Cod de etica evenimente responsabile

Indrumar pentru organizatiile responsabile social

poate beneficia de un cod de etica care identifica practicile etice si standardele acceptate. chiar si cea mai sincera si dezinteresat implicata in comunitate. Un astfel de document ajuta organizatiile sa identifice si sa evite colaborari sau actiuni de nedorit.Pentru inceput… Etica – conform dictionarului este "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale. cu legile lor de dezvoltare si cu rolul in viata sociala". (Dimitrios Buhalis si Eric Laws) Etica poate fi definita ca o reflectie sistematica asupra consecintelor morale ale deciziilor(potentiale daune pentru personalul din interiorul organizatiei cat si pentru persoanele din exteriorul acesteia) unei organizatii. (Johns) Codurile de etica reprezinta reflectarea sistemelor de valori si au rolul de a directiona comportamentele umane individuale si de grup . Adoptarea unui astfel de cod nu furnizeaza doar o verificare a eticii organizatiei ci si o pozitie fata de beneficiari. The World Association of NonGovernmental Organizations (WANGO) Etica reprezinta un set de reguli care definesc ceea ce este drept si gresit in conduita noastra. Orice organizatie. finantatori si autoritatile publice unde organizatiile tintesc sa indeplineasca standarde inalte.

sa discute. Ariile prioritare ale codului sunt: I. sa reflecteze si sa modifice principiile. II. Viziune. III. Responsabilitate sociala Resursa umana . valori si principii VI.Pasi de urmat Acest ghid este realizat pentru a fi folosit ca o lista de verificare si in acelasi timp drept un catalizator al echipelor din organizatii. valorile. ce cuprind in esenta laturile evenimentului sau proiectului responsabilizat. de responsabilitate si legalitate. IV. Declaratia de responsabilitate V. standardele si comportamentele lor in activitatea de zi cu zi. aspectele financiare si nonfinanciare. In elaborarea unui cod de etica a evenimentelor/proiectelor responsabile am luat in considerarea aspecte privind interiorul si exteriorul organizatiei. Guvernanta Relatia cu stakeholderii Transparenta VII. Am formulat o serie de 7 domenii ale codului.

Aceasta declaratie de asumare va creste valoarea si credibilitatea codului in randul organizatiei cat si in exteriorul acesteia. Se vor prezenta liniile directoare ale acestui cod. clar.I. de respectare a principiilor si valorilor etice. managementul isi asuma prezentul cod si se pozitioneaza intrun garant al respectarii acestuia. Declaratia de responsabilitate Se poate preciza istoricul de la care s-a plecat in formularea codului Aceasta prima parte a codului de conduita reprezinta o declaratie mai mult sau mai putin formala a managementului evenimentului sau proiectului (al organizatiei dupa caz). In aceasta prima parte se va rezuma si intregul demers de responsabilizare. Prezentarea trebuie sa fie realizata intr-un limbaj simplu. sa fie inteleasa de toata lumea si sa includa asumarea in mod explicit. Se va evita folosirea unui limbaj greoi si de tip juridic ci orientat catre formarea si evidentierea de comportamente Va reprezenta intelegerea si importanta data conceptului de etica in eveniment si va fi indemnul de aliniere al echipei de implementare. . In aceasta declaratie. al beneficiarilor si partenerilor la acest demers.

Acestea trebuie sa fie cunoscute si impartasite de toata echipa.Libertatea confesionala .Responsabilitatea fata de comunitate .Respectarea drepturilor omunui .Legalitate Aceste elemente trebuie sa fie interrelationate. valori si principii Documentul trebuie construit in asa fel incat sa surprinda esentialul si sa fie usor de inteles si urmat. Aceasta este o arie dedicata unei scurte descrieri a evenimentului. a viziunii. a valorilor si a principiilor acestuia. Sub o forma sintetica. sa se intrepatrunda pentru a avea un caracter unitar Nu sunt elemente de décor!!! implementati in ceea ce credeti. a caracterului sau responsabil si a elementelor ce o compun.Cooperarea fara frontiere .Transparenta . Principiile vor da valoare viziunii stabilind felul cum lucrurile se vor desfasura si vor sustine efortul de aliniere la codul etic propus. Principii generale (WANGO): .II. acestea trebuie sa exprime un caracter de integralitate a evenimentului. Asa ca Se pot folosi si elemente grafice pentru a pune in valoare elementele de cultura ale evenimentului. . Viziune. Execitiul de stabilire al principiilor si valorilor evenimentului este un exercitiu al intregii echipe.

Codul etic va face referire la responsbailitatile generale ale echipei de implementare. Optional se pot trece consiliile de adiministratie sau bordurile consultative unde este cazul. Nu trebuie folosit un limbaj alambicat. Guvernanta Pot exista si fotografii ale celor implicati in proiect si datele acestora de contact pentru diferite arii. adresa sediului si datele de contact etc. echipa de implementare si voluntarii a metodelor folosite si a obiectivelor generale si specifice ale proiectului. pentru a facilita accesul la informatii a diferitelor parti interesate precum si a unei mici descrieri a acestora. . Se va indica echipa de conducere a evenimentului. foarte tehnic tipic managementului de proiect. In multe coduri etice se fac referiri la aspectele legale ale organizatiei precum numarul de inregistrare in registrul asociatiilor si fundatiilor. Textul trebuie sa surprinda intr-un limbaj abordabil elementele de guvernanta ale proiectului. In aceasta sectiune vom aborda aspectele de guvernanta ale evenimentului nostru.III.

Se vor prezenta aspectele legate comunicarea interna. Daca ai in echipa si voluntari sa mentionezi si avantajele si beneficiile acestora. a folosirii abuzive a functii si a infractiunilor. oportunitatile de promovare si cazurile de incetare a relatiilor de munca vor fi detaliate si puse in evidenta.IV. egalitatea de sanse. Selectia. Vom descrie politicile de transparenta interna si a protejarii vietii private a angajatilor si voluntarilor. Resursa umana Acest domeniu este rezervat descrierii principiilor de resurse umane abordate. a relatiilor de munca si a drepturilor anagajatilor si voluntarilor. Codul va cuprinde principii de resurse umane precum diversitatea. non-discriminarea si tratamentul corect aplicat. . evaluarea. Atentie ca toate aceste proceduri de recrutare trebuie sa respecte caracterul principiilor enumerate mai sus. de si Puncteaza procedurile in caz de conflict de interese. transversala orizontala. pregatirea.

Valorile. Se vor prezenta practicile anti-monopol si practici anti-concurentiale. abuz si de disociere precum si cazulrile de incetare a relatiilor parteneriale. dezvoltarea si sustinerea altor initiative din domeniu ca mijloc de interventie in relatiile cu stakeholderii. finantatori. Relatia cu stakeholderii In elaborarea acestei parti se va tine de colaborarea cu stakeholderii evenimentului si ai echipei: parteneri. non-discriminare si legalitate. Independenta misiunii si a obiectivelor proiectului in relatia cu orice stakeholder (autoritate publica. . concurenti. Prezentati sistemul de plangeri/sesizari pentru actiunile intreprinse in cadrul evenimentului. autoritati publice si alte parti interesate indirect.V. Se va putea prezenta si crearea de retele. Se vor detalia masurile de atragere si de intretinere de ralatii cu stakeholderii bazate pe criterii etice de transparenta. Respectul si confidentialitatea datelor personale din cadrul actiunilor sau a relatiei de parteneriat sunt o coordonata a relatiei cu stakeholderii si va fi prezentata in aceasta sectiune. partid sau companie in special) este un principiu de la care nu se poate face abatere in demersul nostru. beneficiari. principiile si asteptarile in cadrul relatiilor parteneriale. Se vor prezenta succint cazurile de conflict de interese.

a modului de consum si a masurilor de rationalizare a acestor resurse. . Este o arie delicata si va implica o sinceritate in abordare. Se vor prezenta masurile de implicare a stakeholderilor in identificarea. prevenirea ci combaterea infractiunilor in cadul evenimentului. Astfel se vor preciza valori sau ponderi ale veniturilor si resurselor. Se va prezenta asumarea rapunderii legale si fiscale a managementului. Se va prezenta modalitatea de control. Angajamentele si masuri de lupta impotriva coruptiei si a altor forme de infractiune se vor prezenta succint. Transparenta financiara si legala Prezentarea masurilor asumate pentru a asigura transparenta financiara si legala a evenimentului este un exercitiu de transparenta si de pozitionare fata de toate aspectele evenimentului nu doar fata de organele de control. Evenimentul cade sub incidenta unor legi si regulamente ce vor fi prezentate (numi) pentru a fi consultate de orice parte interesata. evaluare si raportare catre interior si catre stakeholderii evenimentului sub aspectul financiar si legal.VI. Se vor publica rezultate din anii anteriori (unde este cazul) ca element de transparenta.

In acest domeniu al documentului se prezenta caracterului de integralitate responsabilitatii sociale cu cel evenimentului sub aspectul etic al codului conduita. Legalitatea si transparenta procesului este principiu in demersul nostru de responsabilizare a evenimentului. Argumentarea pe cele patru categorii de indicatori a obiectivelor/tintelor asumate. Integrarea stakeholderilor in demersul de supraveghere a implementarii masurilor de responsabilitate sociala. Vom prezenta ce ne dorim sa realizam si cum ne vom indeplini obiectivele asumate in concordanta cu indicatorilor de responsabilitate sociala (ghidul REPER21). va al al de . Stipularea principiilor de responsabilitate sociala ce le integreaza in eveniment si a modului cum acestea vor fi sustinute de masurile intreprinse. Prezentarea modalitatilor de publicitate si raportare a performantelor de responsabilitate sociala a evenimentului precum si dezbaterea si inglobarea feedbackului din partea stakeholderilor.Responsabilitate sociala Declararea obiectivului general in demersul de responsabilizare al evenimentului si a asumarii tintelor de indeplinit.VII.

cat mai “Poate ca etica este o stiinta care a disparut din toata lumea.Recomandari 1. credinte si asteptari nu in lucruri efective (gandeste in termen de comportamente) 2. Prezinta exemple acolo unde este cazul 6. 8. Nu-i nimic. 3. Gandeste in termeni de valori. limpede si usor de inteles. 5. Foloseste un limbaj comun. Inainte de print supune codul scris de tine unui feedback cat mai obiectiv din exterior . 7. Nu incerca sa il complici prea mult dand dovada de exces de zel. Creeaza o forma a codului “friendly user”. Construieste argumentarea concis 4. Scrie avand in minte imaginea globala (iesi din limita biroului tau). Foloseste un ton activ si nu o atitudine pasiva. trebuie sa o inventam din nou” Jorge Luis Borges 9.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.