Traditii de Buna Vestire

Page 1 of 3

Traditii de Buna Vestire
Traditii de Buna Vestire Bunavestire (25 martie) avea in unele zone si o alta semnificatie pe langa cea religioasa. Acum canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait. De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor. In Apus, sarbatoarea Bunei Vestiri este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului. In calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului. Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare. In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor. Buna vestire sau ziua cucului

http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/traditii-buna-vestire-68748.html

3/11/2012

pe 25 martie. oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma. mai mult.ro/datini-obiceiuri-superstitii/traditii-buna-vestire-68748. dupa care se numara cantecul cucului (de cate ori isi striga numele).com. Primul sau cantec care are loc de obicei la Bunavestire. in partea stanga sau in spatele omului. era semn de rau augur. Daca nu ar fi indeplinite aceste conditii rituale. (Observator. pasare cu un pronuntat substrat erotic. aici avandu-si originea si cunoscuta expresie: "Mai baiete cucuiete/ Ce ti-e capul tot la fete!" Dupa cum stim. trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate. deoarece tacerea echivala cu o casatorie grabnica. Arhanghelul Gavril sau Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri. Daca primul cantec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol. anunta sosirea efectiva a primaverii. In plan simbolic. precum: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau. al dragostei tainuite. veseli.html 3/11/2012 . In calendarul popular sarbatoarea aceasta se mai numeste si Blagovistenie sau Ziua Cucului. cucul ocupand un loc central in cadrul acestei mult asteptate sarbatori. puiucule/ Cati ani imi vei darui/ pana ce eu voi muri?". daca cineva auzea cucul toata primavara se credea ca va muri in scurt timp. aduceti-va aminte numai de basmul in care tanara fata ramane gravida dupa ce a mancat peste. Pe de alta parte. pestele se apropie de cuc. avand un pronuntat substrat sexual.crestinortodox. flacaii si fetele il intrebau pe cuc lucruri care ii interesau mai mult. numita in popor si boala cucului. dupa cum indica si versurile: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!". Monitorul de Suceava) http://www. cu stomacul plin si cu bani in buzunare.Traditii de Buna Vestire Page 2 of 3 Potrivit crestinilor. al adulterului. pestele fiind celalalt "personaj" central al acestei sarbatori. la Bunavestire este dezlegare la peste. Consumul ritual de peste era justificat prin credinta ca cei ce vor face asa vor fi sanatosi ca pestele tot anul. in acest sens. fiecare glas fiind socotit un an de asteptare! Comportamentul Cucului a facut din el un simbol al nestatorniciei si mai ales. Pe aceleasi coordonate se situeaza si intrebare:"Cucule. Cucul perceput ca incarnare a stramosului mitic.

ro/datini-obiceiuri-superstitii/traditii-buna-vestire-68748.Traditii de Buna Vestire Page 3 of 3 Li ke 24 peopl lke t s. e i hi http://www.html 3/11/2012 .crestinortodox.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful