INSTITUTL TEOLOGIC BAPTIST DIN BUCURESTI

Lucrare de seminar la comunicare mass-media.

Ascultarea.

Coordonator: Lect. univ. dr. Emanuel – Adrian Sârbu Autor: Student an IV Victor Bojonca

Bucureşti: Ianuarie 2013

........................ Bariere în ascultare .............................................. 6 2........ 4 Tipuri de ascultare............................... Ce este ascultarea? ....................................................................................................... ...... ............................................................................................ 7 Concluzie:.... 7 3...................................... Imporanța ascultării în pastorală...........................................2........... ................................................ 6 Imaginea de sine................... 4 1........... ..............................................................Cuprins Introducere......... Importanța ascultării ......................................................................................1..................... 5 2. ......................1............. ................................................................................... 9 Bibliografie: ............ 2................................ 10 .. 3 1........................................... Perceperea celor din jur... Distragerile de bruiaj .................................................................................................... 6 2...............3. .............................................. 1............................................................................................2.......................................................

Pearson.18 3 . pastorul are un permanent contact cu diferiți oameni. pentru a împlini nevoi sociale. În slujirea de pastor cele mai multe lucruri se bazează pe comunicare.. care este o comunicare cu Dumnezeu și până la predicile rostite pentru care se așteaptă un feedback. Nelson. aspecte ale vieții din familie. În prezenta lucrare voi prezenta partea comunicării ce se referă la ascultare. comunicarea facilitează ambelor părți atât posibilitatea să spună ceva. Astfel. comunicarea interpersonală are loc din diferite motive: pentru rezolvarea problemelor.Introducere. cât și cea de a asculta. pentru a informa oamenii. aspectele administrării Bisericii. pentru îmbunătățirea percepției. în cazul pastorilor pentru un spectru larg de activități care țin strict de această slujire. Human Communication 4th ed. Începând cu rugăciunea. „Comunicarea interpersonală de orice fel este procesul de folosire a mesajelor pentru a crea un teren comun pentru cel puțin două persoane într-o situație în care ambele părți primesc oportunitatea atât să spună cât și să asculte. și altele. Ce este ascultarea? Există mai multe tipuri de ascultare? De ce oamenii au nevoie să fie ascultați? Care sunt barierele în ascultare?De ce un pastor are nevoie să asculte? Acestea sunt întrebările la care voi încerca să răspund în acest referat. Paul E. 1 Judy C. consilierea persoanelor care au nevoie de aceasta. După cum am menționat mai sus. a conflictelor. 2011 p. membri ai bisericii sau simpli cunoscuți. New York: McGraw-Hill.”1 Descoperită ca fiind eficientă într-o mulțime de scopuri. comunicarea are loc între persoane care trebuie să coexiste. Având în vedere că în slujire.

Wolvin. atitudini. Componenta interpretării este comună tuturor definițiilor despre ascultare. fiecare individ își dorește să fie auzit. Ce este ascultarea? Ascultarea completă este descrisă foarte bine de modelul numit HURIER după inițialele în limba engleză pentru cuvintele: Auzire. Andrew D. poziția. interese. în Biserică. Aceleași filtre influențează fiecare component descris în modelul HURIER. Evaluare și Răspuns. Nichols. „A fi ascultat înseamnă să fii luat în serios.Importanța ascultării . ocupânduse de procesarea și punerea în aplicare de mai târziu a informației primite.145-147 3 Michael P. să ți se recunoască ideile și sentimentele și un alt lucru important este ca ceia ce ai de spus să conteze pentru alții”3 De când suntem mici. În acest punct. Oxford 2010 p. Această dorință nu dispare odată cu maturizarea iar eșecul 2 Judi Brownell „The Skills of Listening-Centered Communication” în Listening and Human Communication in the 21st Century. O ascultare eficientă întotdeauna va provoca o reacție în mintea receptorului aceasta fiind exprimată fie în cuvinte fie prin comunicarea nonverbală de cele mai multe ori ajutând-ul pe emițător să își ajusteze discursul în conformitate cu reacția ascultătorului. într-un grup de prieteni.9 4 . pe un site de socializare sau pe blogul personal.1. iar familiaritatea cu domeniul prezentat influențează acest component important în procesul ascultării. în comunitate. Înțelegere. și un număr de alte filtre prin care individul decide cărei informații îi va acorda atenția. aceasta fiind caracterizată de analizarea înțelesului atât a ceia ce a fost auzit cât și văzut. Reținere. The lost art of listening. Interpretare. New York 2009 p. oameni fiind. astfel fiind un factor major în testarea de mai târziu dacă ascultarea a fost eficientă. Alegerea a ce vrea să audă este influențată de orientarea culturală. Reținerea ține de un proces mintal separat de urechi și sistemul auditiv. Acest Model începe cu un individ care hotărăște asupra cărui lucru să-și concentreze atenția într-un mediu cu opțiuni variate de stimuli. vrem să fim ascultați. se pune mai mult accent pe tonul vocii. Evaluarea în comunicarea centrată pe ascultare este momentul în care ascultătorul analizează acuratețea și credibilitatea informațiilor care au fost făcute cunoscute influențând în sfârșit ultima componentă care este răspunsul. Guilford Press.2 1. vrem să ni se cunoască nevoile de către cei cărora le pasă de noi și vrem să fim în centrul atenției. De ce oamenii simt nevoia să fie ascultați și de ce pentru a fi eficienți trebuie să ascultăm? În familie. dar mai ales ascultat. Înțelegerea este procesarea literală a in formației primite prin auzire incluzând cuvintele și simbolurile ce s-au făcut auzite. Wiley-Blackwel. experiențele din trecut. în clasă. expresiile faciale ale vorbitorului în încercarea de a înțelege sensul și scopul celor spuse.1.

Astfel pentru a fi înțeleasă mai bine. parafrazarea celor spuse atât în minte cât și verbal. Părinții se plâng de copiii lor care nu-i ascultă. „Cuvintele „doar ascultă” sunt prea des folosite pentru a-l face pe un om să fie atent la ceia ce vrea emițătorul să comunice. Wolvin. ascultare critică și ascultare pentru plăcere. Ascultarea activă nu înseamnă că receptorul este de acord în toate cu emițătorul. copiii se plâng de părinți care nu-i înțeleg. Ascultarea Empatică este o formă a ascultării active în care receptorul încearcă să împărtășească punctul de vedere al emițătorului percepând concepția acestuia ca fiind a lui proprie. ceva se va aprinde”4 Nevoia de a fi ascultat nu este doar o simplă dorință ca cineva să audă ceia ce ai de spus ci presupune mai degrabă dorința ca acea persoană să renunțe în acel moment la orice altă activitate. „A vorbi fără să asculți într-o relație e ca și cum ai tăia un cablu electric în jumătate sperând că în vre-un fel atunci când va fi conectat la curent. Ascultarea critică aduce o provocare emițătorului prin evaluarea atentă făcută de către receptor în privința autenticității informației. Ascultarea activă presupune un scop bine definit urmărit de către receptor la care încearcă să ajungă prin atenție sporită la ceia ce se spune procesând toate semnificațiile posibile ale informației.2. p. să dedice timpul său și să asculte cu empatie ceia ce are de spus emițătorul. Ascultarea întărește relațiile dintre oameni făcând o bază solidă a legăturii dintre ei în același timp ajutând la formarea unei concepții de sine puternice. principiile după 4 5 Ibid. verificarea a ceia ce a înțeles pentru a fi sigur că a prins sensul corect și în final un feedback oferit emițătorului.2 5 . ci mai degrabă că receptorul a înțeles ce vrea să spună emițătorul aducând-ui la cunoștință dacă împărtășește ideea sau nu.”5 Timp în care ascultarea presupune ceva mult mai complex decât doar a sta atent să auzi ceva. veridicității și aplicabilității ei. Astfel pentru a putea oferi un feedback pașii anteriori sunt strict necesari. parteneri de viață nu sunt mulțumiți că celălalt nu-i dedică suficient timp.din cazurile în care vrem să fim ascultați sunt foarte dureroase. Acest lucru reduce comunicarea umană la un receptor pasiv. iar membrii din biserici se plâng de păstori care nu le înțeleg nevoile 1.1 Andrew D. Ascultarea critică este foarte importantă pentru a putea deosebi lucrurile de care ai nevoie și de care nu. ascultarea este clasificată în patru tipuri principale: Ascultare activă. p. Să fii ascultat mai este important și pentru că atunci când nu ești ascultat pur și simplu doare. Tipuri de ascultare. Listening and Human Communication in the 21st Century. ascultare empatică.

Distragerea mentală are loc atunci când receptorul are în minte tot felul de gânduri departe de ceia ce se vorbește la momentul dat în colectiv. Paul E. precum și sfaturile pe care să le ei în considerare și pe care să le eviți. Human Communication.2.8 2.1. Atenția oferită este foarte mult influențată de statutul social. Statutul celui care vorbește este un factor foarte important care îl influențează pe ascultător. Pearson. Un exemplu ar fi studentul care se gândește la masa de prânz în timp ce ascultă profesorul de la catedră. Perceperea celor din jur. la receptor sau la emițător pot fi bariere pentru o ascultare eficientă astfel limitând rezultatul comunicării sau distorsionând ținta comunicării. Dacă receptorul cunoaște foarte 6 7 Judy C. Ultimul tip de ascultare este pentru plăcere și se poate observa atunci când receptorul se relaxează. care să se simtă amenințați sau pur și simplu să se opună unei inițiative propuse. valoarea publică sau popularitatea persoanei care încearcă să comunice un mesaj. un prieten povestind ceva interesant sau vede un film emoționant. p. The Four Conversations daily communications that gets results. vântul puternic sau orice alt fenomen sonor sau vizual care ar putea distrage atenția poate fi incul aici. Pearson. Concentrarea asupra micilor detalii. Conceptele care îl afectează emoțional pe receptor sunt o altă barieră de bruiaj atunci când sunt enunțate dar nu se vorbește despre ele. La acest capitol se poate vorbi despre distragerile fizice directe care bruiază mesajul comunicat. San Francisco 2009 p.care să te conduci și după care nu.”7 Aceste sau alte motive prezente în mediul înconjurător. se distrează sau este stimulat emoțional în vre-un fel. Laurie Ford. Bariere în ascultare . p. Paul E. procesul ascultării este continuu pentru că receptorul se bucură să facă acest lucru. Distragerile de bruiaj . 2. „Să înțelegi conversația poate fi un lucru greu de obținut în special pentru că la aceasta pot lua parte oameni supărați. Human Communication. Fie că cineva ascultă muzica trupei lui preferate sau emisiunea de care se bucură la televizor. Nelson. Muzica la volum prea tare într-o cameră alăturată. Nelson.114 Jeffrey Ford.115 6 . Berrett-Koehler Publishers.90 8 Judy C. scăpând din vedere scopul principal poate fi un alt bruiaj care stă în calea unei ascultări eficiente.6 2.

În pastorală ascultarea are un rol foarte important atunci când membrii bisericii vin cu problemele pe care le au pentru a-i putea ajuta în cel mai bun mod.bine persoana care vorbește se poate vorbi despre împărțirea atenției în dependență de statut însă sunt cazuri când receptorul nu cunoaște persoana vorbitoare și totuși alege pe cine să asculte și pe cine nu. automat îi scade credibilitatea și apare tendința de a nu asculta persoana care are mai puțină experiență profesională în domeniu. Predispozițiile cu care începe receptorul să asculte un mesaj influențează cât de atent este acesta la ceia ce i se spune. fiind complet lipsit de atenție.115 7 .Imaginea de sine.3. Egocentrismul este caracterizat de o concentrare în exces asupra persoanei proprii sau o considerare a faptului că problema celui care ar trebui să asculte este mai importantă decât a celui care comunică. Superioritatea în experiență e un alt factor important care îi face pe ascultători să nu ia în seamă ce li se spune. aceste lucruri stau în calea acordării unei atenții suficiente pentru a înțelege ceia ce are persoana dată de spus. acest lucru devine un obstacol în atingerea scopului discuției pornite. Human Communication.10 3. Sunetele străine și pronunțarea ciudată a cuvintelor poate fi o barieră majoră întrucât de multe ori până a cunoaște valoarea unui om. atunci când el presupune că un anumit emițător nu are dreptate. după expresiile faciale sau după vârsta pe care o are incluzând pe fiecare vorbitor într-o anumită categorie încă de când îl vede. p. Imporanța ascultării în pastorală. O altă barieră ce ține de imaginea de sine este reprezentată de senzația că vorbitorul îl amenință pe ascultător. Nelson.9 2. În acest caz intervine bariera stereotipurilor în care receptorul decide dacă oferă atenție emițătorului după felul în care acesta se îmbracă. Paul E.115 Ibid. p. Dacă aici lipsește 9 10 Judy C. Atunci când un om întoarce în orice discuție reflectoarele asupra lui și a problemelor sale. Membrii simt că predicatorul îi acuză pe ei de ceva și li se adresează personal în special când aduce predici de tip moralizator. Atunci când sunt învățați de către cineva care are mai puțină experiență. acest lucru se întâmplă de multe ori să fie observat în predicile ce se țin în Biserici. Pearson.

să asculte în smerenie.14 8 . 2008 p. După ce scoate la lumină importanța faptului că un consilier trebuie să fie atent la cuvântul lui Dumnezeu și să asculte cu atenție vocea Lui. Un alt lucru important în pastorală cu privire la ascultare este atenția pe care trebuie să o aibă pastorul la feedbackul primit din partea membrilor în ce privește mesajele lui. toată biserica va avea de suferit. The Heart of the Matter Dallas. pastorul trebuie să cunoască nevoile. să asculte fără să judece.11 Astfel se poate observa că în ce privește consilierea creștină ascultarea pe care trebuie să o ofere un slujitor este mult mai solicitantă decât ascultarea pe care o cere chiar și consilierea seculară. 11 Hunt. Atunci când păstorul nu este gata să asculte nevoile oamenilor oferind soluții pripite. În consilierea creștină. Pentru a putea pregăti mesaje cu folos evident pentru Biserică. TX: Hope For The Heart. să asculte fără să se grăbească în a da sfaturi. Hunt J în cartea lui despre cheile consilierii biblice cu privire la comunicare dedică fiecărei particularități ale ascultării atenție și argumentare din Scriptură pentru necesitatea lor. Biblical Counseling Keys on Communication.ascultarea din partea pastorului. J. pastorul consilier mai trebuie să îi asculte pe cei din jur cu o atenție concentrată pe subiectul discutat. s-ar putea ca foarte curând să-și piardă credibilitatea și astfel să ajungă să fie văzut altfel de către membri ca mai apoi să nu mai fie el ascultat ca mesager al lui Dumnezeu. ascultarea are un rol foarte mare. să asculte cu dragoste. problemele. bucuriile și întristările oamenilor din biserica pe care o slujește. să asculte fără a deveni defensiv.

de prietenie și de conducere cum ar fi în biserică. 9 . De acest lucru care este adesea scăpat din vedere depinde bunăstarea relațiilor de familie. făcând-o cu adevărat eficientă.Concluzie: În concluzie se poate spune că ascultarea este o parte de importanță majoră în comunicare. soluții care să rezolve problema definitiv și nici dezvoltarea de relații care să aibă o temelie puternică. Văzută ca fiind de importanță majoră în Biblie dar și descoperită mai târziu de către oamenii de știință ca având un loc aparte în comunitatea de oameni care sunt creați pentru a relaționa și pentru a comunica eficient. Fără ascultare este cu neputință să se ofere sfaturi suficient de bune.

Human Communication 4th ed.      10 . The lost art of listening. Andrew. New York 2009 Pearson C. Oxford 2010 Ford Jeffrey.. San Francisco 2009 Hunt. 2011 Wolvin D. Nelson. Ford Laurie. Biblical Counseling Keys on Communication. TX: Hope For The Heart. Andrew D. Berrett-Koehler Publishers. New York: McGraw-Hill. 2008 Nichols P. „The Skills of Listening-Centered Communication” în Listening and Human Communication in the 21st Century. Michael. Wiley-Blackwel. Paul E. The Four Conversations daily communications that gets results. Wolvin. The Heart of the Matter Dallas.Bibliografie:  Brownell Judi. Judy. Listening and Human Communication in the 21st Century. Guilford Press. J.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful