P. 1
Plantarea nucilor

Plantarea nucilor

|Views: 2,699|Likes:
Published by panflorin
hh
hh

More info:

Published by: panflorin on Mar 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2014

pdf

text

original

Cum se planteaza nucile (http://www.recolta.

eu/producerea-materialului-saditor-la-nuc-juglans-regia/) Producerea materialului saditor la nuc (Juglans regia)categorii: 07 Decembrie 2011 - 00:39 La fel ca la alte specii pomicole producerea materialului saditor la nuc se poate face prin inmultire vegetativa sau generativa. Prin inmultirea vegetativa nu se transmit in mod fidel la urmasi caracterele plantei mama. Nu intotdeauna dintr-o nuca buna va rezulta un pom care sa produca nuci la fel de bune. De aceea, este indicat sa se infiinteze plantatii cu material saditor obtinut prin inmultire pe cale vegetativa, in special prin altoire, metoda prin care insusirile soiului raman neschimbate. Plantatiile de nuc obtinute cu astfel de material vor fi uniforme ca habitus al pomilor si se obtin productii mari ce pot fi standardizate si valorificate pe piata. Deoarece, solicitarile pentru material saditor la nuc in ultimii ani au inceput sa creasca, si pe piata romaneasca inca nu este suficient material saditor obtinut prin altoire, iar cel existent se valorifica la preturi ridicate, exista tendinta de folosire a materialului obtinut prin samanta. Inmultire generativa Inmultirea nucului pe cale generativa nu este indicata la soiuri deoarece are urmatoarele dezavantaje: intra tarziu pe rod (dupa 10-15 ani de la plantare); fructele obtinute sunt neuniforme ca forma si marime; aspectul pomilor in plantatie este neuniform.

Inmultirea nucilor prin samanta se poate face pentru infiintarea de plantatii destinate productiei de lemn si in secundar productiei de fructe si pentru obtinerea portaltoilor. Recoltarea nucilor pentru samanta se face la maturitatea deplina a acestora (cand invelisul verde crapa). Acestea trebuie sa fie uniforme ca aspect si marime. Pentru obtinerea de portaltoi se aleg nuci mici, cu greutate de 6-10 g. Acestea isi pastreaza facultatea germinativa 2-3 ani daca sunt pastrate in conditii frigorifice, la 0-5 grade C. Pentru infiintarea scolii de puieti, nucile se seamana toamna sau primavara. Semanatul de toamna se poate face in a doua jumatate a lunii octombrie. Distanta de semanat este de 90/10-12 cm. Dupa semanat se face bilonarea randului cu un strat de pamant de 15-20 cm. Daca nu au fost insamantate toamna, nucile trebuie stratificate pentru perioada de iarna, pentru parcurgerea procesului de postmaturatie, care la aceasta specie este de 90 zile. Daca trebuie sa semanam primavara nuci care nu au fost stratificate, acestea se introduc in apa la temperatura de 55-60 grade C unde se lasa 3 zile, apoi se scot si se repeta operatiunea, dupa care se scurg de apa, se stratifica in nisip umed, in incaperi la 24-26 grade C, timp de 1014 zile, dupa care se seamana. (Cociu V., 1983). Semanatul de primavara se face in a doua jumatate a lunii martie, cu nuci la care s-a parcurs postmaturatia. Distanta de plantare este de 90/15-20 cm, iar randul nu se biloneaza. In timpul verii se efectueaza lucrarile de intretinere necesare pentru a asigura o dezvoltare normala a puietilor. Toamna se recolteaza si se sorteaza conform standardelor de calitate. Daca puietii nu au ajuns la dimensiunile prevazute de STAS, se pastreaza inca un an in scoala de puieti In primavara urmatoare (inainte de dezmugurit) se planteaza pentru infiintarea campului I, la distanta de 90 cm, intre randuri si 35-40 cm pe rand. La plantare, sistemul radicular se scurteaza usor pana la tesut sanatos. Ranile provocate pe radacina la nuc, cu ocazia transplantarilor, se vindeca greu si acest proces dureaza cel putin un an. La puieti nu se scurteaza tulpina, deoarece mugurele terminal porneste mai repede in vegetatie si asigura o crestere dreapta a tulpinii.

Acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: . dupa ce a trecut pericolul de ingheturi. pomii au talie mica. profunde. Inmultirea vegetativa a nucului prezinta urmatorele avantaje: se transmit fidel caracterele de la planta mama la descendenti. cand pomii obtiniti din samanta abia intra pe rod. In timpul perioadei de vegetatie se fac lucrari de intretinere specifice. Dintre factorii care determina reusita altoirii nucului sunt: . mecanizabile. se pot transmite usor bolile virotice.000 – 6. cu valoare comerciala si alimentara mai mare. 2001). Toamna. fertilizarea solului cu ingrasaminte chimice si organice pe toata proiectia coroanei . asigurarea unui regim hidric corespunzator si in perioadele de seceta. marcotaj sau “in vitro˝ . sa se faca pe terenuri fertile. densitatea plantatiilor putand fi mai mare. obtinerea materialului saditor este mai costisitoare. se face rarirea acestora. drenate. Inmultirea vegetativa Nucul poate fi inmultit pe cale vegetativa prin altoire.Puietii de nuc pot fi obtinuti si in ghivece. In aceste plantatii se vor face toate lucrarile agrotehnice necesare: intretinerea solului ca ogor negru in jurul pomului. altoirea nucului este o secventa tehnologica ce necesita conditii deosebite pentru a se putea realiza cu rezultate bune.5 . Dezavantajele acestui sistem de inmultire sunt: au o durata de viata mai scurta. usoare. Daca lastarii sunt prea desi. Botu s.a. se pot inmulti repede soiurile noi. Inmultirea prin altoire Spre deosebire de alte specii pomicole. intra pe rod la 4 – 5 ani. se obtin fructe de calitate buna.1% sau cu alte produse cuprice in amestec cu insecticidele adecvate (I. in conditiile in care lastarii se dezvolta prea viguros. dupa caderea frunzelor si primavara inainte de pornirea in vegetatie se face un tratament cu zeama bordeleza. cu distanta de plantare de 6/4 m. Ranile facute se ung cu vopsea. structurate. Pomii se conduc cu ax central si trunchi inalt de 60 cm.000 kg fructe/ha la varsta de 15 – 20 de ani. se pot obtine productii de 5.infiintarea plantatiilor mama pentru obtinerea ramurilor altoi. Combatera bolilor si daunatorilor se efectueaza prin aplicarea a 6 – 8 tratamente cu zeama bordeleza 0. Asigurarea unor ramuri altoi de calitate este un factor hotarator in reusita altoirii la nuc. efectuarea unor taieri de scurtare a ramurilor in coroana in luna august pentru a favoriza acumularea rezervelor de substante nutritive in partile ramase si dezvoltarea mai buna a mugurilor. Se face ciupitul lastarilor erbacei la 5 – 6 frunze in prima decada a lunii mai. irigate. imprima uniformitate in plantatii. avantajul acestei tehnologii fiind posibilitatea ca puietii sa fie plantati in camp si primavara tarziu (10-15 mai).

sa aiba lemnul bine maturat. Şi la folosirea acestei metode se aplica stimularea calusarii dupa altoire. boli sau daunatori. sa fie fara rani. S. Pentru altoirea in camp cu ochi crescand si in spatii protejate ramurile altoi se recolteaza la inceputul lunii martie si se pastreaza in camere frigorifice la temperatura de 2 – 4 ºC. internodiile sa fie de 5 – 6 cm lungime. Se va folosi pentru plantare material saditor altoit sau nealtoit. Sursa de caldura este electrica. altoirea “nut si feder“. Inmultirea prin marcotaj se practica mai putin la nuc. O astfel de instalatie a fost conceputa la SCPP Valcea (I. Cele mai folosite metode de altoire pentru acest sistem sunt: altoirea cu mugure in ferestruica efectuata in perioada 15 august – 1 septembrie. in saci de polietilena. altoirea cu mugure in fluier sau in inel este un sistem ce necesita altoi de aceeasi grosime cu a portaltoiului si se poate realiza cu cele mai bune rezultate in perioada 15 iulie – 30 august. se parafineaza si se face stimularea calusarii in camere de fortare sau in instalatii automatizate pentru realizarea acestei secvente. in functie de forma sectiunii realizate de masina: altoirea in “scarita”. Se poate folosi metoda de marcotaj prin musuroire sau marcotajul orizontal. Altoirea nucului in camp. Ca metoda de altoire se practica altoirea in copulatie perfectionata. cu ajutorul caldurii numai la punctul de altoire. Recoltarea ramurilor altoi pentru altoitul in ochi dormind se face de preferinta in ziua cand are loc altoitul. se leaga. Metode de altoire folosite pentru cultura nucului Se practica 2 modalitati de altoire la nuci: altoirea direct in camp si altoirea in spatii protejate. efectuata in cursul lunii august. obtinut in . Altoirea mecanizata in spatii protejate se poate face prin mai multe metode. Calitatea materialului saditor folosit pentru infiintarea plantatiilor de nuc este esentiala pentru eficianta acestora. cand scoarta se detaseaza usor de pe lemn. cu mentinerea in stare de repaus a altoiului si portaltoiului. mugurii sa fie bine dezvoltati. Italia. altoirea in “omega“. Inmultirea prin micropropagare este o metoda moderna si de viitor pentru inmultirea nucului. lungimea minima de 50 cm si diametrul de 10 – 16 mm. altoirea cu mugure cu scutisor (chip budding) se aplica la nuc cu rezultate bune in perioada 15 mai – 15 iunie.A. din decembrie pana in aprilie si poate sa fie efectuata manual sau mecanizat.U.. Botu. maduva sa fie 1/3 din diametrul ramurii . Dupa imbinarea altoiului cu portaltoiul. Altoirea in spatii protejate Aceasta metoda se aplica in perioada repausului vegetativ in spatii protejate. nu se folosesc ramuri provenite din lastari lacomi. 2001). Metoda de inmultire “in vitro” s-a extins mult in Franta. Ele se transporta si se pastreaza ambalate in muschi umed pana in momentul altoirii. altoirea cu mugure cu scutisor lung. in varsta de 1-2 ani. Pentru acest sistem altoiul si portaltoiul trebuie sa aiba aceeasi grosime.

Sibisel 44.(I.pepiniere. Ovidiu. Miroslava. Botu. Soiuri si portaltoi de nuc mentionate in lista oficiala de soiuri din Romania: portaltoi generativi: Juglans regia. 2001). Sibisel 252. Portval. Claudia. sanatos si mugurii bine formati. Plantele cu altoiul de 1 an trebuie sa aiba inaltimea de minim 50-60 cm. Jupanesti. lemnul bine maturat. Orastie. Targu Jiu . Ciprian. Valcor. cu minim 3 radacini mai lungi de 35 cm. . Sistemul radicular sa fie bine format. Geoagiu 65. cu multe radacini cat mai lungi. Bratia. Roxana. Plantele de 2 ani au inaltimea de 2 m. Mihaela. Argesean. Muscelean. Şusita. Velnita. soiuri: Anica. Sistemul radicular sa fie bine dezvoltat. Geoagiu 86. Valmit. cu mugurii sanatosi. Novaci. Valrex. Germisara. bine lignificate.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->