You are on page 1of 56

DISTRIBUIA FORMELOR DE VIA (II)

ZONA TEMPERAT
Punile formeaz puntea ntre pdure i deert

Majoritatea pajitilor temperate se afl pe sol negru, bogat, cunoscut sub numele de cernoziom. Plantele ierboase cresc excelent acolo unde copacii nu pot. Dimensiunile lor mici i puterea de regenerare dup secet sunt ideale pentru zonele n care cantitatea de ploaie este mic. Frunzele lor cresc de la baz, nu din vrf, aa nct ele pot crete la loc rapid, chiar i dup punat intens Zone ntinse din acest biom au fost deselenite i transformate n teren agricol

Cele mai mari puni temperate naturale care mai exist se afl n centrul Asiei. Aici triete cel mai primitiv membru supravieuitor din familia calului, calul slbatic al lui Prezwalski din stepele Mongoliei.

Caii, se crede, iau avut originea n cele dou Americi, unde specia a disprut, i au ptruns n Asia venind pe un pod terestru inundat ntre timp de Marea Bering.

Stepele din estul Europei i centrul Asiei au geruri aprige iarna i ari vara

n Eurasia, hamsterul comun (Cricetus cricetus), marmota (Marmota bobak) i popndii (Citellus) triesc n galerii, dar se hrnesc la suprafa. Orbetele (Spalax) sap galerii n cutarea rdcinilor de ppdie i cicoare.

Preriile din America de Nord au fost distruse n mare parte, n favoarea agriculturii

Preriile din America de Nord au clim mai variat. n est, cantitatea de ploaie este mai ridicat i, de aceea, ierburile mai nalte. Cele din vest sunt mai uscate, cu iarba mai scund. Preriile din partea ferit de vnt a Munilor Stncoi sunt cele mai uscate.

Bizonul nord-american (Bison bison) era n trecut foarte numeros (cca 70 milioane exemplare). La sfritul sec. XIX mai existau mai puin de 1500 exemplare, fiind vnat pentru carne i piei.

Crearea parcului Yellowstone i a altor rezervaii a oferit animalelor locuri sigure de via. Astzi exist n America de Nord cca 350.000 exemplare. Fr adpostul copacilor sau stncilor, mamiferele mici de pe punile temperate i petrec o mare parte din timp n subteran.

La sud de Ecuator, punile temperate se reduc la sud-estul Americii de Sud i la o zon relativ mic n sudul Africii

Pampasul din America de Sud sufer variaii extreme ale temperaturilor, fiind btute aproape constant de un vnt violent de sud-vest, numit pampero.

Veldul din Africa de Sud are temperaturi stabile, dar devine treptat mai uscat, ncepnd de la est spre vest.

n veldul african, suricatele (Suricata suricata) mici carnivoe, i sap galerii pentru a se ascunde de carnivorele mai mari.

ZONELE MEDITERANEENE
Au o suprafa relativ mic n trecut, o mare parte din aceste zone au fost acoperite de pduri temperate. n urma defririlor i a punatului intensiv, acestea au disprut, fiind nlocuite cu actualele zone mediteraneene.

Acest biom apare n rile europene din jurul Mediteranei i n unele pri din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, sudul Africii, sudul Australiei, California, zone n care se cunosc sub numele de chaparral.

n teritoriile mediteraneene, cantitatea de ploaie pe timpul verii variaz de la extrem de sczut, la inexistent, iar temperaturile sunt ridicate. Iernile sunt mai rcoroase i pot fi umede.

Majoritatea plantelor din zona mediteranean rein umezeala: nu sunt suculente ca plantele de deert, dar sunt lucioase sau acoperite cu peri fini argintii, care reflect lumina soarelui i reduc efectul vntului, mpiedicnd evaporaia.

Perioadele lungi de secet i uleiurile aromatice volatile produse de multe plante mediteraneene fac ca incendiile s fie frecvente. Majoritatea plantelor mediteraneene pot supravieui focului, unele avnd adaptri speciale, cum este Quercus suber, suberul fiind ignifugant

Zona mediteranean este sursa plantelor aromatice, ntre care rozmarinul, levnica. mghiranul, dafinul i salvia.

DEERTUL
Sunt acolo unde cantitatea de ploaie este sub

250 mm. Reprezint 20% din suprafaa Pmntului

Animalele i plantele de aici trebuie s reziste

perioade lungi fr ap, toate avnd adaptri specifice. Unele sunt suculente, avnd frunzele sau tulpinile cu esut spongios, n care se pstreaz rezervele de ap. Altele au frunze reduse, pentru a nu pierde apa. Frunzele de cactus se transform n epi, tulpina devenind suculent. O specie de smochin (Ficus) din Africa de Sud i ntinde rdcinile pn la 120 m adncime, pentru a ajunge la ap.

n California se afl Valea Morii, cea mai

secetoas zon din America de Nord, cu o cantitate anual de ploaie de 50 mm .

Cel mai mare deert rece este Deertul Gobi,

n Asia Central. Iarna temperatura coboar sub -20 grade.

Cmilele bactriene (Camelus bactrianus) din

Gobi au o blan lung, aspr, care le ine de cald iarna.

SAVANA

Reprezint punile ntinse de la tropice. Ele au un anotimp ploios, n care plou zilnic i un anotimp secetos, n care nu plou deloc. Ierburile din savan depesc 1 m nlime, existnd 1 sau 2 specii. Cnd sunt 2 specii, ele au perioade diferite de vegetaie, ceea ce le permite s coexiste. n savan cresc i arbori

n savan triesc: elefantul, antilopa, girafa, zebra, antilopa gnu.

Elefantul

Antilopa

Zebra

Antilopa gnu

Struul african este cea mai rapid vieuitoare cu 2 picioare, capabil s ating viteze de 72 km/h.

din savanele Amercii de Sud, numite campos sau cerrado, se afl n Brazilia, Paraguai i Bolivia. Ele au o flor i o faun bogat.

n contrast cu acestea, llanosul din Columbia i Venezuela au biodiversitate redus.

PDUREA TROPICAL
Acoper

poriuni mari de la tropice, ntre tropicul Racului i cel al Capricornului, n America Central i de Sud, Africa, Asia i Australia. Ele primesc peste 1500 mm de ploaie, ntr-un singur anotimp ploios.

India, sezonul ploios este cunoscut sub numele de muson. Ploile musonului vin pe un front de presiune sczut ce se nate n Oceanul Indian i Golful Bengal, de obicei spre sfritul lui mai.

perioda uscat, de cca 4 luni, unele plante se adapteaz, pentru a rezista secetei: tecul i abanosul i leapd frunzele, diminundu-i toate funciile vitale.

Eucalipii

din Australia rezist secetei datorit frunzelor mici, tbcite, care pierd foarte puin ap. Banianii i formeaz rdcini adventive pornite din ramuri, ceea ce le permite s se ntind pe suprafee mari.

PDUREA ECUATORIAL
Este

cel mai bogat i mai productiv biom, adpostind cca 40% din speciile de plante i animale de pe Glob. Este prezent n America Central i de Sud, Africa i Australia Clima este uniform cald: 20-28 grade Celsius Plou aproape n fiecare zi a anului

Plantele

din pdurea ecuatorial sunt stratificate. Majoritatea copacilor din stratul superior i concentreaz creterea n vrful trunchiului, avnd coroana extins i compact.

Copacii

emergeni ating pn la 45 m nlime. (mahonul). Lianele cresc pe tulpinile copacilor i pe spaiile dintre acetia, atingnd uneori grosimea coapsei unui om.

Sub

frunziul superior, arborii mai mici se lupt ntre ei pentru lumin. Ei au coroan lung i ngust.

Nivelul

arbutilor conine copaci pitici, sub 6 m. Nivelul inferior este ntunecos, umed i tcut, cu puine specii

Fauna

este reprezentat prin: tucani, maimue urltoare, harpia, pecarii, jaguari, tapiri, leoparzi etc.

Tucan

Maimuta urlatoare, Harpia

Pecari

Jaguar

Tapir, Leopard