You are on page 1of 4

Estd

http//: www.facebook.com/ktp.bethel

VOL IX Issue No. 11. Bethel Presbyterian Kohhran Chanchin Bu Pathianni Chhuak Dt. 17.03.2013 Page-1

TUALCHHUNG
PEM
Pu Lalbiakzama chu Zion Veng kohhran a\angin kan kohhranah dawnsawn a ni.

L
1982

BSI AREA MEET

THUNUN
Kan kohhran member pakhat chu inngaihna suala a tluk avangin Nilai zan inkhawm khan thunun a ni. LAWMLUT Janet Lalhmangaihzuali D/o Lalnunenga chu Nilai Zan khan kohhran dan chhungah lakluh a ni. NAUTE NEI THAR Pu V.Kaizasiama te chuan ni 15.3.13 (Fri) zan khan Champhai Civil Hospital-ah fanu duhawm tak an nei thar a, kan lawmpui hle. NAUPANG SANDE SIKUL Zirlai 9-na Beginner Department Jona a \awng\ai Primary Department Isua a tho leh ta Junior Department Lal Hezekia Intermediate Department Habakuka Sacrament Department Presbytery & Synod inrelbawldan Senior Department Hmangaihtu Pathian Tleirawl Pual Inkhawm Good Friday & Easter a rem tur hla zir nan hun hman a ni ang Ramthar Pual tlai \awng\ai A hmun : Pu K. |huamluaia in Hruaitu : Upa R. Lalramhluna A hmun : Pu Vanlalhriata in Hruaitu : Pu C. Zaithanga

Vawiin chawhnu leh zan inkhawm ah hian Bible Society of India, Bethel Area Meet vawi 15na chu kan Kohhran Biak inah hman a ni ang. BSI Champhai N Branch a\anga puipaten thusawina hun hmangin, zaipawl, Branch, local leh kohhran zaipawl te beisei an ni bawk. BSI hi kum 1811 khan Calcutta khawpuiah William Carey te kaihhruaina in din a ni a, hemi rual leh a hma deuh hian khawvel ram hrang hrangah Bible Society hi din an ni hlawm bawk a. He society in a tum ber chu, mitin ten, Pathian lehkhabu thianghlim an neih vek theih nana hmalak hi a ni. He society hian kohhran (pawl) tih bik neilovin, huang khatah pawl tin te an luang za a, rawngbawlna ropui tak a ni kan ti thei awm e. Tunah hian Bible bu pum hi India ram \awng chi hrang hrang 49 a lehlin a awm tawh a ni Mizoram bik ah hian kum 1978 khan Aizawl khu Shillong auxilliary a Associate Auxilliary angin a awm ve \hin a, chu chu kum 1983 khan indangin full fledged auxilliary in a awm ta a ni. Aizawl auxilliary hi India ram pum ang huap pawha, Bible lehlin, zawrh leh a dangte a, hmahruaitu ber a lo ni ta bawk a. VAWIIN PROGRAMME
|antu Zirlai Chairman Tantu Report Thusawitu Zaipawl: Solo Chairman Thusawitu Zaipawl Solo : : : : : : : : : : CHAWHMA Pi Lalbiakzami 10 -na Pathian biak dan dik CHAWHNU (BSI Area Meet) T.Upa Zachula, President Bethel Area Tv. Laltanpuia, SA Tlangsam Society Pu H.Vanlalthanga, Secy. BSI Bethel Area Pu PC Vanlalchhuana CS Vice Pres. BSI Champhai N Branch 1) BSI Champhai N Branch 2) Bethel Pavalai Zaipawl Nl. Vanlalchhuangi PCI Tlangsam Local ZAN BSI Area Meet) Upa B.Biakvela Fin. Secy., BSI Bethel Area Upa C.Larizapa President BSI Champhai N Branch 1) BSI Champhai N Branch 2) Bethel Kohhran Zaipawl

3)BSI Bethel Presby. Local


: Nl. Vanlalchhuangi PCI Tlangsam Local K|P FELLOWSHIP A hmun : Sacrament Deptt. Hall Hruaitu : Pu Lalmuanpuia Tantu : Tv. Vanlalruala Sailo Thusawi tawi : Nl.Lalhminghlui

BETHEL PRESBYTERIAN KOHHRAN, CHAMPHAI

Editor : Nelson Khiangte - 8014695711 Asst.Editor : Lalthangliana Tochhong - 8014129059 News Editor: V. Lalbiakdika - 9862501797 : Kapthuama - 9612341468 : Mungngaihsanga - 9862601170 : PC Lalrintluangi - 8974408180

Managers 1. Lalmuanpuia Ralte 2. Vanlalruati 3. Lalrammawii - 9436377457 - 8014224869 - 9612080309

ON BEHALF OF BETHEL PRESBYTERIAN KOHHRAN : BETHEL, CHAMPHAI

Page-2

E d it o r ial

RAWNGBAWLNA

Rawngbawlna kan tih hian ka sawi tum ber chu Pathian tana rawngbawlna kawnga ringtuten kan hlamchhiah, pawimawh tak ni si heng hla zir kan tih angte, hnatlan kan tih ang te leh thil dang dang hetiang lam hawi, kan rinna kawnga rawngbawlna peng pawimawh tak ni si te hi a ni a. Pathian ram zauh tura mahni ngei pen chhuah emaw khawlaia Pathian thu hrila vah chhuah lampang erawh ka sawi tum ber a ni hran lo. Ka sawi tak ang khan Pathian tana kan rawngbawlna kan awmhmun atang kan tih theih ni a langte hi kan hlamchhiah mah mah ta em? Thalai pawl bikah phei chuan zan vawt tak emaw ruah sur buan buan kara hla zir tura han chhuah tal te chu a pathian thu lo riau a hriatna kan nei zo ta hial emaw tih mai tur a ni ta.Hla zir tura kal te pawhin intih theihna tak kan hmang lawi bawk si. Pathian rawng kan bawl nge keimahni kan in bawl tihte pawh hi ngaihtuah a va hun ta em. Hnatlan ni khuaah lah ka rawngbawl ve theih tawk a nih hi maw tia pen chhuah tum ta reng reng lo, a kar a in kar ngawt ngawt pawh a, phawng duh miah lo Pathian rawngbawltu in ti lawi si te hi kan pung ta thur thur em le? Nge nihna chanvo eng emaw tal neih loh chuan ka kal peh lo kan ti ru ta zawk? Chunglam duh dan leh min tirhna lam ai chuan mahni ngaihdan leh tha tih dana rawngbawl mawl ve tawp, tu emaw rinna kawnga harsatna nei mahni pawhin kan tih peih lo ti tur a Pathian thu nen a chilh leh ngek thin si. thawhchhuah tak tak dawn a phatna tur zawng kual ruai rawngbawltu ka lo ni mila lo maw tihte hi kan chhut ngai em le? Kan pipute hun lai a, mahni nupuite chawhmeh chhuan liam vut vut bula, vaibel pak tulh tulh chunga i chhawhmeh a liam ti vin khur khu,r lo suan sak tang e tih tum chuang hauh si lo. A ei hun a ei hnem ber ni leh si ang lek hi kan ni ta em. Midang an awm a lawm ti a an

K|P Thawh\an zan inkhawm khan Bial Conference in a lo rel tawh angin, Zion Veng Branch ten Bethel Branch min rawn tlawh a, inkhawm an \hahnem hle. Zion Veng branch ten inkhawm hruaina leh thuhril rawngbawlna an rawn nei a, branch pahnih ten report pe in, a hlawhthlak hle. COMMITTEE DAWN Ni 21.3.13(Thu) zan hian branch KTP committee neih tur a ni a, agenda thawh tur neiten secretary hnenah committee hma in thehluh tur a ni ang. ZAIPAWL Zanin inkhawmah hian zaipawl neih tur a nih avangin member te inkhawm kal hma turin hruaituten an beisei a. Tin, kan hma lawka Good Friday leh Easter Sunday a hla rem tur te zir \hin tur a ni a, puan nawn ngai lovin Thawhleh leh Ningani zan apiang ah hla zir \hin tur a ni.

NPSS ZIRTIRTU LAK THAR: Pu R. Lalmuanawma S/o Upa R.Lalramhluna, chu Primary Dept. zirtirtu atan lak thar a ni. TUMKAU NI: Karleh ni 24.3.13 (Pathianni) hi Tumkau ni a ni a, hemi zing hian kawng zawh tur a ni a. Zing dar 6:00 ah Biak inah \an na hun hman tur a ni a, hruaitu atan Pu HT Lalthlengliana a ni ang. Kawng zawh dan tur chu Biak in atang Chhurahmun lam kawngpuiah chhukthlain YMA Office-ah kual chhohin Biak inah let leh tur a ni a, Biak inah hian tawpna hun hman leh tur a ni a, NPSS superintendant T.Upa C.Lalthantluangan kharna hun a hmang ang. Nu leh paten kan fate kal tir vek tum ila. Tin, zirtirtu zawng zawng te kal vek tura beisei kan ni. Ei leh in tuihnai tak buatsaih a ni ang. A hnuaia mite hi chanvo nei tur a ruat te an ni:Tumkau la tur te: 1. Tv. PC Lalmuanpuia 2. Pu Lianlamthanga 3. Tv. Kenneth Lalthanzaua 4. Pu V.Kaizasiama Sound buaipui tu tur te: 1. Tv.Mungngaihsanga 2. Tv Zoramenga Au hla hruaitu turte: 1. Nl. C.Lalramthari 2. Nl. Ningsianmawii

thawh tur rel zut zut mi, thawh a hun a hma kan hruai ange tih tum hauh si lo kan lo ni reng tawh zawk em le? Han in en vang vang ila eng ber hi nge kan nihna ni ta ang le. chutiang laka fihlim niin i in hria em? i lo fihlim a nih pawhin Pathian nen in zawmna tak tak i neih chuan si loh chuan, dar ri mai mai nag i ni tho ang.Pathian nen a in zawmna tak tak nei chuang si lo. Mangan ni a amah lo auh tur hre leh si lo nun kan lo nei reng em le?. Engpawhni se kan theih tawk ang rawngbawlna Lalpan kan kova a dah hi ama chakna ringin hlen chhuah zel i tum ang u.

ZING LEH TLAI TAWNGTAI HRUAITU TE: Zing (Dar 6:00am) Tlai (Dar 4:00 pm) Thawh\anni Thawhlehni Nilaini Ningani Zirtawpni Inrinni Pathiani
Upa B.Hranghlira Pu V.Zarzohmingthanga Pu H.Zakima Pu H.Vanlalthanga Pi Lalrimawii Pi V.Sangkungi Pi Lalrintluangi Pi Siamliani Pi Lalrawngbawli Pu V.Lalpianga Pi Lalchamliani Pi Damkungi Pi H.Lalremtluangi Pi Zokhumi

< : 131 @@@ 231 ### 338$$$ 439 %%% 530 ^^^ 635 &&& 733 *** 835 @@@ 936### 1034 ^^^1130***1232: >

BETHEL CHANCHINBU
WORK CAMP Bethel Kohhran Hmeichhia ten ni 21.3.13 (Ningani) hian Tripura Ramthar field tlawh an tum a, Member 19 lai kal turin an inbuatsaih a ni. Hemi ni zing dar 5:00 a.m-ah hian Biak in atanga chhuah tur a ni a, kal tur ten chaw fun \heuh tur a ni. He Ramthar field an tlawh tur ah hian Bial 4 vel tlawh hman an in beisei a, chungte chu:1. Agartala bial 2. Tuidu bial 3. Khumlung bial 4. Chakma bial Tin, Inrinni leh Pathianni hmang nghal turin an inbuatsaih bawk a ni. Ni 25.3.13 (Thawh\anni) leh ni 26.3.13 (Thawhlehni) hian rawn haw leh an in beisei a ni. Kohhran mipui ten rawngbawlna a ngaia sum leh paia \anpui duh tan Pi R.Ramengzuali emaw Nl.Ngurbawihtluangi hnenah pek theih reng a ni. Tin, Kohhran mipui ten Ramthar field-a fehchhuak tur te hi rawngbawlna hna pawimawh tak an thawk dawn a ni tih hriain kan \awng\ainaah i hre tlang \heuh ang u. ZIRTAWP TLAI CHAWNGHEI |AWNG|AI A hmun : Biak in A hun : 4:30 PM Hruaitu : Pi Lalrintluangi FINANCE REPORT (10.3.13) IP : 110 Pathian Ram ` 68,895 Ramthar ` 57,965 Tualchhung ` 96,670 Total ` 2,23,530

visit us @ www.facebook.com/ktp.bethel

Page -3

KEIMAHNI Kan News Editor Pu Kap\huama te chuan ni 15.3.13 (Fri) khan fanu duhawm tak Aizawl Civil Hospital-ah an nei thar a, Editorial Board ten kan lawmpui takzet a ni. Dam taka an lo haw leh thuai kan beisei. Asst. Editor Lalthangliana Tochhawng Budget 2013-2014 ruahmanna chuan kum 10 chuang a lo hel tawh H.Zothanpuii a. Women Centre Rs. 50,00,000.00 chu Kristian chhungkua dinpui turin ni 13.3.13 b Central Budget Rs. 14,00,000.00 (Wed) khan Biak in hawngin Tiam tlat e a tihpui ve ta a. Editorial Board-in kan lawmpui rualin K|P INCHHIARNA(9.3.13 - 15.3.13) kan chanchinbu chhut min rawn \awiawm thei Mt Mk Lk T otal lo chu kan khua a har hle. Editorial Board te GROUP chaw ei a min sawm hunah kan lawm a kim leh Inkhaw m 26 25 36 87 zual ang. Inkhaw m kal hm a 0 Kan News Editor Pu V.Lalbiakdika chu 12 14 13 39 a u (Pu V.Kaizasiama) te naute neih naah a Hla z ir(average) buai avangin a rawn tel thei lova, kan ngai hle. Fellow ship 16 23 17 56 Karlehah chuan a hmel kan hmuh tawh ngei Thaw hlaw m (` ) 1368 kan beisei. Bethel News is also available online at www.champhai.net and email bethelnews82@yahoo.in

2013 HMEICHHIA INKHAWMPUI LIAN THUREL Bial atanga Thu lut pass tak te 1 Fa nei tam tura inzirtir uar ni rawh se tih thu Bungkawn Bial atanga lut chu chu pawm a ni a,Central Committee-in hma lo la rawh se tiin. 2 Bawngkawn Bial thulut Mizo nupate fa nei tam tura kan tih hi uar zawka inzirtir nise, fa nei tamte chu chhawmdawl dan ngaihtuah ni rawh se, tih chu pawm a ni a, Central Committee-in hma lo la rawh se tiin. 3. Zemabawk Bial thulut Biak In hawnga inneite mo incheina chungchang chu Central Committee-in lo bawhzui se kan ti. 4 .Inneih ni-a Mo leh a innei hriatpui tute inchei danah Biak In chhunga inchei dan awm tawka inchei turin ram pum huapin inzirtirna neih ni rawh se tih thu Republic veng bial atanga thulut chu Central Committee-in hma lo la rawh se, tiin rel a ni. 5. Kohhran dana Inneite incheina, a bikin Mo te zahawm zawka inthuam tura zirtirna Central Committee-in ngaihtuah rawh se tih rawtna Kolasib Venglai Bial atanga lut chu pawm a ni. 6. Central Hmeichhe Rorel Inkhawmpui thlen hi pakhat aia tam dil an awm chuan a indawta thlen tir thin ni thei se tih thu Mission Vengthlang Bial atanga lut chu pawm a ni. 7. Kum 2013 MLA inthlan lo awm tur atan hian chawngheia tawngtai rualna Kohhran Hmeichhiaten ram pum huapin neih ni rawh se tih ITI Veng Bial thulut chu pawm a ni a, Central Committee-in hma lo la rawh se, an ti. 8 Mission Veng Bial agenda Rampum huapin kum tin tum khat tal chawngheia tawngtai ni rawh se, tih chu pawm a ni a, Central Committee-in hmalakna atan dah a ni. 9. Rampum huapin zuk leh hmuam leh ruihtheihthil thatloh zia inzirtirna neih chhunzawm zel ni rawh se tih thu Mission Veng Bial atanga lut chu pawm a ni a, Central Committee-in hma lo la rawh se, tiin rel a ni. 10 .Electric Veng Bial agenda Rampum huapin aia upa zah chuangchang hi inzirtir ni rawh se tih chu pawm a ni a, Central Committee- hma lo la rawh se, tiin an rel. 11 Fanaute Pathian thu a kaihhruaina leh hmeichhia te venhimna chungchangah ram pum huapa hmalakna neih ni rawh se tih thu Dawrpui Bial rawtna chu pawm a ni a, Central Committee-in hma lo la rawh se, an ti. 12.Synod Hospital Charity Fund atana Mizoram puma Kohhran Hmeichhia ten thawhleh zan vawikhat inkhawm thawhlawm kan pek hi chhunzawm zel ni rawh se tih thu Champhai Vengthlang Bial atanga rawtna lut chu a hun tur Central Committee in lo ruahman se tiin rel a ni. 13. Women Centre sak mekah hma kan sawn zawk theih nan Central Com mittee-in rampum huapin Awareness Campaign nei rawh se tih thu Champhai Kahrawt Bial atanga thu lut chu pawm a ni.

C/M

9 14

BETHEL CHANCHIN BU 1. C. Lalhumhima 3. C. Lalmuanpuia 5. Lalchhuanawma Zote 7. R. Lalremruati 9. Vanlalhruaia 11 Thanglianzauva Agents 2. 4. 6. 8. 10. 12.

Pathian Ni Chhuak Dt. 17 03.2013.


Moses Lalmuanzuala Vanneihtluanga C. Lalruatkima Edward Romuana Lalengkimtitheia Hmangaihsanga

Page - 4

Fahrahin ka kalsan lo ang che u; in

hnenah ka lo kal leh ang Joh. 14:18

Kar leh Pangpar Khawitu tur: Nl. Rebecca Lalhriatpuii Nl. HT Lalnuntluangi March thla chhunga chanvo Zai hruaitute Pu C. Zohmingthanga Tv. R. Lalmalsawma Pu C. Lalrawngbawla (keyboards) Usher te Tv. Mungaihsanga (Leader) Nl. R. Lalrammawii Tv. Thangdeihmanga Nl. J. Lalhlimpuii Tv. Lalhmunngheta Nl. Mary Lalremruati Pu Siamkima Nl. Jennifer lalnuntluangi Usher te hian vawiin chhun leh zan a BSI Area Meet hman a nih dawn avangin, inkhawm kal hma turin kan inhriattir a ni. BSI Vawiin chawhnu inkhawm banah hian inpawlhona neih tur a ni a, programme chu hetiang hi a ni e. A Hmun : Beginners Deptt. Hall Hruaitu : T.Upa C.Roliana Treasurer, BSI Bethel Area (Inpawlhona hun hman zawh hian zanriah kilho nghal tur a ni ang.)

TUNKAR INKHAWM PROGRAMME KRISTIAN THALAI PAWL Dt.18.03.2013 Hruaitu |antu Thusawi tu Thawhlawm khawntute : Tv R.Lalmalsawma : Pu F.Lalhriatpuia : Tv. Lalremruata Hualngo :1. Nl. R. Lalchhanchhuahi 2. Nl. H. Lalrengpuii 3. Nl. F. Lalmuankimi Khuangpu : Pu Lianpianga Guitarist : Pu Siamkima PAVALAI PAWLDt.18.03.2013 A hmun : Pu C.Lalparliana In Hruaitu : Pu K.Lalrawna Tantu : Pu Lalthanzama Thusawitu : Pu K.Lalduhawma Thawhlawm Khawntu : Pu Dawnglamthanga KOHHRAN HMEICHHIA Dt. 19.03.2013 Hruaitu |antu Thusawi tu Thawhlawm khawntute Zai hruaitu

: Pi V Sangkungi : Pi H. Zohmingthangi : Pi C. Rinliani :1. Pi Lalnunziri 2. Pi Siamliani Champions League TV a an rawn telecast dawn laia rimawi lo : Pi C Lallawmsangi & Pi Lalrawngbawli ri \hin hi an official anthem a ni a, Tony Britten a phuah niin a thluk NILAI ZAN (Dt. 20.03.2013 ) erawh hi chu GF Handel a hlapui Puithiam Zadoka thluk hman a ni. |antu : Pu T.Zaia He tournament ah hian referee te hi an duh uluk hle a, kum 45 Thupui Hawngtu : Pi Lalengliani aia upa te tan referee hna thawh theih a nilo. Tin, referee te hian Thupui : Presby. Pastoral Ministry players te ang bawkin fitness test an paltlang a ngai. Tournament champion leh thleng sang zualte hlawh hi a hnuaiah INRINNI (Dt. 23.03.2013) hian tarlan a ni |antu : Pi K.Lalbiakthangi Winners 10,500,000 euros Thusawitu : Pu K.Lalrinawma Runners Up 6,500,000 - do Semi finalists 4,900,000 - do PATHIANNI (Dt.24.03.13) Tumkau Ni Quarter finalists 3,900,000 - do CHAWHMA Pre quarterfinalists 3,500,000 - do |antu : Pi K.Lalduati : Zirlai 11-na: Ngaihdam dilna Clarence Seedorf hi player mal, club hrang pathum a\anga Zirlai CHHUN champion vek awmchhun a la ni. (Ajax 95, Real Madrid 98, AC |antu : Lunngaihkimi Milan 2003) He tournament history rei tawh takah hian derby match hi vawi Thusawitu ; Pu V.Lalpianga : Isua Mamawh petu 4 chiah a la awm a, chungte chu: Real & Athletico Madrid(58/59), Thupui Inter & AC Milan (2002/03 & 2004/05), Chelsea & Arsenal (2003/04) ZAN (Dar 6:00pm) Ram khat a\anga team pahnih final a intawn hi vawi thum a : T.Upa David Lalchhanhima thleng tawh bawk; Real Madrid vs Valencia (99/2000), AC Milan vs Thusawitu Juventus (2002/03) leh Manchester United vs Chelsea (2007/08) Thupui : Then thianghlim ngai kan ni

Hriatzauna

Bethel Presbyterian Kohhran Chanchin Bu kartin chhuak. Printed at C.K.Offset,Vengthlang Champhai.