Rph Lari Pecut

Bahagian Permulaan ‘Warm up’

Fokus Pembelajaran Meningkatkan kadar nadi 1. Larian bayangbayang

Isi Pembelajaran a.secara berpasangan, seorang mengejar dan lagi seorang berlari untuk mengelakkan diri disentuh. b. tukar peranan selepas yang dikejar dapat disentuh.

Organisasi

Catatan/ Strategi

2. Lari

a. lari melalui halangan . b. ulang sebanyak 2 kali.

berhalangan

3. Lari mengundur

a.dari garisan mula, lari mengundur sehingga penamat. b.patah balik ke garisan mula dengan larian mengundur juga. c. ulang sebanyak 2 kali.

.

Bahagian Regangan otot Fokus Pembelajaran 1.Bahagian Fokus Pembelajaran 1. Stretch hamstring Isi Pembelajaran a.Kedua-dua tangan menyentuh tapak kaki yang diluruskan. lari sambil melompat tinggi Isi Pembelajaran a. c.Setiap 3 langkah larian. Tarik tapak kaki ke bawah Organisasi Gaya sederhaana Catatan/ Strategi Tujuan: untuk meregangkan otot hamstring Gaya bullet . lompat meleding dan mendarat dengan kedua belah kaki. bengkokkan kaki yang lain dengan tapak kaki rata di atas tanah. lompat tinggi dan mendarat dengan kedua belah kaki. Organisasi Catatan/ Strategi 2. b.setiap 3 langkah larian. Berbaring dengan satu kaki lurus ke udara. Lari sambil meleding a.

Gaya Panjang 1. . b) lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan. blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan.Gaya Peluru 2. Gaya peluru a. Gaya panjang a) berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau 1.Gaya sederhana 3.5 tapak. Organisasi Catatan/ Strategi Memulakan Larian dengan Blok 1. c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 3. Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan.

Berjalan menuju ke blok dan berdiri dengan blok itu berada di bawah kedua-dua belah kaki yang dikangkang. Gaya sederhana a. blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Organisasi Catatan/ Strategi 3. b.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 2. Organisasi Catatan/ Strategi . Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Keadaan “ke garisan” a.gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Dekam dan letakkan hujung kedua-dua belah kaki ke atas blok. Gaya panjang a.

b. sebaliknya dia hendaklah terus berlari tanpa mengurangkan kepantasanya. seseorang pelari tidak digalakkan melompat kegarisan tersebut. pelari akan: i.Biasanya dalam perlumbaan lari pecut.badannya pula (bahagian torso) digerakkan ke hadapan.mendepakan tangannya ke belakang ii. apabila tiba di garis tamat.Amalan ini hendaklah ditegaskan oleh guru supaya murid-murid paham dengan maksud “lari terus melintasi garis tamat”.Semasa menuju kegaris penamat.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi/ Bahan bantu mengajar Fasa larian Bahagian Fasa Penamat Fokus Pembelajaran Torso Isi Pembelajaran a. c. Organisasi Catatan/ Strategi .

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d. f. Sekiranya tidak kepantasan dan imbangan badan pelari mungkin terjejas.Ada juga setengah-setengah pelari yang menamatkan lariannya dengan gaya menundukkan kepalanya apabila tiba di garisan penamat. e.Satu lagi gaya menamatkan larian pecut yang biasa kelihatan dalam persaingan yang hebat ialah pelari akan memusingkan sebelah bahunya ke hadapan pada saat-saat akhir apabila tiba di garis tamat.Penting bagi seseorang pelari itu mengekalkan postur mekanis yang baik. Organisasi Catatan/ Strategi .

Bahagian Ansur Maju Fokus Pembelajaran 1. Larian dengan melangkah panjang.Berlari skip dengan bawah kaki diluruskan . (striding) Organisasi Catatan/ Strategi Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran b. Organisasi Catatan/ Strategi c. Larian teknik pecut Isi Pembelajaran a.berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan.

berlari dalam kumpulan mengangkat lutut.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d.Berjalan dengan lutut tinggi. Berlari menyepak ke belakang Organisasi Catatan/ Strategi e. .

melonjak untuk jarak g. Jalan mendaratkan bebola kaki dahulu.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran f. Melangkah panjang (bounding) . Organisasi Catatan/ Strategi b.Latihan pergerakan tangan: berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. Organisasi Catatan/ Strategi Bahagian Lari Pecut Fokus Pembelajaran Latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan Isi Pembelajaran a.

tapak tangan kanan bertemu tapak tangan kiri dengan regangan ke atas dan sedikit ke belakang. b.Bahagian Cooling Down Fokus Pembelajaran 1.hulur kedua-dua belah tangan ke atas. ulang dengan sebelah kanan leher Organisasi Catatan/ Strategi TKP : Intarpersonal. bahu dan sisi • a. b. kinestetik 2.Otot sisi leher Isi Pembelajaran a.otot bahagian luar lengan.ulang semula regangan .berdiri tegak dan membengkokkan leher ke sisi kanan dengan tapak tangan.

Isi Pembelajaran a.berdirimengayuh basikal. sedang tegak dan tolak c.cross side kick b. c. Buat gaya seperti b. .Baring dan lunjurkan kaki.Ulang lakuan sebanyak 5 kali.Bahagian Fokus Pembelajaran 3.buka kaki seluas bahu.bayangkan ada seutas tali di antar kedua belah kaki. Organisasi Catatan/ Strategi Bahagian Fokus Pembelajaran 5. b.Bengkokkan kedua-dua belah a. Hayunkan secara bersilang kedua-dua belah kaki. Berdiri dan tolak udara Isi Pembelajaran a. kaki keatas. Organisasi Catatan/ Strategi a.Buat lakuan sebanyak 10 kayuhan. b.Baring dan lunjurkan kaki.tarik tali tersebut dari bawah hingga ke atas kepala. 6. bicycle kick 4. Lunjurkan kedua-dua kaki ke atas .Berdiri dan tarik tali.berdiri dan buka kaki seluas bahu. c.

.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi 7. c. b.Lunjurkan kaki kedua-dua belah kaki ke sisi. .Sebelah tangan lagi dihulurkan ke atas untuk mendapatkan imbangan.Imbangan skala sisi a.Sebelah tangan melekap di atas tanah untuk menyeimbang badan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful