Ο πατέρας του. θα πρέπει να γνωρίζουμε την μυθική ιστορία του ιδρυτή τους και ιδρυτή επίσης της μονοθεϊστικής θρησκείας στην οποία αυτά υπάγονται (Ορφισμό). Στη συνέχεια λέγεται ότι πήγε Κρήτη. από τον Όλυμπο μέχρι τον Ελλήσποντο. ένα εσωτερικό ισοδύναμο της αναζήτησης της Φιλοσοφικής Λίθου ή του Μεγάλου Έργου (Magnum Opus) των Αλχημιστών. του χάρισε την επτάχορδη χρυσή λύρα του. Αξιολογώντας τη δύναμη της μουσικής του οι Αργοναύτες τον κάλεσαν να τους ακολουθήσει στην εκστρατεία του στη μυθική χώρα της μύησης. θεός του φωτός και της μουσικής Απόλλωνας. χόρευαν ή ακόμα τον ακολουθούσαν καθώς έπαιζε. απ’ όπου και η λέξη καλλιέπεια. που σημαίνει "εκείνος που γιατρεύει με το φως".Γιος του Απόλλωνα ή κατ’ άλλους του βασιλιά της Θράκης Οιάγρου και την Μούσας Καλλιόπης (Αντιόπης). εξημερωτή και εκπολιτιστή Ορφέα. ονομαζόταν Θράκη) κατά τους χρόνους των Αργοναυτών ή κατά τον Ευσέβιο 85 χρόνια μετά την άλωση της Τροίας. μιας πόλης της Πιερίας στη Θράκη (όλη τότε η περιοχή. λυράρη. Λέγεται ότι με τη βοήθεια των Μουσών. Επ’ αυτού υποστηρίζουν μερικοί ότι οι διδάσκαλοί του εκεί του έδωσαν το νέο όνομα Άρφα. όπου διδάχθηκε από τους Ιδαίους Δακτύλους. ο μουσοτραφής Ορφέας γεννήθηκε σε ένα σπήλαιο της Πιμπλείας. το οποίο εξελληνίστηκε στη συνέχεια σε Ορφέας. Ο Ηρόδοτος τον παρουσιάζει να ταξιδεύει σαν νεαρός στην Αίγυπτο και να μυείται εκεί στα Αιγυπτιακά μυστήρια. Πασσάς. (η Μούσα της Έμπνευσης. ημίθεο ή ακόμα και θεό. «αυτός εξελόχευσε (δίδαξε) τον Ιερό Λόγο». ζώα φυτά. υποστηρίζοντας ότι στα «Αργοναυτικά» του Μουσαίου αναφέρεται ρητά ότι ο Ορφέας δεν διδάχθηκε. κιθαρωδό. . το Αιγυπτιακό Ασάρ έγινε στα Ελληνικά Όσιρις. που δεν είναι άλλος από τον θρυλικό ήρωα. καθιστώντας τον έτσι και αυτόν έναν Ηλιακό Λόγο. όπως π. αδελφών της μητέρας του Καλλιόπης = Καλόν + Έπος (λόγος).ΟΡΦΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ By Foibos 100 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ Για να καταλάβουμε καλύτερα τα Ορφικά Μυστήρια. ακόμα και βράχους που κινιόντουσαν ρυθμικά. Μετά επέστρεψε στη Θράκη. Πράγματι τους . Σε αυτήν την άποψη εναντιώνεται ο γνωστός Ελληνιστής Ι. αλλά αντίθετα. που συμβολίζει επίσης τις Επτά Ακτίνες του και συνδέεται με όλες τις επταδικές μυστηριακές αντιστοιχίες. αποκρυφιστικά η Μνήμη και αστρολογικά η σφαίρα της Σελήνης) έμαθε να χρησιμοποιεί τη λύρα του με τέτοια τέχνη και επιδεξιότητα που μάγευε με τους αρμονικούς ήχους τους ανθρώπους.χ. την Κολχίδα για την αναζήτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος. όπου εισήγαγε τα μυστήρια του Βάκχου (Διονύσου)..

Πολλές νύμφες του δάσους και προκλητικές γυναίκες της Θράκης ζήτησαν τότε την συντροφιά του. Τελικά οι βασιλείς του Άδη Πλούτωνας και Περσεφόνη λύγισαν από τη θλίψη. νότια του Δίου. κάνοντας ακόμα και τις πέτρες να ραγίζουν Τέλος απαρηγόρητος αποφάσισε να κατέβει στον Άδη για να την ξαναβρεί και να την ξαναφέρει στη ζωή ή να μείνει εκεί για πάντα μαζί της. αλλά υπό έναν όρο: Να μην κοιτάξει ποτέ. ασύγκριτης μορφιάς όπου «τ' αηδόνια κελαηδούν πιο γλυκά και πιο δυνατά από οπουδήποτε αλλού» και όπου Μούσες «ετέρποντο πλατάνοισι και μυδατίοισι».βοήθησε πολλές φορές με τους μαγευτικούς ήχους της λύρας τους. Τα «Αργοναυτικά» του Μουσαίου αναφέρουν ένα πλήθος ιστοριών γύρω από το πρόσωπό του. τραγουδώντας περίλυπος στα δάση για το τον χαμό της. όταν έφτασαν στη Λήμνο και δεν δελεάστηκαν από τις οργιαστικές τελετές των κατοίκων της και κράτησαν επίσης ακίνητες τις επικίνδυνες συμπληγάδες πέτρες. Αμέσως η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε.. ο Ορφέας κατάφερε να τον αποκοιμίσει με τους μαγικούς ήχους της λύρας του. Εκεί λέγεται . Γεμάτος απέραντη θλίψη ο Ορφέας τραγουδούσε παντού τον πόνο του. Δεν την χάρηκε όμως πολύ. Οι ίδιοι επίσης θελκτικοί ήχοι αποκοίμισαν τον δράκοντα που φύλαγε το χρυσόμαλλο δέρας. αναμειγνυόμενη με τις υπόλοιπες σκιές του Άδη και ο Ορφέας αναγκάστηκε να επιστρέψει περίλυπος μόνος στον πάνω κόσμο. ενώ συγχρόνως ανακούφισε με αυτούς τις βασανισμένες ψυχές των νεκρών που έτρεξαν κοντά του. εγκαταστάθηκε σε ένα σπήλαιο της Θράκης και άρχισε να εξημερώνει και να εκπολιτίζει τους άγριους κατοίκους της περιοχής. που φρουρούσε ο τρομερός τρικέφαλος σκύλος Κέρβερος.. μη δεχόμενος καμιά στη θέση της αγαπημένης του. αλλά τις απέφευγε όλες. Οι γυναίκες έξαλλες από την περιφρόνησή του προς αυτές. ώστε να περάσει με ασφάλεια η «Αργώ» ανάμεσά τους. στους πρόποδες του Ολύμπου. στο φαράγγι που χωρίζει τον Όλυμπο στα δύο. Δυστυχώς ο Ορφέας δεν άντεξε τη λαχτάρα να την αντικρίσει και λίγο πριν την επάνοδό τους στη ζωή. Εκεί έκλαιγε και θρηνούσε συνεχώς για την ανοησία του. Μετά την επιστροφή του από την αργοναυτική εκστρατεία. μαζί με την αγαπημένη του. την οποία αμέσως αγάπησε και πήρε για γυναίκα του. Φτάνοντας στην πύλη του Άδη. ούτε για μια στιγμή. δίνοντας την ευκαιρία στον Ιάσονα να το κλέψει με ασφάλεια.χ. γύρισε να δει αν τον ακολουθούσε. Εκεί συνάντησε μια μέρα την όμορφη δρυάδα νύμφη Ευρυδίκη. πίσω του για να δει την γυναίκα του που τον ακολουθούσε οδηγημένη από τους ήχους της λύρας του. Ο θεός Ερμής τον βοήθησε να κατέβει στον Άδη από το ακρωτήρι Ταίναρο της Πελοποννήσου. όπως λέγεται. όπως π. γιατί αυτή πέθανε πρόωρα από το δάγκωμα ενός δηλητηριώδους φιδιού που πάτησε στην προσπάθειά της να αποφύγει τον ερωτευμένο με αυτήν μελισσουργό Αρισταίο που την πλησίαζε. Οι Μούσες μάζεψαν κλαίγοντας τα μέλη του και τα έθαψαν στα Λείβηθρα. τα παρακάλια του και τη θεϊκή μουσική του και του επέτρεψαν να επιστρέψει στη γη. ξεσηκώθηκαν τότε εναντίον του και επέπεσαν μια μέρα λυσσασμένες πάνω του και τον κατακρεούργησαν. σε ένα μέρος.

βλέποντας να παραμελούνται τα δικά του μαντεία. και οι δυο κατέβηκαν στο Άδη και ξαναγύρισαν στη ζωή. την πήρε από εκεί ο Δίας και την έκανε αστερισμό στον ουρανό. τον οποίο και κήρυσσε σαν τον μεγαλύτερο απ’ όλους τους θεούς. 4 χιλιόμετρα δυτικά του Δίου. Οι φόνισσες εν τω μεταξύ είχαν καρφώσει το κεφάλι του στη λύρα του και το είχαν ρίξει στον Έβρο.. προτιμώντας μόνο τον Απόλλωνα. οπότε αυτό σταμάτησε να χρησμοδοτεί. Σε πολλά Χριστιανικά κοιμητήρια απεικονίζεται πολλές φορές ο Ορφέας καθισμένος πάνω σε ένα βράχο. μεταξύ των οποίων άλλωστε υπάρχουν αρκετές ομοιότητες τις οποίες έχουν παρατηρήσει ακόμα και οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς με πρώτον τον Κλήμεντα της Αλεξανδρείας. Και οι δυο είναι μυσταγωγοί. σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους δεν αντιπροσωπεύει μόνο τον Χριστό αλλά και τον Ορφέα. Τελικά ξεβράστηκε στη Λέσβο όπου οι κάτοικοι το πήραν και το έβαλαν σε μια σπηλιά του Διονύσου. να κρούει τη λύρα του μέσα σε ένα βουκολικό τοπίο. μετά τον τραγικό του θάνατο. Αυτό κυλούσε με τα νερά του ποταμού προς τη θάλασσα συνεχίζοντας να παίζει και να τραγουδά. Από τότε οι μαντείες με ομιλούσες κεφαλές συνδέθηκαν με τα Ορφικά Μυστήρια. οι οποίες τον κατακρεούργησαν.ο Ορφέας είχε ιδρύσει ένα τελεστήριο μυστηρίων και είχε διδάξει την οργιαστική λατρεία του Διονύσου. ο οποίος επίσης . μετά από παράκληση των Μουσών. εκεί που οι γυναίκες των Πιέρων. Τη λύρα του οι κάτοικοι της Λέσβου την φύλαξαν στο ναό του Απόλλωνα. Ο Διόνυσος τότε εξοργίστηκε κι έστειλε εναντίον τους τις μαινάδες στο Δίον της Μακεδονίας. επέβαλε στο κεφάλι του Ορφέα τη σιωπή. όπου αυτό συνέχισε να τραγουδάει και άρχισε επίσης να χρησμοδοτεί. μερικές φορές με χλαμύδα και σκούφο Φρυγικό. περιβαλλόμενος από άγρια ζώα που ακούνε εξημερωμένα τη μελωδία του. Αργότερα ο Απόλλωνας. Αργότερα. Αργότερα. λατρεύτηκε σε αυτό το μέρος. και οι δυο θυσιάζονται και τέλος και οι δυο είναι οι δημιουργοί μιας μονοθεϊστικής θρησκείας. Άλλοι μύθοι αναφέρουν ότι μετά την επάνοδό του από τον Άδη ο Ορφέας δεν λάτρευε και δεν τιμούσε το Διόνυσο. στις οποίες δεν επιτρεπόταν να πάρουν μέρος στα ορφικά μυστήρια. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε τις μεγάλες ομοιότητες μεταξύ του Ορφέα και του Αιγυπτιακού θεού Όσιρη. στα οποία μυήθηκε κατά την επίσκεψή του στον Κάτω Κόσμο. Κάποτε όμως ο ορμητικός χείμαρρος του Ολύμπου Συς έπνιξε το τόπο με τα νερά του και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν αργότερα τον τάφο του σε ένα άλλο φαράγγι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή αλληγορική εικόνα του «καλού ποιμένος». Στην αρχή ο τάφος του ήταν ένα ηρώο και αργότερα έγινε ένα ιερό όπου στήθηκε το κυπαρισσένιο του άγαλμα. Άλλες πάλι παραδόσεις λένε ότι πέθανε στο Παγγαίο ή στον Όλυμπο ή στον Αίμο από την υπέρμετρη λύπη του για την νέα απώλεια της συζύγου του ή ότι κεραυνοβολήθηκε από τον Δία διότι αποκάλυψε στους ανθρώπους θεϊκά μυστικά. όπου υπηρετούσε σαν ιερέας του Απόλλωνα. τον είχαν σκοτώσει μαινόμενες.

ο οποίος άλλωστε επισημαίνεται και από τις ομοιότητές του με το Χριστό και τον Όσιρη . συνδέεται στενά με τον Απόλλωνα. αλλά κατά την άποψή μας δεν είναι μόνον αυτό. αλλά να ανακαλύψει την ισορροπία μεταξύ πνεύματος και ύλης. Τα Μυστήριά του δεν είναι για να βρει την αγαπημένη του στο θάνατο και να ενωθεί μαζί της. ακόμα και την άβια ύλη. Έτσι τον βλέπουμε στους διάφορους μύθους άλλοτε σαν ιερέα του Απόλλωνα και άλλοτε σαν ιερέα του Διόνυσου και να προωθεί μάλιστα και να καθιερώνει τη λατρείας του τελευταίου. δεν τίθεται να εναντιωθεί και να αποκοπεί μια και δια παντός από το οργιαστικό και το ενστικτώδες. Διαφορετικά ποτέ δε απελευθερωθεί πραγματικά. προκάλεσε τον τραγικό του θάνατο στέλνοντας τις μαινάδες εναντίον του Όλες αυτές οι αντιφατικές διηγήσεις δείχνουν την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει να εξισορροπήσει το Απολλώνιο και το Διονυσιακό στοιχείο μέσα του.ηλιακούς θεούς και αυτούς. την κυριαρχία πάνω στο θάνατο. οποιαδήποτε άλλη ζωή σε ένα «πεδίο μακάρων». Δεν είναι να μάθει να διαφεύγει από το κόσμο.δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε (από τον αδερφό του Σεθ) και η αδελφή (και γυναίκα) του Ίσιδα περιμάζεψε και έθαψε τα κομμάτια του ή. Παρόλη την Απολλώνια όμως εσωτερική φύση του. όπως αφήνει να εννοηθεί ίσως ο μύθος της Ευρυδίκης. σκιά με σκιά σε ένα θλιβερό. για χάρη ενός «Ουράνιου» και «Πνευματικού» Διονύσου που βασικά ταυτίζεται με έναν υπερβατικό Απόλλωνα. αλλά να απολαύσει και τις δυο ισορροπημένα εδώ και τώρα. απλά θα καταπιέσει τη γήινη φύση του επιβάλλοντάς της να ξεχάσει την μεγάλη ανάγκη του και για μια γήινη αγάπη. Η δύναμη που είχε το παίξιμο της λύρας του δείχνει τη μεγάλη δύναμη που έχει η μουσική και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει όλα τα όντα. από τις χαρές και ηδονές ενός γήινου. όπως συνήθως αναλύονται από τους ερευνητές. αποδεικνύοντας έτσι τον ηλιακό και Απολλώνιο βασικά χαρακτήρα του. η απώλεια και η στέρηση της οποίας του προξένησαν τόσες λύπες και προκάλεσαν μάλιστα το θάνατό του. κατά μια άλλη εκδοχή. όπως είδαμε. Ο Ορφέας δεν καλείται μόνο να ξεπεράσει την ύλη και τον γήινο έρωτα. αρνούμενος τις κατώτερες ηδονές για χάρη των ανώτερων ηδονών. Και ο Ορφέας και ο Όσιρις λοιπόν κρατούν τα μυστικά του κάτω κόσμου. προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξισορροπήσει ανάμεσα στους δυο. όπως θα έλεγε ο Όσσο. Η κάθοδός του στον Άδη δείχνει το μυστηριακό κι απελευθερωτικό χαρακτήρα της θρησκείας του. σε αυτόν εδώ το κόσμο και όχι σε κάποιο υπερβατικό και ουράνιο. σύμφωνα με το μύθο. μέσω των «συμπαθητικών» προς αυτήν κραδασμών. Με τα Μυστήριά του όμως πιστεύουμε ότι τελικά θα το κατορθώσει και θα μπορέσουν έτσι να επιστρέψουν και οι δυο χαρούμενοι στη ζωή ενάντια στους νόμους της Ανάγκης. εξωτερικά φαίνεται να αμφιταλαντεύεται συνεχώς μεταξύ του Απόλλωνα και του Διονύσου. Ο Ορφέας μπορείςστους εξωτερικούς μύθους να απέτυχε να φέρει στον επάνω κόσμο την αγαπημένη του και να χαρεί τον έρωτά του μαζί της. σαρκικού Διονύσου. χωρίς να αρνηθεί κανένα από τα δυο. τα επανένωσε και επανέφερε τον Όσιρη στη ζωή. Ο Ορφέας. παρουσιάζονται όπως θα δούμε παρακάτω σαν απολυτρωτικά από τα «δεσμά της ύλης και της ανάγκης». Τα Μυστήριά του. το Βούδα και τον Ζορμπά. αλλά σε τούτη εδώ . αν και αυτός. «ατερπή και ευρώεντα» Άδη ή σε κάποια.

θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη. φαίνεται πολύ μα πολύ Χριστιανικός και Ανατολίτικος. αλλά μια φυσική. όπως και την ακραία υλικότητα. Στη συνέχεια όμως αλληλεπιδρώντας με το Ελληνικό πνεύμα δεν μπορεί να παρέμεινε έτσι και το δείχνει αυτό η μεγάλη αντίδραση του «λαϊκού» Διονύσου σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταπίεσης και περιορισμού της οργιαστικής λατρείας του. όπως θα δούμε. Η λατρεία του Ορφέα ήταν διαδεδομένη στη Θράκη. απλά συνυπάρχουν! Και το μόνο που μπορούμε τελικά να κάνουμε είναι να τους βοηθήσουμε να συνυπάρχουν ισορροπημένα και αρμονικά. η Εκάτη. Ο Ορφέας δεν μπορεί να καταπολεμήσει το Διόνυσο οχυρωμένος πίσω από τις πλάτες και τη λύρα του Απόλλωνα – Ηλίου. Με άλλα λόγια πρέπει απλά ο Απόλλωνας να κατέβει λίγο από τα ύψη του και να ανέβει αντίστοιχα ο Διόνυσος – όχι όμως και να θυσιαστεί ο ένας έναντι του άλλου! Αυτό ακριβώς λέει το Ελληνικό πνεύμα και γι’ αυτό και μόνο αξίζει να αγωνίζεται αρνούμενο την ακραία πνευματικότητα. Έτσι εάν ο Ορφισμός. ο Ορφέας την πλήρωσε και πολλοί άλλοι μετά από αυτόν συνεχίζουν ακόμα να την πληρώνουν . Ο Πενθέας την πλήρωσε. Στην κάθοδο του «Πνεύματος» και στην «Άνοδο» της «Ύλης». τον «Λόγο» ή το Πνεύμα». που συνήθως μαθαίνουμε. αναχωρητικών και απαρνητικών για τη φυσική ζωή διδασκαλιών να μπόλιασε με αρκετή ευτέλεια το προηγούμενα ελεύθερο και ανεξάρτητο Ελληνικό πνεύμα που έβλεπε πάντα με θετικότητα και αισιοδοξία τη φυσική ζωή και όχι σαν ένα μίασμα που έπρεπε να ξεπεράσει για να ενωθεί με κάποιον υποτιθέμενο υπερβατικό «Κύριο» ή κάποια «ανώτερη». αρχική μορφή του με την οποία ήλθε στη χώρα μας με ευνουχιστικές ίσως διαθέσεις για τη ζωή. τη Μικρά Ασία. ιδιαίτερα στην Αττική. διότι η εξαφάνιση του ενός πόλου συμπαρασύρει πάντα στο θάνατο και τον άλλο – είναι και οι δυο αλληλένδετοι και αλληλεξαρτημένοι. παράλληλα με την Ανατολική έκδοση του Ορφισμού. «πνευματική» κατάσταση. Μπορεί η καταλυτική επίδραση των ανατολικών. δήθεν για να «απελευθερωθεί».τη ζωή σε ένα γήινο και βαθύ έρωτα σάρκα με σάρκα και πνεύμα με πνεύμα. τη Μακεδονία. γιατί νομίζουμε τελικά η Ευρυδίκη δεν είναι τίποτε άλλο από το Διόνυσο! Και αυτή η μεγάλη αποκάλυψη θα έπρεπε να ήταν το περιεχόμενο της Δυτικής μορφής Ορφικής Μύησης. δουλοπρεπών. . μέχρι να βρουν ένα κοινό παρανομαστή κι ένα σημείο ισορροπίας. έτσι ώστε να μην υπάρχει μια αντίδραση για τη ζωή και μια καταφυγή στο ναρκωτικό του πνεύματος. άδολη και μη ενοχική απόλαυσή της. Έτσι νομίζουμε πως πρέπει να υπήρχε. οι στοιχειακές δυνάμεις της φύσης. Εκτός από τον Ήλιο. αλλά δεν πιστεύουμε με τίποτα ότι εξανδραπόδισε πλήρως τη σκέψη του και την ψυχοσύνθεσή του. και μια Δυτική του μορφή όπου τα Μυστήρια αποσκοπούσαν στην ισορροπία ακριβώς αυτή του Απολλώνιου και του Διονυσιακού στοιχείου μέσα μας. την Κάτω Ιταλία και την κυρίως Ελλάδα. η Ύλη και ουδέποτε μπορεί αυτή να εξοβελιστεί δια παντός από τη δημιουργία. υπάρχει και Σελήνη.

«γεγονός φυσικά απαράδεκτο. οι οποίοι ψέλνονταν κατά τις τελετές των Μυστηρίων και εξυμνούσαν διάφορες θεότητες δίνοντας συγχρόνως ένα πλήθος στοιχείων για την Ορφική Κοσμολογία.835 π. Πασσάς επιχειρηματολογώντας ότι η εποχή που γράφτηκαν οι Ορφικοί Ύμνοι θα πρέπει να είναι πολύ νεότεροι από τις αστρονομικές παρατηρήσεις των παλαιότερων ανθρώπων.. όπως είπαμε. τότε θα πρέπει να γράφτηκαν πριν τον Τρωικό πόλεμο. αφού όλα τα αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι ο Ορφέας έλαβε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία. οι Προορφικοί. ενώ οι Ορφικοί. Και αν όμ ω ς αποδεχθούμε ακόμη την ημερομηνία ότι ο Τρωικός πόλεμος έγινε το 1183 π. του Ορφισμού. που αναφέρει ο Πλάτωνας στον Τίμαιο. για την μεγάλη αρχαιότητα των Ελλήνων. των λεγόμενων «Ορφιστών» ή «Ορφικών». ο Ι. αν οι Ύμνοι είχαν γραφτεί το 1183.Ορφικοί και Ορφικά Μυστήρια Ο Ορφέας υπήρξε. ότι οι Ύμνοι γράφηκαν πολύ παλαιότερα. σαν πιθανή αφετηρία των αστρονομικών παρατηρήσεων των αρχαιοελλήνων» επισημαίνοντας συγχρόνως τα όσα ελέχθησαν στον Σόλωνα από τον Αιγύπτιο ιερέα της Ίσιδας. ΟΡΦΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ Ένα άλλο μέρος της Ορφικής λατρείας και φιλοσοφίας είναι και οι Ορφικοί Ύμνοι. Κασάπη. ο ιδρυτής μιας μονοθεϊστικής θρησκείας. Αντίθετα . όπου γίνεται λόγος για την ισότητα των εποχών χειμώνος και καλοκαιριού («μίξας χειμώνος Θερεός τ' ίσον αμφοτέροισιν». ο οποίος λατρεύεται με ενθουσιαστικά όργια και επιδιώκεται η μυστικιστική ή ένωση μαζί του μέσω της έκστασης. Οι μύστες του ονομάζονταν Ορφοτελεστές και εξασκούσαν τη μαντική και τη θεραπευτική. σύμφωνα και με τις άλλες αναφερόμενες διατυπώσεις.. οι .Χ. δεν δίστασε να δεχθεί σαν ορθή τη δεύτερη ημερομηνία σαν πιθανή «χρονολογία διατυπώσεως των Ορφικών Ύμνων. Η διδασκαλία του Ορφισμού προήλθε από την επαφή της θρακοφρυγικής λατρείας του Διονύσου με τα Ελληνικά θρησκευτικά στοιχεία και είχε καθαρά κοσμολογικό.000 χρόνια! Από την άλλη μεριά.Χ. όπως αποδεικνύεται και από τις αστρονομικές μελέτες του ονομαστού Έλληνα αστρονόμου Κ. δηλαδή το 1366 π. Ο Ορφισμός είναι ένα σύνολο από διδασκαλίες.Χ. απορρίπτοντας σαν πολύ παλαιά τη δεύτερη ημερομηνία και αποδεχόμενος για εύλογες αιτίες μόνο την πρώτη. όπως αναφέρει ο Κασάπης.Χ. φιλοσοφικές αρχές και διάφορες μυστηριακές τελετές Κέντρο του είναι ο θεός Διόνυσος. εσχατολογικό και απολυτρωτικό περιεχόμενο. που έχει κάνει ο ίδιας στην έρευνά τον.366 π. και ότι πριν από 180 μόνο χρόνια είχε γίνει η Αργοναυτική εκστρατεία κι επομένως ότι τότε υπήρξε ο Ορφέας. η οποία έγινε πολύ πριν τον Τρωικό Πόλεμο. Είναι πανάρχαιοι. καθώς επίσης των Ορφικών Μυστηρίων που υπάγονται σε αυτήν και τα οποία ετελούντο από το θίασο των οπαδών του. δόγματα. ο οποίος στηριζόμενος στον Ορφικό Ύμνο του Απόλλωνος. απέδειξε ότι αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί μόνο το 1. ο γιος του Δία και της θεάς του Κάτω Κόσμου Περσεφόνης. πρέπει να παραδεχτούμε προς τιμή τον Κασάπη. είναι αδύνατο να δεχθούμε ότι σι Ορφικοί Ύμνοι είχαν γραφτεί πριν από 180 μόλις χρόνια. Κατόπιν όλων των ανωτέρω. ή το 11. ότι δηλαδή αυτοί ήσαν παλαιότεροι των Αιγυπτίων κατά 9.

ο οποίος έθεσε σε αυτό τάξη. γέμισε από ιδέες.Αρχαιοέλληνες. Βασικά υπάρχουν πέντε τουλάχιστον παραλλαγές της Ορφικής Θεογονίας: του Ευδήμου. Ο Χρόνος έφτιαξε τότε και εναπόθεσε πάνω στον Αιθέρα για επώαση ένα Αυγό. Μήτις) αποτελούσε για τους Ορφικούς τον Ηρικεπαίο. Έρωτας. ο ήλιος δηλαδή που έφερε το φως της γνώσης. Ο Ορφέας είναι γνωστός σαν ο συγγραφέας των «Ιερών Λόγων». από τον Ονομάκριτο και τον Πυθαγόρα. από την οποία διαχωρίστηκαν αργότερα το Υγρό στοιχείο και η Στερεά ύλη. ο πρώτος θεός. το περίφημο «Αργυρούν Κοσμικόν Ωόν». το κεντρικό σημείο τους είναι η πρωταρχική ενότητα όλων των πραγμάτων και η τελική τους επιστροφή στην αρχικής τους πηγή. σχετική με την αθανασία της ψυχής και τη μετεμψύχωση.Χ. είχαν αρχίσει τις αστρονομικές τους παρατηρήσεις σε μια πολύ παλαιότερη εποχή. Αρκετά από τα έργα που του αποδίδονταν είχαν συνταχτεί μάλλον κατά τον 6ο αιώνα π. γεννήθηκε στη συνέχεια ο Αιθέρας και η Άβυσσος. η Ραψωδική Θεογονία. οι οποίες. Ήταν έτσι ο Πρωτόγονος (αυτός που γεννήθηκε πρώτος) και Ανδρόγυνος. Από τη σχάση αυτού του Κοσμικού Αυγού γεννήθηκε απ’ ευθείας ο Φάνης (από το φαίνω = φως). της Ορφικής δηλαδή διδασκαλίας που αναφέρεται στη Δημιουργία του κόσμου. υπήρχαν προηγουμένως αδρανείς και αδιαμόρφωτες μέσα στον πρωτογεννημένο Φάνη. Ο Φάνης. ο οποίος τον ονομάζει μάλιστα στα γραπτά του «Θεολόγο».. Παρ’ όλες τις μερικές διαφορές τους.. ο Χρόνος. τον οποίο συνόδευσε η Ανάγκη. ο πρώτος δημιουργός και βασιλιάς του Σύμπαντος. τον οποίο όταν καταβρόχθισε ο Δίας. Από τον πανδαμάτορα Χρόνο. Από αυτήν τη διάσπαση του πρωταρχικού Ενός αναπήδησε επίσης ένα τέρας. σύμφωνα με τους Ορφικούς Ύμνους. Η τριάδα αυτή (Φάνης. που ένα ορφικό απόσπασμα τον ονομάζει «Μέγα Ήλιο». Με αυτά τα έργα οι Ορφικοί πρόβαλλαν αξιώσεις στο ιερό της Ελευσίνας και συνέδεαν τις απόψεις τους με τα βακχικά μυστήρια και με εκείνα των Λαβυαδών και των Καβείρων. Τις ιδέες αυτές και άλλες μορφές και ιδιότητες του Φάνη απορρόφησε ο Δίας και τις χρησιμοποίησε κατά κάποιο τρόπο . Η ΟΡΦΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ Στον Ορφέα ειδικά αποδιδόταν και μία κοσμογονική και θεογονική διδασκαλία. διότι προφανώς θα χρειάστηκαν παρατηρήσεις χιλιετηρίδων για να συγκεντρώσουν τις γνώσεις που γνωρίζουμε και τις οποίες μας κληροδότησαν». Αρχικά από το άφατο Ένα απέρρευσε μια πρωταρχική πλαστική ουσία. ο οποίος συνδύαζε γι' αυτούς τη ζωή. των Ιερώνυμου και Ελλανίκου. το φως και τη φρόνηση. Από το Κοσμικό Αυγό προήλθαν επίσης ο Έρωτας και ο Μήτις (ο θεός της σοφίας και της φρόνησης). ήταν αυτός που είχε «τις ιδέες όλων των όντων». το οποίο διέγραψε στη συνέχεια ένα μεγάλο κύκλο. Η θεολογία του επηρέασε τόσο τον Πυθαγόρα όσο και τον Πλάτωνα. του Απολλώνιου του Ρόδιου και του Αλέξανδρου τον Αφροδισιέα.

Ο Δίας παρουσιάζεται να καταπίνει το Φάνη και να κρατάει στην κοιλιά του όλη τη δημιουργία που είχε προέλθει από αυτόν. Γη. Η Γη τώρα γέννησε επτά γιους (Κοίο. Ο Δίας είναι η πνοή των ανέμων. δικέρωτος (με δύο κέρατα χρυσά και ταύρινα που είναι η ανατολή και η δύση του ήλιου). Ο Δίας είναι η κεφαλή (κορυφή). Νερό) και μετά αναπαύθηκε.πνεύματος Δία και αρχίζει μέσω αυτού η Δημιουργία. ο Δίας είναι το θεμέλιο του πόντου. Διώνη. Φωτιά. η οποία του υπέδειξε να περιβάλει όλα τα πράγματα με τον Αιθέρα και να βάλλει στο κέντρο του τον Ουρανό και στο κέντρο αυτού όλους τους αστερισμούς και στο κέντρο τους τη γη και στο κέντρο της γης τη θάλασσα. Επειδή ο Φάνης συμβολίζει τη λάμψη του αρχικού φωτός από το οποίο εμφανίσθηκε το σύμπαν. Βλέπουμε έτσι το Δία να ταυτίζεται με το Φάνη ή Διόνυσο ή Ήλιο. Απορώντας τότε πώς μπορεί να έχει όλα αυτά τα πράγματα μέσα του σαν Ένα και ξεχωριστά. κρύφιος. θα γεννηθούν στη συνέχεια όλοι οι άλλοι θεοί. μετά τον Ουρανό. Θεία.. Ο Διόνυσος-Φάνης ονομάζεται στα Ορφικά κείμενα. πολύμητις (πολύβουλος). ταυτίσθηκε με τον Ήλιο και ο Διόνυσος Θεωρήθηκε έτσι σαν ένας ηλιακός θεός. ωογενής (γιατί γεννήθηκε από το κοσμικό αυγό). αφού όπως λέει ένα Ορφικό απόσπασμα «ο Ορφέας δείχνει ότι ο Διόνυσος και ο Ήλιος είναι ένας και ο αυτός θεός». ο Δίας είναι ο πυθμένας (το στήριγμα) της γης και του ουρανού. . Κρίο. Ακολουθεί η γνωστή Ελληνική μυθολογία με την βασιλεία του Κρόνου. Υπερίωνα και Ιαπετό) και επτά κόρες (Θέμιδα. κ. άρρητος. ο Δίας είναι ο Ήλιος και η Σελήνη. Ωκεανό. Έτσι ακριβώς έκανε ο Δίας. Από τον Ανδρόγυνο Φάνητα και μόνον. ο Δίας υπήρξε η αθάνατη νύμφη. Μνημοσύνη. διφυής (δηλ. χωρίς την σύμπραξη κανενός. ο Δίας είναι το μέσο. εκτός από Πρωτόγονος. από το Δία δημιουργήθηκαν τα πάντα. και του Δία μετά τον Κρόνο. ζήτησε τη συμβουλή της Νύχτας. Αυτός γέννησε στην αρχή τη Νύχτα και αυτή με τη σειρά της τον Ουρανό και τη Γη. ταυρωπός (με όψη ταύρου). Κρόνο. δίμορφος (ουράνιος & γήινος). Αέρα. του γεμάτου από τ’ άστρα. Ο Δίας γεννήθηκε αρσενικός. Η φωτιά δηλαδή και το νερό και η γη και ο αιθέρας και η νύχτα και η μέρα και ο Μήτις. Φοίβη και Ρέα. Ο Πρόκλος αναφέρει στην πραγματεία του για τον «Τίμαιο» του Πλάτωνα τα εξής για το Δία: Ο Δίας είναι ο Πρώτος. Τήθυ. ο Δίας είναι ο τελευταίος άρχοντας των κεραυνών. του αρχικού δημιουργού και πρώτου άρχοντα του Σύμπαντος. ανδρόγυνος). ταξινομώντας τον κόσμο σε πέντε ομόκεντρες σφαίρες (που εκφράζουν τα πέντε στοιχεία Αιθέρα. Φόρκυ. ο Δίας είναι η ορμή της ακαταπόνητης φωτιάς. ο πρώτος πρόγονος και ο Έρωτας που δίνει πολλές τέρψεις γιατί όλα αυτά είναι τοποθετημένα μέσα στο μεγάλο σώμα του Δία. Η αδρανής έτσι πρωταρχική ύλη του Φάνη δραστηριοποιείται με την επίδραση του θεού. πολύσπορος (γόνιμος).α. Τα Ορφικά κείμενα δείχνουν ότι ο Διόνυσος είναι μια επανεμφάνιση του Φάνη.σα δικές του για να μπορέσει να δημιουργήσει τον κόσμο.

ο Διόνυσος Ζαγρεύς. Το μεγαλύτερο όμως και ειδεχθέστερο έγκλημα των Τιτάνων συντελέστηκε μετά. όπως το καθορίζει ο Πλούταρχος. όταν αυτοί έφαγαν ωμές τις σάρκες του φονευθέντος νηπίου. Ο άνθρωπος έτσι είναι ένας πεσμένος ή εν δυνάμει θεός. Με τη θυσία του έγινε ο πραγματικός Σωτήρας και απελευθερωτής των ανθρώπων. και ο αναστημένος Διόνυσος. Πράγματι αυτοί. . Για να το επιτύχει όμως αυτό. και από τις καμένες σάρκες τους λέγεται γεννήθηκε. πάλι με υπόδειξη της Ήρας. ο γιος της Σεμέλης. ο οποίος. πασπαλισμένοι με γύψο στα πρόσωπά τους για να μην αναγνωριστούν. που διαμελίστηκε από τους Τιτάνες. το γένος των ανθρώπων. θα τον βοηθήσει να επιτύχει αυτό το μεγάλο επίτευγμα. ο θείος Διόνυσος. διαμελίζοντας στη συνέχεια το σώμα του σε επτά κομμάτια. Αυτό εξόργισε φυσικά την Ήρα. ν’ απαλλαγεί μια και για πάντα από τη τιτανική. αν θέλει να επιστρέψει στα Ολύμπια δώματα. Όταν ο Δίας το αντελήφθη αυτό.Ακολουθούν γνωστά μυθολογικά στοιχεία και από την Ησιόδεια μυθολογία και τελικά ο Δίας ερωτεύεται την Κόρη-Περσεφόνη και γεννά με αυτήν στη Κρήτη τον Διόνυσο. που αποφάσισε να τον ανεβάσει στο θρόνο του για να κυβερνάει στο εξής αυτός τους θεούς. Τελικά μόνον η καρδιά του Διόνυσου σώθηκε. ακριβώς τότε. Ο εσωτερικός του όμως θεός. πλησίασαν το μικρό παιδί και αφού του απέσπασαν τη προσοχή με ένα καθρέφτη και άλλα παιχνίδια. κατέκαψε αμέσως τους Τιτάνες με τους κεραυνούς τους. χρειάζεται να περάσει από μια κοπιαστική και μυστηριακή διαδικασία. Επειδή ο Διόνυσος συμμετείχε και στη πρώτη φάση της δημιουργίας του κόσμου (σα Φάνης). η οποία ζήτησε από τους καταχωνιασμένους στα τάρταρα από το καιρό της Τιτανομαχίας Τιτάνες να σκοτώσουν το θείο βρέφος. θα πρέπει να καθυποτάξει το τιτανικό στοιχείο μέσα του: το “εν ημίν άλογον. αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να εργαστούν για να διασπάσουν το φαύλο κύκλο των διαδοχικών γεννήσεων και θανάτων. Ενθουσιάστηκε μάλιστα τόσο πολύ με αυτόν. Θα πρέπει να καθαρθεί απ’ αυτό και να τερματίσει έτσι μια και για πάντα την εξορία του και τη περιπλάνησή του. άτακτον και βίαιον”. το οποίο διατηρεί έτσι ένα θεϊκό-Διονυσιακό και ένα γήινο-Τιτανικό στοιχείο μέσα του. ο οποίος μπόρεσε έτσι να τον αναστήσει με τη βοήθεια της Σεμέλης. που την πήγε η Αθηνά στο Δία. Γι’ αυτό και ο Διόνυσος ονομάζεται Λύσιος («Απελευθερωτής» ή “Λυτρωτής”). αποκαλείται συχνά τρεις φορές γεννημένος: ο Διόνυσος-Φάνης. κατάφεραν να το σκοτώσουν. Ορισμένα από τα μέλη του μικρού παιδιού τα μάζεψε ο Απόλλωνας και τα μετέφερε στον Ομφαλό των Δελφών. όπως θα έλεγε ο Εμπεδοκλής. θνητή φύση του και τα δεσμά του. Πρέπει έτσι να προετοιμαστούν για το θάνατο και τα όσα συμβαίνουν σε αυτόν μέσω των Ορφικών Μυστηρίων.

όπως η ταύτιση του Διόνυσου και του Όσιρη. τον καθιστούσε ένα Μεσσία. όταν θα έχει πραγματοποιηθεί τελικά η ανανέωση του Αιώνα. όπως είχε διαμορφωθεί στους ελληνιστικούς χρόνους.Ίακχο με τον Ιεχωβά Γιαχ των Εβραίων και τον Ιάω. Και η πίστη αυτή έβλεπε την ιδανική εικόνα του Βάκχου. το Τιτανικό. Οι οπαδοί επίσης του Μιθριδάτη στην Αθήνα τον ανακήρυξαν σα Νέο Διόνυσο και τον τίτλο αυτόν υιοθέτησε και ο Πτολεμαίος ο 11ος. Αν η διαδοχή αυτή θα συνέβαινε στο μελλοντικό Αιώνα (όπως και πρέπει να είναι). παρμένο από τους Χαλδαίους. . Υπάρχει πάντως το ερώτημα αν ο Διόνυσος βασιλεύει ήδη μαζί με το Δία ή αν θα τον διαδεχθεί και αντικαταστήσει αργότερα. επηρεασμένη από την κυκλική ροή των πραγμάτων. που εμφανίστηκε όταν ήταν βασιλιάς ο Δίας και αντιπροσωπεύει την κυριαρχία της πολλαπλότητας και της σύγχυσης. Επίσης ο Τραϊανός. τότε η ελπίδα της θριαμβευτικής έλευσης του Διονύσου. σαν τον Domitor Orientis. Η αναμονή μιας νέας εμφάνισης του Θεού των Βακχών δημιουργούσε την ιδέα ότι ο θεός ενσαρκωμένος σ’ ένα Σωτήρα και Κύριο του Σύμπαντος θα ερχόταν σα Νέος Διόνυσος. Ακόμα και ο Αντώνιος τον διεκδίκησε και ζήτησε τη βοήθεια των Διονυσιακών συλλόγων για την επέκτασή του στην Ανατολή. σαν το αρχέτυπο που θα εμφανιζόταν στις κρίσιμες περιόδους της ιστορίας και θα κατακτούσε όλη την Ανατολή. παρατηρήθηκε στις Θρησκευτικές κοινότητες του Διονύσου ο αναβρασμός της αναμονής του Μεσσία. Τότε ο κόσμος όχι μόνο θα ξανάβρισκε το Ένα που είχε διασπαστεί στα πολλά. Αυτό ακριβώς το παιδί «παρότι μικρό και νήπιο ακόμα» έλαβε τον κλήρο από το Δία και θα συμβάλει στην ανανέωση του κόσμου. Σύμφωνα με μερικούς την έλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος. σε αντίθεση με το τρίτο γένος. τις οποίες βασικά συμβολίζει ο διαμελισμός του Διονύσου. όπου ο Φάνης θα βασίλευε πάλι μετά τον Δία. Την ίδια άποψη έχει και η Μπλαβάτσκυ που ταυτίζει τον Βάκχο -Διόνυσο. Όταν διαδόθηκε η τόσο μεγάλη πίστη των τελευταίων προχριστιανικών χρόνων για την ανανέωση του κόσμου και την προσέγγιση του Χρυσού Αιώνα. τιμόντουσαν με αυτόν τον τίτλο στην Ελληνική Ασία. είδε μια μελλοντική επιστροφή στην αρχή. Αυτήν την έκφραση χρησιμοποιεί για το Μεσσία των Εβραίων ο Τάκιτος. ο Ανδριανός και ο Αντωνίνος που εφήρμοσαν επεκτατική ή ειρηνική πολιτική στην Ανατολή. στους οποίους ήταν επίσης το μυστικό όνομα του Δημιουργού. Η Ελληνική τώρα σκέψη. όταν θα γενικευόταν ο τρόπος ζωής που συνιστούσαν οι Ορφικοί. που είναι το μυστικό όνομα του Φοινικικού μυστηριακού Θεού. επωνυμία που έλαβαν πολλά πρόσωπα. που θεωρεί ότι αυτή η ονομασία αποδεικνύει την ταύτιση του Διονύσου και του Θεού που λάτρευαν μυστικά οι Εβραίοι. δείχνει απλώς την κοινή τους καταγωγή και η πρωταρχική πηγή βέβαια θα είναι η αρχαιότερη παράδοση. Η ταύτιση αυτή. αλλά Θα ξαναρχόταν επίσης στη Χρυσή Εποχή.Ο Πρόκλος αναφέρει ότι κατά τη βασιλεία του Φάνη υπήρξε το Χρυσό Γένος. αν όντως ισχύει.

να περιπλανώνται οι ψυχές τρεις μυριάδες εποχές μακριά από τους μακάριους Θεούς. Η . Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει ο άνθρωπος για να εξαγνιστεί από αυτό το παράπτωμα είναι να προσπαθήσει μέσα από την άσκηση και την αποχή να ελευθερωθεί από τα δεσμά του σώματος. γιατί είναι ψυχή αγαπητού ανθρώπού.. εις Διόνυσος» ή η ρήση του Ιαμβλίχου ότι «Θεός εις προγενέστερος των όντως όντων. από αυτούς είμαι κι εγώ ένας. Ο Ορφισμός πιστεύει στη διττή φύση του ανθρώπου. για να γίνει τελικά αποδεκτή στην Ελλάδα η έννοια του Μεσσία που εισήγαγε ο Χριστιανισμός. του οποίου είμαστε μέρος. Όπως π. κλείστηκε εντούτοις μέσα στο σώμα λόγω του πρωταρχικού εκείνου παραπτώματος των Τιτάνων. αν και θεωρείται περισσότερο σα μίασμα της ψυχής παρά σαν αμάρτημά της. Εν τούτοις μπορεί ο άνθρωπος να έχει και στον παρόντα βίο μια «γεύση» της: Την έκσταση. ο Κόσμος της Ύλης και της Αίσθησης. Ο Φάνης-Διόνυσος είναι το αρχετυπικό Ένα του νοητικού Κόσμου των Ιδεών. ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΡΦΙΣΜΟΥ Ο Ορφισμός είναι μια μονοθεϊστική θρησκεία.χ. εις Ήλιος. Παρόλο που η ψυχή του έχει μια θεία προέλευση. παίρνοντας με τη γέννησή τους στο πέρασμα τον χρόνου διάφορες μορφές θνητών. Όστις ακίνητος εν μονότητι της εαυτού ενότητος μένων» ή ακόμα του μαθητή του Ορφέα Μουσαίου: «Εξ ενός τα πάντα yίνεσθαι και εις ταυτόν αναλύεσθαι». Ο δρόμος όμως αυτός είναι μακρύς γιατί η ψυχή διαρκώς μετενσαρκώνεται και ξανάρχεται πάνω στη γη μετά την προσωρινή παραμονή της στον Άδη. Η ένωση αυτή μπορεί να γίνει και στη διάρκεια της ζωής και θεωρείται ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός ευδαιμονίας πάνω στη γη. Γιατί όπως λέει ο Εμπεδοκλής «Υπάρχει ένας χρησμός της Ανάγκης. του είπε: «Σταμάτα.. εις Αΐδης. εξόριστος των Θεών και περιπλανώμενος» και συνεχίζει «Μέχρι τώρα έγινα κάποτε αγόρι και κορίτσι και θάμνος και πουλί και υδρόβιο. ενώ ο Δίας είναι το Σύμπαν της φυσικής εκδήλωσης. που δεχόταν επίσης τη μετενσάρκωση. εξαγνισμός επιτυγχάνεται με το να ακολουθήσει τις εντολές και διατάξεις της Ορφικής Θρησκείας και να προσπαθήσει να ενωθεί με το θεό σε έκσταση. το Ορφικό απόσπασμα: «Εις Ζευς. Το τέλος του κύκλου των γεννήσεων σημαίνει τον πλήρη εξαγνισμό ψυχής.. του τιτανικού δηλαδή στοιχείου μέσα του. και να εξαγνιστεί με Ο ψυχικώς αυτός καθαρμούς από την πρωταρχική εκείνη ενοχή. μια παλιά απόφαση των θεών. που είναι η στιγμιαία επαφή με το Θείον. τη μακρά δηλαδή σειρά των μετενσαρκώσεων. Πρέπει έτσι να εκτελέσει ολόκληρο τον κύκλο των «γεννήσεων».Βλέπουμε έτσι τι γόνιμο και πρόσφορο έδαφος υπήρχε εκείνη την εποχή. Και για τον Πυθαγόρα. λένε ότι όταν κάποτε είδε κάποιον να δέρνει ένα σκυλί.. το οποίο επέχει σχεδόν θέση προπατορικού αμαρτήματος. την κατάλαβα ακούγοντάς τη να μιλά». μη το χτυπάς. κατά την Χριστιανική έννοια. άφωνο ψάρι». που επιστρέφει τότε στο Θεό.. όπως αποδεικνύεται από πλήθος αναφορών και αποσπασμάτων από ορφικές. νεοπλατωνικές και πυθαγόρειες πηγές:.

Πάντως. των οποίων το έγκλημα κληρονομεί μετά τη γέννησή του. όπως και η κατάσταση της έκστασης. Οι Ορφικοί λοιπόν μεταφέρουν την ιδέα της . Διότι ό. από τον Κύκλο της Γέννησης και να ενωθεί με το Θεό. αλλά αυτοί. με όλη την πίστη τους στο Θεό. Η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία περιστρέφεται είναι η απελευθέρωση. Η πεποίθηση για τη σωτηρία είναι ασθενής και μόνο η ελπίδα «κύκλου τε λήξαι και αναπνεύσαι κακότητας» παραμένει ισχυρή. που είναι αφοσιωμένοι. κηρύττει στο χορό των «Χοηφόρων» και ο γνώστης της Ορφικής διδασκαλίας ποιητής Αισχύλος. Ο Διόνυσος έτσι γίνεται ένας Θεός λυτρωτής (Λύσιος). Η χάρη όμως αυτή του Θεού δεν κατέρχεται σε όλους τους μύστες. μέχρις ότου αποβάλει οριστικά το ένδυμα του σώματος. απαλλαχθεί από τον «κύκλο της ανάγκης». ο φορέας των Θείωναποκαλύψεων. που όπως λέγεται ήλθε πάνω στη γη για να εξαγνίσει τη θρησκεία υπό το χονδροειδή και γήινο ανθρωπομορφισμό της. Με αυτή συνδέεται οργανικά η διδασκαλία για το προπατορικό αμάρτημα. αθάνατος κι ελεύθερος από τον ανθρώπινο πόνο. Ο Ορφισμός είναι λοιπόν μια απολυτρωτική θρησκεία και μάλιστα η πρώτη Ελληνική απολυτρωτική Θρησκεία. να καταργήσει τις ανθρωποθυσίες και να ιδρύσει μια μυστική Θεολογία που να βασίζεται σε μια καθαρή πνευματικότητα. Η προσπάθεια αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς κατά τις διάφορες μετενσαρκώσεις της ψυχής του. για την μετεμψύχωση και για την κόλαση. ο «Άναξ» και «Δεσπότης». ούτε η έκσταση. ούτε η μύηση και οι «λύσεις» είχαν τη δύναμη να οδηγήσουν τον πιστό στην τελειωτική σωτηρία.τι δεν μπορεί να κατορθώσει ο άνθρωπος με τη δική του δύναμη. Ισχύει και εδώ η αρχή «πολλοί μεν οι κλυτοί. Η καταγωγή του από τους τιτάνες. Με τη χάρη αυτή κατορθώνει την απαλλαγή του για πάντα από τον Τροχό της Μοίρας. Οι Θυρσοφόροι είναι πολλοί. αποτελεί ένα αξεπέραστο εμπόδιο για την ανθρώπινη προσπάθεια. ολίγοι δε οι εκλεκτοί». για την ασθένεια του ανθρώπου. Εδώ υπεισέρχεται μια άλλη ξένη για την Ελληνική σκέψη : η χάρη. συμμετάσχει στη Θεία μακαριότητα και ζήσει πια στα Ηλύσια Πεδία. ούτε η τήρηση των Ορφικών εντολών. Την ιδέα αυτή της ανάλογης με το παράπτωμα ανταπόδοσης. Μεσολαβητής για τη λύτρωση του ανθρώπου μέσω του θεού. τα κουκιά και τα μάλλινα ενδύματα και την προσπάθεια γενικά του μύστη να καθαριστεί από τη μόλυνση που δημιουργεί η επαφή με το σώμα και να απαλλάξει το θεϊκό στοιχείο της φύσης του από τη δύναμη του τιτανικού. Τη μακαριότητα αυτή μπορεί να τη ζήσει ο άνθρωπος προσωρινά και στη διάρκεια της τωρινής τον ζωής με την ένωσή του με το θεό. που επιτυγχάνεται με την έκσταση. τα αυγά. Έτσι ο μύστης αποκτά ψυχική ειρήνη στην επίγεια ζωή του και απαλλάσσεται από την κατάρα των νέων ενσαρκώσεων. του σαρκικού και του κτηνώδους. το δίνει με τη χάρη του ο Θεός. είναι ο Ορφέας.ευδαιμονία αυτή όμως είναι παροδική. ελάχιστοι. Η άσκηση στους Ορφικούς περιελάμβανε την αποχή από το κρέας.

Δίδασκαν όμως και τη δυνατότητα απαλλαγής απ’ αυτές τις ανταποδόσεις. ή ακόμα αντίθεση. στις οποίες ανήκε και η μετεμψύχωση. Αντίθετα. που θα ήταν και ασυμβίβαστος προς την . μετά το θάνατο. ανυψώνεται σε αρχή και έχει έναν μεταφυσικό χαρακτήρα. η ζωή στο σώμα είναι η αληθινή ζωή. αλλά στους Ορφικούς αποκτά μια θεμελιακή σημασία. Τώρα όμως ξέφυγα από τον κύκλο τον πόνου και των δεινών». όπου ζει μετά το Θάνατό του ο Ορφέας ανάμεσα στους άλλους ήρωες της αρχαιότητας. γίνεται λόγος για «συμπόσιο οσίων» και για «αιώνια μέθη». ακολουθούν το δρόμο του Δία προς τον πύργο τον Κρόνου. μαγεύοντας τους νεκρούς με τους ήχους της λύρας του. οι απαισιόδοξες κρίσεις του ανθρώπου στον Όμηρο προέρχονται αποκλειστικά από τις εμπειρίες της ζωής. Και από την Πολιτεία του Πλάτωνα. που περιπλανιέται στους ζοφερούς τόπους του Άδη. Την αντίθεση αυτή δείχνει μετά και η αυστηρά διαρχική αντίληψη των Ορφικών για τη σχέση ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή. όπου οι θαλάσσιες αύρες δροσίζουν αιώνια το νησί των Μακάρων. Απορρίπτει τη γήινη ζωή. που βρέθηκαν μέσα σε τάφους οπαδών της Ορφικής Θρησκείας. όπου οι χρυσοί κάλυκες των λουλουδιών λαμπρύνουν τις όχθες του και οι έλικές τους στολίζουν το μέτωπο και τους βραχίονες των Μακάρων. Ο μύστης των Ορφικών μυστηρίων πιστεύει ότι μετά την τελειωτική κάθαρση της ψυχής του πάνω στη γη. Η ψυχή. Και η Θεά.ανταπόδοσης που απαιτεί η έννοια του ανθρώπινου δικαίου και στον Άδη. βασίλισσα των νεκρών απαντά: «Είσαι μακάριος και πολυδοξασμένος. χωρίς το σώμα δεν είναι παρά μια αδύναμη σκιά. απέκλειε κάθε έννοια αμαρτίας ή μιάσεως με το σώμα. Αντί για άνθρωπος θα είσαι Θεός». γιατί δεν βλέπει σε αυτή κανένα θετικό περιεχόμενο σε σύγκριση με τη μακάρια. Στον Ολυμπισμό η αισιοδοξία και η χαρά για τη ζωή. Γι’ αυτό και ήταν άγνωστος ο πόθος του λυτρωμού. Αυτό το διαπιστώνουμε σε πλήθος χρυσά ενεπίγραφα πινακίδια. Στη συνήθη ελληνική. Απ' όλα όσα είπαμε είναι φανερό ότι ο Ορφισμός είναι διαφορετικός από τη λεγόμενη Ομηρική θρησκεία. Η απαισιοδοξία βέβαια αυτή δεν είναι τελείως άγνωστη στους Έλληνες. η ψυχή του πεθαμένου λέει: «Καυχιέμαι ότι κατάγομαι από το μακάριο γένος σας. δείχνει πρώτ' απ' όλα η σχεδόν «απαισιόδοξη» και διαρχική αντίληψή του για τη ζωή. θα επιστρέφει στη θεία του πηγή. και την τελική απελευθέρωση του μύστη. κατά την περιγραφή της μακάριας κατάστασης των μυστών στον Άδη. κοσμοθεώρηση. όπου επικρατεί το Θείο δίκαιο. Την πεποίθηση αυτή εκφράζει με τους περίφημους στίχους του και ο Πίνδαρος: «Όσοι όμως κατόρθωσαν να διατηρήσουν καθαρή και αναμάρτητη την ψυχή τους σε τρεις διαδοχικές ζωές. με το ονομαστό Άλσος της Περσεφόνης. Τη διαφορά. Οι προηγούμενες Ορφικές απόψεις θα ήταν ακατανόητες για τους ήρωες των Ομηρικών επών. Ψυχή και σώμα ενωμένα και αδιαχώριστα αποτελούν τον άνθρωπο. Σ' ένα απ' αυτά. σύμφωνα με τη δίκαιη απόφαση των μεγάλων κριτών του Άδη» Υπάρχουν επίσης τα Ηλύσια Πεδία.

άνδρες ισχυροί και μεγάλοι σοφοί και 10 μέλλον τους λατρεύει σαν ήρωες». πληρέστερη και τελειότερη ζωή. όπως της Δήμητρας και της Περσεφόνης. παραδίνοντας τον μύστη στο Θάνατο. Την ιδέα της θείας μετάληψης με άρτο (Δήμητρα) και οίνο (Διόνυσο) που γίνεται στο Χριστιανισμό το «σώμα και αίμα του Χριστού». δηλαδή ότι επρόκειτο να εισέλθει μέσα του η Θεία σοφία. Ο Ορφισμός είναι επίσης μια μυστηριακή Θρησκεία. Το Καθολικό Έλεος Έτσι ήταν πολύ φυσικό να τους γεννηθεί μια συμπάθεια και μια ουσιαστική ταύτιση με όλα τα είδη της ζωής και της φύσης. Κάθε ξεπέρασμα των ορίων από τον πρώτο θεωρείται ύβρις και τιμωρείται από τους Θεούς σαν αλαζονεία. των οποίων η Περσεφόνη δέχεται τη μετάνοια. αποτελούν οι παρακάτω στίχοι του Πινδάρου: Όμως εκείνοι. Αυτή ακριβώς η διάσταση που υπερβαίνει την αντίληψη Έλλην και βάρβαρος.ανθρώπινη αξιοπρέπεια. την ιδέα του Θεού λυτρωτή. έτσι που να βιώνουν μια ολιστική αντίληψη και μια ευθεία συμμετοχή τους στο παγκόσμιο πνεύμα. η αλήθεια και η ζωή»). αλλά περιορίστηκε κυρίως στους μεγάλους άνδρες και φιλοσόφους της αρχαιότητας και σε όσους είχαν από τη φύση τους ασκητικές τάσεις. τον έκανε να ξαναγεννηθεί και αφυπνιστεί σε μια νέα. Αντίθετα. αν και όχι αξιοπερίεργη. που έπρεπε να το φάει και να το πιει. ομοιότητα της Ορφικής θρησκείας με το Χριστιανισμό και τα χιλιάδες δάνεια που έχει πάρει ο δεύτερος από την πρώτη. άνθρωπος και ζώο. Στη διάρκεια των Μυστηρίων ο μύστης μεταλάμβανε «άρτου και οίνου». που αντιπροσώπευαν αντίστοιχα τη Δήμητρα και το Βάκχο! Ο Ιεροφάντης μυητής παρουσίαζε συμβολικά πριν την τελική αποκάλυψη. για τους Ορφικούς προέχει η εμπειρία της συγγένειας με το Θεό και γι' αυτό είναι θεμιτή η ένωση με αυτόν: η μετάληψή του και η θέωση! Έτσι η Ορφική θρησκεία δεν διαδόθηκε σε πολλούς. που από Διόνυσος γίνεται στο Χριστιανισμό Ιησούς Χριστός («εγώ ειμί η άμπελος. Γέφυρα ανάμεσα στη διδασκαλία των Ορφικών για την μετεμψύχωση και την παλιά ελληνική λατρεία των ηρώων. μέσω αυτού που επρόκειτο να του αποκαλυφθεί. αυτών την ψυχή στέλνει το ένατο έτος πίσω στον ήλιο τον πάνω κόσμού. με την οποία έχει κοινή την πίστη προς την άλλη ζωή και με την οποία άλλωστε συνδέθηκε. σύμφωνα με την αντίληψη για τον άνθρωπο και για τη σχέση τον με το Θεό! Αυτή η θέση όμως περιείχε και έναν σαφή διαχωρισμό ανθρώπων και Θεών. ηγεμόνες. Απ’ όλα τα παραπάνω είναι σαφής η μεγάλη. Ελάχιστα πάντως γνωρίζουμε για τα Ορφικά Μυστήρια και για τις τελετές εξαγνισμού και μύησης που συνέβαιναν σε αυτά. Τι να πρωτοαναφέρουμε. σα σύμβολο ότι το πνεύμα επρόκειτο να αναζωογονήσει την ύλη. Την έννοια της «θείας χάρης». Εκεί γίνονται σεβαστοί. υποκείμενο και . Την ιδέα του Άδη και της κόλασης (τιμωρίας) ανάλογα με το παράπτωμα του καθενός και τόσα άλλα. Η παλιά αντίληψη των Ελλήνων διέκρινε καθαρά τον άνθρωπο από τον Θεό και είχε συνείδηση της μεγάλης απόστασης μεταξύ τους. κρασί και ψωμί στον υποψήφιο. Είναι όμως σίγουρο ότι η μύηση. Την ιδέα του προπατορικού αμαρτήματος.

είτε απλά σπήλαια. άματι τώδε. Και κατ' επέκταση. απ' όπου προσπάθησε να φέρει την Ευριδίκη πίσω στον κόσμο των ζωντανών. Οι οδηγίες αυτές των χρυσών πινακίδων που βρέθηκαν σε τάφους μυημένων Ορφικών μοιάζουν έτσι πολύ με την Θιβετανική Βίβλο των Νεκρών. Αυτά περιελάμβαναν τρία βασικά στάδια: την Κάθαρση. Ας μιλήσουμε όμως πρώτα γενικά για όλα τα Αρχαία Μυστήρια. δεξιά οδοιπορών Λειμώνας τε ιερούς και άλσεα Φερσεφώνειας. αυτάρ εμοί γένος ουράνιον… Θεός εγένου εξ ανθρώπου. Στην τελετή της Μύησης που ακολουθούσε ο νεόφυτος ταυτιζόμενος με τον προστάτη θεό βίωνε ενεργητικά τα πάθη του περνώντας μέσα από μια ιδιαίτερα σκληρή και τρομακτική δοκιμασία που κατέληγε στο συμβολικό και ψυχολογικό θάνατό του και στη μετέπειτα ανάστασή του. Σημαντική είναι επίσης η ομοιότητά τους στην μεταθανάτια πορεία και οι οδηγίες που δίνονται στη ζωή στον μυημένο πώς να αντιμετωπίσει την μεταθανάτια κατάσταση και να απελευθερωθεί απ’ αυτήν.α. Έριφος ες γάλα έπετες… Χαίρε.Στο άδυτο του ναού ο Ιεροφάντης άναβε την τελετουργική Πυρά από μία συνεχώς καίουσα Ιερά Πηγή και εμφανιζόταν μπροστά στους μυημένους. Αυτός . κάρμα. στην προετοιμασία των ψυχών για την κάθοδό τους στον Άδη. Η κάθαρση περιελάμβανε καθαρτήριες τελετές για τον εξαγνισμό όλων των παρευρισκομένων (Δημόσια κάθαρση) και ειδικότερα των υποψηφίων μυστών που είχαν γίνει τελικά δεκτοί για μύηση (εσωτερική κάθαρση). τρισόλβιε. Οι τελετές των Ορφικών λάμβαναν μέρος την νύκτα. Ο Πλούταρχος μας επιβεβαιώνει ότι τη στιγμή του θανάτου η ψυχή δοκιμάζει μια αναλογη εμπειρία με αυτή που ζουν οι μύστες κατά τις δοκιμασίες της μύησης. Τέλος επισημαίνουμε επίσης τις μεγάλες μεταφυσικές ομοιότητες του Ορφισμού με το Βουδισμό . μη βία. απελευθέρωση και επιστροφή στην πρωταρχική κατάσταση. σχετική με τη λατρεία του Ορφέα.αντικείμενο. χαίρε. Η όλη διαδικασία ονομαζόταν συνήθως Διάβαση και είχε σα σκοπό το ξεπέρασμα του φόβου του θανάτου.άγνοια. είναι εκείνη που κάνει την Ορφική ιδέα υπερβατική και μοναδική. το "βασίλειο των ψυχών"). νυν έθανες και νυν εγένου.των ζωντανών με τις ψυχές των νεκρών. τη Μύηση και την Εποπτεία. κ. ΟΡΦΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος. Τα ορφικά μυστήρια πολύ πιθανόν να αναφέρονται στην προετοιμασία του Ορφέα για την κάθοδό του στον Κάτω Κόσμο (στον Άδη. απλά υποστηρίζουν ότι ο Ορφισμός ήταν μια μυστικιστική θρησκεία ή λατρεία. Άλλοι. στον "καθαρμό" τους. μετενσάρκωση. στην επικοινωνία -ίσως. Οι ναοί των Ορφικών είτε ήταν κτιστοί. Η ουσία των Μυστηρίων είναι η μετάβαση από το σκότος στο φως με διάφορους αλληγορικούς και συμβολικούς τρόπους.

θα έρθει σίγουρα η ανάστασή του. Στο τρίτο στάδιο της Εποπτείας ο νεόφυτος στοχαζόταν και εμβάθυνε πάνω στα Δρώμενα και σε όλα όσα του είχαν αποκαλυφθεί στη Μύηση. με το μυούμενο να ταυτίζεται μυστικιστικά με το Διόνυσο. Να μη φοβηθεί τα όσα θα συναντήσει τότε εκεί. Στο τρίτο στάδιο της Εποπτείας. ή απλώς Κόρης. αλλά να γνωρίζει ότι μετά τις περιπλανήσεις του και τις τρομακτικές εμπειρίες του. Τιτανικό και θνητό. Ακολουθούσε η Ενθρόνιση. που άρπαξε ο θεός του Άδη Πλούτωνας και την έκανε με τη βία γυναίκα του και βασίλισσα του Κάτω Κόσμου Παρόλο που το Μυστήριο της Επαναγέννησης διδασκόταν και στα Ελευσίνια Μυστήρια. Μετά τη Θεία Μετάληψη. πραγματικά πια. Τέλος στην Εξαρχία ο μύστης ενωνόταν ουσιαστικά και βιωματικά με την εξάρχουσα θεότητα. ώστε να μπορέσει να τη θυμηθεί. εισερχόταν μόνος του στην “Αίθουσα του Θρόνου”. μόνο τα Ορφικά Μυστήρια έδιναν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ξεφύγει τελείως από το κύκλο των διαδοχικών γεννήσεων και θανάτων και να θεωθεί. Διονυσιακό στοιχείο μέσα του. όπως και στη Χριστιανική Θεία Ευχαριστία. τις οποίες έχει άλλωστε ξαναζήσει κατά τη μύησή του. στο θάνατό του. και από ένα γήινο. Αποτελείται από ένα θεϊκό και αθάνατο. στην αθανασία και στη θέωση. σύμφωνα με τις Ορφικές διδασκαλίες ο άνθρωπος έχει μια διφυή φύση.άλλωστε είναι και ο σκοπός της μύησης. Στη διάρκεια της “ωμοφαγίας” οι νεόφυτοι έπιναν ένα κατακόκκινο κρασί και έτρωγαν ένα είδος γλυκίσματος-άρτου. ο νεόφυτος σα νεαρός Διόνυσος. . Στα Ελευσίνια Μυστήρια το “θείο δράμα” περιλαμβάνει τις περιπλανήσεις της θεάς Δήμητρας σε αναζήτηση της κόρης της Περσεφόνης. Έθραυε προς το σκοπό αυτό συμβολικά και σκηνικά με το θύρσο του ένα βαρύ τροχό που έφραζε το δρόμο του στο τέλος της πορείας του και υπερβαίνοντάς τον έφτανε στην έξοδο. το φαύλο κύκλο των διαδοχικών ενσαρκώσεων. που τον ρωτούσε ποιος είναι και από πού έρχεται. Να χαράξει ανεξίτηλα στο νου και τη ψυχή του νεόφυτου αυτή την εμπειρία. Μπαίνοντας στο ιερό συναντούσε το Μεγάλο Κούρο. το φρουρό του χώρου. η επαναγέννησή του. Όπως είπαμε. Αυτό δείχνει ότι η τελευταία θα πρέπει να είναι μάλλον ένα δάνειον από τη τελετή της μετάληψης των μυστών στα Ορφικά Μυστήρια. Στη διάρκεια της Μύησης αναπαριστάνετο όλο το θεϊκο δράμα του φόνου και της ανάστασης του θεού. όπου καθόταν η Περσεφόνη και στον όποίο μια μεγάλη επιγραφή προειδοποιούσε ότι επιτρεπόταν η είσοδος μόνο στους μυημένους. όταν τη ξαναζήσει. γενόμενος έτσι ένας Επόπτης των Μυστηρίων. ο υποψήφιος μύστης έπρεπε να βγεί σημειολογικά από τον Τροχό της Ανάγκης. στο οποίο έπρεπε να απαντήσει ως εξής: “Είμαι παιδί της γης και του έναστρου ουρανού. ο στολισμός και η αφιέρωση του και το δικαίωμά του πια να μπορεί να μυεί ο ίδιος σαν ιεροφάντης άλλους στα Μυστήρια ή να έχει κάποιο άλλο ιερατικό αξίωμα σε αντίστοιχες τελετές. στεφανωμένος με κληματίδες και σανδάλια και με το θύρσο στο χέρι.

επευφημούμενος από αυτά. θα συναντήσει στ’ αριστερά του τη Πηγή της Λήθης. από την οποία θα πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο να πιει νερό. Μπορεί να αναγνωρίσει αυτή τη Πηγή της Λήθης από ένα παράξενο. αφύσικο σημάδι που θα δεί δίπλα της: ένα λευκό κυπαρίσσι. Και βγήκα έξω από το βαρύ και θλιβερό τροχό της δυστυχίας.Η πραγματική όμως. και είναι ο τρεις φορές γεννημένος. πρωταρχική μου φύση είναι ουράνια. ο μύστης θα πρέπει να διατηρήσει στο θάνατό του την εγρήγορσή του και στο τοπίο που θα εμφανιστεί μπροστά του να βαδίζει πάντα δεξιά. Στο τέλος ο προεστός της Ορφικής Κοινότητας του παραδίδει μια χρυσή πινακίδα που περιγράφει τη μεταθανάτια πορεία του. Η τελετή τελειώνει με το Μακαρισμό. Ο προεστός τον διαβεβαιώνει ότι θα του εξηγήσει πολύ σύντομα με κάθε λεπτομέρεια το περιεχόμενο της πινακίδας και του αναφέρει τελικά τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί στο εξής στη ζωή του σε σχέση με τη διατροφή του. η οποία θυμίζει έντονα την ανάλογη τελική συνάντηση και αναγνώριση της θεάς Δήμητρας με τη Κόρη της. καθώς τον έσπασα με αυτόν εδώ το θύρσο μου και με γοργό βήμα φτάνω εδώ μπροστά στο άντρο της Μητέρας μου θεάς. Να ξέρει ότι αν τυχόν ενδώσει στη δίψα του και πιει απ’ αυτό το νερό. Πρέπει να αποστηθίσει τις οδηγίες της για να τις ξαναθυμηθεί στο θάνατό του τη κρίσιμη στιγμή της απελευθέρωσής του. Τελικά ο Ιεροφάντης ζώνει στη μέση του μια πορφυρή ταινία και τον ανακηρύσσει “Επόπτη των Μυστηρίων”. εκτός από τους μυημένους. την ένδυσή του κ. Τη πινακίδα αυτή θα πρέπει να τη φέρει στο εξής πάνω του και να μην ανακοινώσει ποτέ σε κανένα άλλο το περιεχόμενό της. όσο και να καίγεται ή να τελαίνεται από τη δίψα. Πρέπει να αψηφήσει τη μεγάλη . θα πεθάνει κανονικά και δε θα γνωρίσει έτσι την απελευθέρωση. Ακολουθει η στέψη του με το στεφάνη της νίκης φτιαγμένο από κισσό και κάθεται πια σαν επόπτης σε ένα θρόνο δίπλα στη θεά μητέρα του. Πρέπει να πιει τότε μόνο από τη Πηγή της Μνημοσύνης και να αποφύγει εντελώς τη Πηγή της Λήθης.. Τελικά ο μύστης αναγεννάται σαν ο Χθόνιος Διόνυσος. Και βεβαιώνων ότι εξέτισα όλες τις ποινές για τις άδικες πράξεις των ανθρώπων που οφείλονται στη τιτανική φύση τους. τους συμπαραστάθηκα όσο μπόρεσα. Τους συμπόνεσα όλους αδιάκριτα και χωρίς καμιά προσδοκία και εγωισμό. Ακολουθεί η αναπαράσταση της άμωμης σύλληψης και επαναγέννησης του νεόφυτου μέσα από το κόλπο της θείας Μητέρας του.ο.. όπου εκθειάζονται από όλους τα Ορφικά Μυστήρια και ο νέος μύστης γίνεται . Σύμφωνα με το περιεχόμενο των χρυσών πιανκίδων που έχουν βρεθεί στους τάφους μυημένων.κ. ενώ προχωρεί. Εκεί στο δρόμο του. η οποία τον είχε βάλλει προηγουμένως συμβολικά κάτω από το χιτώνα της. ποθώντας να λάβω κι εγώ το στέφανο της νίκης από τα ίδια της τα χέρια”. ο Μεγάλος Κούρος του επιτρέπει την είσοδο και ο Διόνυσος αναγνωρίζεται σε μια συγκινητική σκνηνή από τη Μητέρα του Περσεφόνη. ένας ώριμος πια γενειοφόρος άνδρας. Μετά την επιτυχή αυτή αναγνώριση.ισότιμα αποδεκτός από τα υπόλοιπα μέλη.

Και τώρα έρχομαι αγνός ικέτης της πάναγνης και ιερής Περσεφόνης…Αλλά διψάω πολύ και χάνομαι. Και τράφηκα από το στήθος της. έτρωγαν ω μ ό κρέας ταύρου (Ευριπίδης: Κρήτες διασωθέν απόσπασμα 1 1 1 2 ) .δίψα του και να συνεχίσει το δρόμο του μέχρι να συναντήσει στα δεξιά του μια άλλη πηγή με τρεχούμενο γάργαρο νερό που είναι η Πηγή της Μνημοσύνης. Πέθανε έτσι και την ίδια μέρα αναστήθηκε κι έγινε από άνθρωπος θεός. Τη Πηγή όμως αυτή της Μνημοσύνης τη φρουρούν αυστηροί φύλακες. η οποία αποτελούσε εξέλιξη παλαιών τελετών όπου οι πιστοί. Αυτό το ξέρετε κι εσείς…Σας βεβαιώνω ότι κατάγομαι από τη δική σας ευλογημένη φυλή. αλλά το πραγματικό μου γένος είναι το ουράνιο. ο Ορφέας έγινε για τους μυημένους ο μεγάλος Αποκαλυπτής του Ουρανίου Διονύσου. γινόταν αναπαράσταση των παθών του Διονύσου. αυτός ο τρισόλβιος. την αθανασία. Στις τελετές αυτές. αλληγορικά φυσικά και ανάλογα με το βαθμό του πολιτισμού των μετεχόντων. φυσικό ή συμβολικό τρόπο.χ. Θα πρέπει να πιει τελικά από αυτό μόνο το νερό για να ξεδιψάσει. με άλλα λόγια τη συνέχεια της συνείδησής του. Γεννήθηκα διφυής. Και στις αντιστοιχες τελετές βυθίστηκα στο κόλπο της Χθόνιας βασίλισσας που αναγεννημένο με έσφιξε στοργικά στην αγκαλιά της. πράσινο κυπαρίσσι δίπλα της. Foibos . αλλά αποφασιστικά και να τους πει: Είμαι παιδί της γης και του έναστρου Ουρανού. στις οποίες έψελναν ύμνο. Και απότισα όλες τις οφειλές μου για τις άδικες πράξεις της Τιτανικής φύσης μου…Και πέταξα έξω από το βαρύ και θλιβερό τροχό της δυστυχίας κι έφτασα με γρήγορο βήμα εκεί όπου έλαβα το ποθητό στεφάνη της νίκης. Ένα σίγουρο σημάδι αναγνωρίσεως γι’ αυτήν είναι ένα κανονικό. Οι φύλακες θα τον αφήσουν τότε πρόθυμα να πιει από τη θεία πηγή και πίνοντας αυτός θα ανακουφιστεί και θα διατηρήσει τη μνήμη των πάντων. τους οποίους θα πρέπει να πλησιάσει σεμνά. Οι Κρήτες λ. Καίγομαι και θέλω να δροσιστώ. ο τρισευτυχισμένος των ανθρώπων…. πραγματοποιούσαν αυτή τη «μαγική» διαδικασία που είχε σα σκοπό την αφομοίωση των ιδιοτήτων του ίδιου του Θεού με κάποιον ορατό. Οι μυημένοι έπαιρναν από τις διδασκαλίες του τις μεγάλες αλήθειες που το θαυματουργό τους Φως έφτανε μέχρι το λαό με την μορφή ενός πέπλου προσιτού και ανακατεμένου με την ποίηση και τις δημόσιες τελετές. Μεγάλος Ιερέας του Δία και εξέχων Μύστης της Θράκης. Στις εντολές έτσι περιέχονταν τελετές που επέβαλαν καθάρσεις και μεταλήψεις (υπήρχε μια κύρια τελετή μετάληψης στους Ορφικούς. Δημιουργώντας τα Μυστήρια ο Ορφέας ένωσε τη θρησκεία του Δία με εκείνη του Διονύσου.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful