Program Leonardo da Vinci PROIECT PILOT No.

HU 170003-2003 Vocational Education Training for Building Observation, Operation and Maintenance

VET–BOOM

Modul de curs no.6

UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ-NAPOCA

2005
1

PROGRAMUL Leonardo da Vinci PROIECT PILOT No.HU 170003-2003 Formare Profesionala in Monitorizarea, Operarea si Intretinerea Cladirilor VET–BOOM

PARTENERI: UNIVERSITATEA DE STIINTE TEHNICE SI ECONOMICE, BUDAPESTA, promotor COLEGIUL UNIVERSITAR VITUS BERING, HORSENS, partener COLEGIUL UNIVERSITAR DIN DUBLIN, partener ASOCIATIA IMOBILIARA “INTERCISA”, partener UNIVERSITATEA DIN TRENTO, partener UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ, partener PRIMARIA MUNICIPIULUI ZALAU, partener UNIVERSITATEA TEHNICA DIN KOŠICE, partener (HU) (DK) (IRL) (HU) (IT) (RO) (RO) (SK)

ASOCIATIA IMOBILIARA STAVEBNÉ BYTOVÉ DRUŽSTVO I. KOŠICE, partener (SK)

AUTORI: UNIVERSITATEA DE STIINTE TEHNOLOGICE SI ECONOMICE DIN BUDAPESTA

COORDONAREA SI MANAGEMENTUL PROIECTULUI: Prof.dr.ing.MARIANA BRUMARU

UNIVERSITATEA TEHNICA CLUJ, 2005 Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene

2

INSTALATII DE VENTILARE SI CLIMATIZARE
Modul de curs nr. 6 CUPRINS 6.1.Principalele elemente ale unei instalatii de ventilare 6.1.1 Clasificarea instalatiilor de ventilare 6.1.2 Elementele instalatiei de ventilare locala 6.1.3 Instalatii de ventilare generala 6.1.4 Instalatia de aer conditionat de inalta presiune 6.1.5 Racirea locala 6.1.6 Perdelele de aer 6.1.7 Ventilarea teatrelor, salilor de concert si cinematografelor 6.1.8 Ventilarea salilor pentru piscine 6.2. Moduri de distributie a aerului in incaperi 6.2.1 Ventilatia ca inlocuire 6.2.2 Ventilatia ca deplasare 6.2.3 Solutia zonala 6.2.4 Ventilatia prin amestecare 6.3. Elemente ale instalatiilor de ventilare si conditionarea aerului 6.3.1 Ventilatoare 6.3.2 Baterii de incalzire si racire 6.3.3 Recuparatoare de caldura 6.3.4 Filtre 6.3.5 Canale 6.3.6 Atenuatoare de zgomot 4 4 6 7 15 16 21 23 24 25 26 27 30 32 41 41 51 54 58 60 60

Acesta este sistemul de ventilare in suprapresiune.1. ventilatorul este instalat in canalul de aer proaspat. Daca calitatea aerului din spatiul ventilat poate dauna spatiilor invecinate. si in acest caz aerul iese prin anvelopa cladirii.PRINCIPALELE ELEMENTE ALE UNEI INSTALATII DE VENTILARE 6. Ventilarea. Clasificarea instalatiilor de ventilare Rolul instalatiilor de ventilare din punctual de vedere al confortului este de a aduce aer curat. salile de spectacole si centralele termice. wc-urile. Instalatia de ventilare in suprapresiune La instalatiile de ventilare in suprapresiune.1.1.1. Inlet air Fan Figura 6.6. bucatariile.1. Exemple tipice: baile. incaperile destinate fabricarii de produse farmaceutice. Daca nu se doreste aer infiltrat din exterior pentru aria ventilata deoarece calitatea aerului dinafara este necorespunzatoare presiunea ariei ventilate este superioara cu 20-30 Pa. care are ca scop principal asigurarea necesarului de aer proaspat. se poate utiliza sistemul de ventilare in depresiune. 4 . proaspat in interiorul incaperilor si a spatiilor ocupate. spalatoriile. halele industriale. Acest tip de ventilare poate fi aplicat si la restaurante pentru a preveni micile inconveniente. Depresiunea spatiului ventilat este de 2030Pa. Instalatia de evacuare poate sa nu existe. Exemple standard pentru aceasta solutie sunt laboratoarele. poate avea si alte roluri. piscinile. in acest fel fiind identificate urmatoarele instalatii: • instalatii de ventilare care asigura racirea aerului • instalatii de ventilare care asigura incalzirea aerului • instalatii de ventilare care asigura umidificarea aerului • instalatii de ventilare care asigura uscarea aerului Instalatiile de ventilare mai pot fi clasificate in functie de diferenta de presiune dintre camera ventilata si exterior (imprejurimi).

neexistand o diferenta de presiune intre aria ventilata si exterior.1. Instalatia de ventilare echilibrata In functie de amplasarea echipamentelor de ventilare.3. Cu o mica diferenta de debit de aer. In centrala de climatizare intra urmatoarele canale (Figura 6. Fan Inlet air Exhaust air Fan Figura 6.2.1. • canal de aspiratie. instalatiile pot fi clasificate in instalatii de ventilare locala si generala.4.): • canal de aer proaspat. debitele de aer proaspat si de aer viciat sunt egale. instalatia este de ventilare pentru evacuarea aerului. cu evacuarea in exterior. • canal de transport la spatiul ventilat • canal de evacuare din spatiul ventilat 5 .Exhaust air Fan Figura 6. se poate optine o diferenta de presiune mica. In instalatia de ventilare echilibrata. cu admisia aerului din exterior.1. Instalatia de ventilare in depresiune Daca nu exista instalatie pentru introducerea aerului proaspat.

6.Fresh air Exhaust air Ventilated area Inlet air Air handling unit outlet air Figura 6. Presiunea spatiului ventilat este mai scazuta decat cea exterioara. Instalatie de ventilare generala cu o centrala de climatizare Elementele principale ale centralei de ventilare sunt : filtrele. Volumul de aer care intra depinde de densitatea aerului de pe anvelopa cladirii. recuperatorul de caldura si camera de umidificare.2 Elementele instalatiei de ventilare locala Instalatia de ventilare locala se reduce de obicei la evacuare. In acest caz aerul proaspat intra in spatiul ventilat prin anvelopa cladirii sau printr-un ventilator montat in peretele exterior.1. bateriile de incalzire si recire. ventilatoarele.4. 6 . Costurile investitiei sunt mici.1. Energia din aerul evacuat nu este recuperata.

15-100W.Figura 6.5.1. 60-600m3/h. 7 . 15-50W 6. Ventilatoare de perete si fereastra: Ø100mm-250mm.6. Exemplu de aplicare a ventilatiei locale cu priza de perete si ventilatoare montate in canal Figura 6. Ventilator de perete si ventilator montat in canal Date tehnice privind ventilatoarele de perete si fereastra si ventilatoarele pentru canal Ventilatoare mici pentru canal: Ø100mm-200mm.3 Instalatii de ventilare generala Utilizarea acestui tip de instalatie este avantajoasa unde nu exista solicitare de caldura si este nevoie de o functionare continua.1.1. 100-1000m3/h.

este posibila instalarea unei clapete actionata cu electromotor.1-6kW.1. In acest caz motorul electric al ventilatorului are convertor de frecventa astfel incat debitul volumic sa fie reglabil. Ventilatoare pentru ventilarea generala Ventilatorul de acoperis: Aceste tipuri de ventilatoare sunt montate la capatul canalului in zidarie sau intr-o rama de metal exterioara. Marimi conventionale: Diametru: Ø200mm-630mm.8. Din punct de vedere acustic.Figura 6. 8 .1. Exista doua tipuri de ventilatoare de acoperis functie de directia aerului evacuat : orizontale si verticale ( Figura 6. care inchide circuitul de aer cand nu este nevoie de ventilatie. Putere ceruta: 0.7. Instalatie de evacuare cu ventilator de acoperis Daca este nevoie de reglare. tipul vertical e mai bun deoarece distributia radiala a zgomotului emis este mai mare. ). Debitul volumic de aer: 200-25000m3/h.

Ventilatoarele de canal sunt potrivite pentru evacuare. Dezavantajele venilatoarelor montate in canal rezida din nivelul de zgomot emis in mediul exterior. Pentru instalatiile mici este bine sa se utilizeze ventilatoare montate in canal deoarece nu este nevoie de o camera separata pentru ventilatie. Figura 6.1. Ventilatorul de acoperis evacuare orizontala si verticala Ventilatoare pentru ventilarea generala Ventilatoare de canal: Pentru o presiune mai mica se utilizeaza ventilatoare axiale.9. Figura 6.8. admisie ca si pentru instalatiile de ventilare echilibrata. in aceste cazuri se utilizeaza ventilatoare radiale..1. Datorita faptului ca in instalatiile mari este necesara o presiune mai mare. pentru o presiune mai mare sunt ventilatoarele radiale. Ventilatoarele axiale sunt utilizate indeosebi la instalatiile mici. Ventilatorul radial cu si fara cutie pentru atenuarea zgomotului 9 .

• Debit volumic de aer: 100-10000m3/h.In Figura 6. Instalatia de incalzire cu aer cald In instalatiile de incalzire cu aer temperatura de refulare a aerului este mai ridicata decat in incapere.9 sunt doua tipuri de ventilatoare de canal. Marimi conventionale: • Diametru: Ø100mm-630mm. 10 . In partea stanga este prezentat unul obisnuit. Instalatia de ventilare echilibrata cu centrala de ventilare Fresh air Exhaust air Ventilated area Inlet air Air handling unit Fan for exaust air Silencer Outlet air Heat recovery Heating coil Filter Fan inlet air Silencer Figura 6. Schema de baza a unei instalatii de ventilare generala.10. Rolul recuperatorului de caldura este de a utiliza continutul de energie din aerul evacuat. in dreapta un ventilator cu atenuator de zgomot care reduce zgomotul emis in mediul inconjurator.1. • Putere electrica: 0.1. Puterea termica. Instalatia de introducere si instalatia de evacuare sunt racordate la recuperatorul de caldura. Rolul atenuatorului de zgomot este de a reduce nivelul zgomotului din instalatie. proportionala cu diferenta de temperatura acopera pierderile de caldura ale spatiului incalzit.05-2kW.

Daca temperatura suprafetei bateriei de racire este mai mica decat temperatura de roua. pe suprafata va apare condensul ( de exemplu t=20°C.11). care depinde de temperatura ambientala si de umiditatea relativa. Scopul camerei de amestec este de a asigura flexibilitate instalatiei. Agentul de racire este apa racita. apa ingheata pe suprafata lucru care trebuie evitat. In acest caz in afara de indepartarea caldurii din aer e indepartata si caldura latenta si continutul de umiditate al aerului la intrare devine de asemenea mai scazut. 11 . Schema de baza a instalatiei de incalzire cu aer cald Schema instalatiei de incalzire cu aer cald este extinsa de o camera de amestec (Figura 6. Daca temperatura suprafatei bateriei de racire scade sub zero.3°C ).1. RH=50% →tpunctului de roua=9.Fresh air Exhaust air Ventilated area Inlet air Air handling unit Fan for exaust air Silencer Outlet air Heat recovery Recirculation box Heating coil Filter Fan inlet air Silencer Figura 6.Temperatura aerului refulat este cu 15-30°C mai mare decat cea a camerei incalzite . Instalatia de racire cu aer Instalatia de racire cu aer este asemanatoare cu cea de incalzire cu aer.1.11.

Prin acest proces. Dezumidificarea aerului Scopul dezumidificarii aerului este de a mentine umiditatea relativa si continutul de umiditate interioara sub nivelul cerut.12. Schema instalatiei de ventilare cu dezumidificarea aerului 12 . Instalatii centralizate: Fresh air Exhaust air Ventilated area Inlet air Air handling unit Fan for exaust air Silencer Outlet air Heat recovery Recirculation Cooling box coil Heating coil Filter Fan inlet air Silencer Figura 6.13. Schema de baza a instalatiei de racire cu aer De obicei temperatura aerului refulat in incapere este mai mica cu 5-10°C decat temperatura acesteia. continutul apei din aer se reduce.Fresh air Exhaust air Ventilated area Inlet air Air handling unit Fan for exaust air Silencer Outlet air Heat recovery Recirculation Heating Cooling box coil coil Filter Fan inlet air Silencer Figura 6.1.1.

1. Instalatia de dezumidificare a aerului Dezumidificarea locala a aerului.Instalatia de ventilare cu dezumidificarea aerului Daca este necesara doar dezumidificarea si nu este necesar aport de aer proaspat.1. Dar echipamentul contine intr-o carcasa toate elementele necesare inclusiv pentru incalzire si racire. Figura 6.15.14. Dezumidificatorul individual de aer si principalele sale aplicatii 13 .1. Instalatia de ventilare cu dezumidificare fara aport de aer proaspat.14) Ventilated area Inlet air Air handling unit Fan for exaust air Silencer Outlet air Cooling coil Heating coil Filter Fan inlet air Silencer Figura 6. se poate utiliza schema urmatoare (Figura 6. Instalatia de dezumidificare locala a aerului are o structura similara cu dezumidificarea centrala fara aport de aer proaspat.

Bateriile de temperatura ridicata sau energia electrica sau gazele de 14 . Fresh air Exhaust air Ventilated area Inlet air Air handling unit Fan for exaust air Silencer Outlet air Heat recovery Recirculation Cooling box coil Heating coil Heating Filter coil (after heating) Humidifyer Fan inlet air Silencer Figura 6. Poate fi: Generatorul de abur: este format dintr-un rezervor de apa care este conectat la canalul de aer. Toti parametrii pot sa fie stabiliti. Schema dezumidificatorului individual de aer fara aport de aer proaspat Instalatia de climatizare Aerul conditionat inseamna reglarea temperaturii si a umiditatii.17.16.Figura 6.1. Centrala de climatizare Elementul suplimentar pentru tratarea aerului este instalatia de umidificare.1.

Viteza in canalele principale este de 20-50m/s. Deoarece umiditatea relativa nu influenteaza asa de mult confortul termic cit temperatura mediului ambiant si deoarece toate problemele legate de instalatia pentru umidificarea aerului de mai sus nu se regasesc prea des in zona confortului.1.18. 8-aer recirculat. Canalele pentru instalatiile de inalta presiune pot fi fixate in pereti. 3. presiunea produsa de ventilator este si ea mare (1 000-3 000 Pa) . Schema instalatiei de inalta presiune cu un canal si mai multe zone (1-filtru. 6baterie de racire/reincalzire. Instalatia cu un canal Aceasta este similara cu instalatia de climatizare. 9-aer proaspat. In instalatiile cu viteza mare.1. pentru umidificarea aerului in situatiile curente se utilizeaza centrala de ventilare.4 Instalatia de aer conditionat de inalta presiune Principalele caracteristici ale unei instalatii de inalta presiune sunt urmatoarele: Viteza mare de miscare a aerului in conducta (15-50 m/s). Spalatorul de aer: Este alcatuit dintr-o camera care contine o instalatie de pulverizare a apei. La viteza mare pierderea de presiune pe canal va fi de asemenea mare. In instalatia de ventilare de inalta presiune se poate aplica sistemul cu una sau doua canale. iar in canalele secundare de 10-25m/s.ardere incalzesc apa din rezervor. doar in unele situatii din ventilatiile industriale este necesar aerul umed (de exemplu in industria electrica). 10-canal de aspiratie ) 15 . Figura 6. sectiunea ramificatiilor perpenduculare a canalelor este de doar 10-20% fata de instalatiile obisnuite. Apa din rezervor se evapora si aburul este directionat spre curentul de aer care trece deasupra rezervorului. 2-baterie de incalzire. Diferenta de temperatura mai mare intre temperatura camerei si temperatura aerului din canal (10-30 °C) . 7-difuzoare. Jetul de abur: Aburul produs de o sursa externa pozitionata aproape de centrala este injectat in aer. 5-ventilator. Tipuri speciale de difuzoare de aer care nu produc zgomot la viteza mare. 6.umidificator. 4-baterie de racire. un rezervor de colectare si o sectiune pentru evacuare. pardoseli si in tavane.

La instalatiile de inalta presiune unde se aplica solutia cu un canal. Pentru a obtine o instalatie cat mai flexibila este recomandata aplicarea sistemului cu doua canale.19. sarcina de racire este preluata de un echipament local care e situat in spatiul unde racirea e necesara. Instalatia cu doua canale. Aceasta instalatie poate fi inversata. Instalatia de inalta presiune cu doua canale este adecvata acolo unde este necesara racirea si incalzirea in acelasi timp. Repartizarea aerului pentru instalatia de una si de doua canale 1-senzorul de temperatura. O parte din aer trece prin bateria de incalzire iar cealalta prin bateria de racire.1. se mareste viteza de la 5m/s (viteza instalatiei la presiune joasa) la 20m/s. adica echipamentul interior este capabil sa incalzeasca.5 Racirea locala Sistemul split In sistemele de racire locala. Figura 6. 2-canalul de aer rece. 4. 3-regulatorul de debit pentru aer. In instalatiile tip split exista un circuit inchis de racire. Aceste doua feluri de aer circula prin cele doua canale. diferenta dintre temperatura aerului refulat si temperatura camerei. 16 . Aerul este separat in doua parti in centrala de aer. astfel incat sectiunea ramificatiei este redusa la 10 – 15 % fata de sectiunea la instalatia de joasa presiune.canalul de aer cald 6.1. de la 5°C la 20°C.

Componentele sistemului: Aparat de fereastra (echipamentele interne si externe sunt introduse intr-o singura cutie) si unitate interna si unitate externa) In functie de numarul de unitati interne conectate la cele externe se pot distinge sisteme monosplit si sisteme multisplit.20.Cooling media (vapour) Fan Fan Evaporator Orifice (pressure reducer) Condenser Cooling media (liquid) Compressor Figura 6. In primul caz fiecare unitate interna este conectata la o unitate externa. 17 . 20. partile interne si externe se afla intr-un singur corp (Fig.21. 6. Aparatul de fereastra Figura 6.1. Distanta dintre unitatea interna si externa este limitata.21.) si asa cum precizeaza si numele. aparatul de fereastra se monteaza in partea de sus a ferestrei. Intr-un aparat de fereastra.1. Avantajul e instalarea si manevrarea simpla.1. 61.

1.1.).1.1. Sistemul split cu o unitate interna si o unitate externa Pentru eliminarea dezavantajelor aparatului de fereastra. Sistemul split cu unitatea interna montata in tavanul fals sau sub fereastra Marimea uzuala a unitatii interne pentru tavanul fals este de 600x600 mm. Inaltimea necesara este de 300mm. Acest tip de unitate este echipat pentru aport de aer proaspat (Fig 6. 18 .23. compresorul si condensatorul sunt situate intr-o unitate separata – unitatea externa.External unit Cooling media (vapour) Fan Orifice (pressure reducer) Evaporator Fan Condenser Cooling media (liquid) Compressor Internal unit (side wall type) Figura 6.23. Figura 6. pe peretele lateral sau in tavanul fals . O unitate interna poate deservi mai multe camere prin sistemul split cu tubulatura. Unitatea interna se amplaseaza sub fereastra.

Sistemul split cu tubulatura Instalatia de racire locala – ventiloconvectorul Capacitatea necesara de racire si de incalzire este transferata in ventiloconvector prin apa racita sau incalzita care are o capacitate mai buna de trasfer ca si aerul. Daca nu exista racord la apa calda echipamentul sefoloseste doarpentru racire.1.24. Debitul de apa si temperatura de racire este de exemplu 7/12°C si pentru incalzire de 80/60°C.Figura 6. Water chillier module Cooling media (vapour) Heat exhanger Evaporator Orifice (pressure reducer) Fan Condenser Cooling media (Fluid) Compressor Chilled water Main return (12°C) Chilled water Main flow (7ºC) Buffer tank Pump Closed expansion tank Hydraulic module Safety valve Figura 6. Exista urmatoarele racorduri: La conductele de racire La conductele de incalzire Alimentarea cu aer proaspat Legatura cu canal pentru eliminarea condensului Energie electrica pentru ventilator si reglaj. Racitorul de apa(chillerul) si modulul hidraulic 19 .1.25. Mai exista si cazul cand aerul proaspat nu este cerut.

1.) este ca ultimele nu sunt echipate cu racord de aer proaspat.Ventiloconvectorul montat vertical (de perete) .27. Prin modificari minore asupra carcasei. 6.1.Figura 6. 6.1.1.26. aparatele de perete sau de tavan pot fi utilizate si montate in tavanul fals: ventiloconvector cu canale de aer.27. sau orizontal (de tavan) Diferenta intre ventiloconvectorul montat vertical si cel montat orizontal (Fig. Figura 6.). 26. Ventiloconvectorul cu cutii distribuitoare si colectoare 20 . In acest caz aparatul va avea atasata un canal cu o cutie distribuitoare si colectoare pentru instalarea canalelor de introducerea si evacuarea aerului (Fig.

In cazul perdelelor de aer nu este necesar ca deschiderile sa fie inchise. Ventiloconvector amplasat in tavanul fals ( Inaltime 30cm) 6. 2. Figura 6. Avantajele perdelelor de aer sunt: Imbunatatirea conditiilor de munca in apropierea deschiderilor libere Reducerea consumului de caldura (racire) si a energiei electrice pentru incalzirea/racirea cladirilor Reducerea pierderilor de caldura in cladiri prin folosirea aerului cald din zona superioara a incaperii Reducerea suprafetei inutilizabile din apropierea portilor.1.1. Operatia se bazeaza pe efectul de amortizare a jeturilor de aer la suprafata deschiderilor.1.29. datorita admisiei de aer exterior in cladire Perdelele de aer traditionale. 6. Reducerea consumului de caldura este realizata de perdele prin utilizarea aerului interior si exterior neincalzit.Fig. care 21 . care folosesc doar aerul interior incalzit in incalzitoarele perdelelor. si prin combinarea de aer mixte. nu sunt intotdeauna economice (datorita consumului considerabil de energie termica).6 Perdelele de aer Perdelele de aer sunt dispozitive de ventilare locala folosite la cladirile publice si industriale pentru a reduce curentii de aer prin deschiderile din peretii exteriori ai constructiilor.

incalzesc doar aerul proaspat. Perdelele de aer care utilizeaza aer neincalzit economisesc 30-70% din energia termica. Conform modelului aerodinamic se disting urmatoarele tipuri de perdele: Perdele de aer cu aer interior neincalzit Perdele de aer cu aer interior incalzit Perdele de aer mixte cu aer interior Aceste tipuri de perdele sunt intotdeauna instalate in deschiderile exterioare ale portilor incaperilor incalzite, ca si in camerele neincalzite unde temperatura standard trebuie mentinuta in spatiul de lucru. Sunt proiectate pentru prevenirea patrunderii aerului exterior in perioada rece a anului. Cele pentru incaperile racite sunt proiectate pentru impiedicarea intrarii aerului cald din exterior.

2 1

2 1

3

3

4

4

Figura 6.1.30. Perdea de aer cu aer interior neincalzit, cu dublu jet orizontal (1.grila de admisie, 2.ventilator, 3.canal de aer , 4.difuzoare de refulare)

2

1

3

4
2 1

3

4

5

6

Figura 6.1.31. Perdea de aer cu aer interior neincalzit cu refulare veticala (1. grila de admisie, 2.ventilator, 3.canal de aer , 4.difuzoare de refulare, 5.difuzoare de refulare montate in pardoseala, 6.spatiu in pardoseala pentru canalul de aer)

22

Figura 6.1. 32. Perdea de aer mixta cu aer interior

6.1.7 Ventilarea teatrelor, salilor de concert si cinematografelor

Fresh air

Exhaust air

Outlets Ventillated area Inlets

Ventillation room Air handling unit

Figura 6.1.33. Prepararea si distributia aerului in teatre, cinematografe si sali de concert

23

6.1.8 Ventilarea salilor pentru piscine

Figura 6.1.34. Sistemul de ventilare pentru salile piscinelor Parametrii proiectati ai piscinelor sunt: Temperatura ambientala 28-30°C Temperatura apei 25-27°C Umiditatea relativa in interior pe timp de iarna: max 65%, pe timp de vara : max 70% Temperatura aerului refulat pe timp de iarna: max 40-45°C La intrarea in sala, in fata bazinului, exista un spatiu adecvat Refularea aerului in interior se face pe la partea superioara a salii. Gurile de evacuare sunt amplasate in zona tavanului. Toate elementele sistemului de ventilare sunt facute din otel inoxidabil sau aluminiu pentru a se evita corodarea acestora. Canalele amplasate in exterior vor fi izolate, pentru evitarea fenomenului de condensare in interiorul canalului. Toate problemele privind umiditatea la evacuare trebuie luate in considerare.

24

In practica. solutia de climatizare poate fi aleasa folosind diferite tipuri de instalatii si echipamente pentru introducerea aerului. curentii de aer rece si modurile de incalzire si racire a incaperii. cum ar fi sursele de caldura si de noxe. MODURI DE DISTRIBUTIE A AERULUI IN INCAPERI Clasificarea de mai jos nu este facuta cu scopul de a opta pentru o solutie in defavoarea celeilalte.2. De aceea este important a separa solutiile ideale de cele concrete in ceea ce priveste aerul conditionat din incaperi. evacuarea.6. Figura6. realizarea parametrilor instalatiei nu depinde doar de instalatia propriu-zisa ci si de parametrii de functionare si in aceeasi masura si de caracteristicile altor surse interne care influenteaza modul de introducere al aerului. O clarificare a solutiei ideale va ajuta la evaluarea metodelor de distributie a aerului in incapere. In cazurile concrete. pentru un anumit tip de incapere. etc. pentru diferite conditii de expoatare. Modul de distributie a aerului in incapere este prezentat printr-o schema de principiu care descrie temperatura propusa.1 Moduri de distributie a aerului 25 .2. umiditatea si distributia noxelor precum si evacuarea aerului din incaperea ventilata.). Sistemul de ventilare al incaperii poate consta in diferite procedee de functionare si controlul asupra lor. incalzirea si racirea incaperii. Ambele metode (distributia aerului in incapere. Fiecare are avantaje si dezavantaje si este la latitudinea proiectantilor de a selecta cea mai potrivita solutie pentru fiecare caz in parte. procesele si factorii perturbatori din interiorul incaperiii influenteaza conditiile rezultante. Performanta sistemului este evaluata comparand performante atinse aferente solutiei alese. creand un sistem performant.

contaminantul. De aceea cheltuielile de investitie si exploatare sunt mult mai mari. aerul introdus intra cu o viteza mica si energie potentiala scazuta.Exemple de metode de distributie a aerului pentru solutia pistonului (piston orizontal si vertical) 26 . concentratia si temperatura variaza liniar intre gurile de aspirare si de evacuare situate in capetele opuse ale camerei. Volumele de aer proaspat pentru miscarea aerului pe o singura directie este de cateva ori mai mare (10-100) decat in cazul incaperilor ventilate in mod conventional. Din aceasta cauza este de obicei folosit numai in aplicatiile in care este nevoie. Aerul uzat nu se amesteca cu aerul proaspat. cum ar fi camerele curate din industria semiconductorilor.Dezavantajele sunt nevoia unui debit de aer proaspat mai mare si de suprafete mai mari pentru aer proaspat. Efectul cel mai inalt poate fi atins prin solutia pistonului. Concentratia contaminantilor.5m/s. aceasta nu are influente negative asupra corpului uman. Ventilatia ca inlocuire 1/3 Distributia in camera rezulta prin efectul de piston (curgere unidirectionala a aerului). si eficienta locala sunt in functie de locatie si de puterea surselor in relatie cu orificiile de admisie si evacuare.6. temperatura sau umiditatea. inlocuirea tip piston si inlocuirea prin amestec. Motivul aceastei clasificari este din cauza termenului ”inlocuire”folosit de obicei pentru metoda de distributie a aerului in incaperi in care fluxul de aer introdus in incapere este mai intai ridicat prin intermediul surselor de caldura din interiorul camerei si nu de debitul de aer proaspat care este introdus pentru a inlocui aerul evacuat. Criteriul de proiectare la utilizarea solutiei pistonului este de a infrange toti curentii de aer opusi directiei aerului evacuat creat in camera. Daca exista surse locale. Avantajele acestei solutii constau in urmatoarele:intregul aer evacuat poate fi controlat.Viteza de intrare variaza intre 0. Cand exista surse de noxe uniform distribuite. Suprafata de intrare poate fi o parte sau intreaga suprafata a tavanului sau suprafata pardoselii.2.Chiar daca introducerea aerului se face in spatii ocupate. Figura 6. contaminantul mare poate fi inlaturat si temperature efectiva poate fi atinsa. zonele dinafara curentului pot fi pastrata curate.2.2. concentratia inafara curentului este foarte scazuta. Ideea principala inabordarea ventilatiei ca inlocuire este urmatoarea: in intreaga suprafata.1 Ventilatia ca inlocuire Ventilatia ca inlocuire in plus poate fi divizata in submetodele: deplasare termica.1-0.

45m/s si in intreg spatiul. complet diferite si distributia parametrilor este diferita si ea.2. Schimbul de aer in unitatea de timp este asociat cu volumul camerei care in general nu are nici un efect asupra performantei sistemului. adica evacuarea aerului din camera este controlata de fortele gravitationale.2. in stratificare aceasta este creata numai de diferentele de densitate din interiorul camerei. Aceasta curgere este pe o singura directie. deobicei orizontala sau verticala.2 3. Grafice tip pentru distributia verticala a temperaturii si noxelor sunt prezentate in figura 6.4. In timp ce in cazul solutiei pistonului curgerea uniforma de exemplu este creata de aerul introdus.3 este un exemplu tipic de evacuare pe verticala a unei camere curate. 6. la o viteza uniforma cuprinsa intre 0. Viteza aerului sugerata este suficienta pentru a misca particule relativ mari inainte ca acestea sa se aseze pe suprafete.2.Metoda curgerii unidirectionale a aerului este folosita cand se cere o concentratie mica de particule sau bacterii. Aerul este preluat printr-o baterie de filtre de inalta eficienta montate in tavan curge vertical prin camera si este evacuat printr-o grila montata in pardoseala. Exemple ale solutiei pistonului pe directia verticala de circulatie (aplicate in industria microcipurilor) Ceea ce se vede in figura 6. Aerul va iesi prin intreaga suprafata a pardoselii. 27 . Supply plenium HEPA filter ceiling Fan Fan Return plenium Figura 6.2 Ventilatia ca deplasare O distributie a temperaturii si a noxelor relativ uniforma in intreaga incapere este atinsa atit prin stratificare cat si prin utilizarea solutiei pistonului. amestecat cu o cantitate de aer proaspat si introdus in camera prin filtre de inalta eficienta inalta amplasate in tavanul camerei. Curgerea aerului pe o directie este corect definita in prin viteza aerului si s-a descoperit ca gradul de curatenie al unei camere ventilata unidirectional este direct proportionala cu viteza aerului. Aerul evacuat va fi recirculat. Majoritatea camerelor curate ventilate unidirectional sunt construite pe verticala astfel incat particulele generate in camera vor fi repede evacuate afara prin pardoseala.Fortele de deplasare in cazul celor doua solutii sunt.3 si 0.

28 .Oricum.temperatura aerului la intrare . retinerea relativ mare a noxelor si eficienta termica poate fi atinsa.solutia stratificarii este sensibila la turbulente si sunt posibile suprafete stagnante cu o concentratie locala mare. Figura 6.2.2.) Avantajele solutiei deplasarii sunt: concentratie joasa in zona ventilata. aerul introdus este folosit pentru a inlocui aerul evacuat din zona ventilata (in cele mai multe cazuri ocupata).De asemenea functioneaza corespunzator numai cand conditiile sunt favorabile.3.Ca urmare. inlaturarea noxelor si eficienta temperaturii sunt mult mai ieftine decat in cazul utilizarii solutiei pistonului.Aerul introdus trebuie distribuit in asa masura incat sa nu fie deranjata miscarea ascensionala a aerului. Temperatura pe verticala si distributia noxelor la ventilatia ca deplasare. pentru a preveni circulatia de exemplu intre zone. Co si CR -concentratia noxelor din aer la intrare si in incapere mai sus de inaltimea zonei stratificate. TR – temperature camerei. (To .5 Un exemplu de ventilatie ca deplasare. In cadrul solutiei ventilatiei ca deplasare. Yst -este inaltimea zonei stratificate. Figura 6. T – temperature la nivelul pardoselii.

teatre si in toate suprafetele care necesita un anumit grad de confort unde inaltimea este peste 3m. solutia stratificarii depinde foarte mult de stabilitatea diferentelor de densitate si a echilibrului debitului de aer si de aceea este foarte sensibila la turbulentele din camera.Plasarea difuzoarelor si a gurilor de refulare a aerului pentru ventilatia ca deplasare (marginea peretelui. aerul de ventilare avand o foarte mica autoritate asupra camerei ventilate. Stratificarea este o solutie esentiala pentru o ventilare eficienta a incaperilor. Oricum. 29 .ea poate fi de asemenea aplicata pentru contaminanti fara vreo sursa termica.2. Figura 6. Locatia surselor contaminante si a surselor de caldura care cauzeaza diferente de densitate trebuie sa fie aceleasi pentru a evacua contaminantul cu densitate egala sau mai mare decat a aerului. cu mult mai putin efort decat folosind solutia pistonului. Solutia ventilatiei ca deplasare poate fi aplicata in sali de clase. astfel incat este garantat cel mai mic nivel de noxe pentru ocupanti. dincolo de debitul de aer din incapere. datorita naturii sale fizice. O aplicabilitate esentiala in ventilarea incaperilor este metoda deplasarii termice.6. Oricum. coltul incaperii in interiorul incaperii si difuzorul cu palete rotative) In ventilatia ca deplasare sistemele de introducere a aerului sunt intotdeauna plasate in zone ocupate. care genereaza densitate diferita fata de aerul din camera. cinematografe.Gurile de evacuare trebuie sa fie situate mai jos in scopul a evita curentii inversi din camera.

nu se dezvolta nici o stratificare. fumul rece) 30 . Ventilatia ca deplasare nu este convenabila pentru indepartarea particulelor mai grele decat aerul (ex. Aerul admis paraseste in mod direct incaperea. Rata de ventilare este intotdeauna mai mare decat se cere in mod normal pentru ocupanti. dar nu este utilizata pentru incalzirea aerului. aerul refulat se directioneaza in sus.8.2.Figura 6. in incapere) Aceasta solutie de ventilare este indicata in spatii ocupate unde exista surse de caldura interna si externa. coltul peretelui. Efectul fortei ascensionale datorat incalzirii aerului In acest caz.7 Guri de refulare pentru ventilatia ca deplasare ( perete.2. Figura 6.

3.2. jeturile verticale. 31 . eliminarea noxelor. 6. jeturile la nivelul pardoselii. O gama variata de solutii poate fi utilizata pentru impartirea pe zone.9. Fiecare solutie are propriul sau criteriu de proiectare. Cheia elementelor curgerii in solutia zonala o constituie alimentarea utilizand jeturi de aer. cum ar fi jeturile inclinate. In aceste sectoare este posibil sa se aplice in continuare diferite solutii semi-independente in directia verticala. Zonarea verticala este tipica incaperilor inalte. amestecul partial al noxelor in zona ventilata scade eficienta ventilarii. cand aerul introdus este distribuit aproape de zona ocupata la nivelul pardoselii iar gurile de evacuare sunt situate aproape de tavan. ca in fig. Solutia zonala ofera o mai buna indepartare a noxelor si o mai buna eficienta termica decat solutia prin amestec. reglare limitata a modului de curgere in zona ventilata si capacitatea de a evita formarea de zone stagnante cu concentratii locale mari in zona ventilata. Impartirea pe zone poate fi atat verticala cat si orizontala. Eficacitatea ventilarii (temperatura. In majoritatea cazurilor sunt oportune si utilizate si acumularea de caldura. dar ce este comun la majoritatea solutiilor este ca debitul de aer este localizat aproape sau in interiorul zonei controlate si gurile de evacuare sunt localizate in interiorul zonei necontrolate. Curentii de aer din incapere sunt controlati atat prin jeturile de aer introduse cat si de fortele ascensionale generate de temperatura.2. utilizand aer sau perdele de aer mobile (plastic) cu scopul de a imparti spatiul incaperii in diferite sectoare. eficienta este puternic influentata de metodele folosite si de conditiile de exploatare.6. umiditatea) utilizand modul de climatizare pe zone are ca scop alegerea solutiei de climatizare dintre cea cu amestecare si cea cu stratificare. Zonarea orizontala poate fi aplicata. concentratia sau umiditatea din afara zonei controlate. jeturile reci orizontale. in timp ce restului incaperii ii este acordata mai putina atentie. Oricum. canalele cu ajutaj si la miscarea turbionara. Concentratia si temperatura sunt mai omogen distribuite utilizand solutia cu zone controlate decat utilizand solutia cu stratificare. plutirea aerului de-a lungul suprafetei si amestecul in regim turbulent dintre zonele controlate si cele necontrolate. asupra noxelor si asupra umiditatii din incapere . Solutia zonala Ideea impartirii zonale a aerului climatizat este de a avea controlul asupra unei anumite suprafete sau volum al incaperii. Oricum. de exemplu. generarea fortelor ascensionale. Amplasarea si puterea fortelor ascensionale genarate de temperatura impreuna cu debitele jeturilor de aer au o mare influenta asupra acumularii de caldura.

4. EX-evacuare) Aceste elemente de curgere au o importanta semnificativa asupra eficientei sistemului. Acumularea de caldura. pot cauza scurt-circuite ale aerului introdus spre gurile de evacuare si eficienta poate scadea.C-concentratia noxelor aerului din incapere.2. Penetrarea depinde de noxele care plutesc in raport cu forma aerului refulat. Aceleasi idei ar trebui urmate in principiu si in acele cazuri. Ar trebui evitate perturbarile de curgere in zona de granita datorita nedoritei reintoarceri a curentului de aer din zona necontrolata in cea controlata. Folosind solutia cu amestec. SU-introducere. In practica instalatiilor. de noxe si de umiditate sunt de obicei verticale in incapere. Rata de aer introdus in relatie cu rata de aer evacuat din zona necontrolata este suficient de scazuta pentru a evita o nedorita reintoarcere de la zona necontrolata la cea controlata. amestecul incomplet in incapere si gradientul de temperatura nefavorabil si locatia gurilor de evacuare impreuna cu aerul introdus. Exista patru idei principale in atingerea conditiilor omogene in zona controlata si obtinerea unei eficiente mari de incalzire si de indepartare a noxelor: Aerul introdus este distribuit omogen in zona controlata. dar de asemenea suficient de scazut pentru a evita amestecarea in regim turbulent in intreaga incapere. Aceasta inseamna ca de obicei numarul gurilor de refulare este ridicat. Ventilatia prin amestecare Scopul solutiei de ventilare cu amestec este de a asigura conditii uniforme in intreaga incapere ventilata.Exemplu de solutie zonala (T-temperatura incaperii. dar impartirea pe orizontala este de asemenea posibila.9. in timpul perioadei de incalzire se pot evita zonele 32 . Impulsul jeturilor este suficient de mare pentru a asigura conditii omogene.Figura 6. Indepartarea noxelor si eficienta temperaturii in solutia cu amestecare sunt egale cu 1. Efectul impulsului asupra zonei interioare este suficient de mare pentru ca aerul refulat sa aiba forma impusa.2. 6.

sau ajutaje de refulare cu impuls mare. Ventiloconvectorul este amplasat sub fereastra. El introduce aer in incapere in pozitia verticala. aceasta este forta primare si secundare. rezultand o concentratie locala redusa de impuritati. va conduce de asemenea (intentionat sau neintentionat) la aplicarea solutiei de climatizare prin amestec. plasate pe marginea peretelui. are loc scaderea concentratilor noxelor si a eficientei temperaturii si viteza mare a aerului poate cauza curenti de aer. Jeturile de aer sunt folosite pentru a crea o miscare a aerului suficienta in interiorul incaperii pentru a circula si a amesteca intregul volum de aer din incapere. introducerea aerului prin tavan. Aceasta temperaturii si noxelor. folosirea altor metode de distributie a aerului in incapere impreuna cu anumite tipuri de evacuare.Gurile de refulare sunt tavan sau sub fereastra. pe este mare. 33 . folosind. Exista o continua amestecare intre aerul din camera si aerul proaspat. Nivelul de inseamna distributie uniforma a Admisia aerului prin ventiloconvectoare de pardoseala.Numai amestecul secundar al aerului ajunge in zona principala. Depinde care dintre baterii este in functiune.10.stagnante cu concentratie locala ridicata si gradient de temperatura nefavorabil. de exemplu. Jetul de aer format aspira aer din incapere prin bateria de incalzire si de racire. Curentii de aer ai incaperii sunt in special controlati de aerul refulat sau/si circulatia jeturilor de aer. Oricum. incalzire si raciere. Jeturi de aer tangentiale.Viteza de admisie conducatoare a dezvoltarii zonelor de amestec amestec din incapere este ridicat. Introducerea aerului prin ventiloconvectoare de pardoseala Aerul amestecat urca. deoarece noxele create in interiorul incaperii sunt amestecate cu volumul de aer din intreaga incapere. Outlet Mixed Air Cooling coil Air jet Heating coil Primary air supply Recircualting room's air Figura 6.In acelasi timp.2. apoi circula orizontal sub tavan. jeturi concentrate. Aceasta solutie este adeseori denumita ventilatie prin dilutie.

efect cunoscut sub numele de efectul Coanda. Aerul este filtrat apoi incalzit sau racit printr-o baterie de schimb de caldura avand ca agent termic apa calda sau racita si impinsa in incapere prin mai multe guri de refulare orientabile.35m/s. Pentru a atinge cel mai mare efect Coanda posibil. Cand aerul este introdus parallel cu o margine (ex.Datorita eficientei amestecului. cu cea mai larga raspandire posibila pe tavan si cea mai mare viteza posibila. Efectul dispare complet la viteza mai mica de 0. 34 . apare o presiune negativa intre jetul de aer si tavan. magazine si in toate spatiile care au inaltimea sub 3m. diferenta de temperatura in/dintre temperatura ambianta si temperatura aerului admis de la ventiloconvector poate fi chiar 10 15°C.11. aerul trebuie sa fie introdus in mici cantitati pe fiecare unitate. un tavan).Acest tip de sistem de distributie este folosit in birouri.2. Acest efect este de o mare importanta. in mod special la introducerea de aer rece. cauzand “infigerea”jetului in tavan. camere de sedinte. Figura 6. Ventiloconvectorul pentru aer conditionat de acest tip este instalat in capatul incaperii. Ventiloconvector de pardoseala Difuzia aerului bazata pe efectul Coanda.

Panou inferior. 35 . viteza de intrare fiind prea scazuta.Baterie de schimb termic. este folosit un ajutaj cu un coeficient de admisie mare.Regulator) Caseta Coanda rezolva problemele de calitate a aerului din incapere printr-o abordare tip confort prin imbunatatirea difuziei aerului si minimizarea puterii consumate. Intregul sistem de difuzie a aerului este inclus in panoul de intrare/iesire. O alta dificultate este dezvoltarea zonelor de stagnare locala in care aerul sa nu se amestece cu cel intrat. Ceea ce inseamna ca tot aerul paraseste zona ventilata fara a se amesteca cu aerul din incapere.12. Aparatele tip Coanda sunt create pentru birouri cu lungimea intre 5 si 6 metri.Figura 6. In cazul unor guri de refulare si evacuare amplasate pe perete.4. Este mult mai periculos cand zona stagnanta se formeaza in zone rezidentiale. in cazul gurilor de refulare si evacuare plasate pe aceeasi parte a peretelui.Nivelul maxim al sarcinii termice al acestui tip de distributie a aerului este mai mic de 80 W/m2 si rata maxima de schimb de aer este de 8 1/h. fara canale sau grilaje suplimentare.7. o sarcina termica mai ridicata va intoarce curentii de aer in gura de evacuare.In zonele stagnante aerul este mult mai impurificat. Guri de refulare si de evacuare amplasate pe perete.Cutie pentru conexiuni electrice. Pentru a imbunatati difuzia aerului.2. Aceasta opreste directionarea aerului in tavan prin efectul Coanda.Guri orientabile de refulare a aerului.Ventiloconvector de tavan cu difuzia aerului bazata pe efectul Coanda (1.2.13. Aceste modele de distributie a aerului sunt dependente de aporturile de caldura.Tava de colectare a condensului. evitand curentii de aer spre suprafata ocupata a incaperii.5. Sarcina termica determina schimbari ale pozitiei zonelor stagnante. De exemplu. 2. astfel incat aerul din incapere sa fie aspirat datorita aerului insuflat.Grila de intoarcere a aerului cu filtru de aer. 6. Problema principala in proiectarea sistemului de amestec consta in a nu avea scurt-circuite de aer. O posibila solutie de amplasare a gurilor de refulare si evacuare poate fi observata in figura 6.3. nivelul de amestec al aerului in zona ocupata este ridicat.

Tipuri de difuzoare de perete cu montare pe canalele de aer 36 . Tipuri de difuzoare de aer pentru montaj pe perete Figura 6.2.6.Figura 6.4.2. Modul de amplasare a gurilor de introducere si evacuare pe pereti Figura 6.5.2.

Daca exista un tavan inalt in mod normal este necesar sa se sufle aerul vertical in jos.curentul de aer se intoarce pararel cu suprafata tavanului si prin incalzirea peretelui se deplaseaza in jos. Introducerea de aer cald si rece prin aceste unitati din tavan nu poate in mod normal respecta cerintele in termenii gradientului de temperatura. O alta optiune este de a dimensiona unitatile pentru a se potrivi situatiei de racire si apoi indreptarea jeturilor auxiliare adaugate intr-o directie verticala cand este introdus aerul cald. Solutia la aceasta problema poate fi folosirea unitatilor actionate electric care pot schimba modul de introducere a aerului. lumini. Al doilea curent de aer se formeaza independent de primul curent de aer.2. In acest caz cel mai bun loc pentru amplasarea gurilor de evacuare este suprafata pardoselii. Acest tip de ventilare cu amestecare este relativ neafectat de influente exterioare si poate fi folosit si pentru incalzire si pentru racire. Radiatia de la unitati (in mod normal orizontala) si fluxul convectiv de la sursele de caldura (oameni. Difuzor de tavan cu directie de refulare reglabila. Aceasta inseamna ca viteza necesara pentru aerul creste odata cu inaltimea incaperii si cu cresterea temperaturii pentru incalzire. Datorita nivelului inalt de amestec. cand temperatura aerului intrat este mai ridicata decat temperatura din interior. Tipuri de difuzoare de aer de tavan. 37 . Aerul rece mai greu refulat prin tavan poate conduce la viteza excesiva a aerului in zona ocupata daca incarcarea termica este mare. In timpul iernii. De asemenea unul dintre cele mai critice consideratii de proiectare este pericolul unui scurt-circuit intre gurile de aspirare si cele de refulare. Aerul incalzit este mai usor decat aerul din camera.16. fiind necesara mult mai multa energie pentru a forta acest aer sa coboare in zona ocupata. instalat la capatul canalului.Figura 6. viteza in zona rezidentiala este relativ joasa. masini) implica o viteza in zona ocupata care (in plus fata de viteza de refulare a unitatii) depinde de sarcina termica transferata pe unitate de suprafata(W/m2) in unitatile individuale de distributie si de modelul de difuzie a unitatilor. In cazul unor difuzoare de tavan directia aerului refulat depinde de diferenta dintre temperatura din camera si cea de intrare. eficienta ventilatiei si viteza in zona ocupata in acelasi timp.

Suspended ceiling Circular duct Ceiling diffuser Outlet Figura 6. Ventilarea prin amestec include sisteme de distributie bazata pe guri de refulare rotative. Distributia aerului bazata pe difuzoare rotative. Astfel. Acest tip de distributie a aerului este adesea folosit in birouri. Viteza mare a aerului refulat inseamna ca o mare parte a aerului din incapere circula la randul lui. atat la introducerea de aer la aceeasi temperatura cat si la introducerea de aer racit. Cutia de distributie poate fi de asemenea prevazuta cu un orificiu reglabil plat cu o clapeta de aer pentru alimentarea cu aer sau exhaustarea aerului.2. cerintele pentru un nivel scazut al zgomotului tind sa restrictioneze eficienta echipamentelor de ventilatie. 38 . Modelul de introducere a aerului turbionar asigura un inalt grad de inductie. Viteza aerului refulat ar trebui sa fie suficient de mare pentru a asigura amestecarea efectiva. Pentru a obtine proportia optima. Temperatura si concentratia noxelor sunt aproximativ la fel. dar destul de joasa incat sa asigure ca viteza aerului a scazut la nivelul cerut cand a ajuns in zona ocupata. Crescand viteza aerului refulat se ajunge la o crestere corespunzatoare a nivelului zgomotului. este recomandata folosirea cutiei de distributie cu canale conectate orizontal sau vertical. facand ca difuzoarele de aer turbionar sa asigure atat introducerea de aer rece cat si de aer cald.Aceasta implica mari cerinte asupra eficientei vitezei aerului refulat si a capacitatii de amestecare a unitatea utilizate. implicand introducerea aerului la viteza relativ mare in afara zonei ocupate (in general de la tavan sau perete).17 Distributia aerului prin guri de refulare de tavan si guri de evacuare la nivelul pardoselii. Sali de sedinte si in toate locurile in care plafonul camerei este jos.

Figura 6.2.2. aerul refulat poate fi reglat la diferite grade de deviatie fata de pe verticala. Guri de refulare turbionare. 39 . In plus.cu si fara cutie de distributie In unele cazuri mai speciale forma jetului de aer este mai usor de reglat rotindu-l din interior decat din exterior.19. Difuzoare rotative patrate si circulare cu deflectoare variabile.7. Figura 6.

Viteza aerului refulat.Bataia jetului turbionar este intre 2 si 7 m. Cresterea vitezei aerului refulat conduce la o crestere corespunzatoare a nivelului de zgomot. Caldura dintr-o camera creeaza o miscare ascensionala convectiva a aerului cald careia ii corespunde o miscare descendenta convectiva a aerului rece cauzata de refularea aerului.De asemenea sunt echipati cu palete rotative. Distributia aerului bazata pe jeturi de refulare a aerului. Este aplicabila cu un model de refulare difuz sau concentrat si pentru canale sau montarea inzidita. asigurand un grad inalt de inducere. Se pot obtine chiar si sarcini de incalzire sau racire de 60W/m2.8. Gurile de refulare turbionare numite guri de refulare de rotatie sunt special proiectate pentru incaperi cu tavane inalte.unde se cere un jet cu bataie lunga.2 m/s. Bataia maxima poate fi chiar de 15m cand paletele sunt in pozitie verticala. Acest echipament este utilizat pentru a furniza caldura in exces sau sarcina de racire scazute in zona rezidentiala. 40 . Zona rezidentiala este direct afectata de curentul de aer.Viteza maxima in zonele ocupate poate fi calculata folosind un model empiric bazat pe sarcina termica(W/m2). De asemenea este posibila echiparea unitatii cu un motor. Figura 6. cu un debit ridicat de aer fara influente neplacute in suprafata ocupata. modificarea facandu-se automat. halele industriale etc. dar nu si de miscarea aerului refulat. Bataia jetului definit ca cea mai mare distanta dintre centrul gurii de refulare si punctul unde viteza este 0. Viteza maxima calculata in zonele ocupate se bazeaza pe aceste miscari datorate temperaturii. Introducerea aerului utilizand jeturi de aer este un sistem folosit la ventilarea incaperilor mari.facand posibila refularea aerului alternativ de pe verticala pe orizontala. cum ar fi salile de sport.2. Introducerea aerului prin jet si evacuarea prin tavan. De asemenea este aplicabila cu un ajutaj suplimentar de aer pentru refularea aerului in incaperile mari. trebuie sa fie destul de mare pentru a asigura amestecul efectiv. Aceste miscari depind de sarcina termica din incaperea in discutie (W/m2) si de distributia aerului introdus (numarul de unitati si modelul aerului).

materiale si metode de fabricatie. Toate tipurile variaza in forma. Ventilatoarele sunt impartite in doua categorii generale: Ventilator axial in care aerul pluteste axial prin rotor intr-un cilindru sau cerc. mulaj de aluminiu.3. Ventilator centrifugal sau radial in care aerul pluteste radial prin rotor intr-o carcasa tip spirala. numar si unghi al lamelor. Un ventilator este un dispozitiv dinamic rotativ si reprezinta partea care pune in miscare toate sistemele de ventilare mecanica. Energia de rotatie aplicata axului ventilatorului este transformata intr-o diferenta de presiune facand ca aerul.2. Ventilatoare cu propagare axiala.1 Ventilatoare Ventilatorul este elementul aerodinamic activ al unui sistem de ventilatie. gazul sau o particulele de praf sa pluteasca prin tub sau sa fie evacuate intr-un spatiu liber. proportie a butucului rotii fata de diametrul rotorului. pot prezenta de asemenea o varietate de forme. Rotirea poate fi directa cu axul pe vibrochenul motorului sau rotire prin curea. Acest tip consta intr-un propagator sau o roata de tip disc in interiorul unui panou circular sau carcase. sau impotriva unei rezistante scazute. Tip de difuzor si tip de ajutaj pentru refulare cu jet de aer v-33 6.Figura 6. 41 .9. Ventilatoarele cu jet axial sunt impartite in doua sub-categorii differentiate in principal de carcasa lor si rafinamentul rotorului si al accesoriilor. Elemente ale instalatiilor de ventilare si conditionarea aerului 6. Roata sau carcasa este fie din folii de metal. Ventilatoarele cu propagare axiale folosite de obicei pentru transport liber. depinzand de model si preferinta producatorului. sau material imbracat in plastic.3. dar sunt simple din punctul de vedere al constructiei.

Un ventilator cu tub axial este in principal este un ventilator cu elice plasat intr-o carcasa cilindrica scurta. Paletele pot fi de grosime uniforma. care sunt pozitionate fie in sensul fie in contrasens cu curentul de aer al ventilatorului 42 . cerinte de protejare Ventilatoarele cu actionare directa nu trebuie folosite in spatii in care ventilatorul transporta gaze sau vapori explozibili Limitari ale temperaturii de exploatare Ventilatoare axiale. fie plate fie indoite. compacta sau din tabla de grosime dubla. compacte sau formate din discuri. Ventilatoarele axiale sunt impartite in doua sub-categorii: cu tub axial si cu turbina axiala.3. Un ventilator cu turbina axiala incorporeaza turbine proiectate special.10 Ventilator axial Avantaje si utilizari uzuale: Gama larga de volume Cost de exploatare scazut Necesar de spatiu si greutate reduse Ventilatie de diluare pentru indepartarea toxicului si a mirosurilor Dezavantaje: Limita de rezistenta la 250 kPa Probleme ale nivelului sunetului in cazul vitezelor mari Nerecomandate in cazul mediilor corozive sau abrasive. gazul curgand in directie axiala. folosite de obicei impotriva rezistentei apreciabile.Figura 6. in mod normal au butucul rotii relativ mare si palete elicoidale (unghiul variind radial de-a lungul paletei). sau mai pot fi formate din foaie de tabla decupata si indoita.

Datorita progreselor in controlul electronic a vitezei motorului. aerisire. abrazive. Aplicatiile includ asigurarea conditiilor de confort. folosirea curelelor pentru controlul vitezei este in scadere. ce permit unui ventilator cu actionare directa sa asigure aceleasi caracteristici tehnice ca si un ventilator cu actionare prin curea. etc Dezavantaje: Prin constructie nivel ridicat de zgomot fata de cele mai multe ventilatoare centrifugale de inalta eficienta care indeplinesc aceeasi sarcina Nepotrivite in atmosfere abrazive sau corozive Probleme in protectia rulmentilor 43 .Impeller Guide vanes Figura 6. asigurand schimbari usoare de viteza. este folosit un ventilator bifurcat. ocupa putin spatiu si au o greutate mica.3. Dezavantajele constau in faptul ca nu poate fi capabil sa dezvolte presiunile ridicate cerute de multe sisteme de ventilatii industriale. Gama actuala de presiuni a unor ventilatoare cu turbina axiala este similara cu eficienta ridicata a ventilatoarelor centrifugale curbate in sens invers. Ventilatoarele cu turbina axiala dezvolta o mai mare presiune statica decat ventilatoarele cu tub axial. Sunt compacte. depinzand de utilizare.11 Ventilatorul cu tub axial si ventilatorul cu turbina axiala. Avantaje si utilizari uzuale: Functioneaza cu debite mici si mari de aer. Are avantajele de a fi compact si capabil de a se ingloba in tubul de ventilatie. daca acestea sunt necesare. Un ventilator cu cu palete din tabla indoita si decupata poate avea eficienta de pana la 80%. inflamabile sau corozive. Acestea pot fi actionate fie direct fie prin curea. Un motor localizat inafara casetei permite ventilatorului sa functioneze actionat de o curea. motorul este plasat direct in curentul de aer. Montand ventilatoarele in serie. racire. Scopul paletelor este sa reduca gradul de spiralare a jetului si sa transforme o parte din viteza in presiune statica utilizabila. Acestea sunt construite dintr-o varietate de materiale. Daca totusi sunt transportate gaze explozive. de acelasi diametru. Ventilatorul axial consta dintr-un rotor prevazut cu palete din tabla indoita si decupata montate pe un butuc rotitor. Daca sunt utilizate gaze ce nu prezinta un pericol. cu motorul pozitionat inafara jetului de aer. presiunea de functionare poate fi marita.Modele mai scumpe sunt dotate cu palete cu unghi ajustabil. Butucul este pozitionat intr-un carcasa cilindrica aliniata cu directia de curgere a gazului.

de vreme ce lama intrand. Diferentierea in incovoiere este intotdeauna varful lamei. cu rezultatul ca poate functiona la viteze relativ joase. cand functioneaza fara nici o rezistenta. aceste doua viteze se cumuleaza. Ventilatoarele centrifugale produc presiune din doua surse independente: -de la forta centrifuga creata prin rotatia coloanei de aer inchise -de la energia cinetica cedata aerului prin transformarea energiei cinetice cu care paraseste rotorul. un ventilator avand lame incovoiate inapoi creeaza mai multa presiune prin forta centrifugala ( o forma mult mai eficienta de transfer de energie) si mai putina presiune prin conversia vitezei. un ventilator cu palete incovoiate inainte depinde mai putin de forta centrifuga pentru realizarea presiunii.3 Trei tipuri de ventilatoare centrifugale (paleta inapoi. Probleme ale curbelor ventilatorului la inchidere clapetelor Ventilatoarele centrifugale.3): Cu varful paletelor incovoiat in directia de rotatie Cu palete radiale drepte. iar cand varful este indoit inapoi. daca este inclinata. Astfel. Ventilatoarele centrifugale pot fi clasate in trei clase foarte generale (Figura 6. unghi care determina in principal caracteristicile tehnice de functionare. 44 . de aceea trebuie sa functioneze la o viteza mai mare. Dimpotriva. un ventilator cu paletele incovoiate inainte va avea caracteristici mai bune fata de oricare alt tip. este intotdeauna curbata inainte pentru a minimiza socul pierdut la intrare. de aceleasi caracteristici. paleta radiala.3.3. Cu varful paletelor inclinat in sens invers fata de directia de rotatie Figura 6. medie sau ridicata. Ventilatoarele centrifugale sunt in continuare clasificate in tipuri. Paletele radiale drepte se intalnesc cel mai adesea in ventilatoarele de presiune si ventilatoarelor folosite la lucrul cu materiale. La paletele cu varful indoit inainte. paleta inainte) Sunt de asemenea clasificate in urmatoarele tipuri: de viteza redusa. depinzand mai mult de conversia viteza presiune din carcasa. se scad. Aceasta viteza la randul ei este o combinatie dintre viteza de rotatie a rotorului si viteza relativa a aerului la rotor. decat in cazul folosirii unui ventilator cu actionare prin curea. In acest fel. functie de incovoierea sau panta paletelor rotorului.Nepotrivite in cazul gazelor inflamabile sau explozibile sau a vaporilor.

Tubulatura de ventilatie trebuie racordata la ventilator cu ajutorul unui burduf elastic nevopsit sau a altor materiale flexibile.3. evacuare in sus) Racordurile tubulaturii la ventilatoare ar trebui proiectate fara restrictii si cu minim de perturbare a curentului de aer deoarece defectele unuia sau a amandurora vor afecta nefavorabil performanta ventilatorului. evacuare in sus) Figura 6. Accesul la racorduri ar trebui sa prevazut pentru indepartari periodice a acumularilor 45 .5 Rotirea in sensul acelor de ceasornic a ventilatoarelor actionate cu curea in V (orizontal-sus. desi pot fi actionate si prin alte metode. sunt echipate cu motoare cu actionare directa. Gama de ventilatoare de dimensiuni mici si in special cele care functioneaza cu viteze mari. Ventilatoare de dimensiuni mai mari si cele care functioneaza cu viteze mici.4 Ventilatorul centrifugal actionat de motor electric Ventilatoarele pentru instalatiile ventilatie si aer conditionat sunt actionate de obicei de motoare electrice. in general sunt actionate prin curea tip V.6 Rotirea in sens invers acelor de ceasornic a ventilatoarelor actionate cu curea in V (orizontal-sus. orizontal-jos. Figura 6.3. orizontal-jos.Outlet Spiral casing Inlet V-belt Motor Base frame Unpainterd canvas Resilient base Ductwork Figura 6.3.

comerciale si industriale 46 .7 Ventilator centrifugal de tubulatura circulara Avantaje ale ventilatoarelor centrifugale de tubulatura: Foarte compacte in forma Instalare rapida si ieftina Nivel scazut al zgomotelor si al vibratiilor Presiune inalta realizata. este preferabil montarea ventilatorului si a motorului de actionare pe un postament elastic.3. de aceea rezulta o instalare simpla si eficienta ca si cost. In cazul functionarii impotriva unei rezistenta aeraulice inalte. Figura 6. Aplicatie universala in scopuri casnice. ventilatorul este preferabil sa se monteze intr-o camera al carei spatiu este neocupat sau este izolata acustic pentru a preveni propagarea zgomotului. astfel proiectat incat sa impiedice transmisia vibratiilor prin intermediul pardoselii elementelor structurale ale constructiei. realizand o presiune ridicata. specifica unui ventilator centrifugal. sau cand zgomotele ambientului sunt mici. pana la 3000m3/h.care ar impiedica functionarea normala a rotorului. La cladirile realizate din materiale de constructie mai usoare. Ventilatoare centrifugale de tubulatura. pana la 300 Pa Gama diversificata a debitelor de aer. Ventilatoarele centrifugale de tubulatura rectangulara si circulara combina avantajele ventilatoarelor axiale de conducta.

conectat la o retea de evacuare realizata din tuburi de sectiune circulara sau rectangulara. Ventilatoarele de acoperis nu ocupa spatiu interior. Ventilatorul centrifugal de tubulatura este instalat in tavanul fals. realizat din polimer sau metal. Motorul electric trebuie sa fie in totalitate protejat conform cerintelor minime impuse de IP 54. care este in mod direct cuplat la motor. Minimizarea murdaririi acoperisurilor locale si ale lucarnelor. Conform directiei de descarcare a aerului.Figura 6. Instalarea este intotdeauna posibila in orice pozitie. Eficienta este optimizata datorita rotoarelor centrifugale curbate inapoi. Corpul ventilatorului trebuie sa fie rezistent la intemperii si coroziune. generand un nivel scazut al zgomotului si eficienta ridicata. Este de preferat sa se asigure functionarea nesupravegheata (durata de viata a rulmentului interior de minimum 30 000 de ore de functionare). Evacuarea verticala ofera urmatoarele avantaje: Impact redus asupra zonei inconjuratoare prin evacuarea aerului viciat departe si dispersarea lui in atmosfera. Are de asemenea grile de protectie confectionate din otel galvanizat. Ventilatoare centrifugale de acoperis. In acest fel. lucarne deschise sau alte ventilatoare de acoperis. 47 . pot fi identificate doua tipuri de ventilatoare centrifugale de acoperis: orizontale si verticale. placile de baza sunt intotdeauna confectionate din otel galvanizat. a vaporilor etc care ar fi altfel purtate spre cladirile vecine si inauntrul lor prin ferestre. facute din otel galvanizat. Marimile nominale ale tuburilor racordate variaza intre 200-700 mm. Indepartarea mirosurilor neplacute.8 Ventilator centrifugal de conducta rectangulara fara si cu atenuator de zgomot montat in interior Rotorul centrifugal curbat inapoi.3. Una dintre aplicatiile tipice este ventilatia cu evacuare centralizata a toaletelor si camerelor de baie.

Ventilatoare centrifugale de perete.9 Ventilatoare centrifugale de acoperis cu evacuare orizontala sau verticala Ventilatoarele de acoperis sunt folosite in evacuarea aerului din garaje. Figura 6. bucatarii.Figura 6. In fiecare ventilator de perete exista un sistem de obturare a aerului care circula in sens invers pentru a evita o circulatie nedorita a aerului din alte camere. El este un mic ventilator instalat in fiecare incapere care necesita aerisire.10 Evacuarea aerului bazata pe ventilatoare centrifugale de perete Selectarea ventilatoarelor Pentru a selecta tipul si marimea potrivita a ventilatorului sunt necesare urmatoarele informatii: 48 . Acest tip de ventilator este deseori utilizat in evacuarea aerului in exterior din camere de baie si toalete.3.3.

trebuind incluse montarea si reparatiile.Presiunea statica. ventilatorului cel mai propice este indicat pentru comoditate si cost scazut. motoarele si legaturile trebuie plasate inafara curentului de aer.Puterea electrica necesara. 7.Tipul de aplicatie sau utilizare. necesarul de energie este si el scazut si eficienta are o importanta secundara. 4. in special daca sunt implicate direct in proces.Debitul de aer in metru cub pe minut.Viteza de iesire 3. dar cele din urma sunt mai usoare si necesita considerabil mai putin spatiu. in tabelele cu caracteristici. 5. 2. presiunea. 5. ce actioneaza asupra unei game largi de presiune statica: 1. Curbele de performanta ale ventilatoarelor si caracteristicile sistemului Curbele de performanta ale variatelor tipuri de ventilatoare sunt prezentate grafic (pentru viteza si densitate a aerului constante) a relatiei dintre presiunea totala. 6. Cand rezistenta este scazuta. Cand este transmis aer la temperatura ridicata sau aer continand elemnte corozive.Densitatea aerului. Cand functionarea este cu o rezistenta aeraulica scazuta sau inexistenta. Orice sistem 49 . se alege de obicei intre ventilator centrifugal si un ventilator axial sau ventilator cu turbina axiala. Cel mai eficient punct de functionare este de obicei aratat ori de de numere inclinate ori ingrosate. daca este alta decat cea standard. In timp ce necesita mai putin spatiu decat cel centrifugal ventilatorul axial este in prin natura sa mai putin accesibil pentru service.Turatia in rotatii pe minut. Deseori. 4. pentru gama de debite dorita (uneori numita caracteristica).Nivel predominant al zgomotului sau utilizarea spatiului deservit. Pentru a facilita alegerea aparatului. asigurarea service-ului determina tipul ventilatorului.1. In general. 3.Dispunerea sistemului. Cand este vorba de un sistem de ventilare avand tubulatura. necesarul de energie si eficienta mecanica si statica la debitul de aer existent.Capacitatea in metru cub pe secunda. si in mod particular fara tubulatura. Comparatia nu poate fi facuta doar prin costul ventilatoarelor. dar este mai scump si necesita frecvent mai mult spatiu.Natura incarcaturii. ci si prin diferenta in costul conductelor. presiunea statica. Un ventilator cu turbina axiala este mai eficient si mai silentios decat un vetilator axial cu tub. diferiti producatori de ventilatoare pun la dispozitie tabele sau curbe caracteristice ale ventilatoare care arata de obicei urmatorii parametri pentru fiecare tip de ventilator.Presiunea statica sau pierderile de presiune a sistemului. 2. ventilatoarele centrifugale sau axiale sunt comparabile in eficienta si nivel de zgomot. 8. Acolo unde rezistenta sistemului este indefinita sau variabila. energia electrica si caracteristicile de zgomot ale ventilatoarelor centrifugale indica de obicei selectia lor. Aceasta necesitate poate determina tipul de ventilator ce trebuie folosit.Tipul de energie disponibila.

P [Pa] P V' V' [m3/h] Figura 6. Puterea solicitata de un ventilator in functiune poate fi estimata cu urmatoarea ecuatie: P= o 1. Singurul punct comun celor doua curbe este punctul de la intersectia curbei caracteristicilor sistemului si curba caracteristicilor ventilatorului si acesta este punctul de functionare al celor doua sisteme . 6.3. Instalatiile de incalzire si ventilatie urmeaza foarte fidel aceasta lege si nici o eroare serioasa nu este introdusa prin folosirea ei. baterii de incalzire. dispozitive de curatare a aerului.11. filtre etc.3. Aceasta caracteristica poate fi exprimata in forma de curba exact acelasi mod ca si caracteristicile ventilatorului. Aceste curbe sunt trasate urmand legea parabolica simpla in care presiunea statica sau rezistenta la curgerea aerului variaza odata cu curgerea debitului prin sistem.2 este un coeficient de siguranta care acopera inacuratetea calculului.11 Caracteristicile parabolice ale instalatieii si curbele caracteristice ale ventilatorului Puterea necesara a ventilatorului.2 V ∆pt o η [W ] In care: V [m 3 / s ] Pt [Pa ] -Debitul -Presiunea totala η[−] -randamentul ventilatorului 1. 50 . are un sistem caracteristic care individualizeaza acel sistem si este independent de orice ventilator care poate fi aplicat sistemului. Caracteristicile unui sistem tipic sunt prezentate in Fig.de ventilatie ce consta din tubulatura.

Ansamblul include de obicei modalitati de curatare a aerului pentru a proteja bateria de acumularile de mizerie si pentru a tine praful si materiile straine inafara spatiului unde are loc conditionarea aerului.66 Ventilator centrifugal cu gama de presiune scazuta (aplicat 0. reincalzire sau incalzitoare rapide. Transferul de caldura de la aerul trecand peste suprafata unei tevi la un fluid curgand in aceasta este impiedicat de trei rezistente. Aburul sau apa calda sunt de obicei agentii termici folositi. incalzirea cu aer cald este mai ieftina din punctul de vedere al costului initial. Intr-o aplicatie proiectata pentru aer cald. In putine cazuri sunt folosite atat pulverizatorii cat si bateriile. trebuie luate in considerare avantajele fiecaruia. Bateriile sunt in principal de doua tipuri.2 Baterii de incalzire si racire Sunt posibile multe metode diferite de incalzire a aerului in scopul ventilarii. acelea ce sunt realizate din tuburi si tevi simple si acelea cu suprafete extinse. Folosirea bateriilor face de multe ori posibil ca aceeasi suprafata sa serveasca pentru racire in timpul verii sau incalzire in timpul iernii prin circulatia de apa rece intr-un sezon si de apa calda in celalalt.55 – 0. ori in serie cu acestea ori dedesuptul lor.Tipul de ventilator Randament Axial 0. Pentru o racire si dezumidificare combinata. trebuie data atentie efectelor stratificarii in cladirile inalte.65 – 0. de preincalzire. costurile de functionare. totusi.85 in ventilatia de confort) 6. Aerul poate fi incalzit dintr-unul sau mai multe din urmatoarele motive: Incalzirea materialelor Aer incalzit de completare pentru a suplini pierderile de ventilatie Incalzirea pentru confort Incalzire pentru a reduce incidenta condensarii Baterii de incalzire si racire a aerului Pentru incalzirea aerului. A doua este rezistenta la transferul de caldura prin 51 . la bateriile de suprafata exista o alternativa in a pulveriza dezumidificatori. Sistemul de ventilatie poate fi folosit foarte avantajos in timpul lunilor de vara cu bateria de incalzire inchisa pentru a introduce aer exterior si pentru a ajuta la indepartarea aporturilor de caldura. cu economii de durata in aparat si instalatie. Stratificarea mareste pierderile de caldura prin acoperis si pereti inalti precum si rata schimbului de aer din cauza efectului de piramida si prin urmare apar pierderi in sistemul de ventilatie. In multe cazuri. Bateriile pot fi apoi instalate in camerele de umidificare. bateriile sunt folosite ca si baterii de atenuare. vor fi mai mari decat pentru alt sistem de incalzire care asigura aceleasi conditii. Agentul de racire pentru bateriile de racire este de obicei apa racita.3. Prima este aceea dintre aer si suprafata conductei si este denumita de obicei rezistenta de suprafata exterioara. Bateriile sunt de obicei folosite pentru racirea aerului insotite sau nu de dezumidificare. O mare parte a echipamentului bateriilor este proiectat pentru a suporta atat racirea sensibila cat si dezumidificarea. La alegerea intre pulverizatori si dezumudificatori de suprafata.

Economia in ceea ce priveste spatiul. In final exista o alta rezistenta termica intre suprafata interioara a conductei si fluidul care curge prin aceasta. ele trebuie sa fie proiectate astfel incat sa aiba o viteza a aerului uniforma pe intreaga suprafata frontala a bateriei de racire sau a bateriei de incalzire. Figura 6. greutatea si costurile este avantajoasa in cazul scaderii rezistentei termice a suprafetei exterioare. trebuie avut grija sa se previna rezistenta curentului de aer exagerata.3. In anumite cazuri este posibila utilizarea de viteze mai mari. Viteza normala a aerului pe suprafata frontala de-a lungul bateriilor cu suprafata extinsa prin aripioare este in mod normal mai mica decat 3. Aceast lucru poate fi rezolvat prin cresterea suprafetei exterioare cu ajutorul aripioarelor. Figura 6. aripioare plate patrate) Pentru ca bateriile sa actioneze eficient.5 m/s. Pentru aplicatii sunt considerate atat rezistenta peretelui metalic la transferul de caldura cat si rezistenta termica la suprafata interioara sau rezistenta stratului.3. aripioare ondulate plate.conductie prin metalul in sine.12 Tipuri de baterii cu aripioare (aripioare plate continue. desi acestea sunt de obicei mici in comparatie cu rezistenta pe partea aerului.13 Baterii de tubulatura pentru incalzire sau racire (pentru canale rectangulare si circulare) 52 . Din punctul de vedere al energiei si al zgomotului. Aceasta se obtine prin folosirea in mod normal a cel mult cinci randuri de tevi. Aceasta este de importanta majora si trebuie cunoscute specificatiile producatorului in ceea ce priveste minimul si maximul vitezei aeruluie.

De asemenea trebuie evitate mariri si reduceri bruste de sectiune. sensibil la temperatura. Trebuie acordata o atentie deosebita la izolarea electrica a fiecarei sectiuni. inaintea bateriei exista o teava striata de un metru pentru a asigura o viteza uniforma pe suprafata frontala a bateriei. incadrandu-se in gama de temperaturi de siguranta. depinzand totusi de sursa de electricitate. La unitatile mari. Sunt posibile diverse trasee in circuitul agentului primar.14 Incalzitoare electrice de linie (pentru tubulatura rectangulara si circulara) Incalzitoarele sunt de obicei impartite intr-un numar de sectiuni pentru a putea asigura reglarea echipamentelor pe etape.3. inaintea indepartarii ei din carcasa . Riscul de incendiu in conditii de functionare anormale trebuie sa fie contracarat prin folosirea unui intreruptor pozitionat potrivit. Viteza aerului printr-o baterie de incalzire trebuie sa fie pentru a asigura puterea indicata de producator. costurile de functionare. Figura 6. In cazul unui echipament amplasat pe tubulatura.Incalzitoarele trebuie sa fie interconectate electric cu motorul ventilatoarelor.In sisteme de incalzire pentru confort sunt folosite numai bateriile de temperatura mica si de obicei nu au mai mult de unul sau doua randuri de tevi. sarcina electrica este echilibrata pe cele trei faze de alimentare cu energie. 53 . cu resetare manuala. sunt de obicei mai mari decat cele utilizand alte surse de energie. Pierderea de presiune proiectata pe circuitul de apa care trece prin baterie in mod normal nu depaseste niciodata valoarea de 4 kPa intr-o retea de conducte de presiune scazuta. pentru a permite ca incalzitorul electric sa fie inchis cand ventilatorul se opreste sau cand viteza aerului este mai redusa decat nivelul pentru care incalzitorul a fost proiectat. Incalzitoare de aer electrice Acestea au avantajul de a fi unitati cu costuri de instalare reduse. depinzand de metodele de reglare si pompare folosite.

incat bataia vantului influentata si de constructiile din zona sa nu influenteze evacuarea libera a produselor rezultate in urma combustiei. Este un schimbator de caldura aer-aer.aer scade entalpia aerului proaspat in timpul sezonului cald si o mareste in timpul sezonului reci prin transferarea energiei intre aerul proaspat introdus si aerul evacuat.3 Recuparatoare de caldura Recuparatorul de caldura este un echipament care este folosit pentru realizarea confortului. Trebuie acordata atentie deosebita pentru ca gazele si produsele arderii sa nu ajunga in spatiul de locuit.36 V (ti − to )[kW ] 3600 unde: o c ti-te - Caldura specifica a aerului Temperatura inainte si dupa racirea sau incalzirea aerului (º C) 6. cerintele cosul de fum trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte : Cosurile trebuie sa aiba o sectiune corect dimensionata pentru a putea indeparta produsele arderii intr-o maniera eficienta si sigura.Cu combustibil lichid . pot fi folosite urmatoarele relatii: V ρ ∆h Q= [kW ] 3600 unde: Debitul de aer [mc/h] ρ Densitatea aerului (~1. priza de aer sa nu se infunde cu moloz pentru a nu se reduce astfel cantitatea de aer proaspat necesar combustiei.Cu combustibil solid Indiferent de combustibilul folosit. Dispozitivele trebuie pozitionate intr-un spatiu care are o suprafata de explozie de o marime adecvata.Cu gaz .2) [kg/m] ∆h Diferenta de entalpie a aerului [kj/kg] sau o ecuatie simplificata ce poate fi folosita in conditii normale: o V o o V ρ c ∆t Q= ≅ 0. In aplicatii pentru realizarea confortului schimbatorul de caldura aer . 54 . Cerinte pentru racire si incalzire Pentru a determina necesarul de caldura pentru incalzirea aerului. Pentru a reusi acest lucru este esential inaltimea cosului sa fie suficient de mare.Incalzitoare de aer cu combustie directa Acestea pot fi: .3.

Blocheaza total transferul de aer intre cei doi curenti incrucisati. Unul dintre acestea este schimbatorul de caldura regenerativ.6. Straturi de placi alternante. pot fi dispozitive de recuperare a caldurii sensibila (transferand doar energie sensibila) sau dispozitive de recuperare a caldurii totale (transferand atat energie sensibila cat si umiditatea). contaminati biologic sau cu impuritati Recuperatoarele de caldura sunt recunoscute ca echipamente importante in recuperarea energiei din aerul evacuat. numit in mod uzual schimbator de caldura rotativ. cu recuparator de energie montat in interior Schimbul ideal de caldura aer-aer indeplineste urmatoarele functiuni: . Dispozitivele de recuperare a caldurii aer-aer. Figura 6. Ventilatoare prefabricate de marime mica. 55 . Schimbatoarele tip placa fixa pe suprafata nu au parti de miscare. pentru utilizari rezidentiale sau comerciale la scara mica sunt disponibile ventilatoare prefabricate de marime mica cu elemente de recuperare a caldurii asamblate in interiorul lor (Fig.15.15). separate si etanse formeaza coridoare pentru introducerea aerului proaspat si aerului viciat. care altfel ar fi irosita Doua tipuri generice de schimbatoare de caldura aer-aer sunt considerate pentru recuperarea caldurii sau caldurii si umiditatii.Permite modificarea temperaturii intre curentii de aer participanti . rotativ si cu tuburi termice. pentru realizarea confortului. Celalalt este recuperatorul de caldura cu placi plate. Caldura este transferata direct din curentul de aer cald in curentul de aer rece prin placile de separare ale schimbatorului. Cele mai obisnuite tipuri folosite pentru realizarea confortului la cladirile publice sunt cu placi fixe.3.Permite transferul umezelii datorita presiunii partiale intre cei doi curenti .In paralel cu echipamentele din comert de recuperare a energiei.

56 . Suprafata de schimb termic poate fi selectata sa recupereze doar caldura sensibila sau caldura totala (caldura sensibila si caldura latenta). unde se evapora din stratul aplicat in curentul de aer. Placile de schimb de caldura fixe pot transfera in mod economic caldura recuperata si o energie totala mare pentru ca ele au doar suprafata de transfer elementara pentru separarea curentilor de aer.Figura 6. si elibereaza umiditatea prin evaporare (si cresterea caldurii) curentului de aer cu proportia de umidate mai mica. 6. sunt destul de compacte si pot avea randamente de transfer ridicate.3. Caldura sensibila este transferata in momentul in care schimbatorul de caldura rotativ acumuleaza caldura de la curentul de aer cald cedand-o celui rece. Caldura latenta este transferata in momentul in care in schimbatorul de caldura condenseza umiditatea din curentul de aer cu proportia de umiditate cea mai mare (fie ca temperatura mediului este sub punctul de roua. curentul de aer umed este uscat in timp ce aerul uscat capata umiditate. curg fiecare printr-o jumatate a schimbatorului. Odata absorbita de stratul aplicat. Intr-un schimbator de caldura rotativ. Deoarece schimbatoarele de caldura rotative functioneaza pe principiul contracurentului si in mod normal utilizeaza guri de trecere a aerului cu diametre mici. dar nu si umiditatea. Simplitatea si lipsa partilor in miscare. se adauga la trainicia.3. energia este tranferata. atat caldura latenta de condensare cat si caldura sensibila sunt recuperate prin placa de separare in curentul de aer rece (proaspat). Astfel. in contracurent (Fig. Se poate atinge o recuperare a 80 % sau mai mult din caldura evacuata care in mod normal ar fi irosita. un strat de substanta absorbanta de umiditate aplicat pe suprafata cilindrului rotativ absoarbe umiditatea in timp ce acesta trece prin curentul de aer mai umed.17). umiditatea se deplaseaza impreuna cu cilindrul rotativ in miscare pana cand ajunge in curentul de aer mai putin umed. atat caldura sensibila cat si caldura latenta functioneaza simultan. energie mica consumata auxiliar si siguranta in exploatare a acestor recuperatoare. cu o eliberare simultana de caldura. Un schimbator de caldura rotativ aer – aer are un cilindru rotativ umplut cu un mediu permeabil la aer avand o suprafata interioara mare. Aerul introdus respectiv aerul evacuat. In transferul de caldura total.16 Recuperator de caldura cu placi fixe In mod normal. durata de viata mare. fie prin mijloace de absortie pentru medii lichide sau adsorbtie pentru medii solide). Astfel.

6. si condensarea acestuia la partea rece a recuperatorului. in cazul pozitiei verticale si prin capilaritate in cazul pozitiei orizontale. Aerul cald trece prin sectiunea de evaporare a tubului termic iar aerul rece trece prin sectiunea de condensare a tubului termic. si proprietatile aerului introdus influenteaza in alegerea materialelor pentru carcasa. Transferul de caldura se face prin vaporizarea lichidului in partea calda. temperatura aerului evacuat.Figura 6. otelul si polimerii sunt elementele de constructie uzuale ale carcasei rotorului pentru sistemele de ventilatie destinate asigurarii confortului. structura rotorului. Contaminarea incrucisata a curentilor de aer poate fi redusa prin plasarea exhaustoarelor in asa fel incat sa nu influenteze curentul de aer introdus.3. doar ca tevile nu sunt interconectate si tubul termic este impartit in doua sectiuni: de evaporare si de condensare de catre o lamela despartitoare (Fig. Transferul apare atunci cand aerul este prins in interiorul volumului mediului de rotatie si este transportat in celalalt curent de aer. dupa care ciclul se repeta. 57 . punctul de roua.3.12 Schimbator de caldura rotativ Constructie: Impuritatile aerului. minerale sau materiale produse de om si asigura prin constructia ei fie curgere aleatoare fie curgere controlata. Dispersia apare pentru ca presiunea statica diferentiala dintre cei doi curenti de aer duce la migrarea aerului de la o zona cu presiune statica mai mare la una cu presiune statica mai mica. unde cedeaza caldura de condensare. Contaminarea incrucisata sau amestecarea curentilor de aer introdusi si evacuati are loc in toate schimbatoarele de caldura rotative prin doua procese: transfer si dispersie. Aluminiul. de unde preia caldura. Un schimbator de caldura cu tuburi termice este un dispozitiv de recuperare a energiei pasive. si a materialului schimbatorului de caldura rotativ. Lichidul condensat se intoarce in zona calda prin gravitatie.18. In exterior arata ca o teava normala cu aripioare sau spirale. Suprafata de schimb termic este fabricata din metal.).

apa. Filtrele de aer electrice sau filtrele uscate de randament mediu sau inalt sunt necesare pentru inlaturarea particolelor mici in special cele respirabile. Diferenta de presiune conduce vaporii rezultati in sectiunea de condensare a tubului termic unde vaporii se condenseaza. Ca si in majoritatea dispozitivelor de filtrare a aerului. de la 0.3. care trebuie controlate din motive de sanatate.Tuburile termice orizontale (Figura 6. Figura 6. microorganisme. 58 . 6. vapori. ca si spori de mucegai.18) sunt fabricate cu o structura capilara integrala.01 µm si mai mici pentru particule proaspat formate. tubulatura care intra si iese dintr-un filtru obisnuit trebuie pozitionata in asa fel incat debitul de aer sa fie distribuit uniform pe suprafata frontala a filtrului. si alti compusi chimici sunt folositi pentru aplicatii in functie de cerintele de temperatura. si pana la 1 00 µm si mai mare pentru particulele de praf din aer. Modificand forma aripioarelor si dimensiunile tevii se schimba pierderea de presiune la o viteza frontala data. umpluta cu un lichid corespunzator si in permanenta inchis. pana la 0.4 Filtre Aerul inconjurator CONTINE diferite impuritati aflate in aer care sunt un amestec de fum. Dimensiunea aerosolilor sunt de la 0. Fluidul de lucru este in mod normal un agent frigorific de clasa I. Aceasta varietate de dimensiuni de particule si concentratii face imposibila proiectarea unui epurator de aer care sa serveasca la toate aplicatiile. ceata. polen. lamele continue netede. bio aerosoli precum si fibre naturale si sintetice. bacterii si polen de plante. Ar putea de asemenea sa contina organisme vii.3.1 la 10 µm pentru particulele de praf. particule granulate uscate.3. si aripioare in spirala. Cele mai mici particole ale parfului atmosferic sunt cele mai rele elemente in murdarirea si decolorarea interioarelor constructiilor.1 µm pentru particulele existente si fum de tigara. Domenii diferite de aplicare cer diferite randamente si diferite trepte de curatire a aerului. Modelele cu aripioare includ lamele continue ondulate.13 Schimbatorul de caldura cu tuburi termice Principiul de functionare Debitul de aer cald plutind deasupra capatului sectiunii de evaporare a tubului termic vaporizeaza fluidul de lucru. dar alti fluorucarbonati. care pot cauza boli sau reactii alergice.

polenul. 59 . cu o suprafata de trecere mare.3. Figura 6.10 kV .14 Caseta pentru filtre cu saci. Sectiunea colectoare este formata dintr-un numar de placi paralele pozitionate la o distanta egala una de cealalta. La unele modele materialul filtrant poate fi curatit si montat inapoi pe reteaua de sustinere. Particulele de praf trecand in aceasta sectiune de colectare sunt impinse pe placi de catre campul electric pozitiv cu care sunt incarcate in acest fel fiind inlaturate din curentul de aer si colectate de catre placi. pentru retinerea particulelor mari. Materialul in filtrele de aer uscate sunt: fibre de tesaturi de diferite grosimi. care pot fi spalate. si densitati. Cutele materialului ofera un raport ridicat a suprafetei de filtrare fata de zona de intrare a aerului permitand in acelasi timp pierderi de presiune mici si viteze reduse ale aerului. Ionii pozitivi creati in acest camp plutesc prin campul de aer si incarca pozitiv particulele de praf din campul de aer. Incarcatura electrica din electrozi creaza un camp de ionizare pentru incarcarea electrica a particulelor. filtre casetate si filtre electrice. fumul. incarcate pozitiv cu un curent de 4 .Exista doua tipuri generale de filtre de aer in functie de cerintele de confort. Dintre cele doua tipuri de filtre panou (filtru umed si filtru uscat cu suprafata extinsa) doar filtrul uscat cu suprafata extinsa este folosit in domeniul confortului. dimensiuni. de celuloza si alte materiale sunt folosite in comert. Materialul din filtrele de aceasta clasa sunt deseori sustinute de o retea in forma de buzunar sau in forma de V sau cu cute radiale. Particulele de praf astfel incarcate trec in sectiunea colectoare formata din placi. cu fibre din material plastic. In sectiunea de ionizare electrozi de dimensiuni mici incarcati pozitiv cu 6 si 25 kV sunt suspendati echidistant intre placi. Fibrele de sticla. Filtre electrostatice Filtrele electrostatice pot fi filtre de inalta eficienta folosind precipitatia electrostatica pentru a inlatura si colecta particulele contaminate cum ar fi: praful. La majoritatea modelelor filtrul este schimbat dupa ce a juns la capacitatea maxima de retinere a prafului. Filtrul se compune dintr-o sectiune de retinere si o sectiune de ionizare.

6. aceste elemente pot fi considerate ca si elemente de rigidizare. Problema este ca debitul de aer introdus sa poata fi distribuit uniform. Pentru viteze mari a debitului de aer. Fitingurile trebuie sa fie intarite similar conductelor drepte. Tubulatura din tabla de metal trebuie sa fie aiba o grosime minima de la 0. Desi multe materiale sunt fonoabsorbante tubulatura trebuie sa fie totodata rezistenta si la eroziune si foc si sa aiba proprietati compatibile procesului tehnologic unde urmeaza a fi folosita. il transfera creierului unde este interpretat ca si sunet. sa fie drepte pe cat posibil. camere de amestec. Factorul dominant la alegerea tipului de tubulatura este capabilitatea materialului de a face fata la conditiile de utilizare a instalatiei si la cerintele de presiune.3. 60 . Tuburile de sectiune circulara sunt prin constructie rigide si tari si sunt in general cele mai eficiente si economice canale pentru sistemele de ventilare. Canalele de introducere si evacuare poate fi din otel. este indicata folosirea peretilor dubli. este o variatie a presiunii intr-un punct fixat in aer sau in alt mediu elastic. O instalatie corect proiectata asigura proiectantul ca nu vor exista plangeri ulterioare privind nivelul de zgomot. Din cauza lungimii in plus. Elementele de rigidizare exterioare sunt formate din foi de metal sau din elemente structurale. sunetul ca si fenomen. si alte terminale la sistemul de distributie a aerului. Aceasta energie este de obicei data de catre un ventilator. intre limitele admise de spatiu si zgomot pentru tuburi transmite eficient un debit de aer catre toate destinatiile mentinand in acelasi timp un echilibru intre costurile de investitie si intretinere.3.5 Canale La proiectarea tubulaturii de ventilatie obiectivul este realizarea unui sistem care. cand simte variatii de presiune ca si zgomot.3 mm la 3mm. De aceea. creste rezistenta aeraulica la curgere.6 Atenuatoare de zgomot Transmiterea sunetului este o problema importanta la sistemele de ventilatii pentru cladiri rezidentiale si publice. dintr-un material performant. La reductii sectiunea cea mai mare determina grosimea materialului. Unele modele sunt prevazute cu dispozitiv automat de spalare iar altele necesita inlaturarea si curatarea celulelor filtrante. si sa aiba un minim de curburi.Celulele filtrelor electrice necesita o curatare periodica cu detergent si apa calda. aluminiu. gazul sau solidele. Tubulatura din metal este deseori dotata cu materiale fonoabsorbante pentru a reduce zgomotul aerodinamic. Acolo unde piesele de schimbare de directie sau alte elemente interne ale conductelor asigura rigiditatea necesara. a distantelor si a comprimarii acestor conducte. Tuburile flexibile trebuie mentinute la lungimi cat mai mici. Urechea umana. cum ar fi apa. Grosimea tablei pentru sectiunea rectangulara depinde de distanta maxima dintre elementele de rigidizare. Tuburile flexibile fac legatura intre difuzoare. 6. Tubulatura impune pierderea de presiune pe circuitul aerului care trebuie sa fie invinsa de consumul de energie mecanica.

Tonul pur consta intr-o singura frecventa. Cand va fi masurata fara atenuator. Folosirea de atenuatoare de zgomot.Cand un sunet este redus. Atenuatoarele de zgomot circulare si rectangulare sunt disponibile teoretic in orice dimensiuni. Este necesar sa se cunoasca nivelul de zgomot produs de catre un ventilator pentru a alege atenuatorul. energia suntelui trebuie convertita int-un alt tip de energie. cresteri mici ale rezistentei aeraulice. pentru prevenirea coroziunii. Cantitatea de zgomot redusa se determina folosind principiul compararii. desi in mod normal toate sunetele sunt un amestec de mai multe frecvente. acoperite cu panza. generand in acelasi timp. sau caldura. Pe scara auditiva. se numesc ultrasunete. se pot lua masuri suplimentare pentru a-l reduce. De aceea este necesara un atenuator mai mare sau mai eficient. Zgomotul de joasa frecventa este mai dificil de atenuat decat frecventele ridicate.3 15 Atenuator de zgomot rectangular si circular Daca nivelul de zgomot al unui ventilator depaseste limitele admise. cum ar fi energia cinetica a unui mediu. rigida. Atenuatoarele de zgomot sunt fabricate din otel galvanizat. Atenuarea este calculata la: De=Lo-Lm [dB] Lo – nivel sonor fara atenuator Lm – nivel sonor cu atenuator Randamentul unui atenuator depinde in mare parte de frecventa sunetului sursa. Daca frecventa este sub 20 Hz. este o metoda foarte eficienta. de aceea atenuarea se stabileste be baza spectrului octav. Scara auditiva depinde de gradul de sensibilitate a urechii ascultatorului. 61 . Se compara reducerea zgomotului intr-o conducta cu si fara atenuatorul de zgomot. Aceste tipuri de atenuatoare asigura reduceri mari de zgomot. dreapta si sensibila la zgomot. Figura 6. Toate atenuatoarele pot fi desigur folosite impreuna cu orice tip de ventilator pentru a reduce zgomotul radiant produs. atenuatorul va fi inlocuit de o bucuta de tubulatura. se numesc infrasunete iar pentru frecvente mai mari de 16000 Hz. functionand pe principiul absortiei. prevazut cu vata minerala. frecventele pot fi normal intre 20 Hz si 16000 Hz.

viteza aerului ar trebui sa fie minima. Pentru o mai buna atenuare a zgomotului. Pentru a evita regenerarea sunetului datorita vitezei aerului pe suprafata conductei. atenuatorul de zgomot trebuie sa fie scazut din nivelul de zgomot produs de ventilator. Pentru a calcula sunetul relevant. etc). Aceasta ar trebui facuta in banda de frecventa. 62 .La alegerea atenuatorului pentru o instalatie de ventilatii trebuie sa sa tina cont si de celelalte elemente componente ale sistemului (coturi. se pot instala mai multe atenuatoare de acelasi diametru unul dupa altul. reductii.