P. 1
Strategia de Relatii Publice

Strategia de Relatii Publice

|Views: 4|Likes:
Published by Mihaela Burla
Strategia de Relatii Publice
Strategia de Relatii Publice

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: Mihaela Burla on Mar 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

STRATEGIA DE RELATII PUBLICE

SUMAR

1. 2.

Relatiile publice – despre ce este vorba? Strategia de relatii publice în sfera privata a. Cercetarea b. Planificarea – luarea deciziilor c. Actiunea – implementarea planului de relatii publice d. Evaluarea e. Utilizari strategice ale relatiilor publice Sfera publica – relatiile publice guvernamentale a. Diferente fata de relatiile publice din sectorul privat b. Patru abordari strategice fundamentale ale relatiilor publice guvernamentale c. Etapele strategiei de relatii publice d. Reguli de baza în dialogul cu media

3.

.

„Efortul constient. Aceste principii calauzitoare sunt sintetizate în câteva cuvinte cheie care apar în majoritatea definitiilor care au fost date domeniului: . Childs a introdus.1. o idee care abia astazi functioneaza ca un imperativ – functia de baza a relatiilor publice este „sa schimbe sau sa ajusteze. în 1930. care sa va ghideze în orice activitate de acest tip. cu ajutorul carora institutiile cauta sa obtina întelegerea. Aceste definitii nu trebuie sa fie pentru dumneavoastra un prilej de dezbatere teoretica. Harwood L. ci terenul unde puteti identifica principiile de baza ale oricarei activitati de relatii publice. în interesul publicului. bazata pe o activitate continua si sistematica. RELATIILE PUBLICE – DESPRE CE ESTE VORBA? „Relatiile publice reprezinta o functie principala a conducerii. planificat si sustinut de realizare si mentinere a întelegerii reciproce dintre o organizatie si oamenii cu care vine în contact” (Institutul Britanic pentru Opinia Publica). acele aspecte ale personalului nostru sau ale comportamentelor companiei noastre care au o semnificatie sociala”. simpatia si sprijinul acelora cu care au relatii în prezent sau vor avea în viitor” (International Public Relations Association).

sustinut. Capitalul de încredere în produsele / ? serviciile. vor sa li se explice. Activitatea de relatii publice presupune alinierea intereselor proprii ale organizatiei la interesele si problemele publicului relevant pentru ea. personalul si în organizatie în ansamblul ei se va traduce în capital de simpatie si sprijin fata de actiunile organizatiei si. organizatiile pot ajunge la un numar din ce în ce mai mare de consumatori care resping mesajele publicitare. capitalul de încredere este fundamental. organizat. ci sa serveasca. indiferent de profilul activitatii. în ? munca de relatii publice trebuie sa se desfasoare sistematic. Totul. nu sa li se vânda. pentru organizatiile profit. în capitalul financiar de care au atâta nevoie. ? Încredere. Orice activitate de relatii ? publice trebuie nu doar sa obtina beneficii pentru o organizatie. veti fi în situatia organizatiilor care se lasa surprinse de diverse crize pentru ca se limiteaza doar sa reactioneze la ceea ce li se întâmpla si nu înteleg ca. de scopul urmarit. în acelasi timp. Indiferent daca strategiile sunt de lunga durata sau pe perioade limitate. care sa duca la îndeplinirea obiectivelor de imagine ale organizatiei. tot ce întreprindeti trebuie planificat. si interesul public. Altfel. de asa numita „generatie X” de consumatori care. . ? Interesul public. mai ales. Este vorba. ne spun cercetatorii.6 Strategia de Relatii Publice ? Efort constient. dupa un plan bine pus la punct. În urma activitatii de relatii publice. planificat.

prin statutul lor. vom structura lucrarea de fata pe doua sectiuni . ? Modalitatea de a face relatii publice într-o / ? pentru o organizatie difera destul de mult. ? activitatea de relatii publice analizeaza atitudinile publicului.strategia de relatii publice în sfera privata (1) si în cea publica (2) . Într-un fel vor fi concepute strategiile de relatii publice pentru o organizatie din sectorul privat (profit sau nonprofit) si în altul pentru o organizatie publica (institutia guvernamentala.astfel încât sa avem o imagine cât mai limpede despre ceea ce însemna strategia de relatii publice. în functie de tipul de organizatie. Pornind de aici. strategiile care se adopta sunt si ele diferite. Din acest motiv. .Strategia de Relatii Publice 7 ? Functie de conducere. pe care. Ca functie a conducerii. de exemplu). Diferentele sunt cauzate de interesul si obiectivele specifice. aceste organizatii le servesc. stabileste programe de comunicare menite sa câstige întelegerea si acceptarea publicului.

alegerea celor mai potrivite mijloace de comunicare în masa. . si a actiunilor de relatii publice care vor fi îndeplinite. Planificarea – luarea deciziilor a. STRATEGIA DE RELATII PUBLICE ÎN SFERA PRIVATA Strategia de relatii publice se contureaza ca un complex de activitati care cuprinde: 1. 2. stabilirea obiectivelor de comunicare pentru fiecare dintre aceste categorii de public si a modalitatilor de evaluare a atingerii lor. segmentarea publicului organizatiei.2. b. pentru a ajunge la fiecare dintre segmentele de public. b. cercetarea publicului organizatiei si a mediului acesteia. d. c. alocarea resurselor disponibile. stabilirea calendarului de activitati si a responsabililor pentru realizarea lor. Cercetarea a.

Strategia de Relatii Publice 9 3. astfel încât sa va permita sa anticipati si sa va pregatiti pentru evenimentele care pot sa afecteze în viitor organizatia. Care sunt cele mai semnificative puncte tari si puncte slabe (ale firmei/produsului/marcii dumneavoastra). modificarea / adaptarea planului de comunicare la noua situatie. oportunitati si amenintari (ale mediului în care se afla) ? Este ceea ce se numeste analiza SWOT . b. Actiunea . Cercetarea Pentru o planificare strategica a relatiilor publice trebuie sa cercetati. O modalitate de a realiza continuu aceasta cercetare este organizarea unei „echipe de anticipare a problemelor”. 4. care sa se . mai întâi.cercetarea punctelor tari si a punctelor slabe ale companiei/produsului în raport cu oportunitatile si amenintarile din mediul extern. urmatoarele probleme: 1.implementarea planului de relatii publice Evaluarea a. evaluarea îndeplinirii actiunilor de relatii publice si a atingerii obiectivelor de comunicare. Aceasta analiza a mediului trebuie sa fie realizata în mod continuu. asa cum s-a conturat ea în urma evaluarii. formata din angajati din diferite departamente.

este foarte important sa identificati categoriile de public si sa le clasificati în functie de importanta lor pentru companie. Baza de date poate identifica acea minoritate extrem de importanta care reprezinta sursa celor mai multe probleme si a celor mai multe satisfactii ale organizatiei. o care fac relatari pozitive. ? reporteri ? o care fac relatari negative despre organizatie. 2. o utilizatori sporadici. investitori etc. Al doilea pas – o segmentare dupa comportament. o care fac relatari neutre. Veti ajunge la formarea unei baze de date de un real folos pentru viitoarele activitati de relatii publice. Exemplu: ? clienti ? o neutilizatori (care nu folosesc ei însisi produsele/serviciile companiei). o care nu scriu deloc despre organizatie. . angajati. Primul pas – o clasificare generala: clienti.10 Strategia de Relatii Publice întâlneasca regulat si sa discute ce noi probleme au aparut în activitatea lor si ce ar putea afecta organizatia. Care sunt cele mai importante categorii de public ale companiei? Dupa realizarea analizei SWOT. o utilizatori fideli.

?? 20% dintre actionari detin 80% din companie. educatie. vârsta. Daca nu puteti realiza o baza de date a comportamentelor. angajatii se întreaba : „Ce ar spune Tracy Jones?” sau „I-ar placea asta lui Tracy Jones?”. Atentie! Aceste date nu trebuie sa ramâna niste cifre sterile (care va vor spune.2 copii). Stiati ca? Producatorul american de ceai. ca un membru obisnuit al publicului tinta are 2. de exemplu. descriindu-i în termeni calitativi.Strategia de Relatii Publice 11 Stiati ca… de obicei: ?? 80% din vânzari provin de la 20% din clienti. stil de viata etc. aducându-i la viata pe membrii publicului.). nu-i asa? . ?? 20% dintre jurnalisti asigura 80% din mediatizarea companiei. este o functionara de 35 de ani. a dat chiar un nume consumatorului sau tinta? Se numeste Tracy Jones. ci trebuie însufletite. N-au avut o idee rea. stare civila. când se ia o decizie. venituri sau regiune geografica etc. puteti segmenta publicul dupa criterii demografice (sex. În timpul oricarei sedinte.) sau psihografice (opinii. Celestial Seasoning. careia îi place sa se relaxeze seara bând o cana fierbinte de ceai.

12 Strategia de Relatii Publice 3. rolul: ? Clientului: De ce sa cumpar de la compania X? ? ? Angajatului: De ce sa lucrez pentru compania X? ? ? Comunitatii de investitori: De ce ar fi compania X ? o buna investitie pe termen lung pentru mine? ? Comunitatii locale si publicului în general: De ce ? ar fi compania X un bun de valoare pentru comunitatea si pentru tara mea? Planificarea – luarea deciziilor Planul de comunicare îl realizati raspunzând la urmatoarele întrebari: A. Care sunt cele mai importante (stringente) nevoi ale fiecarui public tinta. O intentie: ceea ce vreti sa realizati si categoriile de public pe care le aveti în vedere. ? . trebuie sa va puneti urmatoarele întrebari. pe rând. ? cresterea duratei de consum la consumatorii fideli. De exemplu: ? sporirea notorietatii unui produs la o anumita ? categorie de public. jucând. carora compania poate sa le raspunda? Pentru a identifica aceste nevoi. Care sunt obiectivele de comunicare pentru fiecare dintre categoriile de public tinta identificate în urma cercetarii? Obiectivele de comunicare trebuie sa contina 3 elemente: 1.

trasaturile pietei etc. ? ? transformarea unui dezavantaj într-un avantaj. Cercetarea este cea care joaca un . De exemplu: ? vreau sa sporesc notorietatea marcii de la 30% la ? 50% la tinerii cu vârste între 15-25 de ani în urmatoarele sase luni. B. Fixarea obiectivelor de comunicare nu este o sarcina usoara.Strategia de Relatii Publice 13 ? atragerea unei noi generatii de consumatori. pentru ca trebuie sa tina cont de o multime de factori: celelalte elemente ale mixului de marketing. constrâgerile financiare. prin care sa fie atinse obiectivele de comunicare deja fixate. 3. Un termen: acesta variaza în functie de obiectiv. Care este „reteaua personala de mijloace de comunicare în masa” a membrului tipic dintr-un grup tinta? Aceasta înseamna dezvoltarea unui „plan de media” pentru fiecare grup tinta. De exemplu: ? vreau sa sporesc notorietatea marcii de la 30% la ? 50% la tinerii cu vârste între 15-25 de ani. Un procentaj: trebuie sa exprimati întotdeauna obiectul în termeni masurabili. ? ? câstigarea încrederii consumatorilor etc. actiunile concurentei. ? 2. Definirea obiectivelor de comunicare reprezinta o conditie indispensabila pentru masurarea eficientei campaniei de relatii publice.

Se va sti. În urma analizelor facute. ? Comoditatea se plateste si. daca ele se potrivesc si ? publicului dumneavoastra si daca nu exista altele mai bune sub raport impact – cheltuieli. nu sa le-o bagati pe gât. Trebuie sa faceti informatia disponibila grupurilor tinta într-o maniera prietenoasa. fara a tine seama de ceea ce vor ei. Stiati ca… Oamenii sunt mai receptivi la ofertele de ipoteci lunea dimineata? ? Nu fiti comozi! ? ? Nu folositi anumite metode doar pentru ca le-ati ? mai folosit sau pentru ca „asa se face”. pretul este ? cam usturator. ? Analizati-va bine grupurile tinta si ? selectati mijloacele de comunicare în masa din perspectiva lor. Gândirea de tip – „aleg segmente media încercate. Iar asta pentru ca scopul dumneavoastra este sa mentineti o relatie buna. care au mers bine în trecut si cu care m-am obisnuit” s-ar putea sa va coste. ce combinatie de mijloace de comunicare în masa poate fi folosita pentru a comunica cu diversele categorii de public în momentele si în locurile în care ele va acorda atentie. . câteodata. saptamâna. mai întâi. cercetatorul va putea sti când – în perioada unui an. ? Cercetati. luna.14 Strategia de Relatii Publice rol important în identificarea „retelei personale de media” a membrului celui mai reprezentativ al fiecarui public tinta. astfel. zi – si unde ar fi reprezentantul publicului tinta cel mai receptiv la mesajul dumneavoastra.

Care sunt actiunile de relatii publice care vor avea loc? Iata. în continuare. C. conceperea si evaluarea ei). . o lista a celor mai folosite tactici în strategiile de relatii publice: Publicarea de carti Competitii.). cât si la alte persoane care vor fi implicate (de exemplu: lideri de opinie intervievati. concursuri Concursuri radiofonice (cu întrebari despre marca) Dineuri Demonstratii ale calitatilor produsului Expozitii Fan cluburi D. Festivaluri Interviuri Linii fierbinti Mostre Muzee Petreceri Premii Spectacole în aer liber Turnee Care sunt resursele disponibile pentru realizarea întregului program de relatii publice? Trebuie sa aveti în vedere resursele materiale si umane disponibile atât pentru implementarea propriu-zisa a strategiei. ziaristii invitati la un dineu etc. nu doar sa transferati informatii. participantii la concursurile organizate. Când stabiliti resursele umane. sa va gânditi atât la echipele cu care o sa lucrati. cât si pentru celelalte componente ale sale (cercetarea.Strategia de Relatii Publice 15 constanta si de durata cu ei.

? ? selectati data evenimentelor astfel încât sa fie cât ? mai avantajoasa. ? aveti grija ca invitatii importanti sa fie disponibili ? la data respectiva. atingerea obiectivelor fixate si succesul campaniei de relatii publice. F.16 Strategia de Relatii Publice E. ? încercati o posibila suprapunere cu evenimente ? istorice (Canalul Pro TV si-a ales foarte bine ziua . Care este calendarul de activitati? Fixati termenele în care trebuie sa se încadreze fiecare dintre actiunile de relatii publice. datele la care vor avea loc evenimente de relatii publice si stabiliti ordinea desfasurarii lor. atât pentru societate. încercati sa tineti cont de urmatoarele lucruri atunci când planificati evenimentele: Data: ? stabiliti un avans de timp suficient. Retineti! Ca sa nu aveti probleme. cât si pentru organizatie. în cele din urma. în implementarea strategiei. Ele sunt coordonatoarele echipelor de lucru. ? aveti grija sa nu intre în conflict cu alte ? evenimente locale. Cine sunt responsabilii ? Stabiliti care sunt acele persoane care vor purta responsabilitatea realizarii fiecarei sarcini si de care va depinde. este bine sa existe câte un responsabil pentru fiecare actiune de relatii publice. iar.

Fiecare echipa se va ocupa de îndeplinirea sarcinilor pentru care a fost formata. responsabilii pentru fiecare actiune de relatii publice. la datele si în termenele dinainte fixate.) Actiunea (implementarea planului de relatii publice) Dupa ce a fost facuta planificarea si toate detaliile au fost puse la punct. iar coordonatorii lor. cel mai bine este sa ascultam marturiile unui specialist implicat direct în conceperea si organizarea unui astfel de eveniment.1 României). Avea loc înaintea depunerii oricaror eforturi de publicitate si vânzare. L-am . ? ? evitati conflictele datorate traficului sau altor ? probleme sociale (o greva pe strazile orasului ar putea afecta serios un eveniment pe care si dumneavoastra ati planuit sa-l organizati în strada –un concert. Ca sa aveti o imagine despre ceea ce înseamna organizarea unei activitati de relatii publice. Dupa câteva sedinte de creatie. ziua nationala a Timpul si Locul: ? stabiliti începutului evenimentului. Este vorba despre evenimentul de lansare pe piata SUA a unui nou sampon – Agree de la Johnson & Johnson „Ni s-a spus ca evenimentul nostru de promovare trebuia sa deschida întreaga campanie de introducere pe piata a noului produs. vor avea grija ca pasii care trebuie urmati sa fie facuti bine. un maraton etc. Decembrie.Strategia de Relatii Publice 17 lansarii . un concurs. nu va ramâne decât sa va suflecati mânecile si sa treceti la treaba. am început sa elaboram ideea.

costumate si coafate corespunzator. dar a fost chiar entuziasmat. Peter a mai sugerat ca evenimentul sa aiba loc la “New York. radioului si televiziunii. asa ca nu neam facut. Gloria Dehaven. New York”. Nu cred ca mai este cazul sa spun ca speram sa atragem o mare parte a presei scrise. Peter Lawford. bineînteles. propunând un spectacol numit „60 de ani de par dansant”. se numarau Ruby Keeler. dar si directori de magazine si lanturi de magazine de renume. o faimoasa discoteca a anilor `70. Intentionam sa invitam un mare grup de celebritati de la Hollywood. dar coordonatorii nostri de la Johnson ne-au spus sa nu ne facem probleme în privinta banilor. A costat scump. Alexis Smith. cel putin nu tot timpul.18 Strategia de Relatii Publice întrebat pe coregraful Peter Gennaro daca l-ar interesa sa creeze un spectacol de dans –bineînteles. Virginia Mayo. ceva care sa implice parul sau anumite coafuri. fiind. succesoarea vechiului restaurant Toots Shor. ci de un adevarat . mai ales pe cei recunoscuti pentru talentul lor de dansatori. Alice Faye. Ginger Rogers a fost de acord sa fie prezentatoare si. Era spatiu destul pentru multimea de oameni pe care speram sa-i adunam. Nu doar ca îl interesa. Bob Fosse si George Murphy – un grup în genere de vârsta medie. Pregatirile preliminare au mers ca pe apa. Mai multe perechi urmau sa prezinte dansurile specifice fiecarei epoci. în care urma sa fie vândut Agree. Yvonne De Carlo. Ne-a cizelat imediat ideea. dar cu siguranta unul de staruri. printre dansatorii pe care am reusit sa punem mâna. Entuziasmul crestea pe masura ce ziua cea mare se apropia. Nu era vorba doar de un alt eveniment de promovare al unui nou produs.

în care-si exprimau multumirile”. O simteam în atmosfera. la mai multe niveluri: ? evaluarea nivelului de îndeplinire a obiectivelor ? programului. participau nu doar pentru bani. partea formala a programului a luat sfârsit. dar muzica a continuat sa cânte si multi dintre invitati au început sa danseze doar pentru a se distra. Circa 300 de reprezentanti ai mass-media fusesera atrasi de eveniment si am stiut ca vom avea o mediatizare incredibila. Evenimentul a început la prânz si a durat cinci ore. Starurile mai în vârsta ale cinematografiei. Eram bombardati cu telefoane.Strategia de Relatii Publice 19 eveniment monden. ? . ? evaluarea procesului de comunicare. ? ? evaluarea gradului de integrare si a modului de ? functionare a echipelor de relatii publice. Mediatizarea pe care au facut-o radioul si televiziunea a fost imensa. pe care le reunisem. scrisori si memorandumuri de la diferiti reprezentanti ai firmei Johnson în Racine. ? evaluarea imaginii reflectate în mass media. ci pentru ca simteau ca acest spectacol va fi distractiv. ? ? evaluarea reprezentarilor publicului tinta. Le facea placere sa execute acele dansuri vechi si sa retraiasca amintirile unor zile trecute. Cam pe la trei si jumatate. Veti masura acum efectele procesului de comunicare. Evaluarea Evaluarea este etapa în care veti culege (sau nu) roadele.

Daca pentru estimarea impactului mediatic este de ajuns sa monitorizati presa si sa cuantificati relatarile aparute în ea. ca metode cantitative. sondajul prin posta sau în locuri publice si chestionarul decupat din ziare. este recomandabil sa apelati la o firma de cercetare. ca metode calitative. Multi oameni de afaceri au înteles ca stirile despre un nou produs trebuie sa preceada aparitia reclamelor. pentru fiecare tip de evaluare trebuie alese anumite metode. De aceea. care sa le aplice astfel încât rezultatele sa nu fie deformate. care cer sa fie mânuite de catre profesionisti. care va concepe instrumentele de cercetare cele mai profesioniste si dispune si de personalul calificat. va vom prezenta în continuare câteva dintre utilizarile strategice ale activitatilor de relatii publice: ? Construirea starii de asteptare pe piata înaintea ? începerii campaniei publicitare Este cazul introducerii unui nou produs pe piata. va dati seama. pentru evaluarea modificarilor reprezentarilor publicului despre produsul/organizatia dumneavoastra. fiti în pas cu timpul si înaintea reclamei – când prima reclama . Deci.20 Strategia de Relatii Publice Dupa cum. probabil. trebuie sa folositi metode de cercetare mai sofisticate. Printre mijloacele de evaluare cele mai des folosite în activitatea de relatii publice se numara: focus-grupurile si interviurile de profunzime. de exemplu. sondajul telefonic. Utilizari strategice ale relatiilor publice Pentru a veni în sprijinul nevoii de idei pe care o are fiecare specialist din acest domeniu.

apoi. Cu o luna înainte de premiera. ci a folosit relatiile publice. unde s-a întâlnit cu presa. facând din film un eveniment la care trebuia sa participi. O nemaipomenita campanie de relatii publice a fost proiectata pentru a crea un entuziasm foarte mare în rândul publicului pentru filmul Jurassic Park. Chiquita Brands nu a facut publicitate. Cautarea unei Miss Chiquita 1994 a culminat cu preselectii publice. Câstigatoarea a facut apoi un turneu în importante piete ale companiei. ? Atragerea clientilor când nu exista publicitate / ? reclame De multe ori. ? Transformarea reclamei în subiect de stiri ? . trimise de majoritatea posturilor. a aparut în magazine si a împartit personal banane. Miss Chiquita. în care candidatele au dansat cu cosuri de fructe pe cap în fata juriilor si a camerelor de televiziune.Strategia de Relatii Publice 21 este vazuta de consumatori. În aceste situatii folositii relatiile publice pentru a atrage atentia (si nu numai) celor pe care i-ati vizat. Pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a faimosului sau personaj din reclame. unul dintre cele mai de succes filme produse vreodata. mai mult de 1000 de relatari au aparut în presa scrisa si audiovizuala. produsul deja nu mai este subiect de stiri pentru mass media. inserarea de reclame în presa nu este o metoda eficienta pentru a ajunge la publicul tinta.

22 Strategia de Relatii Publice Firme ca Nike. În timpul sarbatorii. KFC spune ca acest eveniment a generat mai mult de 300 milioane de relatari aparute în presa scrisa si audio-vizuala. ? Înviorarea reclamei ? Când vi se pare ca publicitatea care va aparea în presa nu este suficienta pentru ca produsul dumneavoastra sa aiba impactul pe care-l doriti. Sunt companiile care au înteles ca este mult mai ieftin sa-ti pastrezi un client decât sa câstigi unul nou. facând ca multe dintre restaurantele sale sa-si dubleze profitul. reclamelor si actiunilor lor de promovare a vânzarilor. Ziua Recunostintei.000 de oameni . Linia fierbinte Butterball Turkey este principalul instrument de marketing al acestei marci. circa 25. adaugati-i putina culoare printr-o actiune de relatii publice! KFC a sprijinit lansarea noului produs. interviuri cu purtatorii de cuvânt ai companiei sau cu celebritatile care apar în reclama. „dând drumul” la sute de colonei de toate formele si marimile pe strazile New York-ului înainte sa apara reclama. ? Construirea unei relatii personale cu clientii ? Unele companii si-au câstigat reputatia de prieten al consumatorului si au reusit sa creeze un climat de acceptare a produselor. Budweiser sau McDonald’s au învatat cum sa construiasca starea de asteptare a spotului publicitar furnizând catre mass media imagini de la filmarea clipului. Colonel’s otisserie Gold.

noul produs are toate sansele sa moara în fasa. iar relatiile publice de calitate însemna afaceri profitabile. În urma cercetarilor finantate de industria farmaceutica în anii `80. Daca acestia sunt convinsi sa consume produsul. Este vorba de produsele inovatoare. ele fiind îndreptate de multe ori catre liderii de opinie. .Strategia de Relatii Publice 23 suna anual sa primeasca sfaturi despre cum sa prepare traditionalul curcan. s-a descoperit o legatura între consumul de aspirina si prevenirea atacurilor de cord si a cancerului. ? Influentarea celor cu influenta ? Programele de relatii publice nu au întotdeauna ca public tinta consumatorii. ? Comunicarea beneficiilor unui nou produs ? Puteti comunica fie noi întrebuintari ale produsului. la care publicul larg este reticent si al carui comportament nu poate fi modificat în sensul consumului decât prin intermediul liderilor de opinie. Consumatorii care înainte luau aspirina doar pentru dureri de cap si raceli consuma acum zilnic acest produs ca metoda profilactica pentru bolile amintite. ? Demonstrarea ? responsabilitatii sociale câstigarea încrederii consumatorului si Porniti de la principiul ca un comportament civic activ însemna relatii publice de calitate. daca nu. care vor fi imitati. si ceilalti o vor face. fie beneficii care abia au fost descoperite.

Chesebrough –Pond’s a creat Institutul Pond’s pentru a aduna informatii despre îngrijirea faciala si a le distribui catre media si consumatori. o afacere de 50 de milioane de dolari în industria produselor de îngrijire personala datorita încrederii generate de faima fondatoarei sale. în trei ani de la lansare. puteti sa va informati pe larg din cursul dedicat acestei probleme – Gestionarea crizelor de imagine. nu asteptati sa plece clientii – aduceti-o la zi! Iata cum a facut acest lucru faimoasa companie Pond`s.24 Strategia de Relatii Publice Body Shop a devenit.agentia de relatiii publice angajata de Pond’s .a creat Centrul de Consultanta al Institutului Pond’s (Pond’s Institute Beauty Advisory). ? Protejarea produselor amenintate ? Despre situatiile de criza pe care le avem în vedere aici. . Cairns . Pentru mass media nationale. Pentru aceasta. La începutul anilor 1990. implicata în sustinerea diferitelor cauze sociale si legate de mediu. ? Actualizarea unei imagini ? Când imaginea produsului /marcii/ organizatiei dumneavoastra s-a prafuit. care reunea un grup de experti în sanatatea si frumusetea femeilor. Rezultatele cercetarilor acestor experti erau trimise periodic catre mass-media. Anita Roddick. imaginea companiei Pond’s trebuia actualizata.

care a pus Institutul Pond’s pe drumuri.Strategia de Relatii Publice 25 sub auspiciile Institutului Pond’s. ? Patrunderea pe noi piete ? Un exemplu foarte bun în acest sens este oferit de campania de patrundere a scutecelor Huggies pe piata Marii Britanii. Acestea au jucat si rolul de locuri de întâlnire cu cosmeticieni si experti în îngrijirea pielii. Batând moneda pe stirea ca parintii britanici aveau acum o alternativa în alegerea scutecelor de calitate – si încrezatori în capacitatea produsului de a face fata cu bine comparatiei cu liderul pietei – Ogilvy Adams & Rinehart a aranjat câteva comparatii mediatizate. Aceasta actiune transmitea competitia directa cu Pampers si provocarea pe care noul produs o reprezenta pentru liderul din acel moment al pietei. Pampers. acestia putând si sa încerce mostrele – activitate asociata. cu marcile comercializate în magazinele de lux. de la Procter & Gamble. Ca lider pe piata SUA. de 500 milioane lire. televiziunea si radioul nationale si regionale. Huggies putea încerca sa câstige repede atentia si comportamentul de încercare pe piata scutecelor din UK. demarând „razboiul scutecelor” în ziarele. de obicei. Cairns a lansat si un turneu de vânzari în magazine ambulante. Ogilvy Adams & Rinehart s-a luat de numarul unu pe piata scutecelor din Marea Britanie. în care se putea discuta cu consumatorii despre îngrijirea faciala. Ogilvy Adams & Rinehart/Londra au fost numiti responsabili cu lansarea produsului si câstigarea mediatizarii. facute .

26 Strategia de Relatii Publice de consumatori. are ca public tinta femeile între 13 si 34 ani. aceste actiuni au contribuit la crearea unei baze de date ieftine. Pentru a mentine mediatizarea si interesul consumatorilor pentru marca si dupa lansare. mai ales în ziarele si radioul locale. pozitionând repede marca drept scutecele numarul 2 în Marea Britanie. scutecele Huggies s-au dovedit a fi competitive în raport cu liderul pietei. Salon Selectives. prin posta. Rezultatele cercetarii s-au bucurat de o larga mediatizare sub forma de stiri. o marca lider pentru îngrijirea parului de la Helene Curtis. În cele mai multe cazuri. pentru Kimberly-Clark. emisiuni TV matinale si reviste pentru parinti. Ogilvy Adams & Rinehart l-a însarcinat pe un faimos psiholog pentru copii sa faca o cercetare despre psihologia îmbracarii copiilor cu scutece. Pe lânga sporirea gradului de cunoastere a produsului. dupa încercarea si testarea produsului. Un foarte important segment al acestui . atingând publicul tinta al marcii. tinerele mame de acasa. Ogilvy Adams & Rinehart a organizat o serie de promotii editoriale în media cele mai relevante pentru specialisti si consumatori. Acestea au fost facute independent pentru consumatorii de ziare. Pentru a forma o identitate marcii Huggies ca scutece pentru copii fericiti. ? Asigurarea loialitatii fata de marca ? Nu uitati ca pastrarea unui client este întotdeauna mai ieftina decât câstigarea unuia nou! Comunicarea de tip relatii publice este strategia cea mai potrivita pentru a ajunge la consumatorii infideli si a-i fideliza.

Cum nu se punea problema sa se apeleze la revistele competitoare. Însa. Ogilvy si-a ales ca tinta ziarele. Ogilvy Adams & Rinehart / Chicago i s-a cerut sa extinda vestea concursului si în afara paginilor revistei. Acest concurs. demarat exclusiv pentru cititoarele revistei Teen. au fost transmise comunicate de presa si fotografii ale lor catre ziarele locale si au fost organizate interviuri cu adolescentele „Superhair” pentru media locale. facând astfel produsul mai atractiv decât produsele destinate adolescentelor. reprezinta ceva la care adolescentele pot aspira. asa ca programele pentru fidelizarea consumatorilor existenti sunt foarte importante. Marca. adolescentii sunt consumatori instabili. împreuna cu revista Teen. au demarat concursul Salon Selectives Super Hair Search. gata sa încerce orice apare nou în categoria respectiva.Strategia de Relatii Publice 27 public tinta îl reprezinta adolescentele carora le place sa aleaga si sa combine produsele pe care le ofera Salon Selectives. au fost alese patru finaliste care sa petreaca o saptamâna în New York împreuna cu mamele lor si sa participe la o gala unde urma sa fie anuntata . Dupa ce sau ales semifinalistele. Prima sarcina a fost sa stârneasca mediatizarea si sa mareasca gradul de cunoastere a concursului. Managerii marcii stiu ca produsul si imaginea sa raspund unui nivel de aspiratii ridicat. a fost realizat cu intentia de a genera interes fata de Salon Selectives si de a întari promisiunea „Salon – un par frumos”. Firmei de relatii publice alese de Salon Selectives. Însa Salon Selectives nu are o reclama speciala pentru consumatoarele sale adolescente. Dupa opt luni de solicitare a participarii si de preselectii.

28 Strategia de Relatii Publice câstigatoarea concursului Super Hair. Teen a prezentat fotografii ale câstigatoarelor si finalistelor si a obtinut. a contribuit si el la întarirea imaginii stilate a Salon Selectives. . au prezentat a previziune a evolutiei stilului în aranjarea parului si au explicat cum fiecare finalista a dobândit look-ul „Super Hair”. Dupa evenimentul din New York. Purtatorii de cuvânt ai marcii. care a avut loc într-o sala de bal cu vedere asupra Central Park. mediatizarea în publicatiile locale si cele comerciale. precum si reprezentanti ai unor agentii de modele. Cercetarile facute înainte si dupa concurs au aratat ca Super Hair Search a avut succes în impunerea marcii Salon Selectives în rîndul adolescentelor si întarirea imaginii de marca „Salon – un par frumos”. patronii din Manhatan Damiel Miano si Louis Viel. Au fost invitati reporteri de la alte reviste de frumusete. Evenimentul. astfel.

executiva si judiciara. jurnalisti.3. O schimbare la nivel ministerial poate avea un impact puternic asupra felului în care guvernul comunica cu publicurile sale. oameni de afaceri. populatia etc. lideri ai partidelor politice. ? Stilul personal de comunicare al liderilor politici ? îsi lasa puternic amprenta asupra activitatilor de relatii publice ale guvernului. SFERA PUBLICA – RELATIILE PUBLICE GUVERNAMENTALE Diferente fata de relatiile publice din sectorul privat Exista câteva diferente importante între activitatea de relatii publice din sfera privata (comerciala sau nu) si cea din sfera publica. grupuri de interes profesionale. ? O deosebire capitala între sectorul public si cel ? privat este aceea ca. cei care se ocupa de . ? Publicul tinta al relatiilor publice guvernamentale ? este format din grupuri interne si externe vaste si diverse: angajati si persoane cu functii de conducere din sfera legislativa. daca organizatiile profit au dreptul si consimtamântul populatiei sa se promoveze prin reclame si sa îsi faca publicitate aproape în orice mod doresc.

Hazel O`Leary. Firma de monitorizare a facut o clasificare a acestor relatari în functie de atitudinea favorabila sau nefavorabila fata de acest minister. însa. tinta atât a criticilor presei. astfel încât atât . Patru abordari strategice fundamentale ale relatiilor publice guvernamentale Practica relatiilor publice guvernamentale într-o societate democratica se justifica în trei moduri: ? guvernarea de tip democratic functioneaza cel mai ? bine atunci când exista un flux de idei si de informatii în ambele sensuri. politic si cultural. Casa Alba i-a impus sa restituie cei 46. În noiembrie 1995. cât si a adversarilor politici. Ea a ajuns. O`Leary a încercat sa-si justifice actiunea spunând ca nu a fost decât un mijloc de a asculta vocea populatiei. acest lucru este ceva normal.500 de dolari pentru ca angajase o firma de monitorizare a mass media sa realizeze o analiza de continut a relatarilor aparute în presa cu referiri la activitatile ministerului energiei.30 Strategia de Relatii Publice relatiile publice guvernamentale se confrunta cu niste constrângeri unice de ordin legal.500 dolari din bugetul alocat biroului pe care îl ocupa. ministrul energiei din SUA. În relatiile publice de tip comercial. De fapt. si-a atras criticile Casei Albe si pe cele ale Congresului pentru ca departamentul sau de relatii publice a cheltuit 46. faptul de a plati pentru monitorizarea presei nu era ilegal. dar în practica guvernamentala este pur si simplu „incorect din punct de vedere politic”.

initiativelor si actiunilor lor. Cu alte cuvinte. în continuare. patru strategii în practica relatiilor publice guvernamentale. .Strategia de Relatii Publice 31 cetatenii. atât în interiorul tarii. b. în calitatea lor de contribuabili. Comunicarea politica Scopul comunicarii politice este sa câstige. ? guvernarea democratica trebuie sa adopte o ? atitudine responsabila fata de cetatenii pe care îi serveste. sa fie deschisi la dezbaterea publica a ideilor. informându-i despre si justificându-si actiunile pe care le întreprinde. acceptarea bugetului. ? cetatenii. este vorba despre o lupta pentru câstigarea opiniei publice si a sprijinului public. în care fluxul de informatii între cetateni si guvernamânt reprezinta piesa de rezistenta: 1. cât si în afara ei. au ? dreptul sa fie informati despre activitatea celor care îi conduc (cu câteva exceptii: probleme de securitate nationala. liderii politici alesi trebuie sa-si popularizeze programele. dreptul fiecarui om la intimitate). cât si cei care îi conduc sa ia decizii în cunostinta de cauza. politicii si reglementarilor existente deja. noi sau abia propuse ale guvernului. Va prezentam. Doua dintre cele mai folosite metode de a atinge acest scop sunt un raspuns la nevoile publicului: a.

iar eforturile de relatii publice sunt menite tocmai sa informeze populatia despre scopurile. astfel încât cetatenii sa le poata folosi. apar însa controverse si nemultumiri atunci când oficialii guvernamentali încearca sa „vânda” o astfel de imagine pozitiva. drepturi civice. Construirea si mentinerea si protejarea unei imagini institutionale pozitive Scopul construirii si protejarii unei imagini institutionale pozitive este acela de a informa si de a influenta publicul pe termen lung si scurt în sensul sprijinirii unui minister sau a unui departament ministerial. Acest rol si-l asuma zilnic departamentul de relatii cu publicul. comert. Acest serviciu ofera informatii si raspunde la întrebarile puse de catre cetateni sau de catre jurnalisti despre: învatamânt. sanatate publica. Deseori. . adoptati mijlocul de aparare cel mai folosit de responsabilii politici (prin purtatorul sau de cuvânt): populatia are dreptul sa stie ce face ministerul. transport public. agricultura etc. siguranta publica. 3.32 Strategia de Relatii Publice 2. Daca va confruntati chiar dumneavoastra cu aceasta acuzatie. activitatile si angajatii respectivului minister. iar principala acuzatie adusa acestei activitati de relatii publice este ca ar fi propaganda care cheltuieste banii contribuabililor. Servicii de informare Scopul urmarit acum este acela de a informa diferite categorii de public despre informatiile si serviciile guvernamentale disponibile.

cea mai buna este alegerea unei singure probleme si concentrarea tuturor metodelor si eforturilor de . astfel încât deciziile politice sa fie luate pe baza informatiilor.).Strategia de Relatii Publice 33 4. Pasii strategiei de comunicare guvernamentala: Primul pas în promovarea unei politici sau a unui program este identificarea si concentrarea atentiei asupra celei mai importante probleme. liderii politici ar putea fi izolati de acei oameni care s-ar putea sa fie cei mai afectati de deciziile lor politice. Generarea publicului feedback-ului din partea Specialistii în relatii publice trebuie sa urmareasca sa obtina un flux de informatii de la public. reusesc sa anticipeze cum ar reactiona aceste segmente ale societatii la o anumita decizie politica. Pentru ca este dificil sa atingi prea multe probleme deodata. Aceasta înseamna ca specialistii în relatii publice trebuie consultati înainte de a se implementa deciziile politice. liderii unor comunitati. ei trebuie sa fie prezenti la lansarea ideii unei anumite initiative politice. nu subestimati importanta acestei sarcini! În hatisul birocratic care exista în orice administratie. reprezentanti ai diferitelor grupuri de interes etc. datorita contactelor zilnice pe care le au cu categorii de public foarte diverse (reprezentanti ai mass media. Atentie. nu sa fie chemati dupa ce aceasta a creat deja disfunctii sau crize. iar nu dupa. Aici intervin specialistii guvernamentali în relatii publice pentru ca.

unde avem. Unii specialisti mass media spun ca. însa. Retineti. Planul de comunicare trebuie sa cuprinda temele care vor fi abordate si tacticile care vor fi folosite. care vor încerca sa atraga atentia asupra problemei care îi „arde” pe ei cel mai tare. daca un lider guvernamental încearca sa prezinte mai mult de un subiect major la stirile televizate de seara. un proces format din . însa. de obicei. este implementarea planului de Retineti! Se observa diferenta fata de relatiile publice din sfera privata. Al treilea pas comunicare. astfel încât sa se evite acuzatia ca se vorbeste pe mai multe voci. impactul pe care acestea le au asupra opiniei publice va fi mai mic decât daca ar fi prezentat o singura problema. Principalul avantaj al unui astfel de plan este ca întregul guvern cânta dupa aceeasi partitura. este recomandat sa evitati mesajele amestecate! Al doilea pas este formularea unui plan coerent de comunicare. Sa stiti.34 Strategia de Relatii Publice comunicare asupra acelui subiect înainte de a trece la urmatorul. ca din punctul de vedere al relatiilor publice. Toti actorii guvernamentali principali trebuie sa cunoasca si sa fie de acord cu planul. ca aceasta tactica a „unei singure probleme” nu este usor de folosit pentru ca vor exista mereu o multime de subiecte „arzatoare” si alti factori politici puternici.

la întrebarea „Cât de eficienta a fost activitatea de relatii publice?” se considera ca raspunsul final este dat de rezultatul alegerilor. Cunoasterea reporterilor va va permite sa stiti în care sa aveti încredere si pe care sa-i evitati. (3) comunicarea . în ceea ce priveste evaluarea.Strategia de Relatii Publice 35 patru pasi: (1) cercetarea. Este important sa va faceti timp sa va întâlniti cu oameni de presa în mod regulat. pasii 1 si 4 – cercetarea si evaluarea – lipsesc sau sunt slab reprezentati din cauza contextului politic si birocratic care exercita anumite constrângeri.luarea deciziilor. Reguli de baza în dialogul cu media Liderii guvernamentali si purtatorii lor de cuvânt care duc o activitate de relatii publice de succes respecta câteva principii în relatia cu reprezentantii mijloacelor de comunicare în masa. Apoi. În relatiile publice guvernamentale. Iata reteta lor de succes : 1. . 3. (2) planificarea . chiar daca este riscant sa vorbesti cu un reporter.actiunea si (4) evaluarea. Folositi întâlnirile cu reprezentantii presei drept ocazie de a-l intervieva chiar dumneavoastra pe reporter – va fi o buna oportunitate sa faceti rost de un feedback de calitate despre situatia prezenta de la oameni 2.

36 Strategia de Relatii Publice 4. Exista situatii în care guvernarea trebuie sa recunoasca public o greseala si sa treaca apoi la repararea ei. . Niciodata sa nu mintiti presa! Retineti. cu experienta si o multime de relatii. 5. 6. Mergeti dupa principiul ca este mai bine sa faceti cunoscute vestile proaste mai devreme decât mai târziu. Tacerea este de aur câteodata – adica foarte rar! Daca dumneavoastra nu vorbiti le dati posibilitatea adversarilor sa umple golul de informatie. ca la întrebarile foarte sensibile nu trebuie sa dati mereu un raspuns complet. Nu uitati dictonul Repetitio mater studiorum (repetitia este mama întelepciunii)! Asta înseamna ca trebuie sa va faceti temele înainte de fiecare interviu. Foarte folositoare sunt exercitiile în care specialistul în relatii publice joaca rolul reporterului si va pune cele mai incomode întrebari. îndepartând astfel riscul ca reporterul sa va prinda pe picior gresit. în acelasi timp. 7. 8. Arta este sa-i faceti sa vorbeasca.

1997 . Stoica. McGraw-Hill. Marcela.BIBLIOGRAFIE Stancu. 1997 Clarke. Bucuresti. Relatiile publice. Editura Concept Publishing. Caywood (editor). Stoica. Valentin. The Handbook of Strategic Public Relations & Integrated Communications. Adrian. succes si credibilitate.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->