You are on page 1of 18

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS RAJA MELEWAR SIKAMAT, SEREMBAN

NAMA NO IC UNIT KURSUS SUBJEK DAN KOD NAMA PENSYARAH TARIKH HANTAR

: PUNITHRA A/P S.MAYA ALAGU : 900222145082 : MT/PJ/BT : PISMP SEM 3 : ANATOMI DAN FISIOLOGI (PJM 3106) : EN. MOHD FAIRUS : 30 MAC 2011

KANDUNGAN BIL 1 2 3 4 5 PENGHARGAAN TAJUK MUKASURAT LAPORAN KELAS PERTAMA LAPORAN KELAS KEDUA KEKUATAN DAN KELEMAHAN REFLEKSI .

Selain itu. St.PENGHARGAAN Saya berasa amat besyukur kepada Tuhan kerana memberikan kesabaran dan ketabahan dalam menyiapkan tugasan yang telah diberikan dengan tepat pada masanya.. Akhir sekali saya ingin menyatakan berbanyak – banyak terima kasih kepada semua pihak yang telah membantu secara langsung dan juga secara tidak langsung. saya ingin mengambil peluang ini untuk menyatakan ribuan terima kasih kepada dua orang guru Pendidikan Jasmani Sek. En Mohd Fairus yang telah sudi memberikan penjelasan yang baik sehingga saya mampu melaksanakan tugasan mengikut kehendaknya. .. Ren. Sekian terima kasih. Paul iaitu En Low dan En Dzul yang sudi memberikan kerjasama dengan meluangkan masa untuk temuramah dan membenarkan saya untuk menjalankan tugasan yang telah diberi dengan sepenuhnya. Seterusnya saya ingin menujukan penghargaan saya kepada pensyarah.

Hal yang demikian kerana murid – murid yang terus melibatkan diri dalam aktiviti Pendidikan Jasmani akan mengalami kecederaan sekiranya tidak melaksanakan aktiviti memanaskan badan. Guru itu tidak menjelaskan kepentingan melakukan aktiviti memanaskan badan dan menjelaskan caranya tetapi sebagai seorang bakal guru Pendidikan Jasmani saya harus mempraktikkan amalan menjelaskan kepentingan aktiviti tersebut dan memberitahu murid – murid caranya supaya mereka tidak melakukan sesuatu yang mungkin mencederakan otot mereka. Seorang pelajar iaitu Shafiq telah mengetuai aktiviti memanaskan badan dan murid – murid lain mengikuti pergerakannya. saya bertanggungjawab untuk menjelaskan apakah otot yang terlibat dengan setiap aktiviti memanaskan badan yang mereka lakukan supaya murid – murid dididik dengan kepentingan menjaga anggota badan sejak kecil lagi. Guru tersebut pula mengawasi pergerakan yang dilakukan malah bersama – sama melakukan aktiviti tersebut. Beliau telah memulakan kelas dengan melakukan aktiviti memanaskan badan supaya dapat menyediakan murid – muridnya bersedia untuk menjalankan aktiviti yang seterusnya. Beliau telah melaksanakan kelas tersebut dengan baik. Saya telah memerhati kelas beliau sepanjang satu jam dan Berjaya mengumpul banyak maklumat daripada kelas beliau.Ahmad Sulong bin Ahmad. Beliau telah memastikan semua murid melakukan aktiviti memanaskan badan dengan betul dan sekiranya terdapat murid yang tidak mengendahkannya diberi denda seperti mengutip sampah dan sebagainya. Di samping itu. Saya memerhati murid – murid takut dengan guru tersebut dan mendengar arahan yang diberikan oleh beliau dengan baik. beliau telah mengajar kelas 2 Einstein. Beliau menggunakan pengagiahan masa yang sesuai dan proses ansur maju dalam melaksanakan proses pengajaran dan pembelajarannya. Pada hari Rabu (9 Mac 2010). pukul 8. .Laporan Kelas Pertama Kelas pertama yang telah saya hadiri ialah kelas En.30 pagi.

Pada mulanya beliau memberikan arahan dan menyuruh murid – murid melakukan pergerakan secara individu seperti yang dinyatakan oleh beliau dari peringkat demi peringkat. Selepas itu. guru itu memulakan kelasnya dengan menyuruh murid – muridnya melakukan aktiviti – aktiviti seperti yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah. Guru itu mematikan setiap orang murid melibatkan diri dengan membuat pemerhatian ke atas mereka dan seperti yang saya telah nyatakan walaupun terdapat murid – murid yang nakal guru itu dapat mengatasinya dengan sikap tegas beliau. Murid – murid begitu seronok melakukan pergerakan – pergerakan tersebut. Murid – murid memegang tangan secara bertiga – tiga dan mengangkat sebelah kaki sahaja dan bertahan selama beberapa saat. .Selepas itu. beliau menyuruh membuat pergerakan dalam bentuk kumpulan yang terdiri daripada tiga orang murid.

.

.

ia telah diubahsuai sedikit di mana murid – murid bermain secara biasa tanpa pengiraan markah tetapi guru tersebut mengawasi permainan itu. beliau menjalankan aktiviti dengan menggunakan peralatan yang betul iaitu menggunakan bola. Guru itu menyuruh Syafiq mengetuai aktiviti gerak kendur dan murid – murid lain mengikuti pergerakan yang dilakukan oleh murid tersebut. marker untuk mengajar kemahiran bola sepak seterusnya menjalankan permainan kecil bola sepak. Masing – masing menampilkan bakat yang terpendam dalam diri mereka. Pada pandangan saya. guru tersebut melakukan aktiviti gerak kendur. Murid – murid begitu seronok bermain bola sepak walaupun tidak dijalankan seperti formal. Kemudian. Guru itu sentiasa mengawasi pergerakan murid – muridnya dan segera membunyikan wisel setelah memastikan murid – muridnya selesai bermain. Selain itu. guru itu amat mengambil berat tentang keselamatan murid – murid kerana beliau sentiasa memerhatikan setiap gerak – geri murid – murid tersebut dan apabila melihat keadaan yang mungkin membawa kepada keadaan yang tidask stabil beliau segera meniup wisel dan mengawal keadaan dengan segera. Selepas mengajar kemahiran imbangan dan ombak dalam kumpulan kecil. Selepas itu. . beliau memanggil rumah biru dan hijau dahulu untuk bermain bola sepak. guru tersebut menyuruh murid – muridnya untuk duduk di tempat duduk yang sedia ada. kumpulan seterusnya pula mengambil alih untuk bermain bola sepak. wisel. Selepas bermain.Murid – murid membuat pergerakan seperti ombak dalam kumpulan secara lima atau enam orang dalam satu kumpulan dalam satu bulatan kecil.

.

. Seterusnya. beliau telah menyuruh murid – muridnya membentuk satu kumpulan kecil mengikut rumah sukan mereka. Pada mulanya beliau menyuruh murid – muridnya untuk berlari sekeliling padang sebanyak dua kali dan kemudian membuat aktiviti regangan yang biasa dari kepala hingga ke kaki dan diikuti oleh murid – murid.Laporan Hari Kedua Pada hari yang seterusnya saya telah memerhati seorang lagi guru Penididikan Jasmani Kelas 4 Einstein yang telah menjalankan aktiviti mengajar kemahiran bola sepak iaitu menyepak dan mennyepak bola kepada kawan.

Beliau menegur kesilapan tersebut dengan caa yang baik dan menunjuk ajar cara yang betul di samping menjelaskan mengapakah mereka tidak boleh menyepak bola selain daripada apa yang diajar oleh guru tersebut. Kemudian. . beliau menyuruh murid – murid duduk dalam kumpulan masing – masing dan memberitahu kemahiran yang akan mereka belajar dan caranya sebelum memberikan bola kepada setiap kumpulan kecil yang terdiri daripada lima atau enam orang murid dan menyuruh mereka menyepak bola tersebut dalamkumpulan mereka. beliau melihat kesilapan yang mereka lakukan dan mengajar mereka cara yang betul.Selepas itu.

Saya juga mendapati terdapat pelbagai tingkah laku yang ditunjukkan oleh murid – murid semasa bermain dan saya telah melihat cara yang digunakan oleh guru tersebut dan menjadikannya sebagai pedoman dalam profesion perguruan saya. Saya telah membantu beliau mengawasi satu kumpulan dan beliau mengawasi kumpulan yang satu lagi.Saya mendapati pengalaman ini sangat bagus kepada saya kerana saya mendapat peluang untuk mengawal kelas dengan baik dan belajar untuk mengawal dan mengendalikan kelas pendidikan jasmani. . beliau telah membuat empat pasukan dan menyuruh mereka bermain bola sepak di tempat yang ditetapkan.Selepas selama dua puluh minit belajar kemahiran tersebut. Saya amat teruja dan agak takut disebabkan semuanya pelajar lelaki dan mereka bermain dengan agak kasar.

.

. Kemudian beliau menyuruh murid – murid untuk pulang ke kelas dan memulangkan peralatan iaitu bola ke stor sukan sebelum pulang ke kelas. Murid – murid hanya menjalankan aktiviti tarik dan hembus nafas sebanyak tiga kali.Sebelum menamatkan sesi pengajaran dan pembelajaran. guru tersebut mengumpul murid – murid di satu tempat untuk menjalankan sesi gerak kendur.

Selain itu. saya harus bermula dengan aktiviti regangan dan seterusnya mengajar kemahiran – kemahiran dalam bentuk kumpulan yang kecil.Sebagai seorang bakal guru Pendidikan Jasmani. Kemudian. Ini adalah untuk memastikan aktiviti regangan dilakukan sebaik – baiknya dan menyediakan otot ke peringkat seterusnya di mana memerlukan otot – otot yang regang untuk melakukan aktiviti yang lebih susah. menyuruh murid – murid melibatkan diri dalam permainan kecil mengikut kemahiran yang telah mereka pelajari dan kuasai. Tambahan pula. saya telah memahami cara untuk menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran di padang dan cara – cara untuk menarik perhatian murid – murid untuk melibatkan diri dalam aktiviti secara aktif. kaki dengan kiraan lapan supaya dapat merasai kesakitan pada bahagian otot – otot yang terlibat. Di samping itu. tangan kerana terdapat sendi soket yang menghubungkan scapula dan humerus. saya harus mengetahui mengapakah kiraan lapan dinyatakan semasa melakukan aktiviti memanaskan badan dan aktiviti gerak kendur. saya mempunyai tanggungjawab untuk menjelaskan apakah otot dan sendi yang terlibat apabila setiap pergerakan yang dilakukan oleh murid – murid supaya murid – murid mengetahui tujuan mereka tidak dibenarkan melakukan sesuatu pergerakan seperti memusingkan kepala. . Hal yang demikian adalah bertujuan untuk memastikan murid – murid menarik anggota badan seperti tangan. proses ansur maju adalah aspek yang amat penting kerana murid – murid tidak sesuai dilibatkan dalam aktiviti yang susah secara tiba – tiba kerana boleh menyebabkan kekejangan otot atau kecederaan yang lain. Sebagai contoh. Saya mengetahui bahawa guru harus memberi penekanan kepada jenis aktiviti yang telah dirancang untuk sesi memanaskan badan dan gerak kendur kerana bukan semua pergerakan adalah sesuai dengan semua tahap murid – murid.

kawasan untuk bermain bola jarring dan juga kemudahan gol post untuk bola sepak. tidak begitu Keadaanya padang untuk peringkat sekolah dan yang lebih tinggi.  Terdapat kemudahan untuk lompat jauh.  Keselamatan di padang iaitu rumput tidak panjang dan keadaanya bersih sentiasa.  Terdapat sebuah dewan yang amat besar dan sesuai untuk melakukan aktiviti Pendidikan Jasmani sekiranya hari hujan. di stor memang tidak mencukupi terutamanya kon.  Tidak mempunyai tempat yang sesuai untuk meletakkan papan kenyataan Pendidikan Jasmani dan piala – piala pusingan yang dimenangi.  Mempunyai tempat atau trek untuk murid – murid berlatih acara padang.  Terdapat longkang – longkang besar dan amat dalam yang perlu diletakkan besi untuk menutupnya kerana boleh menyebabkan kecederaan.  Murid – murid menunjukkan teratur dan susunan menunjukkan pengurusan yang lemah. kayu hoki dan juga sebagainya.  Guru – guru dan murid – murid bekerjasma berlatih untuk acara  tempat KELEMAHAN duduk mungkin kecederaan boleh dan menyebabkan  Alatan perlu pengubahsuaian. .  Murid – murid mendengar arahan yang diberikan oleh guru dengan penuh taat dan pendekatan guru amat sesuai.KEKUATAN DAN KELEMAHAN KEKUATAN  Mempunyai padang yang sangat luas dan tempat duduk yang berteduh untuk murid – murid. semangat yang amat baik untuk melibatkan diri semasa proses pengajaran dan pembelajaran. bola.

Saya juga mendapat tahu tentang pelbagai teknik atau pendekatan yang dapat digunakan semasa mengajar apabila menemu ramah guru – guru Pendidikan Jasmani. Hal yang demikian telah memberikan saya gambaran tentang cara untuk mempertingkatkan lagi kualiti pengajaran dan pembelajaran setelah mula bertugas sebagai guru Pendidikan Jasmani di sekolah nanti. Tambahan pula. cara untuk memperbaiki proses pengajaran dan pembelajaran dan aspek – aspek yang perlu dititikberatkan semasa mengajar. . sebagai seorang bakal guru Pendidikan Jasmani tugasan ini telah memberi peluang keemasan kepada saya untuk menimba pengalaman sebagai seorang guru Pendidikan Jasmani yang berprofesional dan bercita – cita tinggi. Secara konklusinya. Mereka telah berkongsi pengalaman mengajar. Saya sedar bahawa tanggungjawab seorang guru Pendidikan Jasmani bukanlah sesuatu yang mudah kerana setiap aspek keselamatan amat penting untuk diambil kira. Saya amat berharap tugasan seperti ini akan diberi dengan aktiviti yang berlainan supaya dapat memanfaatkan dalam kehidupan profesion sebagai guru Pendidikan Jasmani di sekolah pada masa hadapan. saya menimba banyak pengalaman baru dan pengetahuan yang dapat membantu meningkatkan kredibiliti saya sebagai seorang guru Pendidkan Jasmani.REFLEKSI Saya berasa amat gembira kerana dapat menjalankan tugasan di sekolah ini. Di samping itu. Hal yang demikian kerana terdapat banyak guru Pendididkan Jasmani yang beratuliah di sekolah ini yang telah memberikan banyak input yang berguna kepada saya. saya berpeluang untuk mengenali banyak perkara terutamanya fungsi – fungsi aktiviti memanaskan badan dan senaman gerak kendur kerana sebelum ini penjelasan tidak begitu terperinci.