You are on page 1of 3

1

MTAP Reviewer 4
th
Year
1. What is the domain of y = 2 x 3 ? [ x > 2/3 ]
Solution:
3x 2 > 0
x >
3
2


2. What is the range of 2
2
x 3
y + = ? [ y > 0 ]
3. Which of the following is a function? [ c (because the exponent of y is odd.) ]
a. x
2
+ y
2
+ 2x 3y 8 = 0 b. y
2
= 8x 3 c. x
2
= 8y + 3

4. If f(x) = 5 x 4 and g(x) = x
2
1, find the domain of
) x ( g
) x ( f
. [ x > 5/4, x 1 ]
Solution:
Domain of f(x) = x > 5/4
Domain of g(x) = x e R, x 1

Domain of
) x ( g
) x ( f
: x > 5/4, x 1

5. With the same functions in #4, find the domain of (f o g)(x). [ x < - 3/2 or x > 3/2 ]
Solution:
(f o g)(x) = 9 x 4 5 ) 1 x ( 4
2 2
=
D
(f o g)(x)
: 4x
2
9 > 0 x < - 3/2 or x > 3/2

6. What is the equation of the line given by the table?
[ 2x y 5 = 0 ]

Solution:
Get 2 points and use the formula y = m(x x
1
) + y
1
.

Using (4, 3) and (6, 7).
Solve for the slope m. m = 2
4 6
3 7
=


Solving for the equation of the line,

y = 2(x 4) + 3 y = 2x 8 + 3 2x y 5 = 0

7. What is the equation of the line with an x intercept of 3 and a slope of 2/3? [ 2x + 3y 6 = 0 ]
Solution:
y = ( ) 0 3 x
3
2
+ 3y = 2x + 6 2x + 3y 6 = 0







x 2 4 6 8
y - 1 3 7 11
2



8. The x and y intercepts of a line are 2 and 6 respectively. Find the equation of the line.
[ 3x 2y + 6 = 0 ]
Solution:
Use the formula 0 1
b
y
a
x
= + where a is the x intercept and y intercept.

0 1
6
y
2
x
= +

3x 2y + 6 = 0

9. Find the intersection of 2x + 5y = 0 and 5x 2y + 29 = 0. [ ( 5, 2)
Solution:
2x + 5y = 0 10x + 25y = 0
5x 2y = 29 10x 4y = 58

By elimination, y = 2 and x = 5

10. How are graphs of 5x 2y + 6 = 0 and 10x 4y + 15 = 0 related? [ parallel (because the slopes are
equal) ]

11. Six less than three times a number is the same as 26 less than four times the number. What is the
number? [ 20 ]
Solution:
3n 6 = 4n 26 n = 20

12. The vertices of a triangle are at A(0, 0), B(4, 3) and C( 2, 5). Find its perimeter. [ 10 2 29 5 + + ]
Solution:
Use the distance formula.
d
AB
= 5 ) 0 3 ( ) 0 4 (
2 2
= +
d
AC
= 29 ) 0 5 ( ) 0 2 (
2 2
= +
d
BC
= 10 2 40 ) 3 5 ( ) 4 2 (
2 2
= = +
Perimeter = 10 2 29 5 + +

13. Find the vertex of the parabola y = 2x
2
+ 3x 2. [ ( - 3/4, - 25/9 ) ]
Solution:

|
|
.
|

\
|
=
a 4
b ac 4
,
a 2
b
) k , h ( V
2
h =
4
3
) 2 ( 2
3
=

k =
8
25
) 2 ( 4
3 ) 2 )( 2 ( 4
2
=



14. Solve for the inequality 2x
2
+ 7x 15 > 0. [ x < - 5 or x > 3/2 ]
Solution:

2x
2
+ 7x 15 > 0
(2x 3)(x + 5) > 0
x < - 5 or x > 3/2




3


15. Find the quadratic equation whose roots are 3/2 and 2/3. [ 6x
2
5x 6 = 0 ]
Solution:
x = 3/2 x = 2/3 (2x 3)(3x + 2) = 0 6x
2
5x 6 = 0

16. Find the quadratic equation whose roots are
2
3 1
. [ 2x
2
+ 2x 1 = 0 ]
Solution:
x =
2
3 1
2x + 1 = 3 (2x + 1)
2
= ( 3 )
2
4x
2
+ 4x + 1 = 3

4x
2
+ 4x 2 = 0 2x
2
+ 2x 1 = 0

17. For what value/s of k will 2x
2
kx + 5 = 0 have 2 distinct roots? [ k 10 2 < or 10 2 k > ]

Solution:
b
2
4ac > 0
(-k)
2
4(2)(5) > 0
k
2
40 > 0
k 10 2 < or 10 2 k >

18. A ball is thrown vertically upward at an initial speed v
0
of 200 ft/s. If after t seconds, the height of the
ball is d = v
0
t 16t
2
, find the maximum height the ball is going to attain? [ 625 ft ]

Solution: v
0
= 200 d = 200t 16t
2

Solve for k =
a 4
b ac 4
2

k = 625
) 16 ( 4
200 ) 0 )( 16 ( 4
2
=


ft

19. Find the remainder when x
4
5x
3
6x
2
+ 2x 3 is divided by x 1. [ - 11 ]
Solution: Use synthetic division

1 1 - 5 - 6 2 - 3
1 -4 - 10 - 8
1 - 4 - 10 - 8 - 11
20. If 4x
3
16x
2
+ 29x 25 is expressed as (2x 3)Q(x) + R, what is Q(x)? [ Q(x) = 2x
2
+ 5x + 22 ]

Solution:
Long Division:

(4x
3
16x
2
+ 29x 25) (2x 3) (2x
2
+ 5x + 22) + 41
Therefore, Q(x) = 2x
2
+ 5x + 22.