KURSUS SEMESTER INSTITUT SUBJEK TAJUK

: PISMP PENDIDIKAN SENI VISUAL : SEMESTER 2 : IPGM KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN : MURID DAN ALAM BELAJAR (EDU 3103) : TEORI BEHAVIORIS

John Broadus Watson (1878 – 1958) TOKOH PELOPOR

Ivan Petrorich Pavlov (1849 – 1936)

Burrhus Frederic Skinner

Edward Lee Thorndike (1874 – 1949)

Tingkah laku

Pelaziman Klasik (Emosi)

Unsur Berkaitan

Pengukuhan

Pelaziman Operan (Tabiat) Cuba – ralat

Teori Pembelajaran Behavioral Pembelajaran sebagai satu perubahan dalam bentuk atau frekuensi tingkah laku Dalam bentuk pendekatan behavioral. Bunyi loceng 2. Diberikan makanan 4. Tunggu sementara Gerak balas tak terlazim (perembesan) TETAPI Rangsangan neutral (bunyi loceng) 3. tingkah laku pelajar dinilai sebelum memulakan pengajaran Pembelajaran memerlukan penyusunan (stimuli) rangsangan dalam persekitaran supaya pelajar dapat respons dan diberi pengukuhan Pelaziman Klasik Pavlov Sebelum Pelaziman Rangsangan tak terlazim (Makanan) Proses Pelaziman Eksperimen 1. Proses berulangulang Gerak balas tak terlazim (perembesan) DAN Rangsangan Terlazim (bunyi loceng) Selepas Pelaziman Rangsangan tak terlazim (makanan) Tiada gerak balas (tiada perembesan) Gerak balas terlazim (perembesan) .

Ali juga menjadi risau setiap kali ujian biologi akan diadakan. Jadi kerisauan dalam satu mata pelajaran (kimia) telah digeneralisasikan kepada satu mata pelajaran (biologi). kerana kedua mata pelajaran tersebut mempunyai perkaitan antara satu sama lain. Konsep tersebut ialah: Generalisas i Pembelajar an Semula KONSEP LAIN PAVLOV Diskriminas i Penghapus an GENERALISASI Generalisasi bermaksud rangsangan yang sama akan menghasilkan tindak balas yang sama. . Ali menjadi risau setiap kali ujian kimia akan diadakan. Contohnya.Beberapa konsep penting dalam proses pengajaran dan pembelajaran dihasilkan melalui prinsip pelaziman klasik yang dikemukakan oleh Pavlov.

Ali tidak akan menjadi risau jika mengambil ujian bahasa Inggeris atau ujian sejarah. Dalam hal ini. tetapi tidak pada bunyi selain daripada loceng. RUMUSAN DAPATAN KAJIAN PAVLOV . lama-kelamaan bunyi loceng tadi tidak akan merangsang anjing tersebut untuk mengeluarkan air liur. Dalam kajian terhadap anjing. Dalam kes Ali. Penghapusan Penghapusan berlaku apabila rangsangan terlazim yang tidak disertai dengan rangsangan tidak terlazim.Diskriminasi Dikriminasi berlaku apabila individu bertindak balas terhadap sesuatu rangsangan yang tertentu sahaja dan tidak pada rangsangan yang lain. Dalam kajian Pavlov. bunyi loceng tidak disertakan rangsangan tak terlazim (daging). kerana kedua-dua mata pelajaran tersebut amat berbeza dari mata pelajaran sains. Tindak balas akhir akan terhapus dan prinsip ini dikenali sebagai penghapusan. didapati anjing tersebut hanya bertindak balas apabila mendengar bunyi loceng sahaja.

Thorndike Teori Pelaziman Operan Thorndike Kajian : haiwan – ayam. monyet Eksperimen : kotak ajaib Eksperimen Kotak Ajaib Kucing diletakkan di dalam sangkar dan makanan diletakkan di luar sangkar Kucing melakukan beberapa percubaan untuk keluar dari sangkar – Kaedah cuba jaya Pelbagai reaksi : apabila terpijak selak pintu. sangkar itu terbuka Kucing tersebut akan melakukan kaedah cuba jaya sekiranya ia dikurung semula ke dalam sangkar itu. kucing. . anjing.

Sekiranya dia tidak melakukannya. Contohnya. kebarangkalian tindakan itu berlaku akan meningkat dan sebaliknya. kucing tersebut mendapat kejutan elektrik apabila keluar dari sangkar. .HUKUM PEMBELAJARAN THORNDIKE Hukum Kesediaan Menurut Thorndike (1913). tetapi jika ia diikuti dengan kesakitan ia akan lenyap. iaitu kesediaan psikomotor. Seseorang individu akan menguasai kemahiran jika latihan diadakan. ia akan diulang. Rumusannya. sebelum individu itu bertindak. maka tindakan itu dapat memberi kepuasan kepadanya. Hukum Latihan Menurut Thorndike. iaitu belajar. Hukum latihan menyatakan bahawa sesuatu tingkah laku akan diteguhkan melalui aplikasi dan akan dilemahkan tanpa pengukuhan. akan menghasilkan pembelajaran yang tidak sempurna. akan menimbulkan perasaan dukacita dan kalau dia dipaksa melakukannya. Rumusannya. Kesediaan dapat dilihat dari tiga aspek yang utama. Selepas gerak balas terhasil. jika tingkah laku diikuti dengan kepuasan. kesannya tentulah menyakitkan dan ia tidak akan mempunyai motivasi untuk keluar dari sangkar. jika pelajar selalu mengulangkaji rumus matematiknya. pertalian antara rangsangan dan gerak balas akan bertambah kukuh. kesediaan afektif dan kesediaan kognitif. Hukum Kesan Hukum kesan menyatakan bahawa jika sesuatu tindakan diikuti oleh sesuatu perubahan persekitaran yang menyeronokkan. jika terdapat kesan yang menyeronokkan. hukum kesediaan merujuk kepada kesediaan dan persiapan-persiapan yang perlu ada. Kesan yang meyakitkan akan melemahkan pertalian antara R-G. perkaitan antara rangsangan dan gerak balas (R-G) akan bertambah kukuh melalui latihan yang diulang-ulang. dia akan dapat mengingatinya dengan lebih mudah. apabila seseorang itu bersedia untuk melakukan sesuatu tindakan. jika dalam eksperimen Thorndike. Contohnya. Hukum latihan ini sangat sesuai digunakan bagi latihan hafalan.

Berdasarkan kepada tiga hukum yang telah dikemukan oleh Thorndike. SKINNER Perlakuan harus diperhatikan dalam jangka masa yang panjang dan membentuk perlakuan yang kompleks daripada perlakuan yang Kajian : Skinner Box SKINNER BOX Tingkah laku binatang dalam kotak boleh dikawal dan gerak balasnya boleh diperhatikan dan direkod. fizikal dan afektif. Guru memulakan pengajaran setelah beliau mendapati pelajar bersedia dari aspek kognitif. Sentiasa menilai aspek kesediaan pelajar. maka guru bolehlah menggunakannya sebagai salah satu pendekatan yang berkesan untuk merangka strategi pengajaran-pembelajaran dalam bilik darjah. Kajian ini membawa beliau kepada penggunaan teori pelaziman operan dalam aktiviti P&P dalam bilik darjah Teori pelaziman operan boleh diperkuat dan dihapuskan jika diberikan peneguhan sebaik sahaja gerakbalas itu ditunjukkan . Memberi ganjaran atau peneguhan untuk respons yang betul. Antara strategi yang boleh digunakan oleh guru ialah: • • • • • Mengadakan pelbagai rangsangan untuk mewujudkan kesan pembelajaran yang menyeronokkan. Menentukan persekitaran yang sesuai untuk pembelajaran.

ciri-ciri pujian (peneguhan positif) yang memberi kesan ialah (a) memuji secara ikhlas. keduanya. Pengukuhan Positif Tingkah Laku Pelajar kemukakan soalan dengan Peneguhan positif yang diberikan oleh guru dapat mendorong pelajar menghasilkan kerja yang bermutu tinggi. Menurut Rachlin (1991). prinsip Premack dan pelupusan. pertamanya untuk memuaskan kehendak individu.Pengukuhan ialah perkara yang dilakukan untuk mengalakkan sesuatu perlakuan itu diulangi. Jadual dibawah menunjukkan satu lagi contoh peneguhan positif. Menurut Brophy (1981). (b) memuji dengan cepat. . Peneguhan yang diberi juga mestilah jelas dan bersistematik. Dalam bilik darjah. Contoh-contoh peneguhan positif yang boleh diberikan dalam bilik darjah ialah seperti memberikan kata-kata pujian selepas pelajar melakukan sesuatu kerja atau menjawab soalan. Hanya tingkah laku yang spesifik sahaja yang perlu diberi peneguhan. memberi hadiah dan sebagainya. pengukuhan negatif. peneguhan positif ini diberikan sebagai salah satu bentuk motivasi dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Guru memuji pelajar Kesan/Akib at Tingkah laku Masa Hadapan Pelajar kemukakan lebih banyak soalan yang baik. Guru juga mestilah ikhlas ketika memberi peneguhan. menepuk bahu pelajar. untuk mengurangkan tekanan dan merangsang otak. (d) memuji usaha dan cuba jaya. dendaan. iaitu pengukuhan positif dan pengukuhan negatif. iaitu: pengukuhan positif. yang menyebabkan perlakuan itu diulangi atau diperkuatkan lagi. (c) memuji tanpa pilih kasih. Pengukuhan Positif Peneguhan positif ialah memberikan sesuatu ganjaran setelah perlakuan itu ditunjukkan. memberikan senyuman. Terdapat lima jenis proses dalam teori pelaziman operan Skinner. Skinner membahagikan pengukuhan kepada dua jenis. pengukuhan diberikan.

Jadual pengukuhan ini meliputi pengukuhan berterusan. Peneguhan berterusan. Jadual dibawah menunjukkan satu lagi contoh peneguhan negatif. Pengukuhan Negatif Pengukuhan negatif ialah rangsangan serta merta yang tidak selesa atau menyakitkan yang diberikan selepas sesuatu tingkah laku ditunjukkan. Contohnya. Tindakan anak (membuat kerja rumah) dapat mengelak daripada rangsangan yang tidak diingini (leteran bapa). seorang bapa memarahi anaknya kerana tidak membuat kerja rumah yang diberikan oleh guru. . pengukuhan berkala berubah. Oleh kerana jemu dengan leteran bapanya. Pengukuhan Negatif Tingkah Laku Pelajar tidak menyiapkan tugasan tepat pada waktunya Kesan/Akibat Guru menegur pelajar Tingkah laku Masa Hadapan Pelajar akan menyiapkan tugasan yang seterusnya tepat pada waktunya Pengukuhan boleh dilaksanakan secara berterusan atau berkala. pengukuhan berkala tetap. pengukuhan berkala nisbah tetap dan pengukuhan berkala nisbah berubah. Cepat memberi kesan. Peneguhan diberi Menonton televisyen selepas setiap gerak balas. Jadual Pengukuhan Pengukuhan Maksud Contoh Bentuk Gerak Balas Tindakan apabila peneguhan diberhentikan Kurang ketekunan dan kehilangan tindak balas dengan cepat.(e) memuji tingkah laku yang spesifik dan (f) memuji jawapan atau respons yang spontan. Jadual menunjukkan jadual pengukuhan yang boleh digunakan untuk membentuk tingkah laku yang diingini. maka si anak tadi pun menyiapkan kerja sekolahnya.

Pelajar akan lambat memberi gerak balas. Kekal tinggi. berhenti seketika selepas peneguhan. Dendaan Dendaan adalah satu proses atau tatacara untuk melemahkan atau mengurangkan berulangnya tingkah laku yang tidak diingini. Tiada nilai peneguhan dimana peneguhan hilang nilainya bila kerap diberikan peneguhan yang sama. Tegasnya. Tingkah Laku Kesan/Akibat Tingkah laku Masa Hadapan . wang ke dalamnya. Pop kuiz Ketekunan masih tinggi dan kadar penurunan gerak balas yang perlahan. Peneguhan selepas bilangan set gerak balas yang telah ditetapkan. Peneguhan berkala berubah (v a r i a b l e in te rva l) Peneguhan berkala nisbah tetap (fixe d-ra tio) Peneguhan selepas jangka masa berubahubah. Tahap gerak balas meningkat apabila diberi peneguhan tetapi menurun selepas peneguhan diberikan. dendaan adalah kesan negatif yang membawa kepada pengurangan dalam kekerapan berlakunya tingkah laku tersebut. berhenti seketika selepas peneguhan. Menunjukkan sedikit ketekunan dan penurunan pada kadar yang pantas dalam gerak balas apabila masa peneguhan berlalu. Kerja yang dibayar mengikut kadar. Gerak balas yang sangat tinggi dan Mesin yang masih menunjukkan m e n g e lu a rk a n gerak balas walau pun tiket dengan peneguhan tidak m e m a su kk a n diberikan.balas yang berubahubah. Jadual 6.Peneguhan berkala tetap (fixe d-in te rv al) Peneguhan diberi Kuiz selepas satu mingguan jangka masa yang ditetapkan. Cepat memberi gerak balas. Peneguhan berkala nisbah berubah (variableratio) Peneguhan selepas beberapa bilangan gerak.6 menunjukkan satu lagi contoh dendaan.

tetapi dapat menakutkan pelajar. iaitu pertama dendaan persembahan (jenis I) dan kedua dendaan penyingkiran (Jenis II). Dendaan bentuk ini tidak melibatkan fizikal. satu aktiviti bermain komputer akan diadakan. Prinsip Premack juga dikenali sebagai “Grandma’s Rule” yang berasaskan kenyataan “kamu boleh keluar bermain selepas kamu habis memakan sayur-sayuran ini”. Contohnya. kita boleh menyelang selikan aktiviti yang menarik dengan aktiviti yang kurang menarik dalam bilik darjah untuk meningkatkan kadar pembelajaran murid. sebab mereka tidak membuat kerja rumah Matematik. Dendaan Persembahan Dendaan Penyingkiran Dendaan persembahan (presentation punishment) berlaku apabila sesuatu rangsangan menyebabkan berlakunya perubahan dalam tingkah laku diri pelajar tersebut. Sebagai guru. Prinsip Premack Konsep utama prinsip Premack ialah mengaitkan aktiviti yang kurang diminati dengan aktiviti yang lebih diminati untuk mengukuhkan tingkah laku terhadap aktiviti yang kurang diminati. Dendaan penyingkiran (removal punishment) berkaitan dengan penyingkiran rangsangan. ibu bapa atau guru-guru tidak memberi kemudahan apabila seseorang pelajar tidak berkelakuan betul.Pelajar membuat bising dalam kelas Gurumemberi amaran kepada pelajar Pelajar berhenti membuat bising dalam kelas Dendaan boleh dibahagikan kepada dua bentuk. selepas mengakhiri mata pelajaran matematik. Contoh mengenakan dendaan penyingkiran ialah seperti tidak membenarkan mereka menonton televisyen dalam tempoh seminggu. sistem demerit. Contohnya. larian padang. Pelupusan . Contohnya. guru memberi kerja tambahan.

Pengalaman yang baik boleh diubah menjadi pengalaman yang buruk Rangsangan yang didedahkan dan jenis gerak balas akan mempengaruhi pengalaman pembelajaran murid.11 bulan – tidak menunjukkan sebarang rasa takut pada seekor tikus putih. Peneguhan itu tidak lagi digunakan. JOHN BROADUS WATSON (1878-1958) Ahli psikologi pertama menggunakan perkataan “behaviorisme”. Watson ‘Little Albert Experiment’ Menggambarkan kuasa pelaziman (conditioning) Albert . Perbezaan antara manusia ialah pengalaman.Pelupusan bermaksud perlakuan yang tidak diberi peneguhan akan lupus dengan sendirinya. Sangat dipengaruhi model pelaziman klasik Pavlov. Semasa pelaziman Albert hendak mengambil tikus. bunyi pemukul diketuk pada . kerana hasilnya tidak datang dengan serta merta. Guru sanggup bersabar dalam menghadapi proses pelupusan. Keadaan ini dapat di atasi jika: • • • Peneguhan untuk sesuatu perlakuan itu dapat dikenal pasti.

(tikus putih dan berbunyi pemukul). Kesannya Albert terkejut dan terjatuh. Akhirnya eksperimen menunjukkan Albert memberi reaksi emosional terhadap tikus contohnya takut pada tikus. Selepas diuji lagi ia menunjukkan reaksi emosi yang sederhana.besi. Pelaziman boleh melahirkan reaksi emosional. arnab. Kesimpulannya. anjing. PROSES PELAZIMAN Gerakbalas Semulajadi Bunyi kuat (Ransangan Tidak Terlazim ) (Gerakbalas Tidak Terlazim) ketakutan Proses Berpasangan Tikus (Ransangan Neutral ) + Bunyi kuat (Ransangan Tidak Terlazim Ketakutan (Gerakbalas Tidak Terlazim) Berlakunya Pembelajaran Tikus (Ransangan Terlazim ) ketakutan (Gerakbalas Terlazim) .keadaan itu diulang berkali-kali.

LATIHAN UJI MINDA 1. .Generalisasi .Pavlov : Ujikaji Anjing .Thorndike : Kotak Ajaib .Penghapusan .Pembelajaran semula 2. Senaraikan prinsip-prinsip pembelajaran seperti yang dinyatakan oleh Pavlov dalam bentuk peta minda.Skinner : Skinner Box . kajian/eksperimen yang digunakan oleh keempat-empat tokoh behaviorisme beserta nama tokoh . Senaraikan terbabit.Diskriminasi .

Hukum Latihan . iaitu stimulus (rangsangan) dan response (gerak balas). iaitu pengukuhan positif dan pengukuhan negatif.Hukum Kesediaan .Watson : Little Albert 3. Thorndike berpendapat bahawa pembelajaran berlaku hasil daripada gabungan antara S-R.Hukum Kesan 4. yang disebut sebagai hukum pembelajaran. Jelaskan kedua-dua pengukuhan : yang telah kepada dinyatakan dalam teori beliau. .. - Pengukuhan disebabkan Positif pemberian Merujuk sesuatu peningkatan berlakunya sesuatu tingkah laku rangsangan berikutan gerakbalas yang ditunjukkan. Skinner membahagikan pengukuhan kepada dua jenis. Nyatakan hukumhukum tersebut. . Melalui eksperimen Little Albert. Thorndike menyarankan bahawa pembelajaran manusia dikawal oleh hukum tertentu. Menurut teori pelaziman operan Skinner.

- Pengukuhan Negatif : Merujuk kepada peningkatan berlakunya sesuatu tingkah laku disebabkan penghapusan sesuatu rangsangan aversif berikutan gerakbalas yang ditunjukkan. DISEDIAKAN OLEH FATIN BINTI ITHNIN NUR AMELIA SYIREEN BINTI JAMINKHIRI SITI ZULAIHA BINTI ABD RAHMAN PISMP PENDIDIKAN SENI VISUAL SEMESTER 2 IPGM KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful