You are on page 1of 5

KERJA KURSUS BERASASKAN ILMU PROGRAM PERSEDIAAN IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN BAHASA MELAYU KONTEKSTUAL (BM 3311D) INSTITUT

PENDIDIKAN GURU KAMPUS BATU LINTANG

bertongkat jua saya kemari bukan untuk menjual pantun. Sidang pendengar yang santun. Yang Arif lagi bijaksana barisan hakim yang berpaksikan keadilan. Assalamualaikum dan salam pertemuan. Betapa indahnya mauduk bicara saya pada hari ini. Andai patah sayap rajawali. tetapi semata-mata ingin membawa diri saya sendiri dan anda semua untuk kita sama-sama memahami. semestinya saudari penjaga masa yang setia dengan randiknya. ’Semangat Kejiranan’. menyelami dan mendalami maudhuk bicara saya yang bertajuk. Oleh yang demikian. seterusnya rakan seperjuangan yang saya segani serta hormati sekalian. saya ingin sama-sama mengajak hadirin sekalian menyelusuri dan menghayati agar segala persoalan terjawab dan terungkai.NAMA GURU PELATIH NO KAD PENGENALAN NO MATRIK SEMESTER TARIKH MULA TARIKH HANTAR NAMA PENSYARAH PEMBIMBING NUR AZIZAH BINTI DIRMANTO 920414135100 201006016 3 CIKGU ABANG SAIFUDDIN BIN ABANG BOHARI Semangat Kejiranan Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis. .

hubungan sesama jiran renggang “bagai enau dalam belukar. sebelum lidah mengatur bicara. antaranya perubahan gaya hidup masyarakat sekarang yang terlalu sibuk mencari rezeki untuk menyara keluarga masing-masing.. sakit pening. perubahan hidup masyarakat sekarang jelas menjadi penyebab kepada kelunturan semangat kejiranan masa kini. bak kata pepatah. kemajuan dalam bidang teknologi turut mempengaruhi kelunturan semangat kejiranan masa kini.Selain dapat memupuk persefahaman sesama penduduk.Corak pekerjaan yang dilakukan oleh masyarakat dahulu dan sekarang sangat berbeza. Hal ini kerana. Selain itu. Jiran yang baik ibarat cubit paha kiri paha kanan pun terasa amat sukar untuk ditemui pada masa kini.Sebelum mulut membuka kata. Pada zaman dahulu. Pada zaman sekarang. Masyarakat zaman dahulu. Oleh itu. “berat sama dipikul. Penggunaan media elektronik seperti telefon bimbit. televisyen dan komputer pada masa sekarang yang menyebabkan semangat kejiranan kini semakin hilang. Oleh itu. Jiran dalam istilah biasa ialah teman atau saudara terdekat. lunturnya semangat kejiranan dalam jiwa setiap individu di Malaysia. Kita teruskan kepada komponen saya yang utama iaitu punca yang menyebabkan semangat kejiranan semakin luntur. Budaya sebegini menyebabkan amalan kunjung-mengunjungi sesama jiran semakin berkurangan. Kos sara hidup yang tinggi serta tekanan hidup dunia moden sering memaksa warga kota bekerja sepanjang hari. melepaskan pucuk masing-masing”. Kemudahan peralatan canggih seperti ini selalunya terdapat di dalam rumah mereka yang menyebabkan mereka semakin tidak menghiraukan semangat kejiranan.” Pada zaman kini. bak kata pepatah. semangat sebegini dapat menyatupadukan masyarakat yang terdiri daripada pelbagai kaum di negara kita. Manakala masyarakat sekarang bekerja sendiri yang tidak menekankan amalan kerjasama. ringan sama dijinjing”. bidang teknologi semakin berkembang dengan maju dan pesat. Semangat kejiranan merupakan unsur penting dalam kehidupan bermasyarakat. Masyarakat sekarang terlalu asyik menggunakan kemudahan yang terdapat di sekeliling mereka yang tidak memerlukan mereka keluar rumah dan bersusah-payah untuk mendapatkannya. susah sukar atau suka duka dalam kehidupan tidak dapat kita sembunyikan. Jiran merupakan orang yang tinggal berhampiran dengan rumah kita. kemajuan dalam bidang teknologi pada masa sekarang turut . pekerjaan mereka berasaskan pertanian yang memerlukan semangat bekerjasama di antara mereka. hidup sandar-menyandar “seperti aur dengan tebing. Sidang pendengar yang setia. Sebagai akibatnya. lalu jiran tetanggalah sebagai galang ganti sahabat bagi tempat kita mengadu serta meminta pertolongan. mereka keletihan dan kesuntukan masa untuk bertegur sapa sesama jiran mereka. hubungan sesama jiran sangat rapat. saya ingin menyatakan bahawa pidato saya terbahagi kepda dua komponen utama iaitu puncapunca dan cara mengatasi semangat kejiranan yang semakin meluntur.

Amalan bergotong-royong ini dapat mengeratkan hubungan silaturrahim sesama anggota masyarakat yang terdiri daripada pelbagai keturunan dan latar belakang. pembangunan yang begitu pesat melanda negara juga menjadi punca kepada lunturnya semangat kejiranan dalam masyarakat Malaysia pada hari ini. taman-taman permainan dan juga pusat hiburan yang tumbuh bagai cendawan. Hadirin hadirat sekalian. Sebagai contoh. Kita tidak ingin melihat wujudnya masyarakat yang mementingkan diri sendiri berpanjangan dalam masyarakat.Aktiviti ini juga boleh melahirkan semangat kerjasama sesama jiran . Tuntasnya. Situasi ini perlu ditangani dengan segera demi kebaikan semua pihak. ziarah-menziarahi dapat diwujudkan dalam kalangan masyarakat terutama pada hari-hari perayaan kaum masing-masing. penduduk berketurunan India menziarahi jirannya yang beragama Islam pada Hari Raya Aidil Fitri dan orang Iban yang berjiran dengan penganut Kristian akan mengunjungi jiran mereka pada hari . hati kuman sama dicecah”. memperbaiki alat kelengkapan di taman-taman perumahan. Amalan rumah terbuka ini memberi ruang kepada masyarakat untuk menjalin kemesraan walaupun mereka menyambut perayaan yang berbeza. Dewasa ini.mempengaruhi kelunturan semangat kejiranan. Sidang pendengar yang bijaksana. Di samping itu.Hal ini demikian kerana masyarakat yang bersikap seperti ini tidak akan berjaya kerana perpaduan mereka amat rapuh dan mudah dipengaruhi oleh anasir luar.Hal ini mengakibatkan semangat kejiranan semakin luntur kerana masyarakat akan menghabiskan masa terluang mereka dengan mengunjungi tempat-tempat seperti pusat beli-belah. antaranya menghidupkan kembali amalan bergotong-royong . Arus pembangunan yang semakin pesat melanda negara kita juga menjadi punca semangat kejiranan semakin luntur pada masa kini. Melalui amalan ini. kempen mengadakan amalan rumah terbuka juga merupakan salah satu langkah yang boleh menghidupkan kembali semangat kejiranan.Hal ini membolehkan masyarakat bersama-sama menjalankan pelbagai aktiviti seperti membersihkan kawasan kediaman. pembangunan negara berlaku dengan pesat sekali.Oleh itu. Seterusnya kita beralih kepada komponen saya yang terakhir iaitu langkahlangkah yang boleh diambil untuk memupuk semangat kejiranan . kita mestilah menghidupkan kembali amalan bergotong-royong kerana amalan ini dapat menyemarakkan semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat Malaysia. bak kata pepatah “hati gajah sama dilapah. menebas semak-samun yang mungkin menjadi tempat persembunyian para penjenayah dan sebagainya.

Marilah kita sama-sama mempraktikkan slogan “jiran sepakat membawa berkat” ini dalam kehidupan berjiran agar negara kita terus aman dan harmoni sepanjang masa. izinkan saya menyampaikan serangkap pantun yang berbunyi. Oleh itu.Natal. Intihanya. sekali gus dapat mengeratkan hubungan kejiranan sesama insan. kempen amalan rumah terbuka harus diperhebatkan lagi agar boleh mendatangkan pelbagai manfaat dan kebaikan kepada seluruh warga Malaysia yang mendiami di bumi bertuah ini. Sebelum saya mengundur diri.Semangat kejiranan yang kental sekali gus dapat membantu usaha-usaha perpaduan negara yang selama ini menjadi agenda utama kerajaan untuk memastikan keharmonian negara. semangat kejiranan dapat dipupuk sekiranya masyarakat menyedari peri pentingnya semangat tersebut dalam kehidupan bermasyarakat.Semangat kejiranan juga penting dalam konteks negara kita sebagai sebuah masyarakat berbilang bangsa. Sekian. . Hadirin hadirat sekalian. POKOK BUNGA PENGHIAS TAMAN BERWARNA-WARNI DI TEPI JALAN KENALI JIRAN ERAT KEMESRAAN MOGA UKHWAH DILIMPAHI KEBERKATAN.