Modulul 1

Concepte generale ale tehnologiei informaţiei

Noţiuni generale

Hardware: Prin hardware înţelegem totalitatea părţilor componente ale unui
calculator: unitatea centrală + dispozitivele periferice.

Software:
Termenul software se referă la totalitatea programelor care rulează pe un calculator.

TI: Tehnologia informaţiei se referă la ansamblul elementelor ce permit
unei entităţi să comunice prin mijloace electronice cu exteriorul.

Tipuri de calculatoare
poate fi definit ca un dispozitiv folosit pentru prelucrarea automată a datelor.

Calculatorul

Calculatoarele se clasifică în funcţie de mai multe criterii:
a) Tipul unităţii centrale de prelucrare; b) Capacitatea memoriei interne;

aceste două calculatorului

caracteristici

influenţează

viteza

de

lucru

a

c) Capacitatea de stocare a memoriei externe; d) Viteza de lucru; e) Costul sistemului. Principalele tipuri de calculatoare sunt prezentate în continuare.

Sunt folosite pentru operaţii ce necesită calcule intensive: prognoze meteo. . principalii utilizatori de supercalculatoare sunt agenţii militare şi instituţii ştiinţifice. simulări fizice/mecanice (teste ale modelelor aerodinamice.Tipuri de calculatoare  SUPERCALCULATOARELE : Supercalculatoarele sunt calculatoare care se disting prin resurse hardware / software enorme. La momentul actual. cel mai rapid supercalculator este simulatorul geofizic de la Yokohama Institute for Earth Sciences din Japonia. Drept urmare. reacţii nucleare. criptoanaliză etc. Costurile achiziţionării şi întreţinerii unui astfel de calculator sunt foarte mari.

operând astfel ca o mulţime de “maşini virtuale”.Tipuri de calculatoare  Calculatoarele MAINFRAME: Calculatoarele mainframe sunt calculatoare ce pot exploata volume imense de date şi pot suporta lucrul a mii de utilizatori simultan. . Principala diferenţă între supercalculatoare şi mainframe este că primele se folosesc pentru operaţii ce necesită calcule intense. Unele calculatoare pot rula mai multe sisteme de operare simultan. în timp ce mainframe efectuează operaţii de complexitate redusă asupra unor volume mari de date. El poate rula ani întregi fără întrerupere. Un calculator mainframe se distinge mai ales prin capacitatea de stocare şi memoria internă. Acestia se pot conecta la mainframe prin aşa numitele terminale “neinteligente” (dispozitive formate dintr-o tastatură şi un monitor. Preţul unui astfel de calculator este de ordinul sutelor de mii de dolari. fără capacitate de calcul).

. Astăzi locul minicalculatoarelor a fost luat în mare măsură de calculatoarele personale. Putem considera astfel minicalculatoarele ca fiind o categorie intermediară între calculatoarele mainframe şi calculatoarele personale. dar puterea lor de calcul este mai mică.Tipuri de calculatoare MINICALCULATOARELE: Minicalculatoarele sunt similare calculatoarelor mainframe.

independente (cu capacităţi de prelucrare şi stocare proprii) destinate a fi folosite la un moment dat de o singură persoană.Tipuri de calculatoare CALCULATOARELE PERSONALE (PC): Sunt calculatoare mici. . datorită numărului mare de programe disponibile. accesibile atât firmelor cât şi utilizatorilor individuali. compatibile cu specificaţiile firmei IBM. Acestea sunt printre cele mai ieftine calcualtoare (între 400 – 1000 USD).

de obicei cântărind între 1-3 kg. Laptop (notebook) este un .Tipuri de calculatoare LAPTOP : calculator personal portabil de mici dimensiuni. prevăzut cu ecran cu cristale lichide (LCD). Este de obicei mai puţin puternic decât PC obişnuite (capacitate de stocare şi memorie internă de dimensiuni mai reduse). tastatură şi mouse încorporate. datorită componentelor miniaturizate ce intră în structura lor (peste 1500 USD). preţul său este însă mai mare decât al PC-urilor. baterie.

un PDA include un ceas. De obidei. organizator de sarcini (task-uri). de dimensiunile unei palme .Tipuri de calculatoare  PDA / HANDHOLD / PALMTOP : Personal Digital Assistants sunt cele mai mici calculatoare. carnet de adrese. dar au devenit mult mai versatile în timp. precum şi un program de calculator de buzunar. Preţurile acestor dispozitive sunt apropiate de cele ale calculatoarelor personale. calendar-agendă. iniţial au fost concepute ca agende electronice. . Una dintre principalele caracteristici ale PDA (pe lângă mobilitate) este posibilitatea de a transfera date către / de la PC/laptop cu ajutorul unor cabluri speciale.

Tipuri de calculatoare  REŢELE DE CALCULATOARE: O reţea de calculatoare este un sistem de calcul ce permite comunicarea între două sau mai multe calculatoare (conectate între ele prin cablu.software. . unde radio etc). acestea putând folosi în comun anumite resurse hardware .

. Utilizatorii unui server sunt specialişti în hardware / software şi sunt cunoscuţi sub numele generic de administratori. • server de aplicaţie (rulează un program care execută anumite sarcini pentru utilizatori). • server de internet (permite publicarea de informaţii pe INTERNET sub formă de pagini / site-uri WEB). Tipuri de servere: • server de fişiere (stochează mare parte din datele utilizatorilor dintr-o reţea). cum ar fi: • server de poştă (permite comunicarea prin sistemul de poştă electronică e-mail). Un server trebuie să dispună de resurse hardware şi software deosebite pentru a funcţiona ca atare.Tipuri de calculatoare  SERVER: Serverul este un calculator care face parte dintr-o reţea de calculatoare şi care oferă diverse servicii celorlalte calculatoare din reţea.

sistemul de bus-uri. – Memoria internă. Perifericele de intrare şi ieşire (se conectează prin aşa numitele interfeţe). – Controllerul de intrare/iesire. Memoria externă (se conectează la calculator prin diverse cabluri): – Discuri fixe (HDD). . Placa grafică / video (se conectează într-un slot special). – Discuri flexibile (floppy). – Discuri optice (CD) etc.Componentele unui calculator     Unitatea centrală de prelucrare CPU (elementele ei se află pe placa de bază): – Microprocesor.

Cu cât viteza de lucru este mai mare. Microprocesorul este de fapt “creierul” calculatorului. dar de capacitate mică. Viteza se măsoară în MIPS (milioane de instrucţiuni pe secundă). .Microprocesorul  Microprocesorul Microprocesorul este acea componentă a calculatorului care interpretează şi execută comenzile (instrucţiunile) programelor care rulează pe calculator. măsurată în Mhz) este foarte importantă pentru performanţele unui microprocesor.64 biţi). cu atât procesorul este mai bun. Viteza de lucru (şi implicit performanţele) microprocesorului depinde de frecvenţa de tact (măsurată în Mhz / Ghz) şi de lăţimea registrului (numarul de octeti care pot fi prelucrati la u moment dat de procesor: 8 . la fel ca şi memoria cache (o memorie exterm de rapidă. Viteza de comunicare dintre procesor şi memorie (frecvenţa FSB. folosită pentru a prelucra volume mari de date susceptibile a încetini procesorul).

3400 MHz . K7). 2200MHz INTEL Pentium IV Prescott.Microprocesoare Există 2 mari producători de microprocesoare pentru PC: Intel (procesoarele PENTIUM) şi AMD (cu procesoarele K6. Cele mi bune procesoare oferite de aceste firme sunt (existente în România): AMD Athlon 64 FX51.

Placa de bază Placa de bază este o placă încărcată de circuite integrate folosită de un PC. video. reţea. plăcii grafice. . Componentele unei plăci de bază sunt: . memoriilor.conectorii (sloturile) ISA. AGP. . . Aceasta permite conectarea microprocesorului. . .bateria BIOS.controllerele IDE / ATA. sunet. Toate componentele necesare pentru funcţionarea unui PC se conectează la placa de bază.chipsetul (care controlează funcţionarea procesorului). . plăcii de sunet. PCI.conectori externi: porturi seriale / paralele / USB. .conectori pentru alimentare.slot/socket pentru conectarea procesorului. controllerelor pentru unităţile de stocare etc.

Slot 1/Slot 2 pentru procesoarele Intel Pentium II/III and Celeron mai vechi. Exemplu: . .Socket A este folosit pentru procesoarele AMD (Athlon XP şi Duron). Celelalte. Este foarte important însă ca placa de bază să aibă socket+ul potrivit pentru un anume procesor.Socket 462 pentru noile AMD Athlon.Socket 478 pentru Pentium 4 Northwood.Socket 940 pentru Athlon 64 FX. . au fost numite în funcţie de ordinea construirii lor. Socket-urile mai noi cu numere de câte 3 cifre sunt botezate în funcţie de numărul de pini pe care îi conţin.Placa de bază În funcţie de microprocesorul folosit.Socket 370 pentru Intel Pentium III and Celeron processors.Slot A pentru procesoarele AMD Athlon mai vechi. . . . .Socket 423 pentru Intel Pentium 4 processors. . . se alege placa de bază. De aceea. există mai multe sloturi / socket-uri disponibile. mai vechi. la configurarea hard a unui calculator imediat după alegerea unui procesor.

Placa de bază Pentru fiecare procesor există de asemenea mai multe chipset-uri disponibile. Intel 865PE. nForce3 Pentru procesoarele Intel: Intel 845 PE. Abit. nForce 2. În momentul actual. - - . Producători de plăci de bază: Asus. Intel 865G. Este foarte important ca placa de bază să fie dotată cu un chipset care suportă un procesor anume. performanţele plăcii de bază sunt un element de bază pentru funcţionarea în condiţii optime a calculatorului. Epox. Astfel: pentru procesoarele AMD: VIA KT400. KT 600. Intel 875P. nForce 2 Ultra 400. Gigabyte.

Placa de bază pentru AMD Epox 8KRA2+ Chipset KT 600 Socket A .

chipset Intel 845PE. socket 478 .Placă de bază pentru Intel Abit BD7E.

Exemple de periferice de intrare: a) tastatura. .Dispozitive (periferice) de intrare Dispozitivele periferice de intrare colectează informaţii de la utilizator pentru a putea fi prelucrate de către calculator. b) mouse. d) joystick. Acestea se conectează la calculator prin interfeţe sau porturi conectate la placa de bază. h) scanner. g) light pen. f) touchscreen. c) trackball. e) touch pad.

interfeţele permit conectarea perifericelor la unitatea centrală. Interfeţele pot fi: a) seriale: transmite un singur set de date la un moment dat. b) paralele: transmit simultan mai multe seturi de date. c) USB – Universal Serial Bus: cele mai noi şi mai rapide interfeţe.Interfeţe După cum am văzut. tastatură. permit conectarea tuturor dispozitivelor periferice. . . La interfeţele seriale putem conecta: mouse.

. precum şi posibilităţi de scriere mai rapid (grupul principal de taste este despărţit în două subgrupuri. mai nou au apărut tastaturile ergonomice. care oferă o mai bună poziţionare a mâinilor în timpul lucrului. .cordless (port infraroşu). corespunzătoare celor două mâini). Tastatura este de formă dreptungiulară. Tastaturile se pot conecta la calculator prin următoarele interfeţe: . care pot fi acţionate prin apăsare.Tastatura Tastatura (keyboard) este cel mai important dispozitiv de intrare. 100). Se prezintă sub forma unei plăci care conţine mai multe taste (cca.serial (PS2).

Tastatura Tastatură ergonomică .

Mouse-ul şi tastatura sunt cele mai importante periferice de intrare. Mouse-ul se foloseşte împreună cu un pad (covoraş). mai nou şi wireless. În partea de jos există un dispozitiv care detectează mişcările mouse-ului. Există 2 tipuri de mouse: a) mouse mecanic: este prevăzut cu o bilă care.Mouse-ul Mouse-ul s-a dezvoltat ca dispozitiv de intrare în paralel cu interfeţele grafice (Windows 3. mişcându-se. PS2 sau USB. Forma mouse-ului se potriveşte perfect pentru a fi ţinut sub mână. Se poate conecta la calculator prin interfaţă serială. . b) mouse optic: mişcarea mouse-ului este detectată cu ajutorul unui senzor optic. este prevăzut de obicei cu două butoane şi o rotiţă (scroll). sau 3 butoane. pe care poate fi mişcat. antrenează mişcarea a 2 role perpendiculare. de asemenea sunt cel mai des folosite. acestea fiind transpuse în mişcări ale unui cursor (simbol) pe ecran.1).

Mouse-ul Mouse optic. wireless Mouse mecanic cu fir .

care le traduce prin mişcări corespunzătoare ale cursorului pe ecran. semănând cu un mouse întors pe spate. Este format dintr-o bilă introdusă într-un socket care conţine senzori ce detectează mişcarea bilei. Mişcările bilei sunt transmise calculatorului. este prevăzut cu butoane similare butoanelor mouse-ului. Trackball-ul s-a impus în mediul proectării asistate de calculator. putând fi folosit şi în locurile unde nu este loc pentru mousepad. .Trackball Trackball este un dispozitiv asemănător cu mouse-ul (transmite informaţii calculatorului prin mişcarea sa). Conectarea trackball-ului se face similar cu a mouse-ului. De aemenea.

jocuri cu automobile etc). transpunându-se în mişcări ale vehiculului din joc. Joystick + throttle Volan cu pedale . folosit pentru a comanda acceleraţia. Se conectează într-un port special pe placa de sunet sau prin USB.Joystick Joystick-ul seamănă cu manşa unui avion şi este folosit pentru jocuri (simulatoare de avioane. Mişcările joystickului sunt transmise prin cablul de conectare către calculator. destinată pasionaţilor de jocuri auto. Este prevăzut cu butoane care pot funcţiona conform dorinţelor utilizatorului. Similar cu joystick-ul este combinaţia volan+pedale+ schimbător de viteze. Unele joystick-uri sunt însoţite de un dispozitiv adiţional denumit “Throttle”.

. care se comportă similar butoanelor stâng şi drept ale mouse-ului. Funcţionează la fel ca mouse-ul. mişcarea cursorului pe ecran fiind controlată de mişcările degetului utilizatorului pe suprafaţa touchpad-ului. Se conectează la fel ca mouse-ul.Touchpad Tocuhpad-ul este un periferic de intrare folosit de obicei pentru laptop-uri. Poate fi încorporat în laptop sau detaşabil. Este prevăzut cu două butoane.

Este uşor de folosit. dar ecranul necesită întreţinere intensivă. Este prevăzut cu un software special pentru interpretrarea comenzilor. .Touchscreen-ul Touchscreen-ul este un ecran căruia utilizatorii îi transmit comenzi atingând o imagine anume.

şi apoi trimite informaţia către calculator. care atunci când este îndreptat spre ecran verifică dacă punctul respectiv este iluminat sau nu. Atingerea ecranului conduce la activarea unei comenzi. .Light pen-ul Light pen-ul este un dispozitiv conectat la calculator.

b) handscanner (scanner de mână): scanarea se face plimbând scannerul deasupra documentului. texte. documentele scanate pot fi prelucrate. La apăsarea unui buton. iar capacul scannerului se închide. Odată memorate în calculator. Documentul de scanat se aşază cu faţa în jos pe scanner. Scanner-ul se prezină în două variante: a) flatbed scanner (scanner de birou): se foloseşte asemănător xerox-ului.Scanner-ul Scanner-ul transformă informaţia de pe foi sau diapozitive în format electronic. Poate fi folosit pentru a scana imagini. . grafice. se declanşează scanarea.

d) difuzoarele. . b) imprimanta. c) plotter-ul. e) căştile audio. b) acustice: prezintă informaţiile sub formă de sunete.Perifericele de ieşire Sunt acele dispozitive care transmit informaţia din calculator către utilizator. Exemple: a) monitorul. Se clasifică astfel: a) optice: prezintă informaţiile sub formă vizuală. Se conectează la calculator prin interfeţe specifice.

b) monitoarele cu cristale lichide LCD: sunt mai mici ca dimensiuni. Monitor CRT Monitor LCD . dar mai mari. Monitoarele se pot clasifica în: a) monitoare cu tub catodic (CRT): acelaşi principiu ca şi la televizor. cu ajutorul său utilizatorul vizualizează în orice moment ceea ce execută calculatorul.Monitorul Este asemănător televizorului. sunt mai ieftine. Monitorul este cel mai important dispozitiv de ieşire. dar sunt foarte scumpe.

19 şi 21 inci. cu atât stabilitatea imaginii creşte. Cu cât rezoluţia este mai mare.Monitorul Performanţele unui monitor sunt apreciate în funcţie de: a) dimensiunea diagonalei (se măsoară în inches. b) rezoluţia suportată (imaginea se împarte în puncte – pixeli). Cu cât diagonala tubului este mai mare. Cu cât această rată este mai mare. . c) rata de reîmprospătare a imaginii (măsurată în Hertzi) arată frecvenţa (pe secundă) a reîmprospătării. cu atât mai bine. 1 inch=2. 17.54 cm): există monitoare de 15. cu atât calitatea imaginii este mai bună. d) ergonomia (radiaţiile emise de monitor).

este ieftină dar odată cu răspândirea imprimantelor cu jet de cerneală. informaţia electronică din calculator se tipăreşte pe hârtie.Imprimanta Cu ajutorul imprimantei. calitatea depinde de culori şi de rezoluţie . Imprimanta se conectează la calculator prin interfaţa paralelă sau USB. dar şi cea mai scumpă. b) imprimanta cu jet de cerneală (foloseşte hârtie normală.pixeli per inch dpi). c) imprimanta cu laser ( cea mai rapidă. d) plotter-ul este folosit pentru tipărirea desenelor de înaltă rezoluţie (planuri arhitecturale de exemplu). foloseşte hârtie obişnuită). . la fel de ieftine. Imprimantele se clasifică astfel: a) imprimante cu pini (este necesară o hârtie specială. este pe cale de dispariţie).

Imprimanta Imprimantă cu jet de cerneală Imprimantă cu laser .

Imprimanta

Plotter

Imprimantă matriceală

Boxe / căşti
Aceste periferice de ieşire prezintă informaţia sub formă de sunete. Folosirea lor necesită o placă de sunet. Se pot folosi pentru: a) instruire; b) divertisment (muzică, filme, jocuri); c) comunicare cu alţi utilizatori (combinat cu un microfon).

Stocarea informaţiilor. Măsurarea memoriei
Datele sunt stocate în memoria calculatorului folosindu-se sistemul binar de numeraţie, unde nu există decât două valori posibile: 0 şi 1. Toate datele prelucrate şi operaţiile efectuate de calculator sunt descompuse în elemente care au valoarea 0 sau 1. Un astfel de element se numeşte bit, este cea mai mică unitate de măsurare a memoriei. O combinaţie de 8 biţi se numeşte byte. Un byte corespunde unui caracter (literă, cifră etc.). Efectuând toate combinaţiile (0 sau 1 pe 8 poziţii posibile) obţinem 256 de variante, deci 256 de caractere. Celelalte unităţi de măsură pentru memorie sunt: - KiloByte kB: 1024 bytes; - MegaByte MB: 1024 Kilobytes; - GigaByte GB: 1024 Megabytes; - TeraByte: 1024 GigaBytes.

. . . .Un director reprezintă un segment al memoriei externe în care pot fi stocate fişiere şi / sau alte directoare. Un fişier se caracterizează printr-un nume (alegerea numelui unui fişier este la latitudinea utilizatorului) şi o extensie (un grup de 3 caractere care arată tipul de informaţie conţinută în fişierul respectiv).Stocarea informaţiilor.Un câmp este o unitate informaţională semnificativă (fiecare dintre coloanele unui tabel este un câmp). Fişierele şi directoarele sunt organizate pe suporturile de memorie externă într-o formă arborescentă. Măsurarea memoriei Alte noţiuni legate de date: .O înregistrare este o mulţime de valori formate din cel mult o valoare pentru fiecare câmp.Un fişier reprezintă unitatea de prelucrare a informaţiei din punct de vedere al software-ului.

discul fix) este cel mai important suport de memorie externă. sunt: . SCSI. conţinutul memoriei nu se şterge). Are cea mai mare capacitate de stocare (astăzi există HDD-uri cu capacitate de la 20Gb la 160 Gb) şi cel mai bun timp de acces la date. măsurat în nanosecunde. Performanţele unui HDD. pe lângă capacitate.timpul mediu de acces la date (durata necesară pentru a accesa un segment al HDD). Are un caracter nevolatil (la deconectarea calculatorului de la sursa de curent electric.Dispozitive de stocare (memoria externă) Memoria externă este memoria care reţine toate datele utilizatorilor. SATA. Memoria externă se prezintă sub forma unor dispozitive de stocare: a) Hard-disk-ul (HDD.interfeţele de acces la HDD: IDE. . UATA. EIDE. . . datele fiind citite/scrise cu ajutorul unor capete speciale. Este format din mai multe discuri magnetice suprapuse care se rotesc.viteza de transmisie a datelor (volumul de date pe care HDD le poate citi în unitatea de timp).

cu ajutorul unui dispozitiv special. A apărut în ultimul timp posibilitatea ca HDD să fie desprins uşor din calculator. .Dispozitive de stocare (memoria externă) Toate aceste caracteristici determină preţul HDD. care este cel mai scump dispozitiv de stocare.

iar probabilitatea de defectare este destul de mare. Spre deosebire de HDD. Discurile floppy au totuşi avantajul ca sunt cele mai comode atunci când datele sunt de volum mic.Dispozitive de stocare (memoria externă) b) Floppy Disk-ul (Disc flexibil) este un suport de memorie externă format dintr-un disc magnetic subţire încastrat într-o carcasă de plastic dreptunghiulară. iar un disc cca. Floppy disk-ul are capacitatea maximă de 1. floppy disk-ul necesită un dispozitiv special pentru ca datele memorate pe el să poată fi citite sau modificate prin scriere.44 Mb. 0. de asemenea se pot refolosi. . Acesta se numeşte Floppy Disk Drive.30 USD). Costurile sunt prin urmare foarte mici (în jurul a 10 USD un FDD.

Datorită scăderii preţurilor acestor echipamente şi al CD-urilor neimprimate. de la centru către margine. CD-ul necesită un dispozitiv special pentru citirea datelor înscrise (CDROM drive) sau pentru citire / scriere (CD Writer/ReWriter). b) CDRW (ReWritable): poate fi încărcat de mai multe ori. CD Este un disc plat din plastic pe care datele se stochează în spirală. CD-ul a devenit extrem de popular printre utilizatorii de calcualtoare.Dispozitive de stocare (memoria externă) c) Discul optic (CompactDisc). Ca şi floppy. după care ştergerea/modificarea sunt imposibile. . Capacitatea unui CD poate ajunge la 700 Mb. CD-ul se prezintă în mai multe variante: a) CDROM (Read Only Memory): poate fi încărcat cu date o singură dată.

Dispozitive de stocare (memoria externă) .

DDRAM. SDRAM. astăzi. Memoria ROM este configurată de producătorul plăcii de bază în vederea realizării unor funcţii speciale (pornirea calculatorului). Random Access Memory: în RAM sunt încărcate toate programele/fişierele deschise la un moment dat de utilizator. cu atât calculatorul este mai rapid. drept urmare. Memoria RAM este volatilă (conţinutul ei se pierde la oprirea calculatorului). frecvenţa de bus (frecvenţa magistralei). Cu cât memoria RAM are o capacitate mai mare. înainte de a întrerupe lucrul este imperios ca fişierele deschise să fie salvate pe un suport de memorie externă. De asemenea. de 128 Mb). .Memoria internă a) b) Este de două feluri: Read Only Memory: conţinutul ei nu poate fi modificat şi nu se distruge prin întreruperea alimentării cu tensiune electrică. Tipuri de memorie: EDO. Principala caracteristică a memoriei RAM este capacitatea (multiplu.

5 – 5 2.5 – 8 2. cu atât calculatorul este mai bun.5 .5 7.2 . Un calculator se construieşte practic în jurul microprocesorului.5 – 4. Există la momentul actual mai multe categorii de microprocesoare: Procesor Intel PIV Extreme Edition Intel PIV HT Prescott Intel PIV HT Northwood Athlon XP Barton Athlon XP Intel Celeron AMD Duron Frecvenţe 3200 Mhz 2800 – 3400 Mhz 2000 – 3400 Mhz 2500 – 3000 Mhz 1800 – 2700 Mhz 2000 – 2700 Mhz 1400 – 1800 Mhz Preţuri (milioane lei) 43.5 – 19 3.5 5.Performanţele unui calculator Microprocesorul este cel mai important factor ce influenţează performanţele calculatorului.6 – 19.5 1. Cu cât microprocesorul este mai rapid.

pe lângă faptul că trebuie să fie compatibilă cu procesorul. Abit NF7S 2. pentru procesoarele Intel se pot folosi cu succes plăci de bază Intel. putând influenţa performanţele acestuia.Performanţele unui calculator  Placa de bază: Placa de bază trebuie aleasă cu foarte mare grijă. Asus A7N8X 2. Epox EP-8RDA3+ 3.0 Deluxe Indiferent de chipsetul dorit. Abit. plăcile celor 4 producători enumeraţi mai sus sunt o alegere bună pentru un procesor AMD Athlon XP. la momentul actual cele mai bune plăci sunt considerate următoarele: 1. . La fel. Gigabyte. Gigabyte GA-7NNXP 4. Pentru procesoarele AMD XP şi Barton (care oferă un raport calitate/preţ atractiv).

512 Mb este un minim necesar. sunete). Pentru pasionaţii de jocuri pe calculator şi pentru cei interesaţi de prelucrare multimedia (imagini. Pentru cei care doresc. 512 MB fiind suficienţi pentru a rula majoritatea programelor existente astăzi. există mouse-uri şi tastaturi wireless. se recomandă să se folosească o memorie RAM cât mai mare (astăzi multe aplicaţii vorbesc deja de un minim de 128 MB). se recomandă variantele ergonomice ale acestora. Oricum. disponibile într-o gamă largă în magazine.Performanţele unui calculator  Memoria RAM: Pentru o mai bună performanţă a calculatorului. mouse-ul ar trebui să fie prevăzut oricum cu rotiţă de scroll.  Perifericele de intrare: Pentru tastatură şi mouse. pentru a uşura deplasarea prin documente. .

Performanţele unui calculator  Perifericele de ieşire: Pentru monitor: • Diagonala ecranului: se recomandă în mod obişnuit utilizarea unui monitor cu diagonala de 17”. Pentru vizionarea de filme sau jocuri. • Imprimanta: se poate opta pentru o imprimantă deskjet sau laserjet. • Rezoluţia ecranului: pentru a nu obosi ochiul . o frecvenţă de peste 90 Khz este de dorit. o rezoluţie de 800 * 600 Mhz sau 1024 * 768 sunt perfecte. • Frecvenţa cadrelor: nu trebuie să fie sub 70 Khz. un monitor cu diagonala de 19” este mult mai potrivit. Pentru cei care petrec mult timp în faţa calculatorului. având în vedere rezoluţia (care influenţează calitatea listării) şi viteza (numărul de pagini listate pe minut). . • Ergonomie: standardele TCO de limitare a radiaţiilor sunt o condiţie necesară pentru un monitor.

cu cât este mai mare. se recomandă achiziţionarea atât a unui CDRW. . cât şi a unui CDROM. – Discul optic (CD): mai întâi utilizatorul îşi alege între CDROM şi CDRW. pentru a nu uza (nejustificat) CDRW-ul prin operaţiuni de citire. numărul de rotaţii pe minut (cu cât mai mare. viteza de citire/scriere este primul criteriu de apreciere al performanţei. – Unitatea DVD: viteza de citire este cel mai important criteriu de apreciere. Dacă sunt estimate operaţiuni majore de citire şi scriere de pe / pe CD.Performanţele unui calculator Suporturile de memorie externă: – Discul fix (HardDisk-ul): principalul criteriu de apreciere pentru HDD este dimensiunea (azi până la 160 Gb). SCSI). La ambele dispozitive. SATA. Alte criterii de apreciere: interfaţa (IDE. cu atât mai bine). ATA. cu atât mai bine.

Placa de sunet: în funcţie de performanţa dorită. viteza de 56k sunt o ofertă elegantă. avem placa de sunet Creative SB Live! 5. calculatorul poate fi echipat astfel: • Multe plăci de bază sunt echipate cu o placă de sunet încorporată.1. FX 5700 până la ATI Radeon 9800 Pro). cablu tv. Pentru modemurile telefonice analogice. unde radio etc. plăcile GForce4 MX440. pentru utilizatori mai pretenţioşi sau pentru jocuri / multimedia se recomandă folosirea unei plăci mai puternice (GForce FX5200. • Cele mai puternice sunt plăcile Audigy. – – .Performanţele unui calculator  Plăcile de extensie: – Placa video: pentru utilizări obişnuite. • La nivelul mediu. această variantă oferă o calitate satisfăcătoare. Modemul: permite conectarea la o reţea prin cablu telefonic.

Windows (cu versiunile ’95. XP. Linux.Software  Sistemele de operare Sunt programe speciale.sisteme de operare pentru servere (Windows NT 4. . Apple) . 2003 Server.interfaţa cu utilizatorul.sisteme de operare pentru staţii de lucru: MS DOS. implicit asigurarea funcţionării celorlalte programe. . 2000 Server. 2000. ’98. Unix. al căror rol este gestionarea resurselor Hardware/software ale calculatorului. Funcţii ale sistemelor de operare: . Apple) . Unix. Sistemele de operare se clasifică în: .administrarea memoriei externe / interne. Linux.gestionarea unităţii centrale de prelucrare.

. fără a le scrie explicit. Sistemele de operare şi majoritatea aplicaţiilor care rulează sub controlul acestora folosesc pentru interacţiunea cu utilizatorul aşa numitele GUI (Graphical User Interfaces). rulând sub controlul sistemului de operare. Acestea conţin comenzi ale sistemului de operare sub forma unor simboluri grafice afişate pe ecran. utilizatorul putându-le activa cu ajutorul mouseului sau tastaturii.Software  Aplicaţiile software Sunt reprezentate de o întreagă serie de programe folosite pentru a prelucra anumite date.

– Programe de calcul tabelar: sunt destinate prelucrării datelor stocate sub formă de tabele. Lotus 1-2-3. • Aceste programe comunică uşor cu programele de email. Exemple: Microsoft Excel. • Exemple: Microsoft Word. prin copiere din alte programe) • Textele pot fi combinate cu alte elemente ca: tabele. Lotus WordPro. prelucrarea şi memorarea textelor. grafice. imagini.Software  Tipuri de aplicaţii software: – Editoare de text: se folosesc pentru editarea. pot efectua reprezentări grafice. Pot efectua calcule complexe asupra datelor. şi anume: • Corectările se fac extrem de uşor. WordPerfect. Prezintă o serie de avantaje faţă de maşinile de scris. . Microsoft Works. • Textele pot fi preluate din surse electronice (prin scanare.

Oracle 9I. Permit preluarea datelor din documentele contabile de intrare. bilanţuri etc). Microsoft ACCESS etc. Programele de contabilitate sunt programe destinate pentru ţinerea evidenţei contabile pe calculator. precum şi obţinerea situaţiilor finale (balanţe. Unele dintre ele permit efectuarea de analize economice sau ofera suport pentru adoptarea deciziilor. ce pot fi prezentate unui auditoriu. Exemple: Powerpoint . imagini etc). fişe de cont. grafice. Wizcount Programele de prezentare: sunt programe cu ajutorul cărora se pot realiza prezentări profesionale (folosind texte. Exemple: Microsoft SQL Server.Software Sistemele de gestiune a bazelor de date: se folosesc la administrarea volumelor mari de date organizate după anumite criterii. Exemple: Ciel.

faţă de editoarele de texte.Software - Programe de tehnoredactare: servesc la editarea documentelor ce conţin imagini. permiţând o prelucrare mai complexă a acestora. aplicaţii pentru instruire. Exemple: Quark Xpress. jocuri etc. Adobe Pagemaker Aplicaţii multimedia: sunt programe ce pun la dispoziţia utilizatorului imagini şi sunet (posibilitatea de a asculta muzică sau de a viziona filme.) - .

.Implementarea: scrierea programului folosind un limbaj de programare. . . . . putând fi modificat sau se pot elabora versiuni noi ale programului (updates).Analiza activităţii de informatizat: se stabilesc cerinţele referitoare la modul de lucru şi la datele pe care la va prelucra programul.Dezvoltarea sistemelor Dezvoltarea aplicaţiilor software presupune parcurgerea mai multor etape: .Utilizare şi întreţinere: programul este oferit beneficiarilor spre utilizare.Testare / validare: programul este supus unor teste pentru a se identifica şi corecta eventuale erori sau neconcordanţe cu cerinţele iniţiale.Proiectarea programului: stabilirea structurii programului.

.Reţele de calculatoare REŢELE DE CALCULATOARE: O reţea de calculatoare este un sistem de calcul ce permite comunicarea între două sau mai multe calculatoare. de exemplu o clădire sau un birou). de exemplu reţeaua unui furnizor de servicii INTERNET care cuprinde toţi abonaţii furnizorului respectiv. Reţelele se pot clasifica după mai multe criterii: După întindere: a) reţele locale – Local Area Network LAN (se întind pe o zonă restrânsă. exemplu: INTERNET.software. b) reţele metropolitane Metropolitan Area Network MAN (se întind pe mai multe clădiri. acestea putând folosi în comun anumite resurse hardware . c) reţele pe arii întinse Wide Area Network WAN (reţele de întindere globală). chiar pe un întreg oraş).

În reţelele client-server. b) reţele client-server. toate PC-urile joacă acelaşi rol. oferind servicii celorlalte calculatoare. d) creşte nivelul de securitate al datelor (mai ales în reţelele clientserver).. b) se pot partaja (folosi în comun) anumite resurse: o conexiune internet. În cadrul acestor reţele fiecare calculator poate oferi celorlalte o serie de resurse ce pot fi folosite de celelalte calculatoare. o bază de date etc. chiar fişiere.Reţele de calculatoare După rolurile jucate de calculatoare: a) reţele peer to peer (de la egal la egal). c) se elimină disketele folosite pentru transferul de fişiere. Avantaje ale conectării în reţea: a) calculatoarele (utilizatorii) pot schimba date sub formă de fişiere. unul sau mai multe calculatoare joacă rolul de server. .

pe lângă calculatoarele ce vor fi conectate este necesară şi existenţa unui mediu de comunicaţie. deci este ceva mai rapidă ca linia telefonică. mediul de comunicaţie este cablul UTP.Reţele de calculatoare Pentru a realiza o reţea. dar şi cele mai puţin rapide medii de comunicaţie. Pentru reţelele MAN sau WAN interconectarea se face prin linii de date oferite de firme specializate. Folosirea sa necesită existenţa unui modem de cablu (nu cu mult mai scump decât modemul telefonic). Aceste linii pot fi: a) linii telefonice: sunt cele mai ieftine. Viteza de transmisie diferenţiază aceste medii de comunicaţie (se măsoară în kBps). . b) Linie ISDN: permite transmiterea datelor sub formă digitală. dar şi mai scump. Pe liniile telefonice informaţiile se transmit sub formă analogică. c) cablul TV: este mai rapid. Pentru reţelele locale. d) Radio: presupune folosirea unei antene şi a unui modem la ambele calculatoare care comunică între ele. deci fiecare calculator de la capătul unei linii trebuie să fie dotat cu un dispozitiv special care să convertească informaţia: modem (Modulator/DEModulator).

. . mesajelor li se pot ataşa fişiere (audio. De asemenea. fotografii etc. .un calculator conectat la reţeaua folosită de către email client.Poşta electronică (email)  Serviciul de poştă electronică (email) permite schimbul de informaţii sub formă de mesaje între utilizatorii unei reţele.o adresă de email. mesajele transmise putând fi recepţionate rapid de către destinatari.un program care permite lucrul cu email-ul (email client). Pentru folosirea acestui serviciu utilizatorii au nevoie de: .). Utilitatea email derivă din faptul că este mult mai rapid ca poşta obişnuită.

d) ftp: serviciul permite descărcarea de fişiere din reţeaua Internet. Motoarele de căutare întreţin baze de date cu paginile de pe reţea. c) Chat: comunicarea instantanee (fie prin mesaje de la tastatura.Reţeaua INTERNET  Reţeaua Internet este o reţea de calculatoare întinsă pe întregul glob (este cea mai mare reţea din lume ca arie de răspândire şi ca număr de utilizatori). fie prin căşti+microfon) între utilizatori. din 2 motive: accesarea serviciului webmail este gratuită. care se poate accesa tot prin browser. permiţând găsirea lejeră a informaţiilor căutate. . prin serviciul WorldWideWeb. b) Poşta electronică de pe internet (webmail). Este necesar un program special denumit browser. securitatea este asigurată de administratorii webmail. Principalele utilizări ale reţelei: a) Navigarea (browsing): vizualizarea resurselor existente pe INTERNET. este de preferat email-ului. Serviciul Search engine (motor de căutare) permite căutarea printre paginile internet a informaţiilor dorite. Se face prin intermediul unui program de tip “instant messenger”.

capcacitatea calculatoarelor a înregistrat o creştere majoră în ultimul deceniu.Utilizarea calculatorului  Calculatorul devine din ce în ce mai utilizat. costurile scăzând rapid. au apărut reţelele de calculatoare şi Internetul. . De asemenea.În activitatea zilnică. . . Iată câteva exemple de situaţii în care calculatorul este mai potrivit pentru a le rezolva: – Prelucrarea unor volume mari de date. Utilizarea calculatorului: . S-au dezvoltat programe din ce în ce mai simplu de utilizat şi mai performante.În educaţie.În viaţa de zi cu zi. – Memorarea unor cantităţi mari de informaţie.În firme. în toate domeniile de activitate. s-au impus o serie de standarde. .

email. Putem folosi calculatorul acasă pentru: – hobby-uri: dacă suntem pasionaţi de muzică. – Tehnoredactarea unor lucrări / proiecte / teme didactice. PC-ul este o alternativă perfectă pentru cultivarea acestor preocupări. filme.. – Folosirea serviciilor disponibile pe INTERNET: browsing.Calculatoarele în activitatea zilnică  Calculatoarele acasă. eventual conectându-ne la sistemul informatic al firmei. chat. jocuri online etc. jocuri etc. – Lucrul acasă: putem rezolva acasă sarcini de serviciu. .

comunicarea prin email/web cu partenerii de afaceri). .gestiunea diverselor componente ale activităţii întreprinderii (contabilitate. relaţii cu clienţii/furnizorii etc). desfacere. se recomandă în acest caz folosirea bazelor de date si a sistemelor de gestiune a BD. producţie. .birotică (întocmirea corespondenţei de afaceri şi materialelor publicitare cu ajutorul calculatorului. Se disting următoarele posibilităţi de utilizare a calculatoarelor: . . pentru o flexibilitate maximă în exploatare.asistarea deciziilor din firmă cu ajutorul unor aplicaţii speciale.Utilizarea în firme  Calculatoarele în cadrul firmelor Orice firmă are nevoie în ziua de astăzi de un sistem informatic bine pus la punct pentru a-şi putea desfăşura cu succes activitatea. Se impune dotarea cu calculatoare performante şi conectarea acestora în reţea.

Planificarea activităţii folosind calculatorul. primirea comenzilor). . Circulaţia monetară: folosirea sistemelor de ebanking (efectuarea operaţiunilor bancare printr-o reţea de calculatoare) şi folosirea cărţilor de credit. Automatizarea unor activităţi cu ajutorul calculatorului (folosirea codurilor de bare pentru a introduce în casa de marcat datele despre un produs). Ecommerce: desfăşurarea de activităţi comerciale prin INTERNET (prezentarea produselor.Utilizarea în firme - - - Proiectarea asistată de calculator.

cursurile de informatică multimedia.Folosirea calculatorului în educaţie - - Există mai multe variante de folosire a PC-ului în procesul educaţional: Utilizarea softurilor de instruire (sunt programe speciale. Utilizarea programelor de prezentare. . Telelearning (instruirea la distanţă) presupune că studentul se pregăteşte acasă folosind eventual materiale dintr-o bibliotecă electronică. sub supravegherea unui profesor cu care se află în legătură prin email sau Internet. De exemplu: enciclopediile. cursurile de istorie etc. destinate instruirii într-un anume domeniu). majoritatea multimedia. Instruirea cu ajutorul Internet (Internetul este o uriaşă bază de cunoştinţe şi informaţii accesibile uşor).

cardurile. experimente). . . simulări. .ştiinţă şi tehnică (efectuarea de modelări. cercetare etc). Alte posibilităţi de utilizare: . .divertisment etc. .bibliotecile electronice. .comunicaţii. .Calculatorul în viaţa de zi cu zi  Calculatorul a devenit din ce în ce mai prezent în viaţa de zi cu zi.medicină (diagnostice.cititoarele de coduri de bare din magazine. Câteva exemple: .construcţii etc.infoterminalele (touchscreens). .

. Autostrada informaţională: circuitul informaţiilor în lumea de astăzi. Problema anului 2000: se referea la posibilitatea ca sistemele de calcul mai vechi să nu recunoască anul 2000 din data calendaristică.O lume în schimbare Societatea informaţională: o comunitate al cărei bun esenţial. De aici se puteau desprinde o serie de probleme mai mult sau mai puţin grave (ideea este că acele sisteme informatice ar fi fost perturbate iar funcţionarea lor defectuoasă ar fi generat erori). informaţiile. s-a dezvoltat în mod continuu.

. . rezoluţia minim 800*600.ergonomia tastaturii: tastatura să aibă o suprafaţă care să nu reflecte lumina. carcasa nu trebuie să reflecte lumina solară. De asemenea.Un mediu bun de lucru Crearea unui mediu de lucru potrivit pentru utilizatorul calculatorului se defineşte prin termenul generic Ergonomie. Ergonomia îmbracă mai multe forme: . . zgomote de maxim 70 decibeli.Ergonomia mediului de lucru: iluminaer de intensitate 300-500 lux .ergonomia monitorului: folosirea unui monitor cu parametri corespunzători: diagonala de minim 17”. emisie de radiaţii conform standardului TCO. Monitorul trebuie poziţionat astfel încât să fie cât mai comod pentru utilizator.Ergonomia lucrului: pauze de 10 minute la fiecare 50 minute lucrate. frecvenţa cadrelor minim 75 Hz. . să se utilizeze suporturile ce permit înclinarea tastaturii spre utilizator. la fel şi ecranul.

.respectarea normelor de protecţie a ochilor.evitarea supraîncărcării prizelor (întreruperea curentului în cel mai fericit caz). .durerile musculare / osoase asociate unei poziţii greşite.Un mediu bun de lucru La asigurarea unui mediu de lucru corespunzător contribuie şi o serie de măsuri care să vizeze: .securitatea cablurilor electrice (atingerea unui cablu neizolat înseamnă electrocutare). . .

Se impune deci planificarea cu atenţie a salvărilor de siguranţă. Dacă se produce o eroare. precum şi împotriva accesului neautorizat la date. pierderile fiind minimizate la datele introduse după crearea ultimei copii de siguranţă. .Securitatea datelor Securitatea datelor vizează protecţia datelor împotriva distrugerilor fizice (defectarea HDD. Drept urmare. întreruperea curentului – se şterg informaţiile care nu au fost salvate) sau logice. datele sunt restaurate de pe aceste suporturi. Ca măsură de bază pentru prevenirea pierderilor de date datorate avariilor hard/soft este crearea şi întreţinerea copiilor de siguranţă (datele sunt salvate pe diskete / CD-uri / alte HDD). Aceasta. prezintă un mare impediment: este volatilă (se şterge la închiderea programelor/calculatorului). În timpul lucrului. datele din fişierele cu care se lucrează sunt încărcate în memoria RAM. deşi este foarte rapidă. pentru a preveni pierderile de date se impune trecerea acestora şi în memoria externă. operaţiune cunoscută sub numele de salvare.

Securitatea datelor Protejarea calculatoarelor împotriva accesului neautorizat presupune următoarele: a) în cazul în care calculatorul nu este conectat la o reţea client server şi rulează un sistem de operare pre Windows 2000. c) în cazul în care PC-ul este conectat la Internet. fie al calculatorului): se creează pentru fiecare utilizator un cont de acces şi i se atribuie o parolă. iar fiecărui utilizator i se dau anumite drepturi (drept – posibilitatea de a efectua o anume operaţiune). b) în cazul în care calculatorul face parte dintr-o reţea client server sau rulează cel puţin sistemul de operare Windows 2000. vor fi folosite facilităţile sistemului de operare (fie al serverului. accesul la el va fi securizat prin parola de BIOS. pe care o va cunoaşte numai el şi va răspunde de confidenţialitatea ei. . se impune instalarea şi rularea unui program special denumit Firewall. care blochează atacurile din exterior.

scanarea fişierelor venite din exterior (pe dischete.defectarea unor componente ale calculatorului. .deturnarea mesajelor email.folosirea unui program antivirus actualizat care să funcţioneze încontinuu. . provoacă avarii sistemului de calcul.dacă se introduce în calculator o dischetă virusată şi se citesc date de pe ea. . Infectarea cu viruşi se poate produce: . în funcţie de tipul lor. . .blocarea calculatorului şi pierderi de date.ştergerea mesajelor de la expeditori necunoscuţi. . .dacă se deschid fişiere virusate primite pe email.dacă se aduc (din Internet) fişiere virusate. Astfel de avarii pot fi: .Viruşii informatici Viruşii de calculator sunt programe care. Măsuri de prevenire: . Internet sau mail).

melodie) este proprietatea persoanei care a creat-o şi ca urmare nu poate fi folosită decât de către aceasta sau de către cei autorizaţi de creatorul operei.Copyright Termenul de copyright se referă la drepturile de autor asupra unei opere. dreptul de a le folosi este exprimat printr-un contract de licenţă (sau pe scurt licenţă). Pe lăngă EULA. Acest contract.shareware / trial: soft ce poate fi utilizat pentru o perioadă de timp limitată. de aceea se mai numeşte şi licenţa utilizatorului final EULA. de obicei. după aceea fiind obligatorie achiziţionarea unei licenţe. . care îi este înmânat utilizatorului la achiziţionarea programului de la un vânzător autorizat (distribuitor al firmei producătoare).freeware: soft ce poate fi utilizat gratuit. . Pentru programele software. film. Prin folosire se înţelege multiplicare sau comercializare. Orice operă (program software. dă dreptul doar la instalarea şi utilizarea programului (fără a permite vinderea sa). se mai folosesc câteva variante de licenţiere: .