Aur

12.03.2013

Tcacenco Dumitru

Este complet inert față de aer și apă. cu avuţia naţională şi. Acest amestec determină numărul de carate al aurului. Da. îl asociem cu averea individuală. rezultând astfel un aur de diferite nuanțe de galben. bun conducător de căldură și electricitate. pentru a-l întări. aurul e foarte valoros. până la cea a avioanelor de război şi a maşinilor de Formula 1. pirita. și în nisipuri aurifere. foarte rezistent din punct de vedere chimic. strălucitor. Se găsește în natură în stare nativă. cel mai maleabil și mai ductil dintre metale. alb și roșu.2013 Tcacenco Dumitru . obiecte de artă etc. de la construcţia sateliţilor artificiali. Metalele care se folosesc în amestec cu aurul. solubil numai în apă regală și cianuri alcaline. însoțind cuarțul. pot modifica culoarea acestuia. dar nicidecum doar ca materie primă pentru bijuterii luxoase sau ca monedă forte. În mintea noastră.Aurul în industrie • Metal prețios de culoare galbenă.03. Se utilizează aliat cu cuprul sau argintul. pentru fabricarea de podoabe. galena etc. • • Spunem „aur” şi ne gândim îndată la bijuterii sau la lingouri masive de metal preţios. în general. cu ideea de bogăţie şi fast. ci şi – poate o să vă surprindă – ca material cu variate şi importante utilizări în tehnică. • • 12.

în total.03. La construcţia navetei spaţiale americane Columbia au fost utilizate.de la căştile astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională (pe care .2013 Tcacenco Dumitru .după cum explică specialiştii NASA . aproape 41 kg de aur.stratul de aur îi fereşte de a încasa o doză letală de radiaţii atunci când lucrează în afara staţiei) la oglinzile unor telescoape montate pe sonde spaţiale şi la mii de contacte electrice pe care calităţile aurului le împiedică să se oxideze şi să compromită astfel misiunile. conductivitatea şi marea sa rezistenţă la coroziune îl fac utilizabil într-un număr impresionant de piese destinate activităţii în spaţiul cosmic .Datorează enorm aurului: reflectivitatea. 12.

deocamdată. este sediul Royal Bank Plaza din Toronto. Canada: cele peste 14. în locul aluminiului de puritate ridicată care se utilizează în mod obişnuit. aceste compact-discuri având. reflectă căldura. o rezistenţă mai bună la deteriorare şi o durată de viaţă mai mare. în acest caz. transparente. 12. Avantajul aurului.totalizând 70 kg de metal preţios pentru întreaga clădire.2013 Anumite CD-uri au stratul reflectorizant realizat din aur. datorită costurilor în industria construcţiilor: ferestrele cu geamuri acoperite cu folii subţiri. prefigurând poate standardul construcţiilor viitorului. de unde o economie substanţială de energie. Un exemplu de asemenea clădire.deşi nu pe scară foarte largă. de aur.03.Reflectivitatea ridicată a aurului este aplicată . Tcacenco Dumitru . este acela că se oxidează mult mai puţin (datorită slabei sale reactivităţi chimice) decât aluminiul.000 de ferestre ale acestui edificiu sunt acoperite cu straturi subţiri de aur . menţinând interiorul clădirii răcoros vara şi cald în timpul iernii. astfel.

03. o proprietate utilizată de firma McLaren pentru modelul maşinii sale de Formula 1. acesta se încălzeşte.• Conductivitatea termică a aurului se traduce printr-o mare capacitate de a disipa căldura. la nevoie. care genera foarte multă căldură. poate fi integrat în panourile de sticlă ale cabinelor de avion pentru a preveni formarea gheţii. Trecând un curent electric prin stratul de aur. topeşte gheaţa formată). în anii 1992-1998: pentru a preveni supraîncălzirea datorită puternicului motor BMW S70/2 de 620 cai-putere. conform datelor oferite de publicaţia Gold Bulletin. aurul . transparente. Tcacenco Dumitru • . iar căldura emisă împiedică îngheţarea (sau.2013 Aceeaşi capacitate de a transmite eficient energia termică îl face de folos în industria aviatică: de pildă. sub formă de folii foarte subţiri. compartimentul motorului a fost îmbrăcat pe dinăuntru cu folie de aur 12.

în schimb. vulnerabile la oxidare şi coroziune). sunt.este cea a echipamentelor electronice. chiar fabricate integral din aur) ori a sârmelor de aur de diferite diametre (uneori de ordinul nanometrilor. aurul este un material ideal pentru realizarea conexiunilor electrice. O ramură a industriei care consumă mult aur din ce în ce mai mult . când e vorba despre aplicaţii de importanţă strategică sau în care siguranţa e 12.Industria electronică vitală. performanţă de care aurul e capabil datorită extrodinarei sale ductilităţi). De la aparatura de uz militar până la computerele de bord ale automobilelor şi de la telefoanele mobile până la "măruntaiele" electronice ale navelor spaţiale. sub forma contactelor placate cu aur (sau. metale superioare aurului în ceea ce priveşte conductivitatea. Aurul e preferat pentru combinaţia unică de calităţi pe care o oferă: excepţionala sa conductivitate electrică şi termică.03. îmbinată cu rezistenţa la acţiunea factorilor de mediu (argintul şi cuprul.2013 Tcacenco Dumitru .

înlocuirea pieselor. are capacităţi superioare în ceea ce priveşte conductivitatea. tendinţa spre miniaturizare în domeniul electronicii (până la nivelul nanotehnologiilor) şi răspândirea utilizării dispozitivelor electronice în rândul populaţiei duc la o cerere tot mai mare de aur din partea industriei. Aurul se dovedeşte adesea superior şi este preferat de ingineri în multe situaţii . aşa cum am menţionat. Principalul său competitor este cuprul. reparaţii.03. Dar faptul că este prea puţin rezistent la oxidare şi la coroziune face ca utilizarea lui să nu fie întotdeauna mai ieftină.deoarece oferă o fiabilitate de neegalat. care.Dezvoltarea telecomunicaţiilor.2013 Tcacenco Dumitru . dacă se iau în calcul costurile legate de întreţinere. este foarte ductil şi mult mai ieftin. pe termen lung. 12.în ciuda costurilor sale . durata mai mică de viaţă a produselor…. a explorărilor spaţiale.

2013 Tcacenco Dumitru . departe de a însemna doar "bogăţie".03. înseamnă tehnologii avansate.Aşadar. aurul înseamnă dezvoltare. 12. înseamnă progres.

2013 A elaborat Tcacenco Dumitru .12.03.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful