ВРЕМЕПЛОВ – 12.10.

2012 (Огнен Јанески)
1. На денешен ден, 1962 година, Претседателот Бранко Црвенковски е роден на
12 октомври 1962 во Сараево. Во својата политичка кариера бил на најважните
функции во државата, како Претседател на државата, Претседател на Владата на
Република Македонија и претседател на Социјал Демократскиот Сојуз на
Македонија, партија на чие челно место е по напуштањето на функцијата
Претседател. Црвенковски беше избран за Претседател на првата партиска
Влада на Македонија во септември 1992 година. Втор мандат на функцијата
Премиер доби на изборите во 1994 година. По изборниот пораз во 1998 година,
ја предводеше македонската опозиција, за повторно да биде избран за Премиер
по изборниот успех во 2002 година. По трагичното загинување на
Претседателот Трајковски, Бранко Црвенковски се кандидираше за Претседател
на државата на изборите во 2004 година. Претседателот Црвенковски е
дипломиран електро технички инженер. Оженет е со Јасна Црвенковска, со која
има две деца.
2. На денешен ден, 1935 година, во Модена, Италија е роден Лучано Павароти италијански оперски пејач. Се смета за еден од најзначајните тенори во 20-от
век. Павароти исто така беше познат и по своите хуманитарни дела. Пред да
почне да се занимава со музиката, бил педагог и сакал да стане професор.
Лучано Павароти умре на 6 септември 2007-та година, на 72-годишна возраст.
3. На денешен ден, 1941 година, во Прилеп, бугарската полиција уапсила 900
граѓани како репресија поради нападот на Прилепскиот партизански одред на
бугарската полициска станица, на затворот и на телеграфско-телефонската
мрежа, претходниот ден. По малтретирањето биле издвоени членовите на КПЈ и
наСКОЈ и префрлени во Битола, а потоа изведени пред суд.
4. На денешен ден, 1492 година прочуениот италијански морепловец Кристофер
Колумбо, во служба на Шпанија, по двомесечно пловење, пристигнал на
бахамскиот остров Гуанахани, откривајќи ја на тој начин Америка, иако самиот
тој бил убеден дека стигнал до Индија. Колумбо на овој пат тргнал со три
брода: „Санта Марија“, „Ниња“ и „Пинта“. Во текот на патувањето ги открил
Куба и Хаити, каде што оставил дел од своите луѓе и се вратил во Шпанија.
Подоцна, уште неколкупати одел на слични патувања.
5. Денешниот ден, Организацијата на Обединетите Нации го прогласи како Ден
на шест-милијардитиот жител на планетата Земја, во 1999 година. Последните
триесеттина години, Одделот за населеност при ООН, ги одредува датумите за
секое ново скалило, измерено во милијарди.
6. Денешниот ден, во 1582-та година, во Италија, Полска, Португалија и во
Шпанија не постоел како датум, поради имплементацијата на Грегоријанскиот

Кога стапил во функција во 1582 година. а прв ден од Грегоријанскиот календар бил 15 октомври 1582 година. 7. почнувајќи од крајот на септември до почетокот на октомври. Тоа е еден од најпознатите настани во Германија и најголем светски саем. па затоа. со околу шест милиони луѓе годишно. бил започнат првиот Октоберфест. во 1810 година.крунисаниот Принц Лудвиг и Принцезата Тереза организирале трка со коњи. се земени два различни датума за почетокот на оваа манифестација. а бил прифатен со декрет на папата Григур XIII. и првпат бил предложен од неаполскиот доктор Алојзиј Лилиј.календар. Првобитниот „Октоберфест“ се одржал на 18-ти октомври. Германија. поранешните европски колонии како и поголемиот дел од светот. Така последен ден од Јулијанскиот календар бил 4 октомври 1582. шеснаесетдневен фестивал којшто се одржува секоја година во Минхен. биле избришани 10 дена од сончевата година. а трката со коњи на 18-ти октомври. Свадбата се оджала на 12-ти. на којшто датум. Тој е модификација на Јулијанскиот календар. . по кого е и наречен. како прослава за својата венчавка . На денешен ден. Грегоријанскиот календар е календар кој денеска се користи во Европа. и е привлечен настан со важни делови од Баварската култура.