Doa Pelembut Hati Menggunakan Cara Zikir dan Ayatayat al-Quran

Bismillahirrahmanirrahim. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat

yang

dirahmati

Allah,

Al-Quran diturunkan oleh Allah S.W.T. kepada manusia adalah sebagai petunjuk dan hidayah untuk dibaca, diyakini dan diamalkan dalam kehidupan kita. Al-Quran merupakan kalamuallh, yang mengandungi mukjizat akan digunakan oleh orang mukmin untuk menyelesaikan semua permasaalahan hidup di dunia ini.

Salah satu masaalah yang dihadapi adalah kita terpaksa berhadapan dengan sikap manusia yang mempunyai keras hati, cepat marah dan sukar untuk menerima nasihat. Oleh itu cara terbaik adalah melembutkan hati-hati mereka adalah dengan zikir dan ayat-ayat Allah S.W.T. dan berdoa semuga Dia melembutkan hati-hati mereka yang keras itu.

Doa asas yang digunakan untuk melembutkan hati seseorang ada kaitannya dengan peristiwa sejarah Sayyidina Umar al-Khattab r.a, iaitu ayat yang dirampas oleh Sayyidina Umar daripada adiknya. Bila ayat ini dibaca, hatinya terus menjadi lembut lalu memeluk Islam (ayat tersebut adalah ayat 1-5 surah Taha)

Di antara bahan-bahan ciptaan Allah yang paling keras di dunia ini ialah besi tetapi dapat dilembutkan oleh Nabi Daud a.s. Doa yang ada kaitannya dengan Nabi Allah Daud inilah yang digunakan sebagai kombinasi dengan doa pelembut hati.

KAEDAH PERTAMA.

Mengikut aturannya, bacalah:

Pertama

:

Baca

surah

Al-Fatihah

ayat

1-7.

Maksudnya : [1] Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. [2] Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan. 5. nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Kami tidak menurunkan Al Quran ini kepadamu agar kamu menjadi susah. lagi Maha Mengasihani. Maksudnya : "Dengan nama Allah. Iaitu diturunkan dari Allah yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. Tetapi sebagai peringatan bagi orang yang takut (kepada Allah). Yang Maha Pemurah . supaya mereka memikirkannya. [5] Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah. [4] Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari akhirat)." Kemudian baca doa pelembut hati di bawah “Allahumma laiyinli qalbahu. [6] Tunjukilah kami jalan yang lurus. bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai. Kedua : Baca Surah al-Hasyr ayat 21 Maksudnya : "Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung. laiyinta li Daudal hadid” . 4. [7] Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka. yang bersemayam di atas „Arsy. Dan (ingatlah). (Iaitu) Tuhan yang Maha Pemurah.[3] Yang Maha Pemurah. 3. misalmisal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia. 2. Thaahaa." Ketiga : Baca Surah Taha ayat 1-5. lagi Maha Mengasihani 1. dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

air diberikan untuk diminum.“Ya Allah. Atau isteri membacanya waktu suami tidur nyenyak. Bagi orang yang meminta doa pelembut hati melalui wakil. Mudah-mudahan Allah lembutkan hatinya. KAEDAH KEDUA Kaedah dengan cara zikir dan doa pelembut hati . lembutkanlah hatinya (suami) sepertimana Engkau lembutkan besi" . dan niatkan untuk melembutkan hati suami Kemudian baca : "Ya Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir " Selepas membacanya beberapa kali. mudahlah dibuka kunci perhubungan atau pintu perbincangan. Selain daripada itu amalkan doa ini: "Ya Allah. Bila hati sudah lembut. ketika membaca doa. Beristighfar sebanyak 3 kali. Hembuskanlah di tapak tangan dan letakkan di hati (dada) suami. Untuk kegunaan diri sendiri. lembutkanlah hatinya sebagaimana Kamu melembutkan Daud (akan) besi” Kemudian tiupkan ke air Doa di atas boleh digunakan untuk semua orang yang keras hati. Untuk kegunaan orang lain. Kemudian tarik nafas perlahan-lahan hingga habis dan lepaskan. Ini termasuklah untuk melembutkan hati untuk diri sendiri. letakkan tangan kanan di dada iaitu di bahagian hati dan baca doa di atas. letakkan tangan kanan di dada iaitu di bahagian hati orang yang meminta pertolongan tadi. hembuskan ke atas suami sekira-kira suami tidak perasan. Zikir dan Doa Pelembut Hati Zikir ini elok dia amalkan oleh isteri yang mahu hati suaminya menjadi lembut atau suami yang mahu hati isterinya menjadi lembut. sentiasa melawan dan tidak menurut kata. (Zikir ini juga boleh diamalkan untuk melembutkan hati anak) .

Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang Dikehendakinya dan Dialah Yang Maha Kuat lagi Maha Perkasa" (Surah Asy-Syuura ayat 19) Hembus dimuka suami dan hembusan itu dibawa turun ke hati suami. Baca Ya Latif. ( baca ayat al-Quran dalam bahasa Arab) Maksudnya : "Wahai Tuhan yang Maha Pelembut. agar lembut hatinya. Allah Maha Lembut terhadap hambahambanya. bacalah dihadapannya Surah an-Nisaa Ayat 84. Ulangkan sebanyak 3 kali. contohnya suami atau rakan. Insya Allah hati suami akan menjadi lembut.atau 7 kali.} KAEDAH KEEMPAT Doa Untuk Melembutkan Hati yang Marah Pada orang yang marah kepada kita.KAEDAH KETIGA Zikir dan Doa Pelembut Hati. ya Latif sebanyak 7 kali kemudian diikuti dengan membaca Surah Asy-Syura ayat 19. lembutkanlah hatinya (suami) sepertimana Engkau lembutkan besi" (Cara-cara ini boleh digunakan oleh suami kepada isteri dan ibu bapa kepada anak-anaknya) {Amalkanlah cara-cara ini setiap hari insya Allah akan ada perubahan dan kesannya." KAEDAH KELIMA . Ya Tuhan yang Maha Pemelihara dan Maha Pemberi Keselamatan. Selain daripada itu amalkan doa ini: "Ya Allah. berulang-ulang (Sila rujuk Al-Quran) Maksudnya: "Semoga Allah menahan kekuatan orang-orang kafir dan Allah yang lebih kuat dan lebih sangat siksaNya.

" (Hadis Riwayat Tirmizi) Sekiranya isteri ingin menyejukkan hati suami yang marah boleh baca doa diatas dan ubah sedikit : "Ya Allah. Dah habis baca doa tadi tiup umbun-umbun kepala . i." KAEDAH KEENAM Doa untuk melembutkan hati anak Doa pelembut hati Surah Asy-Syuura ayat 19' Maksudnya : "Wahai Tuhan yang Maha Pelembut.Apabila kita marah maka doa untuk mengawal diri daripada sifat marah bacakan doa ini : "Ya Allah. Ya Allah bersihkanlah hatiku daripada dosa-dosa sebagaimana Engkau membersihkan baju yang putih daripada kekotoran. muka dan dada anak 3 X . Ya Allah bersihkan hati suamiku (fulan bin fulan) daripada dosa-dosa sebagimana Engkau membersihkan baju yang putih daripada kotoran. sejukkanlah hati suamiku (fulan bin fulan) dengan salji dan kesejukan dan air yang sejuk. Istighfar 3 x kemudian niatkan dalam hati Ya Allah lembutkanlah hati anakku Ya Allah jadikanlah anakku ini anak yang soleh/solehah iii. Kemudian baca doa di atas (Surah Asy-Syuura ayat 19) iv. sejukkanlah hatiku dengan salji dan kesejukan dan air yang sejuk. Allah Maha Lembut terhadap hambahambanya. Letakkan tapak tangan kanan di dada sebelah kiri ii. Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang Dikehendakinya dan Dialah Yang Maha Kuat lagi Maha Perkasa" (Surah Asy-Syuura ayat 19) Baca di waktu malam semasa anak sedang tidur.

anak-anak. kerana sesungguhnya hidayah itu adalah hak mutlak Allah S. suami.T. sebagaimana doa yang diajarkan Nabi S. Semoga hati yang keras dapat dilembutkan dengan izin Allah.W. yang diriwayatkan oleh Imam Muslim." Suami boleh juga berdoa dengan doa pengasih ini supaya dia mengasihi dan dikasihi oleh isterinya : "Ya Allah! Limpahkanlah perasaan cinta hamba-Mu ini terhadap isteriku (Pulan bte Pulan) dan limpahkanlah juga perasaan cinta isteriku (Pulan bte Pulan) terhadap diriku" (Jika berpoligami sebut isteri-isteriku tak payah sebut nama) Sahabat yang dimuliakan.W. Nabi S. memberi hidayah dan melembutkan hati salah satu daripada dua Umar (iaitu Umar al-Khattab dan Umar bin Hisham (Abu Jahal) maka Allah S.T.Amalkan doa ini secara istiqamah. ibu bapa. Oleh itu kita jangan berputus asa jika insan yang dikasihi masih tidak mahu berubah. dimalam hari selepas solat tahajjud dan di waktu-waktu mustajab doa semoga dimakbulkan doa dan hajat kita.T. limpahkanlah juga perasaan cinta mereka terhadapku. KAEDAH KETUJUH DOA PENGASIH Kita berdoa semoga kita dikasihi oleh orang-orang yang beriman dan kita mengasihi orang yang beriman.A.W. yang penting kita teruskan berdoa selepas lepas solat.Boleh juga di amalkan oleh isteri atau suami. Jika sekiranya usaha dan doa telah dilaksanakan hati seseorang itu masih tidak mahu lembut dan tetap keras macam batu maka serahkanlah kepada Allah S.T.W.W. insya Allah akan dapat keberkatan dan pertolongan dari Allah .W. sahabat-sahabat dan sesiapa sahaja dengan niat dan hasrat untuk kebaikan. . makbulkan doa Nabi S.W. adik beradik. dengan diberinya taufik dan hidayah-Nya kepada Umar alKahattab.A. berdoa supaya Allah S.A. "Ya Allah! Limpahkanlah perasaan cinta hamba-Mu ini terhadap diri hamba-Mu yang beriman. Doa ini juga boleh di amalkan untuk diri sendiri dengan meletakkan tangan kanan di dada kiri dan baca doa di atas. Doa-doa di atas adalah cara dan ikhtiar kita untuk melembutkan hati insan yang dikasihi samaada isteri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful