REKA CIPTA DAN PENGHASILAN PROJEK

PENGENALPASTIAN MASALAH PENCETUSAN IDEA

PENGENALPASTIAN MASALAH
APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN MASALAH ???
Masalah memberi maksud sebarang kerumitan atau kesukaran yang dihadapi oleh seseorang dan memerlukan penyelesaian untuk membolehkannya menjalani kehidupan yang sempurna

PERNYATAAN MASALAH
A) Menerangkan situasi atau menceritakan peristiwa yang menimbulkan masalah. Situasi merangkumi: - tempat - masa - keadaan Fizikal (suhu, ruang, saiz, berat, kelajuan)

jantina . kewangan) .peringkat usia .latar belakang (kerjaya.PERNYATAAN MASALAH B) Menerangkan siapa yang mengalami masalah itu. . saiz keluarga.agama .bangsa dan kebudayaan .

PERNYATAAN MASALAH C) Menyatakan kesan atau akibat yang disebabkan oleh masalah itu.kesihatan .keselamatan .pembaziran masa. Antaranya: . wang. tenaga dan bahan .

masa. tenaga .PERNYATAAN MASALAH D) Menyatakan masalah dengan jelas susah lambat bahaya sakit penat membazir wang. ruang.

. Malangnya cuaca pada petang itu mendung dan kasut saya tidak sempat kering.CONTOH PERNYATAAN MASALAH Saya adalah seorang pelajar sekolah yang menggunakan basikal untuk ke sekolah. Ini disebabkan kemampuan keluarga saya yang tidak mengizinkan. seluruh uniform sekolah saya basah termasuklah kasut saya. hujan turun dengan lebatnya. Pada suatu hari. Sampai sahaja di rumah saya terus membasuh kasut sekolah kerana kerana saya hanya mempunyai sepasang kasut. Oleh kerana saya tidak membawa payung dan tidak sempat mencari tempat berteduh. sedang saya balik dari sekolah.

Masalah ini sering saya alami apabila hari hujan. saya menggunakan kasut itu juga untuk ke sekolah kerana khuatir akan dikenakan tindakan disiplin jika memakai kasut lain.sambungan… Pada keesokan harinya. Bau kasut yang tidak menyenangkan juga mengganggu rakan di sebelah saya. Kesannya saya tidak dapat menumpukan sepenuh perhatian terhadap pelajaran kerana kasut yang basah itu menimbulkan beberapa masalah seperti kaki saya sejuk dan mengembang dan terasa gatal. Daripada situasi di atas satu masalah yang saya hadapi ialah lambat untuk mengeringkan kasut yang basah ketika hari hujan .

Mengenalpasti masalah tersebut merupakan masalah yang berat atau sebaliknya .Membantu seseorang mendapatkan idea untuk mereka cipta .Membantu untuk membuat pemilihan yang terbaik .Menunjukkan masalah yang dinyatakan benar-benar wujud .PENGENGUMPULAN DATA DAN MAKLUMAT TUJUAN .Membantu seseorang memperbaiki kelemahan rekacipta .Dapat memberi pelbagai idea untuk menyelesaikan sesuatu masalah .Untuk mengumpulkan maklumat lanjut mengenai masalah tersebut .

jurnal dan lain-lain)      .KAEDAH PENGUMPULAN DATA/ MAKLUMAT Soal selidik Pengalaman sendiri ang laintau or Pemerhatian Lawatan Pembacaan dan Penyelidikan (kajian daripada artikel.

. kemasan dan lainlain. bahan. teknologi.PENGENGUMPULAN DATA DAN MAKLUMAT SOAL SELIDIK Membuat temujanji dengan orang yang berpengalaman untuk tujuan penyelidikan bagi mendapatkan maklumat berkaitan dengan masalah yang cuba diselesaikan atau dalam pembinaan PENGALAMAN SENDIRI Membuat kajian dan perbandingan berdasarkan produk yang sedia ada atau yang terdapat dipasaran untuk mendapatkan maklumat tentang reka bentuk.

LAWATAN Mengadakan lawatan ke taman permainan kanakkanak. pasaraya. proses.sambungan… PEMERHATIAN Memerhati penggunaan sesuatu alatan itu di kilang. ladang dan lain-lain bagi mendapatkan maklumat tentang produk dalam pasaran. kilang. reka bentuk dan sumber teknologi . pusat penyelidikan. peralatan dan lain-lain. tapak projek. pusat penyelidikan. tempat pengujian bagi mendapatkan maklumat teknologi. hospital. reka bentuk.

teknologi.sambungan… PEMBACAAN DAN PENYELIDIKAN Maklumat berkaitan dengan paten pembaharuan utiliti. boleh didapati dengan aktiviti tersebut di Bahagian harta intelek Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna atau di Seksyen Perkhidmatan Informasi Teknikal Institut Piawaian Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) . reka bentuk. tarikh lupus. fungsi. bahan.

Jarak rumah ke sekolah :__________km 4.Contoh Borang Soal Selidik 1. Cara ke sekolah : Jalan kaki Naik basikal Naik kereta Naik bas . Bil. Tingkatan/tahun : ____________________ 2. Tarikh :___________________ 3. ahli keluarga yang bersekolah :_______ NOTA : Tandakan ∕ di ruangan yang berkenaan 5.

kerjaya dan bilangan .BUTIR-BUTIR KAJIAN     Tarikh Masa Lokasi Resonden (latar belakang.

ANALISIS DATA/MAKLUMAT PERSEMBAHAN DATA     Jadual Senarai Carta Graf .

contoh Saya telah membuat kajian dengan mengedarkan borang soal selidik secara rawak ke atas 100 orang pelajar sekolah untuk mendapat maklumat mengenai masalah yang saya hadapi. Borang diedarkan pada 20 Ogos 2010 dan dikutip balik pada 23 Ogos 2010. Hasil soal selidik adalah seperti berikut: Perkara 1 Pasang 2 Pasang Jalan Kaki Naik Bas Naik Basikal Naik Kereta 19 12 21 10 orang orang orang orang 7 3 6 2 orang orang orang orang .

basikal dan kereta berdasarkan kasut yang mereka perolehi Bilangan kasut .Graf bilangan pengguna jalan kaki. bas.

belakang peti sejuk dan sebagainya .MERUMUS DAN MEMBUAT KEPUTUSAN . tiada rekaan alat pengeringan kasut Selalunya kasut dijemur (bawah peti sejuk. bawah kipas.PENYELIDIKAN DAN PENYIASATAN Pengeringan Kasut   Setakat yang saya tahu.

Mengumpul Data/Maklumat .Soal selidik sebanyak 100 orang *** Analisa soal selidik melibatkan @ Jantina @ Umur @ Pekerjaan @ Cara @ Masa .KAEDAH ( Soal selidik ) .

Tinggal di asrama Menggunakan tenaga elektrik Kasut tidak kering dengan sempurna Rosak (getah) Peralatan yang mahal .Hasil Penyelidikan/Analisa  Kelemahan yang sedia ada 1. 2. 3. 4. 5.

Hukum alam yang boleh diaplikasikan 1. HABA 2. SEJATAN .

RUMUSAN Berdasarkan dapatan kajian di dapati tidak ada alat khas pengering kasut di dalam pasaran. Oleh itu suatu alat perlu direka untuk mengatasi masalah yang telah dikenalpasti .

PERKEMBANGAN IDEA .PENJANAAN IDEA & PENTERJEMAHAN IDEA KONSEP PENJANAAN Penjanaan – Menghasilkan sesuatu Penjanaan idea – Proses menghasilkan idea reka bentuk sesuatu produk yang akan dihasilkan .

PROSES REKA BENTUK Jana idea minda   Lakaran Bentuk konkrit IDEA KREATIF + PENJANAAN TELITI = REKA BENTUK BAIK .

2.CIRI PENJANAAN IDEA 1. KEASLIAN (ORIGINALITY) NILAI ESTETIKA PENAMBAHAN NILAI KEPUASAN KENDIRI . 3. 4.

PEMBAHARUAN ATAU INOVASI 3. NILAI KOMERSIL 5.ASAS PERTIMBANGAN PENJANAAN IDEA 1. PROSES UNTUK MEREKA CIPTA ATAU MENGUBAHSUAI 4. KEPERLUAN MEREKA CIPTA 2. NILAI MURNI .

PENTERJEMAHAN IDEA SUMBER PENJANA IDEA TAK TERANCANG - Lamunan @ berkhayal Bakat semulajadi Pengalaman Secara kebetulan .

Intuitif . Pemerhatian dan pengamatan 3.Lateral 2.SUMBER PENJANA IDEA SECARA TERANCANG 1.Logikal . Kajian dan penyelidikan .Kritikal . Penumpuan teknik pemikiran .Analitikal .Sumbangsaran .

lebih mirip reka Bentuk produk yang sedia ada LAKARAN CADANGAN Dibuat selepas memperbaiki idea awal dalam beberapa reka bentuk. Cadangan diperkembangkan dengan menampakkan rasional dan logik LAKARAN TERBAIK @ PILIHAN Penilaian dan pemilihan idea yang terbaik sebagai Cadangan reka bentuk produk yang akan dihasilkan .LAKARAN IDEA LAKARAN AWAL Dihasilkan secara ringkas.

RUJUKAN TAMBAHAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful