειται να φτάσουμε στο σημείο να δώσουμε τα ιστορικά κειμήλια των ηρώων μας στην Τουρκία. γερουσιαστής και πληρεξούσιος από τις Σπέτσες. το «Θεμιστοκλής». τρισέγγονη του Χατζηγιάννη Μέξη. Η Περικεφαλαία. μέλος της τουρκικής πρεσβείας. ας μην απορούμε γιατί η χώρα μας βρίσκεται σήμερα υπό πλήρη διάλυση.Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΤΟ ΟΥΡΚ ΚΙΑ Α ΖΗ ΖΗΤΗΣΕ ΗΤΗ ΗΣΕ ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ '21!!! Μοιάζει απίστευτο. όμως.1835). τα ιστορικά αυτά κειμήλια». Εάν η Πολιτεία παραμείνει αδιάφορη. του Χατζηγιάννη Μέξη και του Ζαχαριά. ήθελε να αναδείξει στους δικούς της πανεπιστημιακούς ή μουσειακούς χώρους. Πήρε προσωπικά μέρος στις διάφορες μάχες. αλλά είναι αληθινό! Τούρκος. θα συνεχίσω να διατηρώ εγώ στο δικό μου σπίτι. αναγνωρίζοντας τον απελευθερωτικό αγώνα των ηρώων της επαναστάσεως. Το γεγονός. εκλέχτηκε σύμβουλος Επικρατείας. διά του Ερντογάν. την αποφασιστικότητά του. μετά τη μητέρα μου. ζητώντας της τα ιστορικά κειμήλια του Κολοκοτρώνη. να διεκδικούν ακόμη και την ολυμπιακή φλόγα. Ιλόνα. Όταν τέλειωσε η Επανάσταση. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΞΗΣ Ο Χατζηγιάννης Μέξης ήταν πρόκριτος των Σπετσών (1755 . πλησίασε την κόρη της κας Φάτιας Μέξη. η Τουρκία. Κολοκοτρώνη (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) 13 . Ο Όθωνας τον τίμησε με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού. Έβγαλε στον κοινό αγώνα τρία πλοία. Ήταν και τα τρία άρτια εξοπλισμένα. από τους πλουσιότερους ανθρώπους του νησιού και τους ισχυρότερους. επί χρόνια εργαζόμενος στη χώρα μας ως μεταφραστής. Φαινόμενα σήψης σαν και αυτό. Είχε γίνει μέλος της Φιλικής Εταιρείας και μόλις ξέσπασε η Επανάσταση. για λογαριασμό του τουρκικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης! Ο εχθρός και αντίπαλος των Ελλήνων στα 1821. ∆ιακρίθηκε όμως και για την επιβλητική εκτιμώμενη φυσιογνωμία του. Η Ιλόνα Μέξη. Βλέποντας όλα αυτά. το επιβεβαιώνουν. τη δραστηριότητά του και το θάρρος του. το «Επαμεινώνδας» και το «Περικλής».

” 14 . αλλ’ εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. και αυτή αύξαινε κάθε ήμερα χειρότερα. την πατρίδα των. Διότι. Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος. όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής.τι τους έλεγε ο σουλτάνος. δια να αλλάξει ο λαός την πίστιν του. στις 7/10/1838 (μιλάει για τη διχόνοια των Ελλήνων που τότε. εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους. μην υποφέρνοντες τον ζυγό έφευγαν. έπειτα άλλοι βάρβαροι και τους υπόταξαν. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού ανελάμβαναν αυτοί. και έτσι ο λαός. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους. και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα. και του έδωσε την εξουσία της εκκλησίας. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν η Εταιρεία. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες (προεστοί) εις όλα τα μέρη. όστις έχαιρε προνόμια. Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία. τους οδήγησε σε μεγάλες εθνικές καταστροφές) “Οι παλαιοί Έλληνες.Προφητική ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα. όπως και σήμερα. έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους. διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα. τον ελάμβανε ο κλήρος. έναν πατριάρχη. διόρισε ένα βιτσερέ (αντιβασιλέα). Η τρίτη τάξη. και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. οι έμποροι και οι προκομμένοι. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. οι πρόγονοί μας. τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής. και έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι. το καλύτερο μέρος των πολιτών. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό. αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση. και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη. άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι.τι ημπορούσαν. ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας. Και τοιουτοτρόπως κάθε ήμερα ο λαός ελίγνευε και επτώχαινε. Τον ένα έκοπταν. ο άλλος το σταυρό του έκαμε. εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση. ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού.

ει δυνατόν. Γεννάδιον παραδίδοντα. οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των. Κολοκοτρώνης. στις 13 Νοεμβρίου 1838. Οι κάτοικοι των Αθηνών ηγνόουν μέχρις εκείνης της στιγμής την περίστασιν ταύτην. Την πρότασίν του αυτήν απεδέχθη ο κ. Την επαύριον.Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΙΩΝ». παιδιά μου. και απ’ αυτά να κάμωμε συμπερασμούς και δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας. Ο δε στρατηγός Κολοκοτρώνης. Ενθουσιασθείς και από την παράδοσιν και από την θέαν τοσούτων μαθητών είπε προς τον Γεννάδιον. του οποίου εγγυώμεθα το ακριβές. και έρχομαι να σας ειπώ. με το ακόλουθο χρονικό: «Κατά την 7 Οκτωβρίου ο στρατηγός Θ. και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ. στρατηγούς. Και δια τους παλαιούς Έλληνας. προς τους νέους του Α΄ Γυμνασίου της Αθήνας: Παιδιά μου! Εις τον τόπο τούτο. πολιτικούς είχαν. Γυμνασιάρχης με την μεγαλυτέραν ευχαρίστησαν και προσδιόρισε την 10ην ώραν της επιούσης ως ημέρας εορτασίμου. επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί. εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας. δια ταύτα σας λέγουν καθ’ ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας. Μα η φήμη διεδόθη. ως μέρος ευρύχωρον και μεμακρυσμένον οπωσούν. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί. σύμβουλος εν ενεργεία. μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα. συνέρρευσε πλήθος διαφόρων επαγγελμάτων και τάξεων άνθρωποι. επισκεφθείς το Ελληνικόν Γυμνάσιον της καθέδρας ηκροάσθη μίαν και ημίσειαν ώραν τον πεπαιδευμένον γυμνασιάρχην κ. Αλλά το πλήθος των μαθητών και η στενότης του Γυμνασίου παρεκίνησε τους διδασκάλους να εξέλθωσιν εις την Πνύκα. Εγώ δεν είμαι αρκετός. καθ’ όσον δυνάμεθα να ενθυμηθώμεν». δυο απεσταλμένοι μαθηταί επροσκάλεσαν από της οικίας του τον στρατηγόν Κολοκοτρώνην εις την Πνύκα. περιτριγυρισμένος και από τους μαθητάς και από τούτους επί του βήματος της Πνυκός ομίλησε τον ακόλουθον λόγον. οποίους ήρωας. και ο ίδιος προς τους νέους μαθητάς. Όλη η ομιλία που ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απηύθυνε στην Πνύκα. όσα εις τον καιρό του αγώνος και προ αυτού και ύστερα απ’ αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα. οπού εγώ πατώ σήμερα. την οποίαν συνέλαβεν επιθυμίαν του να ομιλήση. 15 .

Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους. Η τρίτη τάξη. χωρικούς και ψαράδες. και αυτή αύξαινε κάθε ήμερα χειρότερα• διότι. διόρισε ένα βιτσερέ [αντιβασιλέα]. εκατοικούσαν οι παλαιοί Έλληνες. ο άλλος το σταυρό του έκαμε. ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. έπειτα άλλοι βάρβαροι και τους υπόταξαν. την πατρίδα των. μολονότι όπου και αν έβρισκαν εναντιότητες και οι βασιλείς και οι τύραννοι τους κατέτρεχαν. Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία. οι οποίοι. Οι παλαιοί Έλληνες. και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο.τι ημπορούσαν. έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους. οι έμποροι και οι προκομμένοι. και του έδωσε την εξουσία της εκκλησίας. Τον ένα έκοπταν. και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό. οι πρόγονοί μας. και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη. δεν ημπόρεσε κανένας να τους κάμει τίποτα. και έτσι ο λαός. τον ελάμβανε ο κλήρος. Αφού ύστερα ήλθε στον κόσμο ο Χριστός. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν η . εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες [προεστοί] εις όλα τα μέρη. έναν πατριάρχη. το καλύτερο μέρος των πολιτών. οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του. όστις έχαιρε προνόμια.και απόό εδώ δώώ επήραν ή και εδανείσθησαν δ ίθ τα άλλα έθνη την σοφίαν των. αλλ’ απλούς ανθρώπους. τον οποίον κατοικούμε. άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Και τοιουτοτρόπως κάθε ήμερα ο λαός ελίγνευε και επτώχαινε. Δεν επήρε μαζί του ούτε σοφούς ούτε προκομμένους. Αυτοί εστερέωσαν την πίστιν. Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος. και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος έμαθαν όλες τες γλώσσες του κόσμου. Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν. εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση. διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. Εις τον τόπον. δια να αλλάξει ο λαός την πίστιν του. τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό. και έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι. μην υποφέρνοντες τον ζυγό 16 έφευγαν. όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής.τι τους έλεγε ο σουλτάνος. και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα. αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση. ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας. αλλ’ εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού ανελάμβαναν αυτοί.

Και όταν έλεγες τον Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους ή να υπάγει εις τον πόλεμο. και όλοι. όλοι πρέπει να βλέπει εις το ανατολικό μέρος. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους. και έτσι ο ένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα». Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Με τούτο τον όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. οπού να εις τον πόλεμο. μικροί και μεγάλοι. Αλλά ένας ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν έμπαινε πρόεδρος έξι μήνες. και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. να συνδράμει ούτε να πολεμήσει. Όταν προστάζουνε πολλοί. οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. τούτος επρόβαλλε τον Γιάννη.το παιδί ξξύλα. δεν εσυλλογισθήκαμε αρχηγό και μίαν κεφαλή. πλην καθένας η επιθυμία της ελευθερίας μας. ο άλλος εις το αντικρινό και ο εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και άλλος εις τον Βορέα. Μα τι να κάμομε. σπίτι εις τον αραμπά και να γυρίζει. ήθελε τούτο και ο άλλος το άλλο. Και Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε τούτο εγίνετο. Ο ένας επήγεν τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι. ύλ η γγυναίκα ί του εζύμωνε. κατά την γνώμη του. Ίσως αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας όλοι ηθέλαμε το καλό. επειδή δεν είχαμε ένα την Επανάσταση. και ένα καράβι μιαν αρμάδα. Αλλά δεν εβάσταξε! Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία. Είχαμε και αυτουνών την ανάγκη. ποτέ το σπίτι δεν χτίζεται ούτε και ο κλήρος μας και οι προεστοί και τελειώνει. ζύ δί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους. Και μ’ αυτόν τον τρόπο κανείς δεν ήθελε ούτε Εταιρεία. αλλά πρέπει να είναι ένας αρχιτέκτων. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και καθώς λέγει ο καθένας. εσηκώνετο τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας ο άλλος και τον έριχνε και εκάθετο αυτός άλλους τόσους. Ο ένας λέγει ότι η πόρτα οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι. ο αδελφός του έφερνε 17 . σαν να ήτον το εκάμαμε την Επανάσταση. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός.

θέλουν μετ’ ολίγον περάσει. κατά κακή μου τύχη. πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια. ήκουσα και εγνώρισα. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθεί η νύκτα του θανάτου μας. και να έχετε ομόνοια. την οποίαν να αποστρέφεσθε.ί Π ί και ημείς ί εχρειαζόμεθα ζό θ έέναν αρχηγό γό και έέναν προστάζει Παρομοίως αρχιτέκτονα. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα. διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. οι Εβραίοι. Τελειώνω το λόγο μου. Αντιμετώπιζε με δυσπιστία την ανάμειξη των ξένων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδος. Ο βασιλεύς μας είναι νέος και συμμορφώνεται με τον τόπο μας. Αλλ’ επειδή είμεθα εις τέτοια κατάσταση. μένουν σταθεροί εις την πίστη τους. Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε. Από την άλλη πλευρά. δια να γίνει τούτο. Και αι ημέραι της γενεάς. Εις αυτή την κατάσταση έρχεται ο βασιλεύς. θεωρώντας πως γινόταν πρώτιστα για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. ακόμα και εκείνους που ευθύνονταν για το θάνατο συγγενών του και του γιου του. δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας. συγχώρησε τους εχθρούς του. και με αυτόν κι εσείς και τα παιδιά σας θα ζήσετε. 18 . Αλλά διά να αυξήσομεν. Εγώ. Εις εσάς μένει Παράσταση κάτω από το βλέμμα του Γέρου του Μωριά με πανσέληνο. Πλατεία Άρεως . εξ αιτίας της διχόνοιας. η οποία σας άνοιξε το δρόμο. αλλ’ η βασιλεία του είναι διαδοχική και θα περάσει εις τα παιδιά των παιδιών του. έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση. παιδιά μου.άζζ πως θθα γγενεί. Και αυτοί. η οποία γίνεται με την καλλιέργεια και με την υποστήριξη του Θρόνου. δεν είναι προσωρινός. την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία. εξ αιτίας των περιστάσεων.Τρίπολη να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο. καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθεί η νύκτα και η αυριανή ήμερα. οι οποίοι κατατρέχοντο και μισούντο και από όλα τα έθνη. όστις να προστάζει και οι άλλοι να υπακούουν και να ακολουθούν. τα πράγματα ησυχάζουν και το εμπόριο και ή γεωργία και οι τέχνες αρχίζουν να προοδεύουν και μάλιστα ή παιδεία. χωρίς τη βοήθεια των ξένων. Αυτή η μάθησις θα μας αυξήσει και θα μας ευτυχήσει. μας έπεσε η Τουρκιά επάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε. χρειάζεται και η στερέωσις της πολιτείας μας. Ζήτω ο Βασιλεύς μας Όθων! Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι! Ζήτω η Ελληνική Νεολαία! Παρά τα ρωσόφιλα αισθήματά του. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάττουν μια Θρησκεία. την θρησκεία. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. οπού ημείς ελευθερώσαμε• και. όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. ο Κολοκοτρώνης πάντα πίστευε πως οι Έλληνες έχουν χρέος να πολεμήσουν μόνοι τους για την Ανεξαρτησία τους. διότι. και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα. εμφορούμενος από μεγάλη μεγαλοψυχία.

Και ο καλύτερος τρόπος ήταν να περιβληθεί η όλη επιχείρησή του με τον κατάλληλο μύθο. ενώ κάποιο σχετικό «ρολάκι» είχα αναλάβει κι εγώ. όλα αυτά πλέον θα αποκτούσαν τεράστιες διαστάσεις. το 1938 στην ακριτική Φλώρινα. Ο μύθος είχε σφυρηλατηθεί για τα καλά! Ο πατέρας όμως πέθανε τελικά και πραγματικά αυτήν τη φορά. Επρόκειτο για ένα τρικ. Η τρίχα έγινε τριχιά και με την τακτική του σπασμένου τηλέφωνου. ο πατέρας ήταν εξαφανισμένος και υποτίθεται πως ανάρρωνε. μερικοί μίλησαν γενικότερα για ένα στρατιωτικό και από στόμα σε στόμα. Για πολλές μέρες μετά. προκειμένου να συγκεντρώνει κόσμο στο θεατράκι του. Ο πατέρας έψαχνε να βρει τρόπους πάσης φύσεως. και για κάθε ενδεχόμενο. Οργίαζαν οι φήμες ότι ο καλλιτέχνης θα φοράει αλεξίσφαιρη επένδυση από εδώ και στο εξής. δήθεν για προληπτικούς λόγους.«ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΝΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ» του Θωμά Αθ. δέκα έτη πιο πριν. Όλα βεβαίως είχαν ξεκινήσει πιο νωρίς. κάθε τυχαίο περιστατικό με κάποιο θεατή. Α! Εγώ δεν ανησυχούσα και πολύ. Για τους Αθηναίους. Τι ήταν όμως πραγματικά η τότε Φλώρινα. δεν μάθαμε ποτέ τελικά ποιος ήταν ο δράστης αυτού του επεισοδίου. Ήταν ένα πρώην (και επί πολλούς αιώνες) μικρό 19 . εξαιρετικά πρωτοποριακής για την εποχή της. Υπήρχαν κι άλλα τσιράκια για τις βρώμικες δουλειές της όλης σχετικής προσπάθειας (προπαγάνδα. Παραμύθια! Ο πυροβολισμός έγινε εκ του μακρόθεν με άσφαιρα πυρά. Κάποιοι είπαν ότι ήταν ένας λοχαγός. Ένας τέτοιος θάνατος. διασπορά ψεύτικων ειδήσεων κτλ. από ένα καλά μελετημένο σημείο και από κάποιο τσιράκι. Αγραφιώτη Νουβέλα βραβευθείσα από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» Β) «Το πρώτο αντάρτικο» Ο κόσμος πανικοβλήθηκε με τον πυροβολισμό. αυτή η ιστορία απέκτησε θρυλικές διαστάσεις. Και ο πατέρας μου. όπου έκανα το στρατιωτικό μου. διότι ήμουν πια μέσα στο «κόλπο». Πραγματοποιήθηκε από φυσικά αίτια και φαινομενικά επρόκειτο για ένα θάνατο σε σχετικά μεγάλη ηλικία. εμπνευσμένα από ένα θάνατο που δεν έγινε ποτέ. άλλοι του έδωσαν «προαγωγή» και τον είπαν συνταγματάρχη. αλλά μόνο εγώ το ήξερα καλά ότι ήμουν ο πραγματικός αίτιος για τούτον τον πραγματικό θάνατο. ήταν ο καταλληλότερος κράχτης για το μεγάλο κοινό. έχοντας πετύχει εξαρχής το στόχο τους. ενώ κάποιοι λέγανε ότι η ψυχή του έσβηνε.). Εκείνος δεν αναπαυόταν όμως στο πρώτο Νεκροταφείο αλλά στο κρεβάτι. «Βαρύτατα τραυματισμένος ο καλλιτέχνης! Χαροπαλεύει! Κρίσιμες στιγμές!» και πολλά άλλα παρόμοια γράφονταν και ακούγονταν. η Φλώρινα ήταν τότε σαν ένας τόπος εξορίας. παραπλάνηση. κάνοντας κάποιες απαραίτητες διακοπές εντός της οικίας του και βάζοντας τα γέλια ακούγοντας τις ανταποκρίσεις που του φέρναμε από έξω. Έτσι. η οποιαδήποτε ταραχή άνευ λόγου και αιτίας. καθώς αυτή ήταν η τρίτη και η φαρμακερή. για ένα είδος ρεκλάμας. που δεν έγινε τελικά. δημιουργήθηκε ένας θρύλος για το θέατρο του πατέρα μου. Μέσα στον πανικό και το κομφούζιο που ακολούθησε. το παραμικρό επεισόδιο στο θέατρο.

Η πόλη αυτή απελευθερώθηκε κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο του 1912. σε μια κωμόπολη και αργότερα σε πόλη. ανοιγοκλείνοντάς του το μάτι μόνο και μόνο για πλάκα και για διαφήμιση. το οποίο σταδιακά είχε μετατραπεί. το οποίο βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βορειότερα και με ενδιάμεσα σύνορα να το χωρίζουν πλέον από την Ελλάδα. Σε αυτήν εδώ την αύρα λοιπόν. όμως. επί Τουρκοκρατίας. συμβάδιζαν με την ανερχόμενη καλλιτεχνική αύρα της Φλώρινας. Πώς θα στήναμε και έναν μπερντέ μεγάλο. Οι Σέρβοι πρόλαβαν το Μοναστήρι και πλήθη Ελλήνων αναγκάστηκαν να φύγουν προς το νότο. Δεν ξέρω γιατί. μεταφέροντας εκεί τις τέχνες και τα γράμματα. αν δεν κατάφερνα με την πρώτη να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους και να φανώ αντάξιος του ονόματος του πατέρα 20 . αλλά τότε δεν απελευθερώθηκε τελικά και το ένδοξο Μοναστήρι. Κατά την πορεία του από την Κοζάνη. Έπρεπε να πω κάτι πιο ταιριαστό με την παρέα. Οι συστρατιώτες μου με πιέζανε να τους παίξω μια κωμωδία για να χαλαρώσουμε λίγο. έδωσα και την πρώτη μαχαιριά στον πατέρα μου. Η Φλώρινα. λες και τον εκδικιόμουν για λογαριασμό της μοίρας και για όσα κόλπα έπαιζε ο ίδιος με το θάνατο. Αυτό το έκαναν και άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοι και μερικοί για πρώτη φορά σαν εμένα. αν και η λέξη «χαλάρωση» δεν ίσχυε για το πολύπαθο στρατιωτικό λεξιλόγιο της εποχής εκείνης. ο ελληνικός στρατός είχε καθυστερήσει και αυτό αποδείχθηκε μοιραίο. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι έπαιξα Καραγκιόζη στο στρατό. Ίσως γιατί με ενέπνευσε το όλο καλλιτεχνικό και εικαστικό αναδυόμενο τοπίο μιας πόλης που η μαγιά της φτιαχνόταν με τα καλύτερα ίσως υλικά από το πιο σπουδαίο βόρειο κάστρο του τότε Ελληνισμού. Την πόλη αυτή όμως ο Βενιζέλος τη θυσίασε υπέρ της Θεσσαλονίκης. Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος ήθελε με κάθε θυσία να απελευθερώσει το Μοναστήρι που ήταν μια σπουδαία πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. φροντίσαμε και για το φωτισμό και το έργο άρχισε με μερικά αστειάκια του πατέρα. Μου βγήκε. που τον σκότωσα τρεις φορές συνολικά. Στο σκίτσο «πετούσα» και σκάρωσα στα γρήγορα έναν Καραγκιόζη και ένα Κολλητήρι. μαζί με μια στρατοκρατική αντίληψη για τον εχθρό πέρα από τα σύνορα. απεκόμισε μεγαλύτερα κέρδη χάρη στα παιχνίδια της Ιστορίας. Το πρόβλημα ήταν ότι είπα πράγματα που δεν έπρεπε να πω. Κρύο. ξεχνώντας μια κυρία που για πολλά χρόνια (ή και για πάντα) θα μου καθόταν στο σβέρκο: Ήταν η κυρά λογοκρισία. τεντώσαμε και ένα πανί. Το πέρασμα του σιδηρόδρομου ήταν αρκετά καθοριστικό για το μέλλον της Φλώρινας και αυτό της έδωσε μια πρώτη αρκετά σοβαρή ώθηση. Πολλοί συνάδελφοι την είχαν υποστεί (μέσα και έξω από το στρατό). καθώς δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς.χωριό. παγετός και χιόνια. μα εγώ την είχα υποστεί σκοτώνοντας για πρώτη φορά τον πατέρα μου. Τα κόψαμε. πήρα το καλλιτεχνικό βάπτισμα του πυρός. Η στρατιωτική και επαρχιώτικη παρέα όμως αδυνατούσε να πιάσει εκεί το φινετσάτο αθηναϊκό πνεύμα των αστείων που ήξερα. Δεν το έκανα επίτηδες. Παίρνοντας όμως το βάπτισμα του πυρός στην τέχνη.

την τάξη.Πού τους είδες τους άντρες. Είναι υπεράνω πάσης υποψίας ο ίδιος και αυτό ήταν για σένα μια προστασία. Μόνος μου είμαι εδώ! . πε και μέχρι να πει κα καταλάβω πως δε έπρεπε να δεν το πω. αν και έχουμε κωμωδία που θα έχουμε κωμωδία.Μη μου χαλάς. ήδη Δ χρειαζόταν Δεν να ψάξω για κά κάποιο καρφί μπ μπροστά από τον μπερντέ. Είναι πατριώτης. σαν τα έμαθε. Το όλο θέμα δεν πρόλαβε να προχωρήσει πολύ. Για να το εξευτελίσεις. Για να το περιγελάσεις. Γιατί όμως ανέφερες το όνομα του Κυβερνήτη. που δεν γελάει όμως. Η κωμική αναφορά του ήταν ύποπτη γενικώς: «Ο φάκελός σου ήταν υπεράνω πάσης υποψίας στην αρχή. λεβέντη μου! Να δω βήμα! Άντρες! Εμπρός! Μαρς! . που δεν ήταν λάθος γενικώς αλλά ήταν ολέθριο ειδικώς για την εποχή και για το χώρο του στρατοπέδου. Το λάθος αυτό το κατάλαβα πρακτικώς πιο μετά: . Γνωρίζαμε κάποια ύποπτα στοιχεία στο ιστορικό σου. που θα γελάει ο κόσμος μαζί σου. κιρ». οργανωμένα με κανονική σκηνή και μεγάλες φιγούρες. Στη συνέχεια: Γ) «Ο Πορφυρογέννητος Καραγκιοζοπαίχτης» 21 .Και τι μου λες «πρτς. κιρ! . κιρ. εάν… Αλλά εάν δεν εάν.» και άλλα πολλά που κάνανε τον πατέρα μου. Αλόγατο είμαι ή γαϊδούρι. ρε πατέρα. λάθος Β Βουβαμάρα από έξ Κάτι είχα έξω. Ο πατέρας σου είναι εθνικόφρων. έχασα την αυτοσυγκέντρωσή μου και πέταξα το λάθος. κιρ. είχε αναφερθεί.μου αλλά και των διηγήσεών μου για τις εμπειρίες και τις ικανότητές μου ως γιος καραγκιοζοπαίχτη. αλλιώς θα νευριάσω! Με τάξη. με πρώτο τον «Καπετάν Γκρη». . μη σε Μ δείρω! δε Το μοιραίο λά έγινε. να μαραζώσει. τότε δεν θα εάν… Με Μ τάξη. Πρτς.Μη μιλάς εις τη γραμμή σου. Εξάλλου. βρε. το είχα ήδ ξεστομίσει. Μπαλώθηκε ευτυχώς και σύντομα εξιλεώθηκα παίζοντας ηρωικά έργα στο στρατό. κιρ. έστω και από τη βιασύνη μου και κατά λάθος. τρία… . βρε Μεταξά. κιρ. Θεατρίζει τον κόσμο με πατριωτικά έργα. Για να το βάλεις ίσα κι όμοια με το Κολλητήρι. έτσι όπως το ανέφερες.Σταμάτα και ξεκίνα σημειωτόν! Μαρς! Εν. Ήταν πολλά τα καρφιά και πρόθυμα στο να εξυπηρετήσουν καταστάσεις. ένα όνομα που δεν έπρεπε να αναφερθεί. αλλά η δράση και τα φρονήματα του πατέρα σου στην Αθήνα ήταν καθησυχαστικά και για μας αλλά και για σένα.Παντρεύεται η Μαρία… .Έλα. σε παρακαλώ. Κάτι έπρεπε να πω και προσπαθώντας να το βρω. δυο.

ιστορικά βιβλία. εκπαιδευτικά. Ο Σύλλογος έχει προβεί και στη δημιουργία δανειστικής Βιβλιοθήκης. υφαντά. ποιητικές συλλογές. βιβλία που έχουν εξαντληθεί. επαγγελματικά. κλασική λογοτεχνία. το οποίο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι.). παιδική λογοτεχνία. νομίσματα.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΟΙΒΩΤΑΣ» Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος ‘’Ο ΟΙΒΩΤΑΣ’’ βρίσκεται στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας. οικιακά σκεύη και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. μυθιστορήματα. θεολογικά βιβλία και άλλα βιβλία. ιδρύματα και γενικά με κάθε μέσο που θα συντελέσει έμμεσα ή άμεσα στην πραγματοποίηση του σκοπού της και στην εδραίωσή της σαν απαραίτητη πνευματική υποδομή και όχι πολιτιστική πολυτέλεια. όλων των ειδών. E-mail: gristagg@gmail. έτσι ώστε να συντελέσει στην προσωπική και πνευματική τους εξέλιξη και να αποτελέσει στοιχείο της καθημερινής τους ζωής. παιδικά. για να διαφυλάξει και να προβάλει την ελληνική παράδοση. β) η χρήση των νέων τεχνολογιών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ. Η Βιβλιοθήκη θα στεγασθεί στο Δημοτικό Σχολείο Νιφορέικων και τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 19 Μαΐου 2013. αργαλειό. δωρίζοντας στο Σύλλογο κάθε είδους έντυπες εκδόσεις για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης (οποιοδήποτε είδος βιβλίου: φαντασίας. έπιπλα. Το Μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα και ουσιαστικά παντρεύουν στοιχεία της αγροτικής και αστικής λαογραφίας. όπως παραδοσιακές στολές. Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου του Συλλόγου Δυμαίων «Ο ΟΙΒΩΤΑΣ». Μέσα για την επίτευξη του σκοπού είναι: α) ο εμπλουτισμός και η συνεχής ενημέρωση της συλλογής της Βιβλιοθήκης με έντυπο ή μη υλικό που εξυπηρετεί το σκοπό της. βιβλία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι: η εξυπηρέτηση και κάλυψη των πνευματικών. επιστημονικά. συλλόγους. γ) η προβολή του βιβλίου και της Βιβλιοθήκης μέσα από εκδηλώσεις. μυθιστορήματα. εγχειρίδια. δ) η συνεργασία με φορείς του Δήμου. περιοδικές έντυπες εκδόσεις κλπ. ιατρικά. πληροφοριακών και εκπαιδευτικών αναγκών των κατοίκων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και των γειτονικών Δήμων καθώς και η διάδοση του βιβλίου στους δημότες. όπου έχει διαμορφωθεί κατάλληλα. εγκυκλοπαίδειες. Το Μουσείο στεγάζεται στο δημοτικό διαμέρισμα Νιφορέικων Αχαΐας. πεζογραφήματα. σπάνια βιβλία και βιβλία που ανήκουν στο δημόσιο τομέα. Σκοπός του είναι η πολιτιστική αναβάθμιση τόσο των μελών του όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. αγροτικά εργαλεία και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων.ά. ο Σύλλογος ζητά τη βοήθειά σας.) για την αξιοποίηση του υλικού της και την επικοινωνία με το κοινό και άλλους φορείς. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού.com 22 .