Proprietatile farmacoterapeutice ale produselor apicole

Scris de Farm. drd. Mihaela Mariana STANCU

http://www.pharma-business.ro/farmacologie/proprietatile-farmacoterapeutice-ale-produselor-apicole.html

Apicultura era practicata inca din secolul al VII-lea i.Hr..Tablitele mesopotamiene, ca si papirusurile egiptene, mentioneaza, printre altele, faptul ca mierea si ceara de albine erau folosite ca medicament. La originea sa, mierea era rara, fiind rezervata la inceput in serviciul religios, pentru a-i venera pe zei sau pentru a hrani animalele sacre. Aristotel a scris sase volume despre albine si produsele lor, recomandand propolisul drept remediu in plagi supurate. Hipocrate, si mai tarziu Pliniu, Galien si Dioscoride vorbesc, de asemenea, despre miere, folosita intr-o serie de boli. In lucrarea sa "Despre mijloacele de vindecare", Dioscoride considera mierea un adevarat panaceu, indicand- o in boli de urechi, de piept sau rinichi, in vindecarea ranilor si a plagilor. Principalele tipuri de miere Pe langa efectele generale ale mierii, exista si proprietati particulare ale acesteia, in functie de provenienta sa: Mierea extraflorala Provine din nectarul secretat de alte parti ale unor plante (cum ar fi porumbul, secara) sau arbori (mar, prun, nuc, tei, plop, stejar, artar, frasin, mesteacan etc.), unde se afla glande nectarifere asemanatoare cu cele in interiorul florilor. Mierea extraflorala are o greutate specifica mai mare ca mierea obisnuita, iar culoarea sa este putin mai inchisa, continand zaharuri valoroase ca fructoza si glucoza, dar si unele zaharuri inferioare ca dextrina, melezitoza, precum si saruri minerale in proportii ceva mai mari ca la mierea florala. Mierea de mana Pentru consumul uman are o valoare deosebita, continand multa inhibina (un bactericid foarte puternic) si saruri minerale (de 12,8 - 20 de ori mai bogata in saruri minerale decat cea florala),

De exemplu.68% melezitoza (datorita urme lor de rasina continute) si inhibina. antispastic si anafrodisiac puternic. Regleaza activitatea ovarelor. calmant gastric. randamentul de culegere al albinelor fiind mic. mierea de la campie are o actiune antiseptica si sedativa mai puternica. Mierea poliflora . Mierea de floarea-soarelui . ajutand la eliminarea apei in exces din tesuturi si.Are o actiune diuretica foarte buna. este reintineritoare. Mierea de trifoi . la care efectul antiinfectios se adreseaza in special aparatului respirator. spre deosebire de mierea poliflora din regiunile muntoase inalte.are un efect sedativ. somnifer. bronhodilatatoare. produs al unei enzime. mierea poliflora este considerata cel mai complex tip de miere ca actiune . Are proprietati laxative mult mai puternice decat celelalte tipuri de miere. Mierea de zmeura .calciul si magneziul prezentand cel mai mare interes terapeutic intrucat organismul uman asimileaza mult mai bine aceste saruri prin alimentatia naturala decat prin administrarea sintetica. antitusive si. usureaza digestia si combate balonarea.proprietatile sale difera foarte mult in functie de regiunea din care este recoltata. are efect antiinflamator asupra tubului digestiv. beneficiind de proprietati antiinfectioase. Are o nuanta mai inchisa. fiind foarte bogata in fructoza. care este negru la culoare. avand in compozitie granule de polen de mac. de asemenea. expectorante.Se foloseste ca antitusiv. este afrodisiaca. Mai este recomandata drept calmant gastric.Este calmant psihic. iar cea de brad . stimulent pentru activitatea cardiaca. previne aparitia unor afectiuni ca osteoporoza si sclerodermia. antispastic. are o actiune estrogena. specifica. Inhibina este cunoscuta in medicina pentru efectul ei sterilizator. analgezic.galben aurie. In general. bronhodilatator. Ambele contin 25.are proprietati tonice psihice si tonice generale. iar efectul sedativ este inlocuit cu unul tonic nervos. anafrodisiac. in prezenta aerului produce din fructoza hidrogen-hiperoxid.Are o culoare albicioasa. Mierea de molid si brad Mierea de molid are culoare verde inchis. stimuleaza imunitatea. favorizeaza eliminarea toxinelor din corp. Mierea de mac . Enzima producatoare a inhibinei este o glucozooxidaza care. Are proprietati calmante. Mierea de tei .se pastreaza lichida in mod natural. Are proprietati exceptionale asupra sistemului respirator. atunci cand este consumata cu tot cu fagure. Mierea de salcam . Mierea de conifer este foarte rara. Mierea de menta .

antimicrobiene. Noua Zeelanda. sucuri.Staphylococcus aureus (Staph infections). . efectuate in mai multe tari ale lumii. de specii de plante medicinale si imprumutand ceva din proprietatile terapeutice ale fiecareia dintre ele. inghetata).Salmonella typhimurium.Helicobacter Pylori (H.Streptococcus pyogenes. antiinflamatorii si antifungice. . antioxidante. . Proteus mirabilis. coli).Citrobacter freundii. ea ingloband nectarul de la cateva zeci. biochimistul Peter Molan. .Streptococcus faecalis. Molan a clasificat mierea de Manuka in functie de puterea antibacteriana.infectii de spital. Ultimele cercetari au identificat si alte utilizari ale mierii astfel: Diabetul . ulcere stomac). poate fi folosita in mod eficient pentru rezolvarea unor probleme de sanatate. Mai ales in alimentatia copiilor si tinerilor este recomandata folosirea mierii ca unic indulcitor. Mierea de Manuka este o miere monoflorala speciala produsa de albine din florile de Manuka (Leptospermum scoparium). deoarece ajuta la prevenirea diabetului juvenil. o specie de Tea Tree. pylori. a identificat un tip de miere cu calitati de vindecare foarte puternice: antibacteriene. . Obezitatea . . existenta numai in noua Zeelanda si unele zone ale Australiei. daca nu sute. . . introducand factorul UMF (Unique Manuka Factor). antivirale. facand-o extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate. P. prajituri.Peste 60% dintre persoanele afectate de obezitate din intreaga lume sunt dependenti de zahar si de produsele care il contin (ciocolata. .Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) . . arata ca inlocuirea totala a zaharului in alimentatie cu miere duce la o scadere cu 60-70% a ratei de aparitie a diabetului.Pseudomonas aeruginosa. bomboane. Proprietati antimicrobiene se manifesta la specii de: .studii recente. Mierea de Manuka La Honey Research Unit de la University of Waikato. Numai mierea clasificata UMF 10+ si peste.terapeutica.Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE) (4). antiseptice.Escherichia coli (E.

pot fi extrem de eficient prevenite prin consumul sistematic de miere de albine si de polen. cat si psihic sau mental. obezitatea a crescut exponential. Doza care se ia in fiecare zi este de doua lingurite de miere.se previne foarte eficient prin consumul zilnic de miere. dia betul.Caria dentara . . in urma cu 200 de ani. In prezent. hormoni care au un rol crucial in fixarea calciului in oase. Constipatia .apare atunci cand in organism nu mai sunt sintetizati suficienti hormoni estrogeni. atat la nivel fizic. acestia fiind extrem de sensibili la anumite microorganime care se pot dezvolta in miere. cea mai bogata substanta naturala in acest tip de hormoni. Adultilor se administreaza 20 de lingurite pe zi (echivalentul a 100g).De la aparitia zaharului in alimentatie. iar celor intre 3 si 6 ani cate 4-6 lingurite de miere pe zi. afectand 98% din populatia planetei. Copiilor intre 1 si 3 ani se administreaza 2-4 lingurite de miere pe zi. Ambele produse stimuleaza in mod armonios procesele de crestere si de dezvoltare. pe cat posibil lichida si proaspata (obtinuta in anul respectiv). Toate tipurile de miere contin in cantitati mici laptisor de matca. rata aparitiei unor boli cum ar fi caria dentara. La copii sub un an nu se administreaza miere de albine. Osteoporoza . Tulburarile de crestere si de dezvoltare la copii . caria dentara este cea mai raspandita boala din lume.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful