Indicatii Terapeutice de La Spiritul Marelui Vindecator Antonio Agpaoa

INDICAŢII TERAPEUTICE DE LA SPIRITUL MARELUI VINDECĂTOR ANTONIO AGPAOA

1. CUM POŢI VEDEA RADIOGRAFIA UNUI OM CU OCHIUL LIBER EXERCIŢII PRELIMINARE RECUNOAŞTEREA BOLILOR 2. PASELE MAGNETICE PASE EXTERIOARE PREGĂTITOARE TRATAMENTE SPECIFICE
Legendarul vindecător filipinez ANTONIO AGPAOA a fost popularizat în întreaga lume de către medicul JANINE FONTAINE prin cărţile sale de mare succes, traduse şi în limba română. În clinica sa trata prin metode neobişnuite pentru pacienţii occidentali : bioenergoterapie cuplată cu leacuri naturale şi întruniri religioase. Cea mai şocantă realizare a lui AGPAOA era aşa-zisa „chirurgie psihică”, prin care pacientului i se scoteau tumorile fără bisturiu. Acest procedeu a şocat lumea civilizată, fiind considerat de mulţi drept o şarlatanie. Însă ANTONIO AGPAOA a fost cu adevărat un sfânt vindecător, un om generos şi jovial, care a împărtăşit celor ce lau putut urma din marile taine ale puterilor paranormale pe care le deţinea. Spiritul său continuă şi astăzi să dăruiască din ştiinţa sa prin transmiterea telepatică a unora din secretele sale... BIOTERAPIE BIOTERAPIA este o ştiinţă esoterică (ocultă). Practicile sale se bazează, în principal, pe metodele magiei albe. Este necesar ca discipolul (elevul) să-şi însuşească foarte bine toate practicile de magie albă la care poate avea acces. Orice amănunt, orice „chichiţă” îi poate fi de folos la un anumit moment. De exemplu, poţi avea un bolnav psihic care nu poate mânca cireşe pentru că vede în ele nişte ... gonade, şi atunci, ce te faci cu el ? Trebuie să-l influenţezi prin pase hipnotice până când îl convingi că cireşele sunt comestibile, că sunt de origine animală şi n-au nimic în comun cu gonadele. 1. CUM POŢI VEDEA RADIOGRAFIA UNUI OM CU OCHIUL LIBER EXERCIŢII PRELIMINARE Vei privi bolnavul cu ochii mari deschişi, de la o distanţă de aproximativ 2 metri. Poate sta şi mai aproape, dar nu mai departe de 2 metri, pentru că pot interveni confuzii în diagnosticarea bolilor sale. Ca să-i vezi aura cu toate amănuntele ei trebuie să-ţi formezi vederea eterică. Există multe practici de antrenament pentru a vedea în eteric. Iată una :

1

Priveşti corpul omului, dacă se poate, în pielea goală, dacă nu, îmbrăcat cât mai sumar, de la o distanţă de maximum 2 metri, cu privirea lejeră, clipind cât mai rar, rotindu-ţi ochii împrejurul lui în sensul acelor de ceasornic de câteva ori, apoi îţi odihneşti privirea, mutându-ţi ochii de-a lungul corpului său în sus şi în jos. Încerci să rezişti astfel până când ai impresia că corpul său se estompează, se rarefiază, astfel încât dispare partea solidă şi îl vezi din ce în ce mai colorat şi mai rarefiat. Vei avea senzaţia că se transformă într-o imagine de pe ecranul unui televizor. Cu timpul, vei vedea conturul organelor sale interne. Pe această imagine apar semnele de recunoaştere ale principalelor boli. Pentru diagnosticarea corectă e necesar să te sfătuieşti cu un medic. Nu vei face pase la bolile unde nu eşti sigură de diagnostic ! Este foarte riscant, şi pentru tine, şi pentru bolnav. Dacă nu-ţi asiguri protecţia psihologică şi energetică poţi contracta simptomele unei boli rebele. Chiar dacă nu te îmbolnăveşti, poţi suferi prin inducţie energetică tot atît de mult ca bolnavul.

RECUNOAŞTEREA BOLILOR BOLILE DE FICAT Le vei observa când culoarea feţei omului este pământie, ochii încercănaţi cu maro, pete maronii pe faţă, mai ales pe frunte, cât şi pe mâini (pe faţă, nu pe dos). Pe radiografia energetică poţi vedea pete de culoare închisă deasupra ficatului. Dacă are pietre, îţi apar ca nişte steluţe întunecate. Dacă are ciroză, ficatul e umflat, mărit peste normal, de culoare maronie închisă uniformă, cu aspect de burete spongios. Cancerul la ficat (deci o tumoră) îl vezi foarte clar ca o pată întunecată, aproape neagră. Dacă înainte culoarea era maronie, cancerul este colorat în negru spre albastru. În orice zonă a corpului ar fi, culoarea de recunoaştere a cancerului este negru spre albastru. Dacă înveţi bine anatomia corpului poţi pune foarte uşor diagnosticul la bolnavii de cancer. Totuşi, medicul e necesar pentru localizarea bolii în corpul fizic. Nu uita că tu vezi etericul, iar în eteric imaginile sunt puţin deformate faţă de cum apar ele în corpul fizic. Vederea eterică este puţin subiectivă. Mult mai clar apar imaginile pe ecranele unor aparate moderne de testare a bolilor. În general, tot ce observăm noi prin organele de simţ pare uşor subiectiv faţă de rezultatele analizelor făcute cu ajutorul unor aparate. SCHIZOFRENIA Este o boală nevindecabilă, dar poate fi ameliorată cu pase puternice şi cu o puternică legătură mentală între vindecător şi spiritul bolnavului. Pot trata schizofrenia cu bune şanse de vindecare numai acei vindecători care au acces liber la lumea spiritelor. Dacă reuşeşti să convingi spiritul să se echilibreze, să-şi menţină locul dinainte stabilit de către natură şi să nu mai oscileze, părăsindu-şi acest loc în timp ce bolnavul este treaz, atunci şansele de reuşită sunt foarte mari. În cazul acestei boli discuţia cu bolnavul trebuie să fie permanentă în timpul tratamentului. Trebuie să-i influenţezi subconştientul cu o putere de

2

seamănă cu nişte şanţuri albe-argintii. la „sora ei bună”. de culoare întunecată. La leziuni culoarea e aproape asemănătoare cu a cancerului. Tumorile sunt negricioase. care par a brăzda creierul. PRIMA ETAPĂ Roteşti mâinile în jurul bolnavului începând de la cap la partea dorsală. Acestea sunt de culoare albicioasă. 2. Recunoaşterea schizofreniei pe radiografia eterică : în dreptul creierului apar distorsiuni. în principal. ca nişte unde sinusoidale orizontale. prin pete întunecate în zona inimii. Scleroza pe artere sau vene seamănă cu nişte grăunţe întunecate în interiorul acestora.convingere inepuizabilă. care par a înţepa creierul în toate direcţiile. hipnotizator. Acestea pot fi leziuni sau blocaje pe artere. dar puţin mai deschisă. Trebuie să fii un foarte bun psiholog şi. uşor de recunoscut şi inconfundabile. BOLILE DE RINICHI Situaţia este aproape asemănătoare cu cea de la ficat. simbolurile eterice sunt nişte dungi de lungimi diferite. Infecţia purulentă seamănă cu nişte pete cenuşii-închise spre negru. REUMATISMUL Oasele. maroniu spre negru. Adică zona paralizată este devitalizată faţă de celelalte părţi ale corpului şi apare mult mai ştearsă decât ele. Important e capul şi trunchiul. în funcţie de gradul de atrofiere şi deviere de la poziţia corectă a oaselor şi părţilor moi ale corpului. PASELE PASE EXTERIOARE PREGĂTITOARE Se execută la distanţă de 2 – 3 centimetri de pielea bolnavului. care de obicei sunt fosforescente (când sunt sănătoase) prezintă pete cenuşii în zonele bolnave. dacă e cazul. Pietrele la rinichi apar ca nişte steluţe de culoare închisă BOLILE GENITALE La femeie şi la bărbat infecţiile apar ca pete cenuşii. Se pot vedea chiar distorsiuni în imagine. dezordonat. poţi ajunge chiar la genunchi. Răceala rinichilor se prezintă ca nişte pete cenuşii pe aceştia. În schimb. asemănătoare unor săgeţi. Înainte 3 . BOLILE DE INIMĂ Se recunosc. PARALIZIILE Pe aură apar blocaje prin obstrucţionarea imaginii corecte. totodată. de aceea analizele prealabile sunt foarte necesare. PARANOIA. O infecţie puternică poate fi uşor confundată cu tumoarea canceroasă.

doar când nu poate sta nici pe scaun. TRATAMENTE SPECIFICE DURERILE DE CAP Se tratează cefaleele fără o cauză precisă. rotindu-te. care stă în picioare sau pe scaun. Se cuprinde capul între palme la distanţa de 2-3 centimetri de piele. rotindu-le lent în jurul capului timp de 2-3 minute. cuprinzând între ele trupul bolnavului. f. pe laringe.una cu faţa în jos şi cealaltă deasupra ei. mergând în jos până la genunchi. Să faci cel puţin 5 rotaţii complete. cum îi e mai convenabil. Prima etapă cu pase are rolul de a energiza întregul corp eteric al bolnavului şi de a-l pregăti pentru tratamentul ce urmează. se ţin astfel. Aplicarea palmelor în dreptul tâmplelor. apoi le ridici şi acoperi cu ele corpul. c. 1 minut. bandajarea generală până la trunchi. iar stânga la baza craniului. e. mai rar în pat (acest ultim caz. începând cu mângâierea capului. Masezi etericul de jur împrejurul corpului bolnavului. dar spre o altă zonă a corpului. După etapele pregătitoare executate până la baza trunchiului urmează aceste etape : a. Se cuprind între palme fruntea şi zona opusă a capului. Se stă nemişcat 2-3 minute. ETAPA A PATRA Presezi aerul cu palmele de sus în jos şi de jos în sus. În final. dar va trebui să-l întorci pe-o parte şi pe cealaltă). Cuprinderea capului între palme şi rotirea lor în dreptul frunţii. Se lasă mâna dreaptă deasupra creştetului. Se pune mâna dreaptă deasupra creştetului capului. b. ETAPA A CINCEA Este etapa finală de pregătire pentru tratament. b. Apoi cobori din nou mâinile. Execuţi de sus în jos şi de jos în sus pe aceeaşi direcţie. Te vei roti în jurul bolnavului. ETAPA A TREIA Forfecarea aerului cu palmele . c. ETAPA A DOUA Vei coborî mâinile cu palmele îndreptate în jos până la baza trunchiului. SINUZITA Pasele pregătitoare. Se cuprind tâmplele bolnavului între palme.de a lua poziţia pentru pase îţi vei energiza corpul prin metodele ce ţi le voi da ulterior. 2 minute. în dreptul vertebrelor cervicale. Distanţa dintre palme cuprinde spaţiul de la cap şi până la baza trunchiului. d. Nu contează sensul de rotire. timp de 2-3 minute. până când cuprinzi tot corpul bolnavului. Nu vei insista mult cu pasele de rotire generală. maximum 3-4 minute. ca şi cum energia ridicată în palme vrei să o deşerţi în capul bolnavului. 2 minute. ca şi cum ai mângâia o statuie. Execuţi rotindu-te. Sensul de rotaţie e la alegerea terapeutului. a. 4 . iar stânga se pune sub bărbie. Ţii mâinile una în faţa alteia. 1 minut. iar după aceea te deplasezi pentru a cuprinde şi restul corpului. Nu se atinge pielea.

având degetele adunate sau cu mâna dreaptă în direcţia contrară bolnavului. b. Extragerea energiei negative prin rotirea mâinii. cu un efort de voinţă. Pase generale. EXTRAGEREA ENERGIEI NEGATIVE de la rădăcina nasului. Bandajul general. de jur împrejur. c. masând stomacul. d. deci la sfârşitul fiecărei proceduri se scutură energic de 2-3 ori ambele mâini către o direcţie cât mai depărtată de medic şi de bolnav. se apropie foarte mult de zonă. tragem de ea către exterior. Energizarea stomacului : palma stângă lipită pe şale. fără a o atinge şi mental extragem energia din acea zonă. OTITA ŞI SURZENIA (se tratează la fel) a.d. Aplicarea palmelor pe ochi. între sprâncene : Se unesc între ele degetele mâinii drepte pentru a forma un punct. MIOPIA Refacerea aurei. succesiv cu degetele în jos. d. e. Energizarea ochilor. concentrând-o în vârful degetelor şi. cuprinzând capul între palme. Apăsarea aerului pe timpane. Refacerea aurei. Obligatoriu scuturăm mâna în jos. a. YOGA – SPIRITELE MAEŞTRILOR YOGHINI SPIRITUL MAESTRULUI YOGANANDA. DESPRE YOGA Introducere în Kriya . 2 minute. dreapta se roteşte în sens orar. în sus. de la stânga spre dreapta şi invers. În timpul paselor se scutură ambele mâini după fiecare 2-3 minute sau chiar 1 minut. Bandajul final. c. f. se face numai atunci când locul nevralgiei sau al bolii este bine precizat. Presarea aerului prin lateral către interiorul şi exteriorul urechii. înspre nas. e. Altfel. Presarea aerului de sus în jos în dreptul frunţii şi lateral (tot în dreptul frunţii) în plan orizontal.yoga Tehnici de Raja .yoga Exerciţii yoga pentru femeile însărcinate Lămuriri suplimentare privind tehnicile yoghine 5 . Se cuprind urechile între palme. pe distanţa de maxim jumătate de metru.yoga Asane inedite de Hatha . până la un diametru de circa 30 centimetri. b. rotind mâna cu o amplitudine tot mai mare. înspre urechi. rişti să devitalizezi zone care nu sunt bolnave.

dintre care o parte le-a iniţiat Maestrul Yogananda. învăţăturile sale yoghine. intuiţia. nu urăşte. Concomitent cu aceasta se desfundă nadis-urile (canale energetice n.chakra INDICAŢIILE YOGHINE POST-MORTEM ALE MAESTRULUI YOGANANDA Paramahamsa Yogananda (1893 . Este minunat să-l vezi mişcându-se. lucrând aproape zilnic.n. tradusă şi în limba română. Unele dintre ele au caracter inedit. Spiritul lui Paramahamsa Yogananda se străduieşte să ne transmită pe cale telepatică. va percepe foarte uşor semnalele telepatice. Aspectul său imponderabil îl face agreabil celor din jurul său. jovial şi nerăbdător să-şi continue munca de ajutorare a oamenilor prin metodele de purificare yoghine. neobişnuită.r. Asanele din KRIYAYOGA sunt combinate cu exerciţii de respiraţie şi diverse mudre (gesturi specifice cu efect energizant . Programul de pregătire prevede exerciţii speciale. ele urmăresc o evoluţie spirituală desăvârşită. INTRODUCERE ÎN KRIYA-YOGA KRIYA-YOGA (Yoga Focului Interior) este o ştiinţă străveche care se ocupă cu activarea puternică.). Yogananda s-a distins printr-un profund devotament faţă de Divinitate. nu se lasă păcălit. capătă un aspect diafan. VĂZUTA DE SPIRITUL MAESTRULUI LAHIRI MAHASAYA Zece tehnici pentru Manipura . va fi receptiv la undele bio-energetice. Tehnicile de Kriya yoga nu sunt uşoare. Vom publica în cele ce urmează programele sale de dinamizare psihică şi corporală preluate telepatic. pentru a nu se pierde efectele de la un antrenament la altul.KRIYA – YOGA. Îşi iubeşte semenii. va putea distinge nuanţele câmpurilor energetice. Yoghinul trebuie să persevereze în mod deosebit. îşi va dezvolta vederea. din lumea de dincolo de moarte.. receptivitatea faţă de puritatea unor câmpuri speciale. astfel încât yoghinul practicant poate să-şi creeze un câmp energetic deosebit de puternic prin care poate influenţa mediul la distanţe extrem de mari (sute şi mii de kilometri).1952) este unul dintre cei mai importanţi maeştri spirituali ai secolului XX.). nu-şi huleşte duşmanii. Kriya-yoghinul este deosebit de sensibil. îi adoră pe cei foarte apropiaţi lui. împletit cu o mare dorinţă de a ajuta oamenii spre perfecţionarea lor spirituală. S-a făcut cunoscut conştiinţei occidentale mai ales prin monumentala sa lucrare "Autobiografia unui yoghin". Kriya-yoghinul va deveni deosebit de sprinten. a chakrelor pe toate planurile energetice.r. nu trece 6 . va rezona uşor cu alte câmpuri energetice. iubitor. eteric. Am găsit un spirit deosebit de evoluat. iar restul le-a preluat de la înţelepţii tibetani şi Maestrul Babaji. din care se desprinde ideea principală că orice miracol este posibil printr-o iubire curată de Dumnezeu. inteligenţa. tandru.

Variante : a) rostogoliri semicirculare ale capului prin faţă de la stânga la dreapta. oprind gândirea. EXERCIŢII INTRODUCTIVE ÎN KRIYA YOGA În tradiţia yoghină. dezinteresată. cât cere organismul. OBSERVAŢIE : Suntele percepute în creier după executarea exerciţiilor arată că energiile interne se purifică. tandreţe. Kriya-yoghinul iubeşte totul în toate. Aceleaşi indicaţii ca la pct 1. Aceleaşi indicaţii ca la punctul 1. Ascultăm sunetele din creier câteva minute. ţinem capul pe direcţie verticală şi îl deplasăm cât mai lent pe o traiectorie orizontală circulară (simulând oarecum o mişcare cilindrică). 3. Ne relaxăm cu ochii închişi. împingând capul în jos cu bărbia în piept. 2. Anahata (mijlocul pieptului. cât mai mult în lateral. şi implicit sănătatea omului. Vishuddha (baza gâtului). cu bunăvoinţă. şi invers. Swadhisthana (zona genitală). Realizând integral setul de 10 exerciţii prezentate mai jos toate chakrele sunt activate în mod armonios. Coatele întinse rămân la acelaşi nivel. EXERCIŢII PREGĂTITOARE PENTRU CAP 1.nepăsător pe lângă durerea omenească şi a altor vieţuitoare. nici rapide. Fiecare centru energetic are anumite roluri de îndeplinit. Ne aplecăm capul în lateral de la stânga la dreapta. exerciţiile fizice (asanele) urmăresc anumite efecte dinamizante asupra corpului. Ne rostogolim capul într-un sens. Ajna. Ne aplecăm capul înainte şi înapoi. până la agerimea minţii. apoi revenind la verticală. numiţi "chakre". Cu ajutorul anumitor posturi (asane). Soma. Variantă : mâinile se încleştează la ceafă. Amplasarea centrilor de forţă (chakre) în organismul uman este următoarea : Muladhara (între picioare. b) rostogoliri semicirculare stânga-dreapta cu capul aplecat pe spate. el înlătură situaţiile dificile din viaţa sa şi din jurul său. Variantă : realizăm mişcarea având mâinile încleştate pe creştet. Se ştie cu precizie (chiar este demonstrat ştiinţific) că energiile vitale sunt concentrate şi coordonate de către anumiţi centri de forţă. Fără a mişca umerii sau coloana. Privim tot timpul înainte. apoi în celălalt. privirea înainte. fără să aştepte răspuns sau răsplată. şi invers. între sâni). până la oboseală. înspre anus). Sahasrara (deasupra creştetului capului). 4. nici lente. Sunete diferite arată nivele diferite de energie. Aceleaşi indicaţii ca la punctul 1. de la păstrarea sănătăţii şi a puterii fizice. în ritm normal. Cu prudenţă. cu tact. Manipura (zona ombilicală). Îşi iubeşte semenii cu o iubire curată. notând în ce parte le-am auzit. dar mai ales asupra bioenergiei care vitalizează acest corp. până când apare o uşoară ameţeală. Ajna (pe frunte. 5. deasupra nasului). dar nu se lasă înşelat niciodată. nu se aduc în faţă. Toate exerciţiile pentru cap acţionează pe chakrele superioare (Vishuddha. Sahasrara) în egală măsură. se îmbunătăţeşte activitatea acestora. În picioare. Ne răsucim capul spre dreapta şi spre stânga. Mişcările să fie normale. 7 .

cu o uşoară înclinare şi din zona spatelui-şale. se diminuează eficienţa asanei. Pe inspir. cu braţele odihnindu-se pe genunchi. spinarea să fie atât de aplecată cât să permită verticalitatea braţelor. Privirea este liberă. Executând exerciţiul din poziţia aşezat se pierde din eficienţă. Inspiraţi ridicând trunchiul la verticală în sus. coborându-se braţele şi apropiind picioarele. Swadhisthana. Chakre energizate : Muladhara. spre tavan. Reţineţi aerul circa 30 secunde şi expiraţi coborând braţele şi privirea. acum expiraţi şi rămâneţi cât puteţi cu plămânii goi de aer. Se inspiră. ridicând braţele prin faţă până deasupra capului. pot interveni ameţeli. privirea înainte. expiraţi în circa 15 secunde. Chakre energizate : Vishuddha (puternic). Prin exerciţiu perseverent durata retenţiei se va mări de la sine. coborând braţele şi apoi apropiind picioarele. se ridică braţele prin lateral până când degetele se odihnesc foarte uşor pe umeri. Se stă cât permite organismul şi se revine odată cu expiraţia aerului (tot pe nas). concentrarea minţii în interior. ridicaţi braţele prin faţă la verticală şi priviţi cât mai în sus. picioarele uşor depărtate. ATENŢIE ! Există pericolul de creştere a tensiunii arteriale peste limitele normale. Staţi pe genunchi şi lăsaţi-vă cu fesele pe gambe (postura Vajrasana). Chakre energizate : Anahata. Sahasrara. Chakre energizate : Ajna. Obs : Braţele şi palmele sunt relaxate. capul se înclină cât mai mult pe spate. o cere organismul. psihice şi mentale. Ajna. tălpile paralele. ochii deschişi. Retenţia aerului să fie cât mai lungă posibil. ridicaţi braţele pe inspiraţie. privirea înainte. Poziţia în picioare. precum şi alte efecte speciale benefice. 2. Dacă expirul este mai scurt. Sahasrara. Desigur însă că o retenţie forţată scurtează durata expirului.rezultând o îmbunătăţire a sănătăţii fizice. 8 . OBS : Palmele să fie orientate înainte. Ajna. 3. OBS : Mâinile cad liber. braţele pe lângă corp. Ajna. dar fără a periclita plămânii. Se inspiră pe nas. Vishuddha. vertical. capul atârnă în jos. Picioarele depărtate cât permite organismul. Poziţia în picioare. Priviţi înainte. Capul se lasă cât mai pe spate. eficienţa scade la jumătate. ochii se ridică în sus. braţele pe lângă corp. Chakre energizate : Anahata. Sahasrara. Conştientizaţi efectele. Vishuddha. celelalte degete întinse nu îl ating. 1. În caz de inspir foarte profund apare o hiper-energizare. Se stă cât permite organismul. 4. Conştientizaţi efectele cel puţin 30 secunde. Obs : Braţele se ridică la orizontală cât mai în lateral (în planul trunchiului. Reţineţi aerul circa 30 secunde. Doar degetele mijlocii ating lejer solul. privirea înainte. braţele pe lângă corp. apoi aplecaţi-vă în faţă atingând solul cu degetele. nu în faţă !). Palmele sunt orientate înainte. Sahasrara. Se reţine aerul cât mai mult timp ridicând privirea în tavan (ochii peste cap). apoi se expiră foarte lent. În picioare. Depărtaţi picioarele la maxim. 5. Şezând pe scaun. Conştientizaţi efectele cel puţin 1 minut.

cu concentrarea interioară pe Ajna chakra şi rostind mental mantra AUM (sau rostind-o sonor. Există mii de mantre. concentrarea atenţiei pe Vishuddha chakra. ci ca genunchii să formeze un unghi de 90 grade. OBS : Postura aceasta este una de echilibru în jurul unui ax imaginar ce trece prin cap. reveniţi imediat în poziţia iniţială.d. ridicând concomitent braţele în faţă până la nivelul umerilor. fie mental. Anahata. Lăsaţi şoldul pe spate şi într-o parte. rostind mantra HAM. rostind mantra de protecţie NAUM. tălpile lipite. braţele pe lângă corp. Respiraţi liber numărând până la 100. stabilit de voie. apoi la dreapta ş. fiecare având un anumit efect special. îndoiţi genunchii. Păstraţi tălpile lipite de sol. Apoi se execută asana pe cealaltă parte. daţi capul uşor pe spate şi fixaţi cu privirea degetele mijlocii.6. Reveniţi la poziţia iniţială şi conştientizaţi efectele. Şezutul nu se lasă prea jos. La sfârşit conştientizaţi efectele. stând pe vârfuri cât mai mult timp posibil. MANTRA este o grupare de sunete rostite împreună. Expiraţi şi reveniţi. 9. degetele relaxate. Inspiraţi la maxim. tălpile lipite.) în ritmul număratului. Ritmul să fie alert. Respiraţia este liberă. 10. 7. ATENŢIE ! Această mantră se va folosi doar pentru acest exerciţiu. Ajna. mijlociu şi inelar de la o mână se unesc cu corespondentele lor de la cealaltă mână. Se ridică mâna stângă la verticală. Dacă vă dor ochii. Staţi în această poziţie cât vă permite organismul. Aduceţi mâinile în faţă la nivelul umerilor. ridicaţi-vă pe vârfurile picioarelor. Inspirând. ca să nu vă anchilozaţi. formând un cuplu de forţe care menţine echilibrul corpului. până când degetele arătător. Palmele să fie deasupra capului pe verticală. Pe timpul execuţiei concentraţi-vă pe Sahasrara chakra. Chakre energizate : Vishuddha (puternic). mai ales în Ajna chakra. privind înainte. şold. privind oblic în faţă (cam la 45 grade). Staţi în picioare cu picioarele apropiate. OBS : Mâinile se îndoaie uşor din coate. fie cu voce tare. OBS : Dacă genunchii vă dor. braţele pe lângă corp. braţele pe lângă corp. Mantra AUM energizează global întregul organism. aducând braţele pe şolduri. Anahata. care are rolul de a pune practicantul în rezonanţă cu energia specifică acestei vibraţii. cu palmele în jos. Reţineţi aerul. picioarele adunate către stânga. una după alta.m. Numărând până la 100. Picioarele depărtate. Obişnuinţa de a sta în asană aduce cu sine şi puterea de focalizare asupra emisiei mantrei. Staţi în genunchi pe podea. Vishuddha. Chakre energizate : Manipura. Ridicaţi braţele prin lateral în timp ce inspiraţi. Inspirând lent. mâna dreaptă pe podea (contactul între degetul mijlociu şi podea este mai mult energetic).a. opriţi execuţia până la încetarea simptomelor. În picioare. nu forţaţi. Chakre energizate : Sahasrara (puternic). Revenire şi conştientizarea efectelor. altfel ea poate provoca congestie cerebrală ! 9 . ţinând picioarele apropiate. priviţi alternativ vârfurile degetelor (întâi la stânga. 8. Staţi în picioare. Se stă cât permite corpul. Mâinile sunt ţinute paralel. umăr. Respiraţi normal. OBS : Păstraţi capul nemişcat pe durata exerciţiului. Manipura. cu accent pe UM). Şoldul nu trebuie sprijinit pe tălpi. privirea înainte (poziţia "Soldatului de pază"). iar şoldul se lasă mult în partea stângă.

yoga Exerciţii yoga pentru femeile însărcinate Lămuriri suplimentare privind tehnicile yoghine 10 . care nu aduc nimic bun. Spălarea corpului se va face preferabil înainte de asane. Ele par simple. prin exerciţiu îndelungat şi evitarea eforturilor suplimentare. De aici rezultă efectul intens al exerciţiilor : neforţând corpul. nu se glumeşte cu energia vitală ! Este inacceptabil să scapi energia de sub control.Chakre energizate : Sahasrara (puternic). mai ales în părţile unde se transpiră. nu este nimic rău în aceasta. fără încordare. Se va respecta strict ordinea dată a exerciţiilor. Asane inedite de Hatha . Nu se acceptă nici un fel de perversiuni. nici măcar în gândire. diafană.yoga Tehnici de Raja . oasele. atunci nu va rezista şi va avea tot felul de accidente în timpul antrenamentelor sau între ele. Iată de ce sunt puţini kriya-yoghini în lume (doar 3 guru. după care se poate trece la exerciţii mai complicate. Organismul poate cere prelungirea sau scurtarea lor. Eficienţa tehnicilor diferă de la un discipol la altul. se obţine cu multă răbdare. la cel puţin 30 minute după încheierea relaxării finale. Acesta este singurul pericol posibil în KRIYA-YOGA. în funcţie de timpul de execuţie. Ajna. elastice. ca ale balerinilor. Mişcările şi posturile trebuie să fie libere. Unele asane din hathayoga nu au eficienţa scontată tocmai pentru că practicantul forţează muşchii. întâi trebuie perfecţionate asanele de început. Kriya-yoga nu este o glumă ! Ca să-ţi purifici toate structurile energetice este nevoie de muncă. iar sistemul nervos suferă şocuri. De aceea. fără a forţa respiraţia… Duratele indicate sunt minime. Kriyayoghinul este foarte pur sufleteşte şi mental. RESTRICŢII Este necesară o anumită rezonanţă sufletească cu maestrul. fără forţare. fără smucituri. dar fără a depăşi limitele organismului. atunci nu se blochează nici chakrele. În timpul zilei asanele se execută între mese la interval de 2-3 ore de fiecare masă. savurând efectul. Este preferabil să luaţi masa după asane. INDICAŢII GENERALE Acest set de 10 exerciţii se va lucra timp de o lună de zile. Să lucraţi detaşat. de fineţea execuţiei. într-o ambianţă plăcută. graţioase. Graţia naturală. de pregătirea organismului. dar pot avea şi efecte negative dacă se exagerează ! În asană vă veţi concentra asupra corectitudinii execuţiei (dacă nu sunt alte indicaţii speciale de concentrare). Dacă discipolul nu reuşeşte să-şi creeze o conduită şi un mod de gândire foarte corect. După terminarea exerciţiilor trebuie făcută o relaxare generală în poziţia culcat. Dacă adormiţi pe timpul relaxării finale. Vishuddha. specialişti atestaţi şi verificaţi de Swami Yogananda).

Ajna. Trunchiul se sprijină pe coate. Stând în picioare. Se ridică piciorul stâng vertical. 5. faţa în sus. Se privesc degetele ridicate. mâinile prinse la spate. CROCODILUL CARE STĂ PE LOC Stând pe genunchi cu mâinile pe şolduri. Vishuddha. POSTURA VÂRTEJULUI 11 . Revenire. se menţine postura de voie. Se ridică picioarele la 45 grade de la podea şi se stă cât este posibil. după care se revine. Relaxare .DESPRE YOGA (continuare) ASANE INEDITE DE HATHA-YOGA TEHNICI DE RAJA-YOGA EXERCIŢII YOGA PENTRU FEMEILE ÎNSĂRCINATE LĂMURIRI SUPLIMENTARE PRIVIND TEHNICILE YOGHINE ASANE INEDITE DE HATHA-YOGA DESCOPERITE DE MAESTRUL YOGANANDA (transmise post-mortem) 1. Respiraţie liberă. Sahasrara. privirea înainte. fără forţare. picioarele întinse şi apropiate. Chakre energizate : Muladhara. relaxare 1-2 minute. faţa întoarsă către umărul drept. cu talpa întinsă pe sol. VĂZUTA DE SPIRITUL MAESTRULUI LAHIRI MAHASAYA SPIRITUL MAESTRULUI YOGANANDA . Se stă atât cât se poate. PASĂRE LIBERĂ PRIVIND SPRE CER Culcat pe spate.KRIYA – YOGA. cu talpa întinsă. apoi execuţie inversă. PRIVIRE ÎNAINTE CUTEZĂTOARE Aşezat pe podea. ţinând în sus degetul arătător şi mijlociu. care încearcă apucarea piciorului cât mai aproape de gleznă. trăgându-l spre piept cu ajutorul mâinii stângi. Urmează o relaxare de maximum 3 minute şi repetarea exerciţiului pe partea opusă. se ridică piciorul stâng cu genunchiul şi talpa întinse până la nivelul bazinului. Chakre energizate : Manipura. Chakre energizate : Anahata. Anahata. celelalte fiind strânse în buchet (lipite pe buricul degetelor). se stă cât permite organismul. Chakre energizate : Manipura. apoi execuţie cu celălalt picior. 2. relaxare un minut. 3. Respiraţie liberă. 4. Se întinde piciorul stâng înapoi. puţin Ajna. Manipura.întins pe podea 2-3 minute. aşezate pe creştet. Revenire. CONTRACŢIA PĂSĂRII LIBERE Palma stângă pusă deasupra celei drepte. Se ridică mâna dreaptă vertical. Vishuddha.

braţele pe lângă corp. 10. Chakre energizate : Swadhisthana. Se apropie palmele între ele. puţin Vishuddha. Relaxarea . puţin Anahata. se desface piciorul drept în lateral. capul cât mai jos la podea.stând în genunchi. trunchiul ridicat şi sprijinit pe palme (BHUJANGASANA). 12 . Chakre energizate : Manipura. Se reia invers. relaxare 1-2 minute. se apucă cu mâna stângă coapsa stângă. Revenire. Se caută o poziţie cât mai verticală. palma fiind orientată spre trunchi. Chakre energizate : Ajna. Sahasrara. Chakre energizate : Anahata. Relaxare . Ajna. apoi urmează relaxarea cu sprijin pe palme la spate. Chakre energizate : Anahata. Vishuddha. bine întins. puţin Manipura. Se reia invers. palmele la sol. Sprijin pe cotul drept. Chakre energizate : Ajna. POSTURA FLUTURELUI AMORŢIT În picioare. Manipura. Vishuddha.Culcat pe burtă. 12. Se stă cât permite coloana vertebrală. mâna dreaptă se aşează pe piciorul stâng. picioarele desfăcute lateral cât mai mult. Ajna. POSTURA CARE ÎL SPERIE PE LENEŞ Aşezat pe genunchi. se ridică cât mai sus. Se repetă pe cealaltă parte.culcat pe burtă. Se răsuceşte trunchiul spre stânga. privind călcâiul stâng. mâna stângă pe pulpa piciorului stâng. Trunchiul se ridică la 45 grade de la sol. se ridică piciorul stâng la verticală. Piciorul stâng întins se aduce pe deasupra piciorului drept până atinge podeaua. iar mâna stângă se aduce pe sub genuchiul stâng. POSTURA BURSUCULUI În genunchi. apoi se repetă pe partea opusă.ghemuit cu fruntea la podea. Ajna. Ajna. fesele se lasă în jos până când se odihnesc pe glezne (VAJRASANA). Relaxare . Vishuddha. Mâna dreaptă pe pulpa piciorului drept. Sahasrara. 6. Se apleacă trunchiul înainte cu mâinile întinse. introducând palmele printre glezne până când vârfurile degetelor ating podeaua. 8. Mâinile se împreună la ceafă şi trunchiul se apleacă pe spate cât este posibil. 7.culcat pe burtă. iar 2-3 degete de la mâna stângă se sprijină uşor pe podea. privirea înainte. PASĂRE CU ARIPA FRÂNTĂ În genunchi. coapsa făcând linie dreaptă cu trunchiul. trunchiul fiind vertical. ALBINA CARE VREA SĂ ZBOARE Culcat pe spate. privirea înainte. Relaxare . privirea liberă şi perpendiculară pe trunchi. Swadhisthana. îndoit la 90 grade din genunchi. apucând cotul drept. Relaxarea . Piciorul stâng. coatele se pun pe podea în faţă. 9. ŞARPELE RĂSUCIT Pe burtă. Chakre energizate : Muladhara. POSTURA PEŞTELUI ÎNDOIT Aşezat pe fese. 11. se apleacă trunchiul în jos. iar fruntea pe antebraţe. mai puţin Vishuddha. Odată cu piciorul se ridică şi capul. Chakre energizate : toate. se reia pe cealaltă parte.culcat. Manipura. privindu-se glezna sau vârful piciorului stâng. bărbia pe antebraţe.

Trikonasana. Având de obicei acumulată în ea o mare cantitate de energie. 4. Deşi Vishuddha-chakra este foarte pretenţioasă. braţele pe lângă corp. 7. imaginându-ţi că este mare cât universul şi cauţi să simţi nevoia de lumină şi căldură în ea. Menţineţi această poziţie cât permite organismul. Trebuie să ai îndrumarea unui guru. mişcarea alternativă în lateral. Cauţi să-ţi deschizi Ajna-chakra. Sunt absolut necesare exerciţiile pentru ridicarea energiei de pe Swadhisthana. aplecări înainte şi înapoi pentru elasticizarea coloanei. Şi cu Swadhisthana este o problemă mare. răsuciri de trunchi dreaptastânga. Rajayoga este de mare fineţe. cea alternativă. Aceleaşi probleme şi pentru Muladhara-chakra. Îţi imaginezi un trandafir alb în dreptul Anahatei şi cauţi să-l iubeşti la nebunie. Cu Manipura-chakra este “cântec mare”. Chakrele de jos nu prea ştiu de glumă ! Îţi plasezi soarele pe Manipura şi-l laşi să te pătrundă cu razele sale. Din această poziţie răsuciţi 13 . Lucrezi cu mantra : RAM. Înainte de asane este util un program de înviorare cu exerciţii de pranayama (respiraţia completă yoghină. Îţi imaginezi un glob de lumină albă aşezat pe creştetul tău. picioarele apropiate. picioarele uşor desfăcute. Poziţia în picioare. 5. 2. răsucirea capului). altfel îşi pierd efectul. Mai poţi folosi şi muzică bine selecţionată. Îţi imaginezi că în Vishuddha curge apa unui izvor. se impune descongestionarea ei de surplusul energetic. Astfel. Cauţi să imiţi prin mişcări fine gâlgâitul apei când întâlneşte pietrele. trebuie să o controlezi. acoperind fontanela. 3. privirea înainte. Întindeţi mâinile spre spate şi prindeţi-le în "cleşte". Fixezi mental acest glob. Găseşti asane specifice în Hatha-yoga. Trageţi umerii cât mai mult înapoi şi împingeţi mâinile în jos spre podea. influenţând corpurile cele mai subtile. Aici se va lucra pentru declanşarea lui Kundalini. Fiind chakra excitaţiei sexuale. exerciţii de înviorare pentru cap (rotirea capului. 1. fără a forţa. ea este Chakra Iubirii Eterne. Anahata-chakra prezintă pretenţii şi mai mari. TEHNICI DE RAJA-YOGA DE LA MAESTRUL YOGANANDA Aceste tehnici trebuie să fie lucrate zilnic. emiţând mental următoarea mantră pentru Sahasrara-chakra : NUBIH.• • INDICAŢII Corpul trebuie să fie odihnit înainte de realizarea postúrilor. Cu cât materia este mai fină cu atât o stăpâneşti mai greu. altfel munca ta va fi zadarnică. Te vei deschide astfel afectiv către gingăşia florii. îţi dau o tehnică mai dură. Mantra: AUM. de obicei cele cu capul in jos. te vei obişnui să captezi energia divină direct în Ajna-chakra. Inspiraţi ridicând braţele prin lateral şi puneţi palmele pe umeri. Poziţia în picioare. Diametrul globului este de circa 30 centimetri. 6. 2. EXERCIŢII YOGA PENTRU FEMEILE ÎNSĂRCINATE 1. cea de purificare).

este bine să înveţi. influenţând prin buna sa funcţionare şi schimbul energetic între acesta şi spaţiul cosmic. căci nu se ştie de unde vine norocul ! Trebuie să stăpâneşti bine tot ce ai primit. amplificate şi trimise înapoi. apropierea lor. Aplecaţi-vă lateral spre stânga de mai multe ori. Dar. Repetaţi de câteva ori ciclul următor : desfacerea picioarelor pe podea. picioarele uşor desfăcute. Manipura şi Ajna. Reveniţi la verticală. stabilinduse întâi rezonanţa cu Centrul Spiritual din Himalaya. la executarea posturii este posibil să nu se energizeze câte o chakră din lista pe care am dat-o la fiecare asană. bine cunoscute din cărţile de popularizare a yogă-i. LĂMURIRI SUPLIMENTARE PRIVIND TEHNICILE YOGHINE. picioarele apropiate. Poziţia cu şezutul pe podea. Fiecare practicant are stilul său. corpul fizic devine repede rezistent din toate punctele de vedere. păstrând mâna apropiată de picior. se va perfecţiona şi activitatea chakrelor. unde sunt preluate. dar nici o tehnică de yoga nu ajunge până în Absolut. practicând mereu. 3. Aşa simplă cum pare. când ai acces şi la altceva. întinderea picioarelor înainte ş. apoi la dreapta. 4. De aceea. efectul tehnicilor este mai puternic.a. 5. realizează un • • • • • • • • 14 . O asană care acţionează pe mai multe chakre este mai puternică decât una care activează o singură chakră. Deci. are efect şi asupra chakrei Swadhisthana şi altora secundare. Trikonasana scoate din inerţie chakrele inferioare şi. apoi executaţi pe partea dreaptă. trunchiul se ţine vertical prin sprijin pe palme la spate. privirea înainte. Poziţia în genunchi. braţele pe lângă corp. organismul şi receptivitatea sa. care va deveni din ce în ce mai uşor de realizat. Nu contează dacă conduci relaxarea de jos în sus sau de sus în jos Nu conteazăpe care parte (dreapta sau stânga) începi o asană asimetrică. expirând la răsucire. ridicarea genunchilor la piept. braţele pe şolduri.trunchiul la stânga de câteva ori. privirea descriind un unghi de cel puţin 90 grade în acelaşi plan. Unele tehnici de Kriya-yoga acţionează chiar şi în planul vedic.m. sunt bune pentru toată lumea. Exerciţiile dezvoltă funcţile corpului fizic şi. Poziţia în picioare. TRIKONASANA este foarte deosebită şi complexă.d. DE LA MAESTRUL YOGANANDA • KRIYA-YOGA urmăreşte purificarea energetică a chakrelor în sensul fineţii lor şi obţinerii unei rezonanţe mai puternice între sistemul energetic al yoghinului şi curenţii energetici veniţi de la Divinitatea Supremă. unde semnalele energetice se decodifică şi astfel pot ajunge la Steaua Nordului. Expiraţi odată cu fiecare răsucire. Asanele mai simple se execută la începutul programului. Răsuciţi trunchiul de câteva ori spre stânga şi spre dreapta. capul ţinut drept. odihniţi-vă. picioarele înainte. Asanele clasice. întărindu-ţi aura. ea educă puternic chakrele Muladhara. prin încordarea Ajna-ei. Stând cu faţa către Nord.

a fost guru-l părinţilor celui ce va deveni mai târziu Paramahamsa Yogananda. chakrele învecinate interferă energetic. Deşi mort la puţin timp după naşterea lui Yogananda. Execuţia corectă a Trikonasanei este următoarea : Picioarele desfăcute. Variantă : în aplecare. Ajna astrală.  Există chakre complementare. Vishuddha + Muladhara. Astfel. • La crearea unei asane noi se au în vedere o serie de aspecte legate de chakre. Pe fiecare chakră cad proiecţiile celorlalte şi tot corpul este un loc de interacţiune a tuturor chakrelor.  Când chakrele sunt bine optimizate. făcând-o accesibilă oricui. Trunchiul revine la verticală pe inspiraţie. Le obligă. KRIYA – YOGA. deci. simplificând-o şi descurajând vechiul model de yoghin ascet 15 . opuse cromatic. La conştientizare se respiră liber. Lahiri Mahasaya a fost primul său învăţător spiritual. astfel :  Fiecare chakră îşi are corespondente de acelaşi tip în toate învelişurile (avem. Ajna cauzală ş. privirea . acţiunea lor benefică se extinde asupra întregului corp prin interferenţe energetice. Anahata + Ajna. cu plămânii goliţi de aer. VĂZUTĂ DE SPIRITUL MAESTRULUI LAHIRI MAHASAYA LAHIRI MAHASAYA. privirea orientată spre mâna ridicată. Mahasaya a fost primul iniţiat care a răspândit în lume Kriya yoga. iar o parte din ea este preluată de Ajna şi transmisă pe Vishuddha.d.). maestru de Kriya yoga. să elibereze energia latentă din ele. VĂZUTA DE SPIRITUL MAESTRULUI LAHIRI MAHASAYA KRIYA YOGA.m. Pe expir se înclină corpul în lateral cât se poate de mult. o întreagă teorie a combinaţiilor menite să intensifice unele efecte energetice prin acţiunea bine dirijată a chakrelor. Se păstrează postura cât permite organismul. aura individului.transfer energetic între Ajna şi aceste chakre.drept înainte. Sahasrara + Swadhisthana. Unele asane urmăresc această acţiune unitară (de pildă Trikonasana. a căror acţiune se completează : Ajna + Manipura. Ajna + Swadhisthana) nu este complementară.  La acelaşi nivel chakrele se influenţează unele pe altele. Vajrasana). Ajna fizică. Anahata şi Sahasrara. mâna de sus stă îndoită pe umăr. De aici.  Un alt mod de asociere este pe baza culorilor complementare. de exemplu.  Acţiunea chakrelor periferice (Sahasrara + Muladhara.a. se inspiră ridicând braţele la orizontală în lateral. Ajna eterică. Ajna mentală. ci una menită să echilibreze energetic organismul.

fără efort fizic. se apleacă corpul în faţă. ţinând plămânii goliţi de aer. Respiraţie liberă. se stă cât permite organismul. apoi se revine la verticală prin inspiraţie. Se revine cu tălpile pe podea. Se dau ochii peste cap fără mişcarea capului. Se revine în poziţia de lucru şi se începe programul pentru Manipura chakra. Se inspiră odată cu ridicarea pe vârfurile picioarelor şi ridicarea mâinilor. Este posibil să se ajungă la vederea părţii eterice a aurei (cenuşie deschisă. pentru a-i cere detalii despre misterioasa ştiinţă Kriya yoga. Se reia respiraţia normală timp de 2-3 minute. picioarele apropiate. 16 . privirea în tavan. în ordinea predată. Totul să decurgă liber. se pot desfunda toate blocajele încă existente în trup. braţele pe lângă corp. care pregăteşte trecerea energiei cosmice către Manipura. KRIYA YOGA studiază filosofic şi spiritual noţiunea de ENERGIE şi aplicarea ei pentru dezvoltarea armonioasă a trupului. nestresat. cu nuanţe de violet). salariat la un birou şi. Urmează o conştientizare a efectelor timp de câteva minute cu ochii închişi. în liniştea necesară purificării corpului energetic. odihnitor. 3. în toate mediile şi planele. În fiecare zi se adaugă câte o tehnică nouă. cu mentalul aerisit. Yoghinul trebuie să fie foarte bine odihnit. în acelaşi timp. Privirea înainte. privind în Ajna. fără a forţa corpul. Iată răspunsul său. privirea înainte pe direcţia orizontală. Kriya yoga se mai numeşte "YOGA TEHNICII FOCULUI RAPID ŞI INTENS CARE ARDE TOATE IMPURITĂŢILE DIN CORPUL YOGHINULUI". expirând. Numai astfel. Se stă aşa cât mai mult posibil. mâinile pe şolduri. Cel ce studiază şi practică Kriya yoga este un foarte bun cunoscător al tehnicilor de energizare rapidă a corpului. executând de 3-4 ori fiecare asană. cu braţele atârnând liber în jos. limpede şi cu o stare psihologică bună. Prezentarea extraordinară pe care i-o face Maestrul Yogananda în cartea sa "Autobiografia unui yoghin" m-a determinat să contactez telepatic spiritul Maestrului Mahasaya. Se menţine poziţia cât este posibil. De aceea. picioarele desfăcute. În picioare. Înţelegem prin aceasta în primul rând o energizare deosebit de puternică a lui Manipura chakra. După expirarea completă. Să nu execute în condiţii de tumult sufletesc ! Kriya yoga se realizează în condiţii de linişte. braţele pe lângă corp. se închid şi se rămâne în aceeaşi poziţie până când corpul se linişteşte. normal. În şedinţa de Kriya yoga se începe cu programul de încălzire a chakrelor. El însuşi era un exemplu de cap de familie ireproşabil. Când ochii obosesc. psihicului şi corpului energetic al practicantului yoghin. cu întoarcerea moderată a capului de câte 50 ori la stânga şi la dreapta. cu calm şi răbdare. picioarele apropiate. În picioare. Se priveşte pe rând fiecare şold. uşor. pentru liniştirea corpului. 2. dar se execută şi cele precedente ZECE TEHNICI PENTRU MANIPURA CHAKRA 1.rătăcitor. un sfânt care manifesta semne supraumane. urmat de o relaxare de 10 minute. Se constată o energizare puternică în Ajna.

Va aştepta câteva minute să-i treacă senzaţia de încins. Respiraţie liberă. Se presează cu mâna genunchiul stâng pentru a ajunge cu el pe podea şi. Kriya yoghinul îşi va imagina că în Ajna chakra. genunchiul stâng ridicat. corpul relaxat. îl va purta de la tălpile picioarelor până în creştet. Mâna stângă pe genunchiul stâng. Se întinde corpul la podea pentru o scurtă relaxare. acoperindu-i întregul corp. ochii închişi. dar energizează extraordinar de puternic Manipura ! 7. În postură. Odihnă 1-2 minute. La sfârşit. făcându-l pe yoghin deosebit de uşor şi imaginându-şi că se ridică în aer şi arde ca o farfurie zburătoare. care se măreşte la nesfârşit. Se stă cât este posibil şi se revine în poziţia iniţială. Nu se va forţa trupul ! Va fi mai greu la început. dar lăsându-şi corpul să ardă încins ca o flacără. Va sta culcat cu faţa în sus şi cu ochii închişi. cât mai sus şi cât mai departe. apoi se expiră lent. DE-A PURURI PURIFICATOR Yoghinul îşi imaginează că trupul său este o flacără care arde şi purifică totul în interiorul său. 6. repetând lent. 5. va menţine căldura focului în creştet şi va scoate conştient această căldură prin fontanelă. mâna dreaptă pe genunchiul drept. Acest jar trebuie să-i dea o căldură imensă în această zonă. în Manipura. Poziţia culcat. va deveni treptat mai uşor. Considerând că acest foc vine din spaţiu. cu mişcări lente. încet va reveni în planul corpului său fizic şi îşi va odihni mentalul. braţele pe lângă corp. se stă cât permite corpul. Se ridică trunchiul. revenind la orizontală. Se lasă uşor trunchiul pe spate până se apucă gleznele cu mâinile (DANDASANA). apoi se reia asana. Se revine cu ambele mâini pe glezne. apăsând cu mâinile pe burtă şi strângând genunchii la piept. nemaigândindu-se la nimic câteva minute. Apoi. ridicând vertical mâna dreaptă şi întorcând faţa către stânga. în zona dintre frunte şi 17 . EXERCIŢIUL FLĂCĂRII ETERNE CARE LUMINEAZĂ MINTEA UNUI KRIYA YOGHIN AVANSAT Într-o poziţie de meditaţie. Mâinile pe burtă. După odihnă. Privirea urmăreşte genunchiul care se ridică. Când se ajunge în poziţia de echilibru. Va purta această căldură sub formă de disc. corpul se odihneşte câteva secunde în poziţia culcat. În genunchi. Se va plimba ca o flacără rotundă de jurîmprejurul său. se reţine aerul câteva secunde. cu faţa în sus. de jos în sus. se execută de mai multe ori. După alte câteva secunde se repetă cea de-a doua poziţie. alternativ. mâinile pe genunchi. pentru a o trimite în spaţiul cosmic. Încet. care-i va mătura tot corpul dintr-o dată. dar exersând muşchii. pe inspiraţie. În continuare îşi va imagina că are o bucată de jar fierbinte sub buric. Privirea liberă până la începerea mişcărilor. ca un şuvoi neîntrerupt. îşi va imagina că scoate bucata de jar de sub buric şi o trimite în spaţiul cosmic. în acelaşi timp. se ridică cu mâna dreaptă genunchiul drept pentru a-l aduce în poziţia flexată în care a fost piciorul stâng. apoi se întoarce trunchiul spre dreapta. exerciţiul solicită puternic coloana vertebrală. Se stă aşa câteva secunde şi se reia poziţia iniţială. palma se orientează în aceeaşi parte ca şi faţa. rar şi conştient cuvintele : "EU SUNT FOCUL ETERN CARE PURIFICĂ TOTUL". Şi tot aşa. în zona Manipura. piciorul drept întins. 8. abia apoi putându-se relua exerciţiul. mai jos de buric. privind spre dreapta. Aşezat pe podea. Atenţie. Se răsuceşte trunchiul către stânga. EXERCIŢIUL FOCULUI NESTINS.4.

fără curenţi de aer în cameră. Îşi va urmări funcţionarea capilarelor. până la umăr. Va încerca să vadă cu cel de-al treilea ochi la lumina acestei lumânări tot ce se întâmplă în creierul său. Această energie imensă va trece prin gât şi va cuprinde întregul cap. mai ales în creier. Foarte mare atenţie mai ales la ultimile exerciţii. privindu-l în fiecare colţişor al său. Nu este permisă nici o imprudenţă. a abdomenului. aspectul fontanelei. Se transformă tot piciorul. fiindcă ar fi prea periculos ! Se plasează un nou glob de foc în degetele piciorului drept şi se continuă procedeul până se ajunge la umărul drept. După ce ţi-ai întunecat tot corpul vei simţi o linişte neobişnuit de plăcută de jos în sus. mâini şi trunchi. începând cu zona din dreptul ochilor. dar vei rămâne treaz. "YOGA FOCULUI" poate pârjoli totul dacă discipolul nu este sub supravegherea maestrului. Îşi va studia zona superioară a creierului. şi concentrarea lui în zona gâtului. Să nu adormi. care operează cu energii calorice periculoase pentru imprudenţi ! 9. şi va decide cam câtă muncă îi mai trebuie pentru "străpungerea" fontanelei. Practicantul se va ridica cu mult peste nivelul biologic al celor din jurul său. se află flacăra unei lumânări care-i luminează creierul. OBSERVAŢIE : Aceste exerciţii sunt complicate şi riscante. Se lucrează cu energii foarte rafinate şi puternice. Se plasează mental un glob de foc în Manipura chakra. este pericol de complicaţii psihologice ! 10. PROGRAMUL DE DIRIJARE A ENERGIEI CALORICE PRIN ÎNTREGUL CORP ŞI EXTINDEREA SA DE JUR-ÎMPREJUR SUB FORMĂ DE SFERĂ ENERGETICĂ Întins comod în pat sau pe podea. Îşi va citi toate impresiile de pe retină şi din toate zonele creierului. de jos în sus. DECLANŞAREA ENERGIEI KUNDALINI PRIN PRIMA TEHNICĂ DE KRIYA YOGA 18 . ca focul natural. ci alb spre galben. de jos în sus. dar kriya yoghinul va persevera şi îl va chema pe maestru dacă are vreo problemă. întunecându-ţi toate zonele corpului pe traseul iniţial. pentru al proteja de accidente. cuprinzând partea stângă a zonei genitale. a toracelui. îşi va controla starea nadis-urilor (canalelor energetice). DE REŢINUT : Acest glob nu este alb-argintiu. ce se întinde până la degetele piciorului stâng. se extinde acest glob de foc sub forma unui canal de foc.creierul mic. Nu te vei mai gândi la nimic câteva minute. dar să nu i se dea nuanţe roşcate. ochii închişi. formând de jos în sus un mulaj al mâinii stângi. Se opreşte în umăr. Se ridică acest foc în sus. într-un mulaj de foc ce reconstituie forma sa naturală. Aceste exerciţiu este pregătitor pentru declanşarea energiei Kundalini. Apoi se va face un efort de imaginaţie pentru acumularea focului din picioare. MARE GRIJĂ ! Imaginaţia să nu depăşească anumite limite ! Nu este un foc rece. ci cald. care întâlneşte globul de foc din umărul stâng. De unii s-a ales scrumul lucrând nesupravegheaţi şi făcând pe sportivii ! Se menţine focul în tot corpul. Acum se plasează o bilă de foc în zona degetelor mâinii stângi şi se extinde focul. iar apoi îl vei stinge.

Îi vei permite să urce lent pe acest canal. fără efort. Ea vă 19 .Culcat la orizontală. pe podea sau un pat tare. Se plasează mental un glob de foc nu prea fierbinte. FIGURI MAGICE FIGURA MAGICĂ PENTRU STIMULAREA IUBIRII DIN SUFLETELE OAMENILOR Gândiţi-vă cu iubire la o fiinţă sau la un obiect privind centrul figurii (bulina neagră) timp de 2-3 minute. nu-l forţa. căci devine periculos şi muşcă ! Condu-l cu mintea. Las-o să-şi facă capriciile. cu ochii închişi. trage-l în sus. luminându-l şi încălzindu-l uşor. Stai liniştit şi primeşte-o cu răbdare ! Treptat. strâns înfăşurat. nu te teme. Aceasta este cea mai uşoară şi mai lentă metodă pentru deblocarea lui Kundalini Shakti din culcuşul său. Ţine-l în tine cât mai mult posibil. prieteneşte. dacă o laşi în pace. ca un ghem. Tragel. Acest glob de foc reprezintă un şarpe de foc. Capul său priveşte în sus pe canalul măduvei spinării. cât mai comod şi relaxat. la fel ca şi şarpele. puţin roz. nu te va muşca. după care contemplaţi întreaga figură. de culoare alb-gălbui. în zona fontanelei. căci îi va fi tot mai greu să urce. ce îţi va inunda măduva şi se va extinde în tot corpul. va slăbi şi vei reuşi să-ţi revii la starea dinainte. Vei vedea că din globul de foc iniţial a început să urce o energie deosebit de puternică. Lasă şarpele să urce lent. în ultima vertebră sacrală. până ajungi cu el în partea de sus a craniului şi lipeşte-i fruntea de cutia craniană.

Din clipa în care simţiţi o presiune în creştetul capului fixaţi numai partea de sus a desenului. după care parcurgeţi relaxat cu privirea întregul desen.va amplifica sentimentul. SIMBOLISTICA FIGURII Bulina reprezintă spiritul omului. În scurt timp veţi avea o senzaţie de uşurare datorită eliminării energiilor uzate din organism. Privind partea de sus a desenului veţi intra în legătură 20 . Iubirea deosebit de puternică se propagă pe direcţiile punctelor cardinale şi poate ieşi din Universul nostru (săgeţile care ies prin vârfurile pătratului). Veţi avea o stare de supraenergizare plăcută pe care ar fi bine să o păstraţi 10-15 minute. biocâmpul dumneavoastră va începe să evacueze energiile uzate în pământ. EXPLICAREA FENOMENULUI Privind centrul figurii. Săgeţile sunt direcţiile principale de răspândire a iubirii : cele 4 puncte cardinale (săgeţile mai mari) şi 4 direcţii intermediare lor (săgeţile mai mici). mărindu-vă aura până la dimensiuni cosmice. sufletul poate ajunge până la marginile Universului nostru (pătratul). care este adăpostit în interiorul sufletului (cercul). Dacă spiritul iubeşte. AVERTISMENT : Această figură magică nu poate fi folosită în scopuri egoiste ! FIGURA MAGICĂ PENTRU ELIMINAREA ENERGIILOR UZATE DIN ORGANISM Priviţi centrul figurii magice timp de câteva secunde.

Iata in ce consta acest gest: Stam pe un scaun. Gasiti punctul de echilibru. eventual lasate sa cada firesc. El va fi vehiculul constiintei noastre spre nivelele profunde.intr-o pozitie simetrica si fara efort. sa se estompeze si observati. Pentru a directiona mintea "in interior". ganduri.asupra acestui lucru atrag atentia in mod special. in tramvai. la plimbare.realizand astfel o neutralizare si o inchidere a unor circuite energetice . intr-o sala de asteptare etc. cu palmele in sus. al intoarcerii spre interior. De pilda alarma unei masini declansata undeva in strada poate sa ne aminteasca un lucru neplacut. Respiratia trebuie "constientizata" .htm TEHNICI DE RELAXARE FIZICA SI MENTALA Creierul uman este solicitat sa elibereze permanent un procent sporit de creatie. acasa. simtiti si nu reactionati. sa se "depuna". Lasati freamatul corpului sa se aseze. simetric. una peste alta sau cu degetele intrepatrunse. El va perturba doar daca ii rezistam sau nu il analizam lasandu-l sa creeze oscilatii. Mainile ocupa de asemenea pozitia cea mai comoda. ea este un gest al revenirii la sine. constituie la ora actuala o practica de ale carei rezultate nimeni nu se mai indoieste. Dar pentru aceasta este necesara o disciplinare maxima a functiilor sale. iar "portile meditatiei". iar acest gand va genera altul si apoi altul intr-o bucla care poate dura multe minute din cele cateva pe care vrem sa le afectam unui alt lucru. nu analizati. cu spatele drept si fara tensiune. http://www. Lasati pleoapele sa coboare de la sine orientand atentia in interior si conventit cu dvs. de unde vor fi orientate spre sol. Picioarele pot fi flectate intr-o pozitie de tip oriental. In afara unui caz de forta majora. Putem efectua un astfel de gest o data sau de doua ori pe zi. in linistea unei camere. dar cu conditia ca pozitia respectiva sa nu devina incomoda in timpul celor 20 de minute. Ea va înlesni ieşirea energiilor uzate din corp pe direcţiile celor patru puncte cardinale. Detaliile expuse pregatesc de fapt mintea.ro/index. nu vom sta culcati. izolati pentru 20 de minute. asistati si nu interveniti. Important este ca mainile sa se atinga . dar la fel il putem exersa si in metrou. nu catalogati. Tehnica propusa are simplitatea si naturaletea unui gest. de altfel un gest crucial al fiintei umane. Constientizati aceasta pulsatie multipla a corpului in 21 .spiritus. insiva ca orice stimul sonor venit din exterior nu este neaparat perturbator.cu energia cosmică vindecătoare. dimineata si seara. ce va pătrunde în organism prin creştetul capului. am ales procesul semiautomat al respiratiei. un fotoliu sau in oricare alt loc in care ne putem mentine 20 de minute sezand. ceea ce usureaza circulatia.go.

centrul careia se afla fluxul respiratiei. Cursul interior al atentiei noastre este insa adesea intrerupt de momente si ciclice eliminari de energii reziduale din sistemul nervos "amprente" ale unor tensiuni peste limita de toleranta. cu exceptia celor care sufera de boli psihice si neurologice grave! Cata vreme nu tradam spiritul acestui gest si respectam unica regula . efect al metabolismului scazut in mod natural ca efect al relaxarii generale si nu ca urmare a unei constrangeri. somn. ca nu mai discernem intre inspir si expir. readucem atentia la respiratie. este sa reducem incet. pe parcursul a 1-2 minute.. miscand progresiv mainile. starea de constiinta pura care este o stare de acuitate perfecta. in special in zona mainilor. disparitia obiectului constiintei. procesul la care participa creierul. fara obiect. miscand usor capul si deschizand cu lentoare ochii. fara efort. cand mintea ar putea gasi spontan calea spre aceasta "stare contrarie". Se va instala o stare de relaxare profunda. Aceasta stare nu va dura mult. Relaxarea este deci exspresia unei integrari si unificari a etajelor psihosomatice. mai importanta poate decat unificarea electro-slaba. va aparea o imagine sau o senzatie va declansa un proces de analiza. o stare de a fi pur si simplu fara inhibitie. realizata de fizica cuantica: este unificarea constientului cu inconstientul. deci a dualitatii subiect-obiect si in final trairea pentru cateva clipe a tintei demersului nostru. In acest moment realizati una din marile unificari ale naturii. subiectivitate pura. Veti remarca mai bine efectele dupa o zi grea de lucru. Trebuie de asemenea sa invatam sa recunoastem si sa ne explicam fenomenele legate de starile profunde ale constiintei deoarece ele sunt tot atatea puncte de control in drumul spre starile superioare de constiinta. acuitate auditiva. esenta a obiectivitatii. Prin relaxare. imperceptibila. la constientizarea corpului.. Ori de cate ori apar ganduri. dar. la polifonia propriei noastre anestezii. Constientizarea unui proces semiautomat induce relaxarea prin organizarea si coerenta sistemului nervos. atentia spre interior. fara motiv. nu mai simtim anumite parti ale corpului sau intreg corpul. vis etc. Ceea ce trebuie sa facem acum. Tehnica aceasta este accesibila si recomandabila orcarui om. se face acum doar la nivelul cortexului. Excitatia scazuta va declansa acum un ciclu de eliminare a tensiunilor neuropsihice. dar complementara activitatii fizice si mai ales intelectuale. Revenirea se face dupa 15-20 de minute. intrucat dupa putin timp va aparea un gand. a respiratiei. o senzatie de presiune placuta in zona frontala. tot ceea ce se intampla cu putin timp inainte la nivelul intregii fiinte cu participarea intregului sistem nervos. se produc fenomene de eliberare a unor tensiuni nespecifice. senzatia subtila ca stimulii sonori ocazionali veniti din exterior ne sunt interiori.a readuce mereu mintea la constientizarea corpului. Iata urmatoarele fenomene care apar in urma 22 . fenomene pe care trebuie sa le cunoastem. Un gand cheama alt gand si asa mai departe.Putem considera ca inaintam spre starea de relaxare profunda atunci cand se produc unul sau mai multe din urmatoarele fenomene: incetinirea respiratiei. de prezenta unica. la respiratie. simtirea unei scheme corporale difuze care depaseste corpul fizic. senzatia ca respiratia aproape se suspenda. al carui principal semn de control va fi o respiratie minima. datorita minimei lor amplitudini. totul este perfect. prin tendinte de sincronizare a emisferelor intre ele si a zonelor corticale cu cele subcorticale deci toate acestea sunt acum inlocuite cu activitatea si activarea unui analizor semantic localizat la nivelul cortexului. orizontal si vertical. Iata mai jos "normele" de control pentru verificarea corectitudini procesului: .

o metoda cadru de larga respiratie. faptul de a sta nemiscati un timp.ferestre ale organismului spre univers. toate acestea sunt zone reflexogene care vor transmite mici valuri de activare in intreg organismul. Deci o atmosfera relativ neutra din punctul de vedere al stimulilor sonori.Suntem. neutralizand tensiunile. descarcand incarcatura electrostatica a corpului. . cat a zambetului ca stare interioara a fetei. abdominale. noile amanunte vor fi usor integrate si nu vor ameninta simplitatea acestui gest si dorinta de a oferi amanunte de maxima accesibilitate. fata. vor vedea ca aprofundarile si nuantele. fara nici o alta recomandare. activand harta punctelor magnetice . centru la care vom reveni mereu in meditatie in incercarea de a urmarii dinamica respiratiei. Acestuia. vizuali.Relaxarea va fi de asemenea mult usurata daca o vom face dupa un dus. a corpului intreg i s-au descoperit miraculoase puteri de vindecare si detensionare. furnicaturi. telefon. mici spasme. capul. bratele. tresariri. Cateva respiratii profunde.Un efect apropiat asupra constiintei limitei . vor activa si degaja plexul. Fireste. a ochilor. deci asezati comod pe un scaun. al buzelor. . acestea nu apar toate la acelasi individ si oricum nu toate deodata. amorteli. De asemenea. etc. O alta conditie preliminara: coloana dreapta este de asemenea un factor alfagen. FENOMENOLOGIA RELAXARII Cei care sunt practicieni. semiobscura (lumina prea puternica poate inhiba ritmul alfa). In meditatie acest lucru este important: simplul fapt de a inchide ochii mareste productia de unde alfa. ar fi suficient pentru a intensifica ritmul altfa. nu neaparat celui exterior. simetric. mainile reunite si daca e prea mult. limba relaxata (destinderea aparatului fonator va avea ca efect diminuarea verbalizarii interioare). clipitul ochilor. excitatie. izolati pe cat este posibil de stimuli sonori prea mari ca radio. el ne ajuta sa constientizam global corpul. picioarele ca si cum a-ti vrea sa stergeti de pe suprafata pielii si a hainelor niste imaginare picaturi de apa. emotiilor si a senzatiilor. sa fie o masa usoara.constiinta limitei este depasirea limitei . contractii nervoase. Rotiti de cateva ori capul pentru a detensiona gatul. talpile. s-a constatat ca redresarea coloanei vertebrale mareste productia de unde alfa. mancarimi. Lasati deci un zambet interior sa 23 . Imbracamintea e bine sa fie comoda si calduroasa iar momentul ales este bine sa nu fie cel imediat urmator unei mese sau daca e asa. ce va putea fi introdusa in rutina de zi cu zi. dintre care unele chiar bizare sau asemanatoare visului. ochii. polul anxietatii. Un dus este el insusi aproape o meditatie pe suport corporal. olfactivi etc. reamintindu-ne de centrul fiintei. gatul. termici. pieptul. dandu-ne o perceptie integrala a acestuia. zvacniri usoare. . caldura. crispari. . ticuri. Si un ultim element ar fi zambetul. tv. coloana dreapta dar fara efort. presiuni. Puteti apoi sa masati usor si rapid mainile. urechile. miscarile capului apar ca o rupere a ritmului.procesului de eliminare a tensiunilor acumulate: aparitia gandurilor.Sa ne retragem deci pentru 15 minute intr-o camera linistita. Miscarile corpului perturba acest ritm. unul din marile noduri tensionale ale organismului. ochii sunt inchisi si constientizam corpul. Desigur.il poate avea o parcurgere rapida a acesteia inainte de inceperea meditatiei: parcurgeti cu mainile fata. sau fotoliu. spatele.

el este semnul de control al eliminarii tensiunilor ce bloca accesul la chipul nostru nemuritor. Capacitatea lui de organizare este activata in mediul nostru intern. spre ordine. anumite zone mai putin altele nu se simt deloc. Un sistem nervos relaxat. 24 . Orientand atenti in interior. .Ceea ce urmarim noi este starea de sanatate perfecta in care cenestezia noastra este disparenta. respiratia care se simte pulsand in zona abdominala. In limbajul medical am putea spune ca "cenestezia este aparenta in boala si disparenta in starea de sanatate" . detensionand organe si sisteme pentru a creea o stare de zambet in toata fiinta.Intram atunci in rezonanta cu un camp profund. . pana cand ne vom identifica cu el.In centrul fiintei. sa asistam. sistemul nostru nervos vor tinde natural spre sincronizare si coerenta.Este vorba de perceptia corpului fizic integrat perfect in biocamp si perceptia rezultantei tuturor ritmurilor fiintei. Dar si aceasta conditie nu e absolut necesara. Atunci corpul si biocampul nostru pot fi integrate pentru o clipa in anatomofiziologia noastra integrala. martori neimplicati. irezistibil.. simrim un zambet urcand eliberator din adanc pentru a ne ilumina spontan.. bazal. in virtutea unei legi generale a naturii conform careia totul tinde spre o stare de maxima potentialitate. multitudinea senzatiilor corporale.Daca in timpul coborarii noastre spre zonele profunde. organismul.parcurga ca un val de maree intreg corpul. Daca vom urmari si acest ritm. Anumite zone se simt mai mult. Urmarindu-le si revenind mereu la aceasta atentie pasiva ori de cate ori apar ganduri. fara tensiuni nespecifice si un organism perfect integrat ar trebui sa nu simta corpul fizic sau mai precis sa-l perceapa ca pe o pulsatie energetica unitara cu a biocampului. pulsul respiratiei.. camp de inteligenta pura. acesta va fi din ce in ce mai lent pana cand devine aproape imperceptibil. Noi nu trebuie decat sa urmarim. in societate si in natura. In momentul starii de constiinta pura stimulam acest camp fundamental al tuturor fortelor naturii.. metabolismul sau energetic. fata. ea apare de multe ori ca un efect si nu ca o cauza a relaxarii. vom percepe starea energetica generala a organismului. altele poate dor. martor neclintit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful