Aluat de pizza

publicat in GUSTĂR I,ITALIANĂ,REŢETE

O construcţie primară, neschimbată de mii de ani, aluatul de pizza este, în fond, un aluat de pâine de influenţă mediteraneană, o cocă existenţială din făină, drojdie, apă, ulei de măsline, o picătură de sare şi o rază de zahăr. Ca în multe reţete, populare şi importate parcă în grabă, există şi aici o practică a adaosurilor frauduloase. Dacă vreţi să vă lăsaţi fantezia să zburde, puneţi-vă mintea cu altceva dar lăsaţi blatul de pizza în plata Domnului. Nu are nevoie nici de lapte şi nici de ouă pentru a exista. Dacă vreţi musai să le puneţi într-un aluat, aveţi toate şansele să vă faceţi un cozonac. Porţii: 8-10 pizza Timp preparare: 30 minute (plus o oră pentru dospit)

Ingrediente:  1 kilogram de făină  40 grame de drojdie  3 linguri de ulei de măsline  aproximativ 400 ml de apă călduţă

cea prea fierbinte va opări făina. Nu vă stesaţi prea mult cu măsuratul în această fază. *Din acelaşi aluat puteţi face foccacia. relativ moale. la loc cald şi lăsaţi-l minim 30 de minute. Frământaţi. se folosesc aprox. şi adăugaţi maiaua şi uleiul (faceţi cu mâna o scobitură în faină astfel încât maiaua şi uleiul să nu curgă). înainte de a introduce aluatul bine întins la cuptor. crocant. nu fierbinte. 2. cu blat subţire. În acest caz folosiţi 500 de grame de făină la 1 plic (7 grame) de drojdie uscată. Apa rece va inhiba procesul de dospire. Pentru foccacia. În plus. Puneţi drojdia într-un pahar înalt sau o crăticioară împreună cu sarea. dacă e cazul. acoperit. 3. Puneţi vasul într-un loc cald. timp de 10 minute. Tot ce trebuie să faceţi este să obţineţi o maia din făină. apă şi drojdie. *Pentru o pizza cu diamentrul de 26 centimetri. înainte de a adăuga topingurile. pentru ca drojdia şi restul ingredientelor să se amestece bine. ungeţi-l cu o linguriţă de ulei de măsline în care aţi macerat cîteva minute o jumătate de căţel de usturoi pisat şi un vârf de cuţit deoregano. cât să se ia de pe mână.două linguri de făină şi aproximativ 200 ml de apă calduţă. Puneţi aluatul la dospit. din exterior spre interior. Nu pe foc sau prea aproape de el! Lăsaţi maiaua să dospească vreo 15 minute. Pentru un aluat de pizza pufos se foloseşte mai puţin ulei de măsline (1 lingură) şi se coace aluatul pe jumătate. adăugând încet apă călduţă. zahărul. se foloseşte cu 30-50% (aproximativ  . Nu folosiţi apă prea fierbinte sau prea rece la prepararea aluatului.sare şi puţin zahăr Preparare: Aluatul de pizza se poate face şi cu drojdie uscată. 120 grame de cocă. Făina şi drojdia uscată se amestecă înainte de a adăuga restul ingredientelor 1.Cerneţi făina. Aluatul trebuie să fie elastic. *Aluatul pentru pizza poate fi congelat sau păstrat trei zile la frigider la temperaturi rezonabile (să nu îngheţe).

170-180 grame/pizza) mai multă cocă decât pentru o piza cu aluat subţire. Aluatul se întinde întotdeauna doar cu mâna. Galerie foto: . lăsaţi-l să crească din nou înainte introducerea la cuptor. Dacă îl întindeţi cu sucitorul.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful