Drept diplomatic si consular – cursul 5.

Personalul misiuni diplomatice In cadrul unei misiuni diplomatice pot fi intalnite atat persoane care fac din personalul diplomatic si atata persoane care nu fac parte din personalul diplomatic( personal tehnic si adm , de serviciu , membrii de familie, membrii personalului privat [cei care sunt angajati in serviciul personal] ) O misiune diplomatica este alcatuita din personal diplomatic si personal nediplomatic.Astfel in cadrul unei misiuni diplomatice pot fi intalniti ca membrii ai personalului misiunii urm categorii: 1. a.diplomatii – prin diplomati se intelege ( fac parte) seful misiunii diplomatice si membrii personalului diplomatic al misiunii diplomatice. 2. b.membrii personalului misiunii – cuprind personalul diplomatic , personalul tehnico-adm si personalul de serviciu( Conventia de la Viena) 3. c. membrii de familiei ai personalului misiunii si membrii personalului privat ( angajati ai membrilor unor persoane ale misiunii) a.Seful de misiune: Este agentul diplomatic imputernicit cu conducerea misiunii diplomatice si investit cu raspunderea pt activitatea acestuia in raport cu statutul acreditar ( pe plan extern) si in raportul cu statul acreditant ( pe plan intern). Seful misiunii este superior ierarhic fata de ceilalti membrii ai misiunii diplomatice si are prerogative speciale in materie de coordonare in materie disciplinara in materie administrativa si cu privirea la indrumarea generala a actv misiunii. Atributiile : Sunt inscrise in scrisorile de acreditare Clasificarea sefilor de misiune: In functie de caracterul misiunii pot fi -titulari -interimari In functie de durata misiunii: -pot fi permanenti -nepermanenti in functie de rangul misiunii : -de rangul 1 – ambasadorii si nuntii apostolici

este numit un membru al personalului administrativ care se numeste GERANT al afacerilor adm curente.Aceasta clasificare este importanta din punct de vedere al precaderii si al etichetei Ambasadorii se mai numesc extraordinari(au precadere fata de ceilalti membrii ai misiunilor diplomatice si plenipotentiari in sensul ca au depline puteri Insarcinatii cu afaceri – pot fi : 1. informaticieni . Ei sunt adevarati sefi de misiune. Poti sa ai functia de ambasador . interimari sau ad interim care inlocuiesc seful de misiune pe durata absentei acestuia . intendenti .secretar 1 . cifrori . fiind alesi de regula dintre diplomatii cu rang imediat inferior. in timp ce celelalte grade diplmatice se acorda de catre Min Afacerilor Externe.se acorda doar de catre presedintele Romaniei .-de rangul 2. bucatari .secretar 3 .ministrii sau trimisii si internuntii Ambele grade sunt acreditate pe langa sefii de stat Insarcinatii cu afaceri – care sunt acreditati pe langa ministrii afacerilor externe . dar sa nu ai gradul de ambasador Gradele Consulare – Agentul consular -Vice consul -Consul General Personalul nediplomatic – Personalul adm si tehnic ( secretare . contabil . b.Personalul diplomatic al misiunii. Daca nu exista membrii ai personalului diplomatic care sa tina locul sefului de misiune pe perioada absentei acestuia.Ministru plenipotentiar .Personalul de serviciu ( soferi . Agentul diplomatic este persoana insarcinata cu indeplinirea activitatii diplomatice si cu exercitarea functiilor diplomatice Gradele diplomatice si consulare. 2.consilier diplomatic . gradinari) . ingrijitori . Numirea seful interimar de misiune trb notificata ministerului afacerilor externe din statul acreditar . dactilografe .Ambasador. en titre). acesta nu poate indeplinii functii diplomatice.Ministru Consilier .secretar 2 . titulari sau ordinari sau permanenti ( en pied . Gradele diplomatice – grd cel mai de jos il reprezinta atasatul diplomatic .

dupa min de externe . Ministrii consilieri au precadere fata de consilierii diplomatici . acreditate intr-un stat si inscris pe lista diplomatica alcatuit singurul organ colectiv al agentilor diplomatici . si acestia la randul lor au precadere fata de secretarii 3 .- Membrii de familie – acestia beneficieaza de acelasi tratament ca si membrii de misiune . Insarcinatii cu afaceri permanenti au precadere fata de insarcinatii cu afaceri interimari . cat si in relatia cu celelalte state. Functia de reprezentare are caracter general si subsumeaza toate celelalte functii ale misiunii diplomatice .!!!!! Sunt prevazute de Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961. Sefii de misiune primesc rangul dupa data si ora la care si-au asumat functiile. dupa presedintii camerelor . prin participarea la . FUNCTIILE MISIUNEA DIPLOMATICE. acestia au precadere fata de secretarii 2 .Misiunile diplomatice si agentii diplomatici sunt practic mandatari ai statului acreditant in statul acreditar . dar inaintea altor ministrii. etc ) Ordinea de precadere : Precaderea reprezinta preferinta in ordine si rang . prin indeplinirea acestei functii se urmateste realizarea contactelor dintre statul acreditant si statul acreditar . ceremoniilor oficiale sau al evenimentelor si actiunilor diplomatice . dupa presedintele curtii supreme de justitie. consilierii au precadere fata de secretarii 1 . functionand criteriul vechimii. functioneaza pe baze cutumiare. 1. Acest organ nu are personalitate juridica. Functia de reprezentare poate fi realizata in diverse forme . sefii de misiune vin ca ordin de precadere in statul acreditar dupa seful statului . Decanul are functii onorifice si de reprezentare ( la ceremonii la diverse actiuni diplomatice . din a caror familie fac parte Membrii personalului privat – sunt persoane folosite in serviciul casnic al unui membru al misiunii. Corpul diplomatic : Reprezinta totalitatea personalului diplomatic al misiunilor straine. Diplomatii de acelasi rang au precadere in functie de vechimea la post . Opereaza atat in relatia cu statul acreditar. acestia nu sunt angajati ai statului acreditant. dupa primul ministru . are o functie reprezentativa protocolara si este condusa de un Decan ( Decan al Corpului Diplomatic) Decanul este seful de misiune cu cea mai mare depline puteri la post sau in cazul in care exista nuntiul apostolic ( el preia sarcina daca exista). Aceasta reprezinta principala functie a unei misiuni diplomatice. De reprezentare. ce trebuie respectata cu prilejul.

cu alti diplomati etc. Membrii misiunii diplomatice pregatesc runda de negocieri sondeaza atitudinea statului acreditar . Functia de informare si observarea. nu se pot renunta la ele . prin negocierea in numele statului acreditant . adica prin realizarea de contacte oficiale sau oficioase .Limitele activitatii de informare sunt date de sfera probemelor care pot face obiectul informarii si de mijloacele de obtinere a informatiilor care trebuie sa fie mijloace licite. la celel secundare se poate renunta doar pt motive temeinice . Rundele de negocieri sunt precedate de stabilirea obiectivelor care pot fi obiective fundamentale . iar cele de imp redusa si pe parcusul negocierii 3. pe de alta parte este informat statul acreditar cu privire la aspecte care tin de activitatea statului acreditant . Se face intr-un dublu sens pe de o parte este informat statul acreditant cu privire la activitatea statului acreditar . . fata de state terte si cu privire la actele statului acreditar din cadrul desfasurarii relatiilor bilaterale. prin exprimarea vointei statului acreditant . obiective secundare sau obiective de importanta redusa . prin promovarea politicii statului acreditant. prin contracte cu personalitati politice .viata publica a statului acreditar . care are drept scop apararea intereselor statului propiu prin incercarea de a pune de acord dorinta si interesele statului acreditar cu cele ale statului acreditant . 2. Functia de negociere. prin studierea presei .Negocierile oficioase preced de regula cele oficiale de asemenea negocierile reprezinta prima etapa in elaborarea unui tratat international . participa efectiv la negocieri in cadrul delegatiilor oficiale etc. Ob fundamentale . desfasurate in numele celor 2 state sau oficioase (informale) prin intermediul carora partile isi sondeaza reciproc intentiile fara ca prin aceasta sa se angajeze .reprezinta o alta functie importanta a misiunii diplomatice . efectueaza schimbul de proiecte de text . cu privire la actiunile de politica externa ale acestui stat. Negocierile pot fi oficiale .Informarea statului acreditant se realizeaza cu privire la aspectele vietii interne din statul acreditar . Sefii de misiune diplomatica nu au nevoie de regula de depline puteri. precum si de a identifica punctele convergente ale acestor interese .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful