You are on page 1of 44

VIERMII

Balan Alexandru Meitoiu Adina Smaranda Florentina Clasa a IX-a A

VIERMII
• Viermii sunt nevertebrate, ceea ce inseamna ca nu au coloana vertebrala. Ei traiesc in pamant si au nevoie de umiditate pentru a supravietui si a se reproduce. • Alte trasaturi ale viermilor: majoritatea sunt activi in timpul noptii, sunt hermafroditi. Cuvantul "vierme" este, de fapt, un • termen foarte general si este folosit pentru a denumi multe animale, de la viermii mustei • Sciria si omizi(larvele fluturilor) si viermii lati.

Încrengătura ANNELIDA
• Încrengătura Annelida cuprinde nevertebrate cu corpul vermiform, cilindric ori uşor turtit dorsoventral şi alungit antero-posterior, alcatuit din numeroase segmente (denumirea grupului provine din - lat. annelus – inel, viermi inelaţi). Dimensiunile lor variază între 0,2 mm şi 3 m, iar numărul metamerelor se poate ridica până la 800. Culoarea corpului este de asemenea variată, de la formele albe sau brun întunecate la cele verzi sau roşii • Corpul lor este metamerizat, format din mai multe metamereinele(dispuse într-o succesiune liniară). Fiecare metamer este separat, în interiorul corpului, prin pereţi transversali sau disepimente. Această caracteristică reprezintă un salt sistematic, respectiv o evoluţie comparativ cu cefalopodele. În cele mai multe cazuri fiecărui metamer îi corespunde la exterior un inel, de unde şi numele încrengăturii. • In mod primitiv, segmentaţia corpului este de tip homonom, segmentele corpului fiind identice în ceea ce priveşte morfologia şi structura. La formele specializate segmentaţi polichetele erante şi se accentuează la cele sedentare şi hirudinee.

Anelidele sunt animale eucelomate. sistemul nervos. în fiecare segment al somei existând câte o cavitate celomică. izolată de cele ale segmentelor vecine prin disepimente. excretor şi circulator. zone străbătute de tubul digestiv. Zona cefalică şi pigidiul sunt lipsite de cavitate celomică. .

.

.

chaiti-cheti.30 . Talia acestor anelide variază de la câţiva milimetri până la circa 20 .Clasa POLYCHAETA (gr. polys-multi. microfage. par) Polichetele sunt considerate cele mai primitive anelide. . libere. sau sedentare. grupul cuprinzând mai ales specii marine. răpitoare. detritivore.

errare. o specie larg răspândită în mările din jurul Europei. specie atlanticomediteraneană. Atinge cel mult 10 cm lungime.10 cm).4 mm. specie de talie relativ mare (6 . • Spirographis spallanzani. cu sau fără branhii externe.a umbla) • Nereis diversicolor. de dimensiuni variate. lăţimea fiind de circa 3 . • Arenicola marina.Ordinul Erantia (lat. îşi construieşte un tub calcaros de dimensiuni mari (circa 20 cm. . Ordinul S E D EN T A R IA • Cuprinde specii sedentare şi tubicole.

.

.

.

Clasa OLIGOCHAETA (gr oligos-putin. Cea mai mare parte a speciilor de oligochete sunt acvatice. Regiunea cefalică este lipsită de apendice de orice fel. pe soluri umede sau în mediul subteran. lipsite de parapode şi de cheţi iar organele de simţ Sunt slab dezvoltate. datorită modului de hrănire. care parcurge mai multe faze. chaiti-cheti. In perioada de reproducere. iar prostomiul şi peristomiul sunt reduse. Speciile marine sunt relativ puţine şi se apreciază că ele provin din foste forme dulcicole readaptate la viaţa în mediul . par) Grupul include anelide dulcicole. existând Însă şi multe specii tericole. marine şi terestre. are loc acuplarea.

cele mai multe oligochete sunt detritivore. . există şi specii microfage iar altele sunt parazite la unele crustacee acvatice (Cirrodrilus). Puţine specii înoată în masa apei. Unele specii tericole consumă frunze putrezite pe care le trag în galerii. In ce priveşte regimul de hrană. de asemenea. O serie de specii acvatice sunt răpitoare vermivorus. unele dezvoltându-se pe substrat fital.Speciile acvatice sunt de cele mai multe ori bentale.

.

.

5 mm. în continuă oscilaţie. culoarea fiind roşu-închis. Inoată în masa apei cu mişcări spiralate. consumând cercari.5 . mai închis în zona segmentelor anterioare. cu corpul brun-roşietic. . Adesea este întâlnită în cavitatea paleală de la melcii din genul Lymnaea. de 2. • Nais pardalis este o specie dulcicolă. Talia este de 2. Exemplarele stau înfipte în mâl cu partea anterioară în timp ce partea posterioară rămâne afară.Ordinul PLESIOPORA (TUBIFICIDA) • Tubifex tubifex este o specie comună în apele dulci stătătoare.8.7 mm lungime.5 . răpitoare. • Chaetogaster limnei este o specie dulcicolă.

.

Ordinul OPISTOPORA Lumbricus terrestris-RAMA .

.

.

.

Staphylinus olens vs Lumbricus terrestris .

motiv pentru care clasa Hirudineea este denumită şi Achaeta.cuticula este fals inelată. porţiunea anterioară este alungită. • La extremităţile corpului există două ventuze . La unele specii.şi cealaltă anală. diferenţiată într-o trompă musculoasă. • Segmentarea externă nu corespunde cu cea internă . La altele. iar numărul segmentelor veritabile este mult mai mic decât inelele care apar la exteriorul corpului. • Clitellumul este slab evidenţiat. • . apropiate sistematic de oligochete. specializate pentru hematofagie şi ectoparazitism. marcant doar în perioada de reproducere. de fixare.Clasa HIRUDINEA (A C H A E T A) Cele peste 300 de specii de hirudinee reprezintă un grup de anelide clitelate. Parapodele lipsesc. situată ventral faţă de orificiul anal. exertilă.una bucală. ca şi cheţii . la nivelul căreia se deschide orificiul bucal . faringele prezintă anterior fălci chitinoase cu rol de a perfora tegumentul gazdei.

.

Unele specii sug sângele peştilor sau al altor vertebrate. având corpul mult turtit dorso-ventral şi o trompă exertilă. . fără cheţi. cu două ventuze. fiind ectoparazită la selacieni. iar altele se hrănesc sugând lichide din corpul nevertebratelor acvatice. de talie mică (5 cm) care se hrăneşte cu nevertebrate mărunte. Glossiphonia complanata . lungă de circa 20 cm.specie dulcicolă. Piscicola geometra . ectoparazită pe peşti.Ordinul RHYNCHOBDELLIDA Hirudinee dulcicole sau marine.specie dulcicolă-salmastricolă. Pontobdella muricata este o specie marină.

.

Increngatura ONYCOPHORA • Prezinta multe trasaturi de primitivitate. . Congo.specii ecuatoriale de talie mare. Sunt colorate rosu sau brun.43 perechi de picioare. fiind considerate veritabile fosile vii. • Peripatus. lucifuge. Indonezia. cu 22 . pradatoare. raspandite in America tropicala. • Onicoforele sunt specii higrofile.

.

Nematoda (viermi cilindrici) .

.

TEST 1. Echiura Nematoda Nemertea Annelida Platyhelminthes .

Nemertea Nematomorpha .• 2. Nematomorpha • 3.

• . Din ce clasa de viermi face parte specia din poza? Annelida Nemertea Acanthocephala Echiura .

• Carei clase de viermi apartine •Nematomorpha specia? Polychaeta Nemertea Echiura • Carei clase de viermi apartine specia? Nematomorpha Nemertea Oligochaeta Echiura .

.

.

FELICITARI!!! AI RASPUNS CORECT! .

RASPUNSUL NU ESTE CORECT! MAI INCEARCA! .