RANCANGAN MENGAJAR

Mata Pelajaran Tarikh (hari) Masa Tahun Bilangan Murid Tunjang Pembelajaran Tajuk Sub Tajuk Objektif : Pendidikan Jasmani dan Kesihatan : 06 Oktober 2009 (Selasa) : 8.00 – 8.30 pagi : 5 Mawar : 16 orang : Kemahiran Asas dan Permainan : Bola Sepak : Menjaring Gol : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat Psikomotor : Menjaringkan gol sebanyak 50% daripada keseluruhan percubaan melepasi seorang penjaga gol dalam jarak 5 meter : Berupaya untuk mengenalpasti ruang yang luas untuk menjaring gol. Afektif Pengalaman sedia ada : Pelajar akan berasa lebih gembira selepas bermain. : Murid pernah belajar kemahiran membuat hantaran. Murid juga biasanya bermain bola sepak di padang sewaktu lapang. : Murid suka menonton sukan bola sepak di televisyen. Penerapan nilai Strategi P&P : Dedikasi dan berusaha. : Mengenal dan menguasai teknik.

Kognitif

Alat bantu mengajar : i) 8 biji bola sepak ii) 8 skital iii) 1gol iv) wisel . - tindakan daya geseran terhadap objek.Penggabunganjalinan : Sains -daya dan tenaga yang dikenakan kepada objek.

• • Keselamatan: Memastikan semua pelajar melakukan aktiviti memanaskan badan Jika terkena bola dengan betul pada bahagian bagi pinggang dan ke mengelakkan bawah. 4 skital dan wisel. semangat berpasukan Masa diperuntukkan bagi setiap sesi perlawanan adalah 2 minit Kumpulan yang mempunyai pemain yang masih hidup lebih ramai dianggap pemenang • • Kawasan permainan .Bahagian/ Masa Aktiviti Butiran Mengajar • Organisasi Guru menyediakan kawasan permainan menggunakan skital Murid akan dibahagikan kepada dua kumpulan Kumpulan pertama akan membaling bola kepada kumpulan kedua supaya mati Catatan/ Alatan/ Strategi • Membaling bola ke arah rakan Mengelakkan bola daripada terkena anggota badan • Permulaan (5 minit) Memanaskan badan Bola Racun (Ball Feeling) • 1 Bola. murid kecederaan akan dianggap semasa mati dan diminta aktiviti fizikal. keluar dari kawasan Nilai murni: permainan bekerjasama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful