P. 1
Nota Kamera

Nota Kamera

Ratings:
(0)
|Views: 18|Likes:
Published by Badrul Wahab
edu 3105
edu 3105

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Badrul Wahab on Mar 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

FOTOGRAFI

JABATAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN IPGM KAMPUS RAJANG

1

INTRODUCTION TO ANALOG CAMERA

2

Definitions
Definisi kamera? Kamera adalah sebuah kotak kedap cahaya (light-proof) mempunyai satu tetingkap berkanta pada bahagian hadapannya. Tingkap tersebut sentiasa tertutup. Ia hanya dibuka sekadar beberapa saat sahaja untuk mendedahkan filem yang terdapat di dalam kotak tersebut kepada cahaya.

3

putara filem sendiri dan kesanan kepekaan filem automatik. 4 .Definitions Definisi kamera? Dengan kemajuan sains dan teknologi. bentuk dan fungsi kamera telah diperbaiki dan diperkemaskan dengan tambahan pelbagai kemudahan dan kecanggihan elektronik seperti fokus automatik.

Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh George Eastman apabila beliau melancarkan fotografi amatur dengan kamera Kodak Brownie pada tahun 1881 dulu:- “ You press the button.Definitions Definisi kamera? Dan kini bertambah pula dengan kehadiran kamera digital yang boleh menghasilkan gambar dan disunting dengan komputer. we do the rest!” 5 .

6 .Jenis-jenis Kamera Analog Dijeniskan mengikut saiz filem digunakan:1. Sesuai untuk snap shoot dan mutu gambar tidak dihiraukan.dan 127 . satu butang pengatup dan tuil penggerak filem. 120. Terdiri dari satu kanta ringkas. Filem saiz 110. Kamera Kotak/Fokus Tetap Bentuk kamera paling ringkas.

7 . Selalunya terdapat lampu imbasan bina dalam. Kamera Format Kecil (i) Jenis Kompak Biasa Menggunakan filem bersaiz 35mm. Binaan ringkas.Jenis-jenis Kamera Analog 2. Tujukan kepada subjek dan tekan butang pengatup. Peralatan asas kamera sahaja.

Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rangefinder Menggunakan filem bersaiz 35mm. dapat dipastikan samada subjek kelihatan jelas atau kabur ( infocus or out-focus).Jenis-jenis Kamera Analog 2. Pemidang tiliknya digabungkan dengan pelaras fokus pada kanta. Dengan memutar pelaras fokus pada kanta (kiri/kanan) sambil melihat melalui pemidang tilik. 8 .

Gunakan kanta utama sebagai pemidang tilik dan kanta objektif untuk merakam foto.Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rifleks Kanta Tunggal (Single Lens Reflex (SLR). Subjek atau pemandangan yang terdapat pada pemidang tilik akan dirakam ke atas filem. Kanta boleh ditukar ganti dengan kanta-kanta yang berlainan jarak fokus untuk mendapatkan kesankesan penggambaran yang berlainan. 9 .

Kamera SLR Analog 10 .

Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang 60mm X 60mm.Jenis-jenis Kamera Analog 2. 11 . Terdapat jenis (a) SLR seperti SLR filem 35mm (b) TLR. Bentuk kamera besar dan berat.

format besar membolehkan pembesaran gambar lebih baik. Sesuai pentingkan mutu foto.Jenis-jenis Kamera Analog 2. 12 . Kanta atas sebagai pemidang tilik dan kanta di bawah sebagai kanta objektif / utama. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana TLR (Twin Lens Reflex) mempunyai kanta serupa yang dipasang di atas satu sama lain.

Bentuk kamera besar dan berat. Digunakan dalam studio oleh jurugambar profesional 13 . Kamera Format Besar Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang > 60mm X 60mm.Jenis-jenis Kamera Analog 3.

Antaramuka Kamera Analog 14 .

Antaramuka Kamera Analog 15 .

Antaramuka Kamera 16 .

Antaramuka Kamera 17 .

Antaramuka Kamera 18 .

Antaramuka Kamera 19 .

badan kamera. Kanta . Pemegang filem atau alur filem .untuk melihat keadaan pemandangan / subjek yang dirakamkan.Bahagian Kamera Kotak kalis cahaya (light tight enclosure) .mendedahkan filem kepada cahaya mengikut jangka masa tertentu. Pengatup (Shutter) . Iris atau diafram .untuk mengawal jumlah cahaya.tempat untuk meletakan kepingan atau gulungan filem 20 .untuk membentuk imej di atas filem. Pemidang tilik (view finder) .

Kanta jarak dekat atau kanta sudut luas (wide-angle) Kanta jarak normal atau kanta 'standard'.Komponen Kamera . Kanta jarak jauh atau kanta sudut kecil (telefoto). 21 . Secara umum kanta di bahagi kepada 3 kategori.Kanta KANTA (Lenses) membentuk imej yang jelas di atas permukaan filem ciri utama ialah jarak fokusnya. berlainan jarak fokus membentuk imej berlainan saiz Jarak fokus disukat dalam unit mm.

Komponen Kamera . 6 mm .35 mm Wide 22 . 28 mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.24 mm Ultra-Wide.

Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.Komponen Kamera . 35 mm - 70mm Standard 70mm .250mm Telephoto 23 .

Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.Komponen Kamera . 300mm ke atas Ultra Telephoto 24 .

Komponen Kamera .Kanta SAIZ JARAK FOKUS & SUDUT BUKA LENSA 25 .

Penggunaan Kanta 26 .

Komponen Kamera .Kanta 27 .

Komponen Kamera .Kanta 28 .

Komponen Kamera .  memainkan peranan beberapa buah kanta yang berlainan jarak fokus. 29 .  sesuai pada subjek yang berubah dengan cepat dan jurugambar tidak ada masa untuk menukar kepada kanta-kanta yang berlainan kepada kameranya.Kanta  mengandungi gabungan beberapa jenis kanta pada satu unit sama ada (i) gabungan sudut luas ke normal atau (ii) normal ke sudut jauh.

300mm Sederhana ke jauh.70mm 28mm .Kanta Bentuk kanta zoom yang biasa terdapat.100mm 70mm .200mm Sudut luas ke normal Sudut luas ke sederhana Sudut luas ke sederhana Normal ke sederhana Sederhana ke jauh  135mm.80mm 50mm . 30 .Komponen Kamera .      28mm .50mm 28mm .

Syot Sangat Jauh( VLS-very Long Shot) SJ .Kanta      SSJ .Syot sederhana(MS-Mid-shot) SD .Syot Dekat (CU-Close up) SDE -Syot Dekat Ekstrim (XCU-Extreme Close-up) 31 .Komponen Kamera .Syot Jauh (LS-Long Shot) SS .

Kanta Foto Jarak Dekat.Komponen Kamera . 32 . (Close-up) Kadangkala penggambaran jarak dekat ( jarak yang kurang 2 kaki) diperlukan untuk membuat slaid tajuk atau menyalin slaid/gambar daripada bahan bercetak Bagi tujuan ini kamera SLR paling ideal digunakan dan digabungkan dengan kanta yang sesuai.

   Kanta khas punya jarak fokus amat dekat untuk besarkan imej subjek yang berada hampir dengan kamera. Sebolehnya gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas.Kanta 1. Kanta Makro.Komponen Kamera . Kebanyakan kanta zoom masa kini dilengkapi dengan fungsi makro sebagai 'standard'. 33 .

Kanta Saring Pendekat (Close-Up Lens-filter).Komponen Kamera . kanta cembung yang perlu disambungkan pada bahagian hadapan kamera yang bertujuan membesarkan imej benda yang kecil. saring pendekat dibekalkan dalam kekuatan atau 'diopter' seperti berikut: +1  +2  +3 beberapa akan membesarkan imej 1 X ganda akan membesarkan imej 2 X ganda akan membesarkan imej 3 X ganda 34 .Kanta 2.

Contohnya. +3 +1 untuk mendapatkan +4.Komponen Kamera .Kanta Bagi mendapatkan kesan pembesaran yang lebih besar. 35 . gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas. saring boleh digabungkan.

36 .Kanta 3. Salung (Bellows). Sistem penyambung kanta dipasang di antara badan kamera dengan kanta utama.Komponen Kamera .

Beberapa tiub logam atau plastik yang boleh disambungkan antara badan kamera dengan kanta.Kanta 4. 37 . Tiub Tambahan.Komponen Kamera .

Perlu disebabkan cahaya terlalu cerah atau keadaan subjek tidak bermaya atau untuk menghasilkan kesan yang istimewa kepada gambar foto.Komponen Kamera . Bagi menghasilkan ini beberapa jenis kanta saring boleh digunakan. Antaranya:- 38 .Kanta Kanta Saring (Lens-Filter).

Polariser. Tanpa Kanta Saring Polariser Kanta Saring Polariser 39 . Sering digunakan untuk menggelapkan warna langit. Menggelapkan warna-warna tertentu serta boleh melenyapkan kesan pantulan cahaya daripada objek berkilat.Komponen Kamera .Kanta 1.

Bahagian tengah gambar foto akan kelihatan jelas sementara kawasan tepi menjadi kabur. 4.Komponen Kamera . 3. Punca-punca cahaya terang akan terbentuk sebagai pusar cahaya gemerlapan seperti bintang berpusar 4 bucu. Kanta dekat yang digabungkan dengan sekeping saring cahaya normal. Saring ini akan membentuk dua imej yang berbeza .Kanta 2. 6 bucu atau 8 bucu. "Split Field'.imej dekat akan kelihatan jelas dan imej jauh juga kelihatan jelas. 40 . Amat sesuai untuk potret. 'Center Spot'.'Star Burst'.

41 .Kanta 5. Membuatkan pandangan jauh kelihatan lebih jelas dan baik. Boleh dilekatkan terus pada sesuatu kanta sebagai pelindung / pengadang kanta tersebut.'Skylight dan UV'.Komponen Kamera .

Lubang Saiz bukaan yang mengawal kadar cahaya yang dibenarkan masuk melalui kanta iris boleh dibesarkan atau dikecilkan bagi menentukan kadar cahaya yang masuk.Komponen Kamera . Saiz iris / apertur diukur menggunakan unit f. 42 .Aperture Iris atau Diafram (Aperture).

 Kalau cahaya terlalu banyak gambar foto akan terlalu cerah. Gambar foto akan menjadi gelap kalau cahaya tidak cukup.8 f22 f2 f3.6 f8 f11 Filem hanya memerlukan kadar cahaya tertentu sahaja untuk pendedahan yang baik.4 f16 f1.5 f4 f5.Aperture Jika nombor f besar lubang irisnya kecil dan sekiranya nombor f besar lubang irisnya kecil. 43 . Nombor f yang biasa terdapat pada sesebuah kamera ialah:f1.Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Kanta Secara umumnya saiz iris di bahagikan kepada tiga suasana umum.6 atau f8 Cahaya malap f1.8 atau f2 (kalau gelap mungkin perlukan lampu imbasan / 'flash light'.) 44 .    Cahaya terik (matahari) f11 atau f16 Cahaya redup (berawan) f5.

Tingkap yang menutup permukaan filem daripada terkena cahaya. Kelajuan Pengatup.Komponen Kamera .Pengatup Pengatup (Shutter). 45 . Tingkap pengatup akan hanya dibuka untuk jangka masa dedahan tertentu yang sesuai untuk mendapatkan gambar foto yang baik. Jangka masa untuk tingkap pengatup terbuka & tertutup semula.

1/4s. Contoh:. 1/500s. 1/2s.Pengatup Bagi menentukan intensiti cahaya yang terdedah kepada filem. 1/250s. Kelajuan disukat dalam masa persaat.1/125s bererti tingkap akan terbuka selama 1 per 125 saat untuk membenarkan cahaya jatuh ke atas filem. 46 . 1/125s. 1/2000s dan 1/4000s. selepas tempuh itu ia akan tertutup. Kelajuan pengatup yang biasa ditemui pada kamera adalah seperti berikut:1s. 1/30s. 1/8s.Komponen Kamera . 1/60s. 1/15s. 1/1000s.

Komponen Kamera .Pengatup Kesan dan Penggunaan Pengatup. PENGATUP LAJU 47 .

Komponen Kamera .Pengatup PENGATUP PERLAHAN 48 .

Komponen Kamera .Pengatup BAGAIMANA MENGHASILKAN FOTO SEPERTI INI? 49 .

50 . 1s hingga 1/30s . Kebanyakan kamera telah disesuaikan dengan kecepatan lampu imbasan (flash light) pada kelajuan pengatup ini.kelajuan lambat.Pengatup Kelajuan bergerak. 1/90s & 1/125s kelajuan imbasan. Sesuai menggambar subjek pegun atau tidak Kelajuan pengatup 1/60s.Komponen Kamera . Kelajuan pengatup 1/125s ke atas – kelajuan cepat dan sesuai untuk semua jenis subjek yang bergerak sama ada pergerakan lambat atau laju.

Pengatup Keadaan subjek pegun Kelajuan pengatup 1/60 berjalan perlahan berjalan laju lari pantas Kenderaan laju 1/125 1/250 1/250 1/500 1/1000 1/2000 51 .Komponen Kamera .

Proses ini dilakukan dengan cara memutar pelaras fokus kanta ke kiri atau ke kanan.Fokus FOKUS Proses mengubah jarak kanta dari permukaan filem supaya satu imej subjek yang jelas terbentuk di atas permukaan filem. sambil melihat subjek melalui pemidang tilik (view finder). TIDAK FOKUS FOKUS 52 .

ii.Fokus Terdapat tiga jenis kaedah fokus. Imej terbahagi. 53 . Terdapat 2 bentuk 'rangefinder'. i. Kaedah 'Rangefinder'. Imej bertindan. 1.

Kaedah 'Mikroprisma'.Fokus 2. Pemidang dipenuhi mikroprisma-mikroprisma. Keadaan imej yang terbentuk akan menentukan sama ada subjek di fokuskan atau tidak. Imej yang jelas bererti subjek berada di dalam fokus. mikroprisma 54 .

55 . Fokus Automatik.Fokus 3. Kamera akan memproses lama masa yang diperlukan untuk isyarat tersebut dipantulkan semula ke dalam kamera. dan diterjemahkan menjadi jarak sebenar subjek dari kamera dan jarak fokus kanta akan diubah secara automatik. Apabila butang pengatup ditekan separuh satu isyarat infra merah atau pun bunyi frekuensi tinggi akan dipancarkan dari kamera kepada subjek. Satu unit pemprosesan fokus akan menentukan fokus sesuatu subjek dengan cara automatik.

Fokus Medan Fokus (Depth of Field). 56 . Medan fokus ialah kawasan yang kelihatan jelas apabila kanta difokuskan kepada sesuatu subjek. Semakin kecil apertur semakin luas medan fokus serta sebaliknya.

Fokus f / 2.6 f / 11 57 .8 f / 5.

Kanta dengan jarak fokal yang pendek mempunyai medan fokus yang lebih luas berbanding kanta jarak fokal yang panjang. Kawasan belakang lebih luas medan fokus dari kawasan hadapan. 58 . semakin luas medan fokus serta sebaliknya.Fokus Semakin jauh jarak kamera subjek.

Kepingan plastik khas yang mempunyai satu permukaan bahan kimia peka cahaya. Pada masa kini hanya satu unit sukatan sahaja digunakan iaitu ISO. 59 . Kecepatan filem adalah kadar kepekaan filem kepada cahaya. ASA JIS DIN ISO American Standards Association Japan Industrial Standards Deutche Industrie Norme International Standards Organisation.Filem FILEM. Kepekaan filem di sukat berdasarkan beberapa skala.

amat sesuai untuk subjek pegun. 2. Sesuai untuk gambar foto sukan dengan pergerakan pantas / laju / waktu malam. Filem LAMBAT Kurang peka kepada cahaya . 60 .200. Sesuai untuk keadaan cahaya biasa pada waktu siang hari. 3. Filem dikelaskan berdasarkan kepada kepekaannya kepada cahaya. Filem SEDERHANA Lebih peka kepada cahaya. ISO 80 . sesuai untuk kebanyakan subjek biasa. ISO 400 ke atas. Perlu sedikit sahaja cahaya. 1.Filem Kepekaan Filem.64. Filem CEPAT Sangat peka kepada cahaya.perlukan kadar cahaya yang banyak Nilai ISO 25 . Gambar foto kelihatan kasar berbintikbintik apabila gambar foto dibesarkan. Sesuai untuk pembesaran gambar foto yang amat besar kerana butiran bahan kimianya amat halus dan sekata.

Panduan tersebut telah direka khas oleh pembuat filem agar gambar foto yang paling maksimum kesannya dapat dirakamkan. Kaedah Penentuan Kadar Dedahan.kaedah paling baik. Kaedah cahaya tuju . i.meter cahaya dibawa berhampiran dengan subjek dan dihalakan kepada kamera untuk membaca jumlah cahaya yang jatih ke atas subjek. kelajuan pengatup dan kepekaan filem. Meter Cahaya . .meter diletakan hampir dgn kamera dan di halakan kepada subjek untuk membaca kadar cahaya yang dipantulkan daripada 61 subjek itu. Kaedah cahaya pantulan . ii. Hubungan yang betul di antara pemilihan apertur. Cara paling mudah tentukan dedahan yang betul ialah dengan mengikut panduan dedahan cahaya yang dibekalkan bersama dengan gulungan filem yang anda beli. 1.Filem DEDAHAN (EXPOSURE).

Jadi dengan hanya menentukan kelajuan pengatup atau pun mengubah saiz apertur nilai dedahan yang sempurna akan sentiasa terhasil. Gabungan kesan bacaan meter dedahan bina dalam dengan sama ada kelajuan pengatup atau saiz apertur atau keduaduanya sekali. Dua bentuk mudah penentuan dedahan yang biasa terdapat ialah bentuk samakan jarum (match-needle) dan bentuk LED. Kamera jenis automatik mempunyai satu meter cahaya yang telah dibina dalam badan kamera itu.Filem Meter dedahan bina dalam kamera. 62 .

63 . Pengguna hanya perlu memilih fungsi P (program) atau AUTO dan mikroprosesor dalam badan kamera akan menentukan kadar dedahan yang sempurna. tidak perlu menentukan kadar dedahan.Filem Kamera berautomatik sepenuhnya.

Gunakan satu bentuk format sahaja . 64 . 3. Ringkas . Panduan berikut boleh digunakan. Elakan atau buangkan unsur-unsur laian atau 'sampah' yang dapat mengalih pengamatan penonton.penonton tidak dapat menentukan saiz sebenar sesuatu benda atau bahan yang terdapat dalam gambar foto.Teknik Fotografi TEKNIK MENGAMBIL GAMBAR FOTO. 1.tumpukan perhatian pada satu elemen utama dalam sesuatu situasi. Adakan perbandingan saiz . 2.sama ada berbentuk menegak atau mendatar. Memudahkan penontoh melihat gambar foto dengan tersusun. Oleh itu adalah penting dimasukan satu benda biasa yang dapat menyatakan saiz secara visual.

Teknik Fotografi
4. Latar belakang - gunakan latar belakang ringkas atau kosong untuk mengfokuskan perhatian penonton kepada subjek utamanya.. Kalau keadaan latar belakang tidak dapat dihindarkan lansung, gunakan kesan fokuys bandingan gunakan apertur besar ( f2 atau f3.5) untuk membuat latar belakang kelihatan kabur.

5. Komposisi - jangan letak elemen utama betulbetul pada bahagian tengah gambar. Gunakan kaedah komposisi informal agar gambar kelihatan lebih dinamik.
6. Jika aksi atau pergerakan dilibatkan dalam sesuatu gambar, berikan lebih ruang atau kawasan 65 dalam arah aksi itu, bukan jauh darinya.

Teknik Fotografi
7. Sudut - pelbagaikan sudut kedudukan kamera untuk menggambarkan subjek. 8. Kontras - pastikan terdapat perbezaan kontras yang nyata di antara subjek dengan latar belakang

66

Teknik Fotografi

67

Teknik Fotografi 68 .

Teknik Fotografi 69 .

Teknik Fotografi 70 .

Teknik Fotografi 71 .

Teknik Fotografi 72 .

Teknik Fotografi 73 .

Teknik Fotografi 74 .

Teknik Fotografi 75 .

Teknik Fotografi 76 .

Rule of 1/3’s 77 .

Rule of 1/3’s 78 .

kamera digital semakin popular dan menghakis pasaran kamera jenis analog.Tugasan  a) b) c) (i) (ii) (iii) - Dewasa ini. Kekuatan dan kelemahan kamera digital berbanding dengan kamera analog Huraiakn konsep-konsep berikut : Imej Konvensional (Conventionalized image) Imej Digital (Digital Image) Kad Memori MS (Memory Stick) SD/MMC (Multimedia Cards & Secure Digital Cards) CF (CompactFlash Cards) Zoom Digital dan Zoom Optical 79 . Huraikan asal-usul dan sejarah perkembangan kamera jenis digital.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->