Şcoala coloanei vertebrale

Ghid pentru

pacienţii

purtători de

corsete

pentru

coloana
vertebrală

Stimaţi copii şi părinţi!

După o experienţă de 12 ani în tratamentul mai multor probleme severe ale coloanei vertebrale, în strânsă colaborare cu specialişti de renume din domeniu, ne-am propus să edităm acest ghid care să vină în sprijinul dumneavoastră şi în care să găsiţi răspunsul la întrebările pe care le aveţi. Atât problemele coloanei vertebrale în general, cât şi purtarea corsetelor de corecţie necesită multă răbdare şi perseverenţă. Statisticile arată că tulburările de statică vertebrală netratate, se agravează în timp, însă cu voinţă se pot trata şi remedia. Noi suntem alături de dumneavoastră în acest proces terapeutic şi prin această broşură sperăm să vă oferim informaţii de folos pe baza experienţei noastre în acest domeniu. Echipa OrtoProfil

Acest ghid a fost realizat de Adorjáni Noémi, Filep Róbert - OrtoProfil, cu ajutorul doamnei Pásztai Erzsébet - consultant de specialitate, kinetoterapeut principal cu atestat în tehnica Vojta - Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix.

2

Scolioză lombară stângă de 31 grade. care poate să apară în zona cervicală. Din păcate. În anul 2005 firma OrtoProfil a avut onoarea să-l aibă alături pentru câteva zile pe profesorul Jacques Cheneau. Am confecţionat un corset la OrtoProfil.K. Prof. 12 dorsale. Dr.K. în cele mai multe din cazuri este diagnosticată târziu. 5 sacrale şi 4-5 coccigiene. corsetul Cheneau. Coloana vertebrală şi deviaţiile ei Coloana vertebrală se prezintă ca un stâlp osos format din 33-34 vertebre legate prin ţesut fibro-elastic şi muscular. toracică. Este o afecţiune deosebit de gravă şi frecvent întâlnită la copii şi adolescenţi. creatorul principalului dispozitiv medical în tratamentul problemelor coloanei. – sfârşitul anului 2005.” 3 . Este foarte importantă examinarea periodică a copiilor încă de la vârsta preşcolară. dintre care 7 cervicale. Cheneau: Figura 1: “A. 5 lombare.Ce este scolioza ? Scolioza reprezintă o deviaţie a coloanei vertebrale în trei planuri. Umeri şi bazin proeminent spre dreapta. 2003. – 9 ani. pacienţii prezentându-se la un prim control medical după luni sau chiar după ani de evoluţie a scoliozei. cu repercursiuni severe la vârsta maturităţii. Echilibru perfect. lombară sau toracolombară.” Figura 2: “A.

4 . O mare parte dintre scoliozele depistate nu au o cauză bine definită. poliomelită). Lordoza este deviaţia coloanei vertebrale în plan sagital cu convexitate anterioară. aşa-zisele atitudini cifotice care se pot corecta voluntar prin contracţia musculaturii paravertebrale. • distrofie musculară progresivă. Cifozele pot fi: • suple.Cauze ale scoliozei Literatura de specialitate desemnează printre cauzele scoliozei: • afecţiuni congenitale . Cifozele au la bază malformaţii vertebrale congenitale sau un traumatism cu turtirea anterioară a unei sau mai multor vertebre. căderea bazinul mai înainte decât normal. Cauze favorizante: • slăbirea tonusului abdominalilor. • la femei.malformaţii vertebrale. purtarea încălţămintelor cu tocuri înalte. • paralizii perişi postnatale (encefalopatie sechelară infantilă. Alte forme de deviaţie ale coloanei vertebrale Cifoza este o deviaţie a coloanei vertebrale în plan sagital (antero-posterior). ele denumindu-se scolioze idiopatice. prin exagerarea curburii cifotice toracale fiziologice sau instalarea curburii spre posterior în alte nivele decât cele fiziologice (cifoză cervicală sau lombară). prin exagerarea curburii fiziologice ale coloanei. • sau fixe (rigide) care nu se mai pot corecta prin redresarea voluntară sau mobilizare pasivă.

• Rezonanţă magnetică nucleară procedeu modern neinvaziv. Statistic scolioza predomină la adolescenţii de sex feminin (72%). fără efectele negative ale razelor X. 5 .evaluate de medicii pediatrii în cazul adolescenţilor suspecţi de scolioză. Scoliozele se evidenţiază mai ales în perioada de creştere rapidă din timpul pubertăţii. de două ori pe an.poate începe chiar de la vârsta preşcolară. existând însă şi forme care apar şi mai devreme. iar formele severe apar în proporţie de 10:1 la fete (faţă de băieţi). • Radiografii .obligatorii în cazul identificării scoliozei prin examinare fizică. • Teste clinice .Diagnosticarea scoliozei • Examinarea fizică .

Se recomandă control de specialitate de două ori pe an.Cum se recunoaşte scolioza ? În perioada de creştere trebuie urmărită dezvoltarea armonioasă a copilului. omoplat proeminent. 6 . bazin proemient unilateral. Adresaţi-vă imediat medicului specialist dacă: • se observă asimetrie la orice nivel al corpului examinat: umăr mai înalt. Stoparea deviaţiei este deja un rezultat pozitiv! Mai mult: în cazurile severe stoparea deviaţiei este chiar obiectivul principal. nu trebuie considerat un eşec. • un genunchi recurvează (este mai extins decât celălalt). Eficacitatea corsetului La o eficacitate cât mai bună a corsetului se ajunge numai printr-o colaborare permanentă cu echipa de reabilitare. • apar dureri în anumite zone ale spatelui. inegalitate de membre inferioare. În cazul în care nu se ajunge la un rezultat vizibil. atât la tehnicianul ortoped care a confecţionat corsetul. cât şi la medicul specialist. • apare aspectul piciorului plat (platfus) unilateral. Aceasta presupune controale periodice.

vitaminele şi mineralele necesare perioadei de creştere. susţinerea sau protecţia coloanei. corsetul se va purta zilnic în reprize de 2 – 3 ore cu pauză de câte o oră. Recomandări privind purtarea corsetelor • Sub corset se va îmbrăca un tricou de bumbac bine mulat.De ce trebuie să port un corset Corsetul este un dispozitiv medical care asigură corecţia. iar în 5 – 7 zile să se ajungă la durata de purtare recomandată de medic. trebuie să vă adresaţi echipei de specialişti care v-a indicat şi confecţionat corsetul. • Să se inspecteze zonele de contact ale pielii cu marginile corsetului. inflamată sau dureroasă trebuie raportată tehnicianului ortoped. • Să se evite folosirea loţiunilor şi cremelor care au efect de înmuiere a pielii. • Orice pată roşie care nu dispare în decurs de 20 de minute sau orice suprafaţă care devine sensibilă. 7 . Aceasta trebuie să conţină caloriile. mai ales în perioada de acomodare. Purtarea corsetului are scopul de a se opune agravării curburii scoliotice. • Atenţie la semne de amorţeală a braţului – în acest caz adresaţi-vă imediat tehnicianului ortoped care v-a confecţionat corsetul. Supravegherea alimentaţiei • Părinţi! Vă sfătuim să supravegheaţi alimentaţia copilului. ameliorarea staticii vertebrale. Dacă apar probleme în purtarea corsetului. a asimetriei toracice şi dacă este posibil. Întreruperea prematură a purtării corsetului poate provoca agravarea scoliozei. deoarece cutele tricoului pot cauza iritarea pielii sau formarea unor escare. • Să se inspecteze zonele de presiune pe piele ale corsetului. De aceea ea trebuie făcută treptat. ? Cum să mă obişnuiesc cu corsetul? Acomodarea cu purtarea unui corset este dificilă. La început.

Cum întreţin corsetul ? Pentru o igienă eficientă. Toţi au un rol bine definit în procesul de recuperare însă în mod firesc şi dumneavoastră trebuie să contribuiţi la munca acestora. În cazul apariţiei unor probleme reglările se efectuează de urgenţă. 8 . Reglări periodice de către tehnicianul ortoped Reglările corsetului sunt foarte importante mai ales în prima perioadă a purtării. specific fiecărui caz (gimnastică. • tehnicianul ortoped – va controla periodic eficacitatea corsetului. Dacă nu apar probleme neprevăzute. prima reglare este necesară după o lună. radiatoare.). • psihologul – vă consiliază pentru depăşirea problemelor care pot să apară în cazul scoliozei şi a purtării corsetului. Echipa pentru reabilitare • medicul specialist – va urmări prin controale periodice evoluţia scoliozei. apoi din trei în trei luni. • kinetoterapeutul – vă va învăţa un program complet de exerciţii. posturări etc. • familia – suport moral în toate problemele legate de procesul de tratare a scoliozei. Este deasemenea important să evitaţi expunerea corsetului la surse directe de căldură. cum ar fi soarele. fără programare. condiţie fizică şi anumite cunoştinţe în ceea ce priveşte recuperarea şi îngrijirea personală. Aveţi nevoie de voinţă. corsetul trebuie curăţat cât mai des cu apă şi săpun. limpezit bine şi uscat înainte de purtare. foc deschis etc.

Tratamentul nechirurgical al scoliozei În acest capitol vă prezentăm o serie de exerciţii terapeutice cu precizarea că pe baza diagnosticului. Metoda Niederhoeffer foloseşte contracţia izometrică a musculaturii asimetrice a trunchiului cu scop de tonizare corectivă. Kinetoterapia se adresează tuturor pacienţilor cu scolioză şi cuprinde: • masaje şi întinderi tegumentare astfel încât să se realizeze o „dezlipire” a diferitelor planuri tisulare (masaj miofascial). Mijloacele kinetice cele mai eficiente sunt: • Exerciţii dinamice şi statice din metoda Klapp şi Niederhoeffer.. 9 . • exerciţii de corectare a respiraţiei în vederea creşterii capacităţii vitale – dobândirea mecanismului respirator în cele trei forme (abdominal. sternal). tratamentul trebuie să fie individualizat şi urmat în prima perioadă strict sub îndrumarea kinetoterapeutului. • educaţia posturală în pat. costal. Metoda Klapp foloseşte poziţia patrupedă pentru activarea musculară în condiţia unei coloane orizontale. neîncărcate. bănci şcolare etc. • exerciţii dinamice cu scop de asuplizare articulară. • Exerciţii reflex-facilitatoare după conceptul lui Vojta. • exerciţii statice pentru creşterea tonusului muscular.

deci pacientul nu are nevoie de experienţă motorie deosebită.Exerciţiile activ-reflexe după Vojta. Acest model de mişcare este perfect atât din punct de vedere al echilibrului muscular în jurul articulaţiilor cât şi din punct de vedere al aliniamentului osos al coloanei vertebrale şi ale membrelor. acţionează mai ales asupra musculaturii din straturile profunde ale coloanei vertebrale care nu poate fi pusă în funcţie prin voinţa pacienţilor. 10 . Răspunsul motor reflex la stimul proprioceptiv din zonele descrise de Vojta (periost sau muşchi) este un lanţ de contracţii musculare după un model arhaic moştenit. Avantajul exerciţiilor după Vojta: • contracţia musculară se derulează şi aliniamentul osos-segmentar se instalează involuntar.

6 ori. membrul inferior drept flectat din genunchi la 90°.Obiectiv corecţia curburii din zona lombară cu tehnica Niederhoeffer Culcat ventral. În cazul în care curbura este pe partea opusă se lucrează cu membrul inferior opus. 11 .12 secunde şi exerciţiul se repetă de 5 . pacientul duce gamba dreaptă spre exterior (rotaţie internă) împotriva rezistenţei (contracţie izometrică) aplicate de kinetoterapeut care fixează şi bazinul pe pat. Contracţia se menţine 10 .

Concomitent se fixează şi bazinul. Exerciţiul se repetă de 3 ori. Se menţine cca. alternativ pe ambele părţi. Stimularea proprioceptivă a zonei omoplatului şi spinei anterosuperioare. membrul superior stâng abdus la 90°. membrele inferioare îndoite.Obiectiv corecţia curburii din zona toracală mijlocie cu tehnica Niederhoeffer pacientul se opune. Culcat lateral pe partea dreaptă. Durata este de 10 . descrisă de Vojta.6 ori. 60 . Kinetoterapeutul aplică o tracţiune în sus pe braţul stâng la care Obiectiv îmbunătăţirea aliniamentului coloanei vertebrale prin tehnica Vojta Poziţie iniţială din culcat lateral.12 secunde şi exerciţiul se repetă de 5 .90 secunde. 12 .

6 ori. Se menţine cca. Pe regiunea sacrală se aplică rezistenţă. ridicarea coapselor spre trunchi cu menţinere de 6 secunde.Obiectiv îmbunătăţirea aliniamentului coloanei vertebrale prin tehnica Vojta Poziţie iniţială din ventral pe genunchi. Obiectiv elongaţia coloanei vertrebrale şi întărirea musculaturii abdominale Atârnat la scara fixă. descrisă de Vojta. Exerciţiul se repetă de 3 ori alternativ pe ambele părţi. Kinetoterapeutul stimulează diferite zone bine determinate. Exerciţiul se repetă de 5 . 13 . dar alese în funcţie de forma curburilor.90 secunde. 60 .

Pacientul se flectează ca şi în imaginea alăturată şi menţine poziţia timp de 30 de secunde. se execută bascularea bazinului spre torace fără dezlipirea zonei lombare de saltea. Pentru a menţine tonusul muscular obţinut. 14 . delordozarea zonei lombare Culcat pe spate cu membrele inferioare flectate.Obiectiv relaxarea. este indicată îmbrăcarea corsetului la 30-60 de minute după terminarea programului kinetic. Se contractă concomitent musculatura abdominală.8 secunde. fesieră şi a coapsei posterioare. Exerciţiul se repetă de 10 ori. Se menţine poziţia timp de 6 .

cârlige. Îndreptarea se realizează prin fuzionarea câtorva vertebre ale coloanei şi sprijinirea acestora cu o instrumentaţie metalică: tije. care previne agravarea curburii (corsetul însă nu va rezolva singur problema). Scopul intervenţiei chirurgicale este de a îndrepta şi sprijini coloana. • De la 30° la 50° pe lângă gimnastică se recomandă şi purtarea unui corset.Obiectiv Exerciţii în corset Se recomandă mersul de-a buşilea (în patru labe) precum şi plimbatul cel puţin 20 – 30 minute. racorduri. La curburi ale coloanei de peste 50° se ia în considerare şi operaţia. Metode de tratament Tratamentul depinde de stadiul bolii: • Pentru curburi ale coloanei vertebrale de până la 30° este indicată gimnastica medicală sub îndrumarea unui kinetoterapeut. 15 .

. Totuşi enumerăm câţiva factori care pot constitui puncte de plecare în dezvoltarea unei scolioze: • malformaţiile congenitale ale scheletului şi ale aparatului locomotor (inegalităţile membrelor inferioare). copilul preferând să stea sprijinit mai mult pe unul dintre membrele inferioare. mai ales la şcoală.copilul trebuie educat alterneze purtarea greutăţilor.).poziţia „şoldie” care este evidentă în repaus. alergare cu trotineta. encefalopatiile infantile etc.) 16 . în ambele mâini sau să poarte ghiozdanul pe spate.purtarea greutăţilor în aceeaşi mână . • rahitismul – un rahitism aparent vindecat poate determina tulburări morfologice osoase importante în timpul perioadelor de creştere. tenisul de masă. • poziţiile vicioase ale copiilor atât la şcoală cât şi acasă: . • sporturile şi jocurile „asimetrice” (tenisul. rujeola. gripele cu complicaţii secundare. hepatitele virale repetate sau cu evoluţie lungă. • unele boli neurologice (poliomelita. parotidita epidemică. aruncările din atletism etc.Profilaxia scoliozei Este foarte dificil de stabilit un program profilactic privind scoliozele. • boli infecţioase ale copilăriei ca: scarlatina. • acuitatea vizuală şi cea auditivă: determină poziţii asimetrice ale capului şi gâtului.

Cu cât munca pe care o faceţi necesită o activitate fizică. Program pentru a avea un spate fără probleme • Nu vă aplecaţi niciodată. a rămas protejat. • Folosiţi saltele ortopedice pentru dormit! Este recomandată menţinerea curburilor fiziologice în somn. cu atât aveţi mai multe şanse de-a avea dureri de spate cauzate de oboseala muşchilor. folosinduvă de muşchii picioarelor. Străduiţi-vă să luaţi de jos ceea ce vă trebuie ghemuindu-vă şi ridicaţi-vă. pentru a ridica ceva de jos. • Efectuaţi exerciţii pentru musculatura lombo-abdominală! • Nu ridicaţi obiecte sau greutăţi prin răsucire! • Fiţi atenţi la amplasarea calculatorului. În tot acest timp spatele dvs.Cum să vă menţineţi un spate sănătos ? Spatele este partea anatomică cea mai afectată de leziuni. înălţimea biroului! 17 .

Cu sau fără pelote de corecţie. Descriere 18 • Este confecţionat din material plastic termoformabil care înconjoară toracele şi bazinul.Prezentarea corsetelor confecţionate de OrtoProfil CORSET CHENEAU Indicaţie • Toate cazurile de scolioză. • Închidere anterioară prin curele din material textil şi cleme. • Cu sau fără pelote de corecţie. • Traumatisme ale coloanei toracolombare. termoformabil. CORSET MILWAUKEE Indicaţie • Deviaţii cervicale şi toraco-superioare. lordoză patologică. .) ale coloanei lombare ce necesită imobilizare. • Cazurile de cifoză. CORSET BOSTON Indicaţie • Stabilizare lombo-abdominală • Afecţiuni cronice sau acute (accidente etc. Descriere • • • • Se execută din material plastic. Fără pelote de corecţie pentru cazurile de imobilizare. termoformabil. având ataşate şine din aluminiu pe care este fixat suportul mandibular. Descriere • Se execută din material plastic. Închidere anterioară prin curele din material textil şi cleme.

• Carnet de asigurat şi/sau document justificativ . 0365-401047. Papiu Ilarian. 264834. nu a apărut în urma unei boli profesionale a unui accident de muncă sau sportiv. 10 Filiale Tel. MUREª. 401046 Fax: 0265-210576.ortoprofil.ro.ro . Sediu Central 540075 TG.adeverinţă care atestă calitatea de asigurat (talon de pensie. • Copie: carte de identitate / buletin de identitate. • Declaraţia pe propria răspundere. E-mail: ortoprofil@ortoprofil. din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională. Str.: 0265-268780. Al. • Prescripţia medicală în două exemplare de la medicul specialist (cu menţionarea Casei de asigurări de sănătate cu care medicul se află în relaţie contractuală şi numărul contractului). Nr. adeverinţă de salariat). • Copii în vârstă de până la 14 ani: copie certificat de naştere şi adeverinţă de şcolarizare (dacă este cazul).Aceste corsete se obţin gratuit prin OrtoProfil Acte necesare pentru obţinerea deciziei Casei de Asigurări de Sănătate: • Cerere tip. www.

L. 017/06-PWELL-13x21 cm 028/08-GCOR-A5 . Este singura modalitate de recuperare fără sechele.C. PGh PGh.R.„În scolioza cu evoluţie gravă trebuie luată decizia confecţionării unui corset. Ultima actualizare octombrie 2008. Jacques Cheneau.” Prof. Dr. ajustarea periodică a corsetului şi în acelaşi timp urmarea unui program de gimnastică medicală. OrtoProfil Prod Romania S. Dacă nu. Firmă acreditată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate © Reproducerea oricărui material din acest catalog este categoric interzisă în lipsa consimţământului prealabil al S. purtarea acestuia. dar care este însoţită de sechele. vom accepta mai târziu intervenţia chirurgicală care redresează.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful