Epidemiologia tuberculozeiagent patogen, surse de infecţie, căi şi mecanisme de transmitere, receptivitate, indicatori de evaluare.

Transplant pulmonar drept femeie 43 ani

.

.

Agent patogen .

Organismul uman este singurul rezervor pentru acest tip de micobacterie. .  Mycobacterium bovis    este agentul etiologic al tuberculozei bovine şi rar determină tuberculoza la oameni. Oamenii se pot infecta prin folosirea produselor de la animalele bolnave. Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch-BK)   reprezinta agentul etiologic pentru tuberculoza pulmonară. Organismul bovinelor este rezervor pentru acest tip de micobacterie.

Caracteristici generale: .

Acido-alcoolo rezistenta – explica capacitatea acestuia de a reţine fuxina. Germene gram pozitiv dar care nu se coloreaza Gramm.   explica localizarea tuberculozei la varful plamanilor explica principala metoda de diagnosticare a bolii : examenul bacteriologic al sputei 2. 3. . Germene obligatoriu aerob. ce stă la baza coloraţiei Ziehl-Neelsen.1.

Agent facultativ patogen  explică de ce polimorfonuclearele şi limfocitele nu pot omori BK.4. Crestere lenta pe medii speciale  nu solicitaţi rezultatul culturii a doua zi. . 5. 6. Necesită mediu de cultură special  nu solicitati medii obişnuite de cultura.

necunoscut . Are o structura bogată în lipide 1. 2. explică de ce antibioticele uzuale nu penetrează peretele celular. Structura peretelui celular bogat în lipide stimuleaza imunitatea mediată celular în care sunt implicate limfocitele T helper  imunitatea mediată umoral bazată pe complement şi anticorpi are un rol neglijabil. 8. nu folosiţi antibiotice uzuale în tratamentul tuberculozei. necesită chimioterapice uzuale. 3.7.

Structura BK .

cu rol de bariera. de asemenea lipoproteica. cele mai reprezentative sunt acizii micolici responsabili de virulenta bacteriei. In centru bacteriei se afla nucleul lipsit de membrana nucleara. . ceros. bogat in structuri cromatinice ARN. care este responsabil de aranjarea sub forma de serpentine. Are permeabilitate selectiva si in plus o intensa activitate enzimatica. cu rol in inhibarea migrarii PMN. Sub peretele celular se afla o membrana citoplasmatica dubla. Dintre lipide.     La exteriorul micobacteriei se află peretele celular care contine 60% lipide ce ii confera un caracter hidrofob. Un alt complex lipidic este cord factor.

Surse de Infecţie .

reprezintă principala sursa de infectie.Persoane cu TBC pulmonara activa. . BK pozitiv. netratat poate infecta aproximativ 20 de oameni /an. stranut. Aceste persoane elimina particule infectate    prin tuse. vorbire. Se estimeaza ca un bolnav de tuberculoză. Contactul strâns cu aceste persoane creste riscul de infectie sau boala.

Persoane cu risc crescut la infecţie .

la care depresia sistemului imun poate determina reactivarea unor vechi leziuni TBC. 5. 2. Persoane care lucreaza in domeniul sanitar ( cu mentiune speciala pentru laboratoarele de microbiologie). inchisori. Emigranti in tari cu incidenta crescuta. Persoane vârstnice. 4. institutii de boli mintale pentru cronici .1. la care sistemul imun este vulnerabil. Copii cu varste < 4 ani. 3. locuinte pentru homeless. Persoane cu rezidenţe speciale: azile. adolescenti .

Persoane cu risc crescut la boala tuberculoasă .

3.V. 2.1. prin reactivarea BK Droguri I. . bolnavii cu HIV/ SIDA Pacienti cu leziuni vechi tuberculoase.

4.  Conditii clinice          transplante terapie imunosupresoare( aprox.>1 luna ) anti TNF ( Infliximab) Silicoza Diabet zaharat IRC leucemia.15 mg Prednison/zi . by-pass jejuno-ileal . limfom carcinoame persoane subponderale ( < 10% din greutatea ideala ) gastrectomii.

Patogenie .

Deci macrofagul are functia prezentatoare de antigene si este determinata genetic. BK inhalati ajung in alveolele pulmonare unde sunt fagocitati de PMN. Intitial macrofagul este inactiv. persista si pot fi inhalati.   . Distrug o parte din BK. Sursa principala o reprezinta bolnavii de TBC pulmonara. urmata de interventia macrofagului care ingera BK. In spatiile inchise si neventilate prin uscarea picaturilor Pfluge. BK pozitiv. ii prelucreaza antigenic si exteriorizeaza pe suprafata lor antigene specifice BK . BK se acumuleaza. Rezulta o reactie nespecifica ineficienta .

Aceasta combinatie antigen BK. Limfocitele Th4 implicate in acest mecanism secreta IL-2 si interferon gama. carora le transmite informatia antigenica. Macrofagul inactiv secreta IL -1 care atrage din circulatie limfocite T.MHC este recunoscuta de limfocitul T circulant. . care activeaza sinergic macrofagul amplificandu-i puterea de a omori si a digera BK fagocitat. Acest lant de reactii reprezinta imunitatea mediata celular implicata in TBC.  Antigenele BK sunt prezente pe suprafata macrofagului in asociere cu moleculele complexului de histocompatibilitate MHC.

Formarea granulomului .

care atrag din circulatie noi celule mononucleare la locul de contact cu BK.  Limfocitul Th CD4 prolifereaza selectiv formand clone limfocitare antigen specifice. IL 6 TNF. Rezulta un sistem de aparare care limiteaza micobacteriile ingradindu-le cu bariere de celule. cu formare de granuloame in jurul macrofagelor care au fagocitat bacilii Koch. secreta la randul lor citokine: IL 8 . . Macrofagele activate de limfocitul Th CD4.

Prin acumularea de macrofage distruse si BK omorati sau vii in centru granulomului se formeaza o substanta densa solida numita cazeum.TNF are un rol important contribuind la formarea granulomului prin atragerea de macrofage si stimularea transformarii lor in celule epiteloide si celule gigante (Langhans) care reprezinta caracteristica histologica a granulomului tuberculos. De asemeni este responsabil de moartea celulara din centrul granulomului rezultand necroza de cazeificare. .

Hipersensibilitatea intarziata .

reprezentat de un proces de distrugere intensa a macrofagelor inactive care au interior bacili ce se multiplica. Procesul este urmat de eliminarea in mediu a unor cantitati mari de enzime citolitice si radicali liberi de O2 rezultand un raspuns imun accelerat. . necroza de cazeificare si in final lichefierea cazeumului. Deschiderea focarului cazeos determina eliminarea cazeumului. intervine fenomenul de HSI (hipersensibilitate intarziata).In cazul depasirii controlului local cand apararea este deficitara. cel mai frecvent pe cale bronhogena si formare de cavitati. iar antigenele BK sunt in exces. distrugeri tisulare.

.

trimise pe adresa de email: grosanflavia@yahoo. maxim 10 slides.2009 23:59:59.com . prezentare powerpoint.03.Homework   Diagnostic diferential bacteriologic intre BK si alte bacterii gram pozitive. Termen: 15.

Pacienţii proveniţi din mediul rural.7%). În studiu am analizat pe trei grupe de vârstă caracteristici endoscopice şi histopatologice asociate factorilor de risc şi supravieţuirea în neoplasmul bronhopulmonar. La grupul C: predomină afectarea arborelui bronşic drept (75. fumători. respectiv 61.2%). Material şi metoda. carcinom epidermoid. La bărbaţi predomină carcinomul epidermoid (45. La femei mai frecvent am întâlnit afectarea arborelui bronşic stâng 55. iar ca formă histopatologică. Rezultate. .3%. la femei carcinomul cu celule mici (41. Bibliografie…. cât şi la femei a predominat afectarea arborelui bronşic drept (57. iar ca formă histopatologică. Concluzii. histopatologie. şi forma carcinom epidermoid (47. Studiul a fost efectuat în perioada 2002-2007 în Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea pe 581 de pacienţi. Supravieţuirea a fost mai mică de 1 an în 70. grupul C >65 ani.6%. Supravieţuirea mai mică de 1 an a fost la 60. În grupul A au fost diagnosticaţi 48 pacienţi. grupul B 356 pacienţi.8% din cazuri. Pacienţii diagnosticaţi au fost împărţiţi în trei grupe de vârstă: grupul A: 30-49 ani. grupul C 177.2%).6%). În grupul A: la bărbaţi este afectat mai frecvent arborele bronşic drept 64. grupul B: 50-65 ani. cu vârsta cuprinsă între 50-60 ani sunt mai frecvent afectaţi şi au avut durata de supravieţuire cea mai scăzută. carcinomul cu celule mici.STUDIU EPIDEMIOLOGIC COMPARATIV PE GRUPE DE VÂRSTĂ ÎN NEOPLASMUL BRONHOPULMONAR CONFIRMAT ENDOSCOPIC      Cuvinte cheie: neoplasm.2% din cazuri. endoscopie.3%). supravieţuire Introducere. Supravieţuirea nu a depăşit 2 ani (45%).1%. La grupul B: atât la bărbaţi..

Opiniile studentilor .

2. 7. Cursuri interactive 16 studenti Videoproiectie 11 studenti Suport de curs 8 studenti Bibliografie 7 studenti Imagini incluse in curs 4 studenti Prezentarea unor notiuni de baza 3 studenti Cursuri logice 1 student NU – dictare rapida 3 studenti Exprimare libera a parerilor 1 stdent . 4. 6. 8. 9. 5. Sudentii si pretentiile lor  Curs 1. 3.

Stagii interactive 14 studenti Multe cazuri 7 studenti Prezentari de caz 11 studenti Efectuarea stagiilor 2 studenti Sincronizare intre curs si stagiu 1 student Testarea cunostintelor 1 student Toleranta la intirzieri 1 student Efectuarea prezentei la stagiu 1 student Notiuni folositoare pentru viitor 1 student . 3. 8. 4. 9. 5. 2. 7. Stagiu 1. 6.

Penalizari 0. . 10 stagii) – 10% din nota. Dinamism si atitudine. Profesorii si pretentiile lor. Examenul practic – 20% din nota. Respectati termenul limita de predare. Trimiteti pe adresa mea de email observatiile sau sugestiile voastre la curs. SOMN INTERZIS.5 puncte pentru fiecare zi de intirziere. Doresc prezentarea temelor primite in modul powerpoint.        Prezenta la 75% din orele de curs si stagiu (10 cursuri. Examenul scris – de tip grila – 50% din nota. Temele primite – 20% din nota. Seful de an contabilizeaza prezentele.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful