Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet

Snežana Jovanović, Ognjen Maćej, Miroljub Barać, Tanja Vučić,
Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju

Sirevi parenog testa
‰

specifična grupa sireva, koja je poznata u stručnoj literaturi pod nazivima “pasta filata”, “plastic curd”, “pâte filėe” glavne karakteristike ove grupe sireva su specifična tehnologija u poređenju sa drugim vrstama sireva, kao i specifična struktura među najpoznatijim sirevima na području Srbije sigurno jeste Kačkavalj, Rasteženi sir, sir koji se radi u okolini Sjenice i na planini Goliji, kao i Lisnati sir na području Vojvodine

‰

‰

Kačkavalj Tehnološki proces proizvodnje ovog sira karakterišu 2 faze i to: I. termički tretman (“parenje”) zrele sirne grude u toploj vodi ili slanom rastvoru i oblikovanje . proizvodnja sirne grude (baskije) i čedarizacija II.

a dužina koagulacije traje od 2-4 časa posle završene koagulacije gruš se razbija “krstašem“ do veličine manjeg oraha ili lešnika nakon toga se vrši izdvajanje surutke uz pomoć cedila sledi presovanje sirne grude ‰ ‰ ‰ .Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja ‰ prerada mleka je započinje odmah nakon muže dodatkom sirila u mleko.

i karakteriše ga najintenzivnija disocijajcija CCP-a zrela gruda sadrži 53% više rastvorljivog Ca nego sveža gruda ‰ .1 je zona najizraženijeg puferskog kapaciteta sira.2-5.3 ‰ interval pH vrednosti 5.Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja Čedarizacija sirne grude (baskije) se odvija do postizanja pH vrednosti 5.3-5.

Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja ‰ “proba na kuvanje“ ili tzv. “tiganjska proba” .

Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja ‰ neposredno pred parenje baskija se noževima ili specijalnom mašinom reže na listove: .debljine 0. .5-1 cm kako bi se izdvojila zaostala surutka i da bi se prilikom parenja dobila što homogenija masa .širine 5-10 cm i .dužine 20-25 cm.

u koju je dodato 0. prijatnog ukusa i mirisa .5 kg soli/ 100 L vode parenje traje 5-10 minuta u zavisnosti od stepena zrelosti grude i temperature vode. dok se ne dobije ‰ ‰ rastegljivo testo. sjajnog izgleda.Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja ‰ “parenje” (kuvanje) baskije je važna operacija koja se obavlja u kotlu sa zagrejanom vodom na temperaturi 7080oC.

koji se seče na 2-3 dela u zavisnosti koliko koturova sira se pravi ‰ . što traje 5-6 minuta dok je sirna masa još topla od tako obrađenog testa se napravi valjak. zatvaranje pečurke i izvlačenja “pupka”.Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja ‰ najvažnija operacija sledi nakon parenja. kidanja “pupka” i punjenja kalupa ‰ temperatura baskije nakon parenja je obično 60-70oC i sirarski majstor počinje na stolu sa mešenjem i pravljenjem pogače (natiranje testa). a to je mešenje koje se sastoji od: - natiranja testa. savijanja valjka.

Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja sledeća faza je savijanje valjka. koji se naziva “kolač” ova faza je poznata i kao odvajanje “đubeka”i smatra se najosetljivijom u izradi Kačkavalja ‰ ‰ . koji se kida i odvaja od većeg dela “pečurke”. odnosno oblikovanje i pravljenje “pečurke”. od koje se u daljem procesu vrši obrada i izvlačenje “pupka”.

Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja ‰ sledi kalupljenje dok je testo još toplo bušenje iglom debljine 1-2 mm. nekih 20-30 puta nakon toga se vrši okretanje sira u kalupu u kojem ostaje 24 časa sir se vadi iz kalupa. uz okretanje nekoliko puta da bi se lakše osušio i da bi došlo do formiranja jednoobrazne i glatke kore ‰ ‰ ‰ .

Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja ‰ sledi faza suvog soljenja. koja traje u proseku 10-20 dana. pri sledećim uslovima: - T 14-18oC i RH 80-85% . solju veličine pšeničnog zrna.

Tehnološki postupak proizvodnje Kačkavalja ‰ zrenje traje 2-3 meseca (15-20oC i RH 75-80%) tokom zrenja sir se svakih 10 dana briše vlažnom krpom i okreće na polici ‰ .

punomasni sir ‰ Oblik: spljošteni cilindar ‰ Masa: 5 -10 kg ‰ Kora: svetlo-žute do zlatno-žute boje ‰ Sirno testo: monolitno. ali se može javiti manji broj tehničkih šupljika ‰ Ukus: prijatan. blago kiseo i pikantan. delimično lisnato i elastično ‰ Boja testa: svetlo-žuta do intenzivno žuta ‰ Presek: nemaju šupljike. specifičan za upotrebljenu vrstu mleka ‰ .Karakteristike Kačkavalja Sir proizveden od kravljeg. ovčijeg mleka ili od mešanog mleka ‰ Tvrdi.

(2004) .09 So 3.5 3.Kačkavalj izrađen od mešanog ovčijeg i kravljeg mleka .M Parametri kvaliteta (%) Mast 31.0-3.32 VBMS 50.66 55.83 2.40 60-65 60.80 pH 5.38 47.70 29.30 SM 65.Kačkavalj izrađen od ovčijeg mleka M.O Mijačević i sar.50 30.62 51.62 5.O Mijačević i sar.O Pejić (1956) .99 20.54 Proteini 24.44 Legenda O. (2005) .08 MuSM 48.40 24.Kvalitet Kačkavalja u Srbiji prema različitim autorima Autor Stević (1952) .97 64.47 45-50 48.

koji se radi u Crnoj Gori. Božić i sl.Rasteženi sir ‰ sir koji se radi od kravljeg mleka.) na području Sjenice i na planini Goliji po svojim osobinama i tehnologiji podseća na Meki sir. isključivo za domaćinstvo (specijalne prilike kao što su slave. s tim što izostaje faza zrenja ‰ .

Rasteženi sir Kravlje večernje mleko ostavlja se preko noći Skida se pavlaka i meša se sa jutarnjim mlekom Koagulacija dodatkom sirila t=42oC/T=4C/T=4-5 min Skupljanje i formiranje grude t=45t=45-50oC/t=30 min Rastezanje grude Ceđenje grude T=10 min Rezanje na komade velič. soli i posipa pavlakom . zalogaja.

Lisnati sir ‰ radi se na području Vojvodine zabeležena su 4 načina proizvodnje ‰ .

ovčije ili meš mešano mleko 1/3 mleka se ostavlja da se spontano ukiseliukiseli-stvara se nežan gruš gruš Meš Meša se sa svežim mlekom Zagreva se na t=36 -37oC. dosoljavanje i presovanje Parenje u vodi t=65 -70oC t=65Meš Mešenje i razvlačenje u listove Savijanje u rolnu . t=36koagulacija T=30 min Gruš Gruš se reže i obrađuje u toploj surutki Gruda se cedi i reže I f a z a Izrada sirne grude (baskije) Izrada sirne grude Čedarizacija grude preko noći Usitnjavanje zrele grude na rezance Koagulacija mleka 3030-60 min Rezanje i obrada gruš gruša Presovanje Čedarizacija grude na sobnoj temperaturi Usitnjavanje zrele grude Parenje u 3 posude sa vrelom vodom Razvlačenje u listove Savijanje u rolnu Čedarizacija grude Usitnjavanje zrele grude II f a z a Parenje grude u slanoj vodi Meš Mešenje i razvlačenje u listove Oblikovanje sira Parenje u slanoj vodi t=90 t=90oC Obrada i razvlačenje sirnog testa Stavljanje u hladnu.Lisnati sir I II III IV Sirovo kravlje. slanu vodu Rezanje na kriš kriške Stavljanje u kačice.

Lisnati sir ‰ rolna je veličine 1-3 kg. prečnika 10 cm i dužine 20-30 cm na preseku se uočava slojevitost i lisnatost testa ‰ .

ZAKLJUČAK .

Vujičić.obeležje naroda i zemlje. 1995 .Autohtono mlekarstvo nije mlekarska nostalgija. već mlekarstvo što jeste i što će biti .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful