2.Analiza unei fotografii alb-negru. Sustinerea teoretica a celor doua fotografii realizate(portret, personaj in decor).

Portofoliu.

-de citit istoria filmului(ai in dictionar de termeni tv...arhiva mm) -de vazut cele mai bune 50-100 filme din istoria filmului de 2 ori fiecare -de citit despre cei mai buni operatori, DPs, regizori-google it regizori :rusi-Enisteinstein,etc italieni- Fellini, de Vittorio, Dessica,etc USA ; Orson Wells Romania : Liviu Ciulei(Padurea spanzuratilor,etc), Dan Pita, Mircea Veroiu, Mircea Danieliuc Din noua generatie : Cristian Mungiu, Porumboiu -2 filme de lung metraj pe zi-nu mai mult ca nu rezisti ;fa in fiecare zi cate cv din ce se cere pt admitere(poze, citeste, vezi filme) ; Portofoliul cu cele 10 fotografii -6-7 color, 3-4 alb negru(sau 5 si 5),dar sa fie de ambele feluri -sunt apreciate fotografiile in care MERITUL NOSTRU, contributia noastra e mare : ex : un apus de soare sau surprinderea hazardului/a saraciei/etc este MAI PUTIN APRECIATA decat o poza in care fotograful lucreaza el insusi aproape totul(ex :poza de studio,poza portret, poza nud, poza personaj in decor- best) ; -dupa parerea prof. Sorin Iliesiu, cele mai greu de facut poze si cele mai apreciate sunt cele cu OAMENI ; -pozele NUD si PORTRETELE -cele ami apreciate de el :aici se vede cine are talent si cine nu ; -sa facem pentru portofoliu poze cu OAMENI IN DIFERITE INCADRATURI (PP,GP, PI), imbracati sau NU ; -se pot surprinde in pozele de portofoliu si poze ale esteticii frumosului, si ale esteticii uratului(cred ca ar fi de apreciat sa am de amandoua)

-tre sa demonstram ca avem simt vizual, exprimare vizuala ok ; pozele trebuei sa aiba o FORTA ARTISTICA mare, expresivitate mare data de omul-subiectul /oamenii dintr-o poza. -2-3 poze nud, si cu pers. feminin si masculin :aceste poze trebuie sa fie in CLAR-OBSCUR sau SILUETA. Pozele trebuie sa fie ARTA si nu Pornografie ; Trebuie sa se vada meritul tau in toate pozele ; -pt. fotografii ai nevoie :2-4 surse de lumina ; CUMPARA 3 reflectoare cu 3 stative(sau ajuta’te de ce ai-lumina zilei/lumina de modelare a unei veioze/etc) -PORTRET fotografic feminin si masculin, cu lumina pusa de noi, in interior ;poate fi si cu lumina zilei, in interior-dar mai putine(max 2) ; -trebuie sa aratam ca stim sa lucram cu LUMINA, stim sa punem lumina pe subiect-corpul omenesc imbracat sau nu, in diferite incadraturi ; -toate cele 10 poze sa fie in format ORIZONTAL ; exceptii de poze pe verticala foarte bune,dar foarte bune, sun acceptate ; -trebuie sa ne invatam sa facem poze NUMAI PE VERICALA-pt. ca vrei sa fii la faculatea de FILM,nu la fotografie. -Cosmin Bumbut- considerat a fi cel mai bun fotograf DIN LUME; -PERSONAJ PLAN INTREG IN DECOR :asta faci si la admitere practic ;om, lampa,geam – sa pui lumina in valoare prin acel personaj ; -1-2 fotografii cu NATURA, PEISAJ + PERSONAJ IN CADRU(obligatoriu) ; ex : o fata intre 2 trunchiuri de copac,etc ; Forta de expresie a omului dintr-o fotografie da 50% din calitatea pozei- deci, cauta sa facu poze cu personaje EXPRESIVE ; in caz contrar, foloseste subiectul pentru o poza tip silueta sau clar-obscur ; -pt. oamenii nu f. fotogenici, aplici CONTURUL DE LUMINA(ex. cati, cu parul f.frumos,buclat, inconjurat de o linie de lumina) : folosesti 3 lumini de contur : 2 laterale, 1 de sus - nu se vad ochii, accentul cade pe parul cret,etc -formatul pozelor ~=cu A4 ; 18X24 cm, nu mai mici ;

ATENTIE : ACCENTUL INTREBARILOR CADE PE CREATIVITATE SI NU PE TEHNICA ! Cum privim filmele : -pe forum zicea cnv ca intai le privim ca spectator, apoi esti atent la cadre, unghiuri, miscari de camera, lumina,etc-partea tehnica mai mult ; -prof. a zis :trebuie sa vezi filmul nu doar de placere ci si PT A-L ANALIZA ; privesti filmul de 2 ori , ca niste oameni cu chemare spre film si nu ca niste profesionisti =>(cred eu), privesti filmul ca spectator odata, fiind atent la a analiza fimul ,apoi privesti filmul iar pt a’l analiza din ambele puncte de vedere :artistic si tehnic-acum accentul cazand pe tehnic ; ATENTIE : FA ANALIZA DE FILM. si oral si scris ; proveste filmul, noteaza in timpul filmului diferite aspecte ale filmului(cred ca at.cand privesti pt a 2-a oara filmul notezi pt. ca atunci ai deja o idee despre el) , apoi fa analiza orala si scrisa de film(nota : analiza unei secvente de film
indicată de comisie ; -pt proba cu admis/respins ; Analiza, din punctul de vedere al mijloacelor plastic-vizuale, a unor secvenţe din filmele repertoriului de concurs)

Fa in fiecare zi cate ceva din ce se cere pt. admitere !

Analiza fotografica
1.Analiza portret : GP -lumina :difuza, moale, pt. ca nu determina umbre desenate ; sunt umbre moi, transparente,~=0. profu a zis ca portretele cu lumina difuza sunt DE EVITAT. -tre sa die pozele noastre(logic), cu lumina dura de preferat ; -machajul este important :trebuie sa faci un machiaj tehnic, sa dai cu pudra/fond de ten a.i. sa nu luceasca fata ca in poza asta(poza cu fata cu basma alba in cap)

-rol salvator in aceasta poza cu lumina moale este expresivitatea fetzei fetei,a ochilor in special-ei dau o mare parte din expresivitatea feztei. -unghiul : de 3 sferturi-este bine ales; -compozitia : liniar geometrica,structurata pe linii de forta(reale sau imaginare) Compozitia unei poze poate fi :(de cele mai multe ori,(sa) le folosesti pe toate) -compozitia liniar-geometrica :cu linii drepte si curbe. Cu linii drepte :liniile de forta pot fi :orizontale,verticale si diagonala ; -linia orizontala :sugereaza ceva static, LINISTE DPDV PSIHOLOGIC :ex.un GP al ochilor, cu linia imaginara orizontala a ochilor; un rasarit de soare. -linia verticala :sugereaza forta, optimism : ex.homo erectus. Forta naturii :plantele,copacii ce cres inspre soare. -linia diagonala :sugereaza dinamism,miscare,actiune ; avem diagonala ascendenta( /) si diagonala descendenta(\) ; Cu linii curbe : o stare mai putin agresiva/mai putin de forta, de calm. -compozitia tonala(de culoare) : (poze)deschise/inchise, gri, acromate(albnegru) sau cromate/cromatice . Exista fotografii color cu compozitie acromata :ex :griuri peste tot(haine decor),doar pielea este alba ; -compozitia in porfunzime: -in poza :- negru=apropiere ; - albul=departare ; -ceata pune in valoare spatialitatea(,profunzimea) ; -in aceasta poza, subiectul nu e exploatat indeajuns dpdv al luminii(se putea mai bine=folosirea luminii dure,spre ex.) Fotograful trebuie sa precizele celui fotografiat ce expresie/atitudine sa aiba(dar nu mereu) ; !!! In examen,poti face doar o singura foto,so fii atent la lumina, ungiuri, fundal, expresivitate(forta de expresie a omului da 50% din calitatea pozei ) :privirea,directia capului, expresivitatea fetei,etc. DE ASTA TREBUIE SA FACI MUULTE POZE PANA LA ADMITERE, CONSTANT.

-aici, expresivitatea este data de ochi, fata, privirea ei ;vahama(aia de pe cap) sustine dar nu mult-nu atrage atentia in mod special ;

Sectiunea de aur=compozitia armonica(perfecta)
-modalitate de a compune armonic un cadru ce se bazeaza pe asimetrie. Echilibrul se poate obtine :- simetric ; - asimetric . -poate denota si ech si decadere.

-trebuie sa speculezi atat liniile, cat si punctele de interes. Se foloseste expresia “a taia pe liniile sectiunii de aur”.

Compozitiile asimetrice sunt mai apreciate. Cu toate astea, nu trebuie sa evitam compozitiile simetrice. 2.Plan detaliu-maini(si picioare,cu tigara) -compozitie liniara descendenta, linii drepte=>aer trist,deprimat ;

-nu e perfecta armonic-fa relatia int-ext cu personajul in cadru(ex.om la geam) --lumina relativ dura(umbre), subexpusa, neechilibrata(lumina de contur pt fum lipseste=>pierde,dar compenseaza expresivitatea mainilor/pozitia lorok) 3.Catelusul in geanta-NOT OK ! unde-i contrubutia ta? 4.Poza cu om,unghiul broastei, stalp drept de beton si colt de balcon; -poza echilibrata, chiar daca e pe orizontala(aevm o tendinta sa pozam oamenii pe orizontala,dar most of the time trebuie evitata) -conturul de imagine-ok:determina un aspect grafic, un ritm propriu adecvat. 5.Portret PMS -lumina dura,expresivitate-ok -lumina de modelare e f.tare -fundal f.inchis,sters-scoate omul in evidenta 6.Saracie, 2 pe 2 banci -nu e contrubutia ta, tu doar aveai aparatul la tn si ai surprins monentul -totusi,este o poza expresiva si emotionanta ; 7.Gura de canal colt dreapta jos,2 umbre de oameni sus -in contralumina :e ok , se vede rolul celui ce a facut poza -linii usor oblice-comp.liniara usor descendenta 8. Silueta( ~clar-obscur) (omul de la masa, fereastra in fata pozei) -e ok, cu o cheie de lumina buna, fereastra fixata aproape perfect; Pt. persoane nefotogenice,fa siluete,clarobscururi. Lucrezi din lumina(3 surse de lumina), umbra=avem nevoie de o compozitie B-W. -compozitie tonala :alb-negru+ceva gri. Cand fotografiezi oameni imbracati,fii foarte exigent ! Ex. la un clarobscur, nu scoti in evidenta hainele, ci fata omului( ?). La un clar-obscur, ponderea negrului trebuie sa fie de 70-90%. 9.O baba cu ochelari si o siliueta de om in dreapta -compozitie echilibrata(de persoana din dreapta-ce se vede din ea-e destul).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful