Syazwan bin Yahaya 901204-02-5305

Refleksi Lawatan Ilmiah ke Majlis Sukan Negara (MSN)

Sebelum Seramai 40 pelajar PISMP Pengajian Sosial semester 5 ambilan Januari 2011 dari IPGM Kampus Ilmu Khas telah mengadakan lawatan ilmiah ke Majlis Sukan Negara (MSN). Pelajar-pelajar PISMP telah ditugaskan mengurus lawatan ini dengan bimbingan pensyarah penyelaras kursus ini, iaitu Encik Ganarajan dan Puan Halimah. Lawatan ilmiah ini adalah bagi memenuhi keperluan kursus Pengurusan dan Pentadbiran PJ dan Sukan (PJM 3112). Kandungan wajib yang dilakukan oleh para pelajar ialah mengadakan satu lawatan ilmiah untuk mengetahui selok-belok pentadbiran dan pengurusan pendidikan jasmani di badan-badan sukan.

Pelantikan ahli jawatankuasa dilaksanakan bagi memastikan program ini dapat berjalan dengan lancar dan teratur, semua pelajar menerima tugasan masing-masing seperti AJK tugas-tugas khas dan sebagainya. Setelah bermesyuarat dan memilih ahli jawatankuasa lawatan, semua pelajar telah bersepakat untuk mengadakan lawatan ilmiah ke MSN di Bukit Jalil pada 21 Februari 2013. Kami sepakat memilih MSN kerana terdapat pelbagai perkara yang perlu kami ketahui keran berkait rapat dengan kursus yang sedang pelajari pada semester 5 ini. Selain itu kami juga ingin mengetahui apakah sebenarnya fungsi MSN dalam bidang sukan negara. Kami juga ingin mendapat gambaran lebih banyak tentang latihan atlet negara.

Kami disambut oleh Encik Mazwan iaitu Pegawai Perhubungan Awam MSN.Semasa Kami tiba di MSN tepat pada pukul 8. Antara atlet yang ada di situ semasa lawatan kami ialah Daniel Bego. semasa mengikuti lawatan ilmiah di MSN. Di Jungle Gym saya dapat melihat dengan sendiri bagaiman atlet negara sedang berlatih. bilik fisiologi dan Jungle Gym sebelum kami mendengar taklimat. Sebagai contohnya. Noraseela Khalid. tetapi disokong dan dibantu oleh pihak pengurusan dan pentadbiran yang menyediakan pelbagai bantuan dari pelbagai bahagian. Vivekanandan A/L Ramiah yang mana telah menerangkan pelbagai perkara yang telah membuka minda saya. saya dapati bahawa kejayaan atlet bukanlah datang dari kemahiran dan kekuatan atlet semata-mata.. jelas sekali peranan pihak pengurusan dan pentadbiran adalah asas kepada kejayaan MSN melahirkan atlet bertaraf dunia.30 pagi. Sesuai dengan matlamat MSN untuk melahirkan lebih ramai atlet bertaraf dunia. saya dan rakanrakan telah dibawa ke dewan seminar dan diberikan penerangan oleh Pegawai Bahagian Akademi Kejurulatihan MSN iaitu Encik R. dewan makan. Melalui sesi soal jawab dan penerangan yang diberikan oleh beliau. Kami semua juga telah dibawa ke asrama atlet. .Antara kekuatan yang telah saya perolehi semasa program lawatan ilmiah ini ialah pengurusan dan pentadbiran pendidikan jasmani dan sukan merupakan asas kejayaan yang sebenar dan perlu dititik beratkan. Selepas mendengar sedikit taklimat awal. kami bergerak menuju ke Kompleks MSN. Arif Latiff dan pemain squasy negara Ong Beng Hee Program Lawatan Ilmiah PJM 3112 Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani dan Sukan ini benar-benar telah memberi seribu satu pengalaman buat diri saya sebagai seorang guru pelatih.

Sebagai contoh. Selain itu juga kami tidak sempat untuk bersarapan pagi. ini meyebabkan kami berasa tidak bermaya dan keletihan. kajian sains sukan dan sebagainya. Vive sedang memberi taklimat. penjagaan kesihatan. beliau juga banyak berkongsi kisah semasa beliau mengajar di sekolah di sekitar Malaysia. Memandangkan Encik R.Tidak kira dalam bentuk insentif kemenangan. Selain itu juga beliau juga menekankan kelebihan seorang guru untuk membentuk minat sukan kepada murid-murid. Ada juga pelajar tidak memberi perhatian semasa Encik R. Selain itu juga boleh bertindak sebagai seorang jurulatih untuk mencungkil bakat-bakat baru dalam pelbagai sukan. bantuan psikologi. semuanya memerlukan satu pihak pengurusan dan pentadbiran yang benar-benar kukuh dan utuh. ada pelajar yang sengaja melambat-lambat perjalanan program. Banyak input dan nasihat yang berguna telah di berikan oleh beliau supaya kami dapat menjadi guru yang lebih cemerlang di masa depan. Mereka berjalan dengan lambat dan ini menganggu masa yang telah diperuntukkan di setiap tempat lawatan. Dengan ini barulah MSN mampu berdiri segagah sekarang yang telah melahirkan ramai atlet berbakat yang mampu memegang gelaran ranking nombor 1 di dunia. Ini juga menyebabkan kami tidak dapat memberi sepenuh perhatian pada hari tersebut. Antara kelemahan yang dapat dikenalpasti semasa lawatan ini ialah pengurusan masa yang lemah. . Ini sekaligus menyebabkan mereka terlepas beberapa maklumat penting yang perlu di ketahui. Vive juga merupakan seorang bekas guru.

saya dapat merasakan sebagai guru.sama bukan sahaja mengajar di dalam kelas tetapi mencungkil bakat murid-murid dalam pelbagai acara sukan. Ini membolehkan negara tidak ketandusan barisan pelapis dalam semua acara sukan.. Oleh itu sebagai seorang bakal guru saya perlu sentiasa berusaha untuk mendapat segala ilmu yang boleh untuk dicurahkan kepada para pelajar saya apabila ditempatkan disekolah kelak. Tidak Mustahil satu hari nanti kita sebagai seorang guru dapat melahirkan seorang pemain Badminton setaraf Lee Chong Wei. Antara penambahbaikan yang boleh dibuat berdasarkan lawatan ini ialah para pelajar perlulah menghargai masa dan bertindak dengan lebih cergas dan pantas. para pelajar juga perlulah bersarapan dahulu sebelum memulakan sebarang aktiviti. Ini dapat mengelakkan ketidakselesaaan dan lawatan dapat berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan . kita perlu bersama.Selepas Selepas menjalankan lawatan ilmiah di MSN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful