de Paşti

nr. 2

3: 4: 5: 6-7: 8: 9: 10: 11: 12: 13: 14: 15: 16: 17: 18: 19: 20: 21: 22: 23: 24-27:

Idei de Paşte Ou decorat cu solzi din panglică satinată - Cristina Hornoiu Figurină pe ou: îngeraş quilling - Diana Maria Călinescu Brioşe în coji de ouă - Laura Frunză Coşuleţ pentru ouă din aluat - Violeta Argatu Tablou de Paşte Coş cu oua - Valeria Cutie reciclata de jucarii - decor de Paste - Valeria Coş cu ouă de Paşte - Cosmina Grecu X si 0 cu oua decorate - Nicoleta Asan Cruce/suport pentru lumânare - Aurelia Candelă decorată cu wico - Laura Frunza Farfurioara toddlerului - Luckyrock Felicitare de Paşte - Luckyrock Felicitare de Paşte cu ou „ţesut“ - Cristina Hornoiu Felicitare de Paşte din coajă de ou pisat - Roxana Rusu Iepuraşi origami - Luckyrock Iepuraşi cu ciocolată, decor pentru masă - Laura Frunză Coşuleţ cu ouă, din plastic reciclat - Vasilache Viorica Ouă cu surprize Modele printabile

Laura Frunză
Mai e foarte puţin până la sărbătorile de Paşte şi deja ne pregătim să le întâmpinăm: facem curăţenie în casă şi în grădină, pregătim decoraţiunile, umplem rafturile cămării cu cele trebuincioase pentru cozonaci ca să nu ne lăsăm prinşi în febra aceea de ultim moment care ne face, de cele mai multe ori, grăbiţi şi neglijenţi. Orice sărbătoare se pregăteşte cu răbdare şi cu mult calm, din timp, şi se savurează pe îndelete, indiferent că suntem gazde sau invitaţi. Cel mai important lucru e să nu uităm că sărbătorile sunt ocazii de odihnă, atât pentru trup, cât şi pentru suflet. Şi dacă tot veni vorba de suflet, un alt mod prin care vă puteţi pregăti de Paşte este să vă umpleţi sufletul de frumos. Frumosul tarabelor din piaţă pline de ştevie, urzici şi ridichi, frumosul mânuţelor de copii care meşteresc felicitări, frumosul ouălor încondeiate de la târgurile tradiţionale, frumosul toporaşilor care se ivesc printre scândurile unui gard sau al crengilor de mâţişori din braţele precupeţelor. Frumosul e peste tot, trebuie doar să ne oprim o clipă să-l admirăm. Asta vă propun pentru luna aprilie: să vă opriţi să căutaţi ceva frumos care să vă umple sufletul de armonie. Şi de fiecare dată când veţi fi supăraţi, să vă gândiţi la frumosul acela mic pe care v-aţi oprit să-l admiraţi. Am pregătit pentru voi o mulţime de idei care să vă facă Paştele mai creativ, idei care pot fi realizate cu sau alături de copii, dar şi idei pe care le puteţi face voi singuri. Avem idei şi cu simboluri de primăvară (iepuraşi) şi idei cu simboluri pascale (ouă, lumină), aşa că sperăm să găsiţi ceva care să vă placă, indiferent de abordarea pe care o aveţi faţă de Paşte. Toate articolele sunt superbe şi vă sunt oferite cu drag de cititoarele noastre. Materialul este realizat pe bază de voluntariat, şi oricine se poate implica în încercarea noastră de a încuraja lucrul manual, în special alături de copii. Paşte fericit tuturor!

Materialul cuprins în această revistă aparţine autorilor. Copierea sau redistribuirea acestuia fără acordul fiecăruia este interzisă. Contribuţia la realizarea acestei reviste este benevolă şi niciun avantaj nu decurge de aici în afara promovării prin intermediul acestui material. Pentru a publica un material trebuie să deţineţi drepturile de autor asupra imaginilor folosite şi a textului explicativ, precum şi asupra oricăror materiale pe care le puneţi la dispoziţie cititorilor. Fiecare autor este responsabil pentru materialul publicat. Dacă îndepliniţi aceste condiţii, trimiteţi materialul la adresa: idei_pentru_mamici_si_copii@yahoo.com. Folosiţi ca model orientativ articolele deja publicate, şi ataşaţi imaginile, nu le introduceţi in documente. De apariţia acestei reviste se îngrijesc: Laura Frunză şi Cristina Hornoiu. Copertă: Cristina Hornoiu, după un material oferit de Editura Casa.

Oul poate fi folosit ca obiect decorativ pentru masa de Paşti Materiale necesare: Ÿ un ou mare din polistiren, de 10 cm Ÿ panglică satinată, de 2 sau 2,5cm. Modelul este realizat cu panglică de 2cm lăţime. Ÿ o cutie de ace cu gămălie Ÿ foarfecă

Mânatã de dorinţa de a îmi umple timpul cât mai util, am încercat tot felul de tehnici de lucru: origami, kusudama, origami 3d,pictura, modelaj. De departe, quilling-ul mi-a oferit posibilitatea de a realiza orice mi-am dorit, într-un mod foarte facil. Materiale necesare: Ÿ un ou golit de conţinut Ÿ un beţişor de frigãruie Ÿ fâşii de hârtie rulatã Corpul îngeraşului este realizat dintr-un con de hârtie pe care am aplicat piese de hartie rulată, incepând de la bază spre vârf. Partea de jos a pieselor este suprapusã pe rândul anterior, pentru a crea efectul de volãnaş. Pentru fixarea pieselor de hârtie am folosit aracet, atât pentru corp, cât şi pentru pãr. Acesta este îngerasul meu, deosebit de uşor de realizat, dar care necesita multã rãbdare şi un pic de îndemânare şi imaginaţie.

Aveţi nevoie de 2-3m de panglică din fiecare culoare. Va rămâne, dar o puteţi folosi pentru realizarea montajului final. Pentru început, tăiaţi din panglică un pătrat, pe care îl lipiţi în vârful oului. Apoi tăiaţi panglica în bucăţi de 4-5cm. Testaţi prin îndoire dimensiunea. Panglica se îndoaie spre interior, ca la bărcuţa din hârtie, pentru a realiza un solz. Fiecare solz se prinde cu bolduri pe colţurile de jos. Dacă pentru început veţi folosi patru triunghiuri, cu fiecare rând numărul lor va creşte, după primele patru rânduri, la circumferinţa maximă a oului ajungând la 16. Pe măsură ce acoperiţi oul, numărul lor scade rapid la final, ajungând tot la 4. Sfat: fixaţi întâi toate elementele colorate (la mine violet) de pe un rând. Adăugaţi apoi pe cele roz, şi în final pe cele galbene. Este mai uşor de îmbinat şi menţinut linia. La final, înainte de închidere, lipiţi încă o bucată de panglică înainte de a adăuga ultimul rând de triunghiuri. Modelul a fost realizat după o recomandare a Editurii Casa, Idei Creative - numărul 8.

Materiale Arta răsucirii hârtiei, sau quilling, cum mai este cunoscută, foloseşte benzi subţiri de hârtie, cu lăţimea de 3, 5 sau 7mm. Ca greutate, se recomanda hârtie de aprox 100-120g, dar şi cea de 80g este destul de flexibilă. Hârtia poate fi răsucită pe un ac, scobitoare, sau poate fi folosit un instrument special, acul de quilling. Modelele sunt variate, iar rezultatele pot fi uimitoare.

Autor: Cristina Hornoiu http://talentedenazdravani.ro/blog/?p=6985

Autor: Diana Maria Călinescu Galaţi, 12 ani

Am descoperit pe net această idee şi am transformat-o puţin ca să se potrivească scopului revistei noastre: să fie uşor de făcut, să poată fi realizată alături de copii şi să aibă o temă pascală: aşa au ieşit aceste ouă delicioase care pot fi decorate de copii folosind creioane cu pastă de zahăr. Materiale necesare: Ÿ o tavă pentru brioşe Ÿ folie de aluminiu Ÿ creioane cu pastă de zahăr Ÿ suport pentru ouă Ÿ 6 ouă pentru coji Ÿ set de căni pentru măsurat Ÿ poş (pungă pentru patiserie). Ingrediente pentru brioşe: un ou, jumătate de cană de făină, un sfert de linguriţă de praf de copt, un vârf de cuţit de bicarbonat, un vârf de cuţit de sare, jumătate de cană de zahăr, un sfert de cană de unt la temperatura camerei, 1 lingură de limoncello (sau esenţă de lămâie/vanilie/rom, după preferinţe), un sfert de cană de smântână fermentată grasă. Paşi de lucru:

5. Daţi la cuptor la 180 de grade timp de 20-30 de minute. Aveţi grijă să verificaţi după 15 minute şi să faceţi testul scobitorii. (poza 3) 6. Scoateţi din cuptor şi lăsaţi la răcit. Curăţaţi ouăle – se vor curăţa foarte uşor şi brioşa va ieşi în stare foarte bună din interior. (poza 4) 7. Puneţi la dispoziţia copiilor creioanele cu pastă de zahăr şi lăsaţi-i să-şi dea frâu liber imaginaţiei la decorat. (poza 5) 8. Ca variaţiune, le puteţi scufunda în sirop de compot de vişine în care aţi adăugat un pliculeţ de gelatină roşie şi le lăsaţi la uscat pe beţe de frigărui, sau în ciocolată neagră sau albă, topită la bainmarie. (poza 7)

Materiale
Tăvile pentru brioşe se găsesc în variante cu şase, nouă sau douăsprezece adâncituri. Ideale sunt cele teflonate datorită stratului anti-aderent. Dacă folosiţi foiţe pentru brioşe, puteţi cumpăra şi una ieftină în loc să investiţi într-o tavă de cea mai bună calitate. Poşul sau punga de patiserie este un instrument util pentru decorat torturile sau turnat aluatul lichid în forme. Vine cu o varietate de vârfuri pentru forme cât mai diferite, iar poşul în sine poate fi de unică folosinţă (se înlocuieşte după fiecare folosire) sau refolosibil (dintr-un material mai rezistent care se spală). Creioanele cu pastă de zahăr se găsesc la noi doar în patru culori (roşu, verde, galben, alb) şi sunt produse de compania dr Oetker. Se mai găsesc pe diverse site-uri creioane de la Wilton, într-o multitudine de culori, sau puteţi ruga prietenii sau rudele din străinătate să vă aducă alte mărci, unele chiar cu sclipici.

de primăvară: nr. 2

1. Ouăle se sparg în partea mai ascuţită cu vârful mânerului unui cuţit şi se îndepărtează puţin câte puţin coaja până se formează o gaură suficient de mare cât să intre în ea vârful unui poş. Se golesc de conţinut şi se dă deoparte un singur ou pentru compoziţia de brioşe. Cu restul de ouă faceţi omletă sau puneţi-le deoparte pentru altă reţetă. Scufundaţi cojile de ou într-o soluţie de apă sărată timp de jumătate de oră, apoi lăsaţi-le la uscat pe prosoape de hârtie. (poza 1) 2. Pregătiţi tava de brioşe: rupeţi fâşii de folie de aluminiu şi răsuciţi-le pentru a forma nişte inele pe care le aşezaţi în fiecare adâncitură pentru a sprijini oul. (poza 2) 3. Preparaţi compoziţia pentru brioşe: amestecaţi făina cu praful de copt, bicarbonatul şi sarea. Separat bateţi oul cu zahărul, adăugaţi untul şi limoncello sau esenţa şi continuaţi să bateţi. Încorporaţi făina şi, la final, smântâna. Nu bateţi foarte tare, doar cât să se uniformizeze amestecul. 4. Turnaţi aluatul în poş şi transferaţi-l în cojile de ouă. Aveţi grijă să umpleţi doar trei sferturi din ou pentru că aluatul va creşte şi se va scurge, aşa că e bine să puneţi tava de brioşe pe o altă tavă mai mare, pe care aţi pus foaie de copt.

Autor: Laura Frunză http://laurafrunza.com/2012/03/28/briose-in-coji-deoua-un-desert-pascal-neobisnuit/

Materiale necesare: Ÿ 50 ml ulei Ÿ 50 ml apă Ÿ puţină sare Ÿ făină cât cuprinde Ÿ 1ou Ÿ vas pentru frământat Ÿ planşetă, sucitor Ÿ castron pentru dat formă coşuleţ - de preferat termoizolant Ÿ cuţit Mod de lucru: Se amestecă uleiul cu apa şi sarea, apoi se adaugă făina şi se frământă până se obţine un aluat ca de pâine. Se întinde coca pe o planşetă, apoi se taie fâşii cu lăţimea de 3-5 mm. Se întoarce castronul termoizolant cu fundul in sus si se unge cu puţin ulei, după care se distribuie oarecum simetric fâşiile de cocă. Se unge coşuleţul astfel obţinut cu ou si se introduce castronul (tot cu fundul in jos) în cuptor la foc mediu pentru 20 min. După trecerea celor 20 de minute, se scoate castronul, se lasă 1-2 min să se răcească, apoi, cu ajutorul unui cuţit se desprinde coşuleţul puţin cate puţin. După desprindere, se unge si interiorul coşuleţului cu ou si se reintroduce la cuptor pentru încă 5 minute. Se scoate de la cuptor, se lasă să se răcească, apoi se foloseşte în scopul pentru care a fost făcut. Noi am folosit benzi de hârtie pentru a imita firele de iarba/paie apoi am adăugat câteva oua pictate de Prâslea cel voinic (Ioan) Autori:

Materiale necesare: Ÿ Foi A4 de spumã colorate Ÿ pix Ÿ coalã A4, Ÿ lipici, ochişori mobili Ÿ 1cd/dvd. Iepuraşul aduce de Paşte multe cadouri şi celor mici le place sã se joace şi sã descopere mereu lucruri noi. În fiecare an, ascund ouã vopsite prin curte si copiii pornesc la “vânatoare” de oua cu câte un coşulet în mânuţă: câstigã cine adunã cele mai multe. Pe o foaie A4 de spuma, desenati conturul unui cosulet. Conturati mai multe ovaluri pe foi de spumã colorate, decupaţi-le şi lipiti-le pe cosuleţ. Trasaţi conturul dvd-ului pe o foaie de spumã şi decupati; pe altã foaie de spumã desenati douã ovale lipite la capete (reprezinta boticul iepurasului), 2 semicercuri carora le decupati vârfurile (sunt ochisorii iepurasului), urechile şi decupati totul. Apoi le lipiţi si formaţi capul unui iepuras. Desenati mustatile şi nasucul iepurasului. Trasati conturul mâinii si decupaţi, reprezintã trunchiul copacului. O traditie germanã spune ca de Paste se împodobesc pomisori cu oua vopsite la fel cum procedam de Craciun cu bradul. Desenaţi ovale colorate si decupati, lipiti aceste oua în pomul facut din amprenta mâinii Alegeti o foaie de spuma şi desenaţi un oval caruia îi decupaţi vârful (reprezintã coaja de ou), pe o altã foaie desenaţi un semicerc şi decupati-l. Lipiti semicercul pe oval, reprezinta puiul care a iesit din gãoace, lipiti-i un ochişor mobil si un triunghi pe post de cioc. Pe foile ramase, trasati conturul Soarelui, al fluturasilor, al floricelelor şi decupaţi-le. De asemenea, trasati un semicerc cãruia îi faceti zigzaguri si decupaţi în functie de acestea, desenati şi un semicerc (la vârf, ondulati un pic), aceste forme reprezinta ariciul. Cu ajutorul unei carioci, desenaţi uşor linii pentru tepi Asezati totul pe o coalã mare si aveti gata un Tabloul de Paşte.

Autor: Violeta si Ioan violeta_argatu@yahoo.com

Autor: http://piticidarvoinici.wordpress.com/2012/03/16 /blog-idei-de-primavara/

Materiale necesare: Ÿ carton gros pentru coşuleţ, o coalã A4 Ÿ foarfecã simpla şi cu model decorativ Ÿ adeziv Ÿ floricele şi fluturaşi pentru decorarea coşuleţului Ÿ ouã din plastic Ÿ spumã modelatoare Ÿ hârtie creponatã taiatã bucãţele mici Ÿ flori şi alte elemente de decor Am decupat coşuleţul dupã modelul de mai jos (eu l-am desenat de mânã cu ajutorul riglei, nu am folosit un model printat), am tãiat marginile cu ajutorul joarfecului cu model, am lipit marginile si tortiţa. Am decorat împreuna cu copilul coşuleţul, folosind flori gumate, flori perforate, fluturi perforati. Ouşoarele le-am decorat cu floricele din spuma modelatoare, aşa cum se poate vedea in imagine. Le-am lãsat sã se usuce si am umplut cu ele coşuleţul nostru de Paşte, frumos decorat. Am mai pus in coş hartie creponatã taiatã marunt, puişori confecţionaţi din resturi textile precum si câţiva iepuraşi din hârtie. Modelul este disponibil la sfarsitul acestei reviste.

Materiale necesare: Ÿ o cutie de la o jucarie, cu fata din folie de plastic transparenta Ÿ spumă de modelaj Ÿ plastilina obisnuita Am îmbracat cutia transparenta cu floricele, iarbã, nori, copaci cu flori modelate din aceasta plastilina specialã, pentru a acoperi ceea ce era scris pe cutie. Am modelat apoi un cosulet cu oua din plastilinã simplã pe care l-am îmbracat în spuma modelatoare. Am modelat si un iepuras caruia iam dat în grija cosuletul, câţiva puişori tot din plastilină precum si un iepuraş mai mic, alb. Am aşezat totul în interiorul cutiei, pe un suport din carton învelit în serveţel verde peste care am presãrat iarba decorativa. Am obtinut o frumoasa jucarie de Paste, o casuta din padure pentru Iepurasul de Paste sau oricum ar vrea copilul sa o denumeasca. Se pot pune în interior si alte modelaje din plastilina, diverse jucarii micute sau orice considerati ca s-ar potrivi.

Materiale Plastilina uşoară este un material non-toxic ce se usucă la aer, păstrându-şi proprietăţile de formă şi culoare. Textura este asemănătoare plastilinei obişnuite, dar este parfumată şi se modelează mult mai uşor. Culorile se comportă ca şi tempera la amestec, rezultând noi culori. Obiectele realizate se întăresc complet în aproximativ24h.

Materiale Spuma de modelaj este un material non-toxic ce se usucă la aer, păstrându-şi proprietăţile de formă şi culoare. Textura ei este deosebită, având în compoziţie granule mici de spumă albă, iar culoarea este dată de liantul dintre ele. Se modelează destul de uşor, şi poate fi decupată chiar cu foarfeca într-o varietate de forme.

Autor: Valeria http://copiisimame.wordpress.com/

Autor: Valeria http://copiisimame.wordpress.com/

Materiale necesare: Ÿ carton A4 roz (sau altă culoare) Ÿ aracet Ÿ hârtie glase verde Ÿ foarfecă Ÿ bandă adezivă transpartentă Ÿ acuarele Ÿ pensulă Ÿ ouă (golite de conţinut)

Dacã vã place clasicul “X si 0”, vã propun o variantã draguţã ce se poate juca de Paşti împreunã cu toatã familia. Confecţionarea jocului este foarte simplã. Materiale necesare: Ÿ coli colorate Ÿ şablon formã de ou confecţionat din carton Ÿ carioci Ÿ lipic Ÿ foarfecã. Se fac 2 seturi a câte 5 ouã cu elemente asemãnãtoare. Eu le-am fãcut cu motive florale. Am gândit jocul pentru o planşã cu dimensiunile de 24x 24 cm. În funcţie de aceasta, am fãcut şi ouãle, astfel încât sã se încadreze bine în pãtrate. Primul model: (poza cu oul înflorat) Al doilea model: (poza cu florile cu codiţe) Am terminat toate ouale ce vor tine loc de “x si o”. Confecţionarea planşei de joc Pentru a arãta mai interesant, am alternat culoarea pãtratelor (acestea având latura de 8 cm). Planşa de baza a fost verde şi am lipit pe ea 4 pãtrate de culoare galbenã. (poza cu planşa în verde şi alb) Modelul este disponibil la sfarsitul acestei reviste.

Etape de lucru: 1.Pe o coală A4 se desenează feţele de iepuraş, lateralele şi toarta coşului 2.Se decupează pe contur toate elementele componente 3.Se asamblează prin lipirea cu aracet şi bandă adezivă transpartentă 4.Coşuleţul este gata 5.Se pictează ouăle 6.Se pun ouăle în coşuleţul decorat cu hârtie glase verde

Modelul este disponibil la sfarsitul acestei reviste.

După ce vă plictisiţi de X şi 0 puteţi folosi ouăle pentru a realiza un joc de memorie. Tăiaţi cărţile de joc din carton colorat; acestea pot fi pătrate sau dreptunghiulare. Lipiţi ouăle pe cartoane, având grijă să fie perechi. Ideal ar fi să aveţi în jur de 20 de cărţi de joc.

Autor: Cosmina Grecu, înv. primar, Şcoala cu clasele IVIII Bâldana - Tărtăşeşti http://minatgv.blogspot.com/2012/03/cos-cuoua-de-pasti.html

Autor: Nicoleta Asan http://ursuletinazdravani.wordpress.com

Luminã din luminã, linã şi sfântã luminã! Douã simboluri care caracterizeazã cea mai mare sãrbãtoare a creştinãtãţii: crucea şi lumina. Materiale necesare: Ÿ carton A4, colorat sau nu Ÿ creion Ÿ şablon cruce Ÿ riglã Ÿ lipici Mod de lucru: Se deseneazã conturul unei cruci, iar la partea inferioarã se traseazã o bandã de 1 – 1,5 cm pe lãţimea cartonului. Se decupeazã întreaga cruce, iar banda se lipeşte circular, lãsând un spaţiu pentru dispunerea unei lumânãri tip pastilã sau a unei lumânãri în formã de ou. Întrucât nu am avut la îndemânã niciuna dintre aceste tipuri de lumânãri, pentru prezentarea ideii, am folosit un ou... tricotat! Crucea se poate decora cu floricele. Dacã folosiţi carton alb, puteţi lãsa copilul sã îl coloreze.

Acest păhărel din sticlă decorat poate fi suport pentru lumânarea de la Înviere sau doar o decoraţiune frumoasă pentru masa de Paşte, alături de câteva ouă încondeiate.

Materiale necesare: Ÿ un pahar de sticlă Ÿ culori pentru tehnica Window Color Ÿ un model.

Dacă aveţi un model imprimat, aşezaţi-l în interiorul paharului şi pictaţi ghidându-vă după el. Dacă nu, bazaţi-vă pe imaginaţie. Trasaţi mai întâi conturul şi lăsaţi la uscat minim două ore. Apoi adăugaţi culoarea, având grijă să umpleţi bine tot spaţiul, fără să rămână goluri sau bule de aer. Lăsaţi la uscat peste noapte. Se poate lucra şi separat modelul, pe o folie de plastic, şi apoi se dezlipeşte şi se lipeşte pe candelă. Eu am preferat să lucrez direct pe pahar. După uscare, suprafaţa devine semitransparentă, nu opacă aşa cum pare la aplicarea culorii.

Hristos a Înviat! Materiale Culorile pentru Window Color se găsesc în magazinele specializate în accesorii pentru hobby. Se găsesc atât în cantităţi mai mici (tuburi subţiri, ca de lipici) cât şi în cantităţi mai mari. Culorile profesionale sunt mai scumpe, însă cele pentru joacă sunt ieftine – aproximativ 18 lei un set cu şapte culori. Plăcerea cea mai mare la lucrul cu WiCo e că poţi colora după model aproape orice doreşti şi apoi poţi lipi modelul pe geam, pe oglindă, pe faianţă, înfrumuseţându-ţi casa aşa cum doreşti. Lumina soarelui se va filtra prin modelele lucrate cu WiCo şi va crea efecte de curcubeu.

Autor: Aurelia http://www.ladacuminuni.blogspot.com

Autor: Laura Frunză http://laurafrunza.com/2012/03/28/pahar-decoratcu-tehnica-wico/

Am gândit această idee pentru copiii de 2-3 ani. Materiale necesare: Ÿ o farfurie de carton de culoare roşie Ÿ un perforator Ÿ o panglică Ÿ creioane colorate cerate Ÿ o coală de desen Ÿ o foarfecă La început i-am oferit copilului coala de desen şi creioanele ca să deseneze. Când s-a plictisit, am luat foaia şi am decupat din ea trei ouă. Am găurit farfuria de carton pe margine. I-am dat copilului panglica şi i-am arătat ce anume trebuie să facă. Pentru a-i fi mai uşor, am lipit în vârf o bucăţică de autocolant. Dacă nu are răbdare să introducă panglica prin toate găurile, nu insista, ci repetă activitatea mai târziu sau în altă zi. Panglica am înnodat-o şi am pus cele trei ouă desenate de copil pe farfurie. Dacă doreşti, le puteţi şi lipi.

Materiale necesare: Ÿ carton colorat Ÿ hârtie colorată Ÿ carton imprimat cu model Ÿ foarfecă, foarfecă decorativă, cutter Ÿ perforator, lipici Ÿ o panglică Paşi de lucru: Am îndoit cartonul în două, ca o carte, şi în partea din stânga am decupat o formă de ou. Am tăiat hârtia colorată astfel încât să aibă aceleaşi dimensiuni ca şi cartonul îndoit. Am lipit hârtia în interiorul felicitării. Am decupat cu foarfeca decorativă o fâşie din cartonul imprimat cu model, de aceeaşi lăţime ca şi felicitarea. Am lipit fâşia de carton imprimat aproximativ pe la mijlocul hârtiei colorate. Cu ajutorul cutterului am crestat cartonul colorat, hârtia colorată şi cartonul imprimat suficient de mult încât să încapă panglica. În partea opusă le-am găurit pe toate trei cu perforatorul. Am introdus panglica prin gaura, apoi am legat-o.

Autor: Luckyrock http://10littlelucky.blogspot.com/

Autor: Luckyrock http://10littlelucky.blogspot.com/

Materiale necesare: Ÿ imprimantă, pentru a printa modelul Ÿ hârtie colorată Ÿ cutter, riglă, trimmer Ÿ lipici Ÿ foarfecă Tăiaţi cu un cutter şi o riglă exact pe dungile imprimate, pentru a obţine un set de iţe. Au 5mm lăţime. Aveţi apoi nevoie de benzi de hârtie, de aceeaşi lăţime, pe care le puteţi tăia tot cu cutterul, sau cu un trimmer dacă aveţi la îndemână. Modelul poate fi simplu, tablă de şah, sau puteţi crea propriile modele. Pentru a introduce mai uşor benzile de hârtie puteţi folosi un creion pe post de spată. Lipiţi capetele pentru a asigura stabilitatea modelului. La final, tăiaţi un contur de ou, cu interiorul la fel ca cel de pe felicitare, şi exteriorul mai mare (pagina 3 a modelului), şi aplicaţi-l peste ţesătură, astfel încât să acoperiţi capetele benzilor. Puteţi folosi şi mai multe culori. De aici puteţi decora felicitarea în funcţie de propria inspiraţie.

Materiale necesare: Ÿ coji de oua, uscate Ÿ adeziv pentru tehnica servetelului - e un aracet ce devine ininvizibil dupa uscare. Ÿ o foaie cartonata alba Ÿ foi cartonate galben, portocaliu si rosu Ÿ ochi mobili Cum se procedeaza: 1. Am adunat coji de ou si le-am pus la uscat. 2. Le-am maruntit. 3. Pe cartonul alb, am desenat forma unui ou, apoi l-am decupat si taiat in jumatate, cu forma neregulata. 4. Cu o pensula am pus adeziv pe ou si apoi am lipit cojile de ou. Dupa ce am lipit toate cojile, am mai dat un strat de adeziv pe deasupra. 5. Am lasat la uscat o zi. 6. Intre timp, am facut puisorul din cartonul galben. Am decupat un cerc pentru cap, un oval pentru corp si aripioarele. Le-am lipit. 7. Ciocul puisorului e un romb, decupat de pe foaia portocalie. 8. Am lipit pe cap ochisorii si ciocul. 9. Dupa ce s-a uscat oul, l-am lipit pe un carton rosu, iar in interior am pus puisorul.

Sfaturi Puteţi realiza modelul pe o foaie subţire de hârtie, astfel încât să puteţi apropia iţele mai uşor, apoi decupaţi şi aplicaţi modelul pe orice felicitare. Pentru ţesătură puteţi folosi benzi de quilling, gata tăiate.

Autor: Cristina Hornoiu http://talentedenazdravani.ro/blog/2012/03/27/fel icitare-cu-ou-tesut/

Autor: Roxana Rusu http://roxana-rusu.blogspot.com/

Aceşti iepuraşi sunt foarte drăguţi şi se fac uşor. Materiale necesare: Ÿ o coală de hârtie colorată (ideal ar fi hârtie specială pentru origami) Ÿ un marker Ÿ ochişori mobili. Am îndoit un pătrat de hârtie colorată pe diagonală, am desfăcut-o şi am îndoit-o pe cealaltă diagonală. Triunghiul obţinut l-am îndoit la bază, la aproximativ un sfert din distanţa de la bază la vârf. Am îndoit unul din colţuri de-a lungul liniei din mijloc. Am procedat la fel cu celălalt colţ. Acestea sunt urechile iepuraşului. Am întors hârtia şi am pliat vârful de sus spre urechi. Am întors din nou hârtia şi am pliat colţul de jos, astfel încât iepuraşul să stea în poziţie verticală. Am desenat cu markerul nas, gură, mustăţi, dinţi şi am lipit ochişori mobili.

Aceşti iepuraşi din tablete de ciocolată pot întâmpina oaspeţii la masa de Paşte, pe fiecare farfurie, sau pot constitui cadouri la vânătoarea de ouă de Paşte, dacă aveţi o curte unde să organizaţi aşa ceva. Se fac foarte uşor şi cu materiale puţine. Materiale necesare: Ÿ coli de hârtie albă Ÿ carioca neagră Ÿ acuarele sau acrilic roz şi albastru Ÿ bandă dublu adezivă Ÿ tablete de ciocolată dreptunghiulare, mai mici

Tabletele de ciocolată se îmbracă în hârtia albă, împăturind cu atenţie şi lipind cu bandă dublu adezivă. Urechile se decupează separat şi se lipesc pe spatele tabletei. Ochii şi nasul iepuraşului se fac prin dactilopictură: se înmoaie degetul mic în culoare şi se apasă pe hârtie. Se trasează detaliile cu o cariocă neagră. Pe spatele iepuraşilor puteţi lipi poezii despre Paşte imprimate sau decupate din reviste sau cărţi vechi. Dacă îi aşezaţi pe farfurii, le puteţi alătura şi nişte „morcovi” făcuţi din tacâmuri învelite în şerveţele portocalii, legate cu sârmă pluşată verde.

Autor: Luckyrock http://10littlelucky.blogspot.com/

Autor: Laura Frunză http://laurafrunza.com/2011/04/19/iepurasi-dinciocolata/

Acesta este un mod ingenios de a recicla o sticlă de plastic. Puteţi înlocui hârtia creponată cu iarbă sau frunze şi aranjamentul va arăta şi mai bine. Ouăle colorate de Paşte vor face un contrast frumos cu argintiul foliei de aluminiu. Pentru a continua ideea de reciclare, puteţi folosi, în loc de folie de aluminiu, staniol adunat de la tabletele de ciocolată, mai ales dacă este mai subţire. Materiale necesare: Ÿ o sticlă de plastic de 2-3 litri Ÿ folie de aluminiu Ÿ hârtie creponată.

Materiale necesare: Ÿ ouă [întregi] golite de conţinut Ÿ beţişoare pentru frigărui Ÿ dulciuri, jucării gen Kinder Ÿ foiţe pentru bomboane Ÿ vopsea de ouă, un borcan Ÿ autocolant Ÿ perforatoare Ÿ lipici. Am pus ouăle golite de conţinut la fiert şi le-am lăsat până s-a ridicat spuma la suprafaţă, conform instrucţiunilor Laurei. Leam lăsat la scurs pe beţişoarele de frigărui şi după ce s-au uscat, am lipit pe ele fluturi, flori şi buline făcute din autocolant cu ajutorul perforatoarelor. Am vopsit ouăle respectând indicaţiile de pe ambalajul vopselei. După ce s-a uscat vopseaua, am îndepărtat bulinele, florile şi fluturii din autocolant. Am introdus dulciurile şi jucăriile în ouă şi am lipit foiţele pe ouă, acoperind găurile. Pentru un efect deosebit, am aşezat fiecare ou pe câte o frunză decupată din hârtie colorată.

Mod de lucru: Sticla se taie şi se lasă două fâşii de plastic pentru codiţa coşuleţului. După ce a fost tăiata, se capsează fâşiile de plastic în partea de sus, apoi tot coşuleţul se îmbracă în folie de aluminiu. Se taie fâşii hârtia creponată verde şi se aşază în coş, iar deasupra se pun ouăle.

Autor: Educator Vasilache Viorica, Grădiniţa cu program normal Valea Satului, jud Iaşi

Autor: Luckyrock http://10littlelucky.blogspot.com/

www.laurafrunza.com

Talente de
>

Nazdravani
>

www.talentedenazdravani.ro

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful