Rancangan Mengajar Tahunan Tahun 2013 Abm1

RANCANGAN MENGAJAR TAHUNAN TAHUN 2013 AMALAN BAHASA MELAYU I

MINGGU DAN TARIKH 1 2 -11 Januari

UNIT 1.Sekolahku

ILMU KAJIAN TEMPATAN, SEJARAH SAINS, MATEMATIK, KAJIAN TEMPATAN SEJARAH, KAJIAN TEMPATAN, GEOGRAFI, PENDIDIKAN MORAL KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU KAJIAN TEMPATAN, SEJARAH SAINS,

HASIL PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN a.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks b.Memerihalkan sejarah dan identiti sekolah. c.Memerihalkan aktiviti utama sekolah. a.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. b.Menyatakan alatan tangan untuk kerja penyenggaraan mesin ringkas. c.Mengenal alatan tangan dan kegunaannya untuk kerja penyenggaraan. a.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. b.Menyatakan jenis rumah. c.Mengenal pasti dan menyatakan hubungan kekeluargaan dan salasilah keluarga. d.Memerihalkan suatu aktiviti di rumah yang mengeratkan hubungan kekeluargaan. a.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. b.Menyebut dan menyatakan alatan tangan untuk kerja kayu dan perkebunan. c.Menerangkan cara membaik pulih kenderaan. d.Menyatakan projek menanam pokok hiasan. a.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. b.Menceritakan sejarah bandar raya. c.Menyatakan keistimewaan bandar raya dari segi lokasi, aspek fizikal dan komposisi penduduk. d.Memerihalkan sesuatu perayaan di bandar raya. a.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.

CATATAN

2 2.Penyenggaraan 14 – 25 Januari Kereta

3 28 Januari – 4 Februari 4 18 Februari – 8 Mac 5 18 -22 Mac

3.Rumahku, Keluargaku

4.Keceriaan Sekolah

5.Bandar Raya Kita

6

6.Tanaman Hiasan

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU b.Menyatakan jenis kemudahan awam yang terdapat di sesuatu kawasan.Masyarakat Penyayang 10.Menjelaskan akibat kecuaian semasa menggunakan peralatan. a.14 Jun 11.Menerangkan perancangan untuk memulakan jualan dan merekod jualan. a. Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. c. Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. d. Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.25 Februari – 8 Mac 7 18 . Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.Menyatakan budaya agama dan kepercayaan masyarakat Malaysia. SEJARAH KAJIAN TEMPATAN.5 April MATEMATIK 9 8 – 19 April 10 29 April . c. c.Mengenal pasti dan menyatakan tempat peranginan dan rekreasi dalam negara.Menyatakan faedah menjual barang secara komisen.Menyatakan cara menjaga keselamatan semasa menggunakan peralatan elektrik. b. a. c. SAINS 11 10 . d.Negara Indah Permai GEOGRAFI.Mengenal pasti bentuk kerosakan luaran peralatan elektrik yang membahayakan. a.Memerihalkan penjagaan tanaman hiasan. b.Asas Perniagaan KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU KAJIAN TEMPATAN 8 1 . . d.Menyatakan alatan tangan untuk kerja praktis perkebunan. c.22 Mac 7. a. c.11 Mei 9.Menyatakn barangan yang sesuai dengan cara komisen.Keselamatan Diutamakan SAINS.Menyatakan keunikan masyarakat negara kita. b.Menyatakan prosedur kerja praktis perkebunan.Menyatakan kepentingan mengekalkan keindahan alam sekitar. b. d. b.Menerangkan cara yang betul penggunaan dan kemudahan awam.Menghargai Kemudahan Awam 8.Mengenal pasti ciri fizikal negara kita. Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.

c.Menyatakan sistem pentadbiran kesultanan melayu Melaka.Menyatakan sejarah kesultanan melayu Melaka. a. 15 30 Julai – 6 Ogos 15.Zaman Kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka SEJARAH. c. ibu negeri dan bandar diraja di Malaysia. c. Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.Persatuan Pengguna 14 15 – 23 Julai 14. b.Menyatakan hak pengguna. b.Perjuangan Kemerdekaan Tanah Air SEJARAH a.Mengenali dan menyatakan tokoh yang telah memperjuangkan kemerdekaan tanah air.Kesetiaan Kepada Negara MATEMATIK.Menerangkan lagu. a.Menyatakan peranan persatuan pengguna. b. jata dan lambing lain yang menjadi identiti negara. PENDIDIKAN MORAL SEJARAH a. Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.Memerihalkan tokoh zaman kesultanan melayu Melaka. .Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. d. Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. d. KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU. d. GEOGRAFI 13 1 .Mengenal dan menyatakan masalah kepenggunaan.Menyatakan cara rakyat menunjukkan kesetiaan kepada negara. b. a. PENDIDIKAN MORAL 16 19 – 23 Ogos 16.12 17 – 28 Jun 12.Menyatakan negeri-negeri.Sistem Raja Berperlembangan SEJARAH. bendera.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.Menyatakan peranan dan tanggungjawab sebagai seorang warganegara.Menyatakan struktur pentadbiran negara.13 Julai 13. b. c.

Mengenal pasti dan menerangkan langkah memelihara dan memulihara sumber negara.Memerihalkan satu daripada kegiatan ekonomi tempatan.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. SEJARAH a. kraftangan dan seni mempertahankan diri. 18 2–6 September 18. KAJIAN TEMPATAN MATEMATIK 19 9 -13 September 19.c.Menyatakan pelbagai jenis kegiatan ekonomi yang terdapat di Malaysia. .Menyatakan cara menabung yang bijak. GEOGRAFI.Memelihara dan Memulihara Sumber Negara SAINS. d.Menyatakan kepentingan kegiatan ekonomi kepada negara. a. c. a.Menyatakan pelbagai sumber/mengenal pasti dan menyatakan jenis sumber yang boleh dibaharui dan tidak boleh dibaharui.Menyatakan dan menghargai jasa tokoh negara. alat muzik. d.30 Ogos 17.Menabung 21 21.Seni Warisan Bangsa KAJIAN TEMPATAN. c.Menyatakan kepentingan menghargai seni warisan bangsa. GEOGRAFI a. b. d.Menyatakan kebaikan menabung dan berjimat cermat. b.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks. c.Menyatakan kesan kegiatan mendapatkan sumber secara tidak terancang kepada alam sekitar. KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.Menyatakan dan mengelaskan jenis permainan. b.Menyebut dan mengeja istilah dalam konteks.Malaysia Maju dan Makmur KAJIAN TEMPATAN. tarian tradisional.Kejayaan GEOGRAFI. b.Menyatakan kesan berbelanja lebih. 20 16 – 20 September 20. c. a. 17 26 .Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.

Menyatakan pertubuhan yang dianggotai oleh Malaysia. b. 22 30 September -12 Oktober 22. c.Menyebut dan menggunakan istilah dalam konteks.Menyatakan penglibatan Malaysia di peringkat antarabangsa dalam bidang ekonomi.Menerangkan peranan kerajaan dan swasta dalam menjamin perkembangan ekonomi yang berterusan. . sosial dan politik.23.Menyatakan faktor yang mempengaruhi perkembangan ekonomi negara. c. SEJARAH a.Malaysia di Arena Antarabangsa GEOGRAFI.27 September Ekonomi Malaysia KEMAHIRAN HIDUP b.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful