You are on page 1of 7

MATERIILE PRIME FOLOSITE IN INDUSTRIA COSMETICA http://www.mediculmeu.com/dietanutritie/cosmetica/preparate-cosmetice/materiiprime-folosite-in-cosmetica.

php

Acidul benzoic Se prezinta sub forma unor lamele albe, lucioase, are miros usor intepator, gust acrisor, este solubil in apa, dar mai ales in alcool. Se foloseste drept conservant la preparatele cosmetice. Acidul boric Se prezinta sub forma unei pulberi albe, cristaline, cu aspect side-fos, fara miros, cu gust acrisor. Este solubil in apa la cald. Se foloseste in lotiuni de fata, pentru ochi, maini sau boli de piele. Acidul citric Cristale incolore, gust acru, solubil in apa. Se foloseste la prepararea lotiunilor si cremelor pentru albit, lotiuni astringente. Se fabrica din zeama de lamaie. Acidul fosforic

Solutie apoasa 50% lichid limpede, incolor, folosit contra pistruilor si petelor. Acidul lactic Lichid siropos, incolor, solubil in apa, alcool, glicerina; intra in compozitia lotiunilor de albit. Acidul salicilic Cristale albe, putin solubile in apa, solubile in alcool, folosit ca antiseptic, decolorant. in solutie de peste 2%, distruge stratul superficial al pielii, ducand la descuamare. Acidul stearic Amestec de acizi grasi (stearic palmitic), pudra alba, grasa la pipait, insolubila in apa. Se foloseste la prepararea cremelor cu stea-rati, emulsii. Alaun Piatra acra, cristale incolore, fara miros, gust astringent, solubil in apa, insolubil in alcool, astringent si dezinfectant. Alcool cetii ic Obtinut din cetaceu, cristale albe, se intrebuinteaza ca emulgator in creme, fiind bun emolient. Alcool etilic Lichid limpede, incolor, miros particular, usor inflamabil. Se amesteca cu apa si glicerina in orice

proportii. Se foloseste in lotiuni tonice pentru fata si par. Amidonul Obtinut din seminte de: porumb, orez, grau. Este o pulbere fina, alba, insolubil in apa. Se foloseste la prepararea pudrelor ca sicativ calmant si emolient. Amoniacul (NH4OH) Miros caracteristic, solutie incolora, se foloseste la prepararea cremelor prin saponificare, la decolorarea si ondularea parului. Boraxul Este folosit ca emulgator la prepararea cremelor. Camforul Pudra alba, miros caracteristic, racoritor. Se foloseste ca spirt camforat sau in creme si lotiuni. CaoMnul (Bobus alba) Pudra fina alb-galbuie, se foloseste in masti cosmetice si pudre. Calciu carbonic (CaCO3) Pudra alba fara miros; se foloseste ca sicativ in pudre, masti cosmetice, pasta de dinti. Magnezie carbonica (MgCO3) Pulbere alba, fara miros, fara gust. Se intrebuinteaza la fabricarea pudrelor si ca pansament gastric. Ceara de albine Se obtine prin topirea fagurilor de albine. Se intrebuinteaza ia prepararea alifiilor, cremelor, Cetaceu Grasime de balena obtinuta din cavitatea ei precraniana. Masa alba, luciu sidefos, onctuos la pipait. Se foloseste in creme pentru consistenta si ca emulgator, la prepararea rujurilor etc.

Colesterolul Este raspandit in toate tesuturile animale. Cristale albe cu luciu sidefos, insolubil in apa, solubil in uleiuri vegetale, grasimi, cloroform. Se intrebuinteaza ca regenerator al celulelor pielii. Se foloseste fa prepararea cremelor nutritive, fiind inrudit cu sebumul, grasimeanaturala a pielii. Drojdia de bere Miros si gust caracteristic, bogat in fermenti, folosita la prepararea mastilor cosmetice si administrata intern. Galbenusul de ou si albusul Se folosesc la prepararea mastilor cosmetice. Glicerina Lichid siropos, incolor, gust dulceag, fara miros, este higrosco-pica; incalzita, degaja acroleina. Se foloseste la prepararea lotiunilor, fardurilor, giicerolatului de amidon. Lanolina anhidra Se extrage din lana oilor. Masa galbena, translucida, miros caracteristic, vascoasa, se topeste la 40 grade. Nu rancezeste si incorporeaza o mare cantitate de apa. Se intrebuinteaza la prepararea cremelor, emulsiilor. Laptisor de matca Are o consistenta semifluida, translucid, miros

caracteristic, usor aromat, gust astringent. Este un concentrat biologic cu proprietati in regenerarea celulelor. Mierea Gust dulce, aromat, miros caracteristic, se foloseste la prepararea cremelor, mastilor cosmetice, lotiunilor. Parafina, uleiul de parafina Masa alba, grasa !a pipait, fara miros, fara gust, se intrebuinteaza in creme, masti, farduri sau reumatism la impachetari. Uleiul de parafina este un lichid incolor, inodor, se intrebuinteaza ca purgativ. Propolis Este o substanta galben-verzuie, miros aromat, gust amar, consistenta rasinoasa. Are actiune antiseptica si este un bun regenerator al tesutului cutanat. Polenul Este de culoare galbena, cu proprietati regeneratoare. Sulful Pulbere fina, galbuie, miros specific. Se foloseste in tratamentul acneei, in compozitia mastilor cosmetice, pentru tenuri acneice si impotriva matretei. Talcul Pulbere fina, onctuoasa, fara miros; se

intrebuinteaza la prepararea pudrelor cosmetice si pudrelor pentru copii. Uleiul de floarea-soarelui Lichid galben, se intrebuinteaza la prepararea cremelor si ca aliment. Uleiul de lavanda Este un ulei volatil, obtinut din florile de levantica. Are un miros placut si se intrebuinteaza in parfumerie si in industria cosmetica. Uleiul de masline Se intrebuinteaza la prepararea cremelor, briantinelor si in alimentatie. Uleiul de porumbIntrebuintat in cosmetica si ca aliment. Untul de cacao Piaci galbui cu miros de cacao si gust placut. Se topeste la temperatura corpului, se foloseste la prepararea cremelor, rujurilor de buze, emulsiilor. selina Masa alba translucida, fara miros, fara gust, grasa la pipait. Se foloseste la creme, farduri, rujuri, briantine, unguente.

Industria cosmetica
Eficientizarea operatiunilor si cresterea competitivitatiii in industria cosmetica necesita implementarea unei solutii informatice complexe, care sa tina cont de cerintele specifice ale acestei verticale. Aceste necesitati sunt legate in special de gestionarea datelor de expirare a produselor, urmarirea diferitelor campanii de marketing, promotii sau discount-uri pentru un client sau grup de clienti, asigurarea calitatii si respectarea - in procesul de productie - a formulelor pentru fiecare produs in parte, mentinerea unei permanente relatii cu lanturile de magazine unde sunt livrate produsele, etc. Wizrom vine in intampinarea acestor cerinte cu functionalitati dedicate, precum: Realizarea productiei in functie de retetare si formule; Calculul automat al stocului de siguranta (stoc-tampon) in functie de consumurile realizate intr-o anumita perioada; Urmarirea loturilor produse pentru verificarea termenelor de valabilitate; Asigurarea securitatii retetelor si formulelor; Generarea automata de liste pentru preluarea marfii din depozit, cu prioritizari in functie de data expirarii; Asigurarea calitatii si teste de laborator pentru a asigura realizarea produselor in conformitate cu retetarul prestabilit; Pregatirea de etichete cu coduri de bare in avans, inainte de primirea propriu-zisa a marfii in depozit, pentru a evita intarzierile in distributie; Administrarea facila a promotiilor, discount-urilor, bonusurilor sau a diferitelor campanii de marketing pentru un client sau un grup de clienti; Posibilitatea de a defini si de a urmari pachete compuse din mai multe produse, ce sunt gestionate in sistem ca un produs unic; Managementul activitatilor specifice intr-un depozit, incluzand si inventariere, retururi, transferuri intre depozite, etc., cu generarea automata a documentelor necesare; Modulul EDI (electronic data interchange) permite o comunicare permanenta cu lanturile de magazine.

Soluii Wizrom Software


WarehouseExpert, Panorama Necto, WizTime, WizSalary, WizPro, WizCount, WizPro CRM

http://www.wizrom.ro/ro/industry/Industriacosmetica_8