P. 1
Ulasan Artikel

Ulasan Artikel

|Views: 27|Likes:
Published by Najmi Tajudin
na
na

More info:

Published by: Najmi Tajudin on Mar 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/26/2013

pdf

text

original

Ulasan Artikel

Artikel yang saya baca adalah Manipulatives Enhance the Learning of Mathematics. Artikel ini membincangkan mengenai bagaimana alat manipulatif dapat membantu pelajar meningkatkan proses pembelajaran serta kefahaman di dalam matematik. Di dalam artikel ini, penulis menyatakan bahawa penggunaan alatan manipulatif di dalam matematik telah berlangsung untuk bertahun lamanya. Walaubagaimananapun, untuk kemajuan pelajar-pelajar di dalam pembelajaran

matematik, penggunaan alatan manipulatif adalah penting dan harus diteruskan. Kertas ini juga membincangkan beberapa cara alatan manipulatif dapat digunakan bagi meningkatkan dan mendalamkan pemahaman setiap pelajar di dalam matematik. Penulis menekankan bahawa alat manipulatif membantu pelajar di dalam membina kefahaman dan menjelaskan konsep. Manipulatif alatan membantu pelajar di dalam membangunkan pemahaman konseptual matematik dengan memberi perwakilan idea-idea dengan pelbagai cara. Apabila kekeliruan berkurang atau kurang, Di samping membantu pelajar membina kefahaman yang mendalam di dalam matematik, manipulatif alatan adalah satu sumber ataupun bahan yang berharga di aman mampu membiasakan diri pelajar dengan bahasa dan komunikasi idea serta konsep matematik. Penggunnan alat manipulatif matematik menawarkan banyak kelebihan dan manfaat. Sesuatu perkata yang memerlukan beribu perkataan untuk menjelaskan maksudnya, dengan menggunakan alat manipulatif boleh membekalkan idea visual mengenainya. Dengan erti kata yang lain, alat manipulatif mampu menjimatkan masa menerangkan sesuatu konsep di dalam matematik.

Cara bagi guru-guru untuk menilai pembelajaran kanak-kanak melalui alat berasaskan prestasi (manipulasi) penggunaan juga akan diperiksa dan disyorkan. guru perlulah tahu bila. Saya amat bersetuju dengan perkara ini kerana setiap jawapan pelajar tidak menggambarkan tahap kefahaman mereka di dalam matematik. Adalah penting bagi guru-guru untuk mengenalpasti kesan dan impak disebabkan merujuk kepada manipulatif sebagai alat untuk membantu pelajar mempelajari matematik dengan lebih cekap dan berkesan bukannya sebagai mainan atau bermain sesuatu. Ada yang mendapat jawapan betul tetapi tidak memahami konsep sebenarnya dan sebaliknya.Ulasan Jurnal Jurnal ini meneroka penyelesaian masalah di dalam kelas tahun awal (pra dan tahun 1 2 3) sambil memberi tumpuan kepada bagaimana kanak-kanak menggunakan manipulatif (melaksanakan tugas-tugas) dengan/atau alat dalam menyelesaikan masalah tugas matematik semasa bekerja. kenapa dan bagaimana untuk menggunakan alatan manipulatif secara efektif. Selain itu. pelajar akan melihat . Seperti di dalam halaman 188. perenggan ke-4. ms 73). terdapat juga cara mengenalpasti bagaimana untuk menjadikan alat manipulatif sangat berkesan. Jurnal ini juga menyentuh bagaimana guru memainkan peranan sebagai penyelesai masalah ataupun sebagai pembimbing kepada pelajar mereka sendiri. guru mesti berupaya untuk melihat jawapan yang jelas betul atau salah dalam proses kanak-kanak berfikir dengan menguji mereka melalui "ujian yang membenarkan pelajar peluang untuk menunjukkan apa yang mereka tahu" (Van de Walle. Di dalam perenggan yang sama juga-Lev Vygotsky. 2003. Penyelidikan semasa menunjukkan bahawa guru perlu untuk mengajar dan menilai pengetahuan matematik kanak-kanak dalam cara yang akan membolehkan mereka menunjukkan (menjalankan) apa yang mereka benarbenar memahami.Jika manipulatif dirujuk sebagai "mainan". kanak-kanak mampu memahami tahap matematik yang lebih tinggi selepas mendapat bimbingan dari guru ataupun sesiapa yang lebih berkemahiran. Bukan sekadar itu sahaja.

manipulatif harus terus dimasukkan sebagai sebahagian daripada stesen kerja penerokaan atau masa kerja apabila penerokaan terbuka telah siap. tahu serta faham akan situasi suapaya tidak salah memilih alatan manipulatif. Kedua. penggunaan manipulatif di dalam pengajaran matematik adalah sangat penting dan berguna bagi mencapai objektif pembelajaran di dalam kelas. Akhirnya. Akan tetapi perlu di ingatkan bahawa guru harus cekap.mereka sebagai sesuatu untuk bermain dengan dan bukannya sebagai alat untuk bekerja dengan untuk lebih memahami matematik. manipulatif perlu kerap dimodelkan secara langsung oleh guru untuk membantu pelajar melihat kaitan dan kegunaan mereka dalam menyelesaikan masalah dan berkomunikasi secara matematikal. Secara keseluruhannya. Ketiga. . manipulatif mesti diperkenalkan dalam format terperinci dengan satu set jangkaan tingkah laku yang dipegang teguh pada tempatnya untuk pelajar mula membangunkan pengetahuan asas dalam penggunaan manipulatif untuk pembelajaran matematik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->