2.

Strucura moleculara de apa
In molecula de apa, nucleele celor doi atomi de hidrogen formeaza cu centrul atomului de oxigen un unghi de 104054’. Ca urmare a acestei structuri molecula de apa are un moment electric pronuntat. Molecula de apa nu contine atomul de oxigen in stare fundamentala-dovada ca unghi dintre legaturile O2-H2, este de 900ci intr-o stare de hibridizare de tip practic sp3. Doi din acesti orbitali sunt de legatura si formeaza cu cate un orbital de la cei 2 atomi de H, doi orbitali moleculari localizati, adica doua legaturi dicentrice. La atomul de O2 mai raman doi orbitali moleculari de nelegatura. Pentru explicarea particularitatilor apei ca: densitate maxima 0 la 4 C, cresterea volumui la trecerea apei in stare solida, valoarea ridicata a caldurilor latente de topire si de vaporizare etc. s-a admis ca moleculele de apa sunt prin legaturi de H2.

H
104054’

H O
m 0,1 m

Interpretarea legaturi ionice
1

H: 1s1;

8O: 1s22s22p4 .. H O : ;  H

.. H:O:;
. .

H

H2O

Se formeaza doua legaturi covalente polare O2-H2. o parte din vapori se condenseaza si iau forma de nori. iar in parte strabat prin straturile de pamant la adancimi diferite. grindina. Stare naturala.4 kJ*mol-1 sau prin electroliza. (peste 10000C): H2OH2+1/2O2. este un dipol. In laborator se poate folosi in acest scop voltametrul. descompunerea apei in componentele ei poate fi realizata prin disociere termica la temperaturi inalte. ceata. Compozitia apei pure Stabilirea compozitiei apei se poate face pe cale de analiza sau pe cale de sinteza. Apele cazute pe pamant sau rezultate din topirea zapezilor. Molecula de apa este covalenta polara. Pentru stabilirea compozitiei apei pe cale de sinteza. mai ales in stare lichida-forma in care acopera mai mult de 2/3 din suprafata globului terestru. ∆H= -284. marile si oceanele. in timpul noptilor racoroase din anotimpurile calduroase se depune roua.toate acestea formeaza apele meteorice. alcatuind apele de suprafata. in laborator se foloseste eudiometrul. zapada. 2. Molecula de apa fiind foarte stabila. formand apele . iar cand temperaturile solului este sub 00C. Se poate observa un circuit al apei in natura. iar vaporii formati se ridica in atmosfera. ploaie. Daca in atmosfera saturata cu vapori de apa intervine o scadere de temperatura. Caldura soarelui cauza evaporarea apelor de suprafata. se depune bruma. in parte umplu din nou lacurile. Apa este una dintre cele mai raspandite substante in natura. raurile.

. Apele subterane care contin dizolvate in molecula lor cantitati mai mari de diferite substante solide sau gazoase. hidrogen sulfurat. mai ales de calciu si de magneziu. ea contine dizolvate componentele acestuia. dioxid de sulf. cum si diferite impuritati din aer. Daca in calea lor intalnesc un strat impermeabil. Apa de ploaie este cea mai curata dintre toate apele naturale.freatice. substante organice si bacterii. Apele subterane au compozitia cea mai variata dintre toate apele naturale. Fiind insa in contact prelungit cu aerul. ca: dioxid de carbon. se numesc ape dure. acid azotic. etc. In natura apa nu este chimic pura. amoniac. se formeaza izvoare subterane. cantitatea si natura substantelor dizolvate depind de natura straturilor de pamant strabatute si de timpul cat apele au fost in contact cu ele. se apropie din nou de suprafata si ies din pamant. Daca apele subterane. ele se aduna acolo si formeaza ape subterane. cum ar fi un strat de argila. ajungand la suprafata si formeaza izvoarele de ape minerale. Apele naturale contin cantitati variate de diferite substante: gaze si saruri dizolvate. iar in regiunile industriale sau le oraselor mari. iar cand contin dizolvate cantitati mari de saruri. Cand contin dizolvate cantitati mici de saruri se numesc ape moi. circuland prin diferite straturi.

iar punctul de fierbere de 100o C (212 o F). Apa supraracita va îngheta daca este agitata . în condiţii de laborator sau chiar în atmosfera. caldura specifica . Apa poate fi usor racita la circa –25o C (-13o F) fara a îngheţa . apa poate exista într-o stare supraracita .Proprietatile fizice si chimice ale apei Apa pura este un lichid fara miros si gust are o nuanta albastruie care poate fi observata numai la straturi de o adancime considerabila. daca se coboara temperatura mai mult . Proprietatile fizice ale apei sunt folosite ca standard pentru a defini . Ca majoritatea lichidelor . caloria . adica poate ramane in stare lichida sub punctul sau de inghet. La presiunea atmosferica standard (760 mm coloană de mercur sau 760 torr) temperatura de înghetare este de 0oC (32oF). sau daca se adauga un cristal de gheata sau o alta particula. Apa atinge densitatea maxima la 4o C (39 o F) şi se extinde la înghetare.

Experimental s-a demonstrat ca apa este o combinatie chimica foarte stabila. Joaca rol de catalizator in multe importante reactii chimice. oxizii bazici. cu unele saruri. Ea reactioneaza în anumite conditii cu metalele. adesea apa este considerata ca solventul universal. Reactionează cu oxizi de metal pentru a forma acizi. Apa este unul dintre cei mai cunoscuti agenti de ionizare. gramul. Apa se combinata cu anumite saruri pentru a forma hidranti. precum şi pentru definirea originala a unitati de masa . . Ea poate fi descompusa la peste 10000C sau cu ajutorul curentului electric: 2H2O = 2H2+ O2 Apa este foarte reactiva din punct de vedere chimic.si latenta . oxizii acizi. Deoarece majoritatea substanţelor sunt intr-o oarecare masura solubile in apa . nemetalele.

Na + H2O = NaOH + 1/2H2 Magneziul reacţionează cu apa la cald sau în stare de vapori: Mg + 2H2O = Mg(OH)2 + H2 Aluminiul este atacat de apa numai dacă este curatat de stratul protector de oxid: 2Al + 6H2O = 2Al(OH)3 + 3H2 Fierul înroşit reactioneaza cu apa in stare de vapori si formeaza oxid feroferic (oxid al Fe II şi Fe III): 3Fe + 4H2O = Fe3O4 + 4H2 Plumbul. la rece. calciu. cu formare de hidroxid şi degajare de hidrogen. Unele metale se corodeaza în prezenta apei. .a) Acţiunea apei asupra metalelor Metalele: potasiu. cuprul. sodiu reactioneaza violent cu apa. b) Acţiunea apei asupra nemetalelor Clorul în reactie cu apa formează apa de clor: Cl2 + H2O = HCl + HclO HclO = HCl + [O] Trecând un curent de vapori de apă peste cocs(carbon) la temperatura de cel putin 10000C se formeaza un amestec de monoxid de carbon şi hidrogen. argintul nu sunt atacate de apa sau de vaporii acestuia. denumit gaz de apa. Atacul este mai puternic în prezenta oxigenului şi a dioxidului de carbon. Reactia are importanta industriala: C + H2O = CO + H2 c) Acţiunea apei asupra oxizilor Apa reacţioneaza cu oxizii metalici solubili cu formare de hidroxizi. mercurul. aurul.

care reprezinta o suspensie fina de Ca(OH)2 într-o solutie saturata de hidroxid de calciu. substanta organica utilizata la sudarea si taierea metalelor în suflatorul oxiacetilenic: CaC2 + 2H2O = HC +CH + Ca(OH)2 + Q. În organismul uman au loc numeroase reacţii chimice care dau naştere la cãldurã.Una dintre reacţiile cu importanta practică o constituie stingerea varului. La dizolvarea dioxidului de sulf în apa are loc si o reactie chimica din care rezulta o solutie acida.Chimiştii ştiu foarte bine ce se întâmplã când vor ca douã substanţe sã reacţioneze între ele. . Utilizari Rolul apei in organism Apa reprezinta un excelent dizolvant pentru multe substanţe şi este mediul în care se desfãşoarã cele mai multe reacţii chimice legate de metabolismul substanţelor şi deci de viaţã. reactie puternic exoterma.Aceste reacţii au nevoie de un mediu apos. altfel substanţele nu se pot desface în ioni. acid sulfuros. iar reacţiile nu pot avea loc.Dacã se amestecã cele douã pulberi pur şi simplu aceastã reacţie nu va avea loc.Rolul apei în organismul uman este foarte mare. 5. SO2 + H2O = H2SO3 Reactia cu carbidul sau carbura de calciu la CaC2 duce la formarea acetilenei.De exemplu din carbonatul de sodiu şi sulfatul de cupru (piatra vânãtã) va rezulta carbonat de cupru şi sulfat de sodiu. CaO + H2O = Ca(OH)2 + Q Hidroxidul de calciu obţinut este relativ putin solubil în apa si de aceea la stingerea varului se obtine asa-zisul lapte de var. energie şi la metabolismul necesar vieţii.Este nevoie ca substanţele sã fie dizolvate în prealabil în apã pentru ca reacţia sã aibã loc.

Apa are şi proprietatea de a acumula şi de a degaja cãldurã prin evaporare.Schimbarea apei din stare lichidã în stare gazoasã presupune o pierdere de cãldurã de la corpul unde se afla apa. Fara apa nu ar putea exista viata. mentine constanta concentratia sarurilor in organism si. evaporandu-se pe suprafata corpului. ia parte la reglarea temperaturii. Ea dizolva şi transporta substantele asimilate si dezasimilate. în prezenţa ionilor reacţiile au loc în câteva secunde.Aceiaşi ioni au proprietãţi catalitice. in organism apa intra in compozitia organelor. .Dacã cãldurã nu s-ar elimina organismul ar avea mult de suferit. Apa contribuie la fenomenele osmotice din plante si are o deosebita importanta în procesul de fotosinteza.Din fericire organismul dispune de o serie de mijloace de eliminare a cãldurii.Pe lângã aceasta apa însãşi este un lectrolit slab. tesuturilor si lichidelor biologice.La temperaturile ridicate ale verii organismul uman primeşte mult mai multã cãldurã decât are nevoie.În corpul omenesc fiecare gram de apã evaporate de pe suprafaţa pielii (transpiraţie) la temperatura camerei înlesneşte pierderea a 580 de calorii mici. ei accelerând un numãr considerabil de reacţii care în mod normal ar dura zile întregi. Apa are un rol esential în întretinerea vietii. care se disociazã în ion de hidrogen (H+) şi hidroxil (OH-).Aceste însuşiri ale apei au un rol foarte important în fiziologia termoreglãrii. Domeniile de utilizare a apei.

.Prepararea celor mai importanti acizi anorganici. ..Sa nu contina materii straine în suspensie sau germeni patogeni. incadreze intre anumite limite. . . apa potabila trebuie: . saruri metalice precipitabile cu H2S sau cu (NH4)2S.Apa Potabila se deosebeste de apa distilata.Substantele dizolvate raportate la un litru trebuie sa se Sa nu contina azotiti sau sulfuri. - Sa contina aer şi CO2 in solutie. cu excepţia micilor cantitati de Fe. incolora.Prepararea solutiilor. fara miros sau gust deosebit. Al. Intrebuitţările apei Apa se întrebuinţează la: .Sa fie limpede. .Producerea energiei electrice. - Sa aiba temperatura cuprinsa între 70 şi 150C si sa nu varieze mult în timpul anului.Obtinerea oxigenului si hidrogenului prin electroliza. În conformitate cu STAS 1342-1950. - - Sa nu contina NH3 sau fosfati care pot proveni prin contaminarea apei cu substante organice în prutefactii si nici metan. Mn. fiind cel mai cunoscut solvent. .

15 şi jumatate dintre ele ar contine apa sarata a oceanelor si marilor. ceea ce a mai ramane pentru consumul omenirii reprezinta conţinutul unei linguriţe.Surse de poluare Poloarea apelor afecteaza calitatea vietii la scara planetara. • Deseurile si rezidurile menajere. care este purtata prin sol de apa de ploaie si zapada topita. • • • Ingrasamintele chimice şi scurgerile provenite de la combinatele zootehnice. chimic si bacteriologic. 69% este repartizat agricultirii. mare parte este inglobata fie in gheturile polare. mai ales produse petroliere. dar si deversari deliberate a unor poluanţi.6. Fara apa nu poate exista viataCalitatea ei a inceput din ce în ce mai mult sa se degradeze ca urmare a modificarilor de ordin fizic. . Din jumatatea de pahar ramasa. Pesticidele si ierbicidele administrate in lucrarile agricole care se deplaseaza prin sol fiind transportate de apa de ploaie sau de la irigaţii pana la panza freatica. Apa reprezinta sursa de viata pentru organismele din toate mediile. Daca toata apa de pe pamant ar fi turnata în 16 pahare cu apa. Scurgeri de la rezervoare de depozitare si conducte de transport subterane. Cauzele poluarii sunt : • Scurgeri accidentale de reziduri de la diverse fabrici. Din consumul mondial de apa. fie este prea poluata pentru a fi folosita drept apa potabila si astfel. 23% industriei si numai 8% în domeniul casnic. • Sarea presarata in timpul iernii pe sosele.

Poluantii apei sunt produsele de orice natura care contin substanţe în stare solida.referat. ploile acide. în conditii si în concentratii ce pot schimba caracteristicile apei.ro/ cel mai tare site cu referate Bibliografie : internet . facând-o daunatoare sanatatii. lichida sau gazoasa.• Depunerile de poluanti din atmosfera. Powered by http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful