Författar nr 2 Serier av Sofia Bylund

Intervju med serietecknare Sofia Bylund

1

PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE

Vi presenterar webcomics författaren

Sofia Bylund
Berätta
lite om dig själv!

Sedan Lanseringen Dec 2012, publicerar Sofia på webcomics.se. I syfte att bekanta läsarna med författarna på webcomics ställer vi författarna lite frågor och visar upp svaren tillsammans med lite små plock från författarens repetoar.

Det är mycket som jag inte kan, jag kan inte åka skridskor, (ställ mig på en is med skridskor på fötterna och jag faller som en fura) jag kan inte laga mat på elspis, funkar inte, all mat blir vidbränd (så det är himla tur att jag bara har vedspis hemma), jag kan inte gala som en tupp (jag har försökt men kritiken från gårdens tuppar i hönshagen var så nedslående att jag inte gör det igen) och jag kan absolut INTE sjunga (sambon har till och med gett mig sångförbud här hemma, något hundarna och katterna tackade för). Men något som jag faktiskt KAN är att teckna... Så jag hoppas det finns fler där ute som delar min något speciella humor och som kanske till och med vill skratta med mig och mina alster...

2 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

3

Innehåll:

Skämteckningar.. . . . . . . sid 6 Karikatyrer.. . . . . . . . . . . .sid 12 Teckningar.. . . . . . . . . . . . sid 16 Berättelse.. . . . . . . . . . . . . .sid 18

4 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

5

Skämtteckningar av
vad

Sofia bylund..
inspirerar dig?

är det som mest inspirerat/

Min omgivning, djuren, naturen (skogspromenaderna får min fantasi att expandera), min underbara sambo, de gånger jag fått idé torka har han alltid hjälpt mig att komma vidare. Sen har naturligtvis olika tecknare inspirerat mig under mina 32 år, allt från Bauers troll till Franquins underbara Spirou/Gaston.

6 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

7

8 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

9

10 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

11

Karikatyrer av
vad

Sofia bylund..
skapar? har du svårast med när du

Att ha en valp hängandes i byxbenet, som sedan när byxbenet är strimlat till långa tygremsor springer iväg med mina pennor samtidigt som Norrbottenspetsen skäller mig i örat och den 85kg tunga St Bernhardshunden försöker sitta i mitt knä. Nej, allvarligt talat (även om det ovanstående förvisso ställer till problem ibland) så är det svåraste för mig att helt enkelt acceptera mitt eget sätt att teckna, att jag har begränsningar, men att tycka om det jag skapar. Men jag är perfektionist, så mycket kasseras på grund av att jag helt enkelt inte blir riktigt sams med mina alster. Men efter en tid, kan jag se den “tveksamma” teckningen i ett annat ljus och gilla det jag ser. Men som sagt var det är inte alltid mina teckningar skapar kärlek vid första ögonkastet hos mig själv.

12 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

13

14 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

15

Teckningar av
planer

Sofia bylund
WeBcomics?
Jag vill visa upp det jag kan och förhoppningsvis gillar folk det jag gör, för det är alltid roligt att få positiv feedback, men även konstruktiv kritik som gör att jag kan utvecklas mer samt bli bättre. 16 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 17

Berättelse av
vart

Sofia bylund
är du om

5/10

år?

jag ser mig själv som författare/illustratör med utgivna böcker både för barn och barnsliga vuxna, samt postlådor fulla med vykort med mina motiv, redo att resa överallt i världen.

18 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

I väntans tider
Av Sofia Bylund – Så alla är kallade? Blendas trötta ögon stirrade ut över den samlade syskonskaran.

Där satt Ken, hennes tvillingbror och pillade på massagekuddens olika knappar, bredvid honom satt Gösta den yngsta med sina futtiga 45 år i bagaget, djupt nedsjunken i soffan på grund utav sin stora kroppshydda, samt Doris 52 år, snäppet äldre än Blenda, med insprutad botox i pannan och kirurgiskt omplacerade ögonbryn. De förhöjda håriga bågarna gav henne ett ständigt utryck av förvåning. Vid eldstaden stod Rakel 55 år och puffade på en cigarett samtidigt som hon hade ogenerat telefonsex med sin unga toyboy, men eftersom mottagningen inte var den bästa i den lilla hålan till hemby försvann vartannat ord, vilket lämnade hennes unga älskare i andra änden av tråden förbryllad. Även Allan var där tillsammans med de övriga, Allan äldst men knappast visare än någon utav de andra, snarare motsatsen, det sades att hans tröga natur berodde på att 19 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

husläkaren tappat honom i golvet när han föddes, trots detta blev han döpt efter densamme. Stackars tröge Allan 64 år och redan kallad reservdelsbutiken utav tandläkaren, ortopeden och hjärtkirurgen. – Vet någon varför vi är här? Blendas raspiga ord fick de andra att vända sig om, hon stod i dörröppningen till vardagsrummet och kliade på ett myggbett på halsen. De röda lösnaglarna rev skönt i det slappa skinnet. – Morsan ringde och tyckte jag skulle komma hit, svarade Ken samtidigt som massagekudden vibrerade i hans famn. – Ja, mamma sade att det var viktigt, inflikade Doris och såg förvånad ut, men om hon faktiskt var förvånad kunde Blenda omöjligt avgöra.

– – –

Mamma…. Sade Allan för att sedan låta sekunderna ticka iväg, ingen av syskonen kunde avgöra om han skulle fortsätta sin påbörjade mening eller om det helt enkelt var meningen att ordet mamma var allt han velat säga. Vår mor har träffat en man, Rakel sa meningen i samma ögonblick hon lade på luren i örat på Bamsingen som hon ömt kallade sin 22-åriga älskare.

De övriga syskonen tog den överraskande nyheten med blandade reaktioner. Hade deras mamma träffat någon ny? Ken, Gösta och Blenda tyckte alla att det var skandal, äktenskapet med deras far hade knappt hunnit svalna menade de på, visserligen hade det gått tretton år sedan skilsmässan men ändå, kunde hon inte vänta lite längre, deras mor måste ju även tänka på deras fars känslor, eller? Rakel, som aldrig varit gift och aldrig tänkt tanken och som var fullkomligt nöjd med sin Bamsing tio mil därifrån ansåg att hennes yngre syskon överreagerade. Doris som ännu inte valt sida, höll till slut med sin äldre syster, mest för att hon alltid hållit med sin äldre syster och aldrig någonsin vågat stå emot henne. Som femtonåring konfirmand hade hon tagit ett paket cigaretter ur pastor Bosse Ljungs rock då han högt, med slutna ögon pratat om Jesus goda gärningar, allt för att Rakel sagt åt henne att göra det. Allan verkade inte förstå vad de andra pratade om utan log stort då han hittade ett platt russin på heltäckningsmattan, diskussionen runt omkring honom förblev hetsig men Allan förblev lugn, han lutade sig framåt med sin stelopererade rygg. Benprotesen osmorda gångjärn gjorde proceduren en aning komplicerad, men tillslut lyckades han få upp russinet från mattan och in i mun20 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

nen. Dock hade godsakens diaboliska natur lockat honom i fördärvet för där stod han nu i en högst onormal position, framåtlutad över heltäckningsmattan, med ena handen begravd i lurvigt konstfiber, den nyopererade höften hade låst sig och till råga på allt hade russinet liksom sugit sig fast i gomspenen, så med den kroppsdel som inte agerade stöd åt resten av det mänskliga plockepinnet försökte han lirka in handens alla fingrar i munnen, de tre som fanns kvar det vill säga. Tumme och lillfinger hade han inget, det förstnämnda bet en mops av när han var tre och det sistnämnda tog en kinapuff när han var arton. Diskret försökte han få ögonkontakt med sina syskon, han blinkade åt Ken, men fick ingen respons tillbaka, han blinkade åt Doris, men hon såg bara förvånat på honom. Tillslut försökte han spärra upp ögonen ordentligt men det slutade bara med att hans glasöga ploppade ur hans vänstra ögonhåla och rullade under soffbordet.

Hjälp, gnydde Allan ynkligt, men hans snedvridna uppenbarelse var som osynlig för de övriga syskonen i rummet. – Så vem är den här mannen mamma har träffat? Blenda stirrade på Rakel som verkade vara den utav syskonen som var mest informerad om läget. – Robin… – Robin, sa de övriga syskonen i kör utom Allan som fortfarande mumlade efter hjälp. – Ja, Robin, han heter Robin det är allt jag vet, mamma har den senaste månaden alltid kacklat om Robin hit och Robin dit så fort vi pratas vid över telefonen. Rakels ord tystade de övriga, för ingen av dem hade fått höra talas om någon Robin. När hade deras 82-åriga mamma träffat den här mystiska Robin? Hade de stött på varandra över ett parti bridge på Ålderdomshemmet Favörs spelkvällar? Onsdags bingo? Pensionärsföreningens årliga bussresa till Furuvik? – Och jo, jag vet en sak till om Robin, Rakel log så att hennes hästlika gaddar blottades ända upp till tandköttet, mamma säger att Robin är otroligt duktig i sängen. Blenda som just skulle till att dricka ett glas vitt satte den alkoholfyllda drycken i halsen, Ken klämde till den vibrerande massagekudden så mycket att dess surrande ljud ebbade ut och kudden helt sonika gick sönder, Doris försökte desperat begripa hur hennes gamla mor kunde ha ett mer aktivt sexliv än henne själv medan Gösta försökte häva sig upp ur soffan som en slags protest och Allan, ja stackars Allan sade endast, – Hjälp. Frågorna var många och svaren alldeles för få och deras hetsiga samtal syskon emellan ledde dem knappast framåt. När? Var? Hur? – Vad roligt att alla är här? Syskonen vände överraskat sina blickar mot dörröppningen utom Allan som istället enögt sneglade ned i heltäckningsmattan. Framför dem stod deras mor iklädd en modern knallblå jumpsuit, nypermanentat hår med en svagt lila ton och rödmålade läppar.

– –

21 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

Mamma, sade Allan, medan hans syskon inspekterade deras gemensamma mor, hur såg den gamla tanten ut egentligen? Borde hon inte vara klädd i beige och grått med matchande stödstrumpor? Och håret, lila? – Mina älsklingar, fortsatte deras mor, jag har väntat på att få presentera någon för er, kärleken i mitt liv för att vara exakt, Robin kom in och träffa mina barn. Klackskor ekade över hallens nylagda parkettgolv. – Är han flamencodansare? Viskade Blenda till Doris som stod närmast, Doris tittade förvånat på henne, – Ursäkta, vad sade du? Undrade Doris, jag stod och tänkte på skillnaden mellan flamberat och panerat. Blenda suckade och skakade på huvudet, nu var skornas ägare nästan framme vid dörröppningen. – Åh, Solbritt det ska bli så trevligt att få träffa dina barn, orden kvittrades fram. – Lite ljus röst för att vara en man, mumlade Gösta från soffan, Ken höll nickande med, Blenda kände sig torr i strupen, Doris såg alltjämt förvånad ut och Rakel såg ut som hon pillat in fingrarna i ett kontaktuttag. Allan däremot hade hittat ett till russin på mattan och tuggade ljudligt på det till han insåg att det var en liten sten och att hans ena kindtand just spruckit, i smärta vrålade Allan fram orden, – Hårig jävla bäver, i samma stund som Robin klev över tröskeln. Robins mascaraprydda ögon vandrade nervöst över sin älskarinnas döttrar och söner. – Mamma är lesbisk! Blenda pekade med skakande hand på den främmande tanten framför dem. – Men mamma då, mumlade Rakel. – Vad ska mina vänner säga, suckade Ken. – Dina vänner, grymtade Gösta, tänk på farsan då. – Satans jävla bäver, ylade Allan innan han svalde stenen. Ögonblicket därefter fylldes rummet av tystnad, alla syskonen tittade på Robin, utom Allan som tittade på flisorna utav sin tand som rasat ner på mattan. Deras mor Solbritt gick fram till sitt livs kärlek och gav den gråhåriga tanten en puss på kinden som sedan blev en puss på munnen som slutligen förvandlades till en tungkyss utan dess like. – Jag hoppas att jag inte är den enda som kommer få mardrömmar utav det här inatt, mumlade Ken innan han försökte gömma sitt ansikte bakom den trasiga massagekudden. – Men mamma för guds skull sluta släta av Robin! Orden for ur Rakels mun innan hjärnan haft en chans att reagera, för även om Rakel ansåg sig vara en liberal inom allt som hade med sex att göra hade hon knappast förväntat sig att hennes 82-årige mor skulle vara intresserad utav musslor.

– –

22 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

Solbritt rodnade en aning framför sina barn, fast än det rynkiga ansiktet strålade utav glädje. De gamla vattniga ögonen var fyllda av kärlek, hon hade varit gift, men aldrig kär på riktigt, inte som nu, i så många år hade hon väntat och längtat men aldrig riktigt förstått vad hon väntat på, tills hon träffat Robin. En dag hade hon bara dykt upp där på ålderdomshemmet Favör och gett henne sin hjärter dam under ett parti av Finns i sjön. – Det kan nog ta ett tag att smälta det här, mumlade Gösta som sjönk ner ytterligare i soffan. – Jag vet att det måste kommit som en chock för er, deras mors åldriga stämma lät trevande. – Nog var det en chock allt, svarade Doris med ögonbrynen strax under hårfästet. – Men ni verkar lyckliga, inflikade Blenda och gav sin mor ett svagt leende. – Väldigt lyckliga, Robin kramade om Solbritts hand, jag kommer att ta väl hand om henne, jag lovar. – Hon är den bästa älskarinna jag haft, kvittrade deras mor. – Den som väntar på något gott… Robin avslutade meningen med ett kärleksfullt leende. – Mardrömmarna kommer att hemsöka mig i åratal, mumlade Ken bakom kudden. – Vi har bokat ett bord på den lokala pizzerian, taxin väntar utanför, vi bjuder, det gamla kärleksparet gav varandra ytterligare en kyss. – Finns det sprit där? Undrade Ken innan han följde efter sin mor i hasorna, tätt följd utav en vaggande Gösta, slätstruken Doris, förvirrad Rakel stödd av sin yngre syster Blenda. Ljuset släcktes i vardagsrummet och ytterdörren öppnades och stängdes. Väl på pizzerian utbrast Solbritt plötsligt, – Vänta, vi har glömt Allan! Och det var så sant som det var sagt, för kvar i huset, inne i det mörka vardagsrummet hördes Allans ynkliga rop på hjälp samtidigt som en liten vägglus från Kreta börjat gnaga honom på vaden, ironin var slående, deras mors väntan var över men Allans väntan hade just börjat.

23 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

24 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013 PUBLICERAD PÅ WEBCOMICS.SE MARS 2013

25