You are on page 1of 9

CUTI SEKOLAH WAJAR DIPENDEKKAN

CUTI SEKOLAH WAJAR DIPENDEKKAN

Menurut Kamus Dewan Edisi keempat cuti – hari kelepasan - masa yang dibenarkan untuk tidak bekerja(untuk berehat,dirawat kerana sakit dll) sekolah - tempat untuk belajar dan mengajar,tempat menerima dan memberi pelajaran - masa belajar di sekolah - pergi sekolah,menuntut Maka secara kontekstualnya,cuti sekolah boleh dikonotasikan/didefinisikan/ ditakrifkan sebagai * masa yang dibenarkan untuk berehat dari menerima atau memberi pelajaran *hari kelepasan dari masa belajar di sekolah/tempat untuk belajar dan mengajar

Kerajaan - merujuk kepada keperluan yang munasabah & tuntutan yang signifikan bagi memungkinkan sesuatu perkara itu disingkatkan tempohnya atau penggunaannya dengan mengambilkira 3 keadaan utama; i) bagi memenuhi keperluan & tuntutan semasa; ii) bagi menghasilkan pelbagai impak yang positif; iii) bagi menangani pelbagai masalah yang timbul. Anologi kerajaan -implikasi negatif jika dos ubat yang diberi tidak terkawal tidak akan menyelesaikan masalah yang timbul bahkan memudaratkan pesakit.** (untuk membidas pembangkang ~cuti sekolah tidak wajar dipendekkan/cuti sekolah wajar dikekalkan) Pembangkang ( wajar dikekalkan) -Merujuk kepada keperluan yang munasabah dan tuntutan yang signifikan bagi melanjutkan tempoh atau pelaksanaan sesuatu perkara dengan mengambil kira 3 keadaan utama; i) bagi memenuhi keperluan dan tuntutan kontemporari ii) bagi menghasilkan pelbagai impak yang positif iii) bagi menangani pelbagai masalah yang timbul Analogi pembangkang :kita ibaratkan cuti sekolah ini sebagai pemberian dala vaksin dos yang terkawal. Selain memenuhi keperluan para pesakit, masalah kesihatan mampu ditangani bahkan kesan positifnya dapat dilihat apabila penyakit tersebut berjaya disembuhkan.

DEFINISI KONSEP: masa yang dibenarkan untuk mengajar dan belajar patut disingkatkan.

PREMIS KERAJAAN :PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH WAJAR HUJAH 1 :PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH WAJAR UNTUK MENANGANI MASALAH SOSIAL HUJAH 2 :PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH WAJAR UNTUK MEMBENARKAN SESI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN DITERUSKAN HUJAH 3 : PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAHWAJAR UTUK MENJAGA HUBUNGAN KEKELUARGAAN .

kelas tambahan. (Januari-Jun 2011). . -berbeza dengan sewaktu cuti sekolah pelajar mempunyai banyak masa senggang untuk melakukan jenayah Sebagai fakta. kokurikulum. -masa pelajar sekolah terhad kepada aktiviti seperti proses pembelajaran dan pengajaran.PREMIS KERAJAAN : PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH WAJAR HUJAH 1: PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH WAJAR UNTUK MENANGANI MASALAH SOSIAL -menerusi hujah ini. dan waktu untuk mengulang kaji pelajaran. Jelaslah bahawa golongan yang terlibat dengan sesi pembelajaran dan pengajaran hanya mempunyai masa yang terhad sekaligus membendung mereka melakukan jenayah berbeza dengan mereka yang tidak terikat dengan waktu persekolahan. kadar jenayah dalam kalangan remaja sahaja. Mengikut laporan Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Tan Sri Lee Lam Thye . Jenayah Kekerasan Harta benda Jumlah Kadar Pelajar 201 540 741 Kadar Bukan Pelajar 434 986 1420 Hal ini membuktikan bahawa pelajar sekolah lebih kurang melakukan jenayah berbanding bukan pelajar. menyiapkan kerja rumah.saya akan menerangkan bagaimana penyingkatan cuti sekolah ini mampu menangani masalah sosial.

Sekolah Kebangsaan Saujana Impian. Sejuta Harapan’ menyaksikan peningkatan daripada 76 orang calon UPSR kepada 208 orang calon yang mencatat keputusan 5A. Kajang. kerajaan juga telah melaksanakan Program Interaktif-Tuisyen Rakyat Satu Malaysia untuk membantu para pelajar yang kurang berkemampuan dan berpendapatan rendah. Fakta kedua.PREMIS KERAJAAN : PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH WAJAR HUJAH 2 : PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH WAJAR UNTUK MEMBENARKAN PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN DITERUSKAN . Fakta ini jelas menunjukkan bahawa sesi pengajaran dan pembelajaran di sekolah sahaja tidak mampu membantu pelajar menguasai sepenuhnya sukatan pelajaran yang digariskan oleh Kementerian Pelajaran.Sekiranya cuti sekolah disingkatkan.Kerana sesi pengajaran dan pembelajaran di sekolah sahaja tidak mencukupi untuk memantapkan pemahaman pelajar . yang melaksanakan program kelas tambahan yang dikenali sebagai ‘ Sedetik Pertemuan. i) memantapkan pemahaman pelajar mengenai pelajaran ii) meningkatkan prestasi dalam subjek yang lemah Sebagai fakta. Mengapa kerajaan berbuat demikian?. . para pelajar dapat meneruskan sesi pengajaran dan pembelajaran sekaligus.

Kendatipun pelbagai program yang dikelolakan pihak tertentu semasa cuti sekolah.113 remaja berusia antara 16 hingga 18 tahun ditahan polis sepanjang tahun lalu dan lebih membimbangkan 3. . 295 kes jenayah membabitkan remaja dan pelajar dilaporkan di seluruh negara pada 2006 dan menurut Ketua Polis Negara ketika itu.543 kes pada 2005. dan sebagainya.PREMIS KERAJAAN : PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH WAJAR HUJAH 3: PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH WAJAR SUPAYA MASA PELAJAR TIDAK DIBAZIRKAN Sepanjang cuti sekolah tidak banyak aktiviti yang bermanfaat untuk pelajar dapat dijalankan. Dalam pada itu. Tan Sri Musa Hassan. harta benda terutama curi motosikal membabitkan remaja dilaporkan pada tahun itu berbanding 5. Fakta pertama.545 adalah pelajar. Para pelajar juga terlibat dengan kes jenayah. Berdasarkan rekod polis. Masa pelajar disia-siakan dengan pelbagai gejala sosial seperti merempit. namun tidak semua pelajar menyertainya menyebabkan masa disiasiakan. melepak di pusat beli-belah. sebanyak 6. seramai 8.838 kes jenayah termasuk jenayah kekerasan.

PREMIS PEMBANGKANG : PENGEKALAN CUTI SEKOLAH WAJAR DILAKSANAKAN HUJAH 1 :CUTI SEKOLAH WAJAR DIKEKALKAN UNTUK PROSES PENAMBAHBAIKAN DALAM PELAJARAN HUJAH 2 : CUTI SEKOLAH WAJAR DIKEKALKAN UNTUK PEMBAHAGIAN MASA BERSAMA KELUARGA HUJAH 3 : CUTI SEKOLAH WAJAR DIKEKALKAN UNTUK PENGLIBATAN AKTIVITI KOKURIKULUM PELAJAR .

kerajaan juga telah melaksanakan Program Interaktif-Tuisyen Rakyat Satu Malaysia untuk membantu para pelajar yang kurang berkemampuan dan berpendapatan rendah. Sekolah Kebangsaan Saujana Impian. Kajang. .PREMIS PEMBANGKANG : CUTI SEKOLAH WAJAR DIKEKALKAN HUJAH 1 : CUTI SEKOLAH WAJAR DIKEKALKAN UNTUK PROSES PENAMBAHBAIKAN DALAM PELAJARAN .Sekiranya cuti sekolah dikekalkan. para pelajar dapat menikuti kelas tambahan sekaligus. i) memantapkan pemahaman pelajar mengenai pelajaran ii) meningkatkan prestasi dalam subjek yang lemah Sebagai fakta. Mengapa kerajaan berbuat demikian?. Fakta kedua.Kerana melihat kepada kepentingan kelas intensif demi memantapkan penguasaan pelajar terhadap subjek yang dipelajari. yang melaksanakan program kelas tambahan yang dikenali sebagai ‘ Sedetik Pertemuan. Fakta ini jelas menunjukkan bahawa sekiranya kelas tambahan sewaktu cuti sekolah dilaksanakan. Sejuta Harapan’ menyaksikan peningkatan daripada 76 orang calon UPSR kepada 208 orang calon yang mencatat keputusan 5A.

pelancong menghabiskan wang sebanyak Rm 164 juta setiap hari di Malaysia -meningkatkan pengetahuan mengenai lokasi-lokasi menarik di Malaysia. Sebagai tamsil.aktiviti kokurikulum. di rumah kerja sekolah dan ulangkaji. (mengapa angka yang besar? Disebabkan keistimewaan puat-pusat pelancongan di Malaysia) . Tioman. Redang.jarang bersama –pelajar sibuk. sekolah . para pekerja dan pelajar perlu bercuti tiga bulan sekali untuk menghilangkan tekanan dan stress -memantapkan ekonomi Negara-Program Cuti-cuti Malaysia Fakta.ibu bapa. 24. Pulau Perhentian.kelas tambahan .7 juta pelancong daripada luar Negara telah bercuti di Malaysia pada tahun 2012. dll. Pangkor.PREMIS PEMBANGKANG : CUTI SEKOLAH WAJAR DIKEKALKAN HUJAH 2 : CUTI SEKOLAH WAJAR DIKEKALKAN UNTUK MELANCONG BERSAMA KELUARGA -mengeratkan hubungan bersama keluarga. Langkawi.sibuk bekerja -menghilangkan tekanan dan stress sewaktu sesi pengajaran dan pembelajaran-Fakta. Fakta. mengikut kajian.

. -Kem-kem motivasi supaya dapat meningkatkan semangat pelajar dan menyemai azam tahun baru dalam kalangan pelajar Aktiviti-aktiviti tersebut banyak member impak yang positif dalam kalangan pelajar. Sebagai fakta. iv) Jika aktiviti kokurikulum dilakukan sewaktu sesi persekolahan. pelajar dapat melibatkan diri dengan aktiviti kokurikulum. -Pertandingan peringkat kebangsaan dan antarabangsa lazimnya diadakan pada waktu cuti sekolah.PREMIS PEMBANGKANG : PENYINGKATAN CUTI SEKOLAH ADALAH TIDAK WAJAR HUJAH 3 : CUTI SEKOLAH WAJAR DIKEKALKANUNTUK PENGLIBATAN KOKURIKULUM PELAJAR Cuti sekolah wajar dikekalkan memandangkan pada waktu tersebut. antaranya. pelajar yang terlibat akan ketinggalan dalam sesi pembelajaran di sekolah. i) dapat belajar berdikari ii) memotivasikan pelajar agar lebih bersemangat untuk menempuh tahun baru iii) pelajar dapat melibatkan diri dengan aktiviti dengan lebih fokus tanpa perlu memikirkan tentang kurikulum di sekolah.