Discriminare si relatii intergrupuri

Prejudecatile si dicriminarea
Prejudecata reprezinta o atitudine de respingere a unei persoane sau a unui grup, fata de care se adopta o sentimente negative bazate pe o generalizare eronata si rigida(Allport, 1954). Acestea pot exista in functie de categoria sociala si pot fi exprimate fata de oricare categorie, dar diferita de cea proprie( sexismul, antisemitismul, rasismul).Foarte intalnit este rasismul, ce se constituie ca o problema sociala, aceasta forma incercand sa explice tratamentul inegal aplicat grupurilor sociale defavorizate. Discriminarea este un construct social, intemeiat pe stereotipuri si prejudecati, un comportament negativ fata de indivizi sau un grup social. O serie de studii efectuate cu privire la fenomenul discriminarii au aratat faptul ca acesta se manifesta chiar si in domeniul locurilor de munca si al avansarilor profesionale. In ceea ce priveste efectele pe care le are discriminare asupra victimelor, tot studiile ne arata ca victimele acestui fenomen se simt mai tristi, mai stresati si mai agresivi, rezultand marirea gradului de identificare cu grupul de apartenenta si accentuarea stereotipului pozitiv despre propriul grup.Studiile de teren, ne arata ca strategiile comportamentale pentru a impiedica discriminarea este adoptata in functie de natura interpersonal sau institutionala a discriminarii(actiuni collective, grupuri de presiune, manifestari de strada, strategii individualiste sau normative).

Explicatiile prejudecatii si ale discriminarii
Au existat mai multe abordari ale acestei probleme de catre stiintele umane, realizate in functie de propriile niveluri de analiza: abordarea sociologica pune accentual pe stratificarea sociala( inegalitati de avere, putere, statut), insa psihologia sociala adduce explicatii intrapersonale supra prejudecatilor si discriminarii. Personalitatea autoritara- conform acesteia gandirea se realizeaza in functie de categorii sociale noi/ei, characteristic fiind etnocentrismul, astfel ostilitatea reprimata in timpul copilariei erau reprimate asupra minoritatilor entice considerate indezirabile. Teoria conflictelor reale- considera concurenta dintre grupuri pentru resurse limitate, ca fiind cauzele fundamentale ale prejudecatilor si discriminarii. Paradigma grupurilor minimale(PMG, Tajfel)- aceasta abordare propune eliminarea tuturor factorilor considerate ca fiind cauza discriminarii intre grupuri. Astfel, s-a constatat ca era sufficient doar un mediu social compus din categoriile „ei”/ „noi” pentru a lua nastere comportamente discriminatorii. Au fost conturate cinci orientari fundamentale de distributie a resurselor: Paritatea, Profitul Maxim in Favoarea In-group-ului, Diferentierea Maximala, Profitul Combinat Maxim, Favorizarea Out-group-ului.

Identitatea sociala este acea parte a conceptului de sine al unui individ asociata „cunoasterii propriei apartenente la anumite grupuri sociale si semnificatii emotionale si evaluative rezultata din aceasta apartenenta”. sa atenueze prejudecatile si discriminarea. Poate rezulta o identitate sociala pozitiva sau negative. intr-o anumita masura. prin categorizare sociala individual se defineste ca membru al grupurilor specific din cadrul structurii sociale.Teoria identitatii sociale. ci se poate recurge si la strategii individuale sau collective pentru a repune in valoare imaginea de sine.conform acesteia. Atenuarea discriminarii Au fost propuse trei abordari care ar putea fi capabile. Aceasta teorie sustine ca discriminarea nu este unica strategie care are rolul de a stabili o comparative favorabila fata de out-group. rezultand astfel doua tipuri de comportament: identificarea cu grupul de apartenenta sau dimpotriva respingerea acestuia. supraevaluand outgroup-ul. Acestea sunt: Contactele intergrupuri Cooperarea si scopurile comune Perspective socio-cognitive .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful