P. 1
Plantarea nucilor

Plantarea nucilor

|Views: 2,636|Likes:
Published by panflorin
hh
hh

More info:

Published by: panflorin on Mar 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2014

pdf

text

original

Cum se planteaza nucile (http://www.recolta.

eu/producerea-materialului-saditor-la-nuc-juglans-regia/) Producerea materialului saditor la nuc (Juglans regia)categorii: 07 Decembrie 2011 - 00:39 La fel ca la alte specii pomicole producerea materialului saditor la nuc se poate face prin inmultire vegetativa sau generativa. Prin inmultirea vegetativa nu se transmit in mod fidel la urmasi caracterele plantei mama. Nu intotdeauna dintr-o nuca buna va rezulta un pom care sa produca nuci la fel de bune. De aceea, este indicat sa se infiinteze plantatii cu material saditor obtinut prin inmultire pe cale vegetativa, in special prin altoire, metoda prin care insusirile soiului raman neschimbate. Plantatiile de nuc obtinute cu astfel de material vor fi uniforme ca habitus al pomilor si se obtin productii mari ce pot fi standardizate si valorificate pe piata. Deoarece, solicitarile pentru material saditor la nuc in ultimii ani au inceput sa creasca, si pe piata romaneasca inca nu este suficient material saditor obtinut prin altoire, iar cel existent se valorifica la preturi ridicate, exista tendinta de folosire a materialului obtinut prin samanta. Inmultire generativa Inmultirea nucului pe cale generativa nu este indicata la soiuri deoarece are urmatoarele dezavantaje: intra tarziu pe rod (dupa 10-15 ani de la plantare); fructele obtinute sunt neuniforme ca forma si marime; aspectul pomilor in plantatie este neuniform.

Inmultirea nucilor prin samanta se poate face pentru infiintarea de plantatii destinate productiei de lemn si in secundar productiei de fructe si pentru obtinerea portaltoilor. Recoltarea nucilor pentru samanta se face la maturitatea deplina a acestora (cand invelisul verde crapa). Acestea trebuie sa fie uniforme ca aspect si marime. Pentru obtinerea de portaltoi se aleg nuci mici, cu greutate de 6-10 g. Acestea isi pastreaza facultatea germinativa 2-3 ani daca sunt pastrate in conditii frigorifice, la 0-5 grade C. Pentru infiintarea scolii de puieti, nucile se seamana toamna sau primavara. Semanatul de toamna se poate face in a doua jumatate a lunii octombrie. Distanta de semanat este de 90/10-12 cm. Dupa semanat se face bilonarea randului cu un strat de pamant de 15-20 cm. Daca nu au fost insamantate toamna, nucile trebuie stratificate pentru perioada de iarna, pentru parcurgerea procesului de postmaturatie, care la aceasta specie este de 90 zile. Daca trebuie sa semanam primavara nuci care nu au fost stratificate, acestea se introduc in apa la temperatura de 55-60 grade C unde se lasa 3 zile, apoi se scot si se repeta operatiunea, dupa care se scurg de apa, se stratifica in nisip umed, in incaperi la 24-26 grade C, timp de 1014 zile, dupa care se seamana. (Cociu V., 1983). Semanatul de primavara se face in a doua jumatate a lunii martie, cu nuci la care s-a parcurs postmaturatia. Distanta de plantare este de 90/15-20 cm, iar randul nu se biloneaza. In timpul verii se efectueaza lucrarile de intretinere necesare pentru a asigura o dezvoltare normala a puietilor. Toamna se recolteaza si se sorteaza conform standardelor de calitate. Daca puietii nu au ajuns la dimensiunile prevazute de STAS, se pastreaza inca un an in scoala de puieti In primavara urmatoare (inainte de dezmugurit) se planteaza pentru infiintarea campului I, la distanta de 90 cm, intre randuri si 35-40 cm pe rand. La plantare, sistemul radicular se scurteaza usor pana la tesut sanatos. Ranile provocate pe radacina la nuc, cu ocazia transplantarilor, se vindeca greu si acest proces dureaza cel putin un an. La puieti nu se scurteaza tulpina, deoarece mugurele terminal porneste mai repede in vegetatie si asigura o crestere dreapta a tulpinii.

mecanizabile. drenate. dupa caderea frunzelor si primavara inainte de pornirea in vegetatie se face un tratament cu zeama bordeleza.000 – 6. Botu s. Combatera bolilor si daunatorilor se efectueaza prin aplicarea a 6 – 8 tratamente cu zeama bordeleza 0. Inmultirea vegetativa Nucul poate fi inmultit pe cale vegetativa prin altoire. structurate. irigate. Dezavantajele acestui sistem de inmultire sunt: au o durata de viata mai scurta. se obtin fructe de calitate buna. cand pomii obtiniti din samanta abia intra pe rod.000 kg fructe/ha la varsta de 15 – 20 de ani. marcotaj sau “in vitro˝ . se pot obtine productii de 5. profunde. fertilizarea solului cu ingrasaminte chimice si organice pe toata proiectia coroanei . Asigurarea unor ramuri altoi de calitate este un factor hotarator in reusita altoirii la nuc. cu distanta de plantare de 6/4 m. efectuarea unor taieri de scurtare a ramurilor in coroana in luna august pentru a favoriza acumularea rezervelor de substante nutritive in partile ramase si dezvoltarea mai buna a mugurilor. se face rarirea acestora. altoirea nucului este o secventa tehnologica ce necesita conditii deosebite pentru a se putea realiza cu rezultate bune. Acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: . se pot inmulti repede soiurile noi. 2001). pomii au talie mica. Dintre factorii care determina reusita altoirii nucului sunt: . Inmultirea vegetativa a nucului prezinta urmatorele avantaje: se transmit fidel caracterele de la planta mama la descendenti. asigurarea unui regim hidric corespunzator si in perioadele de seceta. In aceste plantatii se vor face toate lucrarile agrotehnice necesare: intretinerea solului ca ogor negru in jurul pomului. Ranile facute se ung cu vopsea. imprima uniformitate in plantatii. Inmultirea prin altoire Spre deosebire de alte specii pomicole. cu valoare comerciala si alimentara mai mare. se pot transmite usor bolile virotice. usoare. Toamna.infiintarea plantatiilor mama pentru obtinerea ramurilor altoi. Pomii se conduc cu ax central si trunchi inalt de 60 cm.Puietii de nuc pot fi obtinuti si in ghivece.1% sau cu alte produse cuprice in amestec cu insecticidele adecvate (I.5 . Se face ciupitul lastarilor erbacei la 5 – 6 frunze in prima decada a lunii mai. obtinerea materialului saditor este mai costisitoare. avantajul acestei tehnologii fiind posibilitatea ca puietii sa fie plantati in camp si primavara tarziu (10-15 mai). Daca lastarii sunt prea desi. In timpul perioadei de vegetatie se fac lucrari de intretinere specifice. dupa ce a trecut pericolul de ingheturi.a. densitatea plantatiilor putand fi mai mare. intra pe rod la 4 – 5 ani. sa se faca pe terenuri fertile. in conditiile in care lastarii se dezvolta prea viguros.

se parafineaza si se face stimularea calusarii in camere de fortare sau in instalatii automatizate pentru realizarea acestei secvente. altoirea cu mugure cu scutisor (chip budding) se aplica la nuc cu rezultate bune in perioada 15 mai – 15 iunie. efectuata in cursul lunii august. O astfel de instalatie a fost conceputa la SCPP Valcea (I. Pentru altoirea in camp cu ochi crescand si in spatii protejate ramurile altoi se recolteaza la inceputul lunii martie si se pastreaza in camere frigorifice la temperatura de 2 – 4 ºC. Inmultirea prin marcotaj se practica mai putin la nuc. sa fie fara rani. internodiile sa fie de 5 – 6 cm lungime.sa aiba lemnul bine maturat. Dupa imbinarea altoiului cu portaltoiul. cu mentinerea in stare de repaus a altoiului si portaltoiului.A. Italia. nu se folosesc ramuri provenite din lastari lacomi. in functie de forma sectiunii realizate de masina: altoirea in “scarita”. altoirea in “omega“. Inmultirea prin micropropagare este o metoda moderna si de viitor pentru inmultirea nucului. Sursa de caldura este electrica. Se va folosi pentru plantare material saditor altoit sau nealtoit. altoirea “nut si feder“. S. se leaga. cand scoarta se detaseaza usor de pe lemn. Se poate folosi metoda de marcotaj prin musuroire sau marcotajul orizontal. Recoltarea ramurilor altoi pentru altoitul in ochi dormind se face de preferinta in ziua cand are loc altoitul. Altoirea mecanizata in spatii protejate se poate face prin mai multe metode. in saci de polietilena. din decembrie pana in aprilie si poate sa fie efectuata manual sau mecanizat. obtinut in . lungimea minima de 50 cm si diametrul de 10 – 16 mm. in varsta de 1-2 ani. 2001). Metode de altoire folosite pentru cultura nucului Se practica 2 modalitati de altoire la nuci: altoirea direct in camp si altoirea in spatii protejate. cu ajutorul caldurii numai la punctul de altoire. Botu. altoirea cu mugure in fluier sau in inel este un sistem ce necesita altoi de aceeasi grosime cu a portaltoiului si se poate realiza cu cele mai bune rezultate in perioada 15 iulie – 30 august. Altoirea nucului in camp. Metoda de inmultire “in vitro” s-a extins mult in Franta.U.. mugurii sa fie bine dezvoltati. boli sau daunatori. Ca metoda de altoire se practica altoirea in copulatie perfectionata. Pentru acest sistem altoiul si portaltoiul trebuie sa aiba aceeasi grosime. Calitatea materialului saditor folosit pentru infiintarea plantatiilor de nuc este esentiala pentru eficianta acestora. Ele se transporta si se pastreaza ambalate in muschi umed pana in momentul altoirii. altoirea cu mugure cu scutisor lung. Altoirea in spatii protejate Aceasta metoda se aplica in perioada repausului vegetativ in spatii protejate. Şi la folosirea acestei metode se aplica stimularea calusarii dupa altoire. Cele mai folosite metode de altoire pentru acest sistem sunt: altoirea cu mugure in ferestruica efectuata in perioada 15 august – 1 septembrie. maduva sa fie 1/3 din diametrul ramurii .

Valmit. sanatos si mugurii bine formati. Geoagiu 86. Sibisel 252. soiuri: Anica. lemnul bine maturat. Roxana. Plantele cu altoiul de 1 an trebuie sa aiba inaltimea de minim 50-60 cm. Sistemul radicular sa fie bine format. Mihaela. Velnita. Claudia. 2001). Bratia. Miroslava.(I. cu mugurii sanatosi. cu multe radacini cat mai lungi. Ovidiu. Jupanesti. Sistemul radicular sa fie bine dezvoltat. Novaci. Valcor. Ciprian. Sibisel 44. Botu. Targu Jiu . Plantele de 2 ani au inaltimea de 2 m. Portval. Argesean. Orastie. Soiuri si portaltoi de nuc mentionate in lista oficiala de soiuri din Romania: portaltoi generativi: Juglans regia. Muscelean. Geoagiu 65. Şusita. . Germisara. cu minim 3 radacini mai lungi de 35 cm. Valrex. bine lignificate.pepiniere.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->