P. 1
Suleyman Magnificul.docx

Suleyman Magnificul.docx

|Views: 300|Likes:
Published by gennini4054
Suleyman Magnificul.docx
Suleyman Magnificul.docx

More info:

Published by: gennini4054 on Mar 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2013

pdf

text

original

Roxelana lui Suleyman Magnificul, sclava care a condus Imperiul Otoman

Deşi conducerea Imperiului Otoman era clar dominată de bărbați, a existat o femeie în istoria sa care a sfidat această regulă, reuşind să îşi croiască drum în cercul sultanului şi ajungând să-l influențeze decisiv. Această femeie se numea Roxelana. Era cunoscută drept Roxelana (n.1504) în Europa şi Rossa în Istanbul. Era o sclavă ucraineană cel mai probabil capturată în Caucaz de către tătari şi adusă pe piața de sclavi din Istanbul, unde a fost cumpărată pentru haremul sultanului, nu inainte de a fi întâi vândută în Caffa. Haremul lui Suleyman, ca al majorității conducătorilor otomani, avea în componență patru concubine principale dintre care una avea să-i ofere un urmaş, pe lângă alte 300 de concubine. Ca şi Roxelana, femeile proveneau de obicei din prăzile de război ale otomanilor. În plus, majoritatea erau creştine. Numele său se presupune a deriva din cuvântul ‘rus’, folosit pentru a-i desemna atât pe ruşi cât şi pe ucrainenii din secolul al 16-lea. Istoricii slavi i-au localizat oraşul natal în Rohatyn, Ucraina de vest, dar care aparținea Poloniei pe vremea aceea. Ucrainenii erau cunoscuți sub numele de ruteni, derivat din aceeaşi rădăcină, ‘rus’. Rohatyn-ul se afla la 68 de km. de Lvov, capitala Galiției.

Suleyman ii permite să rămână la curte alături de el deşi tradiția spunea că după majoratul moştenitorilor imperiali aceştia trebuie să plece împreună cu mama lor să . Tratamentul său special a atras ura consoartei Gulfem. Apriga femeie începe acum să-şi elimine rivalii. Acesta o avusese însă pe Roxelana înaintea sultanului. un incendiu distruge vechiul palat şi haremul este mutat la Topkapî. sperând să-i intre în grații oferindu-i-o. Protejată de eunucul responsabil de harem şi de către mama sultanului. Roxelana profită de influența asupra sultanului pentru a determina exilul lui Gulfem (Mahidevran) şi Mustafa într-o provincie îndepărtată din Imperiu. de teama unei rebeliuni. În 1541. sperând să-l înlocuiască pe Mustafa ca urmaş. Mustafa va fi ulterior asasinat. Pe lângă aceasta. în apropierea sultanului. care se opunea legăturii dintre cei doi şi deținea într-adevăr un control destul de mare asupra Imperiului. însemnând ‘cea care râde’ din pricina bunei sale dispoziții şi a talentului său de povestitor. dar la scurtă vreme îşi începe ascensiunea. Eliminând astfel obstacolele. al cărei fiu Mustafa se presupune că ar fi trebuit să moştenească tronul Imperului. la Manisa. este executat. începând era numită ‘domnia femeilor’. Roxelana îi naşte sultanului un moştenitor la scurt timp după aceea. Roxelana-Hurrem îl convinge că marele vizir Ibrahim este un trădător care complota pentru a-i lua puterea. Ibrahim.Roxelana aparține la început straturilor inferioare ale haremului. câştigând titlul de ‘hasseki’. Dobândeşte numele de Hurrem. întrucât în 1553 este interceptată o scrisoare falsă a printului prin care ii cerea ajutor şahului Persiei pentru a-l răsturna de pe tron pe tatal său. Devine rapid una dintre favoritele sultanului. se străduieşte să-i câştige afecțiunea şi ajunge favorita lui. însoțindu-l la diverse evenimente publice. dar se înşelase. Roxelana devine concubina principală în harem.

iar apoi şi-a exprimat dorinta de a se converti. Ca sfetnic al padişahului în afacerile externe. Cu toate acestea. Istoricul Fontenelle menționeaza în opera sa felul în care Roxelana a obținut mariajul: mai întâi a cerut să primească o educație în spiritul religiei musulmane. Totuşi. Cu abilitate îl opreşte să construiască un nou palat unde risca să fie inchisă într-un nou harem. ceea ce l-a bucurat şi mai tare. Unii istorici afrimă că ar fi avut şi un rol important în oprirea raidurilor tătarilor din Crimeea în zona . Căsătoria a încins spiritele şi în lumea islamică.guverneze provinciile periferice ale Imperiului şi să nu se mai întoarcă decât dacă este vorba despre urmaşul la tron. până la Suleyman niciun conducător otoman nu se însurase. iar la trei zile sultanul cedează şi o cere de soție. Roxelana era acum asigurată că fiii ei vor deveni moştenitorii tronului otoman. Sclava ucraineană reuşeşte să facă ceva la care nicio altă femeie nu îndrăznise vreodată să spere: îl convinge pe Sulyman să o ia de soție. în 1549. poruncindu-i în schimb arhitectului Sinan ridicarea moscheii Suleymaniye. şi în Europa creştină. pe lângă atâtea concubine câte îşi permitea să întrețină. lucru pe care Suleyman l-a aprobat. se pare că opinia sa cântăreşte greu în ceea ce priveşte relațiile internaționale. Două dintre scrisorile pe care le trimite regelui polonez Sigismund Augustus s-au păstrat şi datorită contribuțiilor sale Imperiul Otoman este în relații paşnice cu Polonia. Ambasadorii statelor europene i se adresează soției lui Suleyman şi îi trimit cadouri. Odată măritată. după ceremonia de convertire religia nu îi mai permitea relații intime în afara căsătoriei. Legea islamică permitea unui sultan să-şi ia patru soții. hotărându-se să o elibereze.

Thomas M. Hurrem este îngropată într-un mausoleu decorat cu faianță de Iznik. dar lasă în urmă povestea nemuritoare a sclavei care a ajuns să țină frâiele Imperiului Otoman. două şcoli sau un spital pentru femei lângă piața de sclavi din Istanbul. piese de teatru. printre care o simfonie de Haydn şi o operă de Sichynsky.geografică din care provenenea." The Muslim World. "Roxolana: Wife of Suleiman the Magnificent. cu 8 ani înaintea sultanului. 2005. New York. poezii. unele dintre creațiile sale care au supraviețuit fiind daruri oferite şahului Persiei în 1547 sau regelui Sigismund Augustus în 1549. Mausoleul se află lângă acela mai sobru al soțului său." Nashe zhyttia/Our Life. A devenit personajul principal în numeroase picturi sau piese muzicale. soția califului harun al-Rashid. Prymak. Roxelana moare însă încă din 1558. Printre contribuțiile sale arhitectonice se numără o moschee. 95. Recomandari: Galina Yermolenko. cu scene reprezentând grădina raiului. poate şi ca omagiu adus spiritului său vivace. . 1995. 10. probabil luând-o ca model pentru acțiunile sale caritabile pe Zubaida. LII. Soția sultanului era talentată şi la țesut. ea se mai ocupă şi de susținerea unor proiecte edilitare. Fiul său Selim îi urmează lui Suleyman în 1566 după o luptă pe care o duce cu fratele său Bayazid care culminează cu moartea acestuia în 1561. de la Mecca la Ierusalim. "Roxolana: The Greatest Empresse of the East. În afara treburilor politice. romane. 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->