You are on page 1of 13

ACADEMIA DE MUZICA "GHEORGHE DIMA" CLUJ-NAPOCA FACULTATEA TEORETICA REGULAMENT DE SUSTINERE A EXAMENULUI DE LICENTA pentru sesiunea iunie 2011

i febr. 2012 (n conformitate cu Ordinul M.E.C. nr. 295/05.02.2007) I. STRUCTURA EXAMENULUI DE LICENTA PE SPECIALIZARI Specializarea PEDAGOGIE MUZICALA: Proba 1 : Evaluare cunotine fundamentale i de specialitate 1a : Un subiect de sintez la indicaia comisiei, dintr-o disciplina fundamental la alegerea studentului: Teoria muzicii, Armonie, Contrapunct i fug, Forme i analize muzicale, Istoria muzicii, Folclor muzical, Estetic muzical 1b : Dirijat cor (specialitate) Proba 2 : Prezentare i susinere lucrare de licen (lucrare scrisa cu tematica din cadrul disciplinelor de specialitate sau fundamentale) Specializarea COMPOZITIE MUZICAL: Proba 1 : Evaluare cunotine fundamentale i de specialitate 1a : Un subiect de sintez la indicaia comisiei, dintr-o disciplina fundamental la alegerea studentului: Teoria muzicii, Armonie, Contrapunct i fug, Forme i analize muzicale, Istoria muzicii, Folclor muzical, Estetic muzical 1b : Orchestraie (specialitate) Proba 2 : Prezentare i susinere lucrare de licen : o lucrare ampla simfonica, vocalsimfonica, opera sau balet, realizata ca lucrare de licen in anul IV Specializarea MUZICOLOGIE: Proba 1 : Evaluare cunotine fundamentale i de specialitate 1a : Un subiect de sintez la indicaia comisiei, dintr-o disciplina fundamental la alegerea studentului: Teoria muzicii, Armonie, Contrapunct i fug, Forme i analize muzicale, Istoria muzicii, Folclor muzical, Estetic muzical 1b : Muzicologie - subiect de sintez (specialitate) Proba 2 : Prezentare i susinere lucrare de licen : lucrare scrisa cu tematica muzicologica Specializarea DIRIJAT (ORCHESTRA / COR ACADEMIC) Proba 1 : Evaluare cunotine fundamentale i de specialitate 1a : Un subiect de sintez la indicaia comisiei, dintr-o disciplina fundamental la alegerea studentului: Teoria muzicii, Armonie, Contrapunct i fug, Forme i analize muzicale, Istoria muzicii, Folclor muzical, Estetic muzical 1b : Dirijat cor (specialitate) Proba 2 : Prezentare i susinere lucrare de licen : participare ca dirijor ntr-un concert simfonic, vocal-simfonic, de opera, balet sau a cappella - practic (concert public) sau caseta video nregistrat a concertului respectiv precum si expunerea concis, in scris, a analizei lucrrilor interpretate (aprox. 20 pagini). In nota la aceast prob susinerea concertului are pondere de 75%.

Termen de nscriere la examenul de licen i de predare a lucrrii de licen: 6 iunie 2011

Subiectele pe discipline se vor afia pe pagina web.

II. ORGANIZAREA EXAMENULUI DE LICENTA Calendarul examenului de licen: Sesiuni normale : sesiunea de vara (15 - 30 iunie) i sesiunea de iarn (februarie). nscrierea la examenul de licen: nscrierea la examenul de licen este condiionat de absolvirea integrala a disciplinelor prevzute de planul de nvmnt. La nscriere studentul-absolvent va prezenta la secretariat urmtoarele: Cerere de nscriere tip; Certificat de competen lingvistic ntr-o limb de larg circulaie internaional, eliberat de colectivul de limbi strine; Lucrarea de licen elaborat.

a/ b/ c/

Depunerea cererii de nscriere la examenul de licen i depunerea lucrrii de licen se face cel trziu pn la data de 6 iunie (pentru sesiunea de var), respectiv 1 februarie pentru sesiunea de iarn. Conductorul tiinific al lucrrii va depune cu cel puin 5 zile nainte de data la care este programat examenul un referat asupra coninutului lucrrii. Referatul va stabili admiterea lucrrii (inclusiv propunerea notei - minim 5) sau respingerea acesteia. Precizri generale: Examenul de licen const din dou probe: 1. evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate (subprobele 1a i 1b) 2. prezentarea i susinerea lucrrii de licen La fiecare prob/subprob examinarea se ncheie prin acordarea unei note, nota de promovare fiind cel puin 5.00 (Nota pentru proba 1 const n media subprobelor 1a i 1b). Media de promovare a examenului de licen este de cel puin 6.00. La finalul penultimului an de studiu (cel trziu pana la 30 iunie) studenii vor depune la secretariatul facultii cereri privind disciplina de specialitate sau fundamental n cadrul creia doresc s-i elaboreze lucrarea de licen (proba 2). Cererile care depesc termenul limit au nevoie de aprobarea expres a catedrei. In baza acestor solicitri, catedrele vor desemna conductorii tiinifici, care trebuie s aib cel puin gradul de lector (n mod excepional catedra poate admite i gradul de asistent dr.). Temele lucrrilor de licen vor fi naintate Consiliului pe facultate spre aprobare, cel trziu pn la nceputul sem.II al anului universitar. Subiectele de examen pentru probele 1a (5-10 subiecte) i 1b, pe discipline, se stabilesc de ctre efii de disciplin i sunt aprobate de catedre cel trziu pn la nceputul sem.II al anului universitar. Buna desfurare a examenului va fi asigurat de ctre Comisia general a examenului de licen, ce are un preedinte i un secretar unic la nivelul facultii. In comisiile de examen vor fi numite cadre didactice de predare de la toate disciplinele implicate in examen, avnd cel puin gradul de confereniar. In mod excepional pot fi numii n comisie i lectori. In cazul indisponibilitii unui membru examinator, preedintele dispune nlocuirea cu un alt cadru didactic compatibil specializrii n cauz.

Desfurarea probelor de examen: Subproba 1a Examenele sunt scrise. Lucrrile vor fi corectate de ctre doi specialiti desemnai pentru fiecare disciplin. Aprecierea eventualelor contestaii se va face de ctre o comisie numit de preedinte. Subproba 1b Comisiile vor fi formate din 2 membri. Proba 2 Comisiile de examen pentru proba 2 (susinerea lucrrii de licen) sunt organizate pe specializri. Comisia de susinere a lucrrii de licen va fi format din 3 dintre cadrele didactice ale specializrii care au cel puin gradul de confereniar. In mod excepional pot fi numii n comisie i lectori. In cazul indisponibilitii unui membru examinator, preedintele dispune nlocuirea cu un alt cadru didactic compatibil specializrii n cauz. n care unul din membrii comisiei de susinere a lucrrii de licen este conductor al unei lucrri, n mod excepional aceast lucrare va fi notat de preedintele examenului de licen. Cadrele didactice conductoare ale lucrrilor de licen vor prezenta comisiei referate de apreciere si propuneri de notare cu rol consultativ. Participarea lor la susinerea lucrrii de licen este de dorit, dar nu este obligatorie. Susinerea lucrrii de licen se face in faa comisiei examenului de licen, in sedina publica. Nota la lucrarea de licen se acorda de comisie, la recomandarea conductorului lucrrii, pe baza susinerii acesteia in plenul comisiei. Fiecare membru al comisiei va acorda, att la examene cat si la susinerea lucrrii de licen, note de la 1 la 10, calificativul final rezultnd din media aritmetica a acestora. Nota minima de promovare este 5 (cinci). Media examenului de licena se stabilete ca medie aritmetica a probelor 1 i 2. Media minima de promovare a examenului de licen este 6 (ase), n condiiile n care fiecare prob trebuie trecut cu cel puin nota 5. Contestaiile pot fi formulate pentru examenele scrise si se depun la secretariatul facultii in termen de 24 de ore de la comunicarea rezultatului contestat. Ele vor fi soluionate de o comisie, desemnata de Preedintele examenului de licen, formata din cadre didactice care nu au participat la corectarea lucrrii, in termen de 48 de ore de la depunerea contestaiilor.

CONTINUTUL PROBELOR EXAMEN DE LICENTA - sesiunea iunie 2011 Disciplina DIRIJAT COR (practic) Proba se va desfasura in doua etape, ambele in fata comisiei, avand ca scop demonstrarea de catre candidati a gradului de stapanire a mijloacelor tehnice si a cunostintelor teoreticopractice de instruire si conducere a ansamblului in vederea prezentarii acestuia in fata publicului: A/ o repetitie de 15-30 minute; B/ prezentare in concert cu public. Modul de desfasurare va fi urmatorul: Dintr-un repertoriu de piese corale cunoscute de ansamblu (vezi mai jos lista), candidatii vor opta pentru 10 piese pe care le vor comunica comisiei. Aceasta va indica fiecarui candidat 2 piese care vor deveni obiectul examenului acestuia. Pregatirea (etapa A) si prezentarea lor in concert (etapa B) va fi apreciata prin doua note care vor forma o medie finala. Piesele vor fi indicate candidatilor numai in momentul prezentarii in fata comisiei. Pentru sesiunea de var ansamblurile corale sunt formate din colectivele de absolveni ale promoiei respective. Pentru sesiunea de iarn candidaii i vor constitui ansambluri proprii (minim cvartet). Comisia isi rezerva dreptul de a nu asculta integral fiecare piesa.

Lista de repertoriu:
1. J.Brahms 2. Tudor Jarda 3. Pierre Certon 4. Luca Marenzio 5. F.Mendelssohn-Bartholdy 6. Gioachina Rossini 7. Hans Leo Hassler 8. Tudor Jarda 9. Tudor Jarda 10. Nicolae Ursu Serenada Colo-n jos n prundurele La, la, la nu tiu zu Primvara Rmas bun codrului Furtuna Fugind treceam pduri M luai, luai Sloboz-ne gazd-n cas Lino, Leano

Departamentul de Educaie Continu i nvmnt la Distan Specializarea Pedagogie Muzical Examen de licena - iunie 2011

SUBIECTE DE SINTEZA PENTRU DISCIPLINELE FUNDAMENTALE

Facultatea Teoretic Examen de licena - iunie 2011

Disciplina Armonie - Specializarea Pedagogie


1. Analize armonice din literatura coral a cappella i vocal-simfonic (prile coralinstrumentale), scris: * J.S.Bach, Corale la 4 voci, Motete a cappella, Johannes-Passion BWV 245, MatthusPassion BWV 244 * W.A.Mozart, Recviem KV 626 * J.Brahms, Coruri laice i religioase a cappella * Gh.Dima, Coruri laice i religioase a cappella N.B.: n urma analizei armonice amnunite (cifraj) i a stabilirii planului tonal, se vor extrage din lucrarea analizat: - fragmente ce conin note melodice diatonice sau cromatice; - exemple de modulaii diatonice sau cromatice; - nlnuiri cu acorduri alterate. 2. Realizarea unei modulaii diatonice la o tonalitate ndeprtat.

Bibliografie orientativa: H.P. Trk, Curs de armonie, vol.I, II, III M. Negrea, Tratat de armonie, Ed.muz., Buc., 1958 Al.Pascanu, Armonia, Ed.didactica, Buc., 1974, 1982

Prof.univ.dr. E.Terenyi

Facultatea Teoretic Examen de licen - iunie 2011 Disciplina Forme i analize muzicale Specializarea: Pedagogie muzicala 1. Rolul elementelor de microstructur n elaborarea discursului muzical 2. Tipuri de perioade n clasicism 3. Aspecte inedite ale strofei muzicale n secolul XX 4. Forme tematice complexe
Bibliografie: Degen, Helmut, Handbuch der Formenlehre, G.Bosse Verlag, Regensburg, 1957. Herman, Vasile, Formele muzicale ale clasicilor vienezi, Conservatorul "G.Dima", 1973 Motte, Dieter de la, Musikalische Analyse, Brenreiter Verlag, Kassel, 1968. Niculescu, tefan, Reflecii despre muzic, Ed. muzical, Buc., 1980. Timaru, Valentin, Compendiu de forme i analize muzicale, Braov, 1987. Timaru, Valentin, Forme i analize muzicale, vol.I-II, Academia de Muzic "Gh.Dima" Cluj-Napoca, 1991, 1994 Timaru, Valentin, Analiza muzical ntre contiina de gen i contiina de form, Edit. Universitii Oradea, 2004 Todu, Sigismund, Formele muzicale ale barocului n creaia lui J.S. Bach, vol.I,II,III, Ed. muzical, Bucureti. N.B. n susinerea subiectelor studenii-absolveni vor putea apela la partituri care le vor fi puse la dispoziie.

N.B. n susinerea subiectelor studenii-absolveni vor putea apela la partituri care le vor fi puse la dispoziie.

Prof.dr. Valentin Timaru

Departamentul de Educaie Continu i nvmnt la Distan Specializarea Pedagogie Muzical Examen de licena - iunie 2011

Disciplina Contrapunct i fug


Specializarea: Pedagogie muzicala 1. Motet la dou voci (3 segmente) 2. Contrapunctarea unui coral la dou voci 3. Analiza unei fugi bachiene (cu o singur tem) 4. Analiza tehnicilor polifonice din Quartetul op. 18 nr. 1 n Fa de Beethoven

Prof.univ.dr. E.Terenyi

Facultatea Teoretic Examen de licenta - iunie 2011

Disciplina Istoria muzicii


Specializarile: Pedagogie muzicala, Muzicologie, Dirijat Facultatea Teoretic Examen de licen - iunie 2011 Disciplina Istoria muzicii Specializrile: Pedagogie muzical 1. Apogeul Barocului muzical n creaia instrumental i vocal-instrumental a lui J.S. Bach i G. Fr. Hndel. 2. Evoluia ciclului sonato-simfonic n creaia maetrilor Clasicismului vienez: Haydn, Mozart i Beethoven. 3. Programatismul romantic de la miniatural la simfonic n creaia lui Schumann, Mendelssohn, Berlioz, Liszt, Ceaikovski. 4. Diversitatea stilistic a curentelor secolului XX: postromantism, verism, impresionism, expresionism, neoclasicism, aleatorism, muzic electronic. 5. Caracterul naional i universal al creaiei lui G. Enescu. 6. Sigismund Todu, personalitate proeminent a culturii muzicale romneti.

Prof.dr. Bujor Dnorean Conf.dr. Ecaterina Banciu Conf.dr. Elena Maria orban

Bibliografie *** Dicionar de termeni muzicali, Ed. tiinific i Enciclopedic, Bucureti, 2008 *** Dicionar de mari muzicieni, Larousse,Ed. Univers Enciclopedic,Bucureti, 2000 *** George Enescu. Monografie, Ed.Academiei, Bucureti, 1971 *** The New Grove Grove Dictionary of Music and Musicians, Macmillan Publishers Ltd., London, 2002 Abiatti, Franco, Storia della musica, Garzanti, Milano, 1967 Abraham, Gerald, ed. Concert Music 1630-1750, in,The New Oxford History of Music ed., Concert Music 1630-1750, London, 1986 Abraham, Gerald, ed., The Age of Beethoven 1790-1830, in,The New Oxford History of Music , London, 1983 Abraham, Gerald, ed. Romanticism (1830-1890), in,The New Oxford History of Music London, 1990 Banciu, Ecaterina, Istoria muzicii, Editura MediaMusica, Cluj-Napoca, 2009 Banciu, Gabriel, Semnificaia estetic a programatismului muzical, Editura MediaMusica, Cluj-Napoca, 2006 Blan, Theodor, Franz Liszt, Editura Muzical, Bucureti, 1963 Bentoiu, Pascal, Capodopere enesciene, Ed. Muzical, Bucureti, 1984

Bera, Adriana, Expression und Gusto sau despre elocven n pianistica mozartian, ClujNapoca, Ed. Arpeggione, 2007 Bera, Adriana, Retoric i afect n discursul pianistic mozartian, Cluj-Napoca, Ed.Arpeggione, 2007 Brumaru, Ada, Romantismul n muzic, vol. I-II, Ed. Muzical, Bucureti, 1962 Chelaru, Carmen, Cui i-e fric de istoria muzicii?, 3 vol., Iai, Editura Artes, 2007 Cooper, Martin, ed., The Modern Age 1890-1960, in, The New Oxford Historz of Music, London, 1974 Cosma, Lazr Octavian, Hronicul muzicii romneti, vol.6-9, Ed. Muzical, Bucureti Firca, Clemansa-Liliana, Direcii n muzica romneasc (1900-1930), Ed. Academiei, Bucureti, 1974 Ghircoiaiu, Romeo, Consideraii asupra periodizrii operei enesciene, n Studii enesciene, Ed. Muzical, Bucureti, 1981 Golea, Antoine, Muzica, din noaptea timpurilor pn n zorile noi, vol. I-II, Ed. Muzical, Bucureti, 1987 Herman, Vasile, Originile i dezvoltarea formelor muzicale, Ed. Muzical, Bucureti, 1982 Herman, Vasile, Form i stil n noua creaie muzical romneasc, Ed. Muzical, Bucureti, 1977 Landon, H.C. Robbins, Mozart Compendium. A Guide to Mozart's Life and Music, New York, Schirmer Books, 1990 Massin, Jean et Brigitte, Histoire de la musique occidentale, Ed. Fayard, Paris, 1991 Michels, Ulrich, dtv-Atlas zur Musik, multiple ediii i traduceri (engl.fr.,magh.) Nestler, Gerhard, Geschichte der Musik, Schott Mainz-Piper Mnchen, 1993 Oanu-Pop, Ninuca, coord., Sigismund Todu - Destinuiri, documente, mrturii, Fundaia Sigismund Todu i Casa Crii de tiin, Cluj-Napoca, 2008 Roland, Manuel, Histoire de la musique. Encyclopdie de la Pliade, Librairie Gallimard, Paris, 1960 Rosen,Charles, The Classical Style. Haydn, Mozart, Beethoven, ed.2, New York, Norton, 1997 Sandu-Dediu, Valentina, Beethoven. Viaa i opera, Ed.Muzical. Bucureti, 2000; reed. Ed.Didactic i Pedagogic, Bucureti, 2008 Sandu-Dediu, Valentina, Muzica romneasc ntre 1944-2000, Editura Muzical, Bucureti, 2002 Spitta, Philipp, Johann Sebastian Bach, vol. I-II, Breitkopf und Hrtel Verlag, Wiesbaden, 1970 tefnescu, Ioana, O istorie a muzicii universale, Ed. Fundaiei Culturale Romne, Bucureti, vol. I-IV, 1995-2002 Timaru, Valentin, Simfonismul enescian, Editura Muzical, Bucureti, 2002 Timaru, Valentin, Analiza muzical ntre contiina de GEN i contiina de FORM, Oradea, Editura Universitii, 2003 ranu, Cornel, Elemente de stilistic muzical (Sec. XX), vol. I, Conservatorul Gh. Dima, Cluj-Napoca, 1981 ranu, Cornel, Enescu n contiina prezentului, Ed.Muzical, Bucureti, 1969 Todu, Sigismund, Formele muzicale ale barocului n operele lui J.S.Bach, vol. I-III, Ed. Muzical, Bucureti, vol.I, 1969; vol.II, 1973; vol.III, 1978 Wolff, Christoph, Johann Sebastian Bach. The Learned Musician, Oxford, 2002

10

Facultatea Teoretic Examen de licen iunie 2011 Disciplina Estetic muzical 1. Geneza cmpului estetic; magie i reprezentare; metafor i metonimie - aspecte reflectate n arta muzical 2. Constituirea Cmpului estetic - vectori de configurare Logos-Haos / Sacru-Profan / Real-Ideal 3. Valorile estetice: Frumos-Urt / Tragic- Comic/ Sublim-Grotesc Polaritate i complementaritate; ncadrarea n sisteme ale categoriilor 4. Mijloace de expresie n artele vizuale i cele dinamice Materie artistic, material artistic, expresie artistic 5. Opera de art: Form exterioar i form interioar Interpretarea n artele dinamice 6. Gndirea estetic antic despre arta muzicii [Platon, Aristotel, Horaiu] 7. Estetica renascentist i iluminist 8. Kant i Hegel despre muzic

BIBLIOGRAFIE ORIENTATIVA:
Angi, tefan, Prelegeri de estetic, Tom I-II Burke, E., Tratat despre sublim Calinescu, G., Clasic, baroc, romantic Dufrenne, M., Fenomenologia experienei estetice Gilbert,K.-Kuhn,H., Istoria esteticii Hartmann, N., Estetica Hegel, G.W., Prelegeri de estetic [vol. I - Div. artelor; Vol.II Muzica] Herman, V., Form i stil n noua creaie muzical romneasc Kant, I., Critica facultii de judecare [Analitica frumosului i sublimului) Leonardo Da Vinci, Tratatul despre pictur [Prolegomene] Lessing, G. E., Laocoon sau Despre limitele poeziei i ale picturii Moutzopoulos, E., Categoriile estetice Pippidi, D. M., Arte poetice. Antichitatea Pippidi, D. M., Arte poetice. Renaterea Rosenkranz, K., Estetica urtului Sperania E., Papillon [Despre Lessing] Tatarkiewicz, W., Istoria esteticii [Vol I-IV] Tatarkiewicz, W., Istoria celor ase noiuni Vianu, T., Estetica [Opere Vol. 7] Vianu, T., Problemele metaforei [Opere Vol. 4]

prof.univ.dr. G.Banciu

11

Facultatea Teoretic Examen de licenta - iunie 2010

Disciplina Folclor muzical

1. 2. 3. 4.

Repertoriul vrstelor i al vieii de familie Repertoriul muzical al obiceiurilor calendaristice Recitativul epic i doina. Prezentare comparat Cntecul de joc. Categorii metrice i ritmice

Bibliografie: Bartok, Bela, Insemnri asupra cntecului popular, Bucureti, 1956. Bartok, Bela, Scrieri mrunte despre muzica popular romneasc, adunate i traduse de C.Briloiu, Bucureti, 1937. Briloiu, C-tin, Opere, vol. I-V Comiel, Emilia, Folclor muzical, Ed. did. i ped., Bucureti, 1967. Mrza, Traian, Cadene modale finale n cntecul popular romnesc, n "Lucrri de muzicologie", vol.1, Cluj, 1965. Mrza, Traian, Contribuii la cunoaterea principiilor structurale n cntecul popular romnesc vechi, n "Lucrri de muzicologie", vol. 3, Cluj, 1967. Szenik, Ileana, Suport de curs (ID), Capitolele: Folclorul vrstelor i al vieii de familie (Folclorul copiilor, Lioara, Creaiile adulilor pentru copii, Cntecul de leagn), Cntecul ceremonial de recrutare, Repertoriul nmormntrii (cntecul ritual, bocetul), Repertoriul muzical al obiceiurilor calendaristice (Repertoriul obiceiurilor din ciclul de primvar i var, Repertoriul Srbtorilor de Iarn - Colinda ca gen literar i muzical, Alte genuri), Balada, Doina, Cntecul vocal de joc. Categorii metrice distinctive. Nicola, Ioan R., Szenik, Ileana, Mrza, Traian, Curs de folclor muzical, Bucureti, 1963.

12

Facultatea Teoretic Examen de licenta - iunie 2010

Disciplina Teoria muzicii


I. SISTEME TONALE 1. Sistemul tonal al muzicii bizantine - Noiunea de eh (glas). Sistemul octoehului (octoihului) - Modurile neobizantine - Ftoralele diatonice, cromatice i enarmonice - Principiul "roii" bizantine 2. Sistemul tonal al Renasterii - Structurarea modurilor Renaterii n procesul de evoluie de la monodie la polifonie (Ars Antiqua). Raportul moduri monodice-moduri polifonice. - Alteraii i cromatisme n modurile muzicii Renaterii - Evoluia modurilor Renaterii ctre sistemul tonal-funcional (al Barocului) 3. Sistemele neomodale (modal-cromatice) din secolul XX - Sistemul tonal al lui Bla Bartk - Sistemul modal-cromatic al lui George Enescu - Modurile cu transpoziie limitat ale lui Messiaen II. RITMUL 4. Ritmul muzicii tonal-functionale - Formarea metrului (i a msurii) - Sisteme ritmice excluse (grafic) din muzica tonal-funcional - Modalitile de diviziune n metro-ritmica sistemului tonal-funcional - Aspecte specifice de tratare metro-ritmic n Baroc, Clasicism, Romantism - Msurile utilizate de sistemul tonal-funcional 5. Ritmul muzicii lui Enescu - Utilizarea ritmului "citat" - Evoluia spre distributivitate a rubato-ului (rubato figural, rubato doinit, rubato structural) - Heterofonia ca mod de contopire melodico-ritmic III. SEMIOGRAFIA 6. Semiografia muzicala a etapei aleatorismului din a II-a jumtate a sec.XX - Codul de semne (ideograme i pictograme) pentru exploatarea resurselor instrumentelor i vocilor - Codul de semne pentru simplificri i abrevieri a vechii semiografii - Codul de semne pentru implicarea creativitii instrumentitilor - Codul de semne "tip sugestie" ca faz final (i excesiv) a aleatorismului - Elemente semiografice reinute ulterior din semiografia aleatoric Prof.univ.dr. Constantin Rp

13