P. 1
KAJIAN KUANTITATIF

KAJIAN KUANTITATIF

Ratings:
(0)
|Views: 51|Likes:
Published by Engku Shahrilfieda
kajian
kajian

More info:

Published by: Engku Shahrilfieda on Mar 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/22/2013

pdf

text

original

KAJIAN KUANTITATIF, KUALITATIF DAN GABUNGAN

KAJIAN KUANTITATIF

Kajian kuantitatif adalah kajian yang menggunakan maklumat / data yang bersifat kuantitatif. Data kuantitatif boleh diukur, melalui proses pengukuran dan memerlukan alat-alat pengukuran seperti soal selidik dan ujian. Saiz sampel bagi kajian ini lebih besar berbanding kajian kualitatif. Jenis-jenis kajian kuantitatif: i) Kajian Deskriptif ii) Kajian Korelasi iii) Causal Comparative iv) Kajian Eksperimental KAJIAN KUALITATIF Kajian kualitatif adalah kajian yang menggunakan maklumat / data yang bersifat kualitatif. Data kualitatif diperoleh dengan cara pemerhatian, temubual, analisis dokumen atau apa-apa cara untuk mendapatkan data yang lengkap. Saiz sampel bagi kajian ini lebih kecilberbanding kajian kualitatif.

Jenis-jenis kajian kualitatif: i) Kajian Tindakan ii) Kajian Kes iii) Kajian Lapangan iv) Analisis Dokumen

Saiz sampel besar dan tidak berasaskan kebarangkalian. Data yang diperoleh juga menggunakan data kuantitatif dan data kualitatif. boleh diubahsuai mengikut keadaan dan keperluan situasi. v) Metodologi Kajian KAJIAN KUANTITATIF KAJIAN KUALITATIF Penyelidik mengkaji populasi atau sampel Saiz sampel kecil dan dipilih secara bertujuan yang mewakili populasi. KAJIAN KUALITATIF Penyelidik adalah sebahagian daripada peserta kajian. Penyelidik perlu berada dalam situasi yang dikaji. . ii) Instrumen Kajian KAJIAN KUANTITATIF Penyelidik menggunakan instrument seperti soal selidik dan ujian pencapaian bagi memungut data. Peserta kajian adalah sampel yang dipilih dengan menggunakan teknik persampelan tertentu. sebelum iv) Peserta Kajian KAJIAN KUANTITATIF Penyelidik bukan peserta kajian. KAJIAN KUALITATIF Data berbentuk perkataan atau ayat yang dikumpul melalui temubual atau yang direkod dalam bentuk gambar atau video. KAJIAN KUALITATIF Penyelidik adalah instrumen utama memungut data. KAJIAN GABUNGAN (MIXED-METHOD) Kajian gabungan pula merupakan kajian yang menggabungkan kaedah kuantitatif dan kualitatif. dan dipilih berasaskan kebarangkalian. Instrumen berfungsi sebagai alat pengukur dan menjadi alat perantaraan antara penyelidik dan peserta kajian.PERBEZAAN DI ANTARA KAJIAN KUANTITATIF DAN KAJIAN KUALITATIF i) Bentuk Data KAJIAN KUANTITATIF Data berbentuk angka yang boleh diukur. mendengar dan memerhati sendiri fenomena yang ingin dikaji. Maklumat kajian diperoleh secara langsung daripada peserta kajian. iii) Reka bentuk Kajian KAJIAN KUANTITATIF Reka bentuk ditetapkan dipungut. KAJIAN KUALITATIF data Reka bentuk bersifat mudah lentur / fleksibel.

::APA ITU KAJIAN TINDAKAN?::. melalui pengetahuan tersebut ianya diproses untuk mengenalpasti setiap masalah yang timbul dan langkah-langkah penambahbaikan dilakukan bagi meningkatkan lagi kefahaman sedia ada berdasarkan kepada kebijaksanaan yang ada pada seseorang itu. Individu 2. Kolaboratif 3.. Menambah baik amalan atau praktis 3. Antara lain. penyelidikan juga merupakan suatu proses yang digunakan oleh setiap guru dalam mengumpul setiap data yang kemudiannya diproses menjadi maklumat dan akhirnya menjadi suatu pengetahuan bermanfaat. Sebagai Pengetahuan 2. Seterusnya. Peringkat-peringkat Sekolah (organisasi) 4. Peringkat daerah ANTARA CONTOH KAJIAN TINDAKAN DI DALAM PENDIDIKAN IALAH: Seseorang guru itu boleh melakukan kajian atau penyelidikan terhadap isu ponteng kelas yang berlaku di kalangan pelajar di sekolah tempat mereka mengajar. KENAPA KAJIAN PENTING BAGI GURU? 1. Membina kemahiran melakukan penyelidikan JENIS-JENIS KAJIAN TINDAKAN: 1. mereka dapat mengenalpasti punca dan langkah-langkah mengatasinya dapat dilakukan dengan sebaiknya. Melalui penyelidikan tersebut. . Mendebatkan sesuatu polisi 4. PENGERTIAN: Kajian atau Penyelidikan merupakan suatu proses langkah-langkah yang digunakan untuk mengumpul dan menganalisis data bagi mendapat serta meningkatkan lagi kefahaman ke atas sesuatu topik atau isu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->