Bolnavul inchipuit de Moliere Personajele comediei Argan – bolnav inchipuit Beline – a doua sotie a lui Argan Angelique – fiica

lui Argan si iubita lui Cleante Beralde – fratele luiargan Cleante – iubitul lui Angelique Domnul Diafoirus – medic Thomas Diafoirus – fiul sau si pretendent la mana lui Angelique Domnul Purgon – medicul lui Argan Domnul Fleurant – spiter Domnul De Bonnefoi – notar Toinette – fata in casa Doctor Actiunea se petrece la Paris.

(cortina se ridica, dansul de inceput) Actul I Scena 1 Argan (socoteste notele spiterului sau cu ajutorul unor fise) Trei si cu doi fac cinci, si cu cinci fac zece si cu zece douazeci... ‘Plus, la douazeci si patru, o clisma usoara, pregatitoare si emolienta, pentru a inmuia, a umezi si a racori maruntaiele domniei sale’. Ceea ce imi place mie la domnul Fleurant, spiterul meu, este ca notele sale sunt intotdeauna politicoase. ‘Maruntaiele domniei sale, treizeci de soli’. Da, domnule Fleurant, dar nu este totul politicos, trebuie sa fii si rezonabil si sa nu-ti jupoi bolnavii. Asadar, in luna asta am luat unu, doua, trei, patru, cinci, sase, sapte opt purgative si (numara atent pe foaie, murmurand)...unsprezece, douasprezece clisme, iar luna trecuta au fost douasprezece purgative si douazeci de clisme. Iata de ce nu ma mir ca luna asta ma simt mai rau ca luna trecuta. Ii voi spune domnului Purgon, sa vada ce-i cu asta. (suna din clopotel dar nici un raspuns) Sunt surzi. (acelasi joc) Toinette! Lua-te-ar dracii de ticaloasa! (Acelasi joc cu si mai multa verva) Ah Dumnezeule, o sa ma lase sa mor aici, singur. Toinette !!! Scena 2 Argan, Toinette Toinette (intrand) Am venit ! Argan Ah, secatura ce esti. Hai, ia astea de aici. Clisma mea de azi a avut vreun efect? Toinette Clisma dvs. ? Argan Da. Am scos multa fiere ? Toinette In asemenea marafeturi nu ma amestec. Sa-si vare nasul in ele domnul Fleurant: el barem profita. El si cu domnul Purgon ala fac haz de minune pe pielea Dvs. Tare as vrea sa-i intreb ce boala aveti de va tot indoapa cu atatea doctorii... Argan Taca-ti fleanca, proasto, nu e de nasul tau sa controlezi retetele doctorilor. Da-mi bastonul. Ma intorc indata.

Scena 3 Toinette, intra Angelique Angelique Toinette!(dupa ce se asigura ca sunt singure).Uita-te putin la tine Toinette (nu intelege) Poftim! Ma uit ! Angelique Toinette! Nu ghicesti despre ce am sa vorbesc ?? Toinette (dandu-si seama) Aaah...despre tanarul cu pricina. De sase zilele tot despre asta vorbim. Daca n-ati pomeni de dansul, ar insemna ca nu sunteti in apele dvs. Angelique Iti marturisesc ca as putea vorbi intr-una de dansul. Dar spune-mi Toinette, ai ceva impotriva simtamintelor pe care i le port ? Toinette Nici pomeneala... Anqelique Spune-mi dar : nu gasesti tu, ca si mine, ceva ceresc, un semn al destinului(gesturi de exuberanta) in neasteptatul chip in care ne-am cunoscut ?? Toinette Ba da... Angelique Ca este cum nu se poate mai aratos ? Toinette Desigur... Angelique Ca vorbele si faptele sale au in ele ceva nobil ?? Toinette Nici nu incape discutie... Angelique (se trezeste din delir) Vai Toinette !! Daca ma minte cumva, n-am sa mai cred in viata mea vreun barbat.(incepe sa se lamenteze)

Angelique Pe asta n-o stiam.Toinette Shh ! Vine tatal dvs. Scena 5 Argan Ei fata mea…. Angelique Da. tata.Afla ca esti ceruta in casatorie. Argan Nu am vazut inca persoana. Argan Cu atat mai bine ca lucrurile s-au petrecut asa. Deoarece consimtamantul dumitale imi ingaduie sa imi deschid inima.. iti marturisesc ca ne-am cunoscut din intamplare acum sase zile si ca cererea ce ti s-a facut este urmarea simtamintelor reciproce nascute inca de la prima vedere. Si asadar mi-am dat cuvantul. .. dar mi s-a spus ca voi fi multumit. Argan Cuminte si de familie buna. si tu de asemenea Angelique Cu siguranta. stie ce vrea ! Argan . Mama ta vitrega dorea sa te trimita la manastire … Toinette (aparte) Nemernica.dar pana la urma a ramas cum am vrut eu. Argan Care vorbeste bine latina si greaca. Angelique Cat se poate.. Nici nu exista ceva mai imbucurator pentru fetele tinere.. Se spune ca este un flacau voinic si frumos. tata cat iti sunt de recunoscatoare pt bunatatea dumitale. taticule. Angelique Ah.

nu vad nevoia sa i se dea un doctor. doresc sa-mi iau un ginere si rubedenii medici. nefiind bolnava. Argan .sunteti chiar mai bolnav decat credeti. Toinette Bine domnule. Ce-ai ramas asa inlemnita ? Angelique Tata. Toinette Cum ati nascocit domnule ceva atat de caraghios ? Cu averea dvs. doctorul. dvs. Dar fiicei dvs. Doar e nepotu-sau. la o asemenea casatorie ? Argan Vazandu-ma atat de bolnav si infirm. vreti sa va dati fata dupa un doctor ? Argan Tu ce te amesteci ticaloaso ? Toinette Nu ne putem intelege oare fara sa ne infuriem? Ce va impinge. ca sa am la indemana consultatii si retete. iar fiul este Thomas Diafoirus.Argan Si care peste trei zile va fi declarat doctor ! Angelique El. dl. NEPOTUL DLUI PURGON ?? Argan Care Cleante ? Eu vorbesc de fiul cumnatului sau. ii trebuie un sot pt ea si. daca nu va e cu suparare. tata ? Asta cine ti-a spus-o ? Argan Domnul Purgon desigur Angelique Il cunoaste pe domnul Purgon ? Argan Nostima intrebare. Angelique CLEANTE. imi dau seama ca dumnata ai vorbit de o persoana si eu ma gandesc la alta. Diafoirus.

ba da. Cine o sa ma impiedice? Toinette Chiar dvs. Argan N-am s-o trimit la nici o manastie ? Toinette Nu. Argan Eu insa am ce face. Argan Ba da. Argan Cum bine ? Toinette N-o veti trimite la nici o manastire. Ea o sa va spuna ca nu are ce face nici cu doctorul Diafoirus.. fiica dvs nu va primi cu nici un chip aceasta casatorie.. Toinette Pe legea mea. Sa vrea. Toinette Bine. o trimit la manastire. sunteti un om cumsecade din fire. Argan (manios) . iar o fata cumsecade trebuie sa fie incantata sa se marite cu acela care e de folos sanatatii tatalui sau. Argan Da stii ca esti nostima. Da ! Nu o sa aveti inima asta. nici cu fi-su. Toinette Va cunosc.Pentru mine i-l dau pe acest doctor de barbat. Argan Nu? Toinette Nu. de nu. nici cu toti Diafoirusii din lume.

Toinette . Usurel. grijulie. Ei. nu ma ajuti sa pun mana pe ticaloasa asta ? Angelique Lasa tata. Argan Tu.stii ca azi trebuie sa fii foarte atent la oamenii pe care ii ai in slujba. Beline Doamne doamne. harnica. Dar e isteata.Ba nu.. Argan. Toinette ! Scena 7 Beline. ai dreptate. Stii ca nu exista servitoare fara cusur. Nu va ganditi deloc la boala dvs? Argan De cand o nepricopsita de slujnica indrazneste sa vorbeasca asa in fata stapanului ?? (alergand dupa Toinette) Obraznico ! Toinette (fugind din calea lui) E de datoria mea sa nu ingadui aceasta casatorie. domnule. ba nu. Argan Argan Ah nevestico! Vino-mi in ajutor. Sunt chiar al dracului atunci cand vreau. Argan Ticaloaso ! Impielitato ! (se opreste din fuga). Argan Din cauza ei fac atata fiere. usurel. E o nemernica. puisorule. inimioara mea. Toinette Mai incet. M-a scos din fire neobrazata asta de Toinette! Beline Linisteste-te baietelul meu. Beline Da. scumpo stii care e adevarul. Si e destul timp de cand iti spun s-o dai afara. Angelique. Vin-o Toinette(ies impreuna) Scena 6 Beline. sa nu te imbolnavesti.

doamna ? Nici pomeneala. Argan Ah iubito. iar alta sa-ti rezemi capul. Ah ! Voi avea nevoie de peste 8 purgative si 12 clisme ca sa indrept toate astea.de ce te infurii in halul asta ? A crezut ca face bine. iar eu i-am spus ca gasesc casatoria buna pentru ea. o crezi ? E o marsava.. Asculta Toinette : daca am sa mai aud vreodata ca il superi pe domnul. ca sa te sprijini. Imi pari schimbat. Argan Iubito. Haide. Ne-a zis ca vrea sa isi marite fata cu fiul dlui Diafoirus. bine puisor.Toinette Ce doreste doamna ? Beline De ce il superi pe domnul ? Toinette Eu. Beline Bine. tu nu cunosti viclenia diavolitei. Argan Vai iubito.. te dau afara. mi-a spus o suta de obraznicii. mizerabilo vrei sa ma innabusi ! Beline Usurel micutule. Una o sa ti-o pun la spate. apoi fugind) Si asta ca sa va fereasca de curent ! Argan Ah. Adu-mi niste perne ca sa il asez in fotoliu. dar socot ca ar face mai bine sa o trimita la manastire. potoleste-te. Trage-ti scufia peste urechi :niciodata nu racesti mai usor ca atunci cand iti intra aer in urechi. Cat de recunoscator iti sunt pentru toata grija ce mi-o porti Beline (asezand pernele si infofolindu-l cu paturi) Pe asta o pun aici. Beline Nu vad nimic rau in sta si mi se pare ca are dreptate. Toinette (trantindu-i o perna pe cap. Te cred. Pe asta dincolo. Asa. Beline .

cand iti iubesti cu adevarat sotul. domnule de Bonnefoi. Beline Ahh pai l-am adus cu mine! E in odaia de dincolo. Scena 9 Domnul de Bonnefoi. iubito. Luati loc. n-ar fi greu de loc. va rog.doamna mi-a povestit despre intentia dvs. sami fac testamentul. Dar si pentru asta. Beline.Bietul meu baietel ! Argan Dar ca sa rasplatesc cat de cat dragostea pe care mi-o porti. Beline Vai dragul meu. poftiti. Argan . te rog. In aceasta privinta am sa va spun ca nu puteti lasa nimic sotiei dvs. fie si numai ai unuia dintre soti. doresc. Beline (aparte) Pur si simplu nu te poti gandi la asemenea lucruri. Tot ce pot face barbatul si femeia uniti prin casatorie este o donatie mutuala in viata fiind. Argan Ti-am spus sa vorbesti cu notarul tau. Iata de ce am rugat-o sa va vorbeasca de testamentul pe care doresc sa il fac. Daca v-ati gasi intr-un tinut cu legi scrise. N-as putea suporta gandul asta si numai cuvantul testament ma infoara. Argan Argan Poftiti. dar la Paris si in regiunile cu drept cutumier nu se poate. Argan Zi-i sa intre. sa nu mai pomenim despre asta. inimioara mea. Domnul de Bonnefoi Domnule. Sotia mea mi-a spus ca sunteti un om onorabil si unul dintre prietenii sai devotati. Argan De ce ? Domnul de Bonnefoi Se opune obiceiul pamantului. nu trebuie sa existe copii.

Argan Testamentul. ca sa-i las ei averea si sa dezmostenesc copiii ? Domnul de Bonnefoi Puteti. Domnul de Bonnefoi (catre Beline) Aceste vorbe sunt nelalocul lor. ca un sot sa nu poata lasa nimic unei sotii care il iubeste cu inflacarare. sa-i dati in mana bani pesin sau polite platibile la purtator. caci de obcei sunt severi in atare situatii si isi inchipuie ca e o crima grozava sa lasi o mostenire.. te rog. iubita mea. va rog. calcand legea. Beline Domnule. Trebuie consultate alte persoane. dumneata nu stii ce inseamna un sot pe care il iubesti cu patima. Beline Nu-mi vorbi despre avere. De cat sunt cele doua polite ? Argan Una. mult mai intelegatoare. Beline Nu. draga mea... Ce-as putea face. cum ne-am descurca in fiecare zi ? Trebuie sa stii sa te descurci. domnule. cat sunteti de dibaci si cinstit.Cat spuneai ca se gaseste sub tapiterie ? Argan 20 de mii de franci iubito. nu vreau nimic din toate astea. in viata fiind. Domnul de Bonnefoi Nu la avocati trebuie mers.Iata un obicei tare nelalocul lui. (catre public) Daca n-ar fi asa. . nici eu nu mai vreau sa traiesc. altfel n-as da doi bani pe toata meseria noastra. e de 4 mii de franci. micutul meu. pe care ii am in tapiteria alcovului. care cunosc chitibusuri pentru a calca legea cu usurinta si a face legal ceea ce e ilegal. il vom face cum spune domnul notar. O sa-mi consult avocatul. Argan Sotia mea imi spusese. dar ca sa fim prevazatori. iar alta de 6. vreau sa iti dau in mana douazeci de mii de franci de aur. Daca tu ma lasi. si doua polite la purtator. Beline Dumnezeule ! Nu trebuie sa te tulburi tu cu toate astea. doar n-am ajuns inca acolo.

ce planuri criminale urzeste impotriva mea. Angelique Cauta-l sa-l vestesti pe Cleante de casatoria ce s-a pus la cale. Aveti incredere in mine.. dar maine dis-de-dimineata. Mama dvs.sa mergem in cabinetul meu. sa ascund dragostea ce v-o pastrez si sa ma prefac de partea tatalui si mamei dvs vitrege. Toinette Eu sa va parasesc ? Mai degraba as muri.Domnul de Bonnefoi (catre Argan) Vreti sa trecem la redactarea testamentului ? Argan Da domnule. Mama dvs.. vitrega poate sa imi faca oricate destainuiri ca sa ma atraga de partea ei. am sa trimit dupa el si are sa fie fericit sa. vreau sa schimb macazul.. Toinette. in necazul in care ma aflu. vitrega nu doarme deloc si cine stie ce uneltiri pune la cale impotriva intereselor tale. Am auzit vorbindu-se de un testament. baietelul meu ! Scena 10 Intra Angelique si Toinette Toinette Uite-i cu un notar. Dar ca sa va fiu mai de ajutor. Angelique Baga de seama. ajuta-ma te rog. Te rog nu ma parasi. Iubita mea. dar n-am putut sa o sufar niciodata si am fost mereu de partea dvs. Beline(din culise) Toinette ! Toinette Ma cheama. (Cortina) . Buna seara. Te rog din suflet ! Toinette Astazi e prea tarziu. Beline Haide.

Dar de ce ati venit ? Cleante Ca sa vorbesc cu Angelique si sa vad ce a hotarat in legatura cu aceasta nenorocita casatorie. Nu ma asteptam. Argan Argan (crezandu-se singur) Domnul Purgon mi-a prescris sa ma plimb dimineata prin camera de 12 ori. Toinette Domnule. Cleante De aceea nici nu am venit sub numele de Cleante. Stati putin deoparte sa-i spun ca sunteti aici. Cleante Toinette Ah. insa. ci ca prieten al profesorului ei de muzica.Actul II Scena 1 Toinette. cu care m-am inteles sa spun ca-i tin locul. Toinette Da. inainte si inapoi. dar cu Angelique trebuie sa vorbiti in taina. nu… Argan Vorbeste incet ticaloasa ! Nu stii ca unui bolnav nu trebuie sa ii vorbesti asa tare ? Toinette Voiam sa va spun ca… Argan Ti-am spus sa nu mai zbieri asa ! Toinette Domnule…(se preface ca vorbeste) . Doar v-am spus ca este bine pazita si nu e lasata nici sa iasa nici sa vorbeasca cu nimeni. daca de-a lungul sau de-a latul. dumneavoastra sunteti. Scena 2 Toinette. Am uitat sa il intreb. Toinette Iata-l pe tatal lui Angelique.

Toinette Ce vreti sa spuneti cu sanatos tun al dvs ? Domnul arata foarte rau. sunt incantat sa va gasesc pe picioare si sa vad ca va este mai bine.(se preface ca vorbeste) Argan Ce tot indrugi acolo ? Toinette (tare) Spun ca este cineva care vrea sa va cunoasca. Cleante Cleante Domnule… Toinette (catre Cleante) Nu vorbi asa tare ca ii zdruncini creierii ! Cleante Domnule. Argan Are dreptate.Argan Ei ? Toinette Va spun ca. Toinette (cu prefacuta manie) Cum ! Auzi : ‘mai bine’ ! Da de unde ! Domnul e bolnav.. Cleante Mie mi se pare ca e sanatos tun. Argan Sa vie ! (Toinette ii face semn lui Cleante sa se apropie) Scena 3 Toinette. Cleante . Niciodata n-a fost mai bolnav. Argan.

Ce s-a intamplat ? Ce te miri asa ? Angelique Doamne…pai. Eu vin din partea profesorului de muzica al fiicei dvs. In starea in care sunteti. Argan Ba da.Sunt tare mahnit sa aud asta domnule. ba da.(catre Toinette) Cheam-o pe Angelique. Profesorul tau de muzica a plecat din tara si l-a trimis pe dumnealui sa-i tina locul. si cineva-leit dumnealui-a venit sa ma ajute. Scena 4 Argan.s-a intamplat ceva surprinzator aici. nu mica mi-a fost mirarea sa dau peste el aici. imi place muzica si voi fi foarte bucuros sa…(catre Toinette) Ah!I Iato! Du-te de cheam-o si pe nevasta-mea. ca bun prieten.Si de aceea. Angelique. Angelique. Cleante. asta o sa va tulbure. m-a trimis sa continui lectiile de muzica in locul sau. de loc. A fost silit sa plece la tara pt cateva zile si. Cleante Daca m-ati socoti demn ca la vreo nevoie sa va scot din incurcatura. Cleante Argan Apropie-te fata mea. Toinette Domnule. de teama ca nu cumva domnisoara sa uite ce a invatat.. nu credeti ca ar fi mai bine sa il conduc pe domnul profesor in camera domnisoarei ? Daca nu sunt singuri nu vor putea face lectia bine. Argan Foarte bine. nu trebuie mare lucru ca sa va zdruncine creierii. as face orice pentru… Scena 5 Toinette. Am visat azi noapte ca eram intr-o mare incurcatura. Toinette Domnule. Argan De loc.Argan Toinette (cu prefacatorie) .

poftiti. Domnul Diafoirus In vizitele noastre. nu sa le facem rau. domnule. are sa fie incantata de el. ma onoreaza. mai ales ca nu va pot intrerupe aceasta placuta intrevedere cu umila mea lectie de muzica. Argan. treci. care vrea sa plece) Nu ne parasi domnule. Dvs.prezinta-ti omagiile.(pleaca) Scena 6 Domnul Diafoirus tatal si fiul.. Din pacate sunt nevoit sa va parasesc. sa ma descopar. Argan (ducand mana la scufie. In cinstea inrudirii cu dvs. Veti avea un ginere pe spranceana!Iar fiica dvs. Domnul Diafoirus (catre fiul sau) Haide Thomas. Argan (catre Cleante. ca retrag tot ce am spus ieri. Cleante Cinstea e nespus de mare.. distinsi domni. Angelique Toinette Poftiti. Cleante Ma onorati nespus domnule. vorbele dvs. sunteti tot doctor.(da sa plece) Argan Este fiul unui distins medic iar nunta va avea loc peste cateva zile. fara sa o scoata) Domnul Purgon mi-a interzis. cunoasteti consecintele. . venim sa ii ajutam pe bolnavi. Imi marit fata si i se prezinta viitorul sot. Argan Domnule. Cleante Minunat Argan Te rog sa poftesti si dumneata la nunta. va asiguram ca in lucrurile care vor depinde de profesiunea noastra precum si in toate celelalte vom fi intotdeauna gata sa va dovedim zelul nostru. Domnul Diafoirus tatal si domnul Diafoirus fiul au venit in vizita.Va jur domnule.

indragesc si cinstesc. in numele caruia vin astazi sa vad aduc preaplecate si prearespectuoase omagii. in timp ce dvs. m-ati ales: el m-a primit de nevoie. Ceea ce am de la el este opera trupului sau. un al doilea tata. ci fiicei mele ii vorbiti. ceea ce imi dati dvs. m-ati primit numai cu bunatate. intrucat… Argan (catre Thomas) Nu nevestei. .(catre tatal lui) A fost bine. recunosc. in dvs. da. dar un al doilea tata caruia indraznesc sa-i spun ca-i sunt mai obligat decat primului. Thomas Diafoirus (catre Argan) Domnule. Thomas Dar dansa unde este ? Argan Vine numaidecat. este opera vointei dvs.(aratandu-o pe Angelique) Thomas (catre tatal sau) Sa-i pup si mana ? Domnul Diafoirus da. salut.Thomas Diafoirus (catre tatal sau) Nu-i asa ca trebuie sa incep cu tatal ? Domnul Diafoirus Da. dvs. Thomas (catre Angelique) Doamna. cu atat mai mult va sunt obligat si consider pretioasa aceasta viitoare infiere. Si cu cat darurile sufletesi sunt mai presus decat cele trupesti. cerul v-a dat pe buna dreptate numele de mama soacra. tata ? Domnul Diafoirus Optime Argan Poftim de-ti fa reverenta. Primul mi-a dat viata.

Thomas (scotand din buzunar o teza mare. sa depun. Argan Vedeti. fermecatori. Domnul Diafoirus Pot spune ca e un baiat de isprava. Nu a avut niciodata o imaginatie prea bogata si nici acea minte stralucita care se observa la unii. fara falsa modestie. preaplecatul si preasupusul dvs. Cred ca sunteti fericit sa aveti asemenea baiat. pe altarul farmecelor dvs. asa cum arata naturalistii. domnule(il saluta pe Argan). dar cele scrise raman mult mai multa vreme.Thomas O astept sa vina. Dar ceea ce-mi place in mod deosebit la el este faptul ca tine orbeste la parerile vechi si niciodata n-a voit sa priceapa sau macar sa asculte principiile si experientele pretinselor descoperiri in legatura cu circulatia sangelui si alte nazdravanii de acest soi. salut-o pe domnisoara. serv si sot. floarea numita heliotrop se intoarce mereu catre acest astru al zilei. i-o prezinta lui Angelique) Am sustinut impotriva celor cu circulatia sangelui o teza care. Permiteti-mi asadar domnisoara. Toinette (in batjocura) Daca domnul va fi cumva tot atat de bun doctor. a reusit sa il termine in mod stralucit si pot spune. Ce ne-am mai caznit pana a invatat sa citeasca! Avea 9 ani si nu cunostea inca literele. va fi o adevarata placere sa i te numeri printre pacienti. tata ? Domnul Diafoirus Pana una alta. cu voia dvs. nu jinduieste la alta glorie decat la aceea de a fi toata viata. iar aceasta minte greoaie este semnul judecatii clare de mai tarziu ! Cand l-am trimis la liceu. dar tocmai acest lucru mi s-a parut esential in meseria noastra.ca de doi ani de cand se pregateste sa iasa doctor nu exista un singur student care sa fi facut atata valva in toate discutiile din universitate. ofranda acestei inimi. inima mea se va intoarce spre astrii stralucitori ai ochilor dvs. Thomas (dupa ce isi cauta discursul corespunzator) Precum odinioara statuia lui Memnon scotea sunet armonios atunci cand era luminata de razele soarelui. bland si tacut. domnisoara. la fel eu ma simt cuprins de o dulce insufletire la ivirea soarelui frumusetii dvs. Si daca. i-a venit tare greu dar in cele din urma. domnule. Cand era mic. pe cat este vorbitor. indraznesc sa i-o prezint domnisoarei. . dupa multa truda. tot-asa. toata lumea il admira pe fiul dvs. In marmura sapi mult mai greu decat in nisip. facuta sul. pomii tarzii dau roadele cele mai bune. ce nu aspira. de aici in colo. era intotdeauna molatic. ‘Bravo’ imi spuneam in sinea mea.

Pentru noi. isi scoate discursul) Doamna. Doar nu pentru asta stati dvs pe langa ei.Angelique Domnule. cerul v-a harazit pe buna dreptate numele de mama soacra.. la curte si sa-i faceti rost de un post de medic ? Domnul Diafoirus La drept vorbind nu mi-a placut niciodata practica meseriei noastre pe langa cei mari. Cu aceasta treburile merg struna. daca nu ma pricep in asemenea lucruri ? Toinette (luand teza) Dati-mi-o mie. Argan Si aveti de gand sa il introduceti pe fiul dvs. caci se vede… . faptele tale sau sa te ingrijesti de ceea ce se va intampla. Toinette. Treaba lor e sa se vindece.sa asistati la disectia unei femei.pentru odaia mea. ce pot face eu cu ea.cand e vorba de cei mari. nu trebuie sa dai nimanui socoteala pt. Argan Ah iat-o pe nevasta-mea ! Scena 6 Beline. tin cu tot dinadinsul ca medicii lor sa ii si vindece ! Toinette (aparte) Ba nu zau ! Sunt de-a dreptul nerusinati cerandu-va sa-i vindecati. Suparator insa. medicii. Domnul Diafoirus tatal si fiul Argan Draga mea. Angelique. ti-l prezint pe fiul Domnului Diafoirus. S-o duci la o disectie este desigur mult mai elegant. e buna ca tablou…. Argan. e mai bine sa ramanem cu obisnuita noastra clientela. (catre Angelique) va invit sa veniti intr-una din zileasa ca o distractie. daca pot. este faptul ca o data ce sunt bolnavi. Thomas (isi drege vocea. Toinette (aparte) Unii isi duc iubita la teatru. cand o sa iau si eu cuvantul. Thomas (salutandu-l inca o data pe Argan) Tot cu permisiunea tatalui dvs.

Domnul Diafoirus Thomas. intinde-i mana dumnealui si jura-i credinta. daca sunt in primejdie sa o pierd. pentru asa ceva o sa aveti timp si dupa ce o sa va casatoriti. nu mai am ce sa astept. Lasa-ne putin timp sa ne cunoastem. m-ati intrerupt tocmai la mijlocul frazei si asta m-a incurcat teribil.(iese) Argan Haide fata mea. . ca unui sot. statuia lui Memnon si floarea numita heliotrop. concendo. Argan Oh. domnisoara. Argan Draga.Beline Sunt incantata ca am venit la timp ca sa am cinstea sa va vad. Angelique Iar noi domnule suntem in zilele noastre. Angelique Tata! te rog tata sa nu grabim lucrurile. Beline Poate ca Angelique are o dragoste pe suflet. Toinette Vai doamna. nego. Thomas Stim. Daca as fi in locul tau. exista obiceiul sa rapesti din casa parintilor fata cu care urma sa te casatoresti ca sa nu para ca se arunca de bunavoie in bratele barbatului. de-ai fi fost aici mai adineauri. Thomas In ceea ce ma priveste pe mine. las-o pentru alta data. Thomas Caci se vede pe fata dvs…caci se vede pe fata dvs…Doamna. micutule. Thomas Distinguo. ca in vechime. mare pacat ca nu ati fost la cel de-al doilea tata. nu as sili-o sa se marite. Maimutarerile nu mai sunt necesare in secolul nostru si daca ma iubiti. domnisoara. trebuie sa va supuneti vointei mele. Cand nu e vorba sa-mi pierd iubita. Stii bine ce i-as face.

suntem gata de plecare.(iese) Argan Cu bine. ceea ce se petrece aici. sa-mi spuneti cum ma gasiti. eu fac aici pe caraghiosul? Domnilor.Argan Ba nu zau. Domnul Diafoirus Bravo. la care nu pot renunta. ia celalalt brat al domnului sa vad daca esti in stare sa iti dai o parere exacta despre pulsul asta. micutul meu. va cer iertare pt. Argan Du-te scumpa mea. Argan Va rog domnule. ori pleci la manastire. Domnul Diafoirus Admirabil ! Thomas Ba chiar neregulat si inegal. dar am niste treburi in oras. Thomas (dupa ce ii ia pulsul) Dico ca pulsul dumnealui este pulsul unui om bolnav. Beline Imi pare rau ca trebuie sa va parasesc domnilor. baiete. iubito. Domnul Diafoirus (luand pulsul lui Argan) Hai. ca sa nu spun tare. Treci si pe la notar. Asculta Angelique! Din doua una:ori te casatoresti in patru zile cu acest domn. Thomas. Beline Cu bine. Thomas Ca bate tarisor. ca sa termine odata stii tu ce. Domnul Diafoirus Domnule. Domnul Diafoirus . Iata o femeie care ma iubeste…nici nu iti vine sa crezi.

Ai putin rabdare. Thomas Ceea ce denota o neoranduiala in parenchinul splenic. Beralde Asta nu-i bine.In fine. Scena 10 Beralde. dar cine zice parenchin. Domnul Diafoirus Ei da. Domnul Purgon spune ca ficatul mi-e bolnav. Domnul Diafoirus Excelent. tare rau. la revedere! Argan La revedere. fiarta totuna e.fratioare. Argan Ei bine. Argan Te rog sa nu imi pomenesti de puslamaua asta! In mai putin de doua zile o voi trimite la manastire. Domnul Diafoirus Ei da. zice si una si alta. Argan Ba nu.. Angelique. V-a prescris desigur.Optime. nepoata mea. domnilor. numai fiarta.am trecut pe aici ca sa iti vorbesc de un ginere pt. sa mancati multa carne fripta ? Argan Nu. din cauza stransei legaturi dintre ele.Beralde Toinette . Domnule(reverente). vin indata(isi ia bastonul si iese) Actul III Scena 1 Toinette. fripta. draga frate ce se aude ? Cum o mai duci cu sanatatea ? Argan Rau.

Beralde Glumesti? Nu poti sa rezisti nici macar o clipa fara spalaturi sau purgative? Amana pe alta data si stai putin linistit. cu o seringa in mana. Toinette Trebuie impiedicata neaparat casatoria asta nesabuita. Ma gandisem chiar sa aducem aici un doctor credincios noua. Beralde Voi face tot ce pot ca sa ii vad implinite dorintele. Lasati pe mine totul. va rog. Beralde Du-te domnule de aici cu clismele dumitale ! Domnul Fleurant Cum poata cineva sa isi bata joc in acest fel de medicamente si sa ma faca sa-mi pierd vremea ? N-am venit aici decat in urma unor retete si am sa-i spun domnului Purgon . am hotarat sa chem un actor(sau actrita) vestit/a in tinuturile acestea sa ii joace o farsa. sa il scarbeasca de el. Beralde Argan Vai fratioare…trebuie sa ma mai ierti cateva clipe ! Beralde Ce e ? Ce vrei sa faci ? Argan O mica spalatura. Domnul Fleurant. Uitati ca vine. Beralde Ce farsa ? Toinette E o trasnaie grozava. care. Scena 2 Argan. dar la randul dvs nu stati degeaba. ponegrind tratamentele domnului Purgon. Nu dureaza mult.Domnule Beralde. Domnul Fleurant (catre Beralde) Ce te bagi dumneata si de ce te impotrivesti prescriptiilor medicale. nu uitati de necazurile nepoatei dvs. impiedicandu-l pe domnul Argan sa faca aceasta clisma? Esti caraghios cu indrazneala dumneata. Dar cum n-am pe nimeni.

Toinette. nu este…. Beralde Dar de ce boala suferi ? Argan O sa ma faci sa turbez. Tare mi-ar placea sa ai si tu boala mea. iar medicamentele pe care le-am prescris au fost refuzate. Purgon Un atentat impotriva medicinei ! Argan Fratele meu… Purgon Va declar ca rup legaturile cu dvs. Beralde. Beralde Argan Fratioare. Ah ! Domnul Purgon ! Scena 4 Domnul Purgon. Argan Domnul Purgon Nostime lucruri mi-a fost dat sa aflu intrand pe usa : retele mele sunt luate aici in bataie de joc. Beralde Mare nenorocire sa nu-ti faci o spalatura prescrisa de domnul Purgon. O sa vedeti.(iese) Scena 3 Argan. vorbesti ca un om sanatos. Argan Domnule.in ce mod am fost impiedicat sa ii execut prescriptiile si sa-mi indeplinesc functiile. dragul meu. vei fi cauza unei mari nenorociri. o sa vedeti…. iata ce fac eu cu donatia fagaduita nepotului meu in vederea casatoriei(Rupe actul in bucati) Argan Fratele meu e pricina… . fratioare. Si pentru a termina orice legatura cu dvs. Spune-mi. E usor sa cartesti impotriva medicinei cand ai o sanatate de fier. cand te vei vindeca de boala medicilor ? Argan Doamne.

stricat. Din lianterie in dizenterie ! Argan Va rog. Argan Fie-va mila ! Purgon Sa dati in bradispepsie ! Argan Domnule Purgon ! Purgon Din bradispepsie in dispepsie ! Argan Domnule Purgon ! Purgon Din dispepsie in apepsie ! Din apepsie in lianterie. acrelii fierii si constipatiei. Toinette Minunat ! Purgon Si vreau ca in mai putin de 4 zile sa ajungeti incurabil.Purgon Sa fie dispretuit un clistir de-al meu ! V-as fi vindecat in scurta vreme !Aveam de gand sa va curat tot organsimul si sa evacuez tot ce este rau in el. Argan Sa il aduca ! Il fac acum ! Toinette Nu merita sa va ocupati de dumnealui ! Purgon Intrucat ati refuzat sa dati ascultarea cuvenita medicului… Toinette Asta cere razbunare ! Purgon Va declar ca va las prada relei dvs. deranjului intestinal. sangelui dvs. Domnule Purgon !! . constitutii. fie-va mila.

Scena 6 Argan. Argan Domnule. Doctorul Doctorul Domnule. Se pare ca dupa ce un medic te paraseste. . Argan Spune-i sa vina atunci. m-ai nenorocit ! Beralde Cat esti de naiv ! Argan Vai fratioare. Argan Ce doctor ? Toinette Un doctor in medicina. Va rog sa nu luati in nume de rau curiozitatea pe care am avut-o de a vedea un bolnav ilustru ca dvs. dar el imi cunoaste constitutia si felul in care trebuie tratata. a venit un doctor care cere sa va vada.Purgon Si din dizenterie in moartea la care va condus nebunia dvs !(iese) Scena 5 Argan. Beralde. Beralde. Beralde (dupa ce vorbeste cu Toinette pe furis) Esti un om tare norocos. altul se prezinta ! Argan Cum ? Toinette Domnule. va sunt foarte obligat. Toinette Argan Ah Dumnezeule ! Sunt un om mort ! Fratioare. dati-mi voie sa va consult si sa va ofer micile mele servicii.

febre mari care sa urce la creier. Doctorul Toti sunt niste nepriceputi. De ce spune ca suferiti ? Argan El sustine ca de ficat. Hmm…pulsul asta a luat-o razna. Dumneavoastra sunteti bolnav de plamani ! Argan De plamani ? Doctorul Da. sa gasesc bolnavi demni de marile taine descoperite de mine in medicina. pentru deosebita milostenie pe care mi-o aratati. din tinut in tinut si din tara in tara sa caut subiecte ilustre. ce varsta imi dati ? Argan Cred ca puteti avea cel mult doua zeci de ani. Doctorul Sunt un medic ambulant si merg din oras in oras. Astea da ! Astea imi plac si aici fac minuni ! Argan Va raman indatorat domnule. Doctorul Ha haha ha. Doctorul Sa trecem la consultatie(ia pulsul). Vreau boli serioase. Ce simtiti ? .Doctorul Domnule. o ciuma ca lumea. Am nouazeci ! Argan 90 ?!?! pe legea mea. inflamatii. iata un batran destul de verde pt 90 de ani. Imi repugna sa-mi pierd vremea cu toata plevusca de boli obisnuite. febre marunte si nevricale. Ce doctor aveti ? Argan Pe domnul Purgon. cu aceste fleacuri de reumatisme. altii spun ca de splina. ceva pleurezii cu aprindere la plamani. Doctorul (consulta o lista lunga de nume) Acest domn nu e trecut in carnetul meu printre medicii de seama.

Doctorul E clar. Doctorul Ce ignorant ! Argan Si mai ales sa nu beau vinul decat amestecat cu foarte multa apa. De acum voi veni eu insumi sa va vad din cand in cand. sa mancati carne de vaca si de porc. Si ce v-a prescris medicul ? Argan Supa de legume. Doctorul Va place cate un paharel de vin ? Argan Da. Doctorul Ignoratus. ignorata. Branza de Olanda. Argan Uneori mi se pare ca am o panza inaintea ochilor Doctorul Plamanul ! Argan Alteori ma doare inima… Doctorul Plamanul !Da pofta de mancare aveti ? Argan Da.Argan Am din cand in cand dureri de cap. arpacas si pesmeciori -ca sa va stranga la stomac. domnule. carne de pui. ignoratum ! Trebuie sa beti vin curat si pentru a va ingrosa sangele. e un dobitoc. Plamanul cere domnule vin. Doctorul dvs. oua proaspete iar seara prune ca sa-mi usurez stomacul. plamanul. domnule. Doctorul Tocmai. .

Imi pare rau ca va parasesc asa repede. dar am nevoie de brat. Argan Sa-mi scot un ochi ? Doctorul Nu vedeti ca-l stanjeneste pe celalalt si-i fura hrana. La revedere. domnule. Doctorul Daca as fi in locul dvs.Argan Va raman indatorat.(se apropie de ochiul drept cu degetul si ii sopteste: ‘furacios mic ce esti. dar trebuie sa ajung la un consult ce se face pt un om care a murit ieri. Doctorul Bun ramas. mi-as scoate si ochiul drept. Argan Dar de ce ? Doctorul Nu vedeti ca trage la el toata hrana si-l impiedica pe celalalt sa-si ia partea cuvenita ? Argan Da. Argan Nu-i nici o graba…. he he’). Argan La un mort ? Doctorul Da. Doctorul Ce naiba faceti cu bratul asta ? Argan Cum ? Doctorul E un brat pe care mi l-as taia numaidecat daca as fi in locul dvs. trebuie scos. ca sa ne dam cu parerea si sa vedem ce ar fi fost de facut pentru a-l vindeca. Veti vedea mult mai bine cu ochiul stang. . Credeti-ma.

frate. N-am chef de glume.. bata-l vina. Beralde Te inteleg.Argan Stiti ca bolnavii nu au voie sa isi conduca musafirii.fiindca nu m-a ascultat. Toinette Beralde Asta pare un doctor foarte priceput. asa nu pot sa sufar nici incapatanarea ta in a o asculta orbeste pe nevasta-ta. Argan Ce s-a intamplat ? Toinette Doctorul dvs.(catre Toinette) Intreab-o pe ea cat ma rasfata. Argan Nu. Argan. Argan Da. dar se cam pripeste. Toinette Fara indoiala. Nu o poti iubi cum o iubesc eu. Beralde Si acum sa iti vorbesc despre persoana care o cere pe nepoata-mea. vreau sa o trimit la manastire ! Beralde Ei frate…chiar daca e vorba de o mica simpatie.(catre Beralde) Vreti sa va conving si sa va arat chiar acum cat de mult il iubeste doamna ? .. Argan Poftim ! Ia te uita de ce ii arde lui la 90 de ani. Despre ingrijirile si osteneala ei. Auzi sa-mi tai un brat si sa-mi scot un ochi pentru ca celuilalt sa-i mearga mai bine. voia sa-mi ia pulsul. va rog dati-mi pace. e asta o crima ? Sau vrei sa faci pe plac cuiva ? Daca e asa. Si dupa cum nu pot sa sufar incapatanarea ta cu medicina. Prefer sa-i mearga mai putin bine. Toinette (parca vorbind cu cineva) Va rog. Scena 7 Beralde. e vorba numai de nevasta-ta.

Argan prefacut mort. Beralde Toinette ( ca si cand nu ar vedea-o pe Beline) Aaaah ! Dumnezeule ! Ce mare nenorocire. Beline Ce s-a intamplat Toinette ? Toinette Vai doamna… Beline Ce este ? Toinette V-a murit barbatul. A murit in bratele mele. La un moment dat pauza) Argan Sigur nu patesc nimic daca fac pe mortul ? (muzica se reia. Beline (reactie de uimire amestecata cu bucurie) Mi-a murit barbatul ? Esti sigura ? Toinette Sigura. (moment in care Toinette impartaseste planul. Ma aflam aici singura. cum…ascultati-ma cu atentie. Beralde se ascunde) Scena 8 Beline. Ce proasta esti tu Toinette. Toinette.Beralde Cum ? Toinette Ei cum. Toinette . n-am avut ce sa fac(plange) Beline Slava Domnului ! Iata-ma ca am scapat de mare belea. ce intamplare neasteptata. sa te amarasti pentru atata lucru. Muzica pe fundal.

Hai repede.. obosindu-i necontenit pe cei din jur si vesnic nemultumit.Imi inchipuiam doamna ca trebuie sa plang. Ce mare pierdere un incurca-lume. dupa care Argan se intoarce. (zgomote puternice in continuare. mucos. Angelique. tusind. doar nu mi-am petrecut cei mai frumosi ani langa el fara sa trag si eu un folos. Sunt aici bani si hartii de valoare pe care vreau sa pun mana. murdar. si zi asa ma iubesti tu pe mine ! Beline (speriata) Aaah ! Toinette Asta-i buna…uite mortu. cotoroanto ! Profitoare ce esti ! (Se aud zgomote din culise. nevestico. trebuie sa ma ajuti sa-mi infaptuiesc planul si fii sigura ca o sa ai si tu partea ta. plictisitor. Toinette Frumos discurs funebru. . lasa…nu merita atata oboseala. scarbos. mereu cu o clisma sau o doctorie in burta. batai etc.) Sa nu te mai prind ca pui piciorul pe aici afurisito! N-ai sa vezi nici un ban tu de pe urma mea! etc. acelasi joc) Scena 9 Argan prefacut mort. Toinette. Toinette. sa ducem mortul undeva si sa il ascundem… Argan (ridicandu-se) Binisor ! Da. nu e mortu ! Argan (o ia de par si o da pe usa afara) Imi pare bine ca am vazut cat ma iubesti. Beralde Toinette (facandu-se ca nu o vede pe Angelique) Aaah ! Dumnezeule ! Ce intamplare nefericita ! Ce zi nenorocita ! Angelique Ce ai Toinette ? Toinette Vaaai. Beline Uite. morocanos. muzica.am o veste trista pentru dvs. Beline Lasa.

sa-l pierd tocmai cand era suparat pe mine. Plang moarta tatalui meu. tu esti adevarata mea fiica si sunt nespus de bucuros ca am putut sa aflu despre iubirea ce mi-o porti. macar acum vreau sa iti indeplinesc ultima ta dorinta.. singurul bun ce-mi ramasese pe lume. Cleante. Dupa pierderea tatii.s-a prapadit. Angelique Ah. caci n-am murit. fata mea! Angelique (ca trasnita) Argan Nu iti fie teama.Angelique Ei. Sami pierd tatal. sa parasim orice gand de casatorie. . sa nu mai vorbim de asta. tocmai dupa ce il rugasem pe unchiul tau sa te ceara in numele meu. Cleante Cleante Dar ce durere te face sa plangi. si ce-i mai dureros. frumoasa Angelique ? Angelique Vai mie. Ma voi duce la manastire ! Scena 11 aceeasi Argan Ah.. nu mai am ce cauta pe lume si renunt la ea pentru totdeauna. Cleante Doamne ! Ce intamplare ! Ce lovitura neasteptata…vai.Ce o sa ma fac. Angelique A murit tata ?(Toinette i-l arata) Doamne ce nenorocire ! Ce incercare nemiloasa. Orice s-ar spune. daca pana acum m-am impotrivit vointei tale.plang pierderea a tot ce aveam mai drag pe lume. ce e ? Toinette Tatal dvs…. nenorocita de mine ? Scena 10 aceeasi. venisem sa ma prezint personal si sa incerc prin atitudinea mea respectuoasa si cuvintele mele inflacarate sa-l induplec pe tatal tau sa mi te dea mie. Da tata.

mi-a venit o idee. Beralde Dar ia stai. Fa-te tu insuti doctor. Beralde Mai poti sa te impotrivesti. mai merge sa fac studii ? Beralde Ei asta-i buna…tu esti destul de invatat. dansul apoi cortina) . lasati-va induiosat de rugamintile noastre comune si nu va impotriviti inflacararii unei iubiri reciproce. Argan Dar trebuie sa vorbesti insa latineste. (muzica. Cleante Primesc bucuros domnule. ce minune!Taticule ! Fiindca printr-o adevarata minune cerul ni te-a redat. daca numai de asta depinde sa va fiu ginere.La varsta mea. frate. Daca nu iti e pe plac drept sot Cleante. Toinette Adevarat ! Doar nu exista boala atat de indrazneata incat sa il doboare pe un doctor ! Argan Mi se pare ca radeti de mine. iar intre medici nu sunt multi care sa te intreaca in pricepere. sa cunosti bolile si leacurile care trebuiesc prescrise. Cleante Domnule. O sa iti vina si mai usor avand chiar in tine tot ce iti este necesar. Beralde Ai sa inveti din doua vorbe si de altfel ti se va da in scris tot ce trebuie sa spui. te conjur sa nu ma silesti sa ma marit cu altul.Angelique Ah. ingaduie-mi sa ma arunc la picioarele tale cu o dorinta. fratioare ? Argan (hotarat) Sa se faca doctor si consimt. alesul meu. E singura ingaduinta pe care ti-o cer.

Related Interests