BENGKEL PENYERAPAN PEMULIHAN MEMBACA DAN MENULIS DALAM MATA PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK

PERSEMBAHAN OLEH : HUSNA, AJAN, IDA, IZAH

   Menyebut nama huruf mengikut melodi Mengeja perkataan satu dan dua kata-kata mengikut melodi Membuat aktiviti pergerakan badan .

2. Beberapa cara dapat digunakan untuk membuat tindakan saringan dan diagnosis untuk mengesan dan menentukan kelemahan membaca. 2. .1 Saringan dan diagnosis. Cara-cara ini adalah seperti berikut : 1. 3.2 Pemulihan membaca 4. menggunakan buku bacaan yang telah dikelaskan. 4. menilai jawapan mereka dari soal selidik guru. memerhatikan murid yang sedang membaca.

6. Sebagai panduan. memberi ujian tara. biasanya lebih daripada satu cara digunakan untuk mengesan dan menentukan kelemahan membaca. 4. 5. memilih murid untuk pengajaran pemulihan (atau tambahan). memberi ujian yang direka oleh guru. . mengkaji pergerakan mata murid ketika membaca. 7.

atau perenggan biasa boleh digunakan. Ayat.penulisan  Cara berikut untuk mengesan. (b) Mempunyai isi kandungan yang dalam pengalaman dan dapat difahami oleh murid. asalkan mematuhi dua syarat berikut: (a) Tidak mengandungi perkataan yang akan menghentikan murid menulis kerana kerumitan mengeja. . atau membuat saringan mengenai kebolehan menulis mudah digunakan oleh guru bilik darjah. 1.

. Cara mengesan murid yang tulisannya tidak mudah dibaca seperti ini biasanya memadai untuk situasi bilik darjah. Cara lain ialah dengan menggunakan Skel Tulisan yang telah disediakan dengan contoh-contoh tulisan bersama dengan kualiti mutunya.

Kekuatan dalam lagu    Lagu ini membantu murid mengingat hurufhuruf yang hendak diajar oleh guru Dengan menggunakan irama yang menarik dan mudah diingati. murid lebih bersemangat untuk menyanyi. Menghiburkan murid sewaktu pengajaran dan pembelajaran dijalankan .

2. 5. Selepas meneka bunyi.Aktiviti 2: Bang Bang Boom!  1. Arahan: Minta seorang murid datang ke depan. Sila panggil nombor murid yang terpilih yang tercatat di atas kertas di dalam belon. 6. 4. Sila teka bunyi yang dimainkan. . sila eja dengan perkataan nama haiwan tersebut. 3. Bina ayat dengan nama haiwan tersebut. Pilih dan pecahkan sebiji belon (duduk atas belon sampai pecah).

Arahan: Nyanyi lagu Bam Bam Ting Ting bersamasama. 2. Di minta empat orang murid tampil ke hadapan. Lakonkan aksi mengikut lirik lagu.Aktiviti 3: Bam Bam Ting Ting  1. . 4. Hayati betul-betul lagu ini. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful