Mijloace psihoterapeutice

Mijloacele psihoterapeutice in sport reprezinta ansamblul modalitatilor de instruire si educare utilizate in scopul cresterii capacitatii psihice si dezvoltarii personalitatii sportivilor in raport cu cerintele specifice disciplinei sportive practicate, in vederea obtinerii unor rezultate superioare in antrenament si concurs. Metodele psihoterapeutice cele mai frecvent utilizae in domeniul activitatii sportive sunt sugesti si autosugestia, tehnicile de relaxare, antrenamentul autogen si antrenamentul psihoton. In refacerea la sportive se dovedesc a avea efecte positive tehnicile de relaxare. Acestea sunt procedee profilactice si terapeutice al caror scop este inducerea in organism a unui “tonus de repaus” corespunzator unei stari compleze de liniste si echilibru interior, care prin deconectare fizica si psihica sa creeze conditiile necesare refacerii la nivel fizic, psihic si mental. Ele potenteaza refacerea naturala, asigurand astfel un repaos efficient si o apreciabila economie de energie. Dupa R. Durand metodele de relaxare pot fi clasificate in trei mari categorii:  Metode cu caracter analitic – caracerizate prin constientizarea contractiei si decontractiei (relaxarii) – tehnica Jacobsn, tehnica Aijinger, tehnica JarreauKlotz  Metode cu caracter global – in care efectele se obtin prin inducerea unei stari hipnotice (tehnica Schultz)  Metode cu caracter ritmic – in care se urmareste diminuarea pana la disparitie a tulburarilor psihosomatice prin reeducare ritmica musculara. La baza tuturor tehnicilor re relaxare sta constientizarea corporala, respectiv aprecierea parametrilor de spatiu, timp si energie a propriilor miscari (simtul kinestezic), a schemei corporale si a echilibrului. Se creeaza astfel un biofeedback natural prin care corpul isi descopera si isi corecteaza dezadaptarile. Sportivul este invatat sa se autoanalizeze, sa devina constient de senzatiile sale si de propria persoana in repaus si in miscare. El isi va concentra atentia asupra tensiunilor musculare, a greutatii diferitelor segmente propriului corp, a senzatiilor de temperatura si a unora dintre functiile vitale, cum ar fi respirata si activitatea cardiaca. Tehnica relaxarii simple Urmareste scaderea tensiunii psihice si a anxietatii. In scopul realizarii ei se foloseste sugestia si autosugestia. Sportivul adopta o pozitie cat mai comoda – decubit dorsal, membrele superioare in usoara abductie si supinatie si cele inferioare in usoara abductie si rotatie externa , inchide ochii si executa cateva respiratii.

Tehnica relaxarii analitice Jacobson Este una din tehnicile de relaxare cele mai frecvent utilizate in activitatea sportiva. urmata de relaxare completa a muschiului respectiv si identificarea senzatiei obtinute. in scopul sesizarii diferentelo dintre cele doua stari la nivelul fiecarui muschi sau grupa musculara in parte. reglarea functiilor vegetative. Vocea terapeutului trebuie sa fie calma. si reducerea la maxim a stimulilor perturbatori. in perioadele postcompetitionale si in perioadele pregatitoare. La sportivi el este folosit in special in antrenamentul complex de refacere. a cresterii capacitatii de concentrare si a motivatiei sportivului se recomanda combinarea metodelor de relaxare cu formule sugestive de tipul: sunteti plin de vitalitate. la fel ca si cea de relaxare. fortele dumneavoastra sunt refacute complet. relaxarea musculara generala a corpului. temperatura. sunt calm. Aprecierea corectitudinii starii de relaxare se fae pe baza existentei sau nu a starilor de incordare si a gandurilor negative la sfarsitul sedintei. semiobscuritate. ma simt bine.sunt foarte linistit. dupa care sedinta se incheie cu formula autosugestiva “ma simt mai bine. Faza de contractie. foarte linistit . Inainte de a schimba grupa musculara pe care actioneaza exercitiul se repeta de cel putin doua ori. Ea se caraterizeaza prin constientizarea de catre sportiv a contractiei si relaxarii diferitelor grupe musculare. eliminand faza de contractie musculara. m-am linistit. In scopul facilitarii obtinerii relaxarii. linistita. Antrenamentul autogen Face parte din metodele globale de relaxare si urmareste accelerarea refacerii postefort prin inducerea relaxari psihosomatice. Pentru efectuarea antrenamentului autogen – tehnica Schultz – se recomanda asigurarea unor conditii optime de microclimate – liniste. In acest fel se va ajunge in final la constientizarea diferentelor dintre cele doua stari – contractie si relaxare – putandu-se astfel realiza ulerior. diminuarea durerii.simt ca tensiunea este din ce in ce mai redusa . Sedinta parcurge mai multe faze. progresiv si analitic. in timpul carora se solicita contractia succesiva a grupelor musculare. fara griji Starea de liniste astfel indusa se mentine cateva minute. . ferma si de aceeasi intensitate pe aproape tot parcursul relaxarii. are o durata de 5-7 secunde. Se lucreaza cu sportivul in decubit dorsa. starile mele psihice vor fi tot mai bune”. in conditii optime de microclimat si confort.sunt din ce in ce mai calm .sunt linistit. Practic tehnica Jacobson consta din executarea contractiei musculare maxime a unui muschi si identificarea senzatiei de tensiune. Dupa cateva sedinte sportivii reusesc sa se relaxeze in doar 5-10minute. intarirea eului si cresterea voluntara a autocontrolului. prin concentrarea excusiva a atentiei pe relaxare.Apoi pronunta urmatoarele formule autosugestive: .

“va indreptati atentia catre propriul corp”. Inducerea senzatiei de caldura Membrul superior drept (membrul dominant) Membrul superior stang Membrul inferior drept Membrul inferior stang D. inferior si superior. Inducerea senzatiei de greutate 1. Accentuarea senzatiei de calm. ridicati toata sala in picioare de admiratiue. liniste. “o liniste placuta va inconjoara”. functiei respiratorii. distincte din punct de vedere teoretic dar legate ca scop. Membrul inferior stang B. “sunteti foarte calm si linistit”. folosit in refacrea sportiva. pe idei abstracte). deoarece sunteti bun. “vizitiu”. “calmul va inunda” “simtiti o stare de liniste profunda si de pace interioara”. cel mai bun etc. 2. asezat comod in fotoliu. relxare prin constientizarea senzatiti de greutate a intregului corp 1. Pentru inducere stariii de calm se folosesc sugestii de tipul : “sunteti din ce in ce mai calm si mai linistit” . pe obiectiv concrete. orice obstacol. 3. Membrul superior drept (membrul dominant) 2. Membrul superior stang 3. destindere. depasiti orice situatie critica. sistemului vascular – senzatia de caldura. C. Dupa adoptarea pozitiei si inchiderea ochilor se induce o stare de calm si liniste interioare urmata de concentrarea atentiei sportivului catre propriul corp. Tehnica include doua cicluri. Membrul inferior drept 4. Ciclul superior include “exercitii de concentrare(pe culoare. cuprinde “exercitii” care se adreseaza sistemului muscular – senzatia de greutate. Ciclul inferior. Antrenamentl autogen se efectueaza cu subietcul aflat intr-una din pozitiile considerate clasice pentru relaxare: decubit dorsal. Accentuarea senzatiei de relaxare si de calm prin constientizarea senzatiei de caldura a intregului corp . prin fortele proprii urcati pe podium.sunteti cel mai bun. cautare a sentimentului propriu si interogarea propriuli inconstient”. Tehnica de relaxare Schultz consta dintr-un ansamblu de exercitii prin care se urmareste “decuplarea motorului fizic” restabilirea rapida a energiei psihofizice consumata in efort si prevenirea instalarii formelor de oboseala patologica. 4. functiei cardiace. A. luati cele mai bune decizii in teren. datorita dumneavoastra sunt salvate meciurile.

distribuind sange in intregul corp .inima bate linistit.respiratia ta este foarte linistita .este perfect linistit si complet relaxat . Inducerea starii de relaxare la nivel abdominal (plex solar) H.inima bate linistit si elgal . egal si calm .frecventa respiratorie este din ce in ce mai redusa .E.inima bate linistit .iti simti capul foarte limpede . cere devine tot mai rece si destinsa . Controlul activitatii inimii . Controlul respiratiei . Inducerea starii de relaxare la nivelul capului .barbia este destinsa si relaxata .creierul iti este limpede ca un izvor e munte .inima bate linistit.respiratia ta este linistita si calma .esti complet linistit si complet relaxat F.esti perfect linistit si compet relaxat G.o racoare placura cuprinde fruntea.respiri liber si fara efort .simti cum aceasta racoare cuprinde tamplele . egal si calm.muschii fetei sunt relaxati .

Mijloace psihoterapeutice Masterand : Găucan Daniela .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful