Epidemiologia tuberculozeiagent patogen, surse de infecţie, căi şi mecanisme de transmitere, receptivitate, indicatori de evaluare.

Transplant pulmonar drept femeie 43 ani

.

.

Agent patogen .

 Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch-BK)   reprezinta agentul etiologic pentru tuberculoza pulmonară.  Mycobacterium bovis    este agentul etiologic al tuberculozei bovine şi rar determină tuberculoza la oameni. Organismul bovinelor este rezervor pentru acest tip de micobacterie. Organismul uman este singurul rezervor pentru acest tip de micobacterie. Oamenii se pot infecta prin folosirea produselor de la animalele bolnave. .

Caracteristici generale: .

Acido-alcoolo rezistenta – explica capacitatea acestuia de a reţine fuxina. Germene obligatoriu aerob. Germene gram pozitiv dar care nu se coloreaza Gramm. ce stă la baza coloraţiei Ziehl-Neelsen.   explica localizarea tuberculozei la varful plamanilor explica principala metoda de diagnosticare a bolii : examenul bacteriologic al sputei 2.1. . 3.

5. 6. . Agent facultativ patogen  explică de ce polimorfonuclearele şi limfocitele nu pot omori BK. Necesită mediu de cultură special  nu solicitati medii obişnuite de cultura.4. Crestere lenta pe medii speciale  nu solicitaţi rezultatul culturii a doua zi.

explică de ce antibioticele uzuale nu penetrează peretele celular. 8. Are o structura bogată în lipide 1. Structura peretelui celular bogat în lipide stimuleaza imunitatea mediată celular în care sunt implicate limfocitele T helper  imunitatea mediată umoral bazată pe complement şi anticorpi are un rol neglijabil. 2. necesită chimioterapice uzuale.7. necunoscut . 3. nu folosiţi antibiotice uzuale în tratamentul tuberculozei.

Structura BK .

. In centru bacteriei se afla nucleul lipsit de membrana nucleara. cu rol de bariera. de asemenea lipoproteica.     La exteriorul micobacteriei se află peretele celular care contine 60% lipide ce ii confera un caracter hidrofob. care este responsabil de aranjarea sub forma de serpentine. cele mai reprezentative sunt acizii micolici responsabili de virulenta bacteriei. Un alt complex lipidic este cord factor. cu rol in inhibarea migrarii PMN. Are permeabilitate selectiva si in plus o intensa activitate enzimatica. bogat in structuri cromatinice ARN. Dintre lipide. Sub peretele celular se afla o membrana citoplasmatica dubla. ceros.

Surse de Infecţie .

reprezintă principala sursa de infectie. netratat poate infecta aproximativ 20 de oameni /an. . Aceste persoane elimina particule infectate    prin tuse. vorbire.Persoane cu TBC pulmonara activa. stranut. Se estimeaza ca un bolnav de tuberculoză. BK pozitiv. Contactul strâns cu aceste persoane creste riscul de infectie sau boala.

Persoane cu risc crescut la infecţie .

la care depresia sistemului imun poate determina reactivarea unor vechi leziuni TBC. Persoane vârstnice.1. institutii de boli mintale pentru cronici . Persoane cu rezidenţe speciale: azile. 3. Emigranti in tari cu incidenta crescuta. locuinte pentru homeless. 5. adolescenti . Persoane care lucreaza in domeniul sanitar ( cu mentiune speciala pentru laboratoarele de microbiologie). la care sistemul imun este vulnerabil. inchisori. 4. 2. Copii cu varste < 4 ani.

Persoane cu risc crescut la boala tuberculoasă .

prin reactivarea BK Droguri I. 2. . bolnavii cu HIV/ SIDA Pacienti cu leziuni vechi tuberculoase.V. 3.1.

4. by-pass jejuno-ileal . limfom carcinoame persoane subponderale ( < 10% din greutatea ideala ) gastrectomii.  Conditii clinice          transplante terapie imunosupresoare( aprox.15 mg Prednison/zi .>1 luna ) anti TNF ( Infliximab) Silicoza Diabet zaharat IRC leucemia.

Patogenie .

BK inhalati ajung in alveolele pulmonare unde sunt fagocitati de PMN. In spatiile inchise si neventilate prin uscarea picaturilor Pfluge. BK pozitiv.   . Rezulta o reactie nespecifica ineficienta . Intitial macrofagul este inactiv. BK se acumuleaza. Deci macrofagul are functia prezentatoare de antigene si este determinata genetic. Distrug o parte din BK. Sursa principala o reprezinta bolnavii de TBC pulmonara. persista si pot fi inhalati. ii prelucreaza antigenic si exteriorizeaza pe suprafata lor antigene specifice BK . urmata de interventia macrofagului care ingera BK.

Macrofagul inactiv secreta IL -1 care atrage din circulatie limfocite T. Aceasta combinatie antigen BK.  Antigenele BK sunt prezente pe suprafata macrofagului in asociere cu moleculele complexului de histocompatibilitate MHC. Limfocitele Th4 implicate in acest mecanism secreta IL-2 si interferon gama. carora le transmite informatia antigenica. Acest lant de reactii reprezinta imunitatea mediata celular implicata in TBC. . care activeaza sinergic macrofagul amplificandu-i puterea de a omori si a digera BK fagocitat.MHC este recunoscuta de limfocitul T circulant.

Formarea granulomului .

care atrag din circulatie noi celule mononucleare la locul de contact cu BK.  Limfocitul Th CD4 prolifereaza selectiv formand clone limfocitare antigen specifice. secreta la randul lor citokine: IL 8 . Macrofagele activate de limfocitul Th CD4. IL 6 TNF. Rezulta un sistem de aparare care limiteaza micobacteriile ingradindu-le cu bariere de celule. . cu formare de granuloame in jurul macrofagelor care au fagocitat bacilii Koch.

.TNF are un rol important contribuind la formarea granulomului prin atragerea de macrofage si stimularea transformarii lor in celule epiteloide si celule gigante (Langhans) care reprezinta caracteristica histologica a granulomului tuberculos. Prin acumularea de macrofage distruse si BK omorati sau vii in centru granulomului se formeaza o substanta densa solida numita cazeum. De asemeni este responsabil de moartea celulara din centrul granulomului rezultand necroza de cazeificare.

Hipersensibilitatea intarziata .

Procesul este urmat de eliminarea in mediu a unor cantitati mari de enzime citolitice si radicali liberi de O2 rezultand un raspuns imun accelerat. iar antigenele BK sunt in exces. cel mai frecvent pe cale bronhogena si formare de cavitati.In cazul depasirii controlului local cand apararea este deficitara. distrugeri tisulare. Deschiderea focarului cazeos determina eliminarea cazeumului. intervine fenomenul de HSI (hipersensibilitate intarziata). reprezentat de un proces de distrugere intensa a macrofagelor inactive care au interior bacili ce se multiplica. necroza de cazeificare si in final lichefierea cazeumului. .

.

maxim 10 slides. trimise pe adresa de email: grosanflavia@yahoo.com .Homework   Diagnostic diferential bacteriologic intre BK si alte bacterii gram pozitive. Termen: 15.2009 23:59:59.03. prezentare powerpoint.

respectiv 61.2% din cazuri. În studiu am analizat pe trei grupe de vârstă caracteristici endoscopice şi histopatologice asociate factorilor de risc şi supravieţuirea în neoplasmul bronhopulmonar. . grupul C 177. Supravieţuirea mai mică de 1 an a fost la 60. La bărbaţi predomină carcinomul epidermoid (45.2%). Material şi metoda. iar ca formă histopatologică.8% din cazuri. histopatologie. şi forma carcinom epidermoid (47. La grupul C: predomină afectarea arborelui bronşic drept (75. În grupul A au fost diagnosticaţi 48 pacienţi. carcinomul cu celule mici. endoscopie. grupul B 356 pacienţi. fumători.3%).2%). cât şi la femei a predominat afectarea arborelui bronşic drept (57.. Studiul a fost efectuat în perioada 2002-2007 în Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea pe 581 de pacienţi. la femei carcinomul cu celule mici (41. iar ca formă histopatologică.6%). supravieţuire Introducere. carcinom epidermoid. Concluzii. Bibliografie…. La femei mai frecvent am întâlnit afectarea arborelui bronşic stâng 55. Supravieţuirea nu a depăşit 2 ani (45%). Rezultate. La grupul B: atât la bărbaţi.7%).STUDIU EPIDEMIOLOGIC COMPARATIV PE GRUPE DE VÂRSTĂ ÎN NEOPLASMUL BRONHOPULMONAR CONFIRMAT ENDOSCOPIC      Cuvinte cheie: neoplasm.3%.1%.6%. Pacienţii proveniţi din mediul rural. Pacienţii diagnosticaţi au fost împărţiţi în trei grupe de vârstă: grupul A: 30-49 ani. grupul C >65 ani. În grupul A: la bărbaţi este afectat mai frecvent arborele bronşic drept 64. grupul B: 50-65 ani. Supravieţuirea a fost mai mică de 1 an în 70. cu vârsta cuprinsă între 50-60 ani sunt mai frecvent afectaţi şi au avut durata de supravieţuire cea mai scăzută.

Opiniile studentilor .

8. 5. Cursuri interactive 16 studenti Videoproiectie 11 studenti Suport de curs 8 studenti Bibliografie 7 studenti Imagini incluse in curs 4 studenti Prezentarea unor notiuni de baza 3 studenti Cursuri logice 1 student NU – dictare rapida 3 studenti Exprimare libera a parerilor 1 stdent . Sudentii si pretentiile lor  Curs 1. 6. 7. 4. 3. 2. 9.

 Stagiu 1. Stagii interactive 14 studenti Multe cazuri 7 studenti Prezentari de caz 11 studenti Efectuarea stagiilor 2 studenti Sincronizare intre curs si stagiu 1 student Testarea cunostintelor 1 student Toleranta la intirzieri 1 student Efectuarea prezentei la stagiu 1 student Notiuni folositoare pentru viitor 1 student . 2. 9. 7. 6. 4. 8. 3. 5.

Respectati termenul limita de predare. Temele primite – 20% din nota.5 puncte pentru fiecare zi de intirziere. Dinamism si atitudine. Penalizari 0. Seful de an contabilizeaza prezentele. . Examenul scris – de tip grila – 50% din nota.        Prezenta la 75% din orele de curs si stagiu (10 cursuri. Examenul practic – 20% din nota. Trimiteti pe adresa mea de email observatiile sau sugestiile voastre la curs. Doresc prezentarea temelor primite in modul powerpoint. 10 stagii) – 10% din nota. Profesorii si pretentiile lor. SOMN INTERZIS.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful