P. 1
spete divort

spete divort

|Views: 32|Likes:
Published by Andra Conachi

More info:

Published by: Andra Conachi on Mar 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/19/2013

pdf

text

original

I. La 27 septembrie 2001, reclamanta M.E., domiciliată în străinătate, a chemat în judecată pe pârâtul M.M.

solicitând desfacerea căsătoriei încheiate la 10 martie 2001, din care nu au rezultat copii. Din probele administrate în cauză a rezultat că reclamanta, la circa o lună de la încheierea căsătoriei, a început o legătură extraconjugală cu un alt bărbat. Deşi s-a dovedit că în prezent şi pârâtul are o legătură cu o altă femeie, instanţa reţine că în cauză culpa majoră şi determinantă în dezbinarea soţilor revine reclamantei, aşa încât, pentru aceste motive, acţiunea acesteia se respinge. În calitate de judecător al cauzei ce soluţie aţi fi pronunţat în speţă? II. X şi Y s-au căsătorit la data de 20 septembrie 1986, iar prin sentinţa civilă din decembrie 1996 s-a declarat desfăcută căsătoria din vina exclusivă a soţului Y, constând în aceea că avea un comportament violent faţă de soţie. Prin acţiunea de împărţeală judiciară introdusă în martie 1998, reclamanta X a solicitat să i se atribuie apartamentul bun comun şi stabilirea de către instanţă în favoarea acesteia a unei cote de contribuţie majorate, în condiţiile în care, după desfacerea căsătoriei, X a achitat o sumă de bani reprezentând restul ratelor până la achitarea integrală a preţului. 1. Ce relevanţă prezintă plata făcută de unul din soţi pentru achitarea integrală a preţului apartamentului, după rămânerea irevocabilă a hotărârii de divorţ? 2. Ce criterii va avea în vedere instanţa la atribuirea imobilului unuia din soţi? 3. În calitate de judecător ce soluţie aţi pronunţa în cauză? III. Prin hotărâre judecătorească judecătoria a admis, în parte, atât acţiunea principală, cât şi cererea reconvenţională, a dispus desfacerea căsătoriei din vina ambilor soţi şi a atribuit pârâtei beneficiul contractului de închiriere a locuinţei comune. S-a reţinut că, datorită relaţiilor extraconjugale, reclamantul a avut o culpă determinantă la destrămarea căsniciei, astfel că pârâta este îndreptăţită să primească folosinţa locuinţei comune. În apel, hotărârea instanţei de fond a fost schimbată, în parte, în sensul respingerii cererii reconvenţionale şi atribuirii reclamantului beneficiul contractului, apreciind că acesta are în întreţinere un minor rezultat dintr-o căsnicie anterioară, iar apartamentul i-a fost atribuit în schimbul renunţării la un alt spaţiu locativ.

2009. Relaţiile de rudenie în linie directă pot constitui temeiul exercitării dreptului de a avea legături personale cu minorul de către bunicii materni? 2. a fost cunoscută cu acest nume în mediul universitar în care activează atât în calitate de cadru didactic. Comentaţi soluţiile pronunţate de fiecare instanţă. În caz de divorţ. ce soluţie aţi pronunţa în cauză? . în contradictoriu cu fostul său soţ B.08. IV. reclamanta F.Curtea de apel a admis recursul declarat de pârâtă. încuviinţarea de a păstra numele B. în calitate de părinţi ai fiicei lor decedate. În calitate de judecător. Prin întâmpinare. pârâtul ridică excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor. cât şi de publicist. Reclamanta şi-a motivat cererea pe împrejurarea că. Este corectă soluţia instanţei? V. Judecătoria admite acţiunea şi încuviinţează reclamantei să poarte numele dobândit în timpul căsătoriei. a solicitat. stabilirea de legături personale cu minorul rezultat din căsătoria dintre fiica lor şi pârât. timp de 25 de ani. Reclamanţii X şi Y. A..2009. întrucât dreptul de a păstra legături personale cu minorul rezultat din căsătorie poate fi exercitat numai de părintele căruia nu i-a fost încredinţat copilul. care este fundamentul pentru rezolvarea cererii accesorii de atribuire a folosinţei locuinţei comune ? B.. avut în timpul căsătoriei desfăcute prin divorţ la data de 09.03. La data de 23. au solicitat instanţei de judecată în contradictoriu cu pârâtul Z. 1. a casat ambele hotărâri în parte privind atribuirea beneficiului contractului de închiriere şi a partajat folosinţa spaţiului locativ.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->