You are on page 1of 6

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari : Selasa Tarikh : 08 / 01 / 2013

Mata pelajaran dan Kelas Tema Bidang / Unit Tajuk Masa Objektif

Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan Tahun 6 Tema 1 : Sayangi Diri Hak Dan Tanggungjawab Kanak-Kanak Keperluan Terjaga Hidup Bahagia 1020 - 1120 Murid-murid akan mempelajari,  Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini murid-murid akan dapat,  Menyenaraikan keperluan asas kanak-kanak.  Mengamalkan cara hidup yang sederhana.  Menghargai keperluan hidup yang sedia ada.

Objektif Hasil Pembelajaran

BBM Aktiviti Fokus

Gambar dan buku teks. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Set Induksi – memerhati gambar dan bersoaljawab. Membaca dan memahami teks. Penerangan dan perbincangan. Membaca,menghayati dan berbincang maksud sajak. Membuat soalan latihan pemahaman. Rumusan.

Refleksi

Disemak Oleh :

………………………........

Catatan dan Ulasan :

Catatan dan Ulasan : .. 5.  Mengamalkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Objektif Hasil Pembelajaran BBM Aktiviti Fokus Gambar dan buku teks. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini murid-murid akan dapat. Refleksi Disemak Oleh : ………………………. 1. Membuat soalan latihan pemahaman dan rumusan.  Menyenaraikan cara kanak-kanak diberi perlindungan.. 3.memahami dan berbincang tentang teks.. 1020 .1120 Murid-murid akan mempelajari.. Membuat simulasi dan melakonkan dialog.. Penerangan dan perbincangan tentang situasi.  Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak..  Menghormati hak dan tanggungjawab kanak-kanak. 6. Set Induksi – memerhati gambar dan bersoaljawab. 4.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari : Selasa Tarikh : 15 / 01 / 2013 Mata pelajaran dan Kelas Tema Bidang / Unit Tajuk Masa Objektif Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan Tahun 6 Tema 1 : Sayangi Diri Hak Dan Tanggungjawab Kanak-Kanak Berikan PerlindunganSerikan Kehidupan. Aktiviti penyelesaian masalah.. Membaca.  Bersyukur dengan anugerah tuhan.  Bertindak secara bertanggungjawab. 2.

. Set Induksi. 4. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini murid-murid akan dapat. Menyediakan jadual perancangan masa depan. Membuat latihan dan rumusan.. Refleksi Disemak Oleh : ………………………. 6.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari : Selasa Tarikh : 22 / 01 / 2013 Mata pelajaran dan Kelas Tema Bidang / Unit Tajuk Masa Objektif Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan Tahun 6 Tema 1 : Sayangi Diri Hak Dan Tanggungjawab Kanak-Kanak Ilmu Di Timba Masa Depan Terbina 1020 . Aktiviti penyelesaian masalah..  Mengamalkan sikap ingin belajar dan berjaya. Murid membaca teks kemudian membuat senarai semak..  Menyenaraikan tujuan mereka bersekolah. 5..  Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak.1120 Murid-murid akan mempelajari.  Mengenang jasa dan pengorbanan guru.  Mengamalkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak.. Penerangan dan perbincangan.  Menghormati hak dan tanggungjawab kanak-kanak. 3.. Objektif Hasil Pembelajaran BBM Aktiviti Fokus Gambar dan buku teks 1. 2. Catatan dan Ulasan : .

. Perbincangan situasi. Catatan dan Ulasan : .  Melibatkan diri dalam aktiviti berkumpulan. Penerangan.  Mengamalkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Set Induksi. 6.  Menyatakan tujuan menyertai sesuatu aktiviti.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari : Selasa Tarikh : 29 / 01 / 2013 Mata pelajaran dan Kelas Tema Bidang / Unit Tajuk Masa Objektif Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan Tahun 6 Tema 1 : Sayangi Diri Hak Dan Tanggungjawab Kanak-Kanak Aktiviti Disertai Kejayaan Dikecapi 1020 .  Berbangga menyertai sesuatu aktiviti. 2.. Murid melakukan aktiviti permainan mengikut kumpulan..1120 Murid-murid akan mempelajari. Objektif Hasil Pembelajaran BBM Aktiviti Fokus Relia.. Refleksi Disemak Oleh : ………………………. Membuat latihan dan rumusan.  Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. 4.  Menghormati hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Membuat poster berkumpulan.. 5...buku teks 1. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini murid-murid akan dapat. 3.

.  Mengamalkan hak dan tanggungjawab mereka.  Mengamalkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak.surat khabar.. Perbincangan projek buku skrap .. Catatan dan Ulasan : .majalah / buku teks 1.Tanggungjawab Terpelihara 1020 . 4.. Penerangan.  Menghargai hak dan tanggungjawab mereka. 5.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari : Selasa Tarikh : 05 / 02 / 2013 Mata pelajaran dan Kelas Tema Bidang / Unit Tajuk Masa Objektif Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan Tahun 6 Tema 1 : Sayangi Diri Hak Dan Tanggungjawab Kanak-Kanak Hak Terjaga .1120 Murid-murid akan mempelajari. Rumusan. Membuat buku skrap berkumpulan.  Menghormati hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Refleksi Disemak Oleh : ……………………….  Menyatakan hak dan tanggungjawab mereka. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini murid-murid akan dapat. 2.. Set Induksi..  Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Objektif Hasil Pembelajaran BBM Aktiviti Fokus Tajuk keratan.. 3.