Marca 1. Ce este marca? Marca este un instrument strategic de marketing.

O marcă este un semn susceptibil de reprezentare grafică servind la deosebirea produselor sau a serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparţinând altor persoane. Marca nu protejează produsul ca atare, ci reprezintă semnul asociat produsului/serviciului. Astfel, când există mai multe produse/servicii identice sau similare, pe baza semnului asociat, cumpărătorul poate să aleagă produsul/serviciul care corespunde cel mai bine cerinţelor sale. O marcă este un complex de atribute – tangibile şi intangibile – simbolizate printr-o semnătură vizuală şi care, creată şi dezvoltată corect, creează valoare şi influenţă. Termenul valoare a unei mărci are mai multe semnificaţii: din perspectiva marketing / consumator, semnificaţia „valorii mărcii” este „promisiunea unei experienţe şi îndeplinirea acesteia”; din perspectiva afacerii este „securitatea viitoare a veniturilor”; din perspectiva legală este „o proprietate intelectuală distinctă”. În general, mărcile oferă clienţilor o modalitate de a alege şi a genera recunoaşterea într-o piaţă complexă şi aglomerată. 2. Rolul şi importanţa mărcii Rolul unei mărci este de a identifica un produs, serviciu sau concept şi a-l diferenţia astfel de alte produse similare existente pe piaţă. Deşi are şi o formă fizică concretizată în general printr-o denumire, un slogan şi un simbol, marca este în primul rând o valoare intangibilă, o sumă a asociaţiilor emoţionale pe care publicul le are relativ la marca respectivă. În acest sens, marca este întotdeauna o promisiune de calitate şi satisfacţie adresată clientului. Valoarea unei mărci constă în notorietatea şi familiaritatea pe care consumatorul le are relativ la marcă, perspectiva favorabilă asupra acesteia, intensitatea şi caracterul unic al valorilor emoţionale care îi sunt asociate. Câteva din beneficiile unei mărci mature sunt: Influenţa pozitivă asupra deciziei de cumpărare şi determinarea experienţei cumpărătorului; O marcă corect construită şi adresată, remarcabilă şi memorabilă, permite eficientizarea comunicării cu piaţa ţintă şi optimizarea investiţiei în advertising;

recunoaşterea alimentează confortul şi loialitatea şi pregăteşte scena pentru vânzare. atunci când clientul interacţionează cu acesta. 3. Identiatea aduce sub aceeaşi umbrelă fiecare expresie tangibilă a mărcii. Pe de o parte. amplificând notorietatea acesteia şi subliniindu-i promisiunea calitativă prin confirmare directă.Creşterea încrederii şi fidelităţii emoţionale a consumatorului şi protejarea astfel a cotei de piaţă. Semnul vizual este în punctul de convergenţă a piramidei mărcii. Produsul în schimb poate fi imitat sau copiat. Posibilitatea creşterii preţului produsului şi. ca urmare a valorii promisiunii angajate şi a perspectivei favorabile asupra mărcii. oriunde cu o imagine imediat recogniscibil ă. se poate afirma că o marcă puternică facilitează cumpăratorul. devenind intrinsec culturii companiei – o reamintire constantă a valorilor ei de bază şi a moştenirii sale. marca protejează produsul la copiere. Comparaţia succesului unei mărci în comparaţie cu cealaltă se face în fiecare zi. simultan. Implementarea unei mărci puternice se realizează printr-un proces de comunicare continuu şi coerent cu piaţa. o identitate de marcă puternică prezintă orice companie. de la interfaţa sitului sau designul produsului. O marcă este o valoare ce nu poate fi „copiată” sau „furată” de către competiţie. Dacă marca Coca-Cola valorează $ 83. Identitatea ajută la dirijarea percepţiilor şi . a volumului vânzărilor. O identitate stelară demonstrează mai degrabă decât declară un punct unic de vedere. imaginea renumelui ei. dar şi echitatea mărcii. invocând procentaje deţinute pe piaţă sau alte indicatoare economice. marcând "originalul" şi menţinând astfel promisiunea calitativă şi cota de piaţă. De ce să investeşti în marcă? Cele mai bune programe de identitate vizuală întruchipează şi înaintează marca companiei suportând percepţiile dorite. Practic orice carte despre strategie de marc ă o să vă reamintească valoarea actuală a mărcii Coca-Cola. Identificat ă sau suprapusă produsului. Designul face diferenţa. e logic să ne asumăm ca şi logotipul Coca-Cola şi ambalajul acestuia sunt active care posedă o valoare intrinsecă. care pare să crească şi în perioade de recesiune economică. de orice dimensiune. Un client fidel şi încrezător în valoarea mărcii va recomanda de asemenea marca altor consumatori. E mult mai dificil însă de a măsura impactul şi valoarea identităţi mărcii. De altfel.8 miliarde. marca devenind adesea cea mai importantă valoare pe care o companie o deţine. Reviste economico-financiare publică în mod regulat articole de genul „Cele mai vândute 10 mărci din România”. până la claritatea prezentării PowerPoint. vânzătorul. distinctivă şi profesională care îi asigură succesul.

prin depunerea une i cereri de reînnoire şi achitarea unei taxe legale. înregistrarea unei mărci poate fi reînnoită la împlinirea fiecărui termen de protecţie de 10 ani. care în schimb fac o companie de succes. o identitate bine definită va ajuta la construirea echitatea mărcii prin recunoaşterea ridicată.pdf Rosu http://www.ro/pdf/ro/ce-este-marca.t-e-a. Bibliografie Negru .diferenţiază de competiţie. titularul mărcii putând solicita şi despăgubiri potrivit dreptului comun.http://www.ro/pdf/ro/de-ce-sa-investesti-in-marca. La cererea titularului. precum şi dreptul de a interzice terţilor folosirea mărcii sau imitarea sa frauduloasă.p df . Drepturi obţinute prin înregistrarea unei mărci Drepturile titularului mărcii sunt confirmate prin certificatul de înregistrare a mărcii.ro/publicatii/editura/Brosuri/08_2%20Cum%20inregistr ati%20la%20osim%20o%20marca%20sau%20indicatie%20geografica.pdf Albastru . conştiinţă şi loialitatea cumpărătorilor. Înregistrarea mărcii conferă titularului un drept de folosire exclusivă a mărcii pe teritoriul statului unde a fost solicitată protecţia pentru produsele şi/sau serviciile pentru care s-a efectuat înregistrarea. Pe de altă parte identitatea de marcă strategică comunică cu diferitele audienţe şi culturi pentru a construi conştienţa unei companii şi a valorilor ei. 4. pe un termen de 10 ani de la data constituirii depozitului. De asemenea. o identitate vizibilă caută să comunice propunerea unică de valori a companiei.osim.t-e-a. Cu o inteligenţă vizibilă.http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful